* Rižoto od teletine, ječma i mladog kupusa sa šafranom ... 420 kcal



10 dag teletine od buta (110 kcal / 10 dag)
5 dag ječma (350 kcal / 10 dag)
15 dag mladog kupusa (30 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, estragon, šafran

- kratko i naglo zaprži meso na maslinovom ulju, posoli, dodaj ječam, promiješaj da se zrna malo naulje, dodaj tri puta veću količinu vode nego je ječma, posoli, zapapri i kuhaj poklopljeno oko 40 minuta na laganoj vatri, okreni meso koji puta, podlijevaj vodom po potrebi (ja sam na početnih 1,5 dl dodao još 1,5 dl), ali tako da pod kraj bude bez tekućine, dodaj narezani mladi kupus, ovlaš posoli i zapapri, dinstaj još par minuta, kada se jelo malo ohladi, izvadi meso i začini ga suhim estragonom, a u ječam i kupus umiješaj šafran, serviraj mlako

Puno se ugodnih okusa našlo u ovom zanimljivom jelu ;)

Osjetljivo i složenije nego obično, jer treba pratiti i dobro pogoditi trajanje pojedinih faza, pa količinu vode, itd., ali da se meso više ispeklo nego kuhalo, a ječam većim dijelom napravio skroz odvojeno i u puno vode, koja bi se na kraju ocijedila i bacila, vjerujem da jelo ne bi bilo bitno lošije, ali dobro, ovako bi to nekako trebalo ići, pa da se okusi sljube, sve kao pusti svoje i slična spika, koja se često može čuti od raznih kulinarskih gurua. Shodno navedenom, očekivanja od ovog jela su bila velika. Na moje osobito zadovoljstvo, i ispunjena su. Jednom riječju, izvrsno.

Eto, fine namirnice nije veliki problem ponavljati i nekoliko dana za redom, a teletina i mladi kupus su svakako u toj grupi. Vjerujem da vam je poznat razlog zašto će šafran ići vrlo rijetko.

Hoće li se teletina usitniti ili ostaviti u komadu, za jela koja jedem vilicom i nožem, više manje je svejedno, bar meni. Ovaj puta sam meso namjerno ostavio u komadu da ga mogu izvaditi prije nego umiješam šafran koji sve oboji karakterističnom žutom.

Zašto rižoto, ako nema riže?
Valjda zato što će 90% ljudi umjesto ječma u svojim jelima koristiti rižu, pa se tako i rižoto kao pojam uvriježio, dok ječmoto ne prepoznaje ni google prevoditelj, ni razni ispravljači gramatike. I još mala napomena, nakon 40 min. kuhanja ječam je pomalo sirovkast, čak i gumenkast i mnogima to neće biti dovoljno. Takve su bile i reakcije članova moje obitelji. Meni je bilo točno onako kako sam htio i kako mi paše.


P.S. U užoj obiteljskoj grupi, troje nas je, i ne jedemo sve obroke zajedno, ali eto, 70 dag teletine nam traje dva-tri dana, tj. radi se otprilike o 5-7 porcija već nekih jela. U tom kontekstu i jedinična cijena ima sasvim drugi značaj. Ova napomena je bespotrebno, ali ipak stvarno prisutno, opravdanje za treću teletinu u nizu. Da bi potencirao poantu onoga što sam htio reći namjerno sam začinio šafranom, iako bi sasvim dobro išao i peršin i cijeli niz drugih začina. Dakle, ne, nisam neki bogatun, i ne davim se teletinom, dimljenim lososom, ... ali male količine u kontinuitetu daju mi solidnu slobodu izbora. Inače, kakav je odnos prema teletini, takav je i prema kupusu, koji je koštao tek par kuna za kilu, jer eto, definitivno, cijena mi nije kriterij koji bi u cjelini imalo smisla apostrofirati, iako to povremeno činim. Naravno, ni blog tjedna nije razlog zašto gnjavim s teletinom i mladim kupusom. Jednostavno su kupljeni za nedjeljni ručak i troše se uobičajenim tempom.

Komentari (12) - # srijeda, 14.05.2014. - 08:41


<< Arhiva >>

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se