* Špageti u umaku od fete, maslina i paradajza ... 480 kcal


5 dag špageta, integralni (360 kcal / 10 dag)
5 dag namaza od fete i maslina (330 kcal / 10 dag)
20 dag paradajza (20 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, češnjak, bosiljak

* Namaz/Umak od fete i maslina:
40% feta sira (250 kcal / 10 dag)
40% maslina s paprikom (130 kcal / 10 dag)
20% maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
bosiljak

- na maslinovom ulju skroz kratko prži češnjak, dodaj paradajz i dinstaj dok se ne reducira voda, posoli, zapapri
- u slanoj vodi skuhaj špagete, ocijedi, umiješaj u šalšu od paradajza, dodaj namaz/umak od fete i maslina, završno začini bosiljkom

Ono što pripremam kao namaze, nerijetko koristim i za umake ;)

Nije ovo jelo za neku reprezentativnu kuharicu, ili takmičenje od formata, ali da se radi o sasvim solidnom svakodnevnom obroku, to bome je. I da mi je pasalo, o još kako je. Gotovo u tren, baš kako mi i odgovara kada dođem doma nakon završetka ugodno napornog radnog tjedna. Inače, već duže vrijeme planiram petkom ništa, tj. potpuni post, ali ipak na kraju glad učini svoje. Možda je to znak da se i ne radi o tako dobroj ideji kako mi se učini u petak u jutro.

Komentari (10) - # subota, 31.05.2014. - 14:13


* Salata od fete, graha, mrkve, brokule i cvjetače ... 520 kcal


5 dag feta sira (250 kcal / 10 dag)
10 dag graha, kuhani (110 kcal / 10 dag)
10 dag mrkve (40 kcal / 10 dag)
10 dag brokule (30 kcal / 10 dag)
10 dag cvjetače (30 kcal / 10 dag)
0,2 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, bosiljak

- skuhaj povrće u slanoj vodi, ocijedi, ohladi, dodaj fetu, grah, prelij maslinovim uljem, završno začini bosiljkom


Manje kuhanja, često je dobitak u okusu,
ali i nutritivnoj vrijednosti ;)


Ako se već ne jede sirovo, odlično je ne prekuhati povrće. Dodatak termički neobrađenog maslinovog ulja je pravi dobitak, jer tek u tom obliku ono ima bar dio svojih mitskih svojstava. Dvojio sam oko dodavanja limunovog soka, ali sam na kraju odustao. Bosiljak je nježan i ostavio je dovoljno okusa svakoj pojedinoj namirnici. Eto, i feta je došla takva kakva već je i sasvim se lijepo uklopila u ovaj cjeloviti obrok.

Koristio sam smrznuto povrće, a grah je bio iz konzerve. To je pridonijelo da se na ovaj obrok nije izgubilo puno vremena, što mi odgovara sve češće.

Komentari (12) - # petak, 30.05.2014. - 19:12


* Namaz od fete i maslina na tostu uz ajvar i jogurt ... 490 kcal


5 dag tosta, integralni (250 kcal / 10 dag)
5 dag namaza od fete i maslina (330 kcal / 10 dag)
10 dag ajvara (110 kcaol / 10 dag)
1,5 dl jogurta (60 kcal / 10 dag)

* Namaz od fete i maslina:
40% feta sira (250 kcal / 10 dag)
40% maslina s paprikom (130 kcal / 10 dag)
20% maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
bosiljak

Istina, feta i masline idu zajedno,
ali nije svejedno kako i u kojem omjeru ;)


Dobar prijedlog, tj. ideju, rado realiziram, ali to naravno ne znači da će pokušaj i uspjeti. E sada, što je uspjeh i o tome bi se dalo govoriti. Ovaj namaz je vrlo ukusan, ali nije izvučen optimum iz namirnica. Prilično dobar feta sir se izgubio zbog dominantnog okusa mljevenih maslina. Neki idući puta će od istih namirnica ići čisti namaz od maslina i maslinovog ulja, a u feti će se uživati sa strane, ili će ostati za kakvu salatu od svježeg povrća, ili ... ma lako ću s dobrom fetom. Ajvar je bio prihvatljiva pratnja, dobrim dijelom iz razloga praktičnosti. Ujutro, kada je manjak vremena, lakše je izvaditi par žlica ajvara, ili neku kiselinu iz teglice, nego čistiti i rezati svježe povrće, mada, kada bolje razmislim, i nije nužno povrće jesti baš u svakom obroku. Jogurt i slično su postali standard za doručak, i to ne mislim mijenjati.


P.S. Baš kao što sam i naveo kao smjernicu za ubuduće, za gablec sam priredio salatu od fete, kuhanog graha i svježe rajčice, zapaprio i prelio bučinim uljem. To najčešće radim večer prije, pa samo stavim u frižider, i u jutro uzmem sa sobom na posao. Na sreću, vrlo često mi i žena pomogne. Kupio sam par malih kvalitetnih plastičnih posudica za gablece. Kada ne uspijem pripremiti i uzeti obrok sa sobom, izaberem nešto iz uistinu bogate ponude dućana i restorana u okolici. Jučer sam uživao u lazanjama od kelja, mrkve i još nekog povrća. Odmah sam dobio volju nešto slično i sam napraviti. Imao sam prilike ovih dana degustirati polu gotovi, tj. zaleđeni, pa ispečeni Quiche Lorraine, ali po mojim kriterijima nije zavrijedio poseban osvrt, što ne znači da kao ideja nema potencijala.


Komentari (8) - # četvrtak, 29.05.2014. - 17:37


* Kotlovina ala paella ... 420 kcal


10 dag pilećeg rasjeka, s kožicama (170 kcal / 10 dag)
10 dag krumpira (80 kcal / 10 dag)
10 dag paprike (20 kcal / 10 dag)
10 dag paradajza (20 kcal / 10 dag)
0,5 dl bijelog vina (80 kcal / 10 dag)
0,1 dl ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar

- krumpir skuhaj u slanoj vodi
- meso ispeci na malo ulja, posoli, makni ga sa strane
- na istom ulju dinstaj papriku i paradajz, začini, dodaj vino, vrati meso i krumpir

Nije ovo prava kotlovina, još manje paella, ali da je odlično, je ;)

Opisani postupak je gro recepta za kotlovinu, ali ovaj se puta pola radilo od ostataka, a i ma i piletine. Od tuda veza prema paelli. Cijelo pile i krumpir su pripremljeni u pećnici, u nedjelju. Danas, očistio sam meso od kosti. Uglavnom se radilo o bijelom mesu, iako je za samu kotlovinu bolje tamno. Malo sam propržio meso, pa ga maknuo, i onda dinstao paradajz i papriku, dodao krumpir, vino i začine, malo reducirao, i to je to. Nadam se da će sljedeći puta pod nazivom kotlovina ići baš prava kotlovina, ali dobro, ni ova nije ispala loše, dapače.

Mnogi neće priznati kotlovinu bez svinjetine, ali to neće umanjiti moje zadovoljstvo u piletini. Kao mala zanimljivost, od svega, najljepše je zamirisala paprika.

Komentari (11) - # srijeda, 28.05.2014. - 00:24


* Namaz od fete, tost i paprika ... 480 kcal


5 dag tosta, integralni (250 kcal / 10 dag)
5 dag sirnog namaza (290 kcal / 10 dag)
15 dag paprike (20 kcal / 10 dag)
0,2 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, češnjak, peršin


* Sirni namaz:
10 dag mekog masnog sira u salamuri (250 kcal / 10 dag)
10 dag kiselih krastavaca (10 kcal / 10 dag)
0,5 dl bučinog ulja (900 kcal / 10 dag)
svježi vlasac
... 290 kcal / 10 dag

Dobro je spojiti što paše, s naglaskom na ono što imaš ;)

Bit uspješnog kombiniranja je upravo u tome da se dobre karakteristike istaknu, a one manje dobre već na neki način anuliraju, tj. prikriju ili stave u drugi plan. Ovaj namaz, i obrok općenito, odličan je primjer za to o čemu govorim. Iako je osnovna komponenta pomalo nedorečena, jer je sir bio vrlo slan, pomalo i gnjecav prema rubovima, krajnji rezultat je izvrstan, i to je ono čemu težim, izvući maksimum od raspoloživog, ako je ikako moguće, uz što jednostavniju i manju obradu. Sir je dao slanoću i masu, krastavci lakoću i kiselinu, a svježi vlasac se sasvim lijepo probio pored vrlo dominantnog okusa vrhunskog bučinog ulja. Završno, u obroku, podatan tost i lijepo začinjena crvena paprika dali su svoj štih. Dio paprike sam ribao za probu, ali je ispalo da je to skroz bespotrebno.

Komentari (12) - # ponedjeljak, 26.05.2014. - 19:47


* Namaz od skuše, jaja i krastavaca na pecivu uz paradajz i masline ... 490 kcal


7 dag kukuruznog peciva (250 kcal / 10 dag)
7 dag namaza od skuše (190 kcal / 10 dag)
5 dag maslina s paprikom (130 kcal / 10 dag)
10 dag paradajza (20 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
papar, češnjak

- namaz na pecivo, češnjak, papar i maslinovo na povrće

* Namaz od skuše:
15 dag skuše (170 kcal / 10 dag)
5 dag kuhanog jaja (150 kcal / 10 dag)
15 dag kiselih krastavaca (10 kcal / 10 dag)
0,5 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
0,2 dl limunovog soka
mješavina začina za riblja jela: sol, roza papar, peršin, timijan, crni papar, narančina kora, ekstrakt limuna, bijeli papar, češnjak, zeleni papar, kvasac, sečuanski papar

... 190 kcal / 10 dag

** ovo je količina za otprilike 6 porcija

Vrlo ukusan i lagan namaz u kojem se prepliće čitav niz okusa ;)

Napravljen je još prošli tjedan od dijela skuše koja se pekla u pećnici sa zlatnim šampinjonima. Jedem ga cijeli tjedan za doručak, uglavnom s tostom i već nekom kiselinom tipa kiselih paprika, krastavaca, ili svježim povrćem, kao što je paradajz. Vikend je i danas sam si priuštio i češnjak. Iako znam i to napraviti, na kiselo povrće uglavnom ne dodajem ulje, pa bude prostora za jogurt sa strane. Najčešće koristim jogurt ili probiotik od 1,5 dl.

Namazi u koje ide povrće dobivaju na masi, pa u prosjeku imaju manju vrijednost jediničnih kalorija. Veća količina dovodi do problema da treba puno vremena da se pojede, dok manje kalorija ostavlja prostor za mnogobrojne kombinacije unutar samog obroka. Povremeno radim ovakve namaze, ali ipak češće one kaloričnije koji imaju osnovnu namirnicu (riba/meso) plus masnoću, najčešće ulje (maslinovo/bučino). Kao i u svemu ove tematike, vrlo često, iako u postotku najmanje zastupljeni, začini znaju biti od presudnog značenja, barem vezano za sam okus jela kao cjeline.P.S. Nakon što na mahove nešto više pričam, i filozofiram, i ovdje i okolo, imam bar neko vrijeme izraženu potrebu ultimativno šutjeti. Do sada to zasićenje sobom nikada nije trajalo dugo. Eto,u par godina i 708 gotovo svakodnevnih postova nije neobično da se čovjeku omakne svašta, i da izleti iz okvira, ma koliko nastojao sam sebe precizno usmjeravati. Izgleda, ne bi bilo loše malo više vagati i riječi, i držati se onih nešto laganijih misli, u svakom slučaju prihvatljivijih, da ne kažem lakše probavljivih, zapravo, baš kao i kod jela, dobra mjera je vrlo često najbolji izbor, neovisno što pažnju uvijek više dobivaju ekstremi. Kako god, moja iskrena isprika svima koje sam udavio, eventualno i uvrijedio, a to se odnosi i na mene samoga. Bilježim se sa štovanjem, uz srdačan pozdrav, svako dobro i hvala.

Komentari (12) - # subota, 24.05.2014. - 17:56


* Pureća jetra sa žara uz salatu od mladog kupusa, paradajza i grčkog jogurta ... 530 kcal


20 dag purećih jetra (130 kcal / 10 dag)
10 dag mladog kupusa (20 kcal / 10 dag)
10 dag paradajza (20 kcal / 10 dag)
1 dl grčkog jogurta (140 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, peršin

- ugrij električni roštilj, stavi jetra, poklopi gornjom pločom roštilja i peci 5 min., kod serviranja posoli i zapapri, prelij s malo maslinovog ulja
- od tanko rezanog mladog kupusa , paradajza i grčkog jogurta napravi salatu kao prilog, posoli, zapapri, dodaj svježi peršin

Vjerujem da su raznolikost i umjerenost optimalan izbor ;)

Kada se spomenu jetra bude svakojakih komentara. Mnogi ih ne vole, a nerijetko je prisutna i gotovo gadljiva averzija. Kod onih koji ih koliko toliko vole je čest običaj da su isključivi oko načina pripreme, pa to mora biti samo dinstano na luku, namakano u mlijeku i slično. Eto, moj je pristup i odnos drugačiji. Neću reći da sam lud za jetrom, ali rado ću je povremeno pojesti s uvjerenjem koje sam u uvodu istaknuo.

Grčki jogurt je spoj jogurta i vrhnja. Ima više kiselosti nego kiselo vrhnje, ali i puno više kalorija nego jogurt. Obzirom da su mladi kupus i paradajz malo kalorični, veća količina ne bi ugrozila ukupan zbroj, ali da bi ovakva salata bila ukusna i da se jogurt ne bi u potpunosti izgubio, ovo je maksimum povrća koje je moglo ići, a da bude kako treba biti.

Ulje na jetra nije trebalo ići, ali eto, pasalo je malo dodatno podmazati.

Sveukupno gledano, bio sam jako zadovoljan ovim obrokom, i baš sam u
uživao u njemu.

P.S. S vremena na vrijeme se izgubim u pojedinačnim odgovorima na komentare, a i ponavljam se. Nisam siguran da te dodatne postpostovske litanije uopće itko čita. Možda će biti bolje rješenje da to što već mislim i želim reći ubuduće ipak pokušam nekako provući samo kroz postove, pa ne zamjerite ako naoko izostane direktna reakcija na neki vaš komentar. Eto, ne bi htio da se stekne krivi dojam, niti bi htio toliko vrludati bespućima vlastitih nedorečenosti. Nadam se da je evidentno da mi je stalo do vaših komentara, jer da nije, odavno bi ukinuo tu mogućnost. Hvala na razumijevanju, podršci i prisutnosti.

Komentari (10) - # subota, 24.05.2014. - 11:15


* Istarski pršut na mladom kupusu s mašlekima ... 410 kcal


3 dag pršuta (370 kcal / 10 dag)
5 dag tjestenine, mašleki (360 kcal / 10 dag)
15 dag mladog kupusa (20 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, peršin

- dinstaj mladi kupus na malo ulja, posoli, zapapri
- skuhaj tjesteninu u slanoj vodi, ocijedi, pomiješaj s kupusom
- dodaj na trakice rezani pršut i peršin, promiješaj i još kratko dinstaj

Ovo su zapravo mlade kupus flekice s pršutom ;)

Tko voli, želi i može, raditi će svoje tijesto, tj. flekice. Netko će i kupus uzgojiti sam, a ima bome i ljudi koji rade svoj pršut, od svojih svinja. Može se i vlastita pšenica mljeti u vlastitom mlinu, a i masline iz svog maslinika djevice mogu prešati u vlastitoj uljari. Naravno, može i bungee jumping za razonodu, tj. čisto za dobar osjećaj i bolji pregled nad situacijom. Eto, ja sam sve kupio gotovo i zamolio ženu da napravi kupus flekice. Na kraju sam samo dodao pršut, malo promiješao i prisvojio si autorstvo ovog jela. Nepravda ili ne, bio je odlično.


P.S. Malo smo se u prošlim komentarima dotakli jezika i značenja nekih pojmova. Hrvatska je i s bližim povijesno geografskim prirodnim okruženjem relativno mala, a opet nije sve jednoznačno, dapače. Meni je lijepa ta raznolikost, a posebno mi je drago kada ljudi shvaćaju što je primarno, a što pak nije.

Komentari (7) - # petak, 23.05.2014. - 17:48


* Rižoto s mladim kupusom i mozzarellom ... 440 kcal


5 dag mozzarelle (250 kcal / 10 dag)
5 dag riže (350 kcal / 10 dag)
15 dag mladog kupusa (20 kcal / 10 dag)
5 dag luka (35 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, svježi peršin, wurze

- dinstaj luk, pa mladi kupus, posoli, zapapri, pod kraj umiješaj mozzarellu i peršin
- rižu skuhaj u slanoj vodi i ocijedi, kod serviranja dodaj wurze

Nježno, jednostavno i ukusno ;)

Nije ovo baš pravi rižoto, ali tko ima vremena i volje cijepati dlake taj će si napraviti i baš pravi rižoto od istih ovih namirnica, ili od nekih sasvim drugih. Eto, i mozzarella se može napraviti u kućnoj radinosti, pogotovo ako vas u ranu zoru budi miris netom pomuzenog mlijeka, ali dobro, šalu na stranu, dobar je ovo obrok baš takav kakav je, a da se lako može doraditi, poboljšati, prilagoditi već nekom osobnom ukusu i afinitetu, to nije sporno.

Wurze je varijanta tekuće vegete. Ima kemijski pojačivač okusa u sebi, kao i niz meni skroz nedefiniranih komponenti, ali i opet dobro, obitelj koja godišnje možda potroši bočicu od 2,5 dl ima dobre šanse da od toga nikome ne naraste rep, valjda.

Poštovati sezonu, logično je, jer eto, vjerujem da se dobije više, a plati manje. U ovom jelu tu prije svega mislim na mladi kupus, koji je baš jeftin ovih dana. Neko bi mogao pomisliti da se bahatim mozzarellom, ali što da radim, stalno su akcije. Obična riža je standardno jeftina. Skupog domaćeg maslinovog ulja je toliko malo da ni ono nije narušilo ukupni cjenovni trend. Dakle, da, ovo nije skup obrok, dapače, u stvarnosti je koštao nešto malo ispod 5 kn.

Komentari (17) - # četvrtak, 22.05.2014. - 18:24


* Gablec: Salata od maslina i rajčica s mozzarellom, maslinovim uljem i bosiljkom ... 440 kcal


10 dag mozzarelle (250 kcal / 10 dag)
5 dag maslina (142 kcal / 10 dag)
10 dag paradajza (26 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
bosiljak

Nekada sam se uglavnom izgovarao i svašta jeo za gablec,
a ponekada ga i preskakao, što se često znalo pokazati kao velika greška ;)


Već duže vrijeme imam sasvim pristojne gablece. Rijetko ih objavljujem zbog uvjeta za fotografiranje. Kada nešto pokušam mobitelom na licu mjesta ipak to ne ispadne na razini koja bi mi bila prihvatljiva, jednostavno, nije to baš to. Gablec u pravilu pripremam u jutro, a kada god mogu užicam da mi ga žena napravi. Ovaj sam radio večer ranije, pa se nakon slikanja odmarao u frižideru, da bi ga u jutro standardno uzeo sa sobom na posao.

Dan kasnije sam imao kuhanu šunku s grahom, krastavcima i bučinim uljem. Nerijetko uleti mala konzerva tune, meso ili riba od nekog prethodnog obroka, pa dodam razno kiselo ili svježe povrće. Sirevi su vrlo praktični za kombiniranje u hladne salate. Trenutno imam bijeli meki u salamuri, friški zrnati, plavi pljesnivi, Džiugas i Maasdam. Mozzarelle više nema, jer je, nakon ovog gableca, zadnja otišla jučer za večeru u kombinaciji s rižom i mladim kupusom, ali o tome u sljedećem postu, valjda.

Konstatacija da je greška preskakati gablec još i više vrijedi za doručak. Bez puno kompliciranja, optimalno se pokazalo 3 standardna, umjerena i raznolika obroka, i to je to. Ako uz obrok ne bi išla voćka, onda ju je poželjno pojesti kao međuobrok. Danas sam jeo jagode, a kasnije i krušku, i to me baš veseli, jer voće još uvijek prečesto "zaboravim".

Komentari (16) - # srijeda, 21.05.2014. - 14:34


* Pileći zabatak i zlatni šampinjoni uz zelenu salatu i rotkvice ... 410 kcal


10 dag tamne piletine s kožicom (170 kcal / 10 dag)
20 dag zlatnih šampinjona (20 kcal / 10 dag)
5 dag rotkvica (20 kcal / 10 dag)
5 dag zelene salate (10 kcal / 10 dag)
0,1 dl suncokretovog ulja (900 kcal / 10 dag)
0,1 dl bučinog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, jabučni ocat

- pirjaj piletinu i šampinjone (poklopljeno)
- serviraj uz zelenu salatu s rotkvicama i bučinim uljem

Eto, već je na red došao i nedjeljni ručak ;)

Standardno jelo za koje je potrebno malo strpljenja, jer pirja se polako, povremeno miješa i tako to. Kod pirjanja namirnice se kuhaju u svom vlastitom soku, pa jelo treba manje ulja nego kada se dinsta ili prži. Teksturom i ukusom naginju kuhanom, što znači da ima više sočnosti, a manje hrskavosti. Kao i uvijek, začini idu prema trenutnoj inspiraciji, a ona ponekada i nije osobita, pa budu skroz obični, ali ništa manje dobrog okusa. Zaključno, ovo je bio vrlo prihvatljiv obrok, s nešto manje kalorija.


P.S. Znam da ovakva jela ne privlače baš neku pažnju, ali upravo su ona dio svakodnevne kuhinje mnogih od nas. Tv glamur je ipak kao i sapunice, jedan sasvim drugi svijet, koji često ne doseže dalje od tih, nekada kutija, danas tek okvira. Zapravo, kada razmislim, nema na ovom blogu puno više od informacije o kalorijama, sasvim malo iskustva i tek povremeno pokoje ideje izvan standarda i običnosti. Kako god, to je što već je, pa koga nešto od navedenog i prezentiranog zanima, tu je, koga pak ne, isto je tu, naravno, dok je.

Komentari (12) - # utorak, 20.05.2014. - 17:26


* Pečena kuhana šunka na mladom luku s integralnim špagetima ... 440 kcal


5 dag kuhane šunke (260 kcal / 10 dag)
5 dag integralnih špageta (360 kcal / 10 dag)
10 dag mladog luka (40 kcal / 10 dag)
0,1 dl ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar

- usitni mladi luk i kuhanu šunku, kratko ih proprži na ulju, zapapri
- skuhaj špagete u slanoj vodi, ocijedi, pomiješaj s mesom i lukom

Brz, jednostavan i ukusan obrok,
sa štihom jela koje nerijetko jedem iza Uskrsa ;)


Obzirom da je šunka kuhana koji dan ranije, ovo se jelo napravi za čas, tj. taman toliko koliko treba da se špageti skuhaju. To što meso i luk idu na tavicu najviše je u svrhu da se ugriju i dodatno puste malo svojih okusa. Obzirom da takva jela radim u velikoj wok tavici, lako je umiješati i tjesteninu. U nekoj manjoj tavici ili posudi bi se teško promiješalo, a obzirom da je čep ulja vrlo malo, bitno je da pokoja kap dođe do što većeg dijela špageta.

Naravno, problem suhoće, tj. nedostatka umaka, se kod ovakvih jela uvijek može lako riješiti sjeckanim paradajzom, koncentratom ili kečapom. Ako se ne pretjera, ni kalorijski se neće zeznuti, ali ipak, svaki dodatak valja uzeti u obzir želi li se imati što veća kontrola nad obrokom. To se posebno odnosi na gotove umake.

Eto, za probu, malo dobrog kečapa sasvim lijepo upotpunjuje okus.

I da, mladi luk bi ubio svaki nježan začin, zato mu je papar taman. Ja sam ga zapravo stavio kod samog serviranja.


Komentari (10) - # ponedjeljak, 19.05.2014. - 17:19


* Skuša i zlatni šampinjoni ... 490 kcal


20 dag fileta skuše (170 kcal / 10 dag)
30 dag zlatnih šampinjona (20 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
mješavina začina za riblja jela: sol, roza papar, peršin, timijan, crni papar, narančina kora, ekstrakt limuna, bijeli papar, češnjak, zeleni papar, kvasac, sečuanski papar

- operi šampinjone
- skušu očisti i filetiraj, osuši u papirnatim ručnicima
- ribu i šampinjone naulji, začini, stavi na papir za pečenje u protvanu
- peci otklopljeno 20 minuta na 200 stupnjeva (bez okretanja i miješanja)

Istina, malo pusta kombinacija, ali eto, desi se ;)

Čovjek bi rekao da se ovdje nema što zeznuti, ali ipak ima. Stavio sam previše začina, a njemu je na žalost dosta soli, pa je sve skupa bilo preslano. Dodatni zez je to što je riba filetirana, pa se utrljala veća površina nego je to kod cijele ribe. Dio ribe je ostao za neki namaz. Vjerojatno s kuhanim jajem, maslinovim uljem i kiselim krastavcima. Sada mi je palo na pamet da sam i ovo jelo mogao upotpuniti s kiselim krastavcima, ali eto. što je, tu je, a sljedeći puta pametnije, valjda.
Komentari (10) - # nedjelja, 18.05.2014. - 13:05


* Namaz od maslina i parmezana na tostu s mladim lukom, rotkvicama i bučinim ... 560 kcal

5 dag integralnog tosta (250 kcal / 10 dag)
8 dag namaza od maslina i parmezana (380 kcal / 10 dag)
10 dag mladog luka i rotkvica (40 kcal / 10 dag)
0,1 dl bučinog ulja
sol

- namaz od maslina i parmezana (za 20 dag namaza):
50% maslina (10 dag)
25% maslinovog ulja (0,5 dl)
20% parmezana (4 dag)
5% peršina (1 dag)

... 380 kcal / 10 dag

Jedan od namaza s kojim sam najzadovoljniji ;)

Krenuo sam naširoko objašnjavati zašto je baš ovakav sastav, i kako bi neki drugi možda bio još i bolji, ali odustao sam. Ovo je jednostavno izvrstan namaz, ili bolje rečeno, sukus ideje je po mojim kriterijima istinski vrijedan pažnje, a dalje prema osobnom afinitetu, želji, situaciji ...

Eto, baš sam uživao u današnjem kasnom doručku.

Komentari (13) - # subota, 17.05.2014. - 13:51


* Sir, šparoge i tjestenina ... 430 kcal


3 dag tvrdog kravljeg sira (400 kcal / 10 dag)
5 dag širokih rezanaca (360 kcal / 10 dag)
20 dag šparoga (20 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, bosiljak

- skuhaj šparoge i tjesteninu u slanoj vodi, ocijedi, žena radi odvojeno, ja bi zajedno
- serviraj s ribanim tvrdim kravljim sirom, prelij maslinovim uljem, završno začini bosiljkom

Šparoge na akciji, a izgledaju dobro, kako odoljeti ;)

Često, odem u kupovinu po jedno, a vratim se sa skroz drugim.

Ovo nisu divlje šparoge, ali je tjestenina kupljena pod domaću, baš kao i maslinovo ulje, a sir je provjeren, tj. nešto skuplji, i jednom riječju, izvrstan. Jelo koje se napravi brzo, i ukusno je, a po mnogočemu je i nutricionistički prihvatljivo, praktički, dobitna je kombinacija, ali dobro, sutra je novi dan, neke nove ponude i novi ili pak stari izbori, a ovo je samo jedno obično, svakodnevno jelo.P.S. Ove šparoge su premija, ali kupio sam i uskršnju rolanu šunku na akciji. Uistinu je povoljna, ali meni zapravo ne odgovara jesti masnu svinjetinu, stoga, da, u konačnici, sve je samo ne povoljna i prihvatljiva, ali eto, tu je, skuhana, očišćena od mrežice, narezana i stavljena u frižider, raspoloživa za neke nove pogreške. Htio sam valjda reći: "Želiš li jesti pametno neće pomoći kupuješ li glupo!".

Komentari (19) - # petak, 16.05.2014. - 07:12


* Paella ... 430 kcal


33 dag polugotove smrznute paelle (128 kcal / 10 dag)
- riža, rakovi, lignje, dagnje, riba, pileća prsa, grašak, paprika, šampinjoni, mrkva, koncentrat rajčice, luk, češnjak, ulje, sol, ružmarin, šafran

- prema uputama proizvođača: dodaj malo vode i dinstaj 13-14 minuta, miješaj


Španjolski rižoto na kineski način ;)

Puno je priča o vrstama i originalnim receptima, baš kao i kod mnogih drugih tradicionalnih jela. Svaki kuhar ima neka svoja pravila. Poneki već i od same riže ili posude za pripremu naprave cijelu filozofiju. Kako god, uz sve šarenilo ipak postoje neke zajedničke crte. Izabrao sam: rižu, više vrsta mesa, više vrsta povrća, maslinovo ulje i šafran kao začin.

Iako polugotov smrznuti proizvod, bila je ovo vrlo ukusna paella. Uzgred, nije bila ni jeftina, dapače.

Prvu paellu sam jeo prije par desetljeća u Alicanteu, glavnom gradu pokrajine Valencija, koja se smatra mjestom podrijetla ovog specijaliteta. Lokalna ekipa mi je rekla da su njihovi stari paellu najčešće radili od riže i čega su već imali, a nerijetko i od ostataka drugih jela. Vremenom je postala brend, pa su tako i varijante i cijene po restoranima izrazito različite

Komentari (12) - # četvrtak, 15.05.2014. - 12:00


* Rižoto od teletine, ječma i mladog kupusa sa šafranom ... 420 kcal10 dag teletine od buta (110 kcal / 10 dag)
5 dag ječma (350 kcal / 10 dag)
15 dag mladog kupusa (30 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, estragon, šafran

- kratko i naglo zaprži meso na maslinovom ulju, posoli, dodaj ječam, promiješaj da se zrna malo naulje, dodaj tri puta veću količinu vode nego je ječma, posoli, zapapri i kuhaj poklopljeno oko 40 minuta na laganoj vatri, okreni meso koji puta, podlijevaj vodom po potrebi (ja sam na početnih 1,5 dl dodao još 1,5 dl), ali tako da pod kraj bude bez tekućine, dodaj narezani mladi kupus, ovlaš posoli i zapapri, dinstaj još par minuta, kada se jelo malo ohladi, izvadi meso i začini ga suhim estragonom, a u ječam i kupus umiješaj šafran, serviraj mlako

Puno se ugodnih okusa našlo u ovom zanimljivom jelu ;)

Osjetljivo i složenije nego obično, jer treba pratiti i dobro pogoditi trajanje pojedinih faza, pa količinu vode, itd., ali da se meso više ispeklo nego kuhalo, a ječam većim dijelom napravio skroz odvojeno i u puno vode, koja bi se na kraju ocijedila i bacila, vjerujem da jelo ne bi bilo bitno lošije, ali dobro, ovako bi to nekako trebalo ići, pa da se okusi sljube, sve kao pusti svoje i slična spika, koja se često može čuti od raznih kulinarskih gurua. Shodno navedenom, očekivanja od ovog jela su bila velika. Na moje osobito zadovoljstvo, i ispunjena su. Jednom riječju, izvrsno.

Eto, fine namirnice nije veliki problem ponavljati i nekoliko dana za redom, a teletina i mladi kupus su svakako u toj grupi. Vjerujem da vam je poznat razlog zašto će šafran ići vrlo rijetko.

Hoće li se teletina usitniti ili ostaviti u komadu, za jela koja jedem vilicom i nožem, više manje je svejedno, bar meni. Ovaj puta sam meso namjerno ostavio u komadu da ga mogu izvaditi prije nego umiješam šafran koji sve oboji karakterističnom žutom.

Zašto rižoto, ako nema riže?
Valjda zato što će 90% ljudi umjesto ječma u svojim jelima koristiti rižu, pa se tako i rižoto kao pojam uvriježio, dok ječmoto ne prepoznaje ni google prevoditelj, ni razni ispravljači gramatike. I još mala napomena, nakon 40 min. kuhanja ječam je pomalo sirovkast, čak i gumenkast i mnogima to neće biti dovoljno. Takve su bile i reakcije članova moje obitelji. Meni je bilo točno onako kako sam htio i kako mi paše.


P.S. U užoj obiteljskoj grupi, troje nas je, i ne jedemo sve obroke zajedno, ali eto, 70 dag teletine nam traje dva-tri dana, tj. radi se otprilike o 5-7 porcija već nekih jela. U tom kontekstu i jedinična cijena ima sasvim drugi značaj. Ova napomena je bespotrebno, ali ipak stvarno prisutno, opravdanje za treću teletinu u nizu. Da bi potencirao poantu onoga što sam htio reći namjerno sam začinio šafranom, iako bi sasvim dobro išao i peršin i cijeli niz drugih začina. Dakle, ne, nisam neki bogatun, i ne davim se teletinom, dimljenim lososom, ... ali male količine u kontinuitetu daju mi solidnu slobodu izbora. Inače, kakav je odnos prema teletini, takav je i prema kupusu, koji je koštao tek par kuna za kilu, jer eto, definitivno, cijena mi nije kriterij koji bi u cjelini imalo smisla apostrofirati, iako to povremeno činim. Naravno, ni blog tjedna nije razlog zašto gnjavim s teletinom i mladim kupusom. Jednostavno su kupljeni za nedjeljni ručak i troše se uobičajenim tempom.

Komentari (12) - # srijeda, 14.05.2014. - 08:41


* Wok: Teletina, grah i mladi kupus ... 460 kcal

10 dag teletine od buta (110 kcal / 10 dag)
10 dag kuhanog graha (110 kcal / 10 dag)
20 dag mladog kupusa (30 kcal / 10 dag)
0,2 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
mješavina azijskih wok začina: jodirana morska sol, mrkva, vrganj, đumbir, korijander, kumin, limunska trava, sečuanski papar, kvasac (pšenica), kurkuma, čili

- meso usitni, dinstaj u woku 5 min., dodaj grah iz konzerve, s dijelom soka, i ribani mladi kupus, začini mješavinom azijskih wok začina, dinstaj sve zajedno još par minuta

Zanimljivo, jednostavno i ukusno ;)

To mi je omiljeni uvod u recenziju jela, i gotovo da bi na tome moglo i ostati, ali ... Neki u većinu jela koje dinstaju stavljaju luk, posebno kada je uključeno i meso. Meni je to kao izbor skroz u redu, ali osobno, ipak volim drugačije, tj. još malo jednostavnije. Ovo jelo je vrlo brzo gotovo. Pola je nešto težih namirnica, pola lakših, a ulja taman za tu količinu i način pripreme. Ribani mladi kupus je krenuo prema kašici. Najbolji su bili oni dijelovi koji su pali sa strane ribeža i ostali krupniji. Dakle, drugi puta ću ga narezati, i to ne presitno. Iako je termička obrada bila minimalna, i ti veći komadi, bili su skroz mekani. Mesu je bilo dovoljno tih par minuta u woku, a grah je već kuhan. Sve u svemu, nutritivno uravnoteženo i kalorijski prihvatljivo. Ovo je dobra šablona po kojoj se može napraviti cijeli niz vrlo različitih jela.

Komentari (12) - # ponedjeljak, 12.05.2014. - 19:58


* Teletina na naglo s pistacijem uz salatu od mladog kupusa ... 430 kcal


15 dag teletine od buta (110 kcal / 10 dag)
1,5 dag pistacia (560 kcal / 10 dag)
15 dag mladog kupusa (30 kcal / 10 dag)
0,15 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, aceto balsamico

- teletinu natuci batom, pa ispeci na naglo, na skroz malo ulja, posoli, popapri, posipaj mljevenim pistacijem
- naribaj mladi kupus, začini maslinovim uljem, aceto balsamicom, posoli, popapri


Mislio sam si nekako,
teletina će biti krvava, ali ipak nije.
U planu je bio i kuhani grah, ali eto, izostao je ;)Mladi kupus, delicija je za sebe. Nekako ispada da je po zajedničkoj jedinici mjere pistacio daleko najskuplji, pa onda ide teletina, pa maslinovo ulje, a cjenovno, na samom začelju je mladi kupus. E sada, po nekim drugim kriterijima redoslijed bi bio sličan, a po nekim trećima i znatno drugačiji. Po meni, i dalje, najbolje je šarati, i biti umjeren, koliko se to već može.


Sve u svemu, baš dobar obrok, pače, ekstra dobar.P.S. Fotografija je malo zbrčkana, i da, paradajz je samo estetski dodatak, ali to ne bi trebalo umanjiti izvrsnost ovog jela. To što se radi o nešto skupljem obroku, nutricionistički, irelevantno je, a čak je i apostrofirana cijena relativno prihvatljiva, obzirom na količine. Za one koji vole jednostavno i konkretno, ovaj obrok košta otprilike oko 19,42 kn. Da, nedjelja nije svaki dan, i nisam ja otok sam za sebe, ali da me ne bi krivo razumjeli, ne žalim se, samo konstatiram. Ta ionako, u kontinuitetu, kod svih nas, radi se o svjesnom izboru, ma kolika nam bila ugoda izgovora navodne nesvijesti, okolnosti, ...

Komentari (10) - # nedjelja, 11.05.2014. - 20:36


* Mozzarella na paradajzu i puretini uz dinstanu mrkvu na maslacu ... 490 kcal


10 dag odrezaka purećih prsa (120 kcal / 10 dag)
3 dag mozzarelle (250 kcal / 10 dag)
5 dag paradajza (20 kcal / 10 dag)
0,05 dl ulja (900 kcal / 10 dag)
20 dag mrkve (40 kcal / 10 dag)
2 dag maslaca (750 kcal / 10 dag)
sol, papar, bosiljak

- mrkvu naribaj i dinstaj na maslacu, posoli
- puretinu nalupaj, posoli, popapri i peci na malo ulja, nakon što okreneš jednu stranu stavi paradajz, na njega bosiljak, pa mozzarelu

Vrlo ukusan i po osnovnim kriterijima skroz prihvatljiv obrok ;)

Jelo se pripremalo u inox tavici zato što je postojala mogućnost da će biti potrebno sve malo zapeći u pećnici, ali sasvim dobro je ispalo baš ovako. U kontekstu svega što sam do sada objavljivao, dalo bi se tu lamentirati o nešto manje zastupljenim ugljikohidratima, ali eto, nije nužno.

Komentari (16) - # subota, 10.05.2014. - 19:44


* Mafini od banane, jaja i jagoda, uz jagode i jogurt ... 440 kcal


10 dag jaja - 2 manja (150 kcal / 10 dag)
10 dag banane (90 kcal / 10 dag)
20 dag jagoda (40 kcal / 10 dag)
2 dl jogurta (60 kcal / 10 dag)

- blenderom napravi smjesu od 2 jaja, banane i pola jagoda
- uli u kalupe za mafine i peci 25 min. na 170 stupnjeva
- serviraj uz još jagoda

Ako netko kaže da je kolače lako peći,
taj ih je ili pekao jako puno ili ih nije pekao uopće ;)


Dobro, ovo je u osnovi smjesa za palačinke (objavljeno kao: "* Palačinka od banane i jaja ..."), a ne kolač, ali idejno je to sve izgledalo isto. Kako to već biva, u praksi nastaju realni problemi. Prvo sam pekao 10 minuta, za što se odmah vidjelo da je premalo, pa onda još 5 minuta, pa još 10, ali se i pećnica po malo hladila čestim otvaranjem, pa se i dio temperature gubio. Tako je to kada čovjek ne zna što radi. Na kraju, kada sam odustao od daljnjeg pečenja i nestručnog pikanja čačkalicom, kojom sam kao provjeravao da li je gotovo, mogu reći da je ovo bilo vrijedno iskustvo za mene. Nakon ovoga nikada više neću podcjenjivati kolače, pa i one koji djeluju kao najjednostavniji. Da se vratim na svoj uradak. Izvana se lijepo ispeklo, ali u sredini je ipak ostalo malo mljackavo. Papir se razmočio, a mrvicu je i procurilo. Kada sam nazovi mafine izvadio iz pećnici, čak su se malo i napuhnuli, što je bilo lijepo za vidjeti, ali ubrzo se sve ispuhalo. Od svega će ostati odličan okus i malo straha da sam pojeo sirova jaja. Uz pola jagoda sa strane i jogurt, ovo ispada cjelovit i sasvim pristojan obrok.

Update: Pala je ideja da bi se mogao koristiti silikonski kalup za pečenje jaja, a dodatno, za bolju teksturu razmišljam o dodavanju kokosovog brašna, ili mljevenog rogača, maka, ... i sličnog. Kako god, ima tu prostora za igru.


Update 11. svibnja 2014.
Probao sam s gornjim kalupom. U smjesu je išlo 2 jaja, banana i 5 dag kokosovog brašna. Katastrofa. Dio na tavici brzo tamni, a onaj s gornje strane je sirov i tekuć. Svaki pokušaj okretanja vodi raspadu forme. Na kraju sam pečenu rinfuzu ugurao u kalup da bude makar malo oblikovano. Iako je okus dobar, zaključujem da to meni definitivno ne ide i gotovo. Još sam napravio rusvaj u kuhinji i opekao se. Točka.


P.S. Sada kada me izabralo na tjednoj bazi ne mogu ovo staviti kao post, pa eto, neka ide ovdje i polako u zaborav.

Komentari (3) - # subota, 10.05.2014. - 12:15


* Skuša i tikvice iz pećnice ... 470 kcal


20 dag skuše (170 kcal / 10 dag)
20 dag tikvica (20 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar

- tikvice nareži krupno i stavi na papir u plahu za pečenje, posoli, naulji
- ribu očisti, osuši, posoli, lagano naulji maslinovim uljem, stavi na tikvice
- peci u pećnici na 200 st. oko 30 min., na pola promiješaj tikvice i okreni ribu
- kod serviranja tikvice zapapri

Jednostavnost je u kulinarstvu često prava blagodat,
ali ponekada se ipak dobije tek jelo bez duše,
a upravo na tom nekom tragu je i ovo ;)


Sama skuša je bila izvrsna, ali eto, sve skupa je ipak ispalo malo pusto. Da su bar tikvice ljepše upotpunile ribu, ali nisu. Ostale su nekako vodene, a još sam ih i presolio. Općenito, začinima se jelo može značajno podići, ali i zeznuti. Ovaj puta sam tu ostao skroz nemaštovit, a na žalost i neumjeren. Kalorijski, nije bilo prostora za krumpir ili slično. Jedna od ideja je bila da samo pola skuše ide u obrok, ali od toga sam odmah odustao obzirom da sam ionako radio još jednu za idući dan. Ta druga je očišćena tako da je ostalo samo čisto pečeno meso. Uz paradajz i malo maslinovoga bila je sasvim pristojan gablec.


P.S. Ne može se usporediti komocija gotovih fileta i većeg ili manjeg zezanja s cijelom ribom. Kada bi sve oko prehrane napravio baš onako kako bi htio, i iza čega bi sto posto stajao, valjda bi se samo time trebao baviti. Da još sam uzgajam povrće, pecam, ... to bi bilo to, ali eto, životne kockice su se posložile malo drugačije. Moji baka i djed su bili u pravom kontaktu s prirodom i time što su jeli. Sve je bilo pravo domaće, nešpricano i sezonski, ali osim svetka i petka, tj. nedjelje, puno je obroka bilo skroz pusto, a posebno baš ti u petak, koji mi čitatelji često spominju kada vide fotografiju ribe. Moji na selu su petkom najčešće jeli prazno varivo, a meso, pa i riba su bili u jednoj drugoj kategoriji, svakako ne svakodnevnoj. Uz sve što su radili, da su i imali internet nema šanse da bi ga stigli i pogledati, a kamoli objavljivati što su jeli i o čemu razmišljaju. Eto, svako vrijeme nosi svoje izbore i mogućnosti. Volim vjerovati da iskreno cijenim sve to što imam, uz obitelj i kruh svagdanji, vrlo česti riblji "petak", pa i blog. Hvala svima koji mi pomažu da to bude tako kako već je, jer kao što rekoh, nisu vremena da bi čovjek sve mogao sam.

Komentari (9) - # petak, 09.05.2014. - 10:01


* Sardine, bob i mrkva ... 440 kcal


7 dag srdela iz konzerve (120 kcal / 10 dag)
10 dag mladog boba (40 kcal / 10 dag)
10 dag mrkve (40 kcal / 10 dag)
0,3 dl ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, limun

- bob skuhaj u slanoj vodi, ohladi
- sirovu mrkvu naribaj i začini limunom
- serviraj uz srdele, povrće preli uljem od ribe

Što reći?

Povrće je super, a riba, taman toliko koliko je već dobra,
a ova je baš dobra, valjda zato što je jadranska ;)


Bio sam i solidno gladan, što vrlo blagotvorno utječe na doživljaj i onih kulinarski skromnijih jela. Jednostavno ne stignem, tj. ne mogu uvijek izdvojiti vrijeme i volju za hranu koliko bi htio, niti mogu ugnjaviti nekog drugog. Eto, to je tako. Ali i ovaj je obrok balansiran, makar za nijansu drugačiji i kalorijski umjeren, a kada se uživa u okusu pojedinih namirnica, mogu reći da je zanimljiv, sasvim prihvatljiv i da mi je baš pasao, neovisno o tome što je mala šansa da ću ga ponoviti.

Da ne bi bilo zabune, cijela konzerva ribe s uljem, sveukupno ima 10 dag i nosi 360 kcal.

Komentari (14) - # ponedjeljak, 05.05.2014. - 22:58


* Palačinka od banane i jaja s džemom od aronije, jogurt ... 480 kcal


6 dag jaja - 1 kom. (150 kcal / 10 dag)
10 dag banane - 1 kom. (90 kcal / 10 dag)
5 dag džema od aronije (180 kcal / 10 dag)
0,1 dl ulja (900 kcal / 10 dag)
2 dl jogurta (60 kcal / 10 dag)

- izmiksaj banane i jaje, ispeci u tavici na ulju, namaži džemom

Vrlo posebno i ukusno, rahlasto i slatko ;)

Nisam pekao dugo, jer je vrlo brzo dobilo boju. Čep ulja je popilo samo tako. Nije baš pogodno za okretanje, pa ću drugi puta probati s kalupima za mafine u pećnici. Tako će ići i manje ulja.

Obzirom da je ova palačinka ugodno slatka, kiselkasto grkasti džem od aronije se odlično uklopio.

Komentari (12) - # nedjelja, 04.05.2014. - 22:35


* Orada, patlidžani i tikvice iz pećnice ... 450 kcal


20 dag orade (80 kcal / 120 dag)
10 dag patlidžana (20 kcal / 10 dag)
10 dag tikvica (20 kcal / 20 dag)
0,3 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar

- ribu očisti i posoli, povrće nareži, složi u protvan i ispeci u pećnici

Volim ribu, i paše mi, a lagano povrće je savršena pratnja ;)

Perfektan obrok. Ni ovo jelo nisam radio ja. Kada sam pitao ženu koliko je pekla ribu i na koliko stupnjeva, rekla je "po osjećaju". Njen odgovor nije ostavio prostor za daljnju raspravu. Meni je to skroz u redu, ali eto, ne mogu dati precizniji podatak ni vama, ni sebi. Kako god, poštujem ruku koja me hrani, iako se ovdje više radi o formalnoj figuri no o srži.

Izostanak grupe "kruh i zamjene", tj. tipičnih namirnica koje su poglavito ugljikohidrati, dalo je malo lufta za koju kap ulja više. Bez osobite namjere, ovo se može svrstati u LCHF prehranu. Uzgred, nakon početnog oduševljenja uvjerio sam se da LCHF fanatici nisu ništa drugačiji od svih ostalih fanatika. Što se mene tiče, svima im sretno i široko polje bilo, a ja ću i dalje raznoliko i umjereno, koliko mi je to već moguće.

Htio bi tek vjernu fotografiju, ali ne ide to uvijek samo tako. Ova je prije stavljanja u pećnicu.P.S. Nije da ću ovo prvi puta ispričati, i općenito, nije da se ne ponavljam, ali eto, meni je ova priča baš znakovita. Vlasnik renomiranog restorana na Jadranu je napravio mali test vrlo uglednog međunarodnog gastronomskog žirija. Servirana im je divlja i riba iz uzgoja. Nisu znali što bi točno trebali ocjenjivati osim čistog gastronomskog doživljaja. Gotovo svi su ribu iz uzgoja proglasili kao bolju, tj. kvalitetniju. Taj ugostitelj od tada nema dilema što će ponuditi svojim gostima, a i meni je ta priča pomogla u donošenju nekih odluka. Naravno, neusporedivo sam ovisniji o mogućnostima, no o svom slobodnom izboru, ali i to je smo krinka koju ego spretno priredi.

Komentari (6) - # nedjelja, 04.05.2014. - 09:00


* Prvomajski grah s kobasicom i za koji dan poslije ... 510 kcal


Za 8 porcija:

50 dag graha, suhog (350 kcal / 10 dag)
10 dag ječmene kaše - ričet (350 kcal / 10 dag)
10 dag tjestenine (360 kcal / 10 dag)
2 dl sjeckanog paradajza (20 kcal / 10 dag)
35 dag dimljenih češnjovki (440 kcal / 10 dag)
sol, papar, vegeta, menta, peršin, mljeveni čili

- grah proberi i namoči preko noći
- zakuhaj grah na par minuta i tu prvu vodu baci, u drugoj ga kuhaj 1 sat zajedno s ječmom i kobasama, začini solju, paprom, mentom, vegetom i mljevenim čilijem, samelji dio smjese da dobiješ gustoću, vrati u lonac, dodaj sjeckanu rajčicu i tjesto, kuhaj još 10 min., završno začini peršinom

Ovakva jela nikada ne radim, ali rado jedem ;)
Komentari (7) - # subota, 03.05.2014. - 11:15


* Panirani oslić i lešo blitva ... 420 kcal


15 dag paniranog oslića (160 kcal / 10 dag)
25 dag smrznute blitve (20 kcal / 10 dag)
0,15 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, češnjak

- na malo ulja isprži smrznuti panirani oslić
- blitvu skuhaj, začini češnjakom i paprom, prelij maslinovim uljem

Ponekada cijena odgovara pretpostavljenoj kvaliteti ;)

Vele da je u ovim trokutićima čisti aljaški oslić,
pripremljen i zaleđen netom nakon ulova.
E sada, možda i je, tj. baš tako i košta.

Moji su obroci velikim dijelom uvjetovani raznim kompromisima. To samo po sebi nije tako loše, ali ako je temelj za izgovore kada se radi što nije dobro, onda to definitivno nije to. S druge strane, da se ponešto ponovi, isto, ili vrlo slično, nadam se da je i najizbirljivijima razumljivo.

I da, ne radi se o opjevanoj aljaškoj kolji, da ne bi bilo zabune.

Komentari (6) - # petak, 02.05.2014. - 12:34


* Guacamole umak na kruhu uz mozzarellu i paradajz ... 370 kcal


5 dag mozzarelle (250 kcal / 10 dag)
3 dag kukuruznog kruha (250 kcal / 10 dag)
5 dag guacamole umaka (120 kcal / 10 dag)
10 dag paradajza (20 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
himalajska sol, bosiljak

1. Maj je, i pravo je da se ni oko klope ne radi puno ;)
Gotovi umaci se obično koriste baš kao umaci, ali meni nije prvi puta da ih koristim kao namaze. Guacamole, poznati meksički umak od avokada je vrlo ukusan i odlično paše u obroku s nešto manje izražajnim sirom kao što je mozzarella, a moram priznati da i paradajz još nema onaj svoj prepoznatljivi okus koji će imati kada mu bude sezona. Isto tako bi bilo odlično uvijek imati svježi bosiljak, ali eto, svakodnevne obične kuhinje puno toga nemaju kao one promotivno prodajne.

Sretan vam 1. Maj ;)

Za ručak je naravno bio grah. Moja je želja bila s buncekom, ali ekonomičniji i praktičniji članovi obitelji su me uvjerili da je dimljena češnjovka prihvatljivije rješenje.Komentari (5) - # četvrtak, 01.05.2014. - 17:02


<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se