minus40kg ... kalorijski restoran

blog

* Lonac: domaća janjetina, riža, luk ... kalorije: 500


10 dag janjetine, but (240 kcal / 10 dag)
5 dag riže (350 kcal / 10 dag)
10 dag luka (40 kcal / 10 dag)
0,05 dl ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar

- nareži janjetinu na komade, posoli, kratko zaprži na ulju u loncu, dodaj rižu i krupno rezani luk, zapapri, prelij vodom, poklopi, kuhaj 1 sat u ekspres loncu

Ovo je osnovna varijanta,
mogućnosti kompliciranja su beskonačne ;)



Meso je bilo izvrsno, luk nije bio loš, riža skroz prekuhana, a sve ostalo je bila rijetka, sadržajem prazna, ali i vrlo ukusna juha.




Jelo rađeno u duhu komocije.



Isti tanjur, treća perspektiva.



P.S. Obzirom da puno vas preferira domaće,
dodao sam u naslov i tu informaciju.

Komentari (15) - #

četvrtak, 31.07.2014. - 18:09

* Namaz (piletina, senf), kukuruzna pogača, salata (kupus, preljev s kiselim vrhnjem) ... kalorije: 510


5 dag namaza od piletine i Dijon senfa ( 350 kcal / 10 dag)
8 dag kukuruzne pogače (250 kcal / 10 dag)
10 dag ribanog kupusa (30 kcal / 10 dag)
5 dag preljeva za salate s kiselim vrhnjem (200 kcal / 10 dag)

Namaz:
50% pilećih prsa bez kožica (110 kcal / 10 dag)
25% Dijon krupno zrnatog senfa (190 kcal / 10 dag)
25% maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol

- ispeci prsa, pa ih samelji u blenderu, posoli, kod mljevenja dodaj ulje
- umiješaj Dijon krupno zrnati senf (bez mljevenja, samo umiješaj)

Sam namaz je već objavljen,
ali ovu pogaču jedem prvi puta ;)




Kukuruzna pogača, posebna, podatna i ukusna. Iako je kupljena u pekari, ima nekako domaći štih.




Počeo sam koristiti salatne namaze u malim pakiranjima. Od ovog proizvođača ih ima šest. Ima lijepo istaknute nutritivne vrijednosti, što nešto znači sve većem broju kupaca, pa mi se čini da bi to svi proizvođači trebali uvažavati. Naravno, ništa ne bi vrijedilo da nema dobar okus, ali eto, ima.




Kupus je kupljen već ovako nariban i cijeli je obrok bio brzo gotov.



Da vas slike ne prevare, bilo je i dosta praznog prostora na tanjuru.



P.S. Nikada ne vjeruj ženi koja govori,
a ako šuti, bježi glavom bez obzira, jer dobro biti neće ;)


Komentari (14) - #

srijeda, 30.07.2014. - 18:08

* Tvrdi ovčji sir, kukuruzni kruh, kumato rajčica i maslinovo ulje ... kalorije: 490


4 dag tvrdog ovčjeg sira (450 kcal / 10 dag)
8 dag kukuruznog kruha (250 kcal / 10 dag)
10 dag kumato paradajza (20 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, list celera

Ovo je obrok za šmekere,
i to ne zbog egzotične rajčice ;)



Netom naribani vrhunski sir, doživljaj je za sebe. Pokupio sam baš svaku mrvicu. Ribanca raznih, ovčjih, kravljih, koliko te volja. Osobno, uz standardno provjereni Parmigiano Reggiano, da ne kažem "parmezan", Grana Padano je odličan izbor, ali eto, ruku na srce, kažu neki da je Paški najbolji sir na svijetu, a ja tu nemam što dodati, kamoli oduzeti. Upoznali smo se u djetinjstvu, u njegovom dvorištu, i ljubav traje i dan danas.




Kumato rajčica. Iskreno, zanimljiva je, vele i zdrava, ali osobno, izraženije zadovoljstvo okusom, ali i općenito, veće povjerenje imam u domaći paradajz. Mislim da mi fali kiselina. Istina, mogao sam dodati limun ili slično, ali baš sam ju htio degustirati tek ovako. Za slikanje je zahvaćena sirom, ali išla je i solo. Drago mi je da sam probao i ovo tamnoliko čudo, ali eto, to je bilo to.





Iako je list celera moja slabost, ne kažem da ne bi ovdje bio svježi bosiljak, samo da sam ga imao. Baš mi je ovih dana stiglo vrhunsko domaće bračko maslinovo ulje. Ono je prava točka na i ovog nesvakidašnjeg obroka.





P.S. Neki, kada imaju, ne pitaju za cijenu.
Zato uglavnom nemaju, ali eto, jednom se živi, valjda.



Komentari (11) - #

utorak, 29.07.2014. - 18:14

* Sataraš (riža, paprika, rajčica) i piletina ... kalorije: 480


10 dag piletine, zabatak s kožicom (170 kcal / 10 dag)
5 dag riže (350 kcal / 10 dag)
10 dag paprike (20 kcal / 10 dag)
10 dag paradajza (20 kcal / 10 dag)
0,1 dl ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar

- skuhaj rižu u slanoj vodi
- skuhaj piletinu, pa je malo zaprži na kraju
- dinstaj papriku i paradajz, dodaj kuhanu rižu, začini

Fakat svakodnevno, ali sasvim pristojno jelo ;)

E sad, može integralna riža, maslinovo ulje, ..., začina raznih, ili pečeno pile. Može i sve kuhano. Može i sve iz pećnice, osim riže, valjda. Može i cijela paprika, pa je puniti rižom, paradajzom i piletinom. Može i ..., a može i baš ovako. Ima sve što treba, a uz ove namirnice i količine, kalorije su te koje jesu, a u željenim granicama su, i to je to.








P.S. Naravno, može i bungee jumping, tko već može, a može se i letjeti nevezan za nogu, ili barem važno širiti krila. Sukus ljepote je upravo u mogućnosti da je zapazimo, istaknemo, pružimo joj pažnju, obogaćujući sebe.



Komentari (15) - #

ponedjeljak, 28.07.2014. - 17:26

* Namaz od piletine i Dijon senfa na kukuruznom kruhu s mrkvom i umakom od vrhnja i kokosa ... kalorije: 480


5 dag namaza od piletine i Dijon senfa ( 350 kcal / 10 dag)
8 dag kukuruznog kruha (250 kcal / 10 dag)
10 dag mlade ribane mrkve (40 kcal / 10 dag)
5 dag azijskog umaka od vrhnja i kokosa (130 kcal / 10 dag)

Namaz:
50% pilećih prsa bez kožica (110 kcal / 10 dag)
25% Dijon krupno zrnatog senfa (190 kcal / 10 dag)
25% maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol

- ispeci prsa, pa ih samelji u blenderu, posoli, kod mljevenja dodaj ulje
- umiješaj Dijon krupno zrnati senf (bez mljevenja, samo umiješaj)

Ukratko, izvrsno ;)

Naravno, moglo je ići i veliki milijun sasvim drugih kombinacija, ali eto, ovaj puta je bila baš ova.





Dijon senf je vrlo poseban. On se radi od sjemena gorušice, koje dobrim dijelom ostaje cijelo, uz dodatak octa i vina, zbog čega je kiselkast. Da bi se zadržao taj okus nisam dodavao druge začine u namaz, osim malo soli, jer eto, to se valjda nekako podrazumijeva kod mesa, pa i bijele piletine.





Ribanu svježu mrkvu sam si obećao, kada sam je zadnji puta raskuhao u ekspres loncu, pa je zato sada tu. Umak je iz azijske priče. Teško je reći da li je sladak, kiseli ili što već. Kako god, zanimljiv je. I naravno, istaknuti su vrhnje i kokos, ali ima u njemu cijeli niz drugih sastojaka, poglavito začina, od kurkume, pa nadalje.








P.S. Da, i da ne zaboravim, biti će gadna zima. Po Maksimiru, drva se skupljaju sve u šesnaest.


Komentari (9) - #

ponedjeljak, 28.07.2014. - 07:20

* Pileća krilca, ječam i poriluk iz ekspres lonca ... kalorije: 510


15 dag pilećih krilca (170 kcal / 10 dag)
5 dag ječma (350 kcal / 10 dag)
20 dag poriluka (40 kcal / 10 dag)
sol, papar, mljevena crvena slatka paprika

- sve kuhaj u ekspres loncu pola sata

Kuhanje daje prostor za pripremu jela bez korištenja masnoće ;)

Evidentno je da su i poriluk i piletina mogli proći s manje kuhanja, dok bi se s ječmom moglo još malo eksperimentirati, tj. provjeriti može li se kuhati kraće u ekspres loncu. Kuhana kožica od pilećih krilca je prazna i ne može se usporediti s onim okusom koji se dobije pečenjem, ali eto, za kalorijski kontroliranu prehranu način pripreme je manje bitan, za razliku od samih namirnica i njihovih količina. Hoću reći, ovako se može raditi jako puno jela. Ona će rijetko biti osobito gastronomski atraktivna, a ni ljepotom vjerojatno neće plijeniti pažnju, ali vrlo su praktična, i ako se dobro slože, ukusa im neće manjkati. U ovom su se krilca raspadala, a kao i obično, bilo je puno juhe. Srećom, juha sasvim lijepo paše i sama za sebe, a lako se može i doraditi, ili koristiti kao temeljac za neki rižoto i slično. Ako gdje i pobjegne koja kalorija neće biti osobiti problem ako se sveukupno gledano jede umjereno.





Komentari (15) - #

subota, 26.07.2014. - 10:48

* Panirani oslić, mozzarella, masline i paradajz ... 450


10 dag paniranog fileta oslića (140 kcal / 10 dag)
5 dag mozzarelle (250 kcal / 10 dag)
10 dag paradajza (20 kcal / 10 dag)
5 dag maslina bez koštica (140 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, bosiljak

- u tavici, na ulju, dinstaj povrće, posoli, na kraju dodaj sir i bosiljak
- paniranu ribu ispeci u pećnici na malo maslinovog ulja

Potpuno neplanirana jela često ispadnu sasvim zgodno ;)

Ovaj sam obrok odradio drugačije nego sam napisao u gornjem receptu, ali želim da mi kao podsjetnik ostane kako je trebao biti napravljen. Zapravo je rađena salata za gablec od mozzarelle, paradajza i maslina. U žurbi, zaboravio sam je uzeti sa sobom. Kada sam se vratio doma, više mi nije trebao gablec nego obrok tipa ručka ili večere, a salata me dočekala u frižideru, tj. bila je skroz hladna.





Ispekao sam smrznutu paniranu ribu na malo ulja u tavici. S jedne strane mi je malo i potamnila. Ta je naravno okrenuta prema dolje. Za to vrijeme sam "salatu" dinstao u drugoj tavici. Vrlo brzo je pustila tekućinu, što mi se baš nije svidjelo, pa sam je ostavio na vatri duže nego sam planirao, kao bi se tekućina reducirala. Na taj način mi je mozzarella gotovo potpuno nestala, a ni bosiljak se nije osjetio koliko je mogao da je došao tek pred kraj. Dok je bila pripremljena za gablec, salate je bilo duplo više od navedenih količina, tj, kao topli prilog sam je podijelio sa ženom. Ovo se jelo i njoj svidjelo.





Komentari (8) - #

petak, 25.07.2014. - 07:20

* Juneća pisanica i raštika s umakom od mrkve i krumpira ... 490 kcal


10 dag juneće pisanice (130 kcal / 10 dag)
20 dag krumpira (80 kcal / 10 dag)
15 dag mrkve (40 kcal / 10 dag)
15 dag raštike (30 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, list celera

- u maloj tavi ekspres lonca kratko prži meso, dodaj povrće, začini, prelij vodom, zatvori lonac i kuhaj sat i pol, samelji krumpir i mrkvu u gusti umak, kod serviranja raštiku prelij s malo maslinovog ulja

Lešo, s malo posnog mesa i dosta povrća ;)

I ovo je pravi dijetalni recept, gotovo isti kao i onaj od neki dan. Sastojci i količine su identične, samo se kuhalo tri puta duže, a obzirom da su se mrkva i krumpir skroz raskuhali, bilo je logično da od njih napravim umak. Tu sam napravio i malu grešku, ubacio sam i dosta svježeg lista celera, koji je mljevenjem u električnoj sjeckalici donio nepotrebnu grkost. Idući puta ću ga nasjeckati nožem i samo na kraju umiješati u umak.

Meso je bilo puno bolje nego kada se kuhalo kraće. Nije ga trebalo ni rezati, kalalo se već pod laganim dodirom vilice. Raštika je odlično podnijela i ovo duže kuhanje. Jasno da je dobar dio nutritivnih vrijednosti izgubljen dugom termičkom obradom. Prvom sljedećom prilikom ću mrkvu samo naribati i jesti svježu u hladnoj salati.








P.S. Nadalje, odmak od odmaka, nadam se.





Komentari (9) - #

srijeda, 23.07.2014. - 19:31

* Knedle sa šljivama i jogurt ... 450 kcal



15 dag knedle sa šljivom (220 kcal / 10 dag)
2 dl jogurta (60 kcal / 10 dag)

Volim knedle sa šljivama, tako mirišu na djetinjstvo ;)


Jedina razlika je što smo nekada koristili samo one obične plave šljive, danas ima svakakvih čuda, pa i ove za koje sam pomislio da su neki pekmez, u čemu me razuvjerila koštica.





Nisam radio ove knedle, pa ne znam točne sastojke, ali malo sam vagao završni proizvod, kao i dodani šećer. Pogledao sam i recepte po netu. Vjerujem da sam došao do prilično upotrebljivog podatka o jediničnim kalorijama.







P.S.
Želi li skakavac pisati, učiti, maznuti olovku, ...
ili tek skakati i mirno proživjeti svoj život ;)



Komentari (16) - #

utorak, 22.07.2014. - 19:38

* Juneća pisanica, raštika, mrkva i krumpir ... 490 kcal


10 dag juneće pisanice (130 kcal / 10 dag)
20 dag krumpira (80 kcal / 10 dag)
15 dag mrkve (40 kcal / 10 dag)
15 dag raštike (30 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, list celera

- u maloj tavi ekspres lonca kratko prži meso, dodaj povrće, začini, prelij vodom, zatvori lonac i kuhaj 30 min.


Ovo je pravi dijetalni recept.

Lešo, s malo posnog mesa i dosta povrća ;)


U reklamama za ekspres lonac sam vidio kako se junetina nakon 30 minuta kuhanja raspada na sam dodir vilice. S ovim to nije bio slučaj. Ovo meso je pružalo otpor, ali bilo je itekako jestivo. Povrće se nije previše raskuhalo, pogotovo ne raštika. Opet mi je ispalo puno juhe.




Ako se juha pojede, s njom dođe i pripadajući dio masnoće, tj. ulja. Ako se pak juha ne jede u tom obroku, ili se baci, sasvim je u redu da se porciji mesa i povrća naknadno doda i čep maslinovog ulja.



P.S. Danas nije tako lijepo vrijeme kao jučer, ali bi sigurno fotografije bile zanimljivije na jedan sasvim drugačiji način.






Komentari (8) - #

utorak, 22.07.2014. - 07:19

* Pešt-zaseka, pecivo i salata od paradajza, kupusa i jogurta ... 520 kcal


3 dag špek paštete (600 kcal / 10 dag)
5 dag finog peciva (250 kcal / 10 dag)
5 dag ribanog mladog kupusa (30 kcal / 10 dag)
10 dag paradajza (20 kcal / 10 dag)
1,5 dl grčkog jogurta (120 kcal / 10 dag)
sol, estragon

Istarski specijalitet, i to je to ;)

Prvi puta sam ga probao i moram priznati da pršti od okusa, pače, možda je intenzitetom i prešao dobru granicu. Da li baš tako treba biti, ne znam, ali ideja mi se svidjela, i sasvim je realna mogućnost da nešto slično napravim u vlastitom aranžmanu.





I da, gle, putniče namjerniče, možemo lamentirati o špeku, i dijeti, ali ako pratiš ovaj blog, pa makar i ovlaš, znaš da ovdje već dugo nema riječi o pravoj bolničkoj dijeti u kontinuitetu i punini smisla, a ako ćemo i o mjerama, vagni 3 dag, pa onda nešto reci. I dalje, ponuđena je moja svakodnevna, i gotovo obična prehrana, a svatko neka uzme što već treba, želi, ili pak ne.






P.S. Kada je čovjek puno po selu, normalno da kuća neće biti čista, niti će mirisati netom ispečeni kruh. Puno sam očekivao, i htio, a premalo birao, i zaboravio da ničija do zore nije gorjela. Proglašavam još jedan vremenski bankrot i uvodim prinudnog upravitelja. Prva mjera je bar 23-satno neradno blog vrijeme, a u onom 24-vrtom, neka bude što se već želi stići.




Danas u Maksimiru.


Komentari (13) - #

nedjelja, 20.07.2014. - 22:36

* Oslić, krumpir, mrkva i mlado zelje na kiselo ... 490 kcal


20 dag fileta oslića (80 kcal / 10 dag)
10 dag mladog krumpira (80 kcal / 10 dag)
10 dag mrkve (40 kcal / 10 dag)
10 dag mladoga zelja (30 kcal / 10 dag)
0,2 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, list celera, vinski ocat

- krumpir i mrkvu nareži na ploške, dodaj ribano zelje, pa ribu
- kada slažeš lagano začini svaki sloj pojedinih namirnica
- dolij ocat i vode da prekrije sve, poklopi, kuhaj 15 min.
- kod serviranja prelij s malo maslinovog ulja

Budimo iskreni, lešo je lešo ;)

Čitajući razne recepte, nije mi se svidjelo kompliciranje, pa sam sve sveo na najjednostavnije i najbrže moguće. Ovo je nutricionistički vrlo korektan obrok, čak i obilan, a ni samih okusa nije manjkalo, ali ukupno gledano, gastronomski, može zadovoljiti valjda neke jače igrače od mene, ako može. Ovo je kuhano, i to nikada ne izaziva onaj tek kao pečeno, dinstano, ...





Zelje je bilo najmekše, i s nešto manje okusa, mrkva, krumpir i riba sasvim u redu, dovoljno kuhano i vrlo ukusno, čak bi rekao i pojačanog okusa. Celer se itekako osjetio, istina, nisam škrtario, a ni kiseline nije manjkalo.





Stavljeno je 0,5 dl octa i 8 dl vode. To se pokazalo kao previše. Vjerojatno sam intuitivno pretjerao zbog prošlog fijaska, kada je vode falilo. Na kraju sam svu tekućinu bacio, nije mi se dalo petljati s gustoćom ili juha varijantom, ali eto, prostora, tj. materijala je bilo.





Cijela priprema jela od ulaska u kuhinju do serviranja je trajala oko 45 minuta, pa podatak o samo 15 minuta kuhanja ne bi trebao zavarati, bar one realnije. Možda je stvar u tome da sam spor, ali što da radim, nemam drugog sebe.



Ponovno ću se vratiti ekspres loncu. Upute su krajnje jednostavne, i samo bi se toga trebalo držati. Što se tiče opasnosti, fućkaj ga, opasan je i nož, uređaji sa strujom, štednjak s vatrom, tj. plinom, i s mikrovalnom se može zeznuti. Ljudi guraju ruke u sokovnike dok rade, ... ali dobro, neosporno je da je ekspres lonac znatno veća opasnost od čačkalice kao takve, ali eto, i naravno, ako se njome začepi sigurnosni ventil ekspres lonca, i ona postaje nezgodni suučesnik u zločinu ili barem njegovom pokušaju. I da, kada smo kod mog slučaja, nisam bio dovoljno precizan, nije eksplodirao na način kako bi eksplodirala bomba, tj. svi dijelovi lonca su ostali cijeli, samo je poklopac izletio, uz vrtnju, kao leteći tanjur. On je odvalio dio zida, a sama detonacija je kriva za svu ostalu direktnu štetu na štokovima, vratima i prozorima. E sad, sarma koja se cijedila s plafona i zidova, priča je za sebe. Kako god, bila je to vrlo zanimljiva slika, ali bilo je to prije vremena sveprisutnih digitalnih fotoaparata, pa nam svima ostaje samo zamisliti. Srećom, u svim navedenim situacijama gdje je ekspres lonac, ni kriv, ni dužan, bio u ulozi dežurnog negativca, nitko nije stradao.

Na ovome, kuhanje se mjeri od trenutka kada se uspostavi radna temperatura i pritisak, a to je kada se digne središnji dio sigurnosnog ventila i počne lagano šištati. To nije ni približno glasno kao oni stari lonci. Dodatni sigurnosni ventil je izgleda i u ručki poklopca. Kada sam počeo mjeriti vrijeme, plamen sam smanjio na minimum.





Kada je predviđeno vrijeme isteklo, kuhanje sam naprasno prekinuo, utopivši lonac u sudoper, pod mlaz hladne vode.





Kako god, vrlo sam zadovoljan ovim obrokom. Nije neki kulinarski vrhunac, ali zdrav je, bogat i ukusan.







P.S. Malo me zamislio jedan post. Ponukao me da razmislim o razlozima na što i kako provodim vrijeme na netu. Obzirom da nisam oduševljen završnim zaključcima, morati ću razmisliti kako doći do nekih drugih, koji će mi bolje leći. U tom kontekstu, uopće mi ne odgovaraju ni ovakvi postovi. Za zabilježiti bitno, moglo je i s manje slika i manje teksta.

Komentari (30) - #

subota, 19.07.2014. - 12:11

* Namaz od paprike, maslina i lana na integralnom pecivu uz zelje i jogurt salatni umak ... 500 kcal

5 dag integralnog peciva (250 kcal / 10 dag)
5 dag namaza od paprika, maslina i lana (410 kcal / 10 dag)
10 dag ribanog zelja (30 kcal / 10 dag)
1 dl salatnog jogurt umaka (140 kcal / 10 dag)

Namaz:
15 dag crvene paprike (20 kcal / 10 dag)
5 dag crnih maslina (140 kcal / 10 dag)
5 dag sjemenki lana (530 kcal / 10 dag)
0,5 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, bosiljak
- paprike očisti i usitni, dodaj masline i lan, posoli, lagano naulji, ispeci u pećnici
- kada se ohladi sve samelji, dodaj ostatak ulja, začini paprom i bosiljkom
* dobije se oko 20 dag namaza

Namaz je odličan, baš kako sam i očekivao ;)

Namazi bogati okusom vole podatna peciva, a salata od ribanog zelja i salatnog jogurt umaka je super pratnja.

Kada se priprema ovakav namaz, izgubi se nešto vremena, ali je zato kasnije praktično samo otvoriti posudicu i u tren oka dobiti vrlo ukusan obrok. Da sve bude brže, dobro dođe gotovi salatni umak i kupljeno već ribano zelje.

Komentari (14) - #

petak, 18.07.2014. - 07:22

* Juneći but, grah i kiselo zelje iz ekspres lonca ... 480 kcal


10 dag junećeg buta (160 kcal / 10 dag)
15 dag graha, kuhani (110 kcal / 10 dag)
20 dag kiselog zelja (30 kcal / 10 dag)
0,1 dl suncokretovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, ...

- posoli i na ulju malo zaprži junetinu, dodaj grah iz konzerve zajedno s tekućinom, kao i kiselo zelje, začini paprom, i čime još želiš * tucana crvena ljuta paprika bi se mogla dobro uklopiti
- dolij vode koliko proizvođač preporučuje ** taj dio nisam napravio
- stavi poklopac i kuhaj u ekspres loncu oko pola sata *** to još treba provjeriti da li je dovoljno
**** možda i meso treba nalupati, ne znam, ionako sam sve bacio

Ako mislite da se hrana u pripremi ne može dosta lako zeznuti,
pa i ona jednostavna, vjerojatno baš i ne kuhate,
ili ste puno pažljiviji od mene ;)


Bilo je u prošlom postu spominjanja straha od ekspres lonca. Razumijem to, jer i osobno imam traumu iz djetinjstva. Eksplodirao nam je i sarme je bilo od plafona do svugdje okolo, komad zida odvaljen, vrata izbijena, štokovi popucali, sva stakla razbijena, ali radilo se o nepravilnom korištenju, tj. ventilu koji je bio začepljen stranim tijelom (čačkalicom). Puno godina kasnije, jednoj drugoj vrsti ekspres lonca se lagano nagnuo poklopac što je stvorilo pukotinu kroz koju je u slapu šikljala vrela juha. Nije se moglo prići ni loncu, pa čak ni samom štednjaku da bi se ugasio. Nezgodno. Taj puta se radilo o jeftinom loncu, ali i definitivno neispravno zatvorenom poklopcu. I opet dugo, dugo, nisam htio ekspres lonac u kuću, ali eto, sve se uvijek zaboravi, pa idemo iz nova. Ovaj puta mi je zagorjela junetina, ali zbog mog nepoštivanja uputa, tj. pravio sam se pametan i nisam stavio dovoljno vode, tj. uopće je nisam stavio, osim ono što je došlo s grahom i zeljem, i ostavio da lonac odradi svoje, što se i desilo, sukladno uvjetima koje sam mu dao. Još sam genijalac sve ostavio skoro sat vremena, srećom, na skroz slaboj vatri. Eto, u sva tri slučaja se radilo o ljudskom faktoru, pa nema nikakvog smisla kriviti ekspres lonac, štednjak, vatru ... kao mogućnost izbora.

To što sam zbrljao ovaj obrok ne znači da idući puta neće biti kako treba. Ne ponosim se time, ali se i ne sramim vlastite gluposti, nesnalaženja, neznanja, ... bar ne pretjerano. Eto, bože moj, ljudi smo, i samo onaj koji ništa ne radi ne griješi u tome što već ne radi, osim što vrlo vjerojatno griješi upravo samim time što ništa ne radi, kamoli ono što bi uistinu trebao.



P.S. Oduvijek sam obožavao strip Alan Ford, a i sam Alan mi je nekako bio blizak. Očito sam poprimio njegov istančani smisao za antireklamu. Nekome Wrack nešto znači, a nekome baš ništa.

Komentari (9) - #

četvrtak, 17.07.2014. - 21:11

* Pot rustique Cheverny: ... perutnina i povrće u ekspres loncu ... 460 kcal


5 dag pilećeg rasjeka (170 kcal / 10 dag)
10 dag purećeg zabatka (140 kcal / 10 dag)
10 dag krumpira (80 kcal / 10 dag)
10 dag mrkve (40 kcal / 10 dag)
5 dag paprike (20 kcal / 10 dag)
5 dag paradajza (20 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, peršin, bosiljak

- očisti, usitni, začini, prelij vodom, kuhaj 20 min. u ekspres loncu
- kada je gotovo, za gustoću, dio povrća samelji štapnim mikserom

Nova stara igračka je u kući, ekspres lonac ;)

Puretina nije nekom čarolijom postala neka druga, bolja, nego kakva već ispadne i inače kada se kuha, a povrće, naravno, pola je raskuhano, i sigurno nije najbolja kombinacija, ali kakve veze ima. U konačnici, ovo je sasvim ukusan i lagan obrok, koji ima sve što mi treba.



P.S. Čaplja je sigurno žilava i suha, ali tko zna, u ekspres loncu, pa raskuhana, ... naravno, šalim se.






Komentari (10) - #

četvrtak, 17.07.2014. - 07:19

* Namaz od maslina i lješnjaka s vlascem ... (450 kcal / 10 dag)


50% crnih maslina (140 kcal / 10 dag)
25% lješnjaka (630 kcal / 10 dag)
25% maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
ljuti feferoni, svježi vlasac, medni ocat

- samelji u blenderu

Mješavina odličnih sastojaka,
ali završno bez nekog prepoznatljivog okusa ;)


Šablona pola glavne namirnice, četvrtina nečeg od orašastih plodova ili sjemenki i isto toliko ulja, za ove se namirnice nije pokazala idealnom. Bilo je i dosta lutanja sa začinima. Kao glavni, tu se našao vlasac, a malo dodatne kiseline je dao medni ocat. On mi je trebao i zato, jer bi inače bilo presuho. Ne znam zašto sam točno dodao i ljute feferone. Zapravo znam, imam ih viška, a tražio sam još neku sitnicu u okusu. Sve u svemu, nisam je našao, pa je i ovo namaz koji ostavlja značajan prostor, rekao bih prije svega, za pojednostavljenje, tj. smanjivanje broja namirnica. Pretpostavljam da bi masline, ulje i vlasac bili sasvim dovoljni.


* Namaz od maslina i lješnjaka s vlascem na tostu uz ajvar ... 570 kcal
5 dag integralnog tosta (250 kcal / 10 dag)
5 dag namaza od maslina i lješnjaka (450 kcal / 10 dag)
20 dag ajvara (110 kcal / 10 dag)



Kada se ne nađe vremena, ili nema svježeg povrća, ajvar je pravi džoker. Ovaj sam obrok jeo za večeru. Da je išao za doručak bilo bi duplo manje ajvara, a uzeo bi čašu jogurta.


* Namaz od maslina i lješnjaka s vlascem na tostu uz korabu i vrhnje ... 570 kcal
5 dag integralnog tosta (250 kcal / 10 dag)
5 dag namaza od maslina i lješnjaka (450 kcal / 10 dag)
10 dag korabe (30 kcal / 10 dag)
1 dl kiselog vrhnja, 12%m.m. (140 kcal / 10 dag)
sol, kopar

- naribaj korabu, lagano posoli i prelij umakom od kiselog vrhnja i kopra



Zanimljiva kombinacija, odlične namirnice, i sveukupno gledano izvrstan obrok. To što namaz dolazi do izražaja manje nego je to uobičajeno, uistinu nije razlog da se ne bi uživalo u obroku kao cjelini.



P.S. Po šumama i gorama, svega ima, pa tako ugodnih iznenađenja ne manjka, čak i u modnom smislu, ali nisam siguran da je u ovom slučaju osjećaj zadovoljstva obostran. Eto, nisam mogao odoljeti. Isprika zbog bezobraznog i bezobzirnog narušavanja privatnosti.





Šumska vila, slučajna prolaznica, ako slučaj postoji.


* Panasonic Lumix DMC-LZ3 (5 mp, 6 x optički zoom, ...)



- njime su snimljene sve fotografije na ovom blogu



Potencijalni kandidati za obnovu foto parka:



#1 Canon PowerShot SX510 HS
#2 Olympus Stylus SP-820UZ iHS
#3 Sony CyberShot DSC-H300
#4 Panasonic Lumix DMC-LZ30
#5 Nikon Coolpix L830


Komentari (11) - #

utorak, 15.07.2014. - 10:06

* Kunić pod "pekom" s povrćem i vlascem ... 550 kcal


15 dag kunića (140 kcal / 10 dag)
10 dag krumpira (80 kcal / 10 dag)
10 dag poriluka (40 kcal / 10 dag)
10 dag paprike (20 kcal / 10 dag)
10 dag paradajza (20 kcal / 10 dag)
0,2 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, vlasac

- nareži povrće i zeca, složi u vatrostalnu, lagano posoli i naulji, poklopi, peci 40 min. na 250 (preporuka za sljedeći puta: 200-220) st., na pola okreni meso i malo promiješaj povrće, kada je gotovo začini svježim vlascem

Ideja je bila jednostavna, ali provedba često zna donijeti ponešto što nije bilo planirano. Ovaj puta je ispalo da "peka" nije peka. Da je prava peka, ne bi sav sok od povrća ishlapio, bilo bi vlažnije, ali eto nije, na kraju je bilo malo suho. Inače, ovakav ishod očekujem kada ide samo meso i krumpir.

Jedna od potencijalnih grešaka je bila i nešto viša temperatura. Inspiracija je bila prava peka gdje su temperature znatno više, ali da, i debeli gus nije isto što i tanka vatrostalna posuda.




Mislim da poriluk nije bio najbolji izbor, za ono što sam planirao, jer je i on više-manje suh. Dvojio sam o tikvicama, jer sam ih imao. One bi vjerojatno bile bolji izbor. Mrkva i zec se vole, ali već je bilo dovoljno namirnica, pa nisam htio još i nju dodavati.

Naravno da je kunić vrsta posnog mesa i da neće dati masnoću koje nema, ali vjerujem da se može pripremiti i bolje, i to bez dodatne masnoće tipa još ulja, masti ili špeka, i bez neke silne, dugotrajne i komplicirane procedure pripreme.





Inače, da ne bi bilo zabune, bilo je ovo sasvim dobro jelo,
iako je početak pružao nagovještaj dodatnog pozitivnog iskoraka.

Nutritivno gledano ne treba baš ništa bolje i to mi je primarno ;)

Kako god, dani kunića su tek počeli. Imam ih još tri u ledu. Sviđa mi se opcija pečenja, jer ga samo stavim i idem "piti kavicu", a on se znoji. Pravo je da nije isto kao kada ga žena stavi u pac na dan-dva, pa ga špika, pa ga peče, pa ga podljeva, pa ... eto, radila se jedna porcija, od buta, a ostatak kunića je išao u pac, ali o tome više u nekom sljedećem postu, valjda.




Dodatak 10. srpnja 2014. 21:17:

Ipak, kunić iz rasola neće ići u poseban post. Očekivano, bio je ukusniji i podatniji, ali trebalo je i neusporedivo više truda i vremena za njegovu pripremu, što mi se nikako ne uklapa u filozofiju običnih svakodnevnih obroka. Čak je dosta teško odrediti koliko je čega zapravo ušlo u obrok, jer ovakva jela definitivno ne bi imalo smisla raditi u količini za jednu porciju. Eto, ostavljam fotografiju, a tko baš želi, sam recept će trebati potražiti negdje drugdje.



Idući post je trebao biti "* Namaz od maslina i lješnjaka s vlascem ...", ali eto, zaključio sam da sam se malo umorio od tempa koji sam si ovdje nametnuo, pa ću za početak mrvicu usporiti, i odmoriti. I od ovog kompletno pripremljenog materijala, za sada, ostavit ću samo jednu fotografiju.


Komentari (16) - #

srijeda, 09.07.2014. - 07:06

* Dimljeni laks kare, krumpirov kruh i mladi luk s bučinim uljem ... 510 kcal


5 dag dimljenog laks karea (370 kcal / 10 dag)
5 dag kruha (250 kcal / 10 dag)
5 dag mladog luka (40 kcal / 10 dag)
0,2 dl bučinog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar

Pretpostavljam da dobar dimljeni laks kare, kao i panceta, buđola ili pršut, ne bi trebali biti žilavi, niti suhi kao drvo. Pretpostavljam da to ovisi o kvaliteti mesa i strpljivosti u procesu sušenja. Začini su nezaobilazni dio dobre recepture, oni dozvoljavaju da meso dođe do izražaja ili ga skroz ubiju, ako se pretjera. Često je vrlo bitno da se nareže dovoljno tanko. Prema navedenim kriterijima, ovaj laks kare je odličan.

Krumpirov kruh, mekan i podatan, a mladi luk vrlo zanimljiv. Navodno je srebrenac. Bitna razlika je bila što mu je zeleni dio bio savitljiv i nije pucketao, za razliku od nekih drugih koje sam birao ovaj vikend na placu. Mnogi su praktički otišli u bijeli luk i glavice su im već izrazito zadebljale. Sve u svemu, ispada da mu sezona prolazi. Tim više mi je drago što sam naišao na ovaj koji je bio odličan, čak i nešto intenzivnijeg okusa nego sam navikao.

Kupio sam novo bučino ulje. Prodaje se kao Međimursko. Fino je, ali već pušem i na hladno.




P.S. Bučino ulje po malo ulazi u neku sivkastu zonu, slično maslinovom. Cijena je visoka, ali već sam više puta bio sumnjičav, jer okus nije bio očekivano intenzivan, a bilo je i nekih gluposti tipa salatno bučino ulje, koje ima samo manji dio čistog bučinog ulja, a ostalo je obično biljno. Takvo ne želim, a i za takav omjer je preskupo. Nemam osobito povjerenje u većinu naših proizvođača, kao ni u one koji bi ih trebali kontrolirati. Prava pat pozicija. Od kada više ne idem u Vidovec, direktno u uljaru, k ljudima u koje imam povjerenje, u nadi da ću tako sveukupno najmanje pogriješiti, kupujem od različitih proizvođača.

Komentari (13) - #

utorak, 08.07.2014. - 07:20

* Kruh, putar, pekmez i jogurt ... 480 kcal


5 dag kruha (250 kcal / 10 dag)
2 dag maslaca (750 kcal / 10 dag)
3 dag pekmeza (280 kcal / 10 dag)
2 dl jogurta (60 kcal / 10 dag)

Pekmez, marmelada ili džem? Pekmez! Zašto? Znam da je netočno,
ali tako se uvijek govorilo u mojoj kući i tako će bar još neko vrijeme ostati ;)






Klasičan doručak, ali slatko je razlog što mi je već duže vrijeme vrlo rijetko na meniju. Mi pekmez više ne radimo, a nemamo ga baš običaj kupovati. Kada je dobar, prava je napast, a kada ne ispadne nešto naročito, povlači se mjesecima. Inače, kada smo ga radili koristili smo standardno voće, ali i grožđe, naranče, kivi. U ovom doručku je bio odličan domaći pekmez od jagoda, koji smo dobili na poklon.





Mala kocka putra, na vrijeme izvađena iz frižidera, još se jednom pokazala kao vrlo praktična. Šnita kruha s cijelom kockom je uistinu bogat namaz. Prošlo bi i duplo manje, što bi se i desilo da je korišten tost, kojeg bi u 5 dag ušlo dvije šnite. Za ovakve poslastice odlično se uklapa friški i mekani kruh ili pecivo. Ovaj puta se radilo o krumpirovom kruhu, koji je zadovoljio sve željene kriterije.





Za doručak gotovo redovno pijem jogurt, ili već tako neki fermentirani oblik mlijeka, za razliku od nekada kada sam pio baš mlijeko. U zadnje vrijeme, tek tu i tamo uzmem čašu i to češće kozjeg nego kravljeg.








P.S. One koji će primijetiti da se ne radi o nekoj spektakularnoj deliciji, koja bi se našla u fensi-šmensi kuharicama, ili popularnim tv emisijama s temom gastronomije, samo ću podsjetiti da ovdje objavljujem svakodnevne obične obroke, koje u stvarnosti i jedem. Tek mali iskorak iz čiste trivijalnosti je podatak o količinama i kalorijama, kao i prateće razmišljanje koje već obrok, tj. namirnice ili priprema pobude. Eto, nema ni recepta za sam pekmez, i ne znam kako je točno rađen, a kalorije su procijenjene usporedbom sa sličnim proizvodima. I da, ne znam da li sam spomenuo, ovaj je pekmez prava delicija. Okus je spektakularno jednostavan i jednoznačan, i nema mu se što dodati, niti oduzeti. Hvala vrijednoj domaćici i svima koji su sudjelovali u tome da dođe na naš stol.

Komentari (9) - #

ponedjeljak, 07.07.2014. - 18:53

* Zapečena pivska šunka, jaja i šampinjoni ... 500 kcal


5 dag pivske šunke (170 kcal / 10 dag)
12 dag jaja - 2 kom. (150 kcal / 10 dag)
25 dag zlatnih šampinjona (20 kcal / 10 dag)
0,2 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, list celera

- šampinjone lagano posoli, zapapri i naulji, peci 20 min. na 200 st.
- ubaci jaja, posoli, dodaj ribanu šunku i list celera, peci još 15 min. na 200 st.

Što je to pivsko u šunki, ne znam, ali eto, kupljena je pod tim nazivom, i s tim kalorijama koliko sam i napisao. Ovako zapečena, dodatno se isušila i lijepo obogatila obrok.

Za jaja sam naivno pomislio da će biti kao na oko, ali žutanjak je više ispao kao kuhan. To mi se u tom trenutku učinilo kao nedostatak. Ponovljeni je obrok pokazao da sam bio u krivu.





Eto, prvenstveno, nije mi se svidjela boja šampinjona, koja je došla gotovo do crne, pa sam ih za obrok, koji sam radio dan kasnije, narezao. Takvi, pustili su puno više tekućine, što se i nije pokazalo osobito praktično. Boja je bila u redu, ali tekućine je bilo previše. Nisam je htio baciti, jer je u njoj bilo i pošteno obračunatog maslinovog ulja. U ovom ponovljenom obroku umjesto pivske šunke, koristio sam pureću, koju sam pomiješao sa šampinjonima i jajima. Obzorom da je bitno manje kalorična uzeo sam je duplo. Zanimljivo da pureća šunka nije dala ni okusa, ni boje, kao ona prva, od svinjetine, a koje je bilo duplo manje. Taj drugi puta sam umutio jaja, a list celera sam zamijenio origanom. Sva ta "popravljanja" nisu rezultirala boljim jelom, ali nema veze, ma kako bila ni simo, ni tamo, oba su sasvim dobro prošla.




Umućena jaja su donijela manje zanimljiv okus od onih koja sam samo ubacio u jelo. Toliko o nagradi za veći trud. Jednostavno, ni u kulinarstvu, a i u mnogočemu drugom u životu, ne ide to tako, tj. sasvim su neki drugi faktori u igri da bi ispalo kako treba.

Razmišljao sam o kombinaciji s pršutom, ali ovaj puta sam ga ipak ostavio za neki drugi obrok.

Komentari (9) - #

nedjelja, 06.07.2014. - 16:55

* Namaz od piletine i kikirikija na integralnom tostu uz papriku i paradajz ... 450 kcal


5 dah integralnog tosta (250 kcal / 10 dag)
5 dag namaza od piletine i kikirikija (380 kcal / 10 dag)
10 dag paprike (20 kcal / 10 dag)
10 dag paradajza (20 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, bosiljak/kopar

- povrće začini i prelij s malo maslinovog ulja


** Namaz od piletine i kikirikija:
40% pečene tamne piletine s kožicama
20% kikirikija
20% maslinovog ulja
20% soka grejpa
sol, papar, list celera, Worcester umak

- melji kikiriki (treba malo duže), dodaj malo ulja da dobiješ skroz kremastu smjesu, dodaj pečenu piletinu, ostalo maslinovo ulje, grejp i začine, sve dobro samelji

Vrlo poseban namaz u kojem dominira okus kikirikija ;)

Korišten je vakumirani slani prženi kikiriki i ostatak pečenog pileta. Kada sam radio namaz nekako mi je falilo kiseline, a grejp mi je baš bio pri ruci. Mogao sam staviti i meso grejpa, a ne samo sok, ali nisam se toga sjetio u tom trenutku. Dodatno, nisam imao hrabrosti ubaciti i med, iako se on slaže s kikirikijem, a na neki način i s piletinom. Možda neki drugi puta.

Za one koji se teže snalaze s postocima, išlo je 10 dag mesa, 5 dag kikirikija, 0,5 dl maslinovog ulja i 0,5 dl soka grejpa.

Naravno, kod serviranja, opcija je bezbroj, ja sam se u istoj zaigrao samo malo s dijelom forme i začinom, pa je u uvodnoj kombinaciji svježi bosiljak, a u završnoj svježi kopar.


Komentari (13) - #

subota, 05.07.2014. - 19:29

* Salata od bijele piletine, njoka, korabe i salatnog jogurt umaka ... 420 kcal


10 dag bijele piletine (110 kcal / 10 dag)
10 dag krumpirovih njoka (160 kcal / 10 dag)
10 dag korabe (30 kcal / 10 dag)
1 dl salatnog jogurt umaka (120 kcal / 10 dag)
sol, kopar

- kupi pile ispečeno na ražnju, uzmi bijelo meso bez kožice, njoke skuhaj, a korabu naribaj, umiješaj salatni jogurt umak, začini koprom, serviraj hladno

Nastavljam trend brzih i jednostavnih ljetnih obroka ;)

Bijela piletina voli bijele umake, njoki su standardni, ribana koraba odlična, salatni umak vrlo praktičan i ukusan, a kopar točka na i jednog sasvim dobrog obroka.



P.S. Naravno, moglo se friško bijelo meso ispeći na žaru, skuhati ili što već, ali eto, imao sam baš ostatak od pola pečenog pileta. Bio je nešto manji. Od toga što je ostalo, bijelo je išlo u ovaj obrok, a kožice i tamno meso su ostali za namaz, koji je u međuvremenu napravljen. Ispala je zanimljiva kombinacija s kikirikijem, ali o tome u nekom sljedećem postu.


Komentari (9) - #

petak, 04.07.2014. - 21:17

* Namaz od pečene paprike i sjemenki bundeve na tostu uz krastavce i grčki jogurt ... 520 kcal


5 dag integralnog tosta (250 kcal / 10 dag)
5 dag namaza od pečene paprike i sjemenki bundeve (400 kcal / 10 dag)
15 dag krastavaca (10 kcal / 10 dag)
1,5 dl grčkog jogurta (120 kcal / 10 dag)
sol, papar, list celera

- naribaj krastavce, pomiješaj s jogurtom, začini celerom

** Namaz od pečene paprike i sjemenki bundeve:
50% pečenih crvenih paprika
25% sjemenki bundeva bez ljuske
25% maslinovog ulja
sol, papar, list celera

- papriku očisti i nareži, dodaj sjemenke, posoli i lagano naulji, peci u pećnici 40 min. na 180 st.
- kada se sve ohladi samelji u blenderu, dodaj ostalo maslinovo ulje i list celera, zapapri

Očekivao sam dobar namaz, ali ovaj je ipak još malo bolji ;)

Kao i kod prošlih namaza, uistinu se radi o nijansama, ovaj puta u plusu, što ne znači da s nekim drugim sjemenkama, začinima ili možda u kombinaciji drugog ulja, završno bučinoga, ne bi bio još bolji. Naravno, ništa manja vjerojatnost nije da se bilo kakvom promjenom nešto malo i zezne. Na primjer, spomenuto bučino ulje bi moglo biti preintenzivno i oteti sve okuse, a to onda ne bi bilo to. Kao i uvijek, presudila je trenutna inspiracija i namirnice koje sam imao na raspolaganju.

Namaza napravim najčešće oko 20 dag, jer imam dobru posudu za otprilike toliko i bude mi za 4 porcije što nije previše, pogotovo ako se netko od ukućana pridruži. Baš sam jučer kupio novu staklenku za namaze, čini mi se mrvicu veću. Sljedeći ću vjerojatno raditi namaz od ostataka pečene piletine.

Svidjelo mi se stavljati sjemenke u namaze, pa ću i za ovaj nešto nabaviti. Svidio mi se i omjer 50% osnovne namirnice, 25% sjemenki i 25% ulja. Takvi namazi ispadaju solidno kalorični, ali 5 dag u kombinaciji s 2 šnite tosta i svježim povrćem, sasvim prolaze.

Što se tiče salate od krastavaca i jogurta, bila je ukusna, ali previše tekuća. Inače obično stisnem krastavce, ovaj puta nisam, i to se za moj ukus pokazalo pogrešnim. Naravno, mogao sam staviti i manje jogurta, tj. ostaviti pola sa strane pa smazati ovako, ali eto, ovaj puta nisam. List celera sam prvo umiješao u salatu, ali je vizualno nestao, pa sam onda dodao još i odozgo.



P.S. Da ne bi bilo zabune, oduševljenje nekim namazom ili jelom vrlo često je osobne prirode, pogotovo kada se radi o bilo kakvom iskoraku od standarda. Na primjer, moju ženu ovaj namaz uopće nije privukao, kamoli oduševio.

Komentari (8) - #

petak, 04.07.2014. - 07:12

* Zlatni šampinjoni i krumpirovi njoki u umaku od vrhnja, brie sira i kopra ... 500 kcal


5 dag brie sira (360 kcal / 10 dag)
10 dag krumpirovih njoka (160 kcal / 10 dag)
10 dag zlatnih šampinjona (20 kcal / 10 dag)
1 dl kiselog vrhnja, 12%m.m. (140 kcal / 10 dag)
sol, kopar

- skuhaj šampinjone u slanoj vodi (5 min.)
- skuhaj njoke (ubaci u vrelu slanu vodu, gotovi su čim isplivaju na površinu, a to je dosta brzo)
- na tavici ugrij vrhnje, dodaj brie sir i kopar, umiješaj njoke i šampinjone

Vrlo klasično, vrlo jednostavno i vrlo ukusno, što ćeš više ;)

Šampinjone sam kuhao skroz kratko. Njoki ko njoki, brzo su gotovi, a umak od vrhnja sira i kopra još i prije, iako, sir se rastopio manje nego sam pretpostavljao. Svejedno nisam htio vrhnje dugo držati na vatri. Cijelo jelo je imalo nekoliko okusa koji su se našli u prvom planu, a to su prije svega kopar, a onda i brie, dok je ostalo bilo nježnije, tj. manje izražajno, ali obzirom da nije bilo presitno lijepo se osjetio svaki pojedini okus.

Nešto skromnija ukupna količina, i manjak namirnica koje bi tražile veći zubni angažman, mogla bi čovjeka zavarati, ali kalorijski, ovaj obrok nije manjkav, a i nutricionistički je prihvatljiv, jer su zastupljene sve standardne grupe namirnica.

Ovo je tip jela kakav mi treba u radnom danu, kada dođem doma nakon posla i nemam osobitu volju biti dugo u kuhinji, a želim prihvatljiv obrok koji ću pripremiti sam i po svom.



P.S. Za divno čudo, iako su takve fotografije nešto manje lijepe, sve sam pomiješao baš kako i treba.

Komentari (16) - #

četvrtak, 03.07.2014. - 07:18

* Lungić, paprika i zelena salata s jogurt dresingom ... 480 kcal


20 dag lungića (140 kcal / 10 dag)
20 dag paprike (20 kcal / 10 dag)
10 dag zelene salate (10 kcal / 10 dag)
5 dag jogurt dresinga (120 kcal / 10 dag)
0,1 dl ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar

- na ulju dinstaj lungić i papriku, posoli, zapapri
- serviraj uz zelenu salatu začinjenu jogurt dresingom

Jednostavan i ukusan obrok ;)

Vrlo često odlično ispadnu jela koja se rade bez ikakvog kompliciranja. Ovo je jedno od takvih. Lijepo se osjetio okus svake pojedine namirnice.




Komentari (20) - #

srijeda, 02.07.2014. - 07:09

* Pileća krilca, grah, kelj i mladi luk iz pećnice ... 490 kcal


15 dag pilećih krilca (170 kcal / 10 dag)
10 dag kuhanog graha iz konzerve (110 kcal / 10 dag)
10 dag mladog kelja (40 kcal / 10 dag)
10 dag mladog luka (40 kcal / 10 dag)
0,05 dl ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar

- krilca posoli i lagano naulji, peci 20 min. na 200 st.
- dodaj povrće (i dio tekućine od graha), začini, krilca stavi odozgo, peci još 20 min. na 200 st.

Možda tako ne izgleda na prvu, ali ovo je ispalo izvrsno ;)

Nekome će se dva krilca učiniti malo, ali kalorijski, i općenito nutricionistički, ovo je vrlo uravnotežen obrok. Gastronomski, bez zamjerke. Nisam išao na neke posebne dodatne začine, jer kada koristim mladi luk, pustim njemu neka on da svoje, i dao je.

Za ovaj obrok, sirovih krilca s kostima je bilo oko 20 dag.

Da gro plan opet ne izazove zabunu dodajem fotografiju s okrenutim krilcima.




A evo i jedne iz ptičje perspektive.






P.S. Tako je lako umisliti da nešto vrijedimo, zaslužujemo, dajemo, ... ali s druge strane, osobni značaj nam je toliko potreban da i nije za zamjeriti kada se u toj igri ega, taštine i životnog nesnalaženja malo i izgubimo. Eto, ljudi smo. To je zapravo komentar na sve one situacije u kojima sam svojom nespretnošću i još ponekom osobinom "otjerao" drage ljude. Hoću reći, da, razumijem vas, ne zamjeram ni najmanje, i ne tražim razumijevanje za sebe. Ono što tražim je sloboda, a to mi ionako ne možete dati vi, pa ni oni najbolji među vama. Stoga, živi, zdravi i veseli bili, pa dok ide, ide, kako do sada, tako i nadalje.

Komentari (11) - #

utorak, 01.07.2014. - 07:07

Arhiva:

04/17  • 03/17  • 02/17  • 01/17  • 12/16  • 11/16  • 10/16  •  9/16 •  8/16  •  7/16  •  6/16  •  5/16  •  4/16  •  3/16  •  2/16  •  1/16  •  12/15 •  11/15 •  10/15 •  9/15 •  8/15 •  7/15 •  6/15 •  5/15 •  4/15 •  3/15 •  2/15 •  1/15 •  12/14 •  11/14 •  10/14 •  9/14 •  8/14 •  7/14 •  6/14 •  5/14 •  4/14 •  3/14 •  2/14 •  1/14 •  12/13 •  11/13 •  10/13 •  9/13 •  8/13 •  7/13 •  6/13 •  5/13 •  4/13 •  3/13 •  2/13 •  1/13 •  12/12 •  11/12 •  10/12 •  9/12 •  8/12 •  7/12 •  6/12 •  5/12 •  4/12 •  3/12 •  2/12 •  1/12 •  12/11

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se