minus40kg ... kalorijski restoran

blog

* Mrkva, korijen i list peršina, čimula, rajčica i suha dimljena rebra ... kalorije: 470 kcal



10 dag suhog mesa (370 kcal / 10 dag ... 370 kcal)
10 dag mrkve (40 kcal / 10 dag ... 40 kcal)
10 dag korijena peršina (30 kcal / 10 dag ... 30 kcal)
10 dag čimule (20 kcal / 10 dag ... 20 kcal)
0,5 dl pasirane rajčice (20 kcal / 10 dag ... 10 kcal)
sol, papar, češnjak, list peršina

- očisti povrće, nareži, začini, skuhaj, samelji dio povrća za gustoću

Zašto dimljeno meso nije išlo s ričetom i grahom kako je planirano?
Kupio sam taj dan na placu čimulu mrkvu i korijen peršina, neplanirano!




Ovo je jelo bilo na rasporedu u srijedu, jučer je išla ušata u pećnici s mladim krumpirom i lukom, a danas je ostatak ušate bio za gablec, s grahom i krastavcima, a špinat i pire krumpir za večeru.




Peti element? Ljubav ...

Komentari (8) - #

petak, 30.01.2015. - 22:55

* Pečeni šaran s integralnim njokima i kiselim zeljem … kalorije: 490


15 dag šarana (140 kcal / 10 dag … 210 kcal)
10 dag integralnih njoka (160 kcal / 10 dag … 160 kcal)
15 dag kiselog zelja (20 kcal / 10 dag … 30 kcal)
0,1 dl suncokretovog ulja (900 kcal / 10 dag … 90 kcal)
sol, papar

- u pliticu složi kiselo zelje, posoljene odreske šarana stavi odozgo, lagano naulji, peci 20 min. na 200 st.
- skuhaj njoke, ocijedi, umiješaj u zelje, zapapri, ribu okreni na drugu stranu, lagano naulji, peci još 15. min.

Dobar šaran je dobra riba, a ovaj je bio upravo takav ;)


Riba se ne može jesti baš jako brzo, zbog kosti, pogotovo sitnih, iako ih ovi komadi od glave do sredine šarana nemaju baš previše. Zanimljivo je da šaran hlađenjem nije ništa gubio na bogatstvu okusa i podatnosti teksture. Čak je i drugi dan bio dobar, za razliku od njoka koji su bili dobri odmah, dok su idući dan bili tvrdi i suhi, iako su bili pomiješani sa zeljem. Integralni njoki su novost u mojoj prehrani. Malo su tamniji, valjda kako bi pobudili ideju da su zdraviji od onih bijelo žutih, iako je ta boja vjerojatno postignuta na umjetan način. Zelje kao zelje, kiselo, kako bi to i trebalo biti u ovo doba godine, iako se atribut sezone solidno izlizao od silnih plastenika i raznih tehnikalijama zbog kojih svega ima cijelu godinu. Ovo je iz okolice Zagreba, kupljeno direktno od proizvođača, ali svejedno za nijansu skuplje. Priča mi čovjek da će ga prestati raditi, jer mu je dosta nesigurnosti i placa, a navodno je i zarada već duže vrijeme skroz upitna.



Svidio mi se izgled ostatka srednje deblje kosti s par tanjih češljastih bočnih.


Komentari (9) - #

četvrtak, 29.01.2015. - 18:44

* Kuhana puretina i povrće (krumpir, grašak, mrkva, rajčica, luk) … kalorije: 490


10 dag purećih prsa (110 kcal / 10 dag ... 110 kcal)
20 dag krumpira (80 kcal / 10 dag ... 160 kcal)
10 dag graška (80 kcal / 10 dag ... 80 kcal)
5 dag mrkve (40 kcal / 10 dag ... 20 kcal)
5 dag luka (40 kcal / 10 dag ... 20 kcal)
5 dag tekućeg paradajza (20 kcal / 10 dag ... 10 dag)
0,1 dl ulja (900 kcal / 10 dag ... 90 kcal)
sol, papar, peršin, Vegeta

- sve stavi u ekspres lonac, prelij vodom, začini, kuhaj 20 min.
* želiš li dobiti na gustoći, samelji dio povrća

Ovo je igra na sigurno ;)

Ali kako to već biva, ovo jelo je radila najdraža ženica, a onda to ne može biti baš tako jednostavno. Obzirom da je moj posao ionako često gotov osnovnom idejom, nabavkom i vaganjem namirnica, nisam se bunio na to što se meso narezalo sitnije, pa posolilo, onda se dinstao luk, i to meso, pa je prvo dodan krumpir, pa ... ma sve pet.

Ni ovo jelo neće ući u kuharicu, srećom, i patka će ostati tek ovdje.




Ni ova patka nije u plitkome, niti hoda po vodi,
ali eto, što vrijedi što nije, kada izgleda kao da je.




P.S. Nisam imao sreće doći na predavanje o tehnikama fotografije hrane na događaju pod nazivom "4. Foto Meetup Zagreb". Eto, jutros sam čuo reklamu, došao u ured, prijavio se na webu, ali potvrda o sudjelovanju nije stigla. Biti će da sam zakasnio. Ako je netko bio, ili ima dodatne informacije, poglavito mogućnost da se dođe do video zapisa predavanja ili osoba koje ga eventualno imaju, bio bi poprilično zahvalan.


ručak, kuhano, puretina, krumpir, grašak, mrkva, rajčica, luk

Komentari (7) - #

srijeda, 28.01.2015. - 20:59

* Tortellini punjeni kozjim sirom i crnim maslinama uz pureća prsa na maslacu i zelenu salatu ... kalorije: 550


10 dag purećih prsa (110 kcal / 10 dag ... 110 kcal)
10 dag tortellina (270 kcal / 10 dag ... 270 kcal)
5 dag zelene salate (10 kcal / 10 dag ... 5 kcal)
1 dag maslaca (750 kcal / 10 dag ... 75 kcal)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag ... 90 kcal)
sol, papar, jabučni ocat, čili

- ispeci puretinu na maslacu
- skuhaj tortelline, ocijedi, lagano zapeci na maslacu od mesa
- zelenu salatu začini solju, paprom i jabučnim octom, prelij maslinovim uljem
- kod serviranja začini čilijem

Puretina i salata su standardno u redu, ali tortellini su izvrsni ;)


Gro salate je serviran sa strane, ova zeleno na tanjuru je tek vizualna podloga.

Ovo jelo neće ući u kuharicu koju pripremam, zbog toga što punjeni tortellini nisu dio zadane matrice, a ni količine baš ne odgovaraju, ali zato su ostale četiri dobre namirnice iz ovog obroka kao prve ušle u kalorijsku tablicu baze.





Treba li život prvo razumjeti, ili živjeti, vjerujem da patka zna ;)

Komentari (17) - #

utorak, 27.01.2015. - 17:05

* Vijetnamski som, riža i umak od cikle, vrhnja i hrena + kivi ... kalorije: 450


10 dag soma (120 kcal / 10 dag ... 120 kcal)
4 dag riže (360 kcal / 10 dag ... 145 kcal)
10 dag kisele cikle (40 kcal / 10 dag ... 40 kcal)
0,6 dl kiselog vrhnja, 12% m.m. (140 kcal / 10 dag ... 85 kcal)
sol, papar, hren

- rižu skuhaj u slanoj vodi
- soma ispeci na tavici bez masnoće
- izmiksaj u blenderu ciklu, kiselo vrhnje i hren

+ 10 dag kivija (60 kcal / 10 dag ... 60 kcal)

Obrok sukladan matrici večere dijabetičke dijete KBD od 1300 kcal u 3 obroka.

Nije to puno hrane, dapače, tanjur je praznjikav ali dokazano, upravo su ovakvi obroci dio prehrane kojom sam skinuo sve svoje kile u zadnje vrijeme.





Istina bog, pokušaj da se riba ispeče bez dodatne masnoće i nije baš uspio. Vidio sam neki video koji objašnjava kako nešto ispeći bez ikakve masnoće, a da se uopće ne primi za dno tavice, ali eto, meni to i nije baš prošlo.






Često preskočim voće, a to i nije baš dobro. Ovaj puta nisam.





Sve u svemu, nutritivno, savršen obrok, gastronomski, katastrofa, pa sad što je već kome prioritet. Svejedno, neće ući u kuharicu u čiju izradu krećem ovih dana.


Naravno, o Zloburgeru neću ni pričati.





On je uistinu čisto zlo, ma koliko ukusan i podatan bio.







P.S. Više puta sam naglašavao zašto objavljujem obroke koji u konačnici nisu uspjeli pogoditi željenu notu, i po mnogočemu nisu najbolji izbor, pa često čak ni tek dobar. Zato što pokušavam prezentirati stvarnu svakodnevnu kuhinju, a ona se kod mene sasvim sigurno ne sastoji od kanadskog divljeg lososa, magarećeg mlijeka i prepeličjih jaja, pa čak niti od domaćeg kruha od domaće nehibridne kuruze, sira od kravice što je pasla velebitske pašnjake, niti jastoga kojeg je moj dobar prijatelj baš prije pola sata izvadio iz mora. Moja je svakodnevica uvjetovana raspoloživim vremenom, trudom, znanjem, vještinom, dobrom voljom, a nedvojbeno i novcem. Isto tako ću još jednom reći, što se riječne ribe tiče, priču o lošoj ribi iz Vijetnama i dobroj domaćoj nemojte meni pričati, radio sam na ribnjaku, pa iz prve ruke znam što se u stvarnosti radi. Gro ponuđene ribe je iz umjetnog uzgoja, a on je uvijek na rubu onoga što je dozvoljeno, ali hajde da vjerujemo da se po cijeloj Europi carinici i razne veterinarske i ostale službe koje kontroliraju namirnice ne dodvoravaju Vijetnamskim tajkunima, pa dozvoljavaju da se prodaje baš neispravna riba. Isto vrijedi za priče o pesticidima i antibioticima u lososu, živi u tuni i morskom psu, histaminu i bakterijama u srdelama, ... Ne preporučujem nikome ništa, neka se svako truje ili liječi po svom izboru. Osobno, nastojim jesti raznoliko, kada bi još bio i umjeren, iskreno vjerujem da bi to bila dobitna kombinacija.



Danas uglavnom pada kiša, ili već nešto slično. Gdje se sve zavlačio ovaj pas, tko bi ga znao, ali izgleda da životinje nisu tako osjetljive na prirodne uvjete kao mi.





Dapače, reklo bi se da na neki svoj opušteni način uživaju u svemu što im je ponuđeno. Moram priznati da volim Maksimir, i da mi je baš godila današnja šetnja.





Kuhano domaće crno vino, mirišljavo, prepuno okusa, i kiselo i slatko, ali i malo grko, grije i lagano opija, baš kao život.





Komentari (15) - #

nedjelja, 25.01.2015. - 17:44

* Vincekovo: Kranjske kobase, krumpir i poriluk ... kalorije: 510


5 dag kranjskih kobasa (340 kcal / 10 dag ... 170 kcal)
20 dag krumpira (80 kcal / 10 dag ... 160 kcal)
20 dag poriluka (40 kcal / 10 dag ... 80 kcal)
5 dag tekućeg paradajza (20 kcal / 10 dag ... 10 kcal)
0,1 dl suncokretovog ulja (900 kcal / 10 dag ... 90 kcal)
sol, papar, Vegeta

- očisti, nareži, prelij vodom, začini, skuhaj

Ja bi dodao mast umjesto ulja, ne bi bilo Vegete, ali bi bilo lista celera ili peršina. Gledano kalorijski, radi se o potpuno irelevantnim razlikama. Nutritivno bi bilo bolje s dodatnom stvarnom zelenjavom, a neki se kunu i u ponovno otkrivenu ljekovitost masti, dok je gastronomski upravo ovako okus sigurno bio naglašeniji. Nije zanemarivo što sam u ovoj priči sudjelovao tek u obračunu kalorija, slikanju i samom jelu. Hvala najdražoj ženici.

Da li je bilo kakvog dobrog cvičeka, ili već nekog sličnog domaćeg vina, ostat će nedorečeno, ali hvala mom dragom puncu koji možda i ne zna točno što radi, ali radi to izvrsno. Živio i živjeli ;)





Završno, nakon cijelog niza više ili manje pogrešnih obroka, i koječega oko toga, došao je još jedan poklon. Hvala sine.





Nakon ovakvih delicija uvijek mislim kako je to prijelomna točka nakon koje okrećem novi list, pa je tako i ovaj puta. Živi bili pa vidjeli.

Komentari (14) - #

četvrtak, 22.01.2015. - 23:35

* Pečena tamna piletina, dinstani svježi kupus i kuhana leća … kalorije: 450


10 dag tamne piletine (170 kcal / 10 dag … 170 kcal)
15 dag tamne piletine, s kožicom (170 kcal / 10 dag … 170 kcal)
15 dag leće, kuhane (100 kcal / 10 dag … 150 kcal)
15 dag svježeg kupusa (20 kcal / 10 dag … 30 kcal)
0,1 dl suncokretovog ulja (900 kcal / 10 dag … 90 kcal)
sol, papar, češnjak, Vegeta

Nisu svi obroci atraktivni, što ne znači da su loši ;)


Jednako tako nisu ni svi izbori najbolji, ali, što već ne znam koji puta ponavljam, u realnoj svakodnevnoj kuhinji je to baš tako. Treba se snalaziti unutar ponuđenih mogućnosti.

Ovdje se radi o piletini pečenoj u pećnici još za vikend, o već gotovom ribanom svježem kupusu kupljenom isto za vikend, a koji se nije pojeo kao salata odmah kada je bio planiran, pa je ovako malo odstajao bio bolji za termičku obradu nego sirov. Konzerva leće je upotpunila obrok standardnom komponentom ugljikohidrata (grupa: „kruh i zamjene“ u matrici dijabetičke dijete). Pitam: „Zašto Vegeta?“, veli žena: „Zašto ne!“, pa obzirom da je ona radila ovo jelo, i da u njenom odgovoru nema upitnika, a ionako je već sve bilo gotovo, na tome je i ostalo.


Kao primjer te iste priče, današnji obrok je imao solidno mesa, pa je išlo samo s ajvarom i malo malidžana. I opet nisam kriv, i ovo sam meso dobio na poklon. Sirovo, ali napacano i trebalo ga je samo okrenuti na tavici, što je ženica i napravila. Bilo je stvarno izvrsno, ali ipak neće ući u svoj post, jer ionako sam pretjerao s usputnim jelima.

Komentari (6) - #

srijeda, 21.01.2015. - 22:33

* Pečena piletina, krumpirovi njoki u azijskom umaku od šljiva, paprike i čilija uz mini rajčice … kalorije: 520


10 dag tamne piletine s kožicom, bez kosti (170 kcal / 10 dag … 170 kcal)
15 dag krumpirovih njoka (160 kcal / 10 dag … 240 kcal)
10 dag mini rajčica (20 kcal / 10 dag … 20 kcal)
0,1 dl suncokretovog ulja (900 kcal / 10 dag … 90 kcal)
sol, čili, azijski umak od šljiva, paprike i čilija

- piletinu posoli, lagano naulji, ispeci u pećnici (40 min, na 200 st.)
- njoke skuhaj u slanoj vodi, ocijedi, zapeci na masnoći od pečenja
- kod serviranja njoke prelij slatko ljutim azijskim umakom, dodaj čili

Volim pečenu piletinu, njoke i mini rajčice,
a ni igranje začinima mi nije strano,
iako, lako je zapasti u rutinu ;)



Umak od šljiva, paprike i čilija je spoj slatkog i ljutog, što valjda nije rijetkost u Azijskoj kuhinji, ali meni su to još uvijek neobične kombinacije. Eto, zanimljiv umak, jedan od 5 vrsta koje sam kao komplet dobio na poklon. To je super, ali ne može se ovako voditi kalorijski restoran. Umak nema deklaraciju s nutritivnim vrijednostima, pa kalorije mogu tek procijeniti. Stavio sam ga jako malo, pa ću ga ovaj puta provući pod začin.

Komentari (5) - #

utorak, 20.01.2015. - 21:43

* „Teleća pašteta“, domaći malidžano, lovački kruh, mini rajčica, bučino ulje i jogurt … kalorije: 480


3 dag teleće paštete (330 kcal / 10 dag … 100 kcal)
5 dag namaza od patlidžana (140 kcal / 10 dag … 70 kcal)
5 dag lovačkog kruha (240 kcal / 10 dag … 120 kcal)
10 dag mini rajčica (20 kcal /10 dag … 20 kcal)
0,1 dl bučinog ulja (900 kcal / 10 dag … 90 kcal)
2 dl jogurta, light, 0,5% m.m. (40 kcal / 10 dag … 80 kcal)
sol

* malidžano: namaz od pečenog patlidžana i pečene paprike po receptu mame Elene

Sam obrok je bio lijepo raznolik i vrlo ukusan, ali …


Gotovi namazi su u mojoj kuhinji rijetkost, ali eto, bude ih povremeno. S njima je uvijek lutrija, jer što sadrže i kako su rađeni, gotovo je uvijek tajna golema. Teleća pašteta, naziv pod kojim sam kupio paštetu za koju se u konačnici ispostavilo da u sebi ima tek 5% teletine, i to jetra, a sve ostalo je svinjetina, od mesa, preko masnog tkiva, do iznutrica, plus razni standardni dodaci, što prirodni, što umjetni. To što je bila znatno skuplja nije me poštedjelo klasičnih prevara trgovaca i proizvođača. Deklaracija se nije dala pročitati na licu mjesta, jer nisam imao povećalo kod sebe. Zanimljivo, poznato, … žalosno. Da ne bude dvojbe, pašteta je vrlo ukusna, ali činjenica da sam obmanut ostavlja gorak dojam. Iako kažu da je gorko zdravo, meni se to u ovoj kombinaciji ipak ne sviđa.

Namaz od pečenog patlidžana i pečene paprike u sebi još sadrži samo ulje i sol. Marketinški se prodaje kao domaći malidžano, a receptura je od neke mame Elene. Zvuči makedonski, skup je i vrlo ukusan, ali kako da više ikome vjerujem.

Mini rajčica je malo tvrda, tj. nije baš dozrela do kraja, ali dešava se to i u sezoni, gdje neće u zimi.

Na bučinom ulju piše da je 100% od bučinih koštica. Ajde dobro, valjda je. Po cijeni bi i trebalo biti.

Jogurt kao jogurt, iako i nisam neki pobornik light varijanti.

Lovački kruh je ironija slučaja. Uz lovačku priču o telećoj pašteti što bi se bolje uklopilo nego lovački kruh. Pun je sjemenaka, nekako je zdravo tamniji, a ukusan i mekan baš kao čisti bijeli, što vjerojatno i je, baš kako su lovci navikli od davnina.

Komentari (8) - #

ponedjeljak, 19.01.2015. - 17:52

* Ribani mladi ovčji sir, kuhane mahune i riža ... kalorije: 490


5 dag mladog ovčjeg sira (330 kcal / 10 dag ... 165 kcal)
5 dag riže (350 kcal / 10 dag ... 175 kcal)
20 dag mahuna (30 kcal / 10 dag ... 60 kcal)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag ... 90 kcal)
sol, soja sos, čili

- skuhaj rižu i mahune
- serviraj uz naribani mladi ovčji sir
- završno začini maslinovim uljem, soja sosom i čilijem

Sličnih kalorija kao i većina objavljenih obroka, iako će ovakav zbog izbora namirnica vjerojatno djelovati kao lakši. Sve u svemu, vrlo jednostavan obrok, nutritivno balansiran i vrlo ukusan.


P.S. U pravilu, ne jedem slatko. Tu prije svega mislim na kolače. Ni sa sušenim voćem ne pretjerujem.



Komentari (10) - #

nedjelja, 18.01.2015. - 18:43

* Namaz od bakalara, kapara i maslinovog ulja na integralnom tostu s kiselom paprikom i kefirom ... kalorije: 470


5 dag namaza od bakalara (250 kcal / 10 dag ... 125 kcal)
5 dag integralnog tosta (230 kcal / 10 dag ... 115 kcal)
10 dag kisele paprike (20 kcal / 10 dag ... 20 kcal)
0,2 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag ... 90 kcal)
2 dl kefira (60 kcal / 10 dag ... 120 kcal)

- namaži tost, serviraj uz kiselu papriku, prelij sve s malo maslinovog ulja


* Namaz od bakalara, kapara i maslinovog ulja:
70% kuhanog bakalara (80 kcal / 10 dag)
20% maslinovog ulja (900 kcal/ 10 dag)
10% kapara (30 kcal / 10 dag)
sol i papar se koristio u vodi u kojoj se kuhao bakalar

Gastronomski može i puno bolje,
ali nutritivno je ovo poprilično dobar obrok ;)



Dio bakalara, koji se kuhao neki dan s čičokom i prokulicama za glavno jelo, u prošlom postu je ostavio okus u juhi, a dijelom je završio i u namazu. Nisam puno mljeo. Za ovu kombinaciju, grubo je sasvim u redu, dapače. Obzirom da je glavna namirnica kuhana, radi se o namazu s naglašenim čistim okusima.

Kisela paprika, iako i sama intenzivnog okusa, lijepo se uklopila i nije nadvisila okus namaza. Da je vikend, paprika bi bila pojačana češnjakom, ali eto, kada sam ovo jeo bio je radni dan. Kefir je bio sa strane, i neutralan kakav već je, pasao je gotovo savršeno.

Komentari (12) - #

subota, 17.01.2015. - 11:34

* Riblja juha s prženim starim kruhom i suhim lisičarkama … kalorije: 320


5 dag suhog kruha (280 kcal / 10 dag … 140 kcal)
0,2 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag … 180 kcal)
sol, papar, list celera, mljevene suhe lisičarke

Ova juha je prštala od okusa ;)

Juhu u kojoj se kuhao bakalar, čičoka i prokulice sam obogatio okusom lista celera i suhih lisičarki, a sadržajno se odlično uklopio stari kruh malo ispržen na tavici, pa na kraju preliven maslinovim uljem.

Ne treba zanemariti kalorije ovakvih obroka, jer eto, sasvim se lako nakupe.

Komentari (11) - #

petak, 16.01.2015. - 18:55

* Lešo bakalar, čičoka i kelj pupčar u bijelom umaku od vrhnja, prokulica i čičoke … kalorije: 500


15 dag fileta bakalara (80 kcal / 10 dag … 120 kcal)
20 dag čičoke (80 kcal / 10 dag … 160 kcal)
20 dag kelja pupčara (40 kcal / 10 dag … 80 kcal)
1 dl kiselog vrhnja, 12% m.m. (140 kcal / 10 dag … 140 kcal)
sol, papar, list celera

- skuhaj ribu i povrće u slanoj vodi, zapapri (15-20 min.)
- odvoji dio povrća i samelji ga u blenderu, umiješaj kiselo vrhnje
- serviraj ocijeđenu ribu i povrće, prelij umakom koji je prethodno zavrio
* u „varivo“ varijanti ostavi i dio juhe u koju umiješaj umak i dodaj list celera
* koristi smrznuti bakalar, prethodno odledi

Po mojim osnovnim kriterijima, ovo je savršen obrok ;)


Planirano, jednostavno, ukusno i lijepo, nutritivno izuzetno kvalitetne namirnice, s mjerom, dostatno lagano, tj. kalorija taman koliko treba, vrhunska riba, kelj pupčar, mali povrtni koncentrat dobrog okusa, a čičoka, priča za sebe. Moglo bi umjesto vrhnja ići maslinovo ulje, ali time bi se izgubila draž bijelog umaka, koji je ispao izvrsno, a uostalom, maslinovo ulje konzumiram redovno i nema potrebe da je u baš svakom jelu.



„Varivo“ varijanta

Komentari (9) - #

četvrtak, 15.01.2015. - 17:54

* Losos i kiseli kupus s bučinim uljem … kalorije: 550


20 dag lososa (180 kcal / 10 dag … 360 kcal)
10 dag kiselog kupusa (20 kcal / 10 dag … 20 kcal)
1 dag oštrog brašna (350 kcal / 10 dag … 35 kcal)
0,05 dl suncokretovog ulja (900 kcal / 10 dag … 45 kcal)
0,1 dl bučinog ulja (900 kcal / 10 dag … 90 kcal)
sol, papar, češnjak

- ribu uvaljaj u brašno i peci u teflonskoj tavici na malo ulja
- kiselo zelje začini češnjakom i paprom, prelij s malo bučinog ulja
* preporuka je ribu peći u pećnici bez brašna i dodatne masnoće

Riba nije išla u pećnicu zato što ju je pripremala žena,
a ona baš voli tavicu, kao i brašno da joj se ljepše peče,
dok ja volim mir i što manje miješanja kuharici u posao ;)

Kao hladno, volim kombinirati bučino ulje kada god mogu, neovisno što bi možda logičan izbor bio maslinovo. To je zato što mi je maslinovo češće u upotrebi, a vjerujem da su oba vrlo zdrava. Za prženje je svejedno koje se koristi, jer se ionako uništi sve što vrijedi u njemu.

Ovo je još jedno koketiranje s LCHF prehranom. Za one koji se drže 100% brašno nije prihvatljiva opcija. Sam obrok je ispao pomalo pust, ali sami okusi su bili odlični. Žao mi je što sam zaboravio staviti češnjak u zelje, ali dobro, budem idući puta, pa ga stoga i navodim u receptu.





P.S. Odlučio sam se nešto manje zamarati formom, pa i fotografijom.

Komentari (8) - #

srijeda, 14.01.2015. - 17:25

* Pljeskavica od plećke i kupus flekice (mašnice) ... kalorije: 540


10 dag svinjske plećke (230 kcal / 10 dag ... 230 kcal)
5 dag tjestenine (360 kcal / 10 dag ... 180 kcal)
20 dag svježeg kupusa (20 kcal / 10 dag ... 40 kcal)
0,1 suncokretovog ulja (900 kcal / 10 dag ... 90 kcal)
sol, papar

- skuhaj tjesteninu (flekice, mašnice, ...) u slanoj vodi, ocijedi
- dinstaj zelje na ulju, podli vodom po potrebi, posoli, popapri, na kraju umiješaj tjesteninu
- samelji meso, posoli, zapapri, oblikuj pljeskavicu, peci u pećnici 35 min. na 200 st.

Meso me ugodno iznenadilo. Peklo se na papiru u plitici bez imalo dodatne masnoće. Namjerno nisam dodao češnjak, luk ili nešto treće i ispalo je odlično. Čisti okus mesa, baš kako sam i htio. Kupus flekice su bile standardno dobre.



P.S. Zapravo i nisam na dijeti. Nakon svake sam vratio kile i još pokoju. Sada nastojim trajno promijeniti prehrambene navike, tj. jesti onako kako jedu ljudi dobrih linija, i to je sve.


Komentari (10) - #

utorak, 13.01.2015. - 17:51

* Mozzarella, kelj pupčar i kukuruz šećerac na maslacu ... kalorije: 550


10 dag Mozzarelle (250 kcal / 10 dag ... 250 kcal)
10 dag kuhanog kukuruza (110 kcal / 10 dag ... 110 kcal)
10 dag prokulica (40 kcal / 10 dag ... 40 kcal)
2 dag maslaca (750 kcal / 10 dag ... 150 kcal)
sol, češnjak, čili

- skuhaj prokulice na pari. 10 minuta im je dovoljno, lagano posoli
- na tavici rastopi maslac i kratko zaprži češnjak, tek toliko da pusti miris
- dodaj prokulice i kuhani kukuruz, promiješaj da povrće upije maslac
- dodaj narezanu mozzarellu i čim se lagano otopi sve serviraj
- završno začini netom mljevenim suhim čilijem

Jednostavno, umjereno, lagano, u konačnici slatkasto ljuto i vrlo ukusno. Prokulice su bile s placa, kukuruz iz konzerve, a mozzarella je kupljena na akciji. Češnjak i maslac su se odlično uklopili, dok je čili uljez u ovoj kombinaciji, ali vrlo živahan i lijep uljez.



P.S. Pojeo sam i svoj prvi ovogodišnji kolač.


Kremšnita na kori sa šlagom i čokoladom

Komentari (13) - #

subota, 10.01.2015. - 11:44

* Feta sir, tost, kiseli krastavci, češnjak, čili i bučino ulje ... kalorije: 440


5 dag feta sira (260 kcal / 10 dag ... 130 kcal)
5 dag integralnog tosta (240 kcal / 10 dag ... 120 kcal)
10 dag kiselih krastavaca (10 kcal / 10 dag ... 10 kcal)
0,2 dl bučinog ulja (900 kcal / 10 dag ... 180 kcal)
češnjak, čili

Doručak često ne zahtijeva kulinarsku umješnost, pa se niti ne prezentira često. To naravno ne znači da je nutritivno manjkav, ili da je manje ukusan. Ovaj moj današnji doručak je odličan uz tek jednu malu ogradu, teško je ljutinu češnjaka gasiti čilijem, tj. da, i opet sam pretjerao.

Komentari (11) - #

petak, 09.01.2015. - 11:32

* Pileće krilce i jaje na oko uz prokulice na masti ... kalorije: 510



5 dag pilećeg krilca (170 kcal / 10 dag ... 85 kcal)
5 dag jaja (150 kcal / 10 dag ... 75 kcal)
20 dag kelja pupčara (40 kcal / 10 dag ... 40 kcal)
3 dag svinjske masti (900 kcal / 10 dag ... 270)
sol, čili

Danas sam za večeru složio LCHF obrok. Na masti sam ispekao jaje na oko. Prokulice sam skuhao na pari, pa okupao u ostatku otopljene masti. Servirao sam uz podgrijano pilleće krilce koja sam jučer pekao u pećnici. Iako sam to učinio u dva uzastopna posta, pod uobičajeno ne bi uzeo i jaje i meso, ali ne bi zaobišao kruh ili već nešto iz te kategorije. Eto, htio sam probati kako bi to bilo u LCHF varijanti i nije loše, dapače, zanimljivo je, a otvaraju se i dodatne mogućnosti.




Update: mala ilustracija perspektive


P.S. Izlasci iz okvira osnovne tematike mi se nije pokazalo kao dobar izbor.

Komentari (11) - #

srijeda, 07.01.2015. - 20:23

* Prepeličja jaja, pileće krilce, kukuruz, prokulice, maslinovo ulje i čili ... kalorije: 480


   

* Prepeličja jaja, krilce i povrće

5 dag prepeličjih jaja 140 70
5 dag pilećeg krilca 170 85
10 dag kukuruza šećerca 110 110
20 dag kelja pupčara 40 80
0,15 dl maslinovog ulja 900 135

sol, papar, čili 480

- skuhaj prepeličja jaja
- skuhaj povrće i piletinu u slanoj vodi, zapapri
- serviraj uz kuhani kukuruz, prelij maslinovim uljem, začini čilijem


Slatkasto ljuto i vrlo ukusno. Lijepa količina povrća, sve skupa lagano i umjereno, a kao dodatni bonus, maslinovo je termički neobrađeno. Prepeličja jaja su okusom nešto koncentriranija, ili si to bar tako ja umišljam. Pileće krilce je ovdje zapravo zato što se s prokulicama kuhalo za juhu. Uzgred, juha je bila izvrsna. Kelj pupčar je danas kupljen na placu. Veli kumica da je jučer ubran. Kuhani kukuruz je iz konzerve.

Inače, i kombinacija s maslacem i češnjakom bi bila itekako zanimljiva.
 
 


U ozbiljnim dijetama su količine vrlo skromne. S druge strane, kada se namirnica gleda samo kao riječ za sebe stvara se asocijacija sukladna već nekoj osobnoj paradigmi. Vrlo je jednoznačno da dijeta koja pretpostavlja 6 dag mesa u obroku zapravo znači da se radi o jednom jedinom pilećem krilu. Naravno, ovaj je obrok prepeličjim jajima izašao iz tog okvira, ali eto, čisto kao napomena.


P.S. Kako želite da ljudi čine vama, tako činite i vi njima ... Zlatno pravilo Matej 7:12 i Luka 6:31

Komentari (10) - #

ponedjeljak, 05.01.2015. - 16:11

* Saft od svinjske pisanice (lungića), luka i paradajza s tjesteninom ... kalorije: 440


   

* Saft od lungića s tjesteninom


10 dag lungića 120 120
5 dag tjestenine 360 180
10 dag pelata paradajza 30 30
5 dag luka 40 20
0,1 dl suncokretovog ulja 900 90

sol, papar, češnjak, origano 440

- na ulju dinstaj češnjak, luk, pa meso
- dodaj sjeckane pelate, začini
- serviraj uz tjesteninu

Ovaj puta nema osobitih posebnosti, ali o tome se i radi kada govorim o standardu svakodnevne kuhinje. Ona nije atraktivna, a ukusna je taman toliko koliko si truda damo. Ovdje je bilo par grešaka, tj. izbora koji su mogli biti i bolji, ali svejedno, ovo je odlično jelo, i to ne samo zato što ga je radila žena, iako ni to za ukupni užitak nije zanemariva činjenica.

Krajnje jednostavno, a rekao bih u našoj kuhinji nekada i vrlo često jelo. Gotovo sve vrste mesa, ribe i mekušaca u čistim komadima, ili komadićima, se mogu tako pripremati. Uz određene uvjete biti će to gulaš, paprikaš, čobanac, perkelt ili brudet.
 
 

P.S. Na svijetu je više mogućnosti nego što ih čovjek može zamisliti ... anonimna

Komentari (10) - #

nedjelja, 04.01.2015. - 15:42

* Lešo svinjska pisanica (lungić), slanutak i brokula s maslinovim uljem ... kalorije: 480


   

* Lešo lungić, slanutak i brokula


10 dag lungića 120 120
10 dag slanutka 120 120
20 dag brokule 30 60
0,2 dl maslinovog ulja 900 180

sol, papar, lovor, list celera 480


- kuhaj narezani lungić pola sata u ekspres loncu, u slanoj vodi, dodaj lovor
- otpari, otklopi, dodaj brokulu i peršin, zapapri, kuhaj još 10 minuta
- ocijedi meso i povrće, kod serviranja prelij maslinovim uljem

Meso je ispalo malo suho, ali meko, eto, takvo kakvo već i je. Cijela kombinacija je odlična. Naravno, gledano u okvirima koje sam si zadao. Lungić pečen na masti, pa premazan kajmakom, predstavlja neku sasvim drugu vrstu kulinarskog zadovoljstva, ali to me trenutno ne zanima.

Napomena: Želiš li bolju juhu meso stavi u hladnu vodu, ako je pak naglasak na podatnijem mesu, stavi ga u vrelu, i nemoj ga prethodno soliti.
 
 

Plitki ekspres lonac, tj. tava, gledano samo donji dio, jako je praktično kuhalo kada se rade male količine. Jednako tako, konzervirani kuhani slanutak, smrznuta brokula i celer, stvarno daju šansu da se pripremi prihvatljiv obrok, a da se ne izgubi previše vremena. Lungić nije uobičajeno kuhati, ali oni koji me znaju neće se iznenaditi da su mi nestandardne opcije često bliže od onih provjereno dobrih. Na pola sata sam išao samo zato da dobijem podatno i meko meso. Nisam znao koliko je vremena za to potrebno, pa sam uzeo pola sata kao neku početnu vrijednost. Dok čekam da se meso skuha, pišem ovaj dio posta. Sve ostalo je pripremljeno i samo čeka da sat odzvoni svoje.

I iza ovog je jela ostala izvrsna juha. I opet, kao kriterij izvrsnosti ne uzimam ono što se podrazumijeva kada se radi juha od kokoši, ili kakvog masnog mesa, i još s puno povrća. Ovo je izvrsna posna i po standardnim kriterijima prazna juha, ali meni se upravo kao takva u ovoj fazi savršeno uklapa. Pogađate, duša su joj začini.



P.S. Ljubav je dovoljno strpljiva da izdrži mane koje ne možemo izliječiti ... J. Jelinek

Komentari (12) - #

subota, 03.01.2015. - 14:22

* Mozzarella, grašak, mrkva na maslacu ... kalorije: 420


   

* Mozzarella, grašak i mrkva


6 dag mozzarelle 250 150
10 dag graška 80 80
10 dag mrkve 40 40
2 dag maslaca 750 150

sol, celer, čili 420


- skuhaj grašak i narezanu mrkvu u slanoj vodi
- na tavici rastopi maslac, umiješaj povrće, sir i celer
- kod serviranja začini netom mljevenim suhim čilijem


Koristio sam smrznuti grašak i svježu mrkvu. Povrće sam kuhao u ekspres loncu 5 minuta. Nakon cijeđenja vodu od kuhanja sam koristio kao juhu uz dodatak lista celera. Jedna od opcija ekspres lonca je da se može koristiti kao tavica s debelim dnom. Tako sam u istoj toj posudi rastopio maslac, umiješao povrće, mozzarellu i celer. Dovoljno je bilo da se sir malo rastopi.

Ovo je prvi obrok koji sam radio ove godine. To je ono što želim, i što mi treba. Iskreno se nadam da će ih biti što više.
 
 




P.S. Kad objave nema, narod se razuzda ... Izreke 29:18

Komentari (13) - #

petak, 02.01.2015. - 12:57

* Feta, ajvar, kruh i bučino ulje ... kalorije: 440


   

* Feta, ajvar, kruh i bučino


5 dag feta sira 260 130
5 dag kukuruznog kruha 220 110
10 dag ajvara 110 110
0,1 dl bučinog ulja 900 90

papar, čili, celer 440


Vrlo ukusan i jednostavan obrok. Da je sezona, lako bi ovo bila salata sa svježim povrćem i fetom, ali ovako, ajvar je vrlo praktično rješenje u zimske dane. Inače, čak sam i planirao skuhati smrznuti grašak i mrkvu, pa ih pomiješati s maslacem i ovom fetom, ali komocija je još jednom prevagnula. I da, i ovaj ajvar je kupovni, baš kao i feta, kruh, bučino ulje i začini.

Ovo je prelazni post, pa je ispod dašak Novogodišnje tradicije koji neću dodatno reklamirati. Samo ću reći da su i odojak i francuska ispali izvrsno, i da sam ih u dosadašnjim obrocima jeo vrlo umjereno, polako i s velikim guštom, baš onako kako to uobičajeno čine istinski sladokusci dobrih linija i zdravih pogleda na hranu, a kojima se i ja silno želim pridružiti.
 
 




P.S. Kada vladaš svojim umom, vladaš i svojim svijetom ... Bill Provost

Komentari (17) - #

četvrtak, 01.01.2015. - 12:42

Arhiva:

06/17  • 05/17  • 04/17  • 03/17  • 02/17  • 01/17  • 12/16  • 11/16  • 10/16  •  9/16 •  8/16  •  7/16  •  6/16  •  5/16  •  4/16  •  3/16  •  2/16  •  1/16  •  12/15 •  11/15 •  10/15 •  9/15 •  8/15 •  7/15 •  6/15 •  5/15 •  4/15 •  3/15 •  2/15 •  1/15 •  12/14 •  11/14 •  10/14 •  9/14 •  8/14 •  7/14 •  6/14 •  5/14 •  4/14 •  3/14 •  2/14 •  1/14 •  12/13 •  11/13 •  10/13 •  9/13 •  8/13 •  7/13 •  6/13 •  5/13 •  4/13 •  3/13 •  2/13 •  1/13 •  12/12 •  11/12 •  10/12 •  9/12 •  8/12 •  7/12 •  6/12 •  5/12 •  4/12 •  3/12 •  2/12 •  1/12 •  12/11

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se