* Orada, patlidžani i tikvice iz pećnice ... 450 kcal


20 dag orade (80 kcal / 120 dag)
10 dag patlidžana (20 kcal / 10 dag)
10 dag tikvica (20 kcal / 20 dag)
0,3 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar

- ribu očisti i posoli, povrće nareži, složi u protvan i ispeci u pećnici

Volim ribu, i paše mi, a lagano povrće je savršena pratnja ;)

Perfektan obrok. Ni ovo jelo nisam radio ja. Kada sam pitao ženu koliko je pekla ribu i na koliko stupnjeva, rekla je "po osjećaju". Njen odgovor nije ostavio prostor za daljnju raspravu. Meni je to skroz u redu, ali eto, ne mogu dati precizniji podatak ni vama, ni sebi. Kako god, poštujem ruku koja me hrani, iako se ovdje više radi o formalnoj figuri no o srži.

Izostanak grupe "kruh i zamjene", tj. tipičnih namirnica koje su poglavito ugljikohidrati, dalo je malo lufta za koju kap ulja više. Bez osobite namjere, ovo se može svrstati u LCHF prehranu. Uzgred, nakon početnog oduševljenja uvjerio sam se da LCHF fanatici nisu ništa drugačiji od svih ostalih fanatika. Što se mene tiče, svima im sretno i široko polje bilo, a ja ću i dalje raznoliko i umjereno, koliko mi je to već moguće.





Htio bi tek vjernu fotografiju, ali ne ide to uvijek samo tako. Ova je prije stavljanja u pećnicu.



P.S. Nije da ću ovo prvi puta ispričati, i općenito, nije da se ne ponavljam, ali eto, meni je ova priča baš znakovita. Vlasnik renomiranog restorana na Jadranu je napravio mali test vrlo uglednog međunarodnog gastronomskog žirija. Servirana im je divlja i riba iz uzgoja. Nisu znali što bi točno trebali ocjenjivati osim čistog gastronomskog doživljaja. Gotovo svi su ribu iz uzgoja proglasili kao bolju, tj. kvalitetniju. Taj ugostitelj od tada nema dilema što će ponuditi svojim gostima, a i meni je ta priča pomogla u donošenju nekih odluka. Naravno, neusporedivo sam ovisniji o mogućnostima, no o svom slobodnom izboru, ali i to je smo krinka koju ego spretno priredi.

Komentari (6) - # nedjelja, 04.05.2014. - 09:00


<< Arhiva >>