* Pureća jetra sa žara uz salatu od mladog kupusa, paradajza i grčkog jogurta ... 530 kcal


20 dag purećih jetra (130 kcal / 10 dag)
10 dag mladog kupusa (20 kcal / 10 dag)
10 dag paradajza (20 kcal / 10 dag)
1 dl grčkog jogurta (140 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, peršin

- ugrij električni roštilj, stavi jetra, poklopi gornjom pločom roštilja i peci 5 min., kod serviranja posoli i zapapri, prelij s malo maslinovog ulja
- od tanko rezanog mladog kupusa , paradajza i grčkog jogurta napravi salatu kao prilog, posoli, zapapri, dodaj svježi peršin

Vjerujem da su raznolikost i umjerenost optimalan izbor ;)

Kada se spomenu jetra bude svakojakih komentara. Mnogi ih ne vole, a nerijetko je prisutna i gotovo gadljiva averzija. Kod onih koji ih koliko toliko vole je čest običaj da su isključivi oko načina pripreme, pa to mora biti samo dinstano na luku, namakano u mlijeku i slično. Eto, moj je pristup i odnos drugačiji. Neću reći da sam lud za jetrom, ali rado ću je povremeno pojesti s uvjerenjem koje sam u uvodu istaknuo.

Grčki jogurt je spoj jogurta i vrhnja. Ima više kiselosti nego kiselo vrhnje, ali i puno više kalorija nego jogurt. Obzirom da su mladi kupus i paradajz malo kalorični, veća količina ne bi ugrozila ukupan zbroj, ali da bi ovakva salata bila ukusna i da se jogurt ne bi u potpunosti izgubio, ovo je maksimum povrća koje je moglo ići, a da bude kako treba biti.

Ulje na jetra nije trebalo ići, ali eto, pasalo je malo dodatno podmazati.

Sveukupno gledano, bio sam jako zadovoljan ovim obrokom, i baš sam u
uživao u njemu.

P.S. S vremena na vrijeme se izgubim u pojedinačnim odgovorima na komentare, a i ponavljam se. Nisam siguran da te dodatne postpostovske litanije uopće itko čita. Možda će biti bolje rješenje da to što već mislim i želim reći ubuduće ipak pokušam nekako provući samo kroz postove, pa ne zamjerite ako naoko izostane direktna reakcija na neki vaš komentar. Eto, ne bi htio da se stekne krivi dojam, niti bi htio toliko vrludati bespućima vlastitih nedorečenosti. Nadam se da je evidentno da mi je stalo do vaših komentara, jer da nije, odavno bi ukinuo tu mogućnost. Hvala na razumijevanju, podršci i prisutnosti.

Komentari (10) - # subota, 24.05.2014. - 11:15


<< Arhiva >>