minus40kg ... kalorijski restoran

blog

* Namaz od patlidžana i suncokretovih sjemenki na kruhu uz paradajz i mladi luk ... 460 kcal


5 dag kruha s raznim sjemenkama (250 kcal / 10 dag)
5 dag namaza od patlidžana i sjemenki suncokreta (400 kcal / 10 dag)
10 dag paradajza (20 kcal / 10 dag)
5 dag mladog luka (40 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, bosiljak

Namaz od patlidžana i suncokretovih sjemenki:
50% pečenog patlidžana
25% suncokretovih sjemenki
25% maslinovog ulja
sol, papar, ljuti feferoni

- očisti i nareži patlidžane, posoli, zapapri i lagano naulji, dodaj sjemenke suncokreta i par očišćenih i narezanih ljutih feferona, peci u pećnici 40 minuta na 180 stupnjeva, kada je gotovo ohladi i sve skupa izmiksaj u blenderu, dodaj ostalo maslinovo ulje

Jedan od boljih namaza, definitivno ;)

U ovaj je namaz išlo 5 dag suncokretovih sjemenki, 0,5 dl maslinovog ulja i 20 dag očišćenih patlidžana. Dobilo se oko 20 dag namaza. Kruh ili tost i svježe povrće, klasika je. Malo bosiljka i maslinovog ulja na paradajz uz mladi luk, odlična je vikend kombinacija.

Na osnovnoj fotografiji je nešto više kruha i namaza, ali ...




Zbog neočekivanog interesa, ubrzo se od pripremljenog napravilo dvije porcije, pa sam kao zabilježeno ostavio neku srednju vrijednost. Inače, standard mi je dvije šnite integralnog tosta, a to je točno 5 dag. Kao dobar omjer pokazala se ista količina namaza kao i tosta.




Već u idućem obroku su glavni glumci isti, samo je povrće za nijansu drugačije.






P.S. Vikendom sam oduvijek volio prošetati po Maksimiru.


Oko i u V-om jezeru je uvijek živo.




Patak se uređuje.




I vrlo brzo biva okružen patkama.




Neki vode pse u šetnju. Ovaj se ljepotan i okupao.




Neki se zabavljaju međunožnim guralom na dva kotača.




A neki koriste lijepu kružnu stazu oko IV-tog jezera za trčanje.




Ni cvijeća ne nedostaje.




Bilo je tu i ptica i ostalih letećih rođaka, ali tko bi ih sve ulovio.




P.P.S. Ponekada, prečaci su sasvim prihvatljivo rješenje, ma kako iskakali iz uobičajenih okvira.




Ovaj je obrok dostavljen, i ispao je odličan, ali eto, neću puno reklamirati, osim što ću reći da je naručeno preko pauza.hr servisa, koji se do sada pokazao kao prilično pozitivno iskustvo. Mala napomena, na fotografiji je tek dio isporučene porcije.


Komentari (14) - #

nedjelja, 29.06.2014. - 15:15

* Šaran u žgancima i kelj s grčkim jogurtom ... 520 kcal


15 dag šarana (140 kcal / 10 dag)
15 dag kelja (30 kcal / 10 dag)
1,5 dl grčkog jogurta (120 kcal / 10 dag)
1 dag žganaca (350 kcal / 10 dag)
0,05 dl ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, kopar

- šarana uvaljaj u žgance, lagano naulji i peci u pećnici
- kelj skuhaj na pari, prelij s grčkim jogurtom i koprom

Šaran je kupljen očišćen, kao odrezak. Šaran, kao šaran, ali ovaj eksperiment sa žgancima nije ispao prema očekivanjima. Bili su neugodno tvrdi. To je vjerojatno posljedica male količine ulja, a možda i nešto predugog pečenja, što ne bi bio problem da se pekla sama riba. Uostalom, u originalu je trebalo ići kukuruzno brašno, pa sve u tavicu, na više ulja. Zanimljivost je bila s intenzivnim mirisom dok se peklo. Ukućani nisu imali baš lijepe asocijacije. Naravno, osim mene, nitko nije ni probao ovog šarana.

Kelj skuhan na pari nije osobit gastronomski doživljaj, ali je djelovao sasvim zdravo, što uopće nije loše.

Grčki jogurt i kopar su ukusna kombinacija i malo su izvlači stvar oko kelja. Šteta što kelj nisam narezao sitnije i skroz ga pomiješao s jogurtom i koprom, da bude baš kao salata.

Ne sviđa mi se koristiti pećnicu i kuhalo na paru u istom obroku, pogotovo ako se radi samo jedna porcija.



Naknadni dodatak:

Fra Franjo Mabić je za mene neosporni autoritet u više područja. Onaj dio s kojim sam djelomično upoznat je kulinarstvo. Oni koji žele šarana u kukuruznom brašnu pripremiti kako treba mogu pogledati "Šaran pečeni na ploške (1) i Šaran na ploške u purinu brašnu (2)". Ne koristim puno ulja u pripremi jela, jednostavno takav način pripreme nije u okvirima onoga što želim primjenjivati u svojoj kuhinji, kao i promovirati onima koji žele kalorije staviti pod kontrolu. Zbog toga često originalne recepte prilagođavam tim nekim svojim pretpostavljenim kriterijima. Sasvim je jasno da u gastronomskom smislu ne mogu konkurirati originalima.

Komentari (12) - #

subota, 28.06.2014. - 13:17

* Namaz od paprike i sezama na tostu uz paradajz ... 480 kcal


5 dag tosta, integralni (250 kcal / 10 dag)
5 dag namaza od paprike i sezama (400 kcal / 10 dag)
10 dag paradajza (20 kcal / 10 dag)
0,5 dag ulja (900 kcal / 10 dag)
15 dag jogurta /60 kcal / 10 dag)
sol, kopar

Namaz od paprike i sezama:
50% dinstane/pečene paprike
25% sezama
25% maslinovog ulja
sol, papar, list celera

- samelji papriku, pa je dinstaj na dijelu ulja, dodaj sezam, začini, kada je gotovo dodaj ostalo ulje

Miris pečene ili dinstane paprike podsjeća na neke stare dane ;)

Dinstao sam papriku za ovaj namaz. Od 30 dag svježe ispalo je oko 10 na kraju. Na tu količinu, maslinovog ulja ide pola deci i 5 dag sezama. Ukupnih 20 dag je dovoljno za 4 porcije obroka koji danas nudim za doručak.





Idući puta ću papriku peći, i uzeti ću crvenu. Sezam ili neke druge sjemenke ću ispržiti odvojeno, jer kada se rade ovako uz dinstanje paprike ostanu skroz svijetle. Ovih dana imam svježeg kopra, pa ga stavljam u svašta. I ovdje se lijepo uklopio. Vjerojatno ni češnjak ne bi smetao. Inače, da ne bi bilo zabune, to su samo nijanse, ovo je odličan namaz.

Integralni tost je okvirni izbor. Na dobrom kruhu ili pecivu ne bi bilo ništa lošije.

Slično vrijedi za kombinaciju paradajza, kopra i maslinovog ulja.

Komentari (8) - #

petak, 27.06.2014. - 08:07

* Salata od fete, graha, paradajza i zelene salate ... 460 kcal


5 dag feta sira (250 kcal / 10 dag)
10 dag graha (110 kcal / 10 dag)
15 dag paradajza (20 kcal / 10 dag)
10 dag zelene salate (10 kcal / 10 dag)
0,2 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, jabučni ocat, kopar

Predstavnici namirnica daju prostor jasnijoj prezentaciji. To je ona priča "manje je više", ali jasno, svaka poštena žena neće nasjesti na takvo vrdanje.

Što je 5 dag fete?

Na uvodnoj fotografiji je sva, uz par zrna graha, koji list salate i malo paradajza.




Ovo je kada se tek ovlaš nabaci s vrha u zdjelu u kojoj je zelenjava.




I završno, ovo je fotografija salate koju sam promiješao.



P.S. Eto, toliko o prividima, kutevima gledanja i ...
Ako se pitate kakav je sam obrok,
odgovor je jednostavan,
meni izvrstan.


Komentari (0) - #

srijeda, 25.06.2014. - 18:22

* Brancin i salata od blitve i grčkog jogurta ... 470 kcal


20 dag brancina (80 kcal / 10 dag)
20 dag blitve (20 kcal / 10 dag)
1,5 dl grčkog jogurta (120 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, češnjak, list celera

- brancin očisti, posoli, obriši papirnatim ručnikom, peci na roštilju (oko 10 minuta istovremeno s obje strane), kod serviranja ga prelij s malo maslinovog ulja
- blitvu kratko kuhaj na pari (nekoliko minuta), ocijedi, usitni i prelij grčkim jogurtom, začini

Brancin na roštilju je odličan. U ovoj porciji se radi o 20 dag čistog mesa, nakon čišćenja i odbijanja ostataka, tj. glave, repa, peraja i kosti. Kupljena riba je imala nešto iznad 30 dag. Najviše posla je oko sitne i dosta čvrste ljuske. Obzirom da je istovremeno pečena s obje strane, tj. zbog pritiska ploče s gornje strane, riba se malo spljoštila.





Blitva koja se kratko kuha na pari i to u krupno rezanim listovima, ne postaje gnjecava, dapače, ima teksturu koja mi itekako odgovara. Nije tvrda i žilava, a nije ni vodena.

Grčki jogurt savršeno odgovara kao izvor dodatne sočnosti, a dostatna masnoća i ugodno blaga kiselost čini ga dobrim izborom za ovakvu vrstu salata. Češnjak i meni omiljeni list celera, točka su na i jednog sasvim pristojnog obroka.





Druga riba, i drugi dan, rađena je u pećnici, s krumpirom, korabom i paradajzom. I ovo je bila vrlo uspješna kombinacija.





Izbjegavam kolače, i uglavnom se ne rade u našoj kuhinji, ali eto, ljudi koji će mi ponuditi slatku bombu, bogu hvala, još se uvijek nađe, a na žalost, ja nemam snage odbiti, iako bi to svakako bio zdraviji izbor.





Borovnice su trebale ponuditi privid da se radi o bar donekle prihvatljivom desertu.



P.S. Lijepo je ovako jesti, ali za obroke ovog tipa treba dosta volje, truda i vremena. Riba se mora dobro očistiti, inače to nije to. Vadio sam i radio roštilj za jednu ribu. Kuhalo na paru se koristilo za samo jednu porciju blitve. Ima tu još uprljanih daski, tanjura, drvenih kuhača, noževa, ... otvoriti konzervu tune, skuhati zaleđenu blitvu ili otići u restoran, pa naručiti, iz neke je sasvim druge priče. Slažem se, nije ekonomično raditi jednu porciju, ali u želji da što bolje kontroliram obrok, vjerujem da sam na to često prisiljen, jer većina drugih opcija nije dala željene rezultate.

Komentari (2) - #

utorak, 24.06.2014. - 18:46

* Svinjska potkoljenica s koprom, kruh, i paradajz u paprici ... 460


15 dag svinjske potkoljenice (150 kcal / 10 dag)
5 dag kukuruznog kruha (250 kcal / 10 dag)
10 dag paprike (20 kcal / 10 dag)
20 dag paradajza (20 kcal / 10 dag)
0,05 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
kopar, sol, bosiljak,

- papriku napuni paradajzom, posoli, dodaj bosiljak i lagano prelij maslinovim uljem

Svinjska potkoljenica je iz konzerve. Ukusna je, iako meni malo preslana, ali to vrijedi za sve više proizvoda ovoga tipa, i nije do njih, nego do moje navike da sve manje i manje solim. Ne radi se o čistom mesu potkoljenice, njega je zapravo tek oko 20 posto. Meso je slično konzerviranim šunkama, ali ipak s malo specifičnog štiha. Kalorije pišu na samoj konzervi. Uz kruh i svježe povrće, bio je to skroz kompletan obrok, a kopar i malo aranžiranja dalo mu je i vizualnu zanimljivost.

Za neki idući puta bi potkoljenica mogla ići u salatu s nekom grahoricom, svježim povrćem, lukom i bučinim uljem.


P.S. Konzerva je kupljena u Lidlu. Mesa je 30 dag. Košta oko 17 kn.


Komentari (0) - #

utorak, 24.06.2014. - 07:05

* Pureća šunka na tostu s maslacem i paradajz s maslinovim i koprom... 450 kcal


5 dag pureće šunke (100 kcal / 10 dag)
5 dag tosta (250 kcal / 10 dag)
15 dag paradajza (20 kcal / 10 dag)
2 dag maslaca (750 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal)
sol, papar, kopar, umak za roštilj

Nema se tu što puno reći. Doručak za koji ne treba previše vremena, tj. taman toliko koliko je realno izdvojiti prije odlaska na posao, a opet, nije prazan i nezanimljiv. Eto, vjerujem da je dobro doručkovati, iako nisam pobornik teorija po kojima je bilo koji oblik prehrane isključivo dobar, i to za sve. Tko ne pretjeruje, i jede raznoliko, pretpostavljam da čini dobro, a ako još i uživa, to je to.

Pureća šunka je nešto slabijeg okusa, pa je malo umaka za roštilj obogati. Bio mi je pri ruci. Moglo je ići i nešto drugo i ništa, taj dio ne bi trebao biti u prvom planu.


P.S.
Nevezanost za želje i očekivanja što gode egu,
jedan je od zdravijih temelja slobode,
a ona daje šansu ispunjenju ;)


Komentari (0) - #

ponedjeljak, 23.06.2014. - 17:35

* Pastrva, tikvice, paprika i paradajz "pod pekom" ... 460 kcal


20 dag pastrve (110 kcal / 10 dag)
10 dag tikvica (20 kcal / 10 dag)
10 dag paprika (20 kcal / 10 dag)
10 dag paradajza (20 kcal / 10 dag)
0,2 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, list celera

- nareži povrće i složi u vatrostalnu posudu, posoli, lagano naulji
- odozgo stavi posoljenu i nauljenu pastrvu, poklopi i peci pola sata na 200 stupnjeva

Na ovaj način, riba se zapravo kuha na pari od povrća, jer ono vrlo brzo pusti sokove i sve se krčka cijelo vrijeme nazovi pečenja. Kao i uvijek kod ribe, bitno je da je friška, a isto vrijedi i za povrće. Sve u svemu. vrlo sočno i ukusno.






P.S. Nije korištena glavna pećnica. Na lođi imam drugu, za ljeto i ne grijem kuhinju. Ja to ostavim da se peče i odem bauljati nekim svojim poslom. Milina je kada dođem provjeriti, a mirisa kao u priči. iako se radi gotovo o otvorenom prostoru. Kada osjetim tu milinu, znam da sam na dobrom tragu.

Komentari (8) - #

nedjelja, 22.06.2014. - 12:48

* Tuna, grah, raštika i list celera ... 480 kcal


5 dag tune (200 kcal / 10 dag)
10 dag graha (110 kcal / 10 dag)
20 dag raštike (30 kcal / 10 dag)
0,3 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, list celera

- skuhaj raštiku, ocijedi i ostavi da se ohladi
- dodaj pola konzerve kuhanog graha i malu konzervu tune, začini

U konačnici, radi se o salati, i bila je za večeru.

Kuhane raštike sam imao od prošlog obroka. Konzervu graha nije teško otvoriti, za razliku od svih onih veselja koja za sobom nužno povlači priprema sirovog, tj. sušenog graha. Mala konzerva tune sadrži oko 5 dag tune i 0,3 dl ulja i to je to. Ova je bila s maslinovim, navodno, ali zašto im ne bi vjerovao.

Jako ukusan obrok, za ponoviti.


P.S. Celer nisam štedio, a kako i bi kada ga baš imam. Moja omiljena kumica dobro zna da ga volim, i kada ga i ne tražim, jer još imam, sama mi gurne pušlek s ostalim povrćem. Baš sam danas bio na starom placu kod nje. Nije da mi je samo celer poklonila. Uzeo sam 4 puta po pola kile raznog povrća (blitva, kelj, koraba i zelena salata). Kada sam doma vagnuo, umjesto dvije kile, sve skupa je bilo pune tri. Eto, i onda će mi netko reći da nema poštenih ljudi. Bogu hvala, naravno da ima.

Komentari (7) - #

subota, 21.06.2014. - 18:35

* Losos i raštika ... 460 kcal


20 dag lososa (140 kcal / 10 dag)
30 dag raštike (30 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar

- ispeci losos, raštiku skuhaj, prelij s malo ulja, začini

Čisti šnicli lososa su praktični. Kada bi im u ribarnicama još očistili i ljusku, bili bi savršeni.

Raštika je čvrsta. Nju nema potrebe gnječiti, kao što to radim s blitvom. U čišćenju je bačen dio sredine. Listovi su za nijansu mekši, ali još uvijek dovoljno konkretni.

Malo pust obrok, ali vrlo ukusan, a vjerujem i zdrav.

Komentari (5) - #

subota, 21.06.2014. - 10:25

* Kotlovina s mozzarellom, vratinom, paprikom i paradajzom ... 460 kcal


5 dag svinjske vratine (320 kcal / 10 dag)
5 dag mozzarelle (250 kcal / 10 dag)
10 dag paprike (20 kcal / 10 dag)
10 dag paradajza (20 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
0,5 dl bijelog vina (80 kcal / 10 dag)
sol, papar, list celera

- na ulju dinstaj meso, pa papriku i paradajz, začini, pod kraj dodaj vino, kada ishlapi tekućina dodaj mozzarellu i promiješaj da se lagano rastopi

Ovaj obrok je plijenio punoćom okusa, a bome ni ugodnih mirisa nije nedostajalo.

Rađene su dvije porcije. Sve je napravljeno u woku. On je jednostavno praktičan.


P.S. Ovaj puta neću objašnjavati kako je došlo do ovakve kombinacije.


* Naknadni dodatak:
Eto, zbog komentara, koji su takvi kakvi već jesu, na kraju ću ipak nešto objašnjavati. Kupio sam 55 dag vratine s kostima. Takav je bio paket. Bila su 4 komada. Tri su ušla u obrok dan ranije, sa šampinjonima i kukuruzom (prethodni post). Svako od nas je pojeo po jedan komad u tom prethodnom jelu. Kosti je sveukupno ispalo oko 15 dag (od svih 4 komada), što daje 10 dag u prosjeku za svaki komad čistog mesa. Od tog jednog, što je ostao, rađene su dvije porcije ovog jela. Kao što rekoh, bogatstvo okusa i mirisa, ali količina je standardna za većinu obroka koje prezentiram, čak i sveukupno nešto manja. Meso i zamjene obično dođu u količini od 10 dag, što ovdje upravo čine meo i sir. Uostalom, da je bilo više mesa ne bi uopće ni stavljao sir. Zato što je meso kaloričnije i zato što je išlo vino, izostala je grupa kruha i zamjena (krumpir, tijesto, riža, ...). Tako se dobio kalorijski prihvatljiv obrok. Puno puta sam napominjao da su fotografije ukras i da se ne trudim zorno prikazati količine, što je ipak možda i greška. Ovdje namirnice ne idu par centimetra u zrak, plošne su, pa tu gdje je meso, meso je, gdje je paprika, paprika je, a gdje je sir, sir je i nema ništa ni ispod, ni iznad njega, dakle da, u odnosu na standard, sve je malo i rašireno, što se pod kutem kojim je snimana glavna fotografija ne može vidjet. Odozgo se vide i rupe između pojedinih namirnica. Eto, da stvar bude ipak bar malo vizualno transparentnija dodao sam fotografiju iste ove porcije za koju pretpostavljam da nešto bolje pokazuje bogatstvo skromnosti količina.





Komentari (6) - #

petak, 20.06.2014. - 10:16

* Vratina i šampinjoni pod "pekom" i kuhani kukuruz ... 570 kcal


10 dag svinjske vratine (320 kcal / 10 dag)
10 dag kuhanog kukuruza (110 kcal / 10 dag)
25 dag šampinjona (20 kcal / 10 dag)
0,1 dl ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar

- vratinu mariniraj u pacu s čilijem (takva je kupljena)
- šampinjone i vratinu lagano naulji, posoli, ispeci u pećnici, peci poklopljeno, a pod kraj otkri i zapeci samo s gornje strane
- serviraj uz kukuruz skuhan u blago slanoj vodi

Dobro meso iz pećnice ovisi o dva faktora. Kao prvo, nema sreće bez dobrog mesa, a drugo je da se dobro pogodi vrijeme pečenja. Ovaj puta se poklopilo oboje. Inače, ja navijam za ribu, ili laganije meso, moja žena je sklonija konkretnom. Da ne bi bilo zabune, volim povremeno popustiti. Bio je ovo vrlo ukusan obrok, koji me u ovim količinama ni u kom pogledu nije preopteretio.

Komentari (10) - #

četvrtak, 19.06.2014. - 14:42

* Brie, kukuruz i cikla s bučinim uljem i estragonom ... 420 kcal


5 dag brie sira (360 kcal / 10 dag)
10 dag kuhanog kukuruza (110 kcal / 10 dag)
10 dag cikle (40 kcal / 10 dag)
0,1 dl bučinog ulja (900 kcal / 10 dag)
suhi list estragona

Brie, standardno poseban i ukusan. Cikla i kukuruz sasvim dobro idu zajedno, a ostavili su lijep prostor i okusom vrlo osebujnom bučinom ulju, kao i nježnom i aromatičnom estragonu.



P.S. Ako me pratite, i vidite ovakav obrok, jasno vam je da sam ga ja radio, i da je bar nešto ostatak od nečega. Ovaj puta su sve osnovne namirnice ostatak. Konzerva kukuruza je bila malo veća i provukla se kroz više obroka. Ovim je dokrajčena. Ovo malo cikle je zauzimalo mjesto u frižideru već duže vrijeme. Eto, i ona je riješena. Nećete vjerovati, ali ovaj brie nije kotirao visoko među mojim dragim ukućanima. Kada sam ga kupio, bio je interesantan u prvom obroku, za drugi je trebalo pričekati, a za dalje ništa, pa mi se nije više dalo čekati. Jedem ga već više dana po malo, ili ovako s nekim povrćem, ili u pecivu kao sendvič, i zapravo uživam. Kako god, i on je riješen. Da sam imao kakav ostatak svježeg bosiljka, celera, kopra, vlasca, peršina i sličnog, rado bi ga stavio u ovaj obrok, ali eto, nisam. Srećom, estragon se lijepo složi s puno različitih namirnica. Sve u svemu, i neovisno o okolnostima, koje kod mene i nisu osobita rijetkost, bio je ovo jedan odličan doručak.

Komentari (8) - #

srijeda, 18.06.2014. - 19:58

* Juneći šnicli u saftu s rižom i povrćem ... 500 kcal


10 dag junećih šnicli (130 kcal / 10 dag)
5 dag riže (350 kcal / 10 dag)
5 dag graška (80 kcal / 10 dag)
5 dag mrkve (40 kcal / 10 dag)
5 dag luka (40 kcal / 10 dag)
5 dag paprike(20 kcal / 10 dag)
5 dag paradajza (20 kcal / 10 dag)
0,1 dl ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, vegeta

- kratko dinstaj meso na luku, dodaj papriku i paradajz, podli s malo vode, začini, kuhaj sat i dvadeset minuta u ekspres loncu
- skuhaj rižu, mrkvu i grašak, i serviraj kao prilog

Bio sam gost, a ovakvi obroci zavrjeđuju pažnju ;)

Komentari (14) - #

utorak, 17.06.2014. - 18:47

* Dimljeni laks kare, tortellini sa sirom, krastavci i salsa umak ... 480 kcal


10 dag dimljenog laks karea (130 kcal / 10 dag)
10 dag tortelina sa sirom (260 kcal / 10 dag)
10 dag krastavaca (10 kcal / 10 dag)
10 dag salsa umaka (80 kcal / 10 dag)

- skuhaj i ocijedi tortelline, umiješaj krastavce i salsa umak
- serviraj uz dimljeni laks kare

Vrlo ukusan laks kare, standardno dobri tortellini i vrlo žestok salsa umak.

Nije ovo bio planirani obrok, ali eto, obzirom na okolnosti, i dobro je ispalo.



P.S. Znam, netko bi dimljeno meso zamijenio inćunima, jer su zdraviji. Ne sporim to. Netko bi sam radio tortelline, i to od integralnog brašna. Umjesto sira, mogao bi ići špinat, a možda i raštika, naravno, iz vlastitog vrta. I bili bi to mrak tortellini. O umaku da ne pričam. On nikako ne bio smio biti industrijski, jer kemijski pojačivač okusa, umjetna boja, pa E ovaj, E onaj, pa sol, šećer, ... i tko zna što još. To se radi od domaćih rajčica, vrhunskog domaćeg ekstra djevičanskog maslinovog ulja, domaćeg češnjaka i netom ubranog bosiljka, pa miješaj i fiksaj se divotom od mirisa dok se ne reducira na savršenu mjeru. Naravno, netko bi na kraju u samo jelo dodao malu žličicu vrhnja ili koji gram majoneze, ali eto, dok ulovim dovoljno inćuna, pa sve ostalo što treba s njima, dok obiđem mlinara i napravim tortelline, pa dok smućkam prvoklasnu domaću šalšu, prođe mi starost, ovako, za napraviti ovo jelo trebalo mi je manje nego za napisati ovaj nepotreban komentar.

U svakodnevnoj kuhinji nema svih namirnica svaki dan, a pojave se neke s kojima se nije računalo. Tako nisam imao neko drugo meso. Torteline si je zapravo skuhala žena i nije pojela sve, a salsa umak je ostao od kompleta s nachos grickalicama. Kako je umak vrlo jak, ekipa ga je jela vrlo štedno i dosta je ostalo. Nisam primijetio želju da ga netko riješi do kraja, pa je ta "čast", kao i nebrojeno puta do sada, pripala meni. Istina, mogao sam ga i baciti, ili odmah, ili nakon tjedan dana povlačenja po frižideru, ali kako sam ga pošteno platio, gle čuda, ne baca mi se. Krastavci su bili na redu, i zapravo jedini od te vrste povrća u tom trenutku. I naravno, mogao sam ih servirati skroz sa strane, ali ideja je bila da se umak što više izgubi u drugim namirnicama, što se na ovaj način i uspjelo. Završno, ispao je to izvrstan obrok, čak neovisno o okolnostima koje su do njega dovele.

Komentari (11) - #

ponedjeljak, 16.06.2014. - 22:38

* Punozrnati hruskavi kruh, maslac, borovnice, med i jogurt ... 480 kcal


2,5 dag punozrnatog hruskavog kruha (360 kcal / 10 dag)
2 dag maslaca (750 kcal / 10 dag)
2 dag meda od kestena (300 kcal / 10 dag)
10 dag borovnica (60 kcal / 10 dag)
2 dl jogurta (60 kcal / 10 dag)

- pola borovnica izmiksaj, dodaj med

Zanimljiv kruh, vrlo hruskav, pa se može reći da to uopće i nije kruh, ali eto, tako piše na kutiji. Američke borovnice, eko, zrele, ukusne, med, domaći, nešto rjeđi, gorkast, jogurt iz Žminja. Sve u svemu, obrok za ponoviti.

Jasno da s klasičnim mliječnim pecivom ne bi bilo ništa manje ukusno, ali ...



Update (nije mi bila namjera reklamirati, ali tako nekako ispada):













Komentari (18) - #

nedjelja, 15.06.2014. - 09:51

* Salata od surimija, kukuruza, krastavaca i vrhnja ... 480 kcal


10 dag surimi štapića (130 kcal / 10 dag)
5 dag kukuruza, kuhani (110 kcal / 10 dag)
15 dag svježih krastavaca (10 kcal / 10 dag)
2 dl kiselog vrhnja, 12% m.m. (140 kcal / 10 dag)
sol, papar, svježi peršin

- naribaj svježe krastavce, posoli, kada malo odstoje stisni ih vilicom i ukloni vodu koju puste, dodaj vrhnje i začine, pomiješaj sa kukuruzom i surimi štapićima

Surimi su mi najbolji takvi kakvi jesu, bez dodatne obrade. Oni su malo slatkasti i nisu kontrast kukuruzu. Obožavam salatu od svježih ribanih krastavaca i vrhnja. Posebno ih rado jedem uz roštilj, ali odlično se uklapaju i u ovakve kombinacije. Kao i uvijek, sve prema ukusu, afinitetu i volji, pa tako ni češnjak ne bi smetao, dapače. Umjesto peršina može vlasac, a može i ...





Salata, kada se sve pomiješa, izgubi dio boje, ali ugodni okusi su tu.





Onima s predrasudama prema surimi štapićima, koji jedu isključivo prvoklasne namirnice, mogu preporučiti dimljene repove indijskih jastoga. Istina, njih se može dobro pripremiti i s palminim srcem i matongom, ali ...




Dimljeni indijski jastog s palminim srcem i matongom

Komentari (20) - #

subota, 14.06.2014. - 09:07

* Lungić, kukuruz i tikvice ... 440 kcal


10 dag lungića (120 kcal / 10 dag)
10 dag kukuruza, kuhanog (108 kcal / 10 dag)
20 dag tikvica (16 kcal / 10 dag)
0,2 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, peršin

- dinstaj lungić i tikvice, posoli, zapapri, pod kraj dodaj kukuruz i svježi peršin

Lungić obično režem deblje, kako bi ostao sočan. Njega prvo malo zapečem na naglo, pa smanjim vatru i dalje ide polako. Tikvice su me nekako iznenadile, izgubile su svježe zelenu boju i otišle u zagasito žute tonove. Možda zbog ulja od tog uvodnog naglog prženja mesa. Kukuruz daje neizbježnu slatkoću, pa je cijelo jelo pomalo neobično. Razmišljao sam da li da to pokušam nekako neutralizirati, ali odustao sam, zašto ne bi bilo i ovako. List peršina je dobar začin, pogotovo kada nema svježeg celera.

Nutritivno korektan obrok, zanimljiv i ukusan, a dovoljno jednostavan za pripremu, iako bi nekako volio izbjeći stajanje nad štednjakom u ove izrazito vruće dane.

Komentari (15) - #

četvrtak, 12.06.2014. - 19:01

* Salata od oslića, boba, korabe i grčkog jogurta ... 410 kcal


15 dag oslića (80 kcal / 10 dag)
15 dag mladog boba (40 kcal / 10 dag)
15 dag korabe (30 kcal / 10 dag)
1,5 dl grčkog jogurta (120 kcal / 10 dag)
sol, papar, list celera

- u slanoj vodi skuhaj oslića i bob, ocijedi, ohladi
- naribaj svježu korabu, zapapri
- prelij ribu i povrće s grčkim jogurtom, začini listom celera

Oslić, kao kuhan, odličan je, baš kao i mladi bob. Ribana koraba, vrhunska. Grčki jogurt, ugodno mastan i kiseo. I dalje me oduševljava okus lista celera, savršena točka na i jednog od boljih obroka u zadnje vrijeme.

Komentari (10) - #

srijeda, 11.06.2014. - 18:34

* Burek od puretine ... 460 kcal


10 dag mljevene puretine (140 kcal / 10 dag)
5 dag kora za savijače (260 kcal / 10 dag)
3 dag luka (40 kcal / 10 dag)
0,2 dl ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar

- dinstaj luk i meso na ulju, posoli i zapapri
- umotaj u kore, lagano naulji i peci u pećnici

Puretina nema toliko ukusa kao svinjetina ili junetina, a posebno nema masnoće kao mljevena mesa kakva se uobičajeno kupuju u mesnici. Dio sočnosti se dobije lukom, ali sve u svemu, u ovom obroku nema viška masnoće, time ni kalorija. Ono što mi najviše fali je povrće, ali dobro, ne mora uvijek biti ista shema.

Svojevremeno sam radio: "* Savijača sa tunom i prokulicama ... 530 kcal" i ta mi se vrsta kombiniranja puno više svidjela, i to je pravac u kojem bi volio ići u nekim sljedećim obrocima.

Komentari (12) - #

utorak, 10.06.2014. - 19:03

* Pileća prsa sa sezamom i paprika ... 440 kcal


15 dag fileta pilećih prsa bez kožice (110 kcal / 10 dag)
20 dag paprike (20 kcal / 10 dag)
1 dag sezama (570 kcal / 10 dag)
0,2 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, peršin, curry

- piletinu uvaljaj u sjemenke sezama, dinstaj meso i paprike na maslinovom ulju, začini

Vrlo ukusno. Meso je mekano, paprika izvrsna, sočna i puna okusa. Nije tražila puno začina, ali svježi peršin se sasvim lijepo uklopio. Piletina i sezam se vole, a i curry rijetko može smetati, dapače.

Počeo sam u zadnje vrijeme nekako spontano izbjegavati ugljikohidrate tipa kruha, krumpira, tijesta, riže, ... za večeru. Eto, taj obrok nekako više ide u LCHF pravcu, i to mi se čini skroz u redu.


Komentari (11) - #

nedjelja, 08.06.2014. - 16:08

* Sendvič: Žemlja s mortadelom, majonezom i koprom uz svježe krastavce ... 490 kcal


5 dag mortadele (260 kcal / 10 dag)
8 dag peciva (250 kcal / 10 dag
2 dag majoneze (750 kcal / 10 dag)
10 dag krastavaca (10 kcal / 10 dag)
sol, papar, kopar

Meka žemlja, neutralna u ovom slučaju, mortadela, za moja reduciranju sklona osjetila, za nijansu preintenzivna, ili samo preslana, ali dobro, dio je ublažila majoneza, a dio i krastavci, koji su tek ovlaš posoljeni i nešto malo više zapapreni. Kao utjeha, ili bar posebnost, svježi kopar u sendviču je moja osobna točka na i.

Mnogi gurmani s lakoćom podcjenjuju sendviče, a salame, svih vrsta, su im hrana gastronomski inferiornih. Što reći? Ima nešto u tome, ali život je izbor i sve ima svoju cijenu, pa eto, svatko bira sebi na sreću i zadovoljstvo, ili pak ne. Točno znam zašto sam napravio baš ovakav obrok. Naravno da je moglo bolje, kvalitetnije, ali tamo gdje su izbori nepogrešivi, u kompletu i kontinuitetu, gužve nema, ako uopće ikoga i ima. Ja ostajem na svom "Raznoliko i umjereno!".

Komentari (7) - #

subota, 07.06.2014. - 13:41

* Gablec: Sir i vrhnje s paradajzom, bučinim uljem i listom celera ... 430 kcal


10 dag svježeg sira (120 kcal / 10 dag)
1 dl kiselog vrhnja (200 kcal / 10 dag)
0,1 dl bučinog ulja (900 kcal / 10 dag)
10 dag paradajza (20 kcal / 10 dag)
list celera

Uglavnom jedem kvalitetan domaći svježi sir i vrhnje. Kupujem ih na starom placu u Dubravi, kod kumice koja rijetko iznevjeri dugogodišnje povjerenje. Kada ih spremam za gablec, dodajem im paradajz, papriku ili krastavce. U ovo doba godine, ovo povrće nije još ono pravo, ali po malo je sve bolje. Bučino ulje sve oplemeni svojom posebnošću. Kao začin često koristim peršin, jednostavno, zato što je dostupniji, ali eto, u zadnje sam vrijeme baš oduševljen listom celera. Svježi kopar, kao opcija, oduvijek je bio i više nego prihvatljiv u ovakvim kombinacijama. Ovih ga dana ima i rado ga koristim. Kada nije radni dan, vlasac je vrlo cijenjen izbor za začin. Klasika, luk, mladi luk ili češnjak, također su vikend varijante.

Za razliku od mnogih drugih gableca, ovaj nema osobito izražajan miris, pa se s lakoćom može pojesti i u uredu. Sve u svemu, vrlo prihvatljiv obrok, pun lijepih okusa i namirnica zavidne kvalitete.

Ne kažem da ne bi pasao i domaći kukuruzni kruh, pa kakva domaća kobasica, špek, šunka, pršut, ili kulen, a ni čvarci ne bi bili loš dodatak, dapače, ali eto, za mene, vremena kalorijski neograničenih obroka su u pravilu prošla.





U posudi za gablec, izgled je nešto skromniji, i svakako skučeniji.





Ovih dana, čest međuobrok su trešnje. Porcija između doručka i ručka, pa još jedna između ručka i večere. Do nedugo, slično je bilo s jagodama. Uskoro će biti višnje, pa borovnice, ..., a kada nema ništa posebno, vraćam se starim, dobrim i provjerenim jabukama.

Komentari (8) - #

petak, 06.06.2014. - 19:02

* Lungić i blitva ... 500 kcal


20 dag lungića (140 kcal / 10 dag)
20 dag blitve (20 kcal / 10 dag)
0,2 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, češnjak, list celera

- dinstaj lungić, dodaj narezanu, pofurenu, ocijeđenu i zgnječenu blitvu, začini

Mesa je nešto više, ali nije masno. Nedostaje standardna grupa ugljikohidrata. Kuhana i ocijeđena blitva mi je vodena, gnječena i dinstana je finija, samo je nekako nestane. Lijepo se osjeti dupla količina ulja. Uz sol i papar, lijepo se slažu češnjak i blitva, kao i celer i meso. I ovo jelo je napravljeno vrlo brzo.

Zadovoljan sam ovim nešto drugačijim obrokom. Namirnice su kvalitetne, ukus odličan, sve se brzo pripremilo i ukupne kalorije su u granicama.

Komentari (8) - #

četvrtak, 05.06.2014. - 17:53

* Wok: Lungić i heljda na mladom luku ... 490 kcal


10 dag lungića (140 kcal / 10 dag)
5 dag heljde (350 kcal / 10 dag)
20 dag mladog luka (40 kcal / 10 dag)
0,1 dl sojinog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, list celera

- heljdu skuhaj u slanoj vodi (15 min.), ocijedi
- naglo i kratko prži lungić na ulju, posoli, zapapri, dodaj mladi luk i na laganijoj vatri dinstaj dok ne omekša, završno dodaj heljdu i listove celera

Šablonski, ali izvan standarda, i sasvim pristojan obrok ;)

Šablona su grupe namirnica, odnosi, tj. količine i jednostavnost pripreme. Izvan standarda je dinstanje mladog luka, i svakako, heljda. Kao i uvijek, sve ima svoje razloge, a ljudi kod procjene, uz to što ne znaju stanje namirnica u smočnici i frižideru, često zanemare i sveukupnost, pa bi tako netko dodao vrhnje, maslac, mast, ulje, špek, sir ili ..., ali što da radim, moj osnovni grubi okvir je 500 kcal, 4 osnovne grupe namirnica i jednostavnost. Sigurno bi netko mladi luk ostavio u sirovom obliku. I ja sam ga tako jeo puno puta, a obzirom da je nešto krupniji više me asocirao na poriluk. K tome, odstajao je par dana u frižideru, i to savijen, pa je zeleni dio počeo gubiti na svježini, što se ovakvim načinom pripreme skroz anulirano. Zašto heljda? Moj omiljeni odgovor: "Zašto ne!". Znam da je rijedak gost u mnogim kuhinjama, ali meni je skroz u redu, dapače. Lungić je mogao ostati u komadu, ali eto, nije. Hoću reći, naravno da se i ovo jelo moglo napraviti skroz drugačije. Zapravo, u planu je bila blitva, ali se ispostavilo da je ona u boljem stanju nego mladi luk, pa je ostala za neki sljedeći obrok. Sve su to čari svakodnevne kuhinje, jer i opet ću reći, nisu ovo reprezentativna jela, nije to nešto što se radilo ne znam koliko puta dok se nije došlo do savršenog recepta, i nije to radila moja baka, pa majka, punica, gđa. Vučetić, Kralj, Ugarković, ... i sada ja. Ne, ovo sam napravio sada i u ovoj kombinaciji namirnica možda nikada više, a baš je bilo dobro, ali, ...

... spominjao sam šablonu u uvodu posta. Uz navedeno, ovdje se radi o opće primjenjivoj matrici koja s lakoćom obuhvaća cijeli niz namirnica, svaka u svojoj grupi, a zajednički je način pripreme.


* Šablona: Rižoto s mesom i povrćem ... oko 500 kcal
10 dag mesa (lungić, but, kare, nemasna teletina ili junetina, piletina, puretina, jetra, srca, ...)
5 dag žitarica (riža, ječam, heljda, proso, kvinoja, ... )
20 dag laganijeg povrća (luk, mladi luk, poriluk, brokula, cvjetača, blitva, špinat, komorač, kupus, kelj, prokulice, koraba, mrkva, mahune, tikvice, patišon, patlidžan, paradajz, paprika, šampinjoni, šparoge, ...)
0,1 dl ulja (maslinovo, suncokretovo, ...)
začini (sol, papar, peršin, celer, češnjak, curry, ...)

- skuhaj žitarice i povrće, meso dinstaj, pa dodaj ocijeđeno povrće i završno žitarice, začini

Naravno, neće sve kombinacije biti u kaloriju iste, niti će dužina pripreme biti identična, ali onako u grubo, za sve vrijedi slično. Skuhaj žitarice i povrće, meso dinstaj, pa dodaj ocijeđeno povrće i završno žitarice. Od ovdje navedenog mesa, žitarica i povrća je moguće složiti 945 različitih kombinacija. Dalo bi se u mesnu kategoriju uključiti ribu i divljač, ali nisam htio pretjerivati. Slijednom logikom se u škrobnu grupu moglo uključiti tjesteninu, mlince, krumpir, kukuruz i grahorice, ali to ću ostaviti za neke druge šablone. Ova će se zvati "Rižoto s mesom i povrćem". Tko ima volje, može rižu i slično kuhati, tj. dinstati zajedno s mesom i povrćem, samo onda treba voditi računa o vremenu koje je potrebno svakoj pojedinoj namirnici i o točnoj količini vode, koja bi na kraju pripreme trebala potpuno ispariti. Ne kažem da krajnji rezultat složenije pripreme neće biti na višoj kulinarskoj razini, ali za ono što ja želim postići, ovo je sasvim u redu, dapače, jedna od osnovnih osobnih smjernica u pripremi hrane mi je jednostavnost, a ova šablona je u potpunosti ispunjava. To je razlog da će se naći na jelovniku svaki tjedan barem jednom. Razrada ideje šablona mi se toliko svidio da ću vjerojatno za svaki obrok u danu i tjednu složiti po jednu.



P.S. Začini, ma koliko ih bilo, u vizualnom smislu, lagano se izgube kada se svi sastojci jela međusobno izmiješaju. To posebno vrijedi kada postoji bitno zastupljenija namirnica slične boje, kao što je to ovdje slučaj s mladim lukom. Spontana mimikrija je prisutna i u odnosu lungića i heljde. Valjda sam htio reći da je u ovom obroku bilo puno celera i uobičajena količina mesa, a nije da se to baš može vidjeti iz priložene fotografije. Za realu je ovaj puta zadužen beštek. Eh, da, teško je s ljudima koji si umisle da su "umjetnici", pa se onda pravdaju zašto im šlager vuče na narodnjak, tj. slika fazana na generator ili brod na kornjaču, a od juhe ni nesuvislo j, ni h, kamoli a ili u :)))

Komentari (9) - #

srijeda, 04.06.2014. - 17:00

* Pečeno pile, mladi krumpir i zelena salata s mladim lukom i paradajzom ... 630 kcal


15 dag pilećeg rasjeka (170 kcal / 10 dag)
20 dag mladog krumpira (80 kcal / 10 dag)
5 dag mladog luka (40 kcal / 10 dag)
5 dag paradajza (20 kcal / 10 dag)
5 dag zelene salate (10 kcal / 10 dag)
0,1 dl suncokretovog ulja (900 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, jabučni ocat, curry

- pile posoli, lagano naulji suncokretovim uljem i peci u pećnici, na pola dodaj narezane i posoljene krumpire (umiješaj ih u masnoću i sok od pileta), kada je gotovo začini ih curryem
- pile i krumpir serviraj uz zelenu salatu s mladim lukom i paradajzom, posoli, zapapri, prelij s malo jabučnog octa i maslinovog ulja

Domaće pile je završilo u nedjeljnom ručku.
Hvala mu na zadovoljstvu koje nam je pružilo ;)


Odlično meso, ugodno konzistentno, ma što to značilo, nimalo žilavo ili tvrdo, a nadasve sočno i puno okusa. Čak nije bilo ni masno kako sam u prvi tren pomislio. U protvanu je još i ostalo te neke mješavine masti i sokova, kakvih nema kod piletine iz masovnog uzgoja. To kada se ohladi bude pomalo slično hladentini. Može poslužiti za neko sljedeće jelo.

Curry se našao na krumpiru zato što mi je bio pri ruci, a i bilo mi ga žao gledati onako jednolično i pusto žutog. Moja žena nije široke ruke sa začinima, zato ni pile, a bome ni salata nemaju nikakvih začinskih mrvica po sebi. Nije da i to nema svojih pozitivnih strana, jer eto, osjete se čišći okusi samih namirnica, ali kada ja radim jelo, i imam bilo što, pogotovo svježe začine, onda se to i osjeti, dapače, često i pretjeram. Do te smo situacije došli tako da se nekada sve začinjavalo našom legendarnom mješavinom začina, vegetom, i fakat je bilo ukusnije, jer kemijski pojačivač okusa nikada ne omane, ali od kada sam zamolio da se više ne stavlja u zajedničke obroke, ostalo je na ovom, tj. samo osnovnom, sol i papar, i to vrlo malo.





Uz pile je došla jetra, srce, želudac, vrat i nogice. Jetra su pripremljena s jajima u samostalnom obroku, a ostalo je išlo u juhu uz raznu zelenjavu. Eto, gotovo kao u neka stara dobra vremena.

Ovaj je obrok donio koju kaloriju više, prvenstveno zato što se ulje koristilo i kod glavnog jela, i za salatu. Čak je računica možda i netočna jer je dio soka i masnoće ostao. Kako god, bio je ovo izvrstan nedjeljni ručak.


Komentari (11) - #

utorak, 03.06.2014. - 19:27

* Pileća jetra, jaja, mladi luk, kruh, krastavci i kopar ... 460 kcal


5 dag pilećih jetra (130 kcal / 10 dag)
10 dag jaja – 2 manja (150 kcal / 10 dag)
5 dag mladog luka (40 kcal / 10 dag)
5 dag kruha (250 kcal / 10 dag)
10 dag kiselih krastavaca (10 kcal / 10 dag)
sol, papar, kopar

- na ulju dinstaj luk i jetra, dodaj umućena jaja, posoli, zapapri, dodaj kopar
- serviraj uz kruh i kisele krastavce

Zašto tako malo jetra?
Jednostavno, malo ih je i bilo ;)


Jetra su od domaćeg pileta kojeg sam kupio na placu. Malo me iznenadilo što su bljeđa od onih koja kupujem po dućanima. Posebno su meka i vrlo ukusna. Od mladog luka se koristio samo bijeli dio. To je bio kompromis, jer žena nije htjela zeleno. Kopar sam dodao sebi, za nju je to "Kaj god!" u ovoj kombinaciji. E sada, uvjeravam li ja sebe kako su ovakve kombinacije namirnica i začina odlične, jer su moja ideja, ili se uistinu radi o tome da su se okusi baš lijepo sljubili, ne znam, a gotovo da mi je i svejedno. Meni je i ovo bilo itekako fino. Da mogu, valjda bi na sva jela stavljao svježe začine, i ne bi ih štedio. Obogate mi obrok bojom, zaigranošću forme, a bome i okusom.

Komentari (9) - #

ponedjeljak, 02.06.2014. - 22:02

* Gorgonzola, grah, mladi luk, bučino ulje i list celera ... 500 kcal


5 dag gorgonzole (340 kcal / 10 dag)
10 dag graha, kuhani (110 kcal / 10 dag)
10 dag mladog luka (40 kcal / 10 dag)
0,2 dl bučinog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, list celera

Zadovoljstvo ovakvim obrocima,
sukus je onoga što pokušavam prezentirati ;)



Gorgonzola je izvrsna. Mladi luk, sve je veći i više liči poriluku. Grah kao grah, standardno dobar. Bučino ulje, skupo kao zlato, valjda i vrijedi. Ono što je istinska posebnost ovog obroka je zapravo list celera. Ne samo da je tek digao obrok, dapače, dao je štih posebnosti. To me podsjetilo koliko su začini bitni, posebno kada se radi o onima svježima.





Uvodna fotografija, zapravo je zadnja žlica obroka kojega sam jeo vilicom i nožem, ali onako u globalu, neovisno o apostrofiranim detaljima, bio je ovo vrlo cjeloviti i skroz kompletan obrok, a nadasve ukusan.







P.S. Nabavio sam domaćeg piceka, skupa s iznutricama. To na stol ide u nedjelju, a na blog, čim stignem, i što već stignem.

Komentari (9) - #

nedjelja, 01.06.2014. - 18:29

Arhiva:

06/17  • 05/17  • 04/17  • 03/17  • 02/17  • 01/17  • 12/16  • 11/16  • 10/16  •  9/16 •  8/16  •  7/16  •  6/16  •  5/16  •  4/16  •  3/16  •  2/16  •  1/16  •  12/15 •  11/15 •  10/15 •  9/15 •  8/15 •  7/15 •  6/15 •  5/15 •  4/15 •  3/15 •  2/15 •  1/15 •  12/14 •  11/14 •  10/14 •  9/14 •  8/14 •  7/14 •  6/14 •  5/14 •  4/14 •  3/14 •  2/14 •  1/14 •  12/13 •  11/13 •  10/13 •  9/13 •  8/13 •  7/13 •  6/13 •  5/13 •  4/13 •  3/13 •  2/13 •  1/13 •  12/12 •  11/12 •  10/12 •  9/12 •  8/12 •  7/12 •  6/12 •  5/12 •  4/12 •  3/12 •  2/12 •  1/12 •  12/11

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se