minus40kg ... kalorijski restoran

blog

* Grčki ćevapi i šareni povrtni kolutići ... kalorije: 910


20 dag ćevapa feta sirom (300 kcal / 10 dag ... 600 kcal)
10 dag povrtnih kolutića (220 kcal / 10 dag ... 220 kcal)
- krumpir, mrkva, grašak, špinat, ...
0,1 dl suncokretovog ulja (900 kcal / 10 dag)

- na ulju ispeci ćevape i povrtne kolutiće

Čudna mi čuda, koliko kalorija ;)


Vagnuto, ali ne i obračunato, pa eto, naknadno vidiš zašto si bio sit.





Oba proizvoda su smrznuta i kao takvi, itekako su praktični, ali da su jeftini, to bome nisu. Ćevapi su nekako predpripremljeni, pa su vrlo brzo gotovi, slično kao i povrtni kolutići. Nije ovo nedjeljni ručak. Danas ide purica, ovaj puta s mlincima, zlatnim šampinjonima i salatom od matovilca.





Ako se pitate kakvi su bili ćevapi reći ću vam: "Fakat dobri!",
a ni ovi povrtni kolutići (pire) nisu loši, dapače.
¸

Komentari (16) - #

nedjelja, 30.11.2014. - 16:33

* Tvrdi sir, slani inćuni u maslinovom ulju, tost, paradajz i bosiljak ... kalorije: 494


5 dag tvrdog sira (450 kcal / 10 dag ... 225 kcal)
2 dag slanih inćuna (230 kcal / 10 dag ... 46 kcal)
5 dag integralnog tosta (230 kcal / 10 dag ... 115 kcal)
10 dag paradajza (18 kcal / 10 dag ... 18 kcal)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag ... 90 kcal)
bosiljak

Često ne ispadne kako sam planirao ;)


Namirnice su baš iz plana, ali način pripreme je ostao na sirovoj varijanti. Htio sam sve zapeći u pećnici, ali ispostavilo se da to nije opcija. Zašto, bolje ne pitajte. Kako god, bio je ovo odličan obrok. Ako bi išli u detalje morao bi priznati da rajčica nije više ono što je bila u punoj sezoni, a za sir ne znam uopće koji je. Tvrd je, aromatičan i solidne cijene. Etiketa se izlizala, nazire se trocifrena brojka nakon akcijskog odbitka. Nešto je duže odstajao u manje dostupnom kutu frižidera. Specifično je da ima reljefno udubljeni pečat na vanjskom dijelu kore. Nešto kao Modano ili tako nešto. Mogao bi biti i Pecorino Romano, ne vidi se jasno. Uglavnom, okus je perfektan. Slani inćuni u maslinovom ulju su u ovom slučaju točka na i. Kalorije su prepisane s deklaracije, pa što da im ne vjerujem. Inače, ribu sam ocijedio, a preko svega sam prelio malo svog djevičanskog maslinovog ulja. Iskreno, vjerujem da nas muljaju, i s domaćim, i skupim po dućanima, ali dobro, ljudi kao ljudi vole živjeti u svom svijetu, pa ne mogu zamjeriti trgovcima, a što se države i njihovih službi koje bi trebale nadgledati što bilo, od tog sam očekivanja odustao još kao klinac. Tako da mi i dalje ne ostaje drugo nego papagajski ponavljano "raznoliko i umjereno".






P.S. Naravno, sušeni bosiljak i svježi, razlika je kao janje i muflon. Od kuda baš ta asocijacija? Ta zar je bitno. Htio sam zapravo reći da je na neki način lijepo ne znati što nas čeka u nekom sljedećem trenutku, pod uvjetom, da je on ne manje lijep od onoga što vidimo kroz naše strahove. Sušeni bosiljak, i nedostupna pećnica, nisu metafore života, to je život sam, glavom i bradom, baš kao i izvrstan sir i slani inćuni, pa ti vidi čemu ćeš pokloniti pažnju.

Komentari (11) - #

subota, 29.11.2014. - 13:18

* Svježi sir, vrhnje, kukuruzni kruh, paprika, bučino ulje, kopar i čili ... kalorije: 480


15 dag svježeg kravljeg sira (120 kcal / 10 dag ... 180 kcal)
5 dag kukuruznog kruha (220 kcal / 10 dag ... 110 kcal)
10 dag svježe paprike (30 kcal / 10 dag ... 30 kcal)
0,5 dl kiselog vrhnja, 12% m.m. (140 kcal / 10 dag ... 70 kcal)
0,1 dl bučinog ulja (900 kcal / 10 dag ... 90 kcal)
kopar, čili

Pripremljeno, slikano, dorađeno, slikano,
premješteno, slikano, spremljeno, odneseno na posao
i smazano s velikim zadovoljstvom, a sada je eto baš tu, na blogu ;)



Izvrstan domaći svježi kravlji sir, svježa sočna i hrskava paprika, svježi kopar i ovaj obrok odiše svježinom. Vrhnje je kupovno, ali odlično. Čili nije bio u planu za ovaj obrok, ali eto, kupili smo mlinac za čili i lijepe suhe čili papričice, pa se kao mora probati.




Na kraju mi je jelo izgledalo pomalo suho i pusto, pa sam dodao i malo bučinog ulja.





Ovaj je obrok slikan u standardnom crnom okruženju, ali na kraju je završio u posudi za gablec, pa se provozao sa mnom na posao, i eto, u vrijeme ručka, kao takav je i smazan.
Posuda za gablec
Kako ja ne režem na sitno, lijepo se osjetio i kopar, i paprika, i kruh, a naravno i sir, dok se vrhnje malo izgubilo, tj. nije baš dobar omjer prema ostalome, ali eto, jedino tako mogu obrok držati u inicijalno pretpostavljenim kalorijskim granicama.





I mlinac slijedi moju filozofiju "sve bitno nije sitno". Iako je to naravno samozavaravajuća floskula, prigodarskog karaktera, pa je kao takva potpuno zanemariva, zanimljivo je osjetiti netom mljeveni čili koji nije prah nego više kao listić, uz pokoji komadić ili cijelu sjemenku. Bio je vrlo žestok. Stajanjem u posudi, pomiješan s ostalim, ipak je izgubio ponešto od izvorne žestine.



P.S. Petak je dan za ..., ali eto, ja sam opet na potpunom postu.

Komentari (7) - #

petak, 28.11.2014. - 07:23

* Sardine s limunom i maslinovi uljem, kruh i ajvar, pa mušmule ... kalorije: 469


7 dag srdela (140 kcal / 10 dag ... 98 kcal)
4 dag kukuruznog kruha (220 kcal / 10 dag ... 88 kcal)
10 dag ajvara (103 kcal / 10 dag ... 103 kcal)
0,2 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag ... 180 kcal)
limun

- odlij višak ulja iz konzerve

Dođem umoran s posla, i ne da mi se,
gladan jesam, a žena drijema, i ... ;)


Otvorim konzervu, teglicu, narežem kruh i limun, i obrok je tu. Nisam htio miješati okuse, pa sam ostao na originalnoj ideji "srdele s limunom". Mogu reći da se dobro slažu. Inače, kupiti 10 dag srdela, nerealno je, ali eto, otvoriti konzervu, to već puno lakše ide. U redu, pravovjerni će sami uloviti srdelu, očistiti je u moru i konzumirati u roku odmah. Ja živim u nekoj svojoj stvarnosti gdje to nije opcija. I da, ajvar nije domaći. I opet, tko ima volje samo neka radi svoj, ne kažem da to nije bolje, ali ... nisam ni kruh pekao, niti mi je limun rastao pod prozorom.





Oskoruše ili mušmule, garant domaće, lagano ih mogu i zaboraviti. Sredina, neobična kašica, slična fruteku, ne osobito slatka, voćnog okusa, ali ne baš specifičnog, s tek natruhom grkosti, i krupnim košticama. Kaže kumica, zdrava je, posebno za crijeva, pa dobro, mogla bi i biti, što ne. Prvi puta sam je probao, pa nemam s čime uspoređivati.





P.S. Danas kupljena zelena salata u marketu imala je puža u sebi.

Komentari (8) - #

četvrtak, 27.11.2014. - 07:24

* Pileća jetra, grah, mladi luk, zelena salata, kopar i maslinovo ulje ... kalorije: 580


15 dag pilećih jetra (130 kcal / 10 dag ... 195 kcal)
15 dag kuhanog graha (110 kcal / 10 dag ... 165 kcal)
10 dag zelene salate (20 kcal / 10 dag ... 20 kcal)
5 dag mladog luka (40 kcal / 10 dag ... 20 kcal)
0,1 dl suncokretovog ulja (900 kcal / 10 dag ... 90 kcal)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag ... 90 kcal)
sol, šareni papar, kopar, jabučni ocat

- na suncokretovom ulju dinstaj mladi luk i pileću jetru, posoli, zapapri
- serviraj uz zelenu salatu s grahom, začini solju, paprom, jabučnim octom i maslinovim uljem
- na kraju dodaj puno kopra

Nije ovo recept, to je samo kako sam ja jeo ;)

Kao i kod mesa, i za jetru je povoljno da se dobro očiste žilice, jer su onda jednolično mekana i ugodnija za jesti. Znam da je mnogi ne vole i ne jedu, dapače, nije mali broj onih koji se gnušaju filtera za otpad i slično, i u redu, ja je jedem i mislim da je to isto u redu. Dobar su izvor proteina i imaju svojih prednosti i dobrih strana. Kao i u većini ostaloga, jedem ih povremeno. Mladi luk da jako ugodan šmek ovom vrlo ukusnom jelu. Rijetko tko će staviti toliko kopra, ali eto, meni baš paše, a bar u ovakvim začinima mogu pretjerivati bez griže savjesti.





Zbog slikanja neke namirnice često završe zajedno na tanjuru, bar u nekoj mjeri, ali često je salata odvojena, baš kao i voće koje u principu također jedem skroz odvojeno. I ovaj puta je gro salate bio u svojoj posudi.




Komentari (6) - #

srijeda, 26.11.2014. - 07:16

* Pečeni pureći zabatak, kukuruzni kruh i mix zelene azijske salate ... kalorije: 516


10 dag purećeg zabatka (195 kcal / 10 dag ... 195 kcal)
5 dag kukuruznog kruha (250 kcal / 10 dag ... 125 kcal)
10 dag zelene azijske salate (16 kcal / 10 dag ... 16 kcal)
1 dag svinjske masti (900 kcal / 10 dag ... 90 kcal)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag ... 90 kcal)
sol, šareni papar, jabučni ocat

- meso posoli i namaži mašću, stavi u vatrostalnu posudu, poklopi, peci 1 sat u pećnici na 200 st. (komad od 1 kg, prvo okreni s kožicom dolje, pa nakon 25 min. okreni, a zadnjih 10 minuta otklopi).
- serviraj uz kruh i zelenu salatu

Trebali su biti mlinci, a ne kruh, ali ... d(r)uga je to priča ;)




Salatu sam kupio na placu pod nazivom "Azijski mix", a na pitanje o čemu se radi, rečeno mi je da je ukusno, da ljudi koji su jeli dođu opet, da su tu 4 vrste salate, ali nitko ne zna kako bi se kod nas zvale, jer su nazivi samo na latinskom. Eto, nije aromatična kao rikola, niti je neutralna kao matovilac ili puterica, nema hruskastost kristalke, a nije ni grka kao radići i endivije. Stvarno je priča za sebe. Nije neka ludnica, ali sasvim je ukusna i meni koji naglašeno volim raznolikost, pravo i ugodno osvježenje.






P.S. Ne radi se o velikim količinama koje sam naveo, ali ovako ću teško smršaviti, jer eto, kao i u raznim reklamno prodajnim navlakušama dolazi ono: "Ali to nije sve!". Da, naknadno sam sređivao i kost, a na njoj je bilo više mesa nego u porciji koja je bila na tanjuru. Jedino je ostalo masnoće i soka u posudi u kojoj se peklo. Bila je namijenjena mlincima, ali očito mi nisu bili suđeni za ovaj nedjeljni ručak. Od voća je po tko zna koji puta bilo "grožđe" s mineralnom. Ni ono nije navedeno, jer nije ga ni trebalo biti, ali eto, kada volim piti i ljubiti, da ne velim pjevati, teško si je pomoći.

Komentari (10) - #

utorak, 25.11.2014. - 07:18

* Lignje na maslinovom ulju, češnjaku i ljupčacu, kukuruzni kruh i zelena salata s paradajzom ... kalorije: 450


15 dag lignji (80 kcal / 10 dag ... 120 kcal)
5 dag kukuruznog kruha (250 kcal / 10 dag ... 125 kcal)
10 dag zelene salate (16 kcal / 10 dag ... 16 kcal)
5 dag paradajza (18 kcal / 10 dag ... 9 kcal)
0,2 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag ... 180 kcal)
sol, šareni papar, češnjak, ljupčac, jabučni ocat

- na maslinovom ulju dinstaj češnjak i lignje, posoli, zapapri, pod kraj dodaj ljupčac
- serviraj uz kukuruzni kruh i zelenu salatu začinjenu solju, maslinovim uljem i jabučnim octom

Nije li lijepo kada se ovakav obrok može nazvati svakodnevnim ;)


O tome sam pričao, riba i tome slično, stalno su mi na meniju, pa i ne stignem sve objaviti. U ovakvim sam lignjama uživao i prije koji dan, ali sam bio gladan, pa mi se nije fotkalo i petljalo mjerkanjem. Ovaj puta, malo umiren strpljivošću jučerašnjeg uspješnog posta, dalo mi se.





Ako se pitate kakav je okus bio, odgovor je jednostavan, izvrstan.



P.S. Imam odlične sirutke, i ona je izbor bez greške, kao i čajevi bez sladila, voda s malo limuna, ... ali tko misli da sam uz ove lignje pio sirutku vjerojatno pojma nema što je to tuga za jugom. Oprosti im bože na neznanju i meni na ... znaš ti već čemu.

Komentari (13) - #

subota, 22.11.2014. - 13:01

* Pečena pileća prsa s jalapeno paprikom, kuhani grah, sirova crna repa i bučino ulje ... kalorije: 453


8 dag pečenih pilećih prsa (104 kcal / 10 dag ... 82 kcal)
15 dag kuhanog graha (108 kcal / 10 dag ... 162 kcal)
10 dag povrtnice (28 kcal / 10 dag ... 28 kcal)
0,2 dl bučinog ulja (900 kcal / 10 dag ... 180 kcal)
sol, jalapeno paprika

- nabavi gotova pečena pileća prsa s jalapeno paprikom, ili sve napravi sam
- otvori konzervu kuhanog graha, naribaj povrtnicu (crnu repu), prelij bučinim uljem

Ovaj obrok donosi sasvim dobar omjer uloženog i dobivenog ;)





Pileća prsa su kupljena kao u potpunosti pripremljena za konzumaciju. Malo su suha, ali to je normalno za tu vrstu mesa. Svojevremeno sam kupio malu teglicu ukiseljenih jalapeno paprika i nisu bile crvene nego zelene. Valjda ima i crvenih, ili se zapravo htjela asocirati njihova čili ljutina. Osjetila se, ali ne pretjerano, bar ne po mojim kriterijima.





Mnogi možda ne bi rekli na prvi pogled, ali povrtnica je ljutkasta, pa nisam htio dodatno začinjavati, iako je bučino ulje lagano neutraliziralo izvornu žestinu. Kako god, nije bilo osobite potrebe za dodatnim začinima, iako bi se češnjak vjerojatno sasvim lijepo uklopio. Crveni grah iz konzerve mi je čest džoker za standardnu ugljikohidratnu komponentu, iako grupa "Kruh i zamjene" nije toliko asocijativno vezana za njega, ali eto, grah i ostale grahorice, njeni su punopravni članovi. Bučino ulje je vrlo aromatično, ali njegov okus nije toliko prihvaćen kao onaj maslinovog ulja. Meni su oba odlična, svako na svoj način.






P.S. Mnogi petkom jedu ribu. To je u redu, dapače. Osobno, petkom volim post, a on u mom slučaju predstavlja čisto ništa, mada mi ide teže nego nekada, a i nije baš nešto čest. Inače, onako u globalu, u ribi guštam kad god je prilika, gledajući tjedan, ponekada i svakodnevno. Eto, ovaj post ne prezentira današnje jelo. Nužnošću vremenskog pomaka, u ovome sam ipak uživao koji dan ranije, a danas ću probati tek spomenuto ništa, iako već sada osjećam poprilično veliku knedlu u grlu, samo nikako da je progutam i zaboravim.

Komentari (11) - #

petak, 21.11.2014. - 18:12

* Marinirani losos, sirova čičoka, blanširana čimula, maslinovo ulje i umak od kopra ... kalorije: 434


5 dag mariniranog lososa (207 kcal / 10 dag ... 105 kcal)
15 dag čičoke (78 kcal / 10 dag ... 117 kcal)
15 dag čimule (22 kcal / 10 dag ... 33 kcal)
0,2 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag ... 160 kcal)
sol, šareni papar, ocat, kopar, gorušica, ...

- čičoku očisti i naribaj
- losos mariniraj u octu, soli i kopru
- čimulu blanširaj (slana vrela, pa hladna voda)
- prelij maslinovim uljem, dodaj umak od kopra i gorušice

Marinirani losos nije ono što je dimljeni, ali ... ;)





Ovaj losos više vuče na sirovu ribu, pa tko voli, sushi je odličan izbor. Ovo s fotografije nije Nigiri, kamoli Sashimi, ali Maki je već na dobrom tragu. Sirova čičoka bolja mi je nego kuhana, iako, nema tu neke raskoši u okusu, dakle, i dalje, ostaje tek dobra pratnja, i izvrsna namirnica sama po sebi, što i nije baš zanemarivo.




I losos i umak su dio kompleta kupljenog kao gotov proizvod.



P.S. Raznolikost je bogatstvo, onima koji vole raznolikost. Jednoličnost, pod pretpostavkom kontinuiteta najboljeg izbora, također je bogatstvo, kao i u prvom slučaju, onima koji to tako proglase. Obje opcije, kao i milijarda drugih, legitimne su, jer ne postoji ništa što bi stalo na put osobnom afinitetu i preferiranom okusu, željama ... implementiranim u paradigmu ukusa, ali i puno šire.

Komentari (8) - #

četvrtak, 20.11.2014. - 07:19

* Lešo grgeč, čičoka, zelena salata i maslinovo ulje ... kalorije: 465


15 dag fileta grgeča (75 kcal / 10 dag ... 75 kcal)
20 dag čičoke (78 kcal / 10 dag ... 156 kcal)
10 dag zelene salate (16 kcal / 10 dag ... 16 kcal)
0,2 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag ... 180 kcal)
sol, šareni papar, vinski ocat, vegeta

- skuhaj čičoku u slanoj vodi
- ribu kuhaj, dodaj ocat i začine
- kod serviranja prelij maslinovim uljem

Gastronomski, i nije neka ludnica, ali eto, nutritivno, sve pet ;)

Čičoku sam kuhao taman koliko i ribu, oko 10 minuta. To je bilo sasvim dovoljno. Mali kalorijski luft do u naprijed okvirno zadanih 500 kcal donio je nešto više prostora za ulje, što je zapravo sasvim lijepo pasalo.





Često domaći proizvodi nemaju okus i teksturu na koju smo kroz godinama opuštanja uz namirnice iz intenzivnog uzgoja, kao inertnu nužnost, navikli kao stanovnici gradova. Ovdje se radi o domaćoj zelenoj salati koja svojski pruža otpor, a i čičoka je domaća, iako, ona je dosta neutralnog okusa.



P.S. Voće evidentno unosi zabunu u ono što objavljujem, pa ga namjerno izostavljam. To što ga je par fotki u cjelini i obuhvatilo ne znači da ga nužno treba jesti istovremeno s povrćem i mesom. U redu, može se, ali ja ga obično jedem na samom kraju obroka.

Komentari (13) - #

srijeda, 19.11.2014. - 07:18

* Čičoka – Jeruzalemska artičoka ... kalorije 78


Proteini: 2
Ugljikohidrati: 17,4
Masti 0

Nisam se sretao s čičokom do sada. Kupio sam je igrom slučaja ovaj vikend na placu. Nešto glasnija vitalna i energična žena, s izrazito naglašenim "č" u govoru, objašnjavala je kako je čičoka prava blagodat za dijabetičare, kako snižava šećer, a da je i inače baš jako zdrava.

Ajde dobro, uzeo sam jednu vrećicu tog neobičnog gomolja. Po svom nepravilnom obliku me podsjetila na đumbir, a po težini i nježnoj kožici na mladi krumpir.





Za upoznavanje sam je skuhao cijelu.Tekstura je neobična, jer je prema sredini bila skroz mekana, dok je rubni dio bio osjetno čvršći. Okus je blago slatkast, bez neke intenzivne arome, tako da je odlična kao prilog. Ja sam je jeo uz zelenu salatu, lešo ribu i maslinovo ulje, ali o tome više u sljedećem postu, valjda.

Onaj iza bi se mogao baviti sirovom čičokom, prelivenom maslinovim uljem, uz čimulu i marinirani losos s umakom od kopra, ali eto, tko zna.





Malo podataka s neta

Čičoka (divlji krumpir, gomoljasti suncokret, jeruzalemska artičoka, nahod, morski krumpir, morska repa, suncogled) je vrsta suncokreta udomaćena u Americi. Biljka se zbog jestivog gomoljastog korijena danas kultivira širom svijeta, a američki su je Indijanci uzgajali i prije dolaska europskih doseljenika. Kod nas raste i divlja, primjerice uz Savu oko Zagreba. Naraste do 3 metra visine. Cvate žutim cvjetovima.

Čičoka se može jesti sirova i više ili manje termički obrađena. Ispada savršena zamjena za krumpir.

Čičoka pomaže kod visokog krvnog tlaka, povišene razine masnoća u krvi, kardiovaskularnih oboljenja, anemije, osteoporoze, posebno dijabetesa i pretilosti, a sudjeluje i u njihovoj prevenciji. Konzumirana sirova, odlična je za čišćenje organizma od toksina. Ima pozitivne učinke u prevenciji i liječenju reumatskih bolesti, poput kostobolje, artritisa i reumatoidnog artritisa. Na glasu je kao izuzetan afrodizijak, jer pomaže u jačanju libida, potencije i plodnosti. Poznato je i njeno snažno antibakterijsko, antioksidativno i diuretsko djelovanje. Korisna je u prevenciji i liječenju alergija. Normalizira probavu. Čičoka sadrži polisaharid inulin, koji sadrži fruktozu. Inulin je prebiotik što znači da stimulira razvoj korisnih bakterija u crijevima koje imaju višestruko djelovanje na zdravlje. Smanjuje koncentraciju kancerogenih enzima pa je njegova uloga posebno značajna u prevenciji i liječenju zloćudnih bolesti crijeva. Što je važno dijabetičarima, razgradnjom ne dolazi do porasta razine šećera u krvi (glikemijski indeks: 0). Ima visok sadržaj vitamina (B-skupine, C,D, provitamin A - beta-karoten) i minerala (kalij, fosfor, kalcij, magnezij, željezo). Čičoka je također izvor esencijalnih aminokiselina.

Čičoka za razliku od krumpira ne sadrži škrob pa se predviđa da će zbog sve većeg broja pretile populacije i dijabetičara ova biljka u budućnosti postati zamjena za krumpir.


Komentari (14) - #

ponedjeljak, 17.11.2014. - 19:39

* Zelena salata ... kalorije: 16



Proteini: 1,4
Ugljikohidrati: 2,2
Masti: 0,2

Zelena salata je zdrava namirnica, a ovo nije primarno moj obrok ;)

Nezgodno je s njom što mi nekako ne ide samo s nekaloričnim začinima i onda 10 dag zelene salate uz čep ulja od 16 u trenu dođe na preko 100 kcal. Ako je čep ulja otišao na malo salate, prema standardnoj matrici obroka koju najčešće koristim, nema više raspoložive masnoće za druge namirnice što znatno smanjuje mogućnost kombiniranja. Zapravo ispada da sve ostalo mogu tek kuhati.





Simpatični posjetitelj salate koju sam kupio na placu nema tih problema.

Ovaj puž nema ni centimetar, ali je čak i solidno brz. On upotpunjuje lanac na najbolji mogući način. Eto, ovo je primjer što znači salata od kumice, koja ju je ubrala u svom vrtu, u odnosu na onu iz intenzivnog uzgoja, koja nam se nudi u marketima.

Komentari (12) - #

nedjelja, 16.11.2014. - 09:54

* Grgeč, čimula, riža, maslinovo ulje, začini i mandarine ... kalorije: 414


10 dag fileta grgeča (75 kcal / 10 dag ... 75 kcal)
4 dag basmati riže (360 kcal / 10 dag ... 144 kcal)
15 dag čimule ( 22 kcal / 10 dag ... 33 kcal)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag ... 90 kcal)
15 dag mandarina (48 kcal / 10 dag ... 72 kcal)
sol, limun, soja sos, fisch-gewurzsalz: jodirana morska sol, roza papar, peršin, timijan, crni papar, narančina kora, ekstrakt limuna, bijeli papar, češnjak, zeleni papar, kvasac (pšenica), sečuanski papar


U wok posudu stavi polovice štapića za ražnjiće. Dodaj vodu, posoli. Ubaci rižu. Na sve stavi papir za pečenje, a na njega čimulu, pa začinjenu ribu. Poklopi i kuhaj 12 minuta koliko je dovoljno riži. Kod serviranja prelij ekstra djevičanskim maslinovim uljem.
















ideja: kuhaj rižu, a iznad nje na pari povrće i ribu





Za jela ovog tipa neophodna je kvalitetna i svježa riba,
pa makar stigla od tko zna gdje.

Izuzetan obrok, bar u mojim "lažno skromnim" okvirima,
i ovaj puta, i ovdje, o samom jelu, baš ništa više neću reći ;)






P.S. Ono što me mučilo, bio je tek djelić od stvarnog izbora. Ovaj puta, izabrao sam misni traminac, ali njega baš i nema u obračunu, jer eto, to je moja mala crna tajna, "jedem gotovo u redu, ali nerijetko sam društven preko mjere". Da, dobri moj bože, ti to itekako znaš. ali eto, pred svijetom, oprosti sinu svome nejakom. Samo za moju braću cigane. Tko nam mora suditi, neka sudi, sebi na dušu .... ;)




Komentari (9) - #

subota, 15.11.2014. - 01:00

* Pureća šunka, tost, jogurt i grožđe ... kalorije: 335

5 dag pureće šunke (100 kcal / 10 dag ... 50 kcal)
5 dag integralnog tosta (230 kcal / 10 dag 115 kcal)
2,5 dl jogurta 0,5% m.m. (40 kcal / 10 dag ... 100 kcal)
10 dag grožđa (70 kcal / 10 dag ..., 70 kcal
bosiljak

Najjednostavnije je kupiti 10 dag već narezane šunke, pa se podijeli na dva obroka/porcije. 5 dag tosta su dvije šnite. Jogurt kupujem litreni, pa natočim čašu za koju znam da je oko 2,5 dl. 10 dag ovog krupnog grožđa je oko 10 bobica. Eto, ovakav obrok gotovo da i ne traži mjerkanje, tj. vaganje.


Dijabetička dijeta Kliničke bolnice Dubrava od 1300 kcal


Matrica doručka je malo pusta i ne ostavlja puno prostora, ali ...

Bolnička prehrana nije romantična, kamoli atraktivna, ali to ne znači da se u kućnim uvjetima ne može malo dotjerati, prije svega začinima, pokojom namirnicom koja je bolnici preskupa ili nepraktična, a i sama dekoracija uvijek može donijeti tračak nekog nivoa iznad uobičajeno očekivanog.





Obzirom da sam napravio još jedan krug mršavljenja i vraćanja kila, odlučio sam ponovno primijeniti šablonu prehrane kojom sam skinuo sve kile. Jesam i vježbao, u okviru svojih mogućnosti. Tjelesna aktivnost uvijek dobro dođe, ali ona nije bila intenziteta koji bi presudno utjecao na sam metabolizam i mršavljenje. Kile su skinute manjkom kalorija i urednom i raznolikom prehranom.


P.S. Znam da sam dosadan, ali možete si misliti kako je tek meni ;)

Komentari (13) - #

petak, 14.11.2014. - 07:16

* Tuna, grah i krastavci ... kalorije: 450


10 dag tune (144 kcal / 10 dag ... 144 kcal)
10 dag kuhanog graha (108 kcal / 10 dag ... 108 kcal)
15 dag kiselih krastavaca (12 kcal / 10 dag ... 18 kcal)
0,2 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag ... 180 kcal)

I opet, mogla bi tuna ovakva i onakva, ja sam koristio onu iz konzerve. Dovoljno je iscijedi višak ulja i to je to. Zapravo ispadne da treba maknuti sve ulje iz velike konzerve, a ono što ostane u samom mesu ribe je tih 0,2 dl koji su navedeni. Koristio sam crveni grah iz konzerve. Krastavci imaju tako malo kalorija da ih se nikada ne treba vagati. Ono što sam zaboravio je dodati nekog začina. Razlog je to što je ovo gablec koji sam u jutro na brzinu pripremao.

Komentari (15) - #

utorak, 11.11.2014. - 17:51

* Srdele, riža, paprika, paradajz, bosiljak i maslinovo ulje ... kalorije: 460


10 dag srdela (140 kcal / 10 dag ... 140 kcal)
5 dag riže (360 kcal / 10 dag ... 180 kcal)
15 dag paprike (20 kcal / 10 dag ... 30 kcal)
10 dag paradajza (20 kcal / 10 dag ... 20 kcal)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag ... 90 kcal)
sol, bosiljak

Osim mirisa netom pečenog kruha,
nema ljepšeg od mirisa pečene paprike ;)


... Filip Ćiriolović ... prije povratka u rodni kraj


Hoće li se ovi sastojci kuhati, peći, pirjati, ...
kalorijski, svejedno je.

Srdela mi je najbolja noćas ulovljena, u moru očišćena, pa s gradela na žaru od vinove loze. Riža može integralna, makedonska ili kineska, a može i prvoklasna talijanska. Paprika i paradajz iz svog vrta, baš kao i svježi bosiljak, da sokovi još kolaju. Maslinovo ulje, cijenjeno istarsko ili neko vrhunsko dalmatinsko, naravno, djevičansko. Sol, ili himalajska ili cvijet soli.

Ali, ... može i drugačije ...





Ja sam skuhao basmati rižu, kupljenu na akciji, i papriku iz marketa. Posolio sam tuzlanskom. Gotovi pasirani paradajz sos sam pomiješao sa sušenim bosiljkom. Sve sam upotpunio konzervom srdela u soku od paradajza. Maslinovo je ekstra djevičansko, proizvedeno u bespućima EU, pa si ti misli čija majka plavo zlatnu vunu plete. S moje strane, nije termički obrađivano, tj. prelio sam jelo njime na samom kraju.

Ako se pitate kakav je obrok bio, odgovorit ću jednostavno, izvrstan.



P.S. Hvala LQ, iskreno od srca.
Bar dio ovog obroka je direktna refleksija na tvoj mail.

Komentari (14) - #

nedjelja, 09.11.2014. - 12:22

* Wok (LCHF): Špek, patlidžani, paradajz, mast i list celera ... kalorije: 730


8 dag mesnatog špeka (600 kal / 10 dag ... 480 kcal)
25 dag patlidžana (20 kcal / 10 dag ... 50 kcal)
10 dag paradajza (20 kcal / 10 dag ... 20 kcal)
2 dag svinjske masti (900 kcal / 10 dag ... 180 kcal
sol, šareni papar, list celera

Naravno da je ovo jelo apetitno mirisalo već u pripremi,
i da je na kraju bilo vrlo ukusno, ali ...




Vele, u tavici je bolja mast, u salati maslinovo ili bučino ulje.





Ne znam, niti što da mislim, niti kome da više vjerujem. Kako god, znam da ovakvim obrocima ne mogu čak ni zadržati kilažu, kamoli mršaviti, iako to nije bilo tako puno hrane.







P.S. Eto, žao mi je što nisam dokazao da se raznolikom i umjerenom prehranom može jesti sve i zadržati dobru liniju. Definitivno, nisam uspio, vratio sam sve kile i od sljedećeg obroka mogu još jednom iz početka, prije nego vaga krene na drugu stranu, kao što je to bilo toliko puta do sada. U to se uklapa ona misao: "Da nisam nikada išao na dijetu, vjerojatno ne bi imao ovoliko kila!", što je s jedne strane potvrđena istina nas debelih, a s druge pak čista bedastoća. Jesti koliko čovjeku već treba ne bi ni trebalo zvati dijetom, a da mu ne treba baš toliko da bi se debljao, neosporna je činjenica.

Komentari (6) - #

subota, 08.11.2014. - 10:54

* Ljuta jušna salata: puretina, grincajg (mrkva, celer, peršin, koraba), paprika, paradajz, čili, papar i maslinovo ulje ... kalorije: 450


Sastojci za 1 porciju:
15 dag kuhane tamne puretine (140 kcal / 10 dag ... 210 kcal)
10 dag mrkve, korabe, korijena celera i peršina (40 kcal / 10 dag ... 40 kcal)
10 dag paprike i paradajza (20 kcal / 10 dag ... 20 kcal)
0,2 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag ... 180 kcal)
sol, šareni papar, list peršina i celera, čili

Priprema:
- skuhaj puretinu, grincajg, papriku i paradajz za juhu
- ocijedi, povrće začini šarenim paprom, puretinu s puno čilija, prelij maslinovim uljem


Ako je netko pomislio da je ovo vrlo žestoko,
pogriješio je, jer eto, ovaj puta je bilo i puno više od toga ;)






Neki dan sam jeo pečena pileća krilca začinjena s dosta čilija i svidjelo mi se, pa sam odlučio sličnu ideju projicirati na prvo jelo gdje bi se to dalo. Eto, tako je nastalo ovo jelo.

Za Sisvete je bila juha, puretina s mlincima, ...

Nakon takvih dana redovno dođe "rješavanje" onoga što ostane. Naravno da kuhano nije kao pečeno, ali ovo je ispalo poprilično dobro.

Puretina (batak, zabatak) je za juhu išla s kožicama, dok se za ovu salatu ona bacila, što i nije šteta, jer je ionako sve dala u juhu.




Komentari (12) - #

srijeda, 05.11.2014. - 07:16

* Trupac (rombac) i tikvice s maslinovim uljem i ružmarinom iz pećnice ... kalorije: 320



Trupac (trup, rumbac, rumbak, rumbač, tunjčić, tumburel, šuvar), riba koštunjača iz porodice skušovki, srodnik tune, vretenasta tijela, tamnomodrih leđa, plavkastih bokova i srebrnkasta trbuha. Sličan je palamidi. Riba selica, stalno je u pokretu, hrani se manjom plavom ribom, rakovima i glavonošcima. Čest je u Sredozemnom i Jadranskome moru. Meso mu nije na cijeni.





Ovaj je imao oko 30 cm i nešto preko pola kilograma. Lako se čisti, nije mastan, ni kaloričan, dapače, više je suh. S kostima nema problema, krupne su i lako se odvajaju. Treba biti oprezan s krvlju. Dijelovi mesa koji ostanu krvavi su nejestivi. To je minus brzinskog čišćenja manje stručnih osoba po ribarnicama marketa.





Mislio sam da ću ovu ribu jesti sam, pa sam išao na jednostavnu kombinaciju s tikvicama i maslinovim uljem, a od začina sol, šareni papar i svježi ružmarin.

* Kada imate star i više ili manje izgreben protvan, papir za pečenje je jako dobro rješenje, koje će spriječiti da se bilo što primas za dno. Na žalost, meni ga je taman ponestalo.



Sastojci za 1 porciju:
20 dag trupca (95 kcal / 10 dag ... 190 kcal)
20 dag tikvica (20 kcal / 10 dag ... 40 kcal)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag ... 90 kcal)
sol, svježi ružmarin, šareni papar

Priprema:
- peci u pećnici 35 minuta na 200 stupnjeva




Kao što i kažu oni koji znaju, trupac nema okus i teksturu zanimljivu masovnom tržištu, i zato ga "ljubitelji" ribe, koji je jedu samo petkom, po inerciji, neće nikada ni probati. Što se mene tiče, to je skroz u redu, i mogu im potvrditi da neće ništa izgubiti. Za mene, koji ribu jedem češće, a imperativ mi je raznolikost, ovo je svakako zanimljivo iskustvo i prilika za koju mi je drago da sam je iskoristio. Naravno, bolji je zubatac, brancin, ... ili srdela, inćun, ..., ali to zaista nije bitno onome tko razumije što pokušavam reći.







P.S. Sve češće mi se dešava da uistinu ne znam što bi odgovorio na pojedine komentare. U redu, uopće i nije nužno odgovarati, ali nekako mi je krivo da nekome odgovorim, a nekome ne. Probati ću biti selektivniji u ovisnosti imam li na neki komentar što reći ili pak ne. Nadam se da se nitko neće ljutiti.




Pokoj mrtvima, svako dobro živima ...

* "Tužnu pjesmu pjevaju oni što ostaju ..." ;)

Komentari (11) - #

nedjelja, 02.11.2014. - 11:17

Arhiva:

04/17  • 03/17  • 02/17  • 01/17  • 12/16  • 11/16  • 10/16  •  9/16 •  8/16  •  7/16  •  6/16  •  5/16  •  4/16  •  3/16  •  2/16  •  1/16  •  12/15 •  11/15 •  10/15 •  9/15 •  8/15 •  7/15 •  6/15 •  5/15 •  4/15 •  3/15 •  2/15 •  1/15 •  12/14 •  11/14 •  10/14 •  9/14 •  8/14 •  7/14 •  6/14 •  5/14 •  4/14 •  3/14 •  2/14 •  1/14 •  12/13 •  11/13 •  10/13 •  9/13 •  8/13 •  7/13 •  6/13 •  5/13 •  4/13 •  3/13 •  2/13 •  1/13 •  12/12 •  11/12 •  10/12 •  9/12 •  8/12 •  7/12 •  6/12 •  5/12 •  4/12 •  3/12 •  2/12 •  1/12 •  12/11

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se