minus40kg ... kalorijski restoran

blog

* Basmati riža, dagnje i tikvice na maslinovom ulju... kalorije: 465


Sastojci za 1 porciju:
15 dag mesa dagnji
5 dag basmati riže
15 dag tikvica
0,15 dl maslinovog ulja
sol, češnjak, list celera

Priprema:
- skuhaj rižu u blago slanoj vodi
- naribaj tikvice, očisti i nasjeckaj češnjak
- na ulju i češnjaku dinstaj dagnje, pa tikvice, posoli, začini listom celera, pod kraj umiješaj ocijeđenu rižu

Složenost: Jednostavno

Vrijeme: 25 min. (10 priprema, 15 kuhanje i dinstanje)

Analitička tablica:

  jedinične vrijed. na 100 g g ukupne vrijednosti u porciji
namirnica: kcal pr ug ma kn količina kcal pr ug ma kn
dagnje  86 12 3,7 2,24 9,3 150 129 17,85 5,55 3,36 13,95
riža 534 6,7 80,4 0,4 2 50 177 3,35 40,2 0,2 1
tikvice 16 1,2 3,4 0,2 0,8 150 24 1,8 5,1 0,3 1,2
masl. ulje 900 0 0 100 8 15 135 0 0 15 1,2
            365 465 23 50,85 18,86 17,35



Nešto su zastupljeniji ugljikohidrati,
pa jelo odiše podatnom lakoćom ;)



Basmati riža, u zanimljivoj platnenoj vrećici, kupljena na akciji, po vrlo povoljnoj cijeni. Ova je bijela, neka sljedeća će vjerojatno biti smeđa, tj. integralna.





"Basmati je vrsta riže dugog zrna, koja potječe iz južne Azije. Neizostavan je dio svakodnevne prehrane ljudi u Indiji i Pakistanu, a danas njena popularnost raste širom svijeta, zbog jedinstvenog okusa i brzog kuhanja. Basmati riža smatra se “superžitaricom”, budući da sadrži svih 8 esencijalnih aminokiselina (što je čini idealnom namirnicom za vegetarijance).

Prema izvještaju Asocijacije za dijabetes države Kanade, basmati riža ima srednji glikemijski indeks (energija koju organizam dobije konzumiranjem basmati riže se oslobađa sporije), što je čini pogodnom namirnicom za dijabetičare (u usporedbi s ostalim vrstama riže).

Zbog njenog jedinstvenog okusa poznata je kao “premium long-grain rice” (premium riža dugog zrna). Nakon kuhanja, zrna ostaju odvojena (ne sljepljuju se), što daje divan izgled i okus ovoj riži. Tijekom kuhanja, duga zrna se dodatno izdužuju. Basmati riža u potpunosti je skuhana nakon samo 12 minuta! Zbog kratkog vremena kuhanja, idealna je za pripremu obroka “na brzinu”.

Basmati riža odlično se slaže sa svim jelima, ..."

autor: Danijela Jokić-Vaislay


... vegetarijanska-kuhinja.blogspot.com


"Danijela je ... vegetarijanka dugi niz godina i aktivno se bavi yogom. Suprug joj je Indijac, što joj je otvorilo vrata indijskom vegetarijanskom kulinarstvu i začinima, u degustaciji kojih često uživa. Želja joj je inspirirati i podržati ljude da krenu putem vegetarijanstva."

Ovako lijep rad, kao i općenito vrijedni i pozitivni ljudi, uvijek će naići na moju iskrenu podršku. Bravo Danijela, i samo tako nastavi ;)

E sada, kako je to meni išlo s ovim jelom.

Riža je skuhana.





Onako samo uzgred, na fotografiji, ma kako pusta bila, samo kuhana u vodi, sjajna je slično kao i ona koju sam danas probao uz umak od kurkume i maslinovog ulja.





Da, kao i kod mnogih jela, žele li se napraviti brže, valja raditi paralelno.





Dok se kuhala riža, pripremio sam povrće, pa u wok tavici dinstao dagnje i tikvice.





Tikvica je bila krupna i tek sam je trećinu iskoristio za ovo jelo. Nisam štedio celer, jer mi sama tikvica nije dala očekivano zeleno. List celera je odličan začin, i volim ga, ali za ovo jelo u ovako većoj količini ipak je možda za nijansu previše intenzivan.





Riža se kuhala 10 min. koliko je i pisalo na originalnom pakiranju. U wok je ušla tek toliko da se izmiješa s ostalim sastojcima.




Sve u svemu, dobila se standardno skromna porcija, taman kakve su i količine. Tako to ide kada se mjerka i zbraja, a želi ostati u zadanim kalorijskim granicama.





Okusa nije manjkalo. Čak ni puno celera nije zeznulo stvar jer su dagnje krupne i lijepo se osjete, dok su riža i tikvice ostale malo skrivene u tom smislu, ali tako je to uvijek s okusno nježnijim namirnicama.

Potpuno je jasno da će svatko sebi začiniti onako kako mu paše. Da je išlo po inicijalnom planu, koristio bi tek bosiljak, aromatičan, ali ugodno nenametljiv.




Kako god, bio sam vrlo zadovoljan ovim obrokom.







Imao sam nešto dagnji viška, pa sam napravio namaz. Nije mi to bilo baš pravo, zbog njihove izražene osjetljivosti, ali eto, tako je ispalo. U namaz je uz dagnje išao sezam, bosiljak, maslinovo ulje i sok limuna. Nadam se da je to dovoljno prirodnih konzervansa, bar na to kratko vrijeme, jer ima ga samo za jednu porciju.




E da, mogao je to biti sasvim solidan post, i sam obrok je bio prvoklasan, ali ...




Ima jedna mala začkoljica kod svih ovih mojih namaza, a to je da se uz sve dodatke ipak manje ili više izgubi okus osnovne namirnice, ma kako bila specifična. Ta gdje će biti posebnije od dagnji. Osobno, nikada nisam imao prilike jesti nešto slično. Bez problema bi prepoznao okus solo dagnje, njih sam kroz život "ubrao" i pojeo u baš solidnim količinama, ali ovako u namazu, vrlo teško bi ih skužio.







Bilo je ovih dana i drugih zanimljivih jela, ali obzirom da nisu zadovoljila kriterije koje sam si zadao, neću ih objaviti kao samostalne postove.




Još jedna riža. Ovaj puta u kombinaciji s mrkvom i žestoko ljutim tamarind umakom, paprikom i pilećim prsima.





Na žalost sve je rađeno otprilike, pa nemam elemenata za objavu.




Drugi dio pilećih prsa je opet išao s rog paprikom, i nekom nedefiniranom juhom.




I ova dva jela su bila vrlo ukusna, i sudeći po popunjenosti tanjura, te završnoj sitosti, otprilike u željenim granicama.










P.S. Iako kontekst odustajanja od ugodnog blog druženja ostavlja prostor, ...
ima li smisla pripremati post ovako i ovoliko dugo, pitam se, pitam, ...

@ ma znam ...: "Vrijeme nije novac, vrijeme je život!", ali ...

Eto, oprostite što me nema više nego me ima,
a sutra, tko bi to znao, ja sigurno ne ...


Komentari (13) - #

subota, 30.08.2014. - 10:43

* Bakalar, grah, paprika i maslinovo ulje ... kalorije: 513


Sastojci za 1 porciju:
15 dag fileta bakalara
15 dag graha, kuhani
15 dag paprike
0,15 dl maslinovog ulja
sol, 5 vrsta papra, list celera

Priprema:
- u posudu za pečenje složi povrće i ribu, začini
- peci na 200 st. 20 min.

Složenost: Jednostavno

Vrijeme: 30 min. (10 priprema, 20 pečenje)

Analitička tablica:

  jedinične vri. na 100 g g ukupne vrijednosti u porciji
namirnica: kcal pr ug ma kn količina kcal pr ug ma kn
bakalar 118 18 0 5,13 7,5 150 177 27 0 7,7 11,25
grah, kuh. 108 4,4 20 0,9 2 150 162 6,6 30 1,35 3
paprika 26 1,1 4,6 0,3 1 150 39 1,65 6,9 0,45 1,5
ulje 900 0 0 100 8 15 135 0 0 15 1,2
            465 513 32,25 36,9 24,5 16,95



Korišteni su smrznuti fileti bakalara, grah iz konzerve,





svježa paprika,





domaće maslinovo ulje, sol, 5 vrsta papra (crni, bijeli, crveni, zeleni, sečuanski) i list celera.





Jednostavno jelo oko kojega uloženi rad nije osobit, a i ukupno vrijeme pripreme nije veliko.


Da su sve namirnice bile kuhane, nutritivne vrijednosti i kalorije bi bile identične. Također, da je bila ista količina, ali više sličnih namirnica, bitne razlike ne bi bilo. Na primjer s tikvicama u ekspres loncu.





A može i sa žgancima.





Slijedi bakalar s rižom, mrkvom, ... i puno ružmarina.





Jedno pakiranje bakalara ima 60 dag i bude tu prilike za razna jela, i bilo ih je, ali eto, samo je ovo do kraja u granicama koje sam prihvatio kao zadane, pa će ono jedino i ostati, dok će ostala biti tu samo kao naznaka ideje.



Komentari (14) - #

nedjelja, 24.08.2014. - 17:14

* Odrezak tune, blitva i tost ... kalorije: 471


15 dag tune (144 kcal / 10 dag ... 216)
20 dag blitve (20 kcal / 10 dag ... 40)
5 dag integralnog tosta (250 kcal / 10 dag ... 124)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag ... 90)
sol, papar, češnjak, peršin - baš nikako ne list celera :)))

- blitvu skuhaj, tunu ispeci

Moglo je ovo i sasvim drugačije ;)


Tuna, bolja od mnogih drugih potencijalnih izbora, jednostavno, izvrsna.





Pomalo je šteta da odrezak tune, koji košta kao svetog Petra kajgana, završi u jelu s tostom, ali eto, desi se. Došao je trenutak kada valja podvući crtu slučajnim obrocima. Da ne bude zabune, ovo je vrhunsko jelo, kao i mnoga do sada, ali ipak ... nije to, to.





Trebao je slijediti i namaz, ...








... pa onda pravi suši,
i još jedan sasvim dobar riblji,
a onda možda i ..., ali sada nebitno.
Eto, malo će to sve ovaj puta pričekati ;)
















P.S. Neke su situacije nepovratno usmjerile moje planove za daljnje djelovanje na netu, a što će od toga i biti, ili neće, te kako, što i zašto, od kuda bi ja znao. Kako kažu pametniji i iskusniji od mene, u višim je to sferama. E da, baš su nezgodni ti postovi u gluho doba noći.

Komentari (17) - #

nedjelja, 17.08.2014. - 02:40

* Sardina s povrćem u umaku od rajčice, kruh, rajčica i limunada ... kalorije: 532


10 dag srdela, povrća i umaka (134 kcal / 10 dag ... 134)
10 dag paradajza (18 kcal / 10 dag ... 18)
8 dag kukuruznog kruha (250 kcal / 10 dag ... 200)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag ... 90)
sol, papar, list celera

- paradajz začini i prelij s malo maslinovog ulja

3 dag meda od kestena (300 kcal / 10 dag ... 90)
limunov sok

Domaće je domaće, pa i kada je u konzervi ;)


Uz srdele i koncentrat rajčice u sastavu je navedeno ulje, mrkva, krastavac, paprika i repa. Kalorijska vrijednost je prepisana s deklaracije.





U ovom je obroku nešto više kruha. Dobar kukuruzni kruh je solidno težak gledajući volumen, pa se čovjek lako iznenadi kada vagne odrezano, ali dobro, ostale namirnice su dale prostor i kalorijska granica nije bitno narušena.





Bilo je pitanja oko pića. Eto, limunadu s medom mogu preporučiti. Naravno, i limun ima nešto kalorija, ali njime se počastim gratis, jer vjerujem da je zdravstvena korist neusporediva s tih par kalorija koje nosi.



Komentari (4) - #

subota, 16.08.2014. - 21:46

* Surimi, tvrdi ovčji sir, tost, krastavci i grčki jogurt ... kalorije: 480


5 dag surimi štapića (80 kcal / 10 dag)
2 dag tvrdog ovčjeg sira (450 kcal / 10 dag)
5 dag integralnog tosta (250 kcal / 10 dag)
10 dag svježih krastavaca (10 kcal / 10 dag)
1 dl grčkog jogurta (120 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, list celera

- naribaj krastavce, pomiješaj s grčkim jogurtom, posoli, popapri, dodaj list celera
- naribaj sir i pospi ga po tostu, lagano prelij maslinovim uljem
- serviraj uz surimi štapiće

Meni super ;)

Imao sam u ledu manje surimija nego sam mislio, pa je zato došlo do kombinacije sa sirom. Inicijalna ideja je bila napraviti hladnu salatu s tjesteninom, ali eto, ispalo je malo drugačije.





Sve u svemu, vrlo ukusan obrok, lijepo balansiran, svega po malo, a baš skladno, podatno, gotovo nježno i međusobno sasvim udružljivo.




Da imam puno novaca u ovom bi obroku bio rep jastoga, ali ...




Komentari (9) - #

subota, 16.08.2014. - 13:29

* Rižoto: Gamberi, riža i paprika ... kalorije: 470


15 dag gambera (80 kcal / 10 dag ... 120)
5 dag riže (350 kcal / 10 dag ... 175)
20 dag paprike (20 kcal / 10 dag ... 40)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag ... 90)
0,5 dl crnog vina (80 kcal / 10 dag ... 40)
sol, papar, češnjak, list celera

- rižu skuhaj u slanoj vodi, ocijedi
- na ulju i češnjaku dinstaj gambere, posoli, popapri, pod kraj dodaj crno vino, list celera i rižu
- serviraj uz svježu papriku

Nije baš crni rižoto, ali na dobrom je tragu ;)





Volim jednostavnost, a baš je to glavna karakteristika ovog jela. Korišteni su smrznuti gamberi, skuhana je najobičnija bijela riža, a svježa paprika je samo dodana sa strane. Puno je načina kako se sve moglo zakomplicirati, i vjerojatno dobiti još ukusnije jelo, ali i ovako je bilo sasvim pristojno, dapače, baš sam bio izrazito zadovoljan.




Komentari (10) - #

petak, 15.08.2014. - 00:02

* Kroketi, pileći mini file i ajvar ... kalorije: 530


15 dag pilećih prsa (110 kcal / 10 dag)
10 dag krumpirovih kroketa (160 kcal / 10 dag)
10 dag ajvara (110 kcal / 10 dag)
0,1 dl ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar

- pileća prsa prži na gril tavici, posoliti, zapapriti
- smrznute krokete pržiti na malo ulja, serviraj uz ajvar

Čisto džoker jelo, pa što,
ne da nije loše, dapače, odlično je ;)


Kome ne paše prženje na ulju, lako sve pripremi u pećnici. Meni osobno, ako se ne radi o pretežitom načinu pripreme, nije problem, dapače, gušt je.






Komentari (14) - #

četvrtak, 14.08.2014. - 08:42

* Namaz: Pečena paprika i tuna, uz svježe krastavce s koprom i maslinovim uljem ... kalorije: 340


5 dag namaza od paprike i tune (210 kcal /& 10 dag)
5 dag integralnog tosta (250 kcal / 10 dag)
20 dag krastavaca (10 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, češnjak, kopar

** Namaz od paprike i tune:
5 dag tune (200 kcal / 10 dag)
0,3 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
25 dag paprike (20 kcal / 10 dag)
sol, papar, list celera

- papriku ispeci, dodaj malu konzervu tune u maslinovom ulju, začini, sve samelji u blenderu
** ispadne oko 20 dag namaza

Ostalo mi paprike od prošlog obroka,
a malu konzervu tune gotovo uvijek imam ;)


Namaz je Ispao manje kaloričan nego obično, pa je i cijeli obrok bio slabiji. To uistinu nije problem. Lako se uzme čaša jogurta, limunada i slično, a i neka svježa voćka bi se sasvim dobro uklopila. Ja nisam uzeo ništa, jer nisam u tom trenutku znao da imam kalorijskog lufta. Kao što sam više puta naglašavao, naknadni obračun kalorija nije preporučljiv za one koji si postave kalorijske granice, jer iako se i to desi, u pravilu, vrlo rijetko dođe do manjka.



Komentari (13) - #

srijeda, 13.08.2014. - 17:03

* Pečeno: Orada, paprike i rajčica ... kalorije: 610


25 dag orade (185 kcal / 10 dag)
20 dag paprike (20 kcal / 10 dag)
10 dag paradajza (20 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, češnjak, peršin

- nareži i posoli papriku, ribu zareži bočno i posoli
- prelij s malo maslinovog ulja, dodaj češnjak i peršin, ispeci u pećnici
- kod serviranja dodaj paradajz

Neosporno ukusan obrok, ali ... ;)





Ove dvije orade su neočišćene imale oko 80 dag. Procjena je da je nešto malo više od pola čisto meso. Naravno, postoji mogućnost pogreške, ali ona ne bi trebala biti drastična.




Da se ne zavaravamo, orada iz uzgoja i divlja orada nisu isto. Uzgojena ima 185 kcal na 10 dag, za razliku od divlje koja ima oko 80. Ja si divlju oradu ne mogu priuštiti u svakodnevnoj prehrani. I dalje ostajem na principu "raznoliko i umjereno", naravno, u okviru realnih mogućnosti.




U mnogim glavama je itekako živa predrasuda o tome kako je riba posna hrana, pa onda dodati i vrhnje nije nikakav problem. Ukusno je, i posebno, ali ova je porcija za još 140 kcal jača. Pokušao sam ženi nešto reći na tu temu, ali ona je samo pitala "Hoćeš i ti vrhnje?", što sam odbio i odustao od toga da je uznemiravam u obroku u kojem je uživala.


Komentari (9) - #

srijeda, 13.08.2014. - 09:11

* Pečeno: Piletina, njoki i paprika ... kalorije: 550


15 dag pilećeg rasjeka (170 kcal / 10 dag)
10 dag krumpirovih njoka (160 kcal / 10 dag)
20 dag paprike (20 kcal / 10 dag)
0,1 dl suncokretovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, list celera

- posoli piletinu, stavi je u protvan, lagano naulji, peci u pećnici 20 min. na 200 st.
- njoke skuhaj u slanoj vodi, ocijedi
- papriku očisti i usitni, posoli, popapri
- umiješaj papriku i njoke s uljem u kojem se peče piletina, dodaj list celera, piletinu okreni (kožica završno ide prema gore), peci još 20 min, na istoj temperaturi

Lonac, je lonac, a pečenje, pečenje ;)


Naravno, u ovom slučaju kožica je sasvim drugačija nego u prošlom jelu kada je bila kuhana. Kod ovakve pripreme ne može bez dodatnog ulja. Okus pečenoga je bliži iskonskom, i kao takav, draži mi je, ali ...

Njoki, ili ne, naravno, moglo je i bez njih, pa s krumpirom, ili ..., zar je bitno što je moglo. Bitno je s čim ćete vi složiti kombinaciju koja vama odgovara.

Pečena paprika carica je mirisa u mojoj kuhinji.





Komentari (5) - #

utorak, 12.08.2014. - 20:10

* Lonac: piletina, mladi grah i kelj ... kalorije: 480


15 dag pilećeg rasjeka (170 kcal / 10 dag)
15 dag mladog graha (110 kcal / 10 dag)
15 dag kelja (40 kcal / 10 dag)
sol, papar, peršin, menta

- stavi u lonac, začini, prelij vodom, poklopi, kuhaj 30 minuta u ekspres loncu


Od ovoga ne može jednostavnije ;)

Ne treba masnoće, ne treba miješati, dodavati, ... pravo jelo za manje vješte kuhare, a opet, sadrži sve potrebno, i sasvim je ugodnog okusa. Vrijeme je mladog graha, i nije osobito skup, dapače.





Komentari (5) - #

utorak, 12.08.2014. - 14:56

* Sušena šunka, kruh, rajčica, paprika i bučino ulje ... kalorije: 450


5 dag sušene šunke (230 kcal / 10 dag)
8 dag kukuruznog kruha (250 kcal / 10 dag)
10 dag paradajza (20 kcal / 10 dag)
10 dag paprike (20 kcal / 10 dag)
0,1 dl bučinog ulja ( 900 kcal / 10 dag)
sol, papar, list celera


Još jedan sasvim običan obrok u nizu, bogu hvala ;)






Ne znam koja je točno razlika u proizvodnji sušene šunke i pršuta, ali krajnji rezultat je vrlo sličan. Zbunilo me što na dimljenoj šunki piše da ima 230 kcal / 10 dag, dok ja za pršut računam 370 kcal / 10 dag, što mi se i čini vjerodostojnije.Kako god, iako kupljena u dućanu, u vakumiranom pakiranju, dakle recimo da je industrijska, ova dimljena šunka je izvrsna i jako paše u kombinaciji s kruhom i povrćem. Obzirom na kontinentalni štih glavne namirnice, išlo je bučino ulje, i uklopilo se odlično.




Žena je istovremeno spremala doručak sebi, pa mi je tutnula pola paprike punjene svježim posnim sirom, po kojem je posipala mljevenu slatku crvenu papriku. Bila je to vrlo ukusna nadopuna, ali kako je došla naknadno, nije vagano, pa nije ni ušlo u obračun. U svakom slučaju ne radi se tu o puno dodatnih kalorija.



Komentari (11) - #

ponedjeljak, 11.08.2014. - 20:32

* Ribani tvrdi kravlji sir, integralni tost i rajčica ... kalorije: 470


5 dag ribanog tvrdog kravljeg sira (430 kcal / 10 dag)
5 dag integralnog tosta )250 kcal / 10 dag)
20 dag paradajza (20 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, list celera

Ovčji sir je poseban, ali ni kravlji nije za odbaciti, dapače ;)





Relativno često ovako doručkujem. Ribalica za sir je uvijek pri ruci, baš kao i dobar sir. Maslinovo, domaće, nabavljam direktno s otoka. Vrhunsko je.





Ponekada se igram i s bučinim, iako je kombinacija s maslinovim bolja.








P.S. Ma kako da me svrbi jezik, na razne teme,
nema potrebe izjaviti to što si mislim, pa onda i neću,
ostaje mi tek sitnica, navedeno dokazati, i potvrditi, i sebi.



Komentari (10) - #

ponedjeljak, 11.08.2014. - 00:26

* Dimljeni sir, pureća šunka, tost, rajčica, paprika i probiotik ... kalorije: 760


4 dag dimljenog sira (380 kcal / 10 dag)
3 dag pureće šunke (120 kcal / 10 dag)
5 dag integralnog tosta (250 kcal / 10 dag)
20 dag paradajza (20 kcal / 10 dag)
10 dag paprike (20 kcal / 10 dag)
2 dag maslaca (750 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
2,5 dl probiotika (60 kcal / 10 dag)
sol, papar, list celera



Što reći? Puno namirnica
i neke skroz krive pretpostavke.
Rezultat, obilan obrok i višak kalorija ;)





Ovo je pristojan doručak, ali za nekoga tko je tjelesno bitno aktivniji od mene. Kako je došlo do ovakvog iskoraka iz zadanih okvira? Jednostavno, računao sam da će mi se žena pridružiti, kako to već biva u većini slučajeva. Prvo kaže da neće, a kada napravim, i stavim na stol, samo dođe s tanjurom i beštekom, i uzme pristojan dio. Eto, ovaj puta nije.





Naravno, nitko me nije pištoljem natjerao da pojedem sve, a mogao sam i neki sljedeći obrok smanjiti ili preskočiti. Mogao sam nekome i vinograd okopati, iako tome nije vrijeme, ali eto, samo prispodobno kažem. Iskreno, kako objavljujem sa sve većim zakašnjenjem, uopće se ne sjećam kako je taj dan prošao s klopom, gledano u cjelini. Zaključno, činjenica je da je ovaj obrok bio za 50% jači od uobičajenih i da se to itekako osjetilo.

Komentari (13) - #

nedjelja, 10.08.2014. - 12:05

* Mesni narezak, Dijon senf, pecivo, paprika, rajčica i maslinovo ulje ... kalorije: 460


5 dag mesnog nareska (290 kcal / 10 dag)
5 dag peciva (290 kcal / 10 dag)
15 dag paprike (20 kcal / 10 dag)
15 dag paradajza (20 kcal / 10 dag)
1 dag Dijon krupno zrnatog senfa (190 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, list celera

Mesni narezak u doručku povremeno može naći svoje mjesto ;)





Osobno, nekako se udaljavam od tog okusa, iako sam ga u mladosti baš volio. E sad, možda bi trebao probati onaj naš, od Gavrilovića, pa onda prosuditi, ali očekivanja od ovoga su bila velika. Nije on loš, ali nekako mi je presitno mljeveno, i premekan je, pa preslan i nema čiste okuse, iako navodi vrlo veliki postotak samog mesa. U svakom slučaju, bolje je ovako hladno, nego u kombinaciji s toplim prilogom, kakav sam objavio neki dan. I pecivo je izuzetak, ali baš sam htio mesnom naresku prepustiti primat. Kako god, kao iznimka, sasvim korektan obrok. Standard i srž su sezonsko povrće, kvalitetno maslinovo ulje i svježi celer, a sve ostalo je tek pratnja.





Starinske domaće paprike s ovog područja nisu podatne kao novije sorte, ili one iz Dalmacije i Makedonije. Nemaju tako dobar okus na prvu, i nisu onako sočne i intenzivno hruskave, ali s druge strane, vrlo su posebne i meni drage, iz više razloga, a ni nostalgija za paprikama koje smo nekada imali u vlastitom vrtu nije zanemariva, dapače.





Igra s dekoracijom ograničena je samo vlastitom maštom. Nisam tu osobito jak, ali eto, povremeno pokušam napraviti nešto makar malo drugačije.





Zahvaljujući lijepoj količini povrća, bila je ovo sasvim pristojna porcija.








P.S. Molim vas, nemojte uzimati to što ovdje pročitate zdravo za gotovo. Ne mora list celera, može i list peršina, bosiljka ili nešto sto i peto. Svatko ima svoje favorite, kombinacije, želje i ukuse. Uzmi od osnovne ideje što ti paše, ili na što te već asocira, i to je to. Nikada nisam i neću tvrditi da je nešto što i kako radim najbolje i jedino što vrijedi napraviti, dapače, igrajte se i eksperimentirajte, tj. opustite se i držite onoga što vam je bitno, to je značajno i više smisleno od strogih gastronomskih pravila, iako ni protiv njih kao nečijeg osobnog izbora nemam baš ništa.

Komentari (11) - #

subota, 09.08.2014. - 10:35

* Lonac: Teletina, ječam i mahune... kalorija: 520


20 dag teletine, srednje masna (140 kcal / 10 dag)
5 dag ječma (350 kcal / 10 dag)
20 dag mahuna (30 kcal / 10 dag)
sol, papar, češnjak, list celera

- stavi sve u lonac, prelij vodom, začini, kuhaj 1 sat u ekspres loncu

Da, sve je prekuhano, ali i vrlo podatno i ukusno ;)

Ovdje nema dodatne masnoće, što je stvorilo prostor za nešto više mesa, koje uzgred rečeno bilo kao putar. Jeo sam od istog komada pečeno u pećnici i ne da se usporediti u smislu mekoće. Mahune i ječam su definitivno bili prekuhani, ali neki su naučeni upravo na to, i tako im je baš kako treba. Za promjenu, ni ja se nisam bunio, dapače, uživao sam u svakom zalogaju. Tko želi kontrolirati prehranu i uštedjeti maksimalno na masnoći, neće zaobići lonac i kuhanje. Ekspres nije nužnost, ali evidentno skraćuje i pojednostavljuje pripremu.








P.S. Molim vas da ne pomislite da bilo koga nagovaram na bilo što, dapače, neka svatko čini ono za što vjeruje da je dobro, prvenstveno za njega, a ako je ikako moguće i za ostale, ili eto, bar da ne šteti drugima, stoga s moje strane nema nametanja "zdravog", "ispravnog", ... "...", ni u naznaci. Čini što misliš da je u redu, i daj istu slobodu drugima. To podrazumijeva i pravo učenja iz vlastitih pogrešaka. Meni ih nije manjkalo, a siguran sam da ih nisam sve iscrpio. Vjerujem da sam zato još tu, upravo kako bi učio, naravno, koliko već mogu.




Nije nedjelja svaki dan, ali eto, povremeno je.


Komentari (11) - #

petak, 08.08.2014. - 09:41

* Dinstane mahune i rajčica uz konzervirano usitnjeno svinjsko meso ... kalorije: 480


10 dag usitnjenog svinjskog mesa (290 kcal / 10 dag)
20 dag mahuna (30 kcal / 10 dag)
20 dag paradajza (20 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, češnjak, list peršina

- na ulju i češnjaku dinstaj mahune i paradajz, posoli, zapapri, dodaj list peršina
- serviraj uz konzervirano usitnjeno svinjsko meso

Ovo je mesni narezak, koji nije bio za doručak ;)

Kod povrća, radi se o izvrsnoj kombinaciji mahuna i rajčica, ali eto, koja je tražila i mesnu komponentu, a pokušaj s mesnim nareskom nije ispao baš najbolji. Puno bolje bi pasala bijela piletina, tuna ili ribani sir.





Htio sam probati mesni narezak nakon dugo vremena i probao sam ga. Ostalo ga je za još jedan obrok, ali taj će ići za doručak.


Komentari (13) - #

četvrtak, 07.08.2014. - 10:00

* Sušena šunka, kruh, krastavci, rajčica i grčki jogurt ... kalorije: 490


5 dag sušene šunke (230 kcal / 10 dag)
5 dag crnog kruha (250 kcal / 10 dag)
15 dag krastavaca (10 kcal / 10 dag)
10 dag paradajza (20 kcal / 10 dag)
1 dl grčkog jogurta (120 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinjovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, češnjak, list celera

- sitno naribaj krastavce, nareži paradajz, dinstaj na maslinovom ulju i češnjaku, začini, pod kraj umiješaj grčki jogurt
- serviraj uz sušenu šunku i crni kruh

Mogao je ovo biti hladan obrok, ali eto, nije ;)

Vrlo ukusno i zanimljivo jelo. Zgodno je to što je gotovo svejedno koliko će se dinstati, obzirom da se sve namirnice mogu konzumirati i sirove. Jeo sam slično i neki dan, ali napravljeno s običnim jogurtom. Bilo ga je više i stavljen je ranije, i sve se kraće dinstalo. Tada se dobila juhica, ali isto vrlo ukusna i posebna. Nisam slikao jer se jogurt malo zgrudao, pa mi se cijelo jelo vizualno nije svidjelo. Ovdje se zapravo radi o drugom i uspješnijem pokušaju realizacije iste osnovne ideje, a to je termički obrađen krastavac. Da sam razmišljao na vrijeme išli bi ovdje sasvim dobro njoki ili tjestenina umjesto kruha, ali eto, ovako je bilo nešto brže i jednostavnije, a to mi nikada nije zanemarivo.



Voće baš jako paše ovih dana.




Komentari (7) - #

srijeda, 06.08.2014. - 20:07

* Pureće kobasice, paprika, rajčica, maslinovo ulje ... kalorije: 480


15 dag purećih kobasica (190 kcal / 10 dag)
15 dag paprike (20 kcal / 10 dag)
15 dag paradajza (20 kcal / 10 dag)
0,15 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, list celera

- na ulju dinstaj narezanu kobasicu, papriku i paradajz, začini

Da je neka "prava" kobasica, ovo jelo bi prošlo pod kotlovinu ;)

Pureća kobasica, više slična hrenovki, nije pustila apsolutno ništa masnoće, a ni okusi se nisu nešto izmiješali. Nije to neka mana, svaki za sebe je skroz u redu. Paprika je uobičajeno zamirisala.





U ovom obroku nedostaje jedna standardna grupa namirnica, kruh i zamjene (krumpir, grah, tjestenina, riža, ...), i to mu je po kriterijima koje sam prihvatio najveći nedostatak, ali za promjenu, i kao iznimka, zašto ne i tako. Ovo jelo je zapravo na tragu LCHF prehrane, a i za nju se sve češće nailazi na preporuke nutricionista.






P.S. I usred ljeta Maksimir je pun ovakvih lijepih ukrasa.








Komentari (13) - #

srijeda, 06.08.2014. - 08:30

* Ribani ovčji sir, tjestenina (mašnice), tikvice i paprika ... kalorije: 508


2 dag sira, ovčji tvrdi (450 kcal / 10 dag ... 90)
5 dag tjestenine, mašnice (360 kcal / 10 dag ... 180)
20 dag tikvica (16 kcal / 10 dag ... 32)
10 dag paprike (26 kcal / 10 dag ... 26)
0,2 dl ulja, maslinovo (900 kcal / 10 dag ... 180)
sol, papar, češnjak, peršin, bosiljak

- na ulju i češnjaku dinstaj tikvice i papriku, posoli, zapapri, dodaj peršin
- tijesto skuhaj u slanoj vodi, ocijedi i umiješaj povrću, dodaj bosiljak
- kod serviranja pospi netom ribanim tvrdim ovčjim sirom i promiješaj

Sezonsko povrće, neizostavno je u ljetnom meniju.


Nježna tekstura tikvica i mirišljava paprika daju ovom jelu podatan temelj, tjestenina odlično prati, a kruna okusa je vrhunski ovčji sir. Umjereno korištenje začina, koje daje prostora povrću i siru, uz prvoklasno maslinovo ulje, čine ovo jednostavno jelo neodoljivim.






Maline su slatke kao med, pogotovo ako se preliju medom, za što uistinu nema potrebe, ali dobro, tko voli i želi, složiti će si baš tako.




Komentari (11) - #

utorak, 05.08.2014. - 08:36

* Lonac: domaća janjetina, mladi bob, mlada mrkva, loj ... kalorije: 490


10 dag janjetine, but (240 kcal / 10 dag)
5 dag mladog boba (40 kcal / 10 dag)
10 dag mlade mrkve (40 kcal / 10 dag)
1 dag loja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar

- stavi u lonac janjetinu s kostima i lojem, dodaj povrće, posoli, zapapri, prelij vodom, poklopi, kuhaj 1 sat u ekspres loncu

Ovo su zapravo ostaci janjećeg buta od neki dan ;)

Meso je i opet bilo izvrsno, dok se povrće očekivano raskuhalo. Posebno je zanimljivo bilo kako je kožica boba ostala dosta čvrsta, dok je sredina skroz omekšala, pa se kontrast u teksturi osjetio puno jače nego što je to nakon kraće termičke obrade.





Raditi jela od ostataka ponekada rezultira pravom delicijom. Jasno je da bi se i ovdje dalo sto čuda raditi, ali, ... tko voli, široka mu Sava, i ravna Slavonija. Hoću reći, janje je svoj kratak život provelo u okolice Daruvara, rekla mesarica i gledala me u oči, ta ne bi žena lagala.



P.S. Ovo je blog o hrani, pa eto, ako naiđe koji leteći posjetitelj, da se i on malo pogosti.



Šuma, jezero, cvijet, kukac, ja i fotoaparat, pojedinačno, samo za sebe, beznačajno je, ali u lancu, tj. cjelini, sve ima svoj smisao i svrhu.





Komentari (15) - #

subota, 02.08.2014. - 21:36

* Tikvice, pešt i špageti ... kalorije: 490


3 dag pešta (600 kcal / 10 dag)
5 dag integralnih špageta (360 kcal / 10 dag)
20 dag tikvica (20 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, češnjak

- tikvice dinstaj na češnjaku i maslinovom ulju, posoli, zapapri
- integralne špagete skuhaj u slanoj vodi, ocijedi
- u špagete umiješaj pešt, pa tikvice

Pešt, Istarski specijalitet od
mljevene slanine/pancete, češnjaka i peršina ;)


Sa špekom bi trebalo oprezno, ako se već pazi na kalorije. Pešt sam kupio gotov, u crijevu. U ovakvom obliku je baš praktičan, jer uistinu ga se može uzeti u vrlo kontroliranim količinama. Dinstane tikvice su specijalitet za sebe, i lako će se uklopiti u mnoge kombinacije. Ako se već jede tjestenina, integralna je u svakom slučaju nutritivno vrjednija.








P.S. Listam pdf izdanje "Specijaliteti istarske kuhinje" do koje sam došao gledajući malo kako se u originalu koristi pešt. Za njega daju recepte "Maneštra od bobići" i "Pašta-fažol", i ti nisu previše komplicirani, ali čitam mnoge druge i pitam se kako se ljudima da to sve raditi. Ovaj način kuhanja koji ja prezentiram je proizašao iz jednostavne šablone dijabetičke dijete od 1300 kcal Kliničke bolnice Dubrava. Uz male modifikacije, ostala je težnja zastupljenosti pojedinih grupa namirnica i mjerkanje samih količina, tj. prebrajanja kalorija. Zbog ograničenih resursa, pogotovo masnoća, ne može se pripremati onako kako se to radi u standardnim kuharicama, i sasvim sigurno se gubi na gastronomskom doživljaju, ali za mene, uz primarnu kalorijsko nutritivnu kontrolu, veliki je dobitak to što je potrebno manje vremena, truda i dobre volje, da ne kažem znanja, a sami okusi su zanimljivi i čišći, tj. puno bolje se osjete pojedine namirnice. Svatko ima svoj izbor, i to poštujem. Ja ću vjerojatno nastaviti ovako, ali da si olakšam izmišljanje, vjerojatno ću iskoristiti pokoji recept profesionalaca na način da iz originala izdvojim samo ono osnovno i sukladno kriterijima koje sam si postavio.


Komentari (19) - #

petak, 01.08.2014. - 19:32

Arhiva:

06/17  • 05/17  • 04/17  • 03/17  • 02/17  • 01/17  • 12/16  • 11/16  • 10/16  •  9/16 •  8/16  •  7/16  •  6/16  •  5/16  •  4/16  •  3/16  •  2/16  •  1/16  •  12/15 •  11/15 •  10/15 •  9/15 •  8/15 •  7/15 •  6/15 •  5/15 •  4/15 •  3/15 •  2/15 •  1/15 •  12/14 •  11/14 •  10/14 •  9/14 •  8/14 •  7/14 •  6/14 •  5/14 •  4/14 •  3/14 •  2/14 •  1/14 •  12/13 •  11/13 •  10/13 •  9/13 •  8/13 •  7/13 •  6/13 •  5/13 •  4/13 •  3/13 •  2/13 •  1/13 •  12/12 •  11/12 •  10/12 •  9/12 •  8/12 •  7/12 •  6/12 •  5/12 •  4/12 •  3/12 •  2/12 •  1/12 •  12/11

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se