minus40kg ... kalorijski restoran

blog

Wok: Svinjski but, tjestenina sa špinatom, mini rajčice i vlasac ... kalorije: 480





* (mini) Rajčica


Rajčica, paradajz, pomidor, ... ili epski rečeno "Rajsko voće". I to je zanimljivost, popularna rajčica zapravo spada u voće, iako se svi prema njoj odnose kao povrću. Eto, ni ja nisam iznimka, pa ću nastaviti u tom kontekstu. U ovo naše vrijeme, kao i ostalo sezonsko povrće, rajčicu se može kupiti kroz cijelu godinu. Bogata je antioksidansima (neutralizira slobodne radikale), vlaknima, vitaminima (C, B, E, K, ...) i mineralima (kalij, natrij, magnezij, kalcij, željezo, bakar, mangan, ...). Naravno, što ste bliži motici koja ga okopava, to je i rajčica nutritivno vrjednija. Blagotvorna je od vrlo ozbiljnih bolesti, preko dobrobiti za srce, krvotok, probavu, razinu šećera, ... do onih estetskih (koža). Smatra se čistačem organizma.

Mini rajčice su jedna simpatična egzotika, koja prenosi sve bitne karakteristike originala, a još su izraženijeg okusa, pa su odličan izbor u svježim, tj. sirovim varijantama, mada, ne treba zanemariti činjenicu da je rajčica u nekim bitnim elementima zdravija upravo kada je termički obrađena.

Španjolci su na svojim povijesnim putovanjima tražili nešto sjajnije od rajčice, ali eto, nisu ni znali kakvo su nam blago donijeli iz Perua.


jedinične vrijed. na 100 g
namirnica kcal proteini ug.hid. masti
rajčica 16 0,88 2,63 0,2
mini rajčica 21 0,9 3,9 0,2
pelari rajčice 18 1,1 3 0,17




* Wok: Svinjski but, tjestenina sa špinatom, mini rajčice i vlasac ... 480 kcal


svinjski šnicl   Sastojci za 1 porciju:

15 dag svinjetine od buta
5 dag lazanjeta sa špinatom
15 dag mini rajčica
0,1 dl maslinovog ulja
sol, šareni papar, vlasac
  vlasac
         
wok   Priprema:

 - nareži svinjsku šniclu od buta, posoli, naglo je zaprži na maslinovom ulju
 - dodaj mini rajčice, sol, papar i vlasac, dinstaj dok tekućina ne ispari  
 - umiješaj ocijeđenu tjesteninu skuhanu u slanoj vodi
         
Rajčica ima bezbroj vrsta. Kumato je jedna od posebnijih, i meni svakako novijih. Nije me oduševila kao neke domaće, ali eto, prisjetio sam se baš dobrog obroka: * Tvrdi ovčji sir, kukuruzni kruh, kumato rajčica i maslinovo ulje ... kalorije: 490
  lazanjete  
Slušaj ženu kada te gleda,
a ne kada ti govori.
 
Halil Džubran
         
Analitička tablica:

jedinične vrijed. na 100 g g ukupne vrijednosti u porciji
namirnica: kcal pr ug ma kn količina kcal pr ug ma kn
svinjski but 115 22 0 3 4 150 173 33 0 4,5 6
lazanjete 370 13 75 2 2 50 185 6,5 37,5 1 1
mini rajčice 21 0,9 3,9 0,2 3 150 32 1,35 5,85 0,3 4,5
maslinovo ulje 900 0 0 100 8 10 90 0 0 10 0,8
360 480 40,85 43,35 15,8 12,3
              34,11
%
36,2
%
29,69
%
  gotovo jelo




Još jedno skroz jednostavno jelo, kalorijski umjereno, nutritivno izvrsno izbalansirano. Ukusno je taman toliko koliko se pogodi vrijeme obrade i začini, a naravno, nezaobilazan je utjecaj kvalitete svake pojedine namirnice. Osobno, baš volim kada pretjerujem sa začinima. Ovdje, nisam štedio vlasac.



Komentari (7) - #

nedjelja, 28.09.2014. - 16:11

* Savijača: svježi kravlji sir, kore, mladi luk, mini rajčice i slani inćuni ... kalorije: 530


* Svježi kravlji sir


Svježi kravlji sir dobiva se tradicionalnim postupkom grušanja mlijeka i odvajanjem sirutke, te oblikovanjem cijeđenjem kroz gazu i cjedilo. Bijele je boje, rastresite teksture, mekan, blago kiselkastog okusa. Bogat je visokokvalitetnim bjelančevinama i esencijalnim aminokiselinama, a sadrži i masti i ugljikohidrate, te je dobar izvor vitamina i minerala (kalcij, fosfor, kalij, magnezij, ...). Zbog svojih dobrih nutritivnih svojstava može zamijeniti meso.



Svježi kravlji sir ima važnu ulogu u sprječavanju osteoporoze, tj. u održavanju dobrog zdravlja kosti i zuba, prevenciji od srčanih bolesti, povišenoga krvnog tlaka i raka debelog crijeva. Stimulira smanjenje razine kolesterola u krvi. Važan je za dijabetičare, kao i kod bolesti jetre i žući. Sir je naročito važan za osobe koje ne podnose laktozu.


jedinične vrijed. na 100 g
namirnica kcal proteini ug.hid. masti
posni sir 76 12,4 3,1 1,5
polumasni sir 131 13 4 7

Posni sir je jedna od omiljenih namirnica sportaša i osoba koje žele "nabiti" mišićnu masu. Posebno je prikladan za osobe na dijetalnoj prehrani, jer osim što sadrži manji postotak mliječne masti, sadrži probiotičke bakterije koje pozitivno djeluju na probavni sustav čovjeka. Johanna Budwig njemačka biokemičarka (6x nominirana za Nobela) je postigla nevjerojatne rezultate u liječenju raka i drugih teških bolesti dijetom koja se temeljila na posnom siru i lanenom ulju.

U nastojanju zaštite i očuvanja tradicionalnog zagrebačkog proizvoda, pokrenut je projekt "Zagrebački friški kravlji sir ZG SIREK". Riječ je o jamstvenom figurativnom žigu za porijeklo i kvalitetu proizvoda čiji je vlasnik Udruga malih sirara Grada Zagreba „ZG SIREK“. Projekt je sufinancirao i sam Grad Zagreb (Milan Bandić, jabuka sa grane, glavom i bradom). Potrošačima i kupcima "ZG SIREKA" garantiraju se određena svojstva proizvoda, znanje proizvođača, uvjeti proizvodnje i provedba kontinuiranog nadzora kvalitete. Može se nabaviti na nekoliko gradskih tržnica.
... više u letku na službenim stranicama grada Zagreba

* Savijača od sira, mladog luka i mini rajčice



Sastojci za 1 porciju:
10 dag svježeg kravljeg sira
8 dag tankih kora za savijače
5 dag mladog luka
15 dag mini rajčica
1 dag slanih inćuna
0,1 dl maslinovog ulja

- razvuci kore, stavi na njih svježi kravlji sir, mladi luk, rajčice i slane inćune
- smotaj i stavi u pleh na papir za pečenje, lagano prelij maslinovim uljem
- peci u pećnici na 200 st. dok kore ne dobe zagasito zlatnu boju (25 min.)
- kada je gotovo, odozgo lagano poškropi vodom i prekrij krpom (10 min.)

Analitička tablica:

jedinične vrijed. na 100 g g ukupne vrijednosti u porciji
namirnica: kcal pr ug ma kn količina kcal pr ug ma kn
svježi sir 131 13 4 7 3 100 131 13 4 7 3
kore 297 8 64 1 2 80 238 6,4 51,2 0,8 1,6
mladi luk 38 0,9 8,5 0 5 50 19 0,45 4,25 0 2,5
mini rajčice 21 0,9 3,9 0,2 3 150 32 1,35 5,85 0,3 4,5
slani inćuni 197 25 0 10,8 20 10 20 2,5 0 1,08 2
masl. ulje 900 0 0 100 8 10 90 0 0 10 0,8
400 530 23,7 65,3 19,18 14,4
                17,93% 49,41% 32,66%  



Tko očekuje da će ova savijača biti nalik klasičnima u koje ide znatno više masnoća, naravno, vara se, ali eto, sastojci su ti koji jesu, a usprkos gornjoj suhoj kori, cijelo jelo je podatno saftno i vrlo ukusno.



Da ne vodim računa o kalorijama, kore bi iznutra vjerojatno namazao vrhnjem, maslacem ili uljem, a lako je moguće bi i u samu filu dodao još nešto masnoće. Ovako, kada sam sve složio u pliticu (morao sam prepoloviti), ostavio sam da malo odstoji kako bi kore upile bar malo vlage od punjenja. U tu se priču odlično uklopio papir za pečenje, pa se ništa nije primilo, i bilo je lako izvaditi. Igrom slučaja sam koristio tanke kore, i to 3 komada zajedno. Rađene su dvije porcije.






Jeo sam svježi sir ovih dana i u drugim jelima:


Sir i vrhnje s mini rajčicom i koprom.


Gableci koji si složim u miri i s pažnjom, zapravo, izvrsni su, ali eto, tako je lako ne naći vremena i ..., pa nije uvijek ovako.

Sir i vrhnje s vlascem uz mini rajčicu i mladi luk.


To je trebao biti glavno jelo posta o svježem siru i mini rajčici, ali je uletio post u kojem obznanjujem tragično stanje kila, pa je ta fotografija iskorištena u njemu kao naslovna, ali eto, i ovdje će doći još jedna kao završna u regularnom dijelu posta, a mini rajčica bi trebala ići u sljedeći post kao istaknuta namirnica.

P.S. Ugljikohidrati, da ili ne?



LCHF, LC, nešto treće ili sve po starom?
Neke namirnice zbilja sadrže puno ugljikohidrata!
Što i kako su jeli naši stari, i oni još puno, puno prije njih?
Kakav odnos zaslužuju žitarice i proizvodi koji se od njih dobivaju?
Evolucijski, tek su nedavno ušle u život čovjeka i donijele puno dobroga, ali ...

Komentari (3) - #

petak, 26.09.2014. - 00:07

* Jo-jo efekt, glupost, licemjerje i čisto ljudska slabost


... dio današnjeg doručka (domaći sir, vrhnje, vlasac, kukuruzni kruh, mladi luk, mini rajčica)

- svježi sir je trebao biti tema posta, ali eto, desilo se što se već desilo

Od osobe iz stvarnog života, i to vrlo bliske, dobio sam opasku da sam licemjer i lažov, te da zdušno obmanjujem ljude ovim blogom. To je djelomično točno, stoga ću reći što slijedi. Vjerojatno je većina vas koji muku muče s kilama čula za jo-jo efekt, a sasvim vjerojatno i osobno ga prošla. Da, i meni se desio, tj. vratio sam gotovo sve kile koje sam skinuo. I nije to prvi puta. Kroz život sam skinuo barem stotinjak kila i vrlo slično i vratio. Jasno da je to krajnje nezdravo, glupo i ne ostavlja baš nikakav prostor za pozitivu, kamoli pohvalu. Jedina mala razlika je u tome da ovaj puta nisam teži nego je sve krenulo, nego sam ipak u nekom bar malom minusu, a i neki relevantni pokazatelji su nedvojbeno bolji nego prije. Tu prvenstveno mislim na šećer, koji me je skoro došao glave, iako naravno, još stigne. Nije baš kako bi trebao biti, ali nije ni blizu loš kako je bio. Eto, sami obroci koje objavljujem, u potpunosti su stvarni i baš takvi kako su i prikazani, i po količini, i po kalorijama, pripremi i mom doživljaju koji već opisujem, ali to što možete naći ovdje, već jedno duže vrijem, nisu jedini oblik obroka kakve jedem, ima tu i dodatnog kruha, majoneze, raznih narezaka, špeka, čipsa, pive, vina i koječega drugog sa strane, sad više ili manje, ali dovoljno da pokvari sve ovo bitno što sam postigao striktno provodeći prehranu koji promoviram i za koji odgovorno tvrdim da donosi dobre rezultate.


... dio nedavne fešte (naresci, jaja, ..., kasnije vratina, ... ćevapi, ... gemišti)


Nema sumnje da jedem raznoliko, i ukusno, a solidno često i kvalitetno, ali umjerenost mi nije baš trajna vrlina, kako bi se to dalo naslutiti iz svih dosadašnjih postova. Ponekada je na uslikanom tanjuru pola odreska lososa, a u stvarnosti na kraju ipak pojedem cijeli, a tek od nekog drugog, rađenog istovremeno, zapravo napravim namaz, salatu i slično, za već neki sljedeći ili sljedeće obroke. Slažem se, to je prevara, nepoštenje, i licemjerje. Ne ponosim se time, a slijedno, to je i vrlo vjerojatno dobar dio razloga da sam kao bloger prestao egzistirati, jer upravo ta nedorečenost, nedosljednost i nekonzistentnost kojih sam itekako svjestan, i smetaju me, meni samome oduzimaju dignitet i moralno pravo da bilo kome i bilo što ozbiljno komentiram, kamoli pametujem.


... dio posljednje večere (gorgonzola, pečenica, majoneza, masline, mini rajčice, kopar, ... vino)


Tračak osobne utjehe, tj. jedino što uistinu vrlo efikasno uspijevam izbjeći, je slatko, u bilo kom obliku, iako ga baš obožavam. Ma naravno, i tu ima malo povremenih iznimaka, ali one su zaista gotovo zanemarive.


... kolač koje nije bio namijenjen meni, možda sam ga tek probao, ne sjećam se, ali prošek ispod, eto, to sam ja naručio za dobro jutro, tu nema dvojbe


Dobro, dakle to je to, oni koji me znaju, znaju da sam gdje sam i bio, ali ipak, nadam se da će oni pametniji iz mog primjera, a nadasve iz ovdje konkretno objavljenoga, uzeti ono što im već vrijedi, odgovara ili jednostavno treba. Vrlo vjerojatno ću i dalje objavljivati to što sam i do sada, a kakvi će efekti biti i čega ću se u stvarnosti pridržavati, meni na dušu i savjest, a vama, svakome na volju. Neovisno što sam sukus iznesenoga već nekoliko puta izrekao u direktnim odgovorima na pitanja kroz komentare na ovom blogu, još jednom isprika svima onima koji će se ovim mojim nedvosmislenim, svjesno apostrofiranim i eklatantno otužnim priznanjem osjećati razočarani, uvrijeđeni, prevareni i slično. Eto, dobri moji ljudi, tako je, kako već je, i ja to u ovom trenutku ne mogu promijeniti.




... Nitko nije savršen!


P.S. Nije objašnjenje, kamoli opravdanje, ali to mi je baš omiljeno: "Jerry, Joe, Sugar i Osgood bježe na milijunaševoj jahti. Na putu, Sugar kaže Joeu da ga voli, a ne Juniora. Jerry kaže Osgoodu kako se ne može udati za njega iz različitih razloga, ali Osgood još ne shvaća. Konačno, Jerry/Daphne skida periku i uzvikne "Ja sam muškarac!". Na to Osgood izgovara besmrtnu rečenicu: "Nitko nije savršen!" ;)


Komentari (30) - #

subota, 20.09.2014. - 19:53

* Tuna, paprika i celer uz grah/tost/lazanjete i kao namaz ... kalorije






* Tuna



Tuna je tipična riba otvorenih mora. Izuzetno je dobar plivač (70 km/h). Ima krupno i snažno tijelo vretenastog oblika. Neke od peraja može uvući u mala udubljenja na koži tako da ne strše izvan površine tijela čime ono postaje još hidrodinamičnije. Može narasti do 4 metra dužine i 600 kg težine. U Jadranu srednja lovna težina tune ne prelazi 12 kg. Dio uhvaćene tune se dalje uzgaja u kavezima. Tuna je predator i hrani se manjim ribama i glavonošcima. Naši tunolovci najčešće love u blizini Jabuke, gdje ima dosta plave ribe kojom se tuna hrani. Zbog svog stalnog kretanja troši velike količine kisika, tako da zalazi samo u ekološki čista mora. Rasprostranjena je u svim morima, osim polarnih.

Meso joj je tamno crvene boje, a oko trbuha nježno rumeno. Tuna je nutritivno vrlo bogata namirnica, dobar je izvor proteina (lako probavljivih), minerala (kalij, fosfor, magnezij, selen, kalcij, ...) i vitamina B kompleksa, a kao i ostala plava riba poznata je i po izvoru esencijalnih omega-3 masnih kiselina. Tuna pozitivno utječe na zdravlje srčano-krvožilnog sustava, jetre i očiju (zaštita od makularne degeneracije i smanjenje rizika od sindroma suhih očiju). Pomaže u zaštiti organizma od poznatih oblika raka. Povoljno djeluje na metabolizam, upalne procese, pa čak i na raspoloženje ublažavajući simptome depresije.

Nutritivna tablica

  jedinične vrijed. na 100 g
svježa tuna kcal proteini ug.hid. masti
plavorepa (najbolja, naša, s 2 kn) 144 23 0 5
žutorepa (nju preferiraju Japanci) 108 23 0 1
prugasta (skipjack) 103 22 0 1
           


... s neta




* Paprika



Paprika je namirnica mediteranske kuhinje i dobro se slaže s lukom, češnjakom, tikvicama, patlidžanima, rajčicama, ... a nadasve maslinovim uljem. Paprika ima različitih boja i oblika, a po okusu ide od slatkih do ljutih.

Osim što je hranjiva kao namirnica i bogat izvor vitamina (sadrži četiri puta više vitamina C od naranče), paprika ima i određena ljekovita svojstva. Paprika je korisna osobama koje pate od ateroskleroze jer njezin sastojak citrin utječe na propustljivost kapilara i čini ih elastičnima. Potiče lučenje probavnih sokova te tako otvara apetit i poboljšava probavu. Paprika sadrži oko 20 spojeva iz grupe karotenoida, koji su prirodni antioksidansi i imaju važnu ulogu u zaštiti našega zdravlja jer sprječavaju stvaranje štetnih spojeva (slobodnih radikala) i štite nas od mnogih bolesti.

navodno ... Riječ "paprika" iz hrvatskog je jezika prešla u mnoge druge europske jezike kao posuđenica. Tako riječ "paprika" postoji u: njemačkom jeziku, francuskom, talijanskom, španjolskom, ruskom, portugalskom, grčkom, bjeloruskom, mađarskom, ukrajinskom, češkom, slovačkom, danskom, finskom, norveškom, švedskom, litvanskom, poljskom, nizozemskom, gruzijskom, irskom, velškom, islandskom, estonskom jeziku i dr.

Nutritivna tablica

  jedinične vrijed. na 100 g
namirnica kcal proteini ug.hid. masti
paprika 26 1,1 4,6 0,3
           


... s neta




* Celer



"Tko na srcu ima feler, treba uvijek jesti celer" ;)




* Odrezak tune sa "žara", paprika i grah ... 543 kcal




Sastojci za 1 porciju:
15 dag odreska tune
10 dag kuhanog graha
15 dag paprike
0,2 dl maslinovog ulja
sol, šareni papar, list svježeg celera

Priprema:
- tunu posoli i ispeci na "žaru" (20 min.)
- papriku dinstaj na maslinovom ulju, dodaj kuhani grah, začini

Analitička tablica:

  jedinične vrijed. na 100 g g ukupne vrijednosti u porciji
namirnica: kcal pr ug ma kn količina kcal pr ug ma kn
tuna 144 23 0 5 13 150 216 34,5 0 7,5 19,5
grah, kuhani 108 4,4 20 0,9 2 100 108 4,4 20 0,9 2
paprika 26 1,1 4,6 0,3 1 150 39 1,65 6,9 0,45 1,5
maslinovo ulje 900 0 0 100 8 20 180 0 0 20 1,6
            420 543 40,55 26,9 28,85 24,6







Ribu sam pekao na električnom roštilju. Pokušao sam peči poklopljeno, ali zbog različite debljine odrezaka, ili njegovih pojedinih krajeva, dio je bio u zraku, pa sam od toga odustao. Uglavnom, dok se peče riba, dinsta se paprika i to je to. Izvrstan obrok, a kao i većina onoga što objavljujem, jednostavan je, tj. ne taži puno truda, ni vremena.





Pravi proteinski obrok. Istina, i nešto je skuplji, ali povremeno može proći, jer kao i sve objavljeno, ne radi se o velikim količinama, a one se ne vide najbolje iz standardnih macro fotografija s jelom u grlo planu, zato, kao dodatna vizuelna informacija povremeno bude i ptičje perspektive.





Na moru sam radio varijantu s tunom iz konzerve.







* Tuna iz konzerve, integralni tost, svježa paprika i list celera ... 465 kcal



Sastojci za 1 porciju:
5,5 dag tune
5 dag integralnog tosta
15 dag paprike
0,25 dl maslinovog ulja
sol, šareni papar, list celera

Analitička tablica:

  jedinične vrijed. na 100 g g ukupne vrijednosti u porciji
namirnica: kcal pr ug ma kn količina kcal pr ug ma kn
tuna 144 23 0 5 13 55 79 12,65 0 2,75 7,15
integralni tost 244 8,1 41,5 3,5 2 50 122 4,05 20,75 1,75 1
paprika 26 1,1 4,6 0,3 1 150 39 1,65 6,9 0,45 1,5
maslinovo ulje 900 0 0 100 8 25 225 0 0 25 2
            280 465 18,35 27,65 29,95 11,65







Kada koristim konzervu za jednu porciju, onda je to ona mala od 8 dag.





Otprilike, mala tuna sadrži 5,5 dag tune i 0,25 dl ulja. Naravno, tuna u njoj ne izgleda kao ona na slici pakiranja, ali dobro, na tu vrstu marketinške muljaže sam već odavno oguglao.





Često koristim smrznuti list celera. Njega se u jelima može prepoznati po nešto tamnijoj boji.





Nema se ovdje što puno pričati, po mojim kriterijima, doručak ko bog.







* Tuna iz konzerve, paprika celer i lazanjete ... 528 kcal




Sastojci za 1 porciju:
5,5 dag tune
5 dag lazanjeta
15 dag paprike
0,25 dl maslinovog ulja
sol, šareni papar, list celera

Priprema:
- dinstaj papriku na ulju koje odliješ iz konzerve s tunom, začini
- skuhaj tjesteninu, ocijedi i umiješaj u dinstanu papriku
- dodaj tunu i preostalo ulje iz konzerve

Analitička tablica:

  jedinične vrijed. na 100 g g ukupne vrijednosti u porciji
namirnica: kcal pr ug ma kn količina kcal pr ug ma kn
tuna 144 23 0 5 13 55 79 12,65 0 2,75 7,15
lazanjete 370 13 75 2 2 50 185 6,5 37,5 1 1
paprika 26 1,1 4,6 0,3 1 150 39 1,65 6,9 0,45 1,5
maslinovo ulje 900 0 0 100 8 25 225 0 0 25 2
            280 528 20,8 44,4 29,2 11,65







Perfektno i krajnje jednostavno jelo.





Zelena tjestenina je tu zbog vizualnog dojma. Po okusu, špinat ne bi prepoznao. Mogu se složiti da ne treba baš trčati za namirnicama ovoga tipa, ali povremeno i po malo, teško da će osobito škoditi.





Ovo je oblik toplog obroka kakve često radim kada sam na moru, pa ne želim gubiti vrijeme na pripremu hrane. Što se tiče same svježe ribe, izbor tržnica u Zagrebu je uglavnom bolji nego u većim turističkim centrima, pa više ne jurcam za ribom po moru kao nekada.






* Lazanjete: Tijestenina sa špinatom koja izgleda ima isti sastav kao i lazanje, samo je izrezana na ravne trake. Ne radi se o točnom komercijalnom nazivu, nego o slobodnoj sklepanici.







* Namaz od tune, graha i paprike na tostu uz papriku ... 479 kcal



Sastojci za 1 porciju:
5 dag namaza od tune, graha i paprike
5 dag integralnog tosta
15 dag paprike
0,1 dl bučinog ulja
2,5 dl kefira
sol, šareni papar, list svježeg celera

Analitička tablica:

  jedinične vrijed. na 100 g g ukupne vrijednosti u porciji
namirnica: kcal pr ug ma kn količina kcal pr ug ma kn
namaz od tune, ... 130 9,54 6,61 7,09 6 50 65 4,77 3,31 3,55 3
integralni tost 370 13 75 2 2 50 122 4,05 20,75 1,75 1
paprika 26 1,1 4,6 0,3 1 150 39 1,65 6,9 0,45 1,5
bučino ulje 900 0 0 100 8 10 90 0 0 10 0,8
kefir 65 3,6 4,8 3,5 1,5 250 163 9 12 8,75 3,75
            510 479 19,47 42,96 24,5 10,05







Još jedan je dio obroka završio u namazu. Ovaj puta je osnova bila uvodno jelo u ovom postu. Jednostavno je dio porcije samljeven u blenderu. Namaz je ispao jako ukusan, iako pomalo suh. Vjerojatno bi se limunov sok savršeno uklopio. Kako god, kefir je lijepo upotpunio ovaj obrok. Namjerno sam koristio bučino ulje, i nisam pogriješio.








P.S. "Svježu sirovu tunu možete narezati na vrlo tanke ploške, preliti maslinovim uljem i acetom balsamicom te uz dodatak kapara poslužiti poznato talijansko predjelo - carpaccio." ... s neta

Jednom kada budem u prilici nabaviti baš nedvojbeno svježu tunu, vjerujem da ću se sjetiti carpaccia.


Komentari (11) - #

ponedjeljak, 15.09.2014. - 17:55

* Losos ... kalorije: 116 - (182) - ...


"Losos je riba koje živi u morskoj, a mrijesti se u riječnoj ili jezerskoj vodi. Prirodna staništa su mu Atlantski i Tihi ocean kao i Velika jezera na granici SAD-a i Kanade. Nerijetko prelazi dug put iz oceana u rodnu slatku vodu, a na putu mu navodno pomaže zemljin magnetizam.

Ima blistavo bijeli trbuh, srebrnaste bokove, a leđa su mu sivkastosmeđe boje. Meso mu je nježno ružičaste ili narančastocrvene boje i izvanredno finog okusa. Boja je posljedica karotenoida koje losos u sebe unosi jedući račiće i male školjke.

Losos je bogat visokokvalitetnim proteinima i omega 3 masnim kiselinama, a sadrži i značajne količine važnih nutrijenata, primjerice fosfora, selena, kalija, tiamina, niacina, pantotenske kiseline, vitamina D, B6, B12 i riboflavina. Spušta razinu kolesterola i ukupne masnoće u krvi, a osobito LDL frakcije, reducirajući "sirovinsku" osnovu za stvaranje masnih plakova u krvnim žilicama. Povećava lučenje inzulina, olakšava upijanje šećera i tako smanjuju nivo šećera u krvi. Kao izrazito bioaktivna tvar, produžuje vrijeme grušanja krvi, ima pozitivnog utjecaja na ...

Velika većina atlantskog lososa je iz uzgoja (oko 99 posto), dok je pacifički uglavnom divlji (80 posto). Losos se najčešće poistovjećuje sa Skandinavijom, iako se može naći i u ostalim sjevernim zemljama. Vrlo je popularan škotski i irski losos koji se najčešće poslužuje dimljen."

  jedinične vrijed. na 100 g
namirnica: kcal proteini ugljikohidrati masti
dimljeni losos 162 21,5 0 8,4
pasifički losos 126 20 0 5,2
atlantski losos 182 18,4 0 12
namaz od lososa 213 10,5 4,5 17
           

... s neta




* Hladno dimljeni losos, kukuruzni kruščići i rajčica ... 470 kcal


5 dag hladno dimljenog lososa
8 dag kukuruznih mini peciva
20 dag paradajza
0,2 dl maslinovog ulja
sol, papar, kapare, ružmarin

Ovdje neću puno pričati, sve se vidi, samo moram napomenuti da su se kapare i svježi ružmarin uklopili baš savršeno.





Hladno dimljeni losos dolazi vakumiran na podlošci na kojoj se može i rezati. Skup je, ali bome i vrijedi, naravno, onima koji ga cijene i nadasve uživaju u tom specifičnom okusu. Za mene osobno, radi se o namirnici u samom vrhu najboljih.




Hladno dimljeni losos bi u nutritivnom smislu mogli uzeti gotovo kao sirovu ribu. Ako dimljenjem izgubi ponešto od vode, činjenica da u svom sastavu ne sadrži više ili manje masnu kožu, pa se sve svodi na "tu negdje". Ipak, da budem precizan, uzeo sam podatke koje sam našao na netu, pa će dimljeni u odnosu prema svježem imati nešto manje kalorija, tj. masnoće, a s druge strane malo više proteina.




E sada, dimljeni losos bi mogao ići s limunom, hladnim umacima, maslacem, vrhnjem, krem sirom, na prepečenom kruhu ili krekerima, kao suši, ili pak poslužen uz šampanjac ... i da, što se mene tiče, išao je, ali ovo je samo jedan post.




* Odrezak svježeg lososa, batat i poriluk iz pećnice ... 500 kcal


10 dag odreska lososa
15 dag batata
15 dag poriluka
0,15 dl maslinovog ulja
sol, papar

- očisti, nareži, operi, začini i naulji povrće
- na vrh stavi posoljenu i lagano zauljenu ribu
- peci u pećnici 40 min. na 200 st., na pola okreni ribu








Kao i kod većine ribe, pri kupnji lososa je najvažnije da je svjež. Kako se takav nudi kao odrezak ili filet, po čemu prepoznati da je riba svježa? Čvrsto meso, čista boja bez bijelih i sluzavih izlučevina i besprijekorno riblji miris jedini su relevantni parametri. Ponešto može značiti sama cijena i potencijalno povjerenje u izvor. Iskreno, kupio sam i "povoljnih" lososa, i u konačnici nisu bili loši, dapače, ali eto, svakome na osobnu odgovornost. Osobno, nemam ništa protiv smrznutog.





Batat je riznica antioksidansa, štiti od najčešćih bolesti modernog čovječanstva: kardiovaskularnih bolesti i raka, te čuva zdravlje očiju. Ova tropska povrtna kultura sadrži velike količine beta karotena i vitamina C, vrijedan je izvor kalija, dijetalnih vlakana, vitamina B6 i folne kiseline te malo šećera i puno škroba, tako da je odličan izvor energije za sportaše.





Sam obrok, nije baš na očekivanoj razini. Losos i batat su bili izvrsni, ali poriluk se pomalo izgubio negdje u prijevodu. To se posebno odnosi na onaj zeleni dio, koji je ostao suh i žilav, ali dobro, bez nekog posebnog sitničavljenja, kao cjelina, ovo je sasvim prihvatljivo jelo, dapače.




* Namaz od lososa, tost i šampinjoni na kiselo s bučinim uljem ... 461 kcal

5 dag namaza od lososa
5 dag integralnog tosta
20 dag šampinjona
0,2 dl bučinog ulja
sol, jabučni ocat, svježi list celera, piment
- šampinjone skuhaj u vodi, posoli, zaocti, kod serviranja začini listom svježeg celera i netom mljevenim pimentom, te prelij bučinim uljem



Prednosti i mane industrijskih namirnica su odavno apsolvirane na ovom blogu. I opet, svakome na volju, pa što je kome u kom trenutku bitnije. Komocija otvaranja tube ili sam napraviti svoj namaz (upecati, uzgojiti ribu, ... gnječiti svojim kamenom svoje rukom mažene masline, ..., peći svoj kruh od svog žita ...), osobni je izbor trenutka, dobre volje, i svega što je već potrebno da bi se neke stvari izvele onako kako vjerujemo da je baš u redu. Eto, u linkovima ispod ima i onih koje sam napravio sam, jer kada god mi ostane kakav komadić ribe ili mesa u principu završi u namazu.





Pomalo slično vrijedi za priču bučino ili maslinovo ili ... ne, nije to nikakva dilema, u stvarnosti ide i maslinovo i bučino i ..., eto, bar kod mene.






*** Objavljeni postovi s lososom:


1 * Losos i raštika ... 460 kcal



2 * Dimljeni losos u pecivu i mladi špinat (na salatu, sirov) ... 450 kcal



3 * Losos na krumpiru i krastavcima ... 490 kcal



4 * Namazi: (losos ... 500 i pileća srca ... 510 kcal)



5 * Losos sa "žara" i miješano povrće na maslacu ... 560 kcal



6 * Namaz od lososa na pecivu uz papriku i paradajz ... 540 kcal



7 * Odrezak lososa na žaru i tikvice dinstane na češnjaku i maslinovom ulju
... 550 kcal



8 * Losos i paprika ... 550 kcal



9 * Losos, leća i blitva ... 540 kcal



10 * Dimljeni losos, kruh, masline i majoneza ... 480 kcal



11 * Losos, kruh i mahune ... 700 kcal



12 * Losos, krumpir i mahune iz pećnice ... 470 kcal



13 * Losos, blitva i vrhnje ... 460 kcal



14 * Losos i tikvice na pari ... 450 kcal



15 * Losos, riža, zelena salata i radić ... 490 kcal



16 * Losos i krumpir iz pećnice ... 470 kcal



17 * Tjestenina sa dimljenim lososom ... 500 kcal




P.S. Nedoumica i razlike oko kalorija iz naslova, a i prijašnjih postova, proistječu iz toga što u ponudi ima pacifički, atlantski, tj. aljaški, skandinavski, kanadski, ... divlji i uzgojeni, a svi imaju različite nutritivne vrijednosti. Pretpostavljam da je na našem tržištu zastupljeniji atlantski, uzgojeni, kao jeftiniji i masniji, što eto, i ne mora biti tako loše. I da, naravno, kome je losos skup, neće pogriješiti sa srdelom, skušom, ...

Komentari (12) - #

nedjelja, 07.09.2014. - 20:05

Arhiva:

05/17  • 04/17  • 03/17  • 02/17  • 01/17  • 12/16  • 11/16  • 10/16  •  9/16 •  8/16  •  7/16  •  6/16  •  5/16  •  4/16  •  3/16  •  2/16  •  1/16  •  12/15 •  11/15 •  10/15 •  9/15 •  8/15 •  7/15 •  6/15 •  5/15 •  4/15 •  3/15 •  2/15 •  1/15 •  12/14 •  11/14 •  10/14 •  9/14 •  8/14 •  7/14 •  6/14 •  5/14 •  4/14 •  3/14 •  2/14 •  1/14 •  12/13 •  11/13 •  10/13 •  9/13 •  8/13 •  7/13 •  6/13 •  5/13 •  4/13 •  3/13 •  2/13 •  1/13 •  12/12 •  11/12 •  10/12 •  9/12 •  8/12 •  7/12 •  6/12 •  5/12 •  4/12 •  3/12 •  2/12 •  1/12 •  12/11

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se