minus40kg ... kalorijski restoran

blog

* Svinjska pisanica (lungić), riža i salasa umak … kalorije 470


   

* Lungić, riža i salsa


15 dag lungića 140 210
5 dag riže 350 175
5 dag salsa umaka 80 40
0,05 dl suncokretovog ulja 900 45

sol, papar, češnjak 470

- skuhaj rižu u slanoj vodi
- meso posoli, ispeci na teflonskoj tavici
- meso zapapri, dodaj češnjak, rižu prelij salsa umakom


Brzi obroci su osobito cijenjeni u mojoj kuhinji ;)

Dok se skuha riža, meso se ispeče na tavici na naglo i obrok je gotov za ne više od 15 minuta. Nema se što guliti, rezati, ili raditi jedno za drugim. Ovu obradu mesa ne zovem prženjem, jer ulja je bilo tako malo da se peklo gotovo na suho. Ovaj vrlo ukusan salsa umak sam dobio na poklon, uz još nekoliko zanimljivih umaka, i sušene lisičarke, krupnije narezane na listiće i fino mljevene. Dobio sam i vrhunsku graševinu, …, ali to je već jedna sasvim druga priča.

 
 


U periodu kada nisam objavljivao imao sam jednu posebnu namirnicu koja mi je sasvim dobro legla. Radi se o patki.



P.S. Ne zna što je dobar obrok onaj tko svaki dan ima gozbu. Engleska poslovica

Komentari (10) - #

srijeda, 31.12.2014. - 07:36

* Salata: Puretina, grah, luk i bučino ulje ... kalorije: 360


   

* Grah salata s puretinom

10 dag purećih prsa 120 120
10 dag kuhanog graha 110 110
10 dag crvenog luka 40 40
0,1 dl bučinog ulja 900 90

sol, papar, jabučni ocat 360

- puretinu skuhaj u slanoj vodi, ohladi
- serviraj u salati s kuhanim grahom iz konzerve
- dodaj luk i začini bučinim, paprom i jabučnim octom


Išla bi ova salata s junetinom, pa čak i tunom, umjesto puretine, baš kao što bi pasala leća ili slanutak umjesto graha, ali eto, išlo je baš ovako, i ispalo je odlično. Meso se zapravo kuhalo za juhu, i njoj je dalo to malo što ima od okusa, zato su začini ovaj puta ispali tako važni u gastronomskom smislu.

Pravi dijetalni obroci nisu neka romantika, ali nema razloga da se ne upotpune začinima. Koliko je ovaj obrok u tom smislu pust, u idućem sam više ili manje pretjerao. Uz sve iz prve porcije, koju je radila žena, u drugu sam dodao i list celera i mljevene sušene lisičarke. Kada se pomiješa puno intenzivnih okusa, često se izgube u nedefiniranosti i neobičnosti.

 
 



P.S.
Sve bi trebalo napraviti što je moguće jednostavnije – no ne i jednostavnije od toga.
Albert Einstein


Komentari (13) - #

ponedjeljak, 29.12.2014. - 22:10

* Sretan mi Božić , a može i Nova Godina



Tu je ostatak ostataka božićnih kolača,
a ostalo ih je zato što ih ja i dalje ne jedem ;)






Napokon sam se odlučio i dao svom dragom "Panasonic Lumix DMC-LZ3" da se malo odmori. Bome je puno fotografija prošlo kroz njega. Hvala mu.





Od sada svoja foto leđa podmeće "Sony DSC-HX300".


Prvo iskustvo kaže da nema dobrih fotografija bez više faktora nego što je to sam foto aparat. Ovaj novi ima jako puno mogućnosti, koje stari nije imao, ali nekako vučem paralelu s mobitelima/smartfonima, koji imaju sve više i više opcija, koje vrlo često uopće ne koristim, ako čak uopće i znam za njih. Nadam se da će s ovim foto aparatom ipak biti malo drugačije. Naravno da ima i sto puta boljih, ali kod ovoga se osjeti težina u ruci, i potencijal, rekao bi moć, mada ... ovdje je ipak primarna hrana, pa od sljedećeg posta idem napokon u tom tonu, valjda.





Nije loše biti dobar prema sebi, bar za promjenu.






P.S.
"Sve naše umovanje svodi se na to da popuštamo osjećanjima."
Blaise Pascal


Komentari (12) - #

subota, 27.12.2014. - 20:51

* Blagoslovljen Božić



Istina, griješio sam, spisak nije mali, i znam, nije kraj, ali ...

Hvala svima koji su mi pomogli da si to priznam!


Život ide dalje, ... dok već ide.

Pretpostavljam da je ovo zadnji post pauze.

Slijedi novi aparat, ali i ozbiljnija dijeta.
Spustiti dio tereta, sada, nužno je.

Pričam li o hrani, kilama ...?
Dijelom, možda i da ;)

Danas je na stolu bilo točno 13 vrsta kolača.
Nisam probao baš ni jedan.
To je dobro.


P.S.
"Jer, ako se netko drži osobitom osobom, on koji je nitko, taj je sebe samog nasamario. Već da svatko ispita svoje djelo; tada, ako se nađe razlog za ponos, bit će to u odnosu na njega samog, a ne u odnosu na drugog. Jer, svatko će nositi svoj vlastiti teret."
Galaćanima (6.3-6.5)


Komentari (12) - #

četvrtak, 25.12.2014. - 20:36

* Maksimir naglašava baš ono što mi je potrebno




Maksimir, 23. prosinca 2014


I dalje se nižu šetnje, a blog, eto, tu je, i nije ;)

Ovo su dani kada uglavnom jedem kao gost,
pa će objava nekih mojih novih jela još malo pričekati.


P.S. Neću se dodatno opravdavati, ...

Komentari (13) - #

utorak, 23.12.2014. - 22:55

* Maksimir, šetnja i patke




Šetnja u blog pauzi je dobar savjet, a eto, i prihvaćen ;)


Neki su me svojevremeno zezali da sve što slikam, to i pojedem. I ovaj puta je to točno, tj. imam patku za nedjelju, ali ne ovu iz Maksimira, no onu prigodnu, akcijsku. Kako god, na blogu će ostati samo ova, baš kao i sjena tihog promatrača uz potok na ulazu u Maksimir s istočne strane.






P.S. krajnje je vrijeme da popravim kvalitetu objavljenih slika. Fotografski blog "znalci" vele da se to postiže skupljom opremom i fotoshopom. Malo sam neprikladno zločest, ali eto, tako to biva kada je netko gladan, već nečega, valjda.

Komentari (14) - #

subota, 20.12.2014. - 13:25

* Puretina i poriluk, s majonezom i čilijem … kalorije: 640


15 dag mljevene puretine (140 kcal / 10 dag … 210 kcal)
25 dag poriluka (40 kcal / 10 dag … 100 kcal)
2 dag majoneze (750 kcal / 10 dag … 150 kcal)
0,2 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, čili

- dinstaj meso i poriluk na maslinovom ulju, posoli, zapapri
- kod serviranja dodaj majonezu i čili


Ukusan, i skroz običan obrok, kao i stotine do sada ;)






Puretina je suha, pa je ulja bilo na knap, ali uvijek se može podliti vodom. Ta suhoća je valjda trebala biti izgovor i za dodatnu majonezu.





P.S. Uvijek me iznenadi kada vidim da netko ima želju napraviti identično jelo kao što je i neko ovdje objavljeno. Ne razumijem zašto bi to netko činio? Ako imaš jedan sir, a ne drugi, napraviš od tog koji već imaš, a ako ga nemaš, a sviđa ti se ostalo, napraviš upravo to. Ja na baš sve recepte gledam prvenstveno kao na ideju. Gotovo nikada ne ponavljam ni ono što sam ja napravio, ma koliko bio zadovoljan rezultatom. Uostalom, nema na placu ili dućanu uvijek sve ono što je bilo u nekom drugom trenutku, pa tako ni u mojoj smočnici, tj. frižideru. Kada i ima sve isto nije sve u istom stanju, pa nešto treba trošiti prije, a nešto može i pričekati. Kada kupim kilu mljevene puretine, jasno je da će je biti u više obroka.





Od iste puretine sam radio wok s brokulom, ali uz zrelu gorgonzolu u jednom slučaju, a u drugom sam koristio dodatno maslinovo ulje. Ovaj puta to neće biti dva nova posta nego će se kao ideja ugurati u ovaj.





Uz same namirnice i okuse, tu je pomalo i vizualna komponenta do koje mi je stalo, pa nekada malo više tupim s celerom, a nekada s čilijem, sutra ću možda s đumbirom, ali to uistinu nije bit ove priče. Kada smo kod biti, nisam ovaj blog zamislio kao pusto štancanje svojih svakodnevnih obroka. Malo sam se izgubio u rutini, pa mi sveukupno gledano fali svježine, a moram priznati da me smeta loša navigacija i pomanjkanje organiziranosti samog sadržaja na mom blogu. U konačnici, ovdje je teško vidjeti drvo od šume, i obrnuto, a to baš i nije bilo u mojim planovima. Prema pokazateljima kojima raspolažem i interes za ovaj blog je u blagom padu. Naravno, ni vraćanje kila nije bilo dio smišljene strategije, ali eto, desilo se. Što učiniti? Vjerujem da bi o tome vrijedilo dobro razmisliti. Neću ništa brisati, niti odustajem od apostrofirane tematike i objavljivanja, ali uzeti ću mali blog odmor.


Komentari (10) - #

srijeda, 17.12.2014. - 21:04

* Bruskete: scamorza sir, pečena pileća prsa, pecivo, maslac i miješana salata ... kalorije: 580


8 dag nareska od pečenih pilećih prsa (100 kcal / 10 dag ... 80 kcal)
3 dag scarmorza sira (350 kcal / 10 dag ... 105 kcal)
5 dag peciva (250 kcal / 10 dag ... 125 kcal)
10 dag miješanog ukiseljenog povrća (30 kcal / 10 dag ... 30 kcal)
- krastavac, kupus, mrkva, paprika, luk
2 dag maslaca (750 kcal / 10 dag ... 150 kcal)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag ... 90 kcal)
bosiljak

- razreži pecivo, namaži ga maslacem, stavi piletinu i sir, začini bosiljkom, preli s malo maslinovog ulja, kratko zapeci u pećnici (toliko da se sir otopi), serviraj uz ukiseljenu miješanu salatu

Bruskete za pet ;)






Salata je iz staklenke, o siru sam pisao u prošlom pustu, o naresku od pečenih pilećih prsa prije 3 i pol tjedna, a o ostalom nemam što osobito reći, osim da se sve izvrsno uklopilo. S jedne strane, ponavljam se, a opet, većina kombinacija je jedinstvena.




Komentari (6) - #

srijeda, 17.12.2014. - 07:25

* Scamorza sir, puretina, rezanci sa špinatom, rajčica i maslinovo ulje … kalorije: 625


5 dag scamorza sira (350 kcal / 10 dag … 175 kcal)
10 dag mljevene puretine (140 kcal / 10 dag … 140 kcal)
5 dag širokih rezanaca sa špinatom (360 kcal / 10 dag)
20 dag paradajza (20 kcal / 10 dag … 40 kcal)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
Sol, češnjak, šareni papar, bosiljak

- na maslinovom ulju dinstaj češnjak i puretinu, posoli, zapapri, dodaj rajčicu
- prije serviranja umiješaj kuhano tijesto, komadiće sira i bosiljak

Bolje da istaknem kako treba biti, nego kako je ;)


Scamorza, mladi meki kravlji sir. Dolazi iz Italije. Proizvođač navodi 24 g bjelančevina, 1,6 g ugljikohidrata i 24 g masnoće na 100 g proizvoda, što matematički ne daje 349 kcal , nego manje, ali dobro, neka ostane ovako.Vrlo je ukusan za svoju kategoriju sireva. Podsjeća na mozzarellu, ali je ipak masniji i nešto jačeg okusa. Na žalost, u jelo je stavljen prerano. Sav se rastopio i upio u ostale namirnice, pa se i ne vidi, ali srećom, lijepo se osjetio. Cijena mu je oko 80 kn za kg. Prodaje se kao vakumirani okruglasti grumen od 25 dag. Zapravo su bila dva grumena, jedan veći i jedan manji.





Ovo jelo je inicijalno slično pašta šuti, ali na kraju nema dovoljno elemenata da bi ga tako prozvao. Gotova mljevena puretina se radi uglavnom od prsa i zabataka. Naravno, nema sjaj svinjetine. Nije se dinstalo na luku nego na češnjaku. Umjesto špageta su korišteni široki rezanci. Paradajz je bio iz konzerve s cijelim komadima i sokom.


Komentari (6) - #

ponedjeljak, 15.12.2014. - 20:25

* Pureći medaljoni, ledena salata, kukuruz šećerac, maslinovo ulje i čili ... kalorije: 510


15 dag purećih medaljona (140 kcal / 10 dag ... 210 kcal)
10 dag kuhanog kukuruza (110 kcal / 10 dag ... 110 kcal)
10 dag ledene salate (10 kcal / 10 dag ... 10 kcal)
0,2 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag ... 180 kcal)
sol, jabučni ocat, čili

- medaljone isprži na naglo, na skroz malo masnoće
- serviraj uz ledenu salatu i kukuruz, začini


Puno je prednosti jednostavne kuhinje ;)


Jedna od njih je manje vremena provedeno u kuhinji, a vrlo često, i same namirnice, i njihove temeljne karakteristike, više dođu do izražaja.





Ledena salata je za mene novost od prije koji tjedan, ali eto, tek je sad došla na red za objavu. Posebna je, nešto više hruskava, reklo bi se bliže kupusu. Gusta je i teška kada se gleda glavica u usporedbi s klasičnim endivijama, putericama i kristalkama. Da li je 10, 15 ili 20 kcal na 10 dag, to je čak i meni svejedno.

Medaljone sam radio od mišića. Prvo sam pekao u komadu da zapečem bočne strane, a onda ga narezao na medaljone i dalje na naglo ispekao do kraja. Sve skupa je trebalo manje od 10 minuta, a možda je i to bilo previše. Mogli bi se navlačiti oko toga da li sam ih pekao ili pržio, ali obzirom da je ulja bilo manje od malo, neću dalje o tome, tj. terminološki, svakome na volju.



P.S. Dobio sam po prstima filozofirajući okolo na temu politike, pa onda neću više, a moram priznati da i na većinu komentara kod sebe nemam pojma što bi odgovorio, pa onda isto neću. S druge strane, znam što hoću, valjda, samo kao i uvijek, da je snage provesti to što je sasvim lako zamisliti. Morati ću poraditi na motivaciji, pa i učinkovitosti.

Komentari (4) - #

nedjelja, 14.12.2014. - 19:01

* Prepeličja jaja na oko, zimska salama, mliječno pecivo i majoneza ... kalorije: 570


5 dag prepeličjih jaja - 4 kom. (140 kcal / 10 dag ... 70 kcal)
5 dag zimske salame (450 kcal / 10 dag ... 225 kcal)
5 dag mliječnog peciva (250 kcal / 10 dag ... 125 kcal)
2 dag majoneze (750 kcal / 10 dag ... 150 kcal)
sol, 3 kapi maslinovog ulja

Nema tu recepta,
ispečeš jaja na oko, posoliš i daš uz njih što već daš ;)






Kao i male rajčice i ova mini jaja su koncentrat, a vele još i da su jako zdrava, pa super onda, što ne, nisu ni tako skupa. Jaja su pečena na teflonskoj tavici na par kapi ulja, pa ga nisam ni računao. Inače, ovo je kombinacija situacije, mogla je biti i neka sasvim druga. Nije ovo neki veliki obrok, ali skupilo se kalorija baš kao da je.






P.S. Tko je malo pratio mogao je s lakoćom primijetiti da nije uvijek cijelo jelo na tanjuru koji se fotografira, a zapravo, i nije prvi puta da to spominjem, ali eto, i ponavljam za one opuštenije.

Komentari (5) - #

subota, 13.12.2014. - 20:03

* Pureći file i dinstani poriluk na maslinovom ulju s čilijem ... kalorije: 490


15 dag purećeg filea (140 kcal / 10 dag ... 210 kcal)
25 dag poriluka (40 kcal / 10 ... 100 kcal)
0,2 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag ... 180 kcal)
sol, papar, čili

- na maslinovom ulju dinstaj pureći file i poriluk, začini


Kupio sam pureći file pod nazivom pureći mišić ;)


Vrlo simpatična prodavačica, kada je vidjela da baš nisam oduševljen odrescima koje je imala izložene u frižideru, donijela je komad mesa iz stražnje prostorije i odrezala mišić preda mnom. Veli da je to najmekši i najbolji komad puretine, da se od njega rade medaljoni i tako. Ljubezno od nje da mi je dala baš taj komad. Bio je izvrstan.





Ovo je bio baš pravi domaći poriluk, pun zemlje, pa ga je trebalo rezati i uzdužno kako bi se oprala. Sve bolje raspoznajem preprodavače od kumica koje nude svoju robu. Kada mi još daju znatno više nego bi trebalo samo se potvrđuje spomenuta procjena. Samom poriluku uopće nije trebalo dodatnih žestokih začina u smislu okusa, ali malo boje netom mljevenog čilija baš se lijepo uklopilo.



P.S. Ako netko misli da pretjerujem s čilijem, to je točno, ali primarno je to da sam sklon pretjerivanju, čili se tu našao sasvim slučajno.




Komentari (8) - #

petak, 12.12.2014. - 20:29

* Mini file pilećih prsa, dinstane tikvice i mrkva na češnjaku i maslinovom ulju ... kalorije: 470


20 dag mini filea pilećih prsa (110 kcal / 10 dag ... 220 kcal)
10 dag mrkve (40 kcal / 10 dag ... 40 kcal)
20 dag tikvica (15 kcal / 10 dag ... 30 kcal)
0,2 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag ... 180 kcal)
sol, papar, češnjak

- na maslinovom ulju dinstaj češnjak, tikvice, naribanu mrkvu i piletinu, začini

Super je ovo obrok, i nema se tu što puno više reći ;)






P.S. Malo sam lumpao po blogoselu, pa me sada "boli glava".

Komentari (9) - #

četvrtak, 11.12.2014. - 22:29

* Pileća prsa, tikvice i kukuruz na maslinovom ulju ... kalorije: 540


20 dag mini filea pilećih prsa (110 kcal / 10 dag ... 220 kcal)
10 dag kuhanog kukuruza (110 kcal / 10 dag ... 110 kcal)
20 dag tikvica (15 kcal / 10 dag ... 30 kcal)
0,2 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag ... 180 kcal)
sol, papar, češnjak, čili

- na maslinovom ulju dinstaj češnjak, tikvice i piletinu
- pod kraj dodaj kuhani kukuruz, začini čilijem

Jednostavno i ukusno, taman po mjeri kuhara mog kalibra ;)


Ovakva jela se obično vežu uz topliji dio godine, ali eto, kupio sam svježe tikvice po vrlo povoljnoj cijeni, i što se okusa tiče, ništa im ne fali, a za zdravstvenu ispravnost i nutritivnu kvalitetu mogu samo vjerovati da su prihvatljive, baš kao što mi drugo ne preostaje za sve ostale namirnice. Mala sitnice koje još mogu su raznolikost i umjerenost, objektivno, s osobitim naglaskom na raznolikost.





Zašto čili? Uglavnom zato što mi je na fotografiji falilo malo življih boja, a nedugo smo kupili mlinac za čili i još me veseli okretati ga i uživati u ljutini netom grubo mljevenih čili papričica. Kada se više namirnica radi zajedno na fotografiji ne ispadnu tako čisto kao kada se pripremaju odvojeno, ali to i nije baš od primarnog značenja. Čili je došao samo odozgo i nije svugdje zastupljen kao na ovom djeliću makro fotografije, tako da mi nije išla para na uši od ljutine, dapače, bilo je vrlo ugodno ljuto i odlično se uklopilo s bijelom piletinom koja sama po sebi nema neki dominantni okus.


P.S. Iako sam uvodno tako insinuirao, zapravo nisam ja radio ovaj obrok, ali sam itekako uživao u njemu, i to je u stvari kombinacija po mojoj mjeri. Zanimljivost je da su tikvice došle iz Slovenije. Inače, cjenovno, ni ovo nije skup obrok. Porcija je oko 13 kn.

Komentari (13) - #

utorak, 09.12.2014. - 19:02

* Pureće krilo, mlinci i salata od mrkve i kupusa ... kalorije: 820


25 dag purećih krila (160 kcal / 10 dag ... 400 kcal)
5 dag mlinaca (360 kcal / 10 dag ... 180 kcal)
10 dag mrkve (40 kcal / 10 dag ... 40 kcal)
10 dag kupusa (20 kcal / 10 dag ... 20 kcal)
0,1 dl suncokretovog ulja (900 kcal / 10 dag ... 90 kcal)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag ... 90 kcal)
sol, papar, jabučni ocat

- pureće krilo posoli i peci u pećnici
- na masnoći od pečenja napravi mlince
- serviraju uz salatu od ribane mrkve i kupusa

Purica i mlinci su gastronomsko veselje za sebe ;)

Ne sjećam se da sam jeo pureća krila. Ispala su odlično, baš kao i mlinci na njihovoj masnoći. Salata se lijepo uklopila. Iako porcija nije baš tako velika, kalorije se nakupe samo tako.





Ne treba uvijek puno novaca za sasvim pristojan nedjeljni ručak. Tri pureća krila sam platio oko 15 kn, mlinci su bili oko 6, kao i već naribana mrkva i kupus. Malo začina i 3 kn za maslinovo ulje, što u sveukupnom zbroju daje 30 kn, tj. 10 kn za porciju.

Komentari (11) - #

ponedjeljak, 08.12.2014. - 17:45

* Tuna, čičoka, češnjak, list celera, maslinovo ulje, povrtnica i bučino ulje ... kalorije: 487


5 dag odreska tune (144 kcal / 10 dag ... 72 kcal)
15 dag čičoke (78 kcal / 10 dag ... 117 kcal)
10 dag povrtnice (28 kcal / 10 dag ... 28 kcal)
0,2 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag ... 180 kcal)
0,1 dl bučinog ulja (900 kcal / 10 dag ... 90 kcal)
sol, šareni papar, češnjak, list celera

- na maslinovom ulju dinstaj češnjak, pa naribanu čičoku, posoli, dodaj list celera i tunu
- serviraj uz ribanu povrtnicu (crnu repu) začinjenu šarenim paprom i bučinim uljem

* koristio sam konzerviranu tunu iz salamure

Možda pomalo neuobičajena kombinacija,
ali prava eksplozija okusa ;)







Nije ovo jelo neka atrakcija i neće ući u renomirane knjige recepata, ali bio je ovo obrok u kojem nisam znao što je zanimljivije. Imao sam sreće da je tuna bila baš lijepa u velikim čistim komadima, pomalo suha, kakva u stvari i je. Čičoku sam kupio prije tri tjedna i izgleda mi potpuno ista. Do sada sam je jeo sirovu i kuhanu, ali ovako naribana, pa dinstana, ispala je najbolja. Najviše me iznenadio izraženi slatkasti okus, čak i više nego je to kod batata. Češnjak sam rezao krupno i nisam ga puno dinstao, ali svejedno je dao svoje taman koliko treba. List celera je također krupnije rezan i odlično se uklopio svojom robusnošću okusa. Povrtnica je bila ugodno ljutkasta, malo pojačana šarenim paprom, i istovremeno ublažena specifičnim okusom aromatičnog bučinog ulja.





Da nešto mijenjam, jedino ne bi bacio salamuru iz konzerve, nego bi njome podlio čičoku pri dinstanju, ali dobro, to je tek sitan detalj. Boju tanjura u svakom slučaju neću mijenjati, ali eto, čisto za ilustraciju ostavljam i ovu fotografiju s istim sastojcima.





* Čičoka - blagotvorni gomolj, pa koga zanima više ...

Komentari (8) - #

subota, 06.12.2014. - 14:24

* Dinstane lignje na češnjaku i maslinovom ulju i rižoto s paprikom ... kalorije: 510


15 dag lignji (80 kcal / 10 dag ... 120 kcal)
5 dag basmati riže (360 kcal / 10 dag ... 180 kcal)
10 dag paprike (30 kcal / 10 dag ... 30 kcal)
0,2 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag ... 180 kcal)
sol, šareni papar, češnjak

- na maslinovom ulju dinstaj češnjak i lignje, posoli, zapapri
- na maslinovom ulju dinstaj papriku, posoli
- skuhaj rižu, pomiješaj s paprikom

Meni ovo nije petak obrok, ali dobro, neka bude baš u petak ;)

Koristile su se smrznute i očišćene patagonijske lignje, makedonska paprika, kineski češnjak, španjolsko maslinovo ulje, tuzlanska sol i indijska basmati riža. Jedino je fermentirani sok od grožđa, koji nije naveden, bio iz domaćih Kneževih Vinograda. Nije li svijet mali ovih dana.





Ovo je jelo radila moja najdraža ženica. Ja bi ga vjerojatno ubio začinima. Ovako se sve pojedinačno sasvim lijepo osjetilo, baš kako i treba, bar za promjenu.

P.S. Tko jede samo vrhunske jadranske lignje, češnjak šarac iz Ljubitovice kod Trogira, pelješko maslinovo Frane Miloša, koje su gazile naše ekstra djevice, ... pije misni ledeni traminac iz 2009 ili Matuško dingač superior, iz iste godine, taj ne čita ni moj, ni ikoji blog.

Komentari (12) - #

petak, 05.12.2014. - 07:12

* Mozzarella, grašak, mrkva, maslac, češnjak, peršin i čili ... kalorije: 480


6 dag mozzarelle (250 kcal / 10 dag ... 150 kcal)
15 dag graška (80 kcal / 10 dag ... 120 kcal)
15 dag mrkve (40 kcal / 10 dag ... 60 kcal)
2 dag maslaca (750 kcal / 10 dag ... 150 kcal)
sol, češnjak, list celera, čili

- skuhaj grašak i mrkvu u slanoj vodi
- na tavici rastopi maslac, dodaj češnjak, kada pusti malo mirisa dodaj povrće
- dodaj mješavinu ribane mozzarelle i lista (zaleđenog) svježeg celera
- završno začini taman grubo mljevenim čili papričicama

Lagano, podatno i ukusno, iako, kalorija ne fali, čak ni ovako ;)

Normalno da masnim kobasicama nisam na tragu onoga što kao želim promovirati, ali ovo, to je već to, valjda, pa eto ... svakome na volju.





Mozzarellu nema potrebe ribati, dovoljno je samo narezati.

Komentari (8) - #

četvrtak, 04.12.2014. - 07:23

* Pečene krvavice, dinstano kiselo zelje na češnjaku i kruh ... kalorije: 300 - 1205


Porcija 1:

5 dag krvavica (420 kcal / 10 dag ... 210 kcal)
15 dag kiselog zelja (30 kcal / 10 dag ... 45 kcal)
0,05 dl suncokretovog ulja (900 kcal / 10 dag ... 45 kcal)
češnjak, čili

Porcija 2:

20 dag krvavica (420 kcal / 10 dag ... 840 kcal)
5 dag kukuruznog kruha (220 kcal / 10 dag ... 110 kcal)
10 dag kiselog zelja (30 kcal / 10 dag ... 30 kcal)
0,25 dl suncokretovog ulja (900 kcal / 10 dag ... 225 kcal)
češnjak, papar

Priprema:
- peci krvavice na ulju u poklopljenoj posudi, polako, oko 15 min.
- kiselo zelje dinstaj (oko 15 min.) na češnjaku i ulju, zapapri ili počili


Što mislite koju od tih dviju porcija sam ja pojeo ;)






Vjerujem da je ovaj primjer sasvim zorno pokazuje da sama namirnica nije u centru kalorijskog svijeta, ali sve skupa u zbroju, s naglaskom na količinu, daje što već daje.




Same krvavice, izvrsne, baš kao i zelje, oboje pravo domaće, ali to ovaj puta nekako i nije važno.







P.S. I da, obje su pale!

Komentari (21) - #

utorak, 02.12.2014. - 20:20

* Purica, mlinci, zlatni šampinjoni i salata od matovilca ... kalorije: 620


15 dag purećeg zabatka (140 kcal / 10 dag ... 210 kcal)
5 dag mlinaca (350 kcal / 10 dag ... 175 kcal)
20 dag zlatnih šampinjona (25 kcal / 10 dag ... 50 kcal)
5 dag matovilca (10 kcal / 10 dag ... 5 kcal)
0,1 dl suncokretovog ulja (900 kcal / 10 dag ... 90 kcal)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag ... 90 kcal)
sol, papar, jabučni ocat

- u vatrostalnoj posudi ispeci puretinu, dodaj šampinjone
- mlince namoči u slanu vrelu vodu, pa zapeci u soku od pečenja
- serviraj uz salatu od matovilca s maslinovim uljem i jabučnim octom

Purica i mlinci u mom kraju imaju kultni status, s razlogom ;)





Odem na plac s okvirnim planom, a vratim se s onim što mi se svidjelo. Ponekada ženi kažem kako bi volio da pripremi, ali ona ionako sve napravi po svom, jer misli da zna bolje, pa mi želi učiniti zadovoljstvo. Kako god, ovo je bio izvrstan obiteljski nedjeljni ručak.



P.S. Možeš mi reći što ne voliš, ali ...
kažeš li mi što voliš, o da, slušat ću te pažljivo,
a ti vidi što te u životu veseli i za što vjeruješ da vrijedi.
Naravno, kao i uvijek, ne govorim o hrani, i ne govorim tebi ;)


Komentari (7) - #

ponedjeljak, 01.12.2014. - 21:34

Arhiva:

05/17  • 04/17  • 03/17  • 02/17  • 01/17  • 12/16  • 11/16  • 10/16  •  9/16 •  8/16  •  7/16  •  6/16  •  5/16  •  4/16  •  3/16  •  2/16  •  1/16  •  12/15 •  11/15 •  10/15 •  9/15 •  8/15 •  7/15 •  6/15 •  5/15 •  4/15 •  3/15 •  2/15 •  1/15 •  12/14 •  11/14 •  10/14 •  9/14 •  8/14 •  7/14 •  6/14 •  5/14 •  4/14 •  3/14 •  2/14 •  1/14 •  12/13 •  11/13 •  10/13 •  9/13 •  8/13 •  7/13 •  6/13 •  5/13 •  4/13 •  3/13 •  2/13 •  1/13 •  12/12 •  11/12 •  10/12 •  9/12 •  8/12 •  7/12 •  6/12 •  5/12 •  4/12 •  3/12 •  2/12 •  1/12 •  12/11

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se