minus40kg ... kalorijski restoran

blog

* Marinirane srdele, žganci, sjeckani paradajz, bosiljak i maslinovo ulje ... kalorije 500


Sastojci za 1 porciju:
15 dag srdela (135 kcal / 10 dag ... 205 kcal)
5 dag kukuruzne krupice (350 kcal / 10 dag ... 175 kcal)
15 dag paradajza (20 kcal / 10 dag ... 30 kcal)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag ... 90 kcal)
sol, papar, bosiljak

Priprema:
- srdele ispeci i mariniraj u mješavini octa i vina, začini
- pod kraj kuhanja žganaca umiješaj sjeckani paradajz i maslinovo ulje
- kod serviranja začini bosiljkom

Nije toliko atraktivan,
i rjeđe će se naći na tanjuru,
ali ovo je zapravo izvrstan obrok ;)


Ideja je bila skuhati žgance, pod kraj umiješati očišćenu ribu i sjeckani paradajz, pa onda izliti u neki kalup, ali na kraju mi se nije dalo petljati, a tu poglavito mislim na čišćenje ribe u naprijed.





Svježi bosiljak brzo uvene na vrućim žgancima, čime izostane očekivana dekorativna komponenta, pa ga je za slikanje bolje staviti kasnije, i to netom opranog. Da je samo do okusa, umiješao bi ga još kod kuhanja. Još sitnica, mnoge se namirnice nakon serviranja isparavaju, što zna osjetno kvariti sliku, pa često pričekam da se jelo malo ohladi.

Komentari (21) - #

srijeda, 29.10.2014. - 17:16

* Panirani "pureći" medaljoni, riža i izdanci kupusa (čimula) ... kalorije: 720


Sastojci za 1 porciju:
15 dag paniranih purećih medaljona (230 kcal / 10 dag ...345 kcal)
5 dag riže (360 kcal / 10 dag ... 180 kcal)
15 dag izdanaka kupusa (40 kcal / 10 dag ... 60 kcal)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag ... 90)
0,05 dl suncokretovog ulja (900 kcal / 10 dag ... 45)
sol, crvena ljuta tucana paprika, soja sos

Priprema:
- pirjaj izdanke kupusa na malo maslinovog ulja, posoli, začini crvenom ljutom tucanom paprikom
- zaleđene panirane pureće medaljone kratko prži na malo suncokretovog ulja
- skuhaj rižu u slanoj vodi, kod serviranja začini soja sosom

Pobornik sam pripreme čistog i svježeg mesa, ali eto, ... desi se ;)

Brzo je gotovo zato što je puretina industrijski pripremljena, tj. vrlo sitno mljevena, pa oblikovana, lijepljena i djelomično termički obrađena, panirana, i tek onda zaleđena. Naravno, ima tu bezvrijednih dodataka, a i ponešto što bi bi baš volio izbjeći, ali pretpostaviti ću da u ovim količinama i konzumirano tek vrlo povremeno, ipak nije pretjerano štetno. Samih purećih prsa je tek 35%. Ukus i tekstura su također malo podbacili, jer samo "meso" je bilo više slično safaladi, a ne mesu, dok je paniranje, kao čisti kontrast, bilo vrlo grubo i tvrdo. Eto, zaključno, apsolutno praktično, ali ipak, nikako ne bi preporučio ovakve pripravke. Pri kupovini nisam vidio deklaraciju, ali akcijska cijena je trebala biti dostatan alarm.





Riža i soja sos se vole, samo ni u toj kombinaciji ne treba pretjerivati, jer ovaj koji imam je nadnaravno slan.

Izdanci kupusa (čimulice) su nježna i ukusna privilegija onih koji se povremeno prošeću do placa.



P.S. Ugodno mi je kada me hvalite, ali iskreno ću vam reći. Niti sam kuhar, niti sam fotograf. Kuhinja je bazirana na jednostavnoj matrici koju sam sto puta spominjao. Urođena tendencija da više odmaram, a manje radim, vuče me jednostavnosti, pa su recepti zapravo tek grube skice potencijalno prihvatljivih uradaka. Ovo je fakat pusta svakodnevna prehrana, na ne osobito visokom gastronomskom nivou. Nije ovo lažna skromnost, nego činjenice. Fotografija. Malo više svjetla, pa i ispodprosječan aparat daje zadovoljavajuću macro fotografiju. Dodatno, kontrast crnog tanjura, koji ima sklonost refleksiji, tek su naznaka neke osobnosti. Nema tu ni osobitog aranžmana, ni kadra, ni ideje, tek šablona u kojoj kroz neko vrijeme sve izgleda isto. Obzirom da smo na blogu, to mi nitko neće reći, ali eto, samo da znate, itekako sam svjestan osobnih limita, kao i svega ovoga što objavljujem. Moja je ideja zapravo izdići se iznad standardne bolničke prehrane, i to je jedino u čemu koliko toliko uspijevam, ali samo zato što je letvica dovoljno nisko. Ponavljam, ovo nije skromnost, ovo je samo pomanjkanje prave konkurencije, s jedne strane, i ogoljivanje do srži, s druge, a tu bi se dalo već i naći ponešto vrijedno. Alexxl, ekipa sa slasticama, i ostali, koji o kulinarstvu ponešto i znaju, pometu me samo tako. Ono što je meni dobro je to, da me to niti smeta, kamoli muči, niti će me zaustaviti da nastavim tupiti svoje, pa tko voli, neka izvoli, ja sam i nadalje tu.

greška, ručak, večera, prženo, puretina, pirjano, čimula, kuhano, riža

Komentari (8) - #

utorak, 28.10.2014. - 19:23

* Musaka: pileća prsa, trapist, jaje, krumpir, mrkva, brokula i vrhnje ... kalorije: 460


Sastojci za 1 porciju:
5 dag pilećih prsa (110 kcal / 10 dag ... 55 kcal)
5 dag trapista (380 kcal / 10 dag ... 190 kcal)
2 dag jaja (150 kcal / 10 dag ... 30 kcal)
10 dag krumpira (80 kcal / 10 dag ... 80 kcal)
5 dag mrkve (40 kcal / 10 dag ... 20 kcal)
5 dag brokule (30 kcal / 10 dag ... 15 kcal)
0,5 dl kiselog vrhnja, 12% m.m. (140 kcal / 10 dag ... 70 kcal)
sol, papar, peršin

* radi se o 1/4 jaja, tj. 1 jaje je išlo na 4 porcije

Priprema:
- pola krumpira nareži na ploške i ispeci na tavici bez dodatne masnoće
- nareži piletinu na kockice, posoli i ispeci, također bez dodatne masnoće
- ostatak krumpira nareži na kockice, kao i mrkvu i brokulu, skuhaj u slanoj vodi
- u posudu za pečenje stavi prvo ploške pečenog krumpira, na njih povrće pomiješano s ribanim sirom, pa meso, pa opet ribani sir, umuti jaje, pomiješaj s vrhnjem i sve prelij, začini po ukusu
- zapeci u pećnici 10-15 min,. na 180-200 st.

* Još jedno jelo koje nisam radio sam, pa su količine procijenjene.

Čvrstoća nije nužna, ali je praktična. Bilo bi lakše da je više sira, a i još koje jaje ne bi smetalo, ali isto tako bi bilo sadržajnije da se krumpir temeljac pekao na ulju ili masti, da je piletina išla na maslac, da se koristilo masnije vrhnje ili kajmak, i tko zna još što. Za okvire koje sam si zadao i ovdje je previše namirnica i presložena priprema. Kako god, da je bilo ukusno, to je.




Komentari (8) - #

utorak, 28.10.2014. - 07:19

* Pileća prsa sa žara i riža u umaku od šampinjona i vrhnja ... kalorije: 640


Sastojci za 1 porciju:
15 dag pilećih prsa (110 kcal / 10 dag ... 165 kcal)
8 dag riže (360 kcal / 10 dag ... 280 kcal)
5 dag šampinjona (30 kcal / 10 dag ... 15 kcal)
0,5 dl vrhnja za kuhanje, 20% m.m. (210 kcal / 10 dag ... 105 kcal)
1 dag maslaca (75 kcal / 10 dag ... 75 kcal)
sol, papar, peršin

Točan recept i količine ne znam,
ali vjerujem da prilično dobro pretpostavljam ;)



Stavljam dvije fotografije da vidite razliku prigušenog danjeg svijetla u prostoriji i oštrog osvjetljenja blica iz blizine.





P.S. Ovo je glavni dio današnjeg obiteljskog ručka iz restorana Grada mladih, popularnog Pionirca. Zanimljivo je da sam obiteljski ručak pojeo sam. Eto, malo se igra slučaja poigrala, a nije mi se dalo do Žnidaršića na gulaš.

Komentari (11) - #

subota, 25.10.2014. - 20:41

* Marinada od srdela i salata od krumpira i rikule ... kalorije: 480


Sastojci za 1 porciju:
15 dag srdela (130 kcal / 10 dag)
15 dag krumpira (80 kcal / 10 dag)
10 dag rikule (30 kcal / 10 dag)
0,15 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, ocat, luk, crno vino

marinada:
- srdele očisti, posoli, naulji i ispeci u pećnici (20 min, na 200 st.)
- dinstaj luk na maslinovom ulju, podlij octom i crnim vinom, prelij ribu

prilog:
- napravi salatu od kuhanog krumpira i rikule, dodaj maslinovo ulje, začini


Moglo je bolje, ali dobro, ovo je jedan od kvalitetnijih obroka ;)


Ovo nisu praktični recepti za ono što prezentiram, ali eto, napravio sam baš tako kako sam i napisao. Mogao sam obračunati vino i luk, ali ovaj puta oni su gratis, jer pretpostavljam da su nadopunili ribu, a nisu kaloričniji od nje, pa sve ide pod istu stavku.





Katastrofa je kada pripremaš marinadu i shvatiš da umjesto vinskog imaš samo jabučni ocat, ružmarin je na lođi, daleko od kuhinje, a ti već dinstaš luk i ne možeš ga ostaviti. Lovorov list je skriven u nekom od kuhinjskih ormara, i zapravo, nemaš ga. Eto, da, to je realnost, i prije svega pomanjkanje pripreme.

Začini su duša jela, ali ima nešto i u osnovnim namirnicama, dapače. Da, ovdje su baš došle do izražaja.

Salatu sam zeznuo jer sam i u nju dodao ocat, a to se pokazalo kao skroz bespotrebno. Sasvim je dovoljno kiseline bilo u marinadi, ali dobro, biti će bolje idući puta. Naknadno sam provjeravao preporuku koju sam dobio (hvala Myday) i potvrdio da je ocat bio greška.

Očekivao sam da će ugrijana rikola biti još aromatičnija, ali nije, mada, naravno, specifičnog i intenzivnog okusa nije falilo ni ovako.





Kome smetaju kost i košćice, riba definitivno nije dobar izbor. Meni ne smetaju dok god mi se ne zabiju u grlo, a to se nikada ne desi ako jedem polako i žvačem temeljito.

Komentari (12) - #

subota, 25.10.2014. - 00:38

* Pileća dimljena prsa, pecivo sa sjemenkama, kisela paprika, maslinovo ulje, peršin i češnjak ... kalorije: 460



Neradnim danima ovakvi obroci su za doručak, a u tjednu budu večera.




Radio sam i marinadu od srdela u crnom vinu, ali o njoj možda neki drugi puta.



P.S. Mnogi su mi rekli da samo gledaju slike, a to nije teško zaključiti i po većini komentara, pa eto, ovo je post za sve kojima je slika dovoljno.

Komentari (11) - #

petak, 24.10.2014. - 07:25

* Dimljeni losos, trapist, povrće za francusku, majoneza ( + kruh, panceta i šampanjac) ... kalorije: 450 (900)


Sastojci za 1 porciju:
3 dag dimljenog lososa (160 kcal / 10 dag ... 48 kcal)
3 dag trapista (400 kcal / 10 dag ... 120 kcal)
10 dag povrća za francusku (60 kcal / 10 dag ... 60 kcal)
3 dag salatne majoneze (740 kcal / 10 dag ... 222 kcal)
šareni papar, svježi bosiljak (za ukras)
... 450 kcal ukupno

- povrće za francusku salatu iz konzerve pomiješaj s majonezom
- serviraj uz dimljeni losos i sir, zapapri/začini po želji

5 dag kruha (250 kcal / 10 dag ... 125 kcal)
3 dag pancete (550 kcal / 10 dag ... 165 kcal)
2 dl šampanjca (80 kcal / 10 dag ... 160 kcal)
... 450 kcal ukupno

... 900 kcal sveukupno


Kako od lijepog i kontroliranog obroka napraviti dva?


Lako. Dodajući količine ili nove namirnice. Ovaj puta sam se odlučio za dodatne namirnice. Eto, zornog prikaza zašto sam vratio kile. Složim obrok i on je u redu, ali ... netko vrijedan nareže malo pancete i kruha, a šampanjac je od prije bio u frižideru, pa eto, baš bi pasalo. I da, nije to puno, dapače, ali u zbroju kalorija se dođe na duplo.





U standardnoj proceduri za ovakve iznimke, moj bi tanjur za slikanje ostao isti, i post bi bio napisan s prihvatljivih 450 kcal, dok bi u stvarnosti išlo to što je već išlo. U početku dijete sam imao snage odbijati baš svaku sitnicu koja mi je bila izvan plana, i tada je mršavljenje bilo vrlo uspješno, ali na žalost, malo po malo sam popuštao. Obroci kakve ovdje uobičajeno objavljujem su najčešće i u stvarnosti baš takvi kakvi su i prikazani, i općenito, meni su savršeni, samo ih se treba držati u kontinuitetu.

Naše, ili bar moje društvo, prilično je orijentirano prema neumjerenim količinama, pa i onda kada vjeruju da je obrok vrlo skroman. Uvijek je prisutan taj strah da nečega ne bi falilo. Da netko ne ostane gladan ili žedan, pa neka stol bude ljepši i bogatiji, da svatko od nas uživa u onome što voli, ... i tako, ode to sasvim u krivo. Jednom ja dodam što ne treba, drugi puta netko drugi i tako se mi lijepo vrtimo u krug.




Da je fino, je, i da paše, paše, ali eto, nije to to ...

Netko će primijetiti da mjerkanje, tj. vaganje i obračun kalorija nemaju smisla ako se ovako jede, ali pretpostavljam da bi bez prebrajanja došao i maslac na kruh, a sira i pancete bi bilo možda i više. Lososa bi bilo taman koliko i je, jer ga nije bilo više od 10 dag na nas troje. Nije sigurno da negdje ne bi ugurao i koju kap maslinovog ulja, pa ga onda temeljito pokupio dodatnim kruhom, ...

Da sada bilo što obećavam sebi, a iznosim vama, definitivno ne bi imalo smisla, stoga ću se samo pokriti ušima i pokušati polako zaboraviti ovaj obrok i post, koji je bio prilično daleko od posta kakav mi zapravo treba.

Eto, u bitnom, da je dobro, nije, ali možda jednom ipak bude i bolje, nadam se već u sljedećem što objavim. U to ime: "Živjeli!" ;)






P.S. Dimljeni losos je na samom vrhu liste mojih omiljenih namirnica. Nisu daleko ni dobri sirevi i suho meso tipa pancete. I francuska salata je solidno pozicionirana, iako, ovakva nije ni blizu fina kao ona koju od kuhanja povrća do majoneze radimo sami, ali ovako je nema previše i gotova je za 1 minutu, što također ima svoju neospornu vrijednost. Naravno, mogao sam kupiti i potpuno gotovu francusku salatu, ali povrće u konzervi je praktičnije u smislu da može stajati izvan frižidera i bez brige o roku trajanja.

Komentari (9) - #

srijeda, 22.10.2014. - 19:11

* Voćna salata: jagode, ananas, grožđe, kruška, naranča, banana, cherry brandy ... kalorije: 342


Sastojci za 1 porciju:
5 dag jagoda (33 kcal / 10 dag ... 17 kcal)
5 dag ananasa (56 kcal / 10 dag ... 28 kcal)
5 dag grožđa (70 kcal / 10 dag ... 35 kcal)
10 dag kruške (55 kcal / 10 dag ... 55 kcal)
10 dag naranče (41 kcal / 10 dag ... 41 kcal)
5 dag banane (92 kcal / 10 dag)
0,5 dl cherry brandya (240 kcal / 10 dag ... 120 kcal)




Čisti gušt ;)






P.S.
"Milostivica je krivo razumjela. Ja, prosim, nisam nikakav šnel fotograf.
Ja ne snimam za novce. Ja snimam iz umjetničkog užitka."
gospon Fulir


Komentari (16) - #

utorak, 21.10.2014. - 07:23

* Svinjski but, riža, kukuruz, rikula i maslinovo ulje ... kalorije: 493


Sastojci za 1 porciju:
15 dag svinjskog buta(115 kcal / 10 dag ... 173 kcal)
5 dag basmati riže (352 kcal / 10 dag ... 176 kcal)
3 dag kukuruza, kuhani (125 kcal / 10 dag ... 38 kcal)
5 dag rikule (31 kcal / 10 dag ... 16 kcal)
0,1 dl djevičanskog maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag ... 90 kcal)
himalajska sol, šareni papar (5 vrsta), aceto balsamico, soja sos

Priprema:
- skuhaj rižu, dodaj kuhani kukuruz iz konzerve i soja sos
- meso istuci batom, ispeci na naglo, posoli, zapapri
- meso i rižu serviraj uz laganu saltu od rikule

Udio kalorija:
proteini: 31,44%
ugljikohidrati: 40,33%
masti: 28,23%

Kao što sam već naglašavao, tko ima petlje, i vrhunski izvor namirnica, sve može jesti sirovo, ili već tu negdje, ali dobro, ipak smo uglavnom navikli na bar malo pripreme, tj. obrade. But se može peći u pećnici na roštilju, tavici, ... Kod riže i kukuruza je nešto manje izbora. Rikula je sasvim u redu sirova, dapače.




Vrlo uravnotežen omjer udjela kalorija iz pojedinih nutrijenata

Ne čudi me što svinjski but nema puno kalorija, dapače, sličniji je bijeloj piletini, nemasnoj teletini, pa čak i mnogim ribama. Radi se jednostavno o suhom mesu, tj. nema u njemu baš nešto masnoće, i zato je posebno ukusan pohan, ali eto, to nije prihvatljiva opcija za one iz moje priče, pa ostaje ovako, u osnovnoj varijanti, na naglo.

Rikula je nedvojbeno aromatična, riža baš i ne, dok kukuruz odskače tek više ili manje neobičnom slatkoćom. Uz malo pretjerivanja s paprom, cijelo jelo diše "muški". Jasno da sam ovom parabolom ciničan, baš kao i navođenjem himalajske soli u grupi začina.





P.S. "Slika govori više od tisuću riječi", ali to ne znači da govori istinu. Hoću reći, volim kada ne podlegnem ponuđenoj perspektivi, pa ni vlastitoj, jer eto, sve ima smisla tek u aktivnom odnosu, a on ne prihvaća pustu bukvalnost, ma kako se nametala kao očita. Za čovjeka činjenica je uvijek tek uvjerenje. Iskusniji znaju da je malo toga baš onako kako izgleda, posebno na prvu.

Komentari (13) - #

nedjelja, 19.10.2014. - 00:21

* Namaz od piletine na tostu uz krastavce i sjemenke komorača, ili rajčicu i rikolu ... kalorije: 380


Sastojci za 1 porciju:
5 dag namaza od piletine (320 kcal / 10 dag ... 160 kcal)
5 dag integralnog tosta (230 kcal / 10 dag ... 115 kcal)
10 dag kiselih krastavaca (10 kcal / 10 dag ... 10 kcal)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag ... 90 kcal)
sjemenke komorača, šareni papar

Namaz od piletine:
60% pilećeg rasjeka (170 kcal / 10 dag)
20% Dijon krupno zrnatog senfa (190 kcal / 10 dag)
20% maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, limun

Kako to biva, kada ostane malo mesa od ručka napravim namaz. Tako je bilo i sa zadnjom pečenom piletinom. Namaz je ispao odlično i bilo ga je za nekoliko obroka.





Prvi je bio s kiselim krastavcima i sjemenkama komorača. Ove sjemenke su izuzetno aromatične, iako vjerujem da se ne bi svakome svidjelo grickati ih za doručak. Iskreno, kada sam ih uzeo sam mislio da se radi o kimu. Vrlo su slične na izgled, ali okus je prepoznatljiv.




Jako je lijepa kombinacija s paradajzom i svježim bosiljkom.




A probao sam i dinstani paradajz pomiješan s rikolom. Vrlo ukusno. Od kada sam pročitao da je paradajz za neke stvari ljekovit samo u termički obrađenom stanju više ne inzistiram na tome da se kao prilog jede sirov. To je za razmisliti i za ostale namirnice.

Eto, kao i uvijek vraćam se na princip "Raznoliko i umjereno" ;)

Komentari (8) - #

petak, 17.10.2014. - 07:22

* Wok: Lungić (svinjska pisanica), leća, mladi poriluk i maslinovo ulje ... kalorije: 483


Sastojci za 1 porciju:
10 dag lungića (120 kcal / 10 dag ... 120 kcal)
15 dag leće, kuhana (116 kcal / 10 dag ... 174 kcal)
15 dag poriluka (36 kcal / 10 dag ... 54 kcal)
0,15 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag ... 135 kcal)
sol, šareni papar, tucana crvena ljuta paprika

Priprema:
- očisti i nareži povrće i meso
- dinstaj na maslinovom ulju, začini

Udio kalorija:
proteini: 31,76%
ugljikohidrati: 30,51%
masti: 37,73%

Možeš ovako, i/ili onako, a i ne moraš ;)

Nutritivno, nema razlike da li se od određenih sastojaka napravi varivo, peče se u pećnici, dinsta u woku/tavici, ili što već. Ako se dodaje više ili manje vode to neće imati utjecaja na kalorije i ostale nutritivne vrijednosti.

Gastronomski, tu već ovisi o osobnom ukusu, tj. preferiranoj teksturi i okusu, koji je pak značajno vezan za izbor začina.





Uspoređujem prošli obrok u kojem su također sudjelovali lungić i poriluk, i ovaj. Oba su ispala ukusno, i zanimljivo, svaki na svoj način. Ono što je meni velika razlika je sama priprema. Nije mi isto 20 minuta miješati, okretati i podlijevati ili samo staviti u lonac/pećnicu i pričekati.

Dinstani poriluk je nešto žilaviji nego kuhan u ekspres loncu. Meso je ispalo ugodno suho i okusa kakav češće očekujem od mesa. Radilo se o mesu koje je bilo leđeno, pa sam ga ispekao nešto više nego što bi inače.

Kao što sam puno puta naglašavao, između kuhanog obroka, što bi se reklo "na žlicu" ili pečenog/dinstanog/..., najradije biram raznolikost. Isti princip vrijedi i za same namirnice i njihove kombinacije. Tako će već sljedeći puta možda leća biti u varivu, a krumpir u salati s rikolom.

Komentari (23) - #

srijeda, 15.10.2014. - 07:19

* Varivo: Lungić (svinjska pisanica), krumpir, mladi poriluk i vrhnje ... kalorije: 499


Sastojci za 1 porciju:
10 dag svinjske pisanice (120 kcal / 10 dag ... 120 kcal)
15 dag krumpira (79 kcal / 10 dag ... 119 kcal)
15 dag poriluka /36 kcal / 10 dag ... 54 kcal)
1 dl kiselog vrhnja, 20% m.m. (206 kcal / 10 dag ... 206 kcal)
sol, šareni papar, mljevena slatka crvena paprika
3 dl vode

Priprema:
- očisti i nareži povrće i meso
- skuhaj u ekspres loncu
- umiješaj vrhnje

Udio kalorija:
proteini: 24,53%
ugljikohidrati: 31,24%
masti: 44,23%


Jednostavno, fino i podatno jelo. Za ponoviti.




Kuhalo se 20 minuta, što je bila sasvim dobra procjena. Meso je izgubilo boju, ali bilo je vrlo ukusno i sočno. Krumpir je kuhan koliko treba, a poriluk malo raskuhan, što mi u varivu definitivno ne smeta. Vrhnje i začini su dali vrlo ugodno okruženje i savršeno upotpunili ovaj obrok. Osobno, ne bi baš ništa mijenjao.

Naravno, moglo je meso prvo na ulje i češnjak, pa se moglo kuhati u običnom loncu i dodavati namirnice prema vremenu koje im je potrebno da se pripreme, mogao je ići i lorber, pa ... i završno Vegeta da dodatno pojača okus, ali i ovako je sve ispalo sasvim u redu, dapače. Za svakodnevnu i sasvim običnu kuhinju, i za osobu kojoj se ne provodi previše vremena u kuhinji, a ipak bi pojela nutritivno i gastronomski prihvatljiv obrok, ovo je upravo to.

Igrom slučaja u ovom jelu je bio domaći mladi poriluk i domaće kiselo vrhnje, što je jelu sasvim sigurno dalo dodatan štih posebnosti.





* Za ukusnije meso, treba ići u vrelu vodu, za finiju juhu, u hladnu.

* Ako je poriluk domaći, stabljiku treba rezati i uzdužno da se može očistiti od zemlje.

Komentari (15) - #

ponedjeljak, 13.10.2014. - 18:00

* Pile na šaci soli i salata (rikula, slanutak, mini rajčica, maslinovo ulje) ... kalorije: 568


Sastojci za 1 porciju:
20 dag tamne piletine s kožicom (161 kcal / 10 dag ... 322 kcal)
10 dag slanutka, kuhani (120 kcal / 10 dag ... 120 kcal)
10 dag mini rajčice (21 kcal / 10 dag ... 21 kcal)
5 dag rikule (30 kcal / 10 dag ... 15 kcal)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag ... 90 kcal)
sol, aceto balsamico

Priprema:
- na protvan stavi šaku soli i pile (od 1,5 - 2 kg), ugrij pećnicu na 180 st.
- peci ga do sat i pol (nema soljenja mesa, uljenja, okretanja, podlijevanja, poklapanja ...)
- serviraj uz salatu od rikule, slanutka i mini rajčica, začini solju, aceto balsamicom i maslinovim uljem

* u originalu se koristi pile od kilu i peče se jedan sat na 180 st.

Udio kalorija:
proteini: 33,19%
ugljikohidrati: 19,92%
masti: 46,18%

Kada smo naišli na recept nismo bili sigurni da li se netko zeza ;)


Krajnji rezultat. Hruskava korica, meso sočno, ne preslano, a jednostavnije ne može. Ulje koje se iscijedi na donju sol je na kraju intenzivno slano, ali samo meso nije uopće, dapače, što meni baš paše. Na dnu protvana se stvori i zalijepi slana tvrda kora. Ona odvaja meso od protvana, pa se samo meso ne zapeče i ne primi za lim.





Najčešće smo pekli piletinu s krumpirom ispod nje i to je super, ali ovo je išlo u pravcu apostrofiranja jednostavnosti. Radio je sin, prvi puta, i ispalo mu je odlično.

Komentari (15) - #

subota, 11.10.2014. - 18:33

* Salata: Tuna, slanutak, čimulice (izdanci mladog kupusa) i maslinovo ulje ... kalorije: 488


Sastojci za 1 porciju:
5,5 dag tune (144 kcal / 10 dag ... 79 kcal)
12 dag slanutka (120 kcal / 10 dag ... 144 kcal)
20 dag čimulice (20 kcal / 10 dag ... 40 kcal)
0,25 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag ... 225 kcal)
sol, šareni papar, ružmarin

Priprema:
- čimulice očisti i kuhaj tek par minuta u slanoj vodi, ocijedi, ohladi
- dodaj malu konzervu tune i pola konzerve kuhanog slanutka, povrće prelij uljem od ribe, zapapri, začini ružmarinom

Udio kalorija:
proteini: 17,29%
ugljikohidrati: 27,53%
masti: 55,18%


Jednostavno za pripremu i jednostavno odlično ;)


Čimulice sam kupio na placu. Uz nešto više povjerenja, išle bi sirove, ali eto, radilo se o kumici od koje do sada nisam kupovao. S druge strane, nakon par minuta u vrućoj vodi čimula ugodno omekša, pa je i ovako skroz u redu, dapače.





Čimulice su izdanci kupusa koji rastu na mjestu gdje je odrezana prošla glavica (tako bar vele).




Volim slanutak, iako ga nešto rjeđe jedem. Nutritivne vrijednosti su po netu vrlo različito prikazane. 164 kcal djeluje uvjerljivo, ali na mnogim mjestima, pa i samim konzervama ili stranicama proizvođača, piše čak i duplo manje. Zato sam se odlučio za izvor koji je otprilike na pola puta.





Konzerve kao konzerve, nisu idealne, ali su praktične. Slanutak bi morao močiti, pa kuhati, i to sigurno veću količinu nego je ona u konzervi, a o 5,5 dag tune da ne pričam. Slično je i kada nešto od obroka ostane, pa se spremi za drugi dan.



Komentari (14) - #

utorak, 07.10.2014. - 19:56

* Dijabetička dijeta - doručak: Svježi kravlji sir, kopar, integralni tost, light jogurt i kivi ... kalorije: 338


Sastojci za 1 porciju:
6 dag posnog svježeg kravljeg sira (76 kcal / 10 dag ... 46 kcal)
5 dag integralnog tosta (230 kcal / 10 dag ... 115 kcal)
2,4 dl laganog jogurta (46 kcal / 10 dag ... 110 kcal)
10 dag kivija (67 kcal / 10 dag ... 67 kcal)
kopar

Udio kalorija:
proteini: 24,29%
ugljikohidrati: 57,72%
masti: 17,99%

* sukladno matrici Dijabetičke dijete Kliničke bolnice Dubrava od 1300 kcal

Malo?

Malo, pa što ;)





Oni koji se razumiju u to kažu da je neobično važno ne preskakati doručak. U zadnje vrijeme, moj je doručak bio u vrijeme ručka, a ručak i večera su se gotovo spajali. Nisam jeo ni blizu kao prije dijete, a kile su se ipak vratile. Mudrujući, izgubio sam red i previše improvizirao.

Ovakvi obroci ne ostavljaju prostor razmišljanju o tome da će ičega biti previše.






P.S. Nemam kome što obećavati, ali ... živi bili pa vidjeli.

Komentari (11) - #

nedjelja, 05.10.2014. - 12:23

* Svinjska vratina i paprika (LCHF) ... kalorije: 514


Sastojci za 1 porciju:
15 dag svinjske vratine (248 kcal / 10 dag ... 372 kcal)
20 dag paprike (26 kcal / 10 dag ... 52 kcal)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag ... 90 kcal)
sol, šareni papar

Priprema:
- u pećnici podgrij kosti i malo mesa oko njih od komada vratine pripremljenog dan ranije
- u isto vrijeme odvojeno stavi u pećnicu i paprike na malo maslinovog ulja, posoli, zapapri

Udio kalorija:
proteini: 21,6%
ugljikohidrati: 7,17%
masti: 71,23%



Ovo je već žestoki LCHF.

U ovom se obroku radi o subjektivnoj procjeni količine mesa, jer sam zapravo čistio kosti od dan ranije pripremljenog komada vratine, kojem su se na kraju odvojilo meso od kostiju. Te odokativne procjene i nisu baš dobra opcija za nekoga tko želi precizno mjerkati svaku namirnicu u obroku.




Općenito, kada se jedu ostaci od neke fešte, onda je navodno najfinije baš to oko kosti, glava, nogice, ... Kada zovem da mi se netko pridruži u rješavanju tog "najfinijeg", gle čuda, nigdje nikoga. Ovaj puta je u igri bila svinjska vratina, i je, fino je to oko kostiju, ali eto, ipak sam jeo sam, a nije da nisam zvao i ostale ukućane za stol, i to ne jednom. Na kraju sam ispao i dosadan. Da budem iskren, ostalo je i mesa, ali ni za njega se nitko ne tuče, a još je u onom finom umaku od pečenja. Jednostavno, svima je interesantno taj dan kada je taman pripremljeno, poslije, to nije to. Uz svu priču o krizi, kako sve nešto stalno fali, bogu hvala da nitko ničega ovakvog nije željan. Još ne tako davno, u sasvim bliskom okruženju, bilo je poprilično drugačije.

Paprike su se u pečnici zapravo tek ugrijale i pustile malo mirisa po kući.





Oduvijek sam mislio da je vratinu lako voljeti, ali ispada da je izvan Balkana i ne cijene baš toliko, posebno preko bare. Dosta je teško naći konkretne kalorije i ostale nutritivne vrijednosti. Sve nešto nemasno, srednje masno i masno svinjsko meso, a po kategorijama na koje smo ovdje naviknuli ima nešto, ali dosta slabo. Ali dobro, nekako sam se snašao i mislim da sam došao do prilično vjerodostojnih podataka (248 kcal / 100 g, 17 g proteina, 0 g ugljikohidrata, 20 g masti).

I još mali dodatak. Nisam pojeo sve meso koje sam očistio, dobar dio je išao u umak od pečenja, pa nazad u frižider u puno manjoj posudi. Cilj je bio napraviti mjesta, tj. riješiti se glomaznih kostiju iz velikog vatrostalnog ovala u kojem se peklo, a eto, kada su već prsti masni, zašto to ne bi bio i obrok.

Zaključno, tko želi kontrolu nad kalorijama, a baš mu se jede svinjetina, bolji će izbor napraviti s nemasnim šniclom od buta ili lungićem. Upravo zato ćete na ovim stranicama na sirovu vratinu kao osnovnu namirnicu naići u 5 postova, bar isto toliko za but, nekoliko za lopaticu i ostalo, dok je lungić zastupljen u čak 31 objavljenih postova.

Komentari (5) - #

subota, 04.10.2014. - 15:06

* Tuna i poriluk (LCHF) ... kalorije: 484


Sastojci za 1 porciju:
5,5 dag tune (144 kcal / 10 dag ... 79 kcal)
25 dag poriluka (36 kcal / 10 dag ... 90 kcal)
0,35 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag ... 315 kcal)
sol, šareni papar

Priprema:
- ocijedi ulje iz konzerve tune i na njemu dinstaj poriluk, posoli, zapapri
- serviraj uz tunu (mala konzerva), poriluk prelij s malo maslinovog ulja

Udio kalorija:
proteini: 16,62%
ugljikohidrati: 11,49%
masti: 71,89%


U ovom jelu je omjer kalorija iz pojedinih nutrijenatapravi LCHF (15-10-75), iako poriluk nije namirnica koja se baš preporuča, pa opet nije savršeno, ali eto neću se baviti cijepanjem dlaka. U nutritivnom smislu, ovo je korektan obrok, baš prema planu. Gastronomski, pa i vizualno, poprilično je pust, iako sasvim ugodnih i jasno izraženih okusa nije manjkalo.





Kao vizualni ukras idući puta ću dodati limun, ili malo kečapa, a možda i parmezan, naravno, ako se sjetim.



P.S. Neron je u starom Rimu uveo da se jednom mjesečno jede samo poriluk za što bolji glas. E sada, obzirom kakav je veseljak bio dobro da mu nije palo što drugo na pamet s porilukom. Kako god, poriluk je ljekovit kao i sva njegova bliža i daljnja rodbina, posebno kada je ekološki uzgojen, a konzumira se sirov. Ako se već kuha, bolje ga je staviti u vruću vodu umjesto u hladnu, i kuhati ga što kraće. Poriluk je veoma bogat eteričnim uljem, pa bi se od njega mogli raditi i parfemi, ali čini mi se da se toga još nitko normalan nije sjetio.

Komentari (6) - #

petak, 03.10.2014. - 18:35

* Ekspres lonac: Pureća prsa, paprika, mini rajčica i maslinovo ulje ... LCHF... kalorije: 490


Sastojci za 1 porciju:20 dag purećih prsa (108 kcal / 10 dag ... 216 kcal)
20 dag paprike (26 kcal / 10 dag ... 52 kcal)
20 dag mini rajčice (21 kcal / 10 dag ... 42 kcal)
0,2 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag ... 180 kcal)
sol, papar, kopar

Priprema:
- u ekspres loncuna uljukratko dinstaj meso i povrće, posoli, zapapri, dodaj kopar, podlij vodom, poklopi, kuhaj 15 min.






Vrlo sličan obrok kao u prošlom postu, ali bitno drugačiji način pripreme.




Povrće je pustilo svoj dio tekućine, pa uz vodu kojom se podlilo prije kuhanja, na kraju se dobila izvrsna juha. Bilo je prerijetko da bi se cijelo jelo serviralo kao varivo, i zato sam ga ovako podijelio. Kopar se dosta izgubio, jer je paprika dala izražajnije grk okus, a bilo je i solidno kiselo, pretpostavljam od rajčice.





Kuhano meso nema onaj šmek koji ima prženo, pečeno ili dinstano na ulju, ali nutritivno je sasvim u redu.





Zanimljivo je kako je paprika od kričave svjetlo zelene došla do zagasito maslinaste.

Ovaj obrok je još mrvicu bliže LCHF filozofiji, ali i ovdje proteini ostaju nešto zastupljeniji nego je to preporučeno, dok su kalorije iz masnoće taman toliko manje.

Komentari (7) - #

četvrtak, 02.10.2014. - 17:19

* Wok: Pureća prsa, poriluk, mini rajčica i maslinovo ulje ... LCHF... kalorije: 510


Sastojci (za 1 porciju):
20 dag purećih prsa (108 kcal / 10 dag ... 216 kcal)
20 dag poriluka (36 kcal / 10 dag ... 72 kcal)
20 dag mini rajčice (21 kcal / 10 dag ... 42 kcal)
0,2 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag ... 180 kcal)
sol, papar

Priprema:
- u woku, na ulju, dinstaj meso, poriluk i rajčice, posoli, zapapri


Korektne namirnice i sasvim dobar obrok, jednostavan i ukusan.

Mini rajčicu je dovoljno oprati, poriluk se u nekim dućanima može kupiti već očišćen i usitnjen, a meso treba samo narezati. Tko dolazi doma s posla i ide raditi obrok, cijenit će mogućnost pojednostavljenja. Ja sam ovaj puta imao poriluk kupljen na tržnici, pa sam ga oprao i narezao, tj. narezao i oprao, jer je imao nešto zemlje i unutar listova.

Uz standardnu sol i papar, poriluk je aromatičan, pa nije trebalo dodavati drugih začina.

U osnovnoj ideji, ovo je LCHF obrok. 45% kalorijske vrijednosti dolazi iz bjelančevina, 40% iz masnoće i samo 15% iz ugljikohidrata, što nije idealan (15-10-75), ali je prihvatljiv omjer. Naoko, u odnosu na obroke koje sam do sada objavljivao, nije dodano puno više mesa i ulja, ali ipak, radi se o gotovo duplim količinama. Naravno, nedostaje nešto iz skupine "kruh i zamjene", a u nju uz kruh spada tjestenina, riža, krumpir i slično.

Pokušat ću s ovom vrstom obroka, u prvo vrijeme uglavnom za večeru.

Komentari (3) - #

srijeda, 01.10.2014. - 19:18

* Tjestenina, svježi zrnati sir i rajčica ... kalorije: 480


Sastojci (za 1 porciju):
20 dag zrnatog sviježeg kravljeg sira
5 dag lazanjeta (tjestenina sa špinatom)
20 dag pelata rajčice (u soku od rajčice)
0,1 dl djevičanskog maslinovog ulja
Sol, šareni papar, svježi bosiljak

Priprema:
- skuhaj tjesteninu u slanoj vodi, ocijedi
- na tavicu ugrij sir i pelate iz konzerve, dodaj tjesteninu, začini


Ukusan topli obrok, koji se može napraviti za 10 minuta.

Nije loše, dapače, ali paradajz iz konzerve je ovom jelu dao solidnu kiselost. Kao i većina jela do sada, ovo je tek ideja, i teško će se ponoviti u identičnom obliku. Sljedeći puta ću vjerojatno probati sa svježim paradajzom.

Ljekoviti likopen iz paradajza je topiv u masnoći prilikom toplinske obrade, dok u sirovom obliku nema nikakvog učinka. Što je paradajz izraženije tamno crven, to je i likopena više.

Komentari (9) - #

srijeda, 01.10.2014. - 07:14

Arhiva:

05/17  • 04/17  • 03/17  • 02/17  • 01/17  • 12/16  • 11/16  • 10/16  •  9/16 •  8/16  •  7/16  •  6/16  •  5/16  •  4/16  •  3/16  •  2/16  •  1/16  •  12/15 •  11/15 •  10/15 •  9/15 •  8/15 •  7/15 •  6/15 •  5/15 •  4/15 •  3/15 •  2/15 •  1/15 •  12/14 •  11/14 •  10/14 •  9/14 •  8/14 •  7/14 •  6/14 •  5/14 •  4/14 •  3/14 •  2/14 •  1/14 •  12/13 •  11/13 •  10/13 •  9/13 •  8/13 •  7/13 •  6/13 •  5/13 •  4/13 •  3/13 •  2/13 •  1/13 •  12/12 •  11/12 •  10/12 •  9/12 •  8/12 •  7/12 •  6/12 •  5/12 •  4/12 •  3/12 •  2/12 •  1/12 •  12/11

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se