* Šaran u žgancima i kelj s grčkim jogurtom ... 520 kcal


15 dag šarana (140 kcal / 10 dag)
15 dag kelja (30 kcal / 10 dag)
1,5 dl grčkog jogurta (120 kcal / 10 dag)
1 dag žganaca (350 kcal / 10 dag)
0,05 dl ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, kopar

- šarana uvaljaj u žgance, lagano naulji i peci u pećnici
- kelj skuhaj na pari, prelij s grčkim jogurtom i koprom

Šaran je kupljen očišćen, kao odrezak. Šaran, kao šaran, ali ovaj eksperiment sa žgancima nije ispao prema očekivanjima. Bili su neugodno tvrdi. To je vjerojatno posljedica male količine ulja, a možda i nešto predugog pečenja, što ne bi bio problem da se pekla sama riba. Uostalom, u originalu je trebalo ići kukuruzno brašno, pa sve u tavicu, na više ulja. Zanimljivost je bila s intenzivnim mirisom dok se peklo. Ukućani nisu imali baš lijepe asocijacije. Naravno, osim mene, nitko nije ni probao ovog šarana.

Kelj skuhan na pari nije osobit gastronomski doživljaj, ali je djelovao sasvim zdravo, što uopće nije loše.

Grčki jogurt i kopar su ukusna kombinacija i malo su izvlači stvar oko kelja. Šteta što kelj nisam narezao sitnije i skroz ga pomiješao s jogurtom i koprom, da bude baš kao salata.

Ne sviđa mi se koristiti pećnicu i kuhalo na paru u istom obroku, pogotovo ako se radi samo jedna porcija.



Naknadni dodatak:

Fra Franjo Mabić je za mene neosporni autoritet u više područja. Onaj dio s kojim sam djelomično upoznat je kulinarstvo. Oni koji žele šarana u kukuruznom brašnu pripremiti kako treba mogu pogledati "Šaran pečeni na ploške (1) i Šaran na ploške u purinu brašnu (2)". Ne koristim puno ulja u pripremi jela, jednostavno takav način pripreme nije u okvirima onoga što želim primjenjivati u svojoj kuhinji, kao i promovirati onima koji žele kalorije staviti pod kontrolu. Zbog toga često originalne recepte prilagođavam tim nekim svojim pretpostavljenim kriterijima. Sasvim je jasno da u gastronomskom smislu ne mogu konkurirati originalima.

Komentari (12) - # subota, 28.06.2014. - 13:17


<< Arhiva >>

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se