minus40kg ... kalorijski restoran

blog

* Salata od piletine, rotkvica, mladog luka i vrhnja s koprom ... 410 kcal


10 dag tamne piletine bez kožice (120 kcal / 10 dag)
10 dag mladog luka (40 kcal / 10 dag)
10 dag rotkvica (40 kcal / 10 dag)
1 dl kiselog vrhnja, 20% m.m. (210 kcal / 10 dag)
sol, kopar

- piletinu skuhaj, kada se ohladi nareži i napravi salatu s povrćem i vrhnjem, začini svježim koprom

Dalo bi se tu svašta mijenjati i kombinirati, ali zašto ne i ovako. Piletina se zapravo kuhala za juhu, pa je ovako iskorištena na sasvim jednostavan i prihvatljiv način. Sve u svemu, ovo je bio odličan obrok, i baš bi ga mogao koji puta pripremiti planski, a ne da tek ispadne tako.

Komentari (7) - #

srijeda, 30.04.2014. - 19:07

* Bakalar s kajmakom, bobom, mrkvom i koprom ... 430 kcal


10 dag fileta bakalara (80 kcal / 10 dag)
10 dag boba (70 kcal / 10 dag)
10 dag mrkve (40 kcal / 10 dag)
5 dag mladog kajmaka (480 kcal / 10 dag)
sol, svježi kopar

- skuhaj ribu i povrće u slanoj vodi, ocijedi i promiješaj s koprom i mladim kajmakom

Zanimljivo i drugačije,
izvan standarda, ali korektno po više kriterija ;)


Razmišljao sam o potencijalnoj nekompatibilnosti nekih namirnica i odustao, tj. ostao sam na inicijalnoj ideji i nisam požalio. Ionako mi je pun klinac stereotipa i "provjerenih" kombinacija u kojima se bakalar mora jesti s maslinovim uljem, peršinom i češnjakom, kajmak s ćevapima ili kakvim grilanim mesom, bob u maneštri, a mrkva, kopar ... Bogu hvala, ne mora. Zašto sam imao baš te namirnice, stvarno nije bitno, jednostavno je tako ispalo. Kako god, nutritivno, perfektno jelo, sastojci kvalitetni, a eto, i vrlo ukusno, s decentnom lepezom sasvim osobitih i lijepih okusa. Ovaj obrok sam jeo polako i uživao u svakom zalogaju, pa čak i u njegovim pojedinim djelićima. Za ovakve eksperimente nemam podršku ukućana, a ne očekujem je ni ovdje, i to mi sve manje smeta. Svakome tko želi nekim utabanim stazama, ili po svom, ravan mu Dunav i širok Srijem, dapače, ima moju punu podršku, a ja, naravno, ja ću pak i dalje baš po svom, pa dok ide, ide, tj. kako već dragi i dobri bog da, jer bilo bi suludo da ja znam što i kako će biti, pa čak i takvu trivijalu kao što je sljedeći obrok ;)

Komentari (14) - #

utorak, 29.04.2014. - 20:32

* Dimljeni losos u pecivu i mladi špinat ... 450 kcal


10 dag hladno dimljenog lososa (140 kcal / 10 dag)
8 dag mliječnog peciva (250 kcal / 10 dag)
10 dag sirovog mladog špinata (20 kcal / 10 dag)
0,1 dl bučinog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, aceto balsamico

Slučajni obroci nisu rijetkost u mojoj kuhinji ;)

Meko i podatno pecivo, te okusom osebujni losos i moji gastronomski apetiti su zadovoljeni, dok sirovi mladi špinat i bučino ulje značajno dižu ukupnu nutritivnu vrijednost.


Update: Špinat u sendviču je samo za ukras. Jeo sam ga na salatu.



Komentari (11) - #

ponedjeljak, 28.04.2014. - 21:38

* Panirani odresci ribe na kopru i lešo mlada blitva ... 420 kcal


8 dag paniranih ribljih odrezaka (190 kcal / 10 dag)
25 dag mlade blitve (20 kcal / 10 dag)
0,2 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, češnjak, kopar

- na malo ulja isprži smrznuti panirani riblji odrezak, serviraj na posteljici od svježeg kopra
- mladu blitvu kuhaj u slanoj vodi par minuta, ocijedi, izgnječi, serviraj s češnjakom, popapri, prelij maslinovim uljem

Navodno,
u ovim je odrescima sasvim pristojan udio kvalitetne ribe ;)



Vjerujem da će oni kojima to nešto znaći lako razlučiti bitno od nebitnoga.



P.S. Da, kao što su razboriti s lakoćom primijetili, ma koliko važno bilo, nije realno sve svoje vrijeme posvetiti kuhanju i hrani općenito, stoga, prečaci su nužnost, posebno ljudima koji žive u gradu. Tko će uloviti oslića sam i pripremiti ga uz blitvu iz svog vrta, te zaliti uljem od maslina koje su gazile mlade djevice, moj duboki naklon, a onima s čvrste dvije noge na zemlji, srdačan pozdrav, i čitamo se.

Komentari (12) - #

nedjelja, 27.04.2014. - 15:30

* Tjedni meni sukladno Dijabetičkoj dijeti Kliničke bolnice Dubrava od 1300 kcal



Vjeverica zna sve što već treba znati, a ja, ti, ... ;)



* količina mesa se odnosi na termički obrađenu namirnicu
** povrće je u pravilu svježe, smrznuto ili konzervirano i kuhano
*** matrica: Dijabetička dijeta Kliničke bolnice Dubrava od 1300 kcal


Meni je napravljen po narudžbi. Ovo je primjer šarenog jelovnika. U realnom životu je nemoguće sve isplanirati i realizirati po špagici, pa će neki obroci biti ponovljeni, a neki i izmijenjeni, ali tko želi, i kome to treba, lako će shvatiti bit. Sve namirnice na istoj horizontalnoj razini se mogu međusobno zamijeniti, kao što se i svaka namirnica može zamijeniti bilo kojom koja joj je vrlo slična po skupini, tj. sastavu i kalorijama. Ako jabuka nema 13 dag to naravno neće biti problem. Bitno je biti pažljiv i precizan s kaloričnim namirnicama, a to su prije svega masnoće.



Vjerujem da bi vjeverica ovo rado jela, a bome jesam i ja,
ali eto, ovaj puta nisam dobio odobrenje za objavu.


Komentari (13) - #

subota, 26.04.2014. - 17:05

* Juneći odrezak na naglo i šparoge ... 430 kcal



15 dag junećeg buta (130 kcal / 10 dag)
25 dag šparoga (20 kcal / 10 dag)
0,2 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar

- juneći odrezak natuci batom i ispeci na naglo na minimumu ulja
- šparoge skuhaj u slanoj vodi, ocijedi i prelij maslinovim uljem

I kuhanje šparoga i pečenje mesa je trajalo 8 minuta i nekako je ispalo da bi i 5 bilo dovoljno. Čak nisam siguran da ne bi bilo bolje da meso uopće nisam tukao batom. Ovako je vjerojatno bilo mekše, ali i više suho. Radilo se o relativno skupom mesu, valjda I klase. Sve u svemu, zanimljiv i ukusan obrok.

Komentari (11) - #

srijeda, 23.04.2014. - 00:53

* Namaz od bakalara, jaja i krastavaca na tostu s rotkvicama i mladim lukom ... 380 kcal



5 dag integralnog tosta (250 kcal / 10 dag)
5 dag namaza od bakalara (240 kcal / 10 dag)
5 dag rotkvica i mladog luka (40 kcal / 10 dag)
1,5 dl jogurta (60 kcal / 10 dag)

Namaz od bakalara:
30% bakalara (80 kcal / 10 dag)
20% kuhanih jaja (150 kcal / 10 dag)
30% kiselih krastavaca (10 kcal / 10 dag)
20% maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, aceto balsamico

- ispeci bakalar, sve sastojke samelji u blenderu, začini

Vrlo ukusan namaz koji sam dobio od namirnica kojih mi nije manjkalo ovih dana. Ne brinem osobito o recepturi, jer sam se okus ionako završno balansira začinima, a u ukupnom dojmu nisu zanemarive ni namirnice uz koje se namaz jede.





Količine koje sam koristio su otprilike 10 dag bakalara, 1 jaje, 10 dag krastavaca i 0,5 dl maslinovog ulja. Naravno da je moglo skroz drugačije. Limunov sok umjesto octa, moglo se dodati i raznih fensi šmensi dodataka, a moglo je i skroz pusto. Kako god, ovo je i kalorijski i intenzitetom okusa slabiji namaz od onoga u kojem se koristi samo bakalar i ulje, ali zašto ponekada ne bi bio i baš ovakav. Tko me imalo poznaje, zna da volim raznolikost i da sam krajnje fleksibilan s namazima i njihovim sastavom, a nije problem ako ih nazivamo i paštetama. Ja za svoje znam točno što je u njima.

Standardno, jogurt se odlično uklapa u doručak.

Komentari (12) - #

ponedjeljak, 21.04.2014. - 17:12

* Bakalar, kelj i grah ... 460 kcal



20 dag fileta bakalara (80 kcal / 10 dag)
5 dag kuhanog crvenog graha (110 kcal / 10 dag)
15 dag mladog kelja (40 kcal / 10 dag)
0,2 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, češnjak, ružmarin

Naravno, kasnim s postovima, ali to i nije novost, kamoli bitno ;)

Sve je kuhano, i začinjeno, pa s guštom konzumirano hladno.
Neobično? Meni bome ne.





Bakalar je pojam, ali gdje biti strpljiv pa čekati samo "prave" prigode. Osobno, nemam ništa protiv usuglasja s priugodnošću, dapače, i mene vesele veseli ljudi i lijepi običaji, ali zašto ne uživati i izvan pretpostavljenog konteksta, tj. jedem bakalar češće nego rijetko, i svakako rado. To je sasvim dobar razlog da me ne brine što je najbolji na bijelo, crno ili ... četvrtkom, ili pak u subotu kao ovaj.




Sretan i blagoslovljen Uskrs, pun iskrene ljubavi i radosti ;)








P.S. U pozadini se vidi i prijevozno sredstvo za put u bolju budućnost!

Komentari (13) - #

nedjelja, 20.04.2014. - 14:19

* Dimljeni sir, grah i luk na salatu ... 480 kcal



5 dag domaćeg dimljenog kuhanog sira (300 kcal / 10 dag)
10 dag kuhanog crvenog graha (110 kcal / 10 dag)
10 dag mladog luka (40 kcal / 10 dag)
0,2 dl bučinog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar

Eto, povratak svakodnevici ;)

Nije ovo obilna porcija, dapače, ali ukusna je, jer baš su dobre namirnice. Više je ulja nego je to uobičajeno i otuda manjak ostaloga. Što se mene tiče, sasvim prihvatljiv omjer.

P.S. Zapravo, sasvim je ugodno objaviti nešto bez ikakvih očekivanja.

Komentari (6) - #

subota, 19.04.2014. - 22:36

* Pastrve u umaku od vrhnja uz rižu sa šafranom ... 720 kcal



20 dag pastrve (140 kcal / 10 dag)
0,5 dag oštrog brašna (350 kcal / 10 dag)
0,5 dl kiselog vrhnja, 12% m.m. (140 kcal / 10 dag)
0,15 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
0,5 dag maslaca (750 kcal / 10 dag)
sol, papar, ružmarin, limun, Vegeta

5 dag riže (350 kcal / 10 dag)
0,05 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, šafran

Očišćene i oprane pastrve dobro posušite, malo posolite izvana i iznutra, uvaljajte u brašno i stavite da se prže na dobro zagrijano ulje. Ispržene pastrve izvadite na tanjur, a u posudu u kojoj ste ih pržili dodajte maslac, ružmarin, papar, Vegetu, malo limunovog soka i vode, pa pustite da prokuha. Na kraju dodajte dobro izmiješano kiselo vrhnje.

Servirajte uz kuhanu rižu začinjenu šafranom (rižu kratko prži na ulju, dodaj vodu, posoli, kuhaj po uputama, završno začini šafranom).

Ponekada se najbolje osloniti na provjerene recepte, a kuhanje prepustiti onima koji se u to razumiju. Ovo jelo je napravila moja najdraža ženica. Ona je birala i fotografiju. Pitao sam je za komentar jela. Rekla je samo: "Ukusno i fino!". Meni je drago da je tako, tj. da joj uvijek uspije ;)



P.S. Originalni recept je iz Vegetine kuharice. Tek je neznatno promijenjen, a sastojci su standardno svedeni na jednu porciju. Pastrva je prije čišćenja imala 25 dag, tj. bilo je 5 dag droba, glave i kostiju.

Komentari (12) - #

petak, 18.04.2014. - 21:34

* Skuša, grašak i mrkva ... 470 kcal



10 dag fileta skuše (170 kcal / 10 dag)
10 dag graška (80 kcal / 10 dag)
10 dag mrkve (40 kcal / 10 dag)
0,2 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, estragon, papar

Ponudi ljudima "istinu" koja godi njihovom egu i jesti će ti iz ruke ;)

Skušu ulovite na panule u sumrak. Kao mamac preporučujem gavuna. Isto veče se skuša čisti, obavezno od glave. Najbolje ju je pripremiti na gradelama. Osobno, najvolim koristiti stare čokote vinove loze, a može i dobro sušeni panj, tj. donji dio stabla marelice. I grašak i mrkva su naravno iz vašeg voćnjaka, netom ubrani, s viših grana, gdje je zrak čist, a sunce pravo domaće, ekstra djevičansko. Povrće je najbolje skuhati na pari od filtrirane srednje do polu tvrde izvorske vode. Standard za parenje je otprilike 12 minuta i 17 sekundi.

Da, za kalorije, bitni su sastojci i količine, a kako se pripremi, svejedno je.

Eto, možete koristiti i ribu iz konzerve i smrznuto povrće. Odrješitoj ribi možete staviti papra na rep, a nježno povrće sljubiti s estragonom. Baš tako sam i ja učinio, a nisam morao.



P.S. Ako je netko pomislio da sam ironičan i da više ne želim gledati razne gastro tv emisije u kojima svi članovi žirija točno u atom skuže što je krivo u zalogaju koji kušaju, da, tako je, pun mi maslačak svih stručnih savjeta i neupitnih pravila. Skuhaj, ponudi, ... samo mi nemoj pričati da nešto mora baš točno ovako ili onako, jer meni ne mora i šlus. Mala prigodna pričica kao dodatak. Sudjelovao sam u ribolovu s broda. Nakon ulova, riba se spremila na roštilju, tj, na čeličnoj ploči ispod koje je bio plamen od plina iz boce. Svi osim osoblja i mene su bili stranci. Majstor "roštilja" je ribu obilato zalijevao "maslinovim" uljem, a posebno atraktivno je bilo gnječenje limuna nad ribom, naravno, golim rukama starog iskusnog "morskog vuka". Ekipa se raspametila. Jelo se rukama, ostaci bacali preko ramena u more. Svi su bili oduševljeni i hvalili neponovljivi okus netom ulovljene ribe. Jednu malu sitnicu nisu znali. Uopće se nije jela riba koju su ulovili, nego je donesena već očišćena riba s placa koja je cijelo vrijeme bila na brodu. Ona stvarno ulovljena je bila nekvalitetna, relativno mala riba s dosta kosti, koja "znalcima" ne bi pružila gušt i ispunila očekivanja koja su solidno platili. Ovako, uz mali popravak "istine", su svi bili sretni, a to nije nebitno, dapače. Na povratku se i pjevalo, posebno kada smo bili bliže obali, tj. matičnoj luci. To je pak audio reklamni štos za sljedeću turu izletnika. Ne moram ni govoriti da su se svi napili, jer neograničena cuga je bila uključena u cijenu. I o tome što se zapravo pilo bi mogao pričati, ali nema potrebe, shvatili ste bit. "Ključ do ljudi je ono u što vjeruju i ono u što žele vjerovati!" ... rečenica iz Američkih varalica, ali eto, to ne mora značiti da nije istinita. Ovo sam zabilježio zbog sebe.

Komentari (8) - #

četvrtak, 17.04.2014. - 23:28

* Varivo od piletine, prokulica, mrkve, krumpira, mladog luka i milerama ... 440 kcal



10 dag pilećih prsa (110 kcal / 10 dag)
10 dag krumpira (80 kcal / 10 dag)
25 dag prokulica, mrkve i mladog luka (40 kcal / 10 dag)
0,5 dl milerama, 21% m.m. (210 kcal / 10 dag)
0,05 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, peršin

- nareži piletinu, posoli, krumpir oguli i nareži na kockice
- na maslinovom ulju kratko dinstaj meso, mrkvu i mladi luk (10 min.)
- dodaj vodu, prokulice i krumpir, posoli, kuhaj sve pola sata, dodaj peršin
- dio povrća samelji u blenderu, vrati u lonac, kada zakipi dodaj mileram i promiješaj

Kažu mudri da je mudro poslušati mudre, pa onda i jesam ;)

Osnovna šablona variva:
Meso i povrće skuhaj, pa pogusti dijelom mljevenog povrća i vrhnjem!

Nije presudno, ali uvodno dinstanje mesa i povrća koje je nešto čvršće se pokazalo dobrim. Donijelo je malo masnoće više, ali osnovne granice nisu pređene. Mladi luk je posebnost ovog jela. Nisam ga do sada ovako koristio. Lijepo je obogatio okus. Krumpir je vrlo povoljan za dobiti malo dodatne gustoće u ovakvim varivima.





Žena si je priuštila juhu od paradajza s noklicama. Ispala joj je odlično. Ponekada mi je žao što i ona ne piše blog. U moj se njena jela ne uklapaju baš najbolje.

Komentari (6) - #

srijeda, 16.04.2014. - 22:31

* Kuku matiti na broccoli, tj. pileća prsa i prokulice ... 510 kcal



20 dag fileta pilećih prsa (110 kcal / 10 dag)
20 dag prokulica (40 kcal / 10 dag)
1 dl milerama, 21% m.m. (210 kcal / 10 dag)
sol, papar, peršin

- piletinu ispeci na naglo (roštilj, tavica, pećnica), prokulice skuhaj
- kod serviranja dodaj umak od milerama i svježeg peršina

Kakvo je ovo jelo?

Ma naravno, obično, svakodnevno, kao i gotovo sva do sada objavljena ;)

Osobi fleksibilnih, bar u odnosu na standard, i potvrđeno niskih gastro kriterija, kao što sam ja, ovaj obrok je izvrstan. Okus kuhane prokulice bez ičega, osim soli iz vode, meni je odličan. Bijela piletina, možda malo suha i prazna, pa što, zato je tu, u ovom slučaju, mileram, koji je popunio prazninu, možda i više nego je trebalo. Ali eto, to sam ja u prvom planu, tj. tek moj temeljni odnos prema prehrani, pa i kulinarstvu, ako je to onaj dio priče koji prakticiram svakodnevno. Žena mi je napravila ovo jelo točno prema uputama koje sam joj dao, ali ona ga je odbila jesti i napravila sebi varivo od sličnih sastojaka, plus ovo, i ono, ..., ali to i nije bitno, a bome ni mjereno. Sin je probao tek umak i samo je rekao "Užas", "Koma", "Očaj" ili već tako nešto, a moram priznati, on, iako mlad, ima vrlo istančan osjećaj okusa i smisao u tom kontekstu. Svašta je probao po domaji i svijetu, a i sam zna napraviti izvrsna jela. Dakle, dobri i dragi moji čitatelji, zanemarite sve što kažem, i tražite li gastro vatromet pratite one koji znaju što rade, ja tek preživljavam i u tome uživam, na već neki svoj način.





I da, zašto swahili ne razlikuje kelj pupčar od brokule, to ne znam, ali nije iznimka, tj. google prevoditelj prokulicu i brokulu kod većine jezika sasvim jednako prevodi. Čemu uopće petljam oko naziva jela? Evidentno nemam više što pametno reći pa vrdam. Tko želi pravi gastro doživljaj ima sreće, jer more je stranica, kuharica, časopisa i tv emisija s izvrsnim i provjerenim receptima. Niti na blogu ne manjka vrsnih znalaca, kojima ja svojim prostim, tj. vulgaris uradcima ne mogu konkurirati. Srećom, za mene, to mi i nije namjera. E sada, što je točno to što zapravo hoću, možda nevjerojatno, ali i nakon 673 (+ 75 +) ... objavljenih postova, o tome ću ipak morati još malo razmisliti. Čak i oni koji na blog.hr-u biraju što će istaknuti, ako me već biraju, izaberu jela koja ja najradije uopće ne bi objavio, jer su veća ili manja iznimka, doprinose mom osjećaju neshvaćenosti, koji mi naravno treba, jer se kroz njega, kao i svaki bedak, osjećam svoj i poseban. Da ne bude zabune, neosporno je ugodno kada netko prepozna tvoj rad, ili nerad, kao nešto vrijedno pažnje, ali ... ljudsko srce nikad zadovoljno nije. E sada, onako u globalu, jesam li frustriran? Nakon što su me i najbliži indirektno i direktno izvrijeđali i to nikako ne prvi puta, zašto ne, tj. da, jesam. Uvrijeđen ili ljut? Sačuvaj me bože. Umoran? Pa sada, iskreno, malo i da ;)


P.S. Jučer sam jeo rižoto s pačjim prsima, i bundevom, i ... e da, to je bio doživljaj, ali ... eto, kao što ovlaš elaborirah, nije iz ove priče. Da, treba jesti svaki dan, a tko iz dana u dan jede samo oblizeke, ovakve ili onakve, mene sigurno ne poznaje, pače, teško da me uopće imao prilike ikada sresti.

Komentari (8) - #

srijeda, 16.04.2014. - 00:45

* Pileća krilca i zlatni šampinjoni na luku ... 470 kcal



15 dag pilećih krilca (210 kcal / 10 dag)
20 dag zlatnih šampinjona (20 kcal / 10 dag)
5 dag luka (40 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, peršin

- dinstaj šampinjone na luku i ulju, posoli, popapri, pod kraj dodaj svježi peršin
- pileća krilca isprži na gril tavici (ispeci na roštilju ili u pećnici), posoli

Kombinacija dinstanog luka i šampinjona je odlična, a krilca su gušt za sebe.





Pileća krilca me podsjećaju na velike žablje krake. Naravno, osim veličine, razlika je u kožici i ona, kada se lijepo ispeče, krilcima daje poseban okus. Sve me ovo podsjetilo da zapravo dugo nisam jeo žabe. Rijetko ih viđam u ponudi i dosta su skupe, a ja ću ih teško loviti kako je to bilo prije par desetaka godina, ali nema veze, svako vrijeme nosi svoje.

Komentari (7) - #

utorak, 15.04.2014. - 09:32

* Tolstolobik i poriluk ... 440 kcal



10 dag tolstolobika (180 kcal / 10 dag)
20 dag poriluka (40 kcal / 10 dag)
0,2 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar

- operi i nareži poriluk, posoli, naulji, stavi u vatrostalnu posudu
- ribi očisti ljusku (jer to u marketu ne obave kako treba), posoli, naulji, stavi na povrće
- poklopi i peci pola sata na 170 stupnjeva, otklopi (možeš i okrenuti ribu, ali računaj da nije osobito čvrsta) i peci još pola sata

Obroci s malo namirnica djeluju nekako pusti, ali eto, kada se više ili manje izbaci jedna cijela grupa namirnica bude baš tako. Ne mora to biti ni tako loše, jer svaki okus još više dolazi do izražaja, a i lakše je za ući u kalorijski prihvatljive granice.

Poriluku je jedan sat u pećnici bilo previše. Moglo ga se staviti u drugoj polovici, ili maknuti nakon prvih pola sata pečenja, ali dobro, ispao je skroz mekan što se na neki način uklopilo u cijelo jelo. Da je bilo i krumpira tada to vjerojatno ne bi toliko došlo do izražaja.

Iako dodatni čep ulja po porciji nije puno, ipak se osjetilo. Gotovo ništa se nije primalo kod pečenja za vatrostalnu posudu, a čak se i tanjur nakon jela sjajio. Nije bilo nužno koristiti maslinovo, ali na poriluku je pasalo, a najviše ga i je otišlo na njega. Riba je nauljena skroz malo. Nisam dobio dojam da je ona sama ispustila puno masnoće, ali tu možda i griješim.





Rađena su dva šnicla od kojih sam u porciju kod serviranja stavio tek polovicu od jednog. Na žalost, nisam imao društvo za ovu ribu, pa ću je uz ovaj, sam jesti u još 3 obroka. Ona nesumnjivo ne spada u popularne ribe. Razlog je što ipak ima dosta košćica, meso joj nije čvrsto i kalavo, nego se više mrvi i nešto je masnija, pogotovo u predjelu trbuha. Čak joj ni koža nije baš lako jestiva. Nije mi bila presudna cijena, ali 20 kn za šnicle čiste ribe je svakako povoljno. Onako usput, vjerujem da je neatraktivnost jeftinije ribe jedan od značajnih razloga zašto je naša zemlja tako slaba u prosjeku pojedene ribe po stanovniku. Većina ljudi koje znam je izuzetno stroga u kriterijima pri izboru ribe. Inače, da ne bi bilo zabune, i meni je ukusniji divlji smuđ ili štuka, a od morske zubatac, kovač, škarpina, ... naravno, ulovljeni oko Jabuke ili Palagruže, i to taman prije same pripreme, ali ...

Update: Tolstolobik bijeli i Tolstolobik sivi

Komentari (9) - #

nedjelja, 13.04.2014. - 20:14

* Mol, umak od bosiljka i kisela paprika ... 540 kcal



15 dag fileta mola (80 kcal / 10 dag)
5 dag umaka od bosiljka (620 kcal / 10 dag)
10 dag kisele paprike (20 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar

Eto vesele kombinacije s dosta kalorija ;)

Ponekada je i naoko dijetalnim namirnicama lako prekoračiti zadanu mjeru, posebno kada su uključene masnoće ili masni umaci kao u ovom slučaju.


Update: Izračunao sam 620 kcal što je pogrešno. Točno je 540. Greška je nastala zbog žurbe i manjkavog sustava kojim obračunavam kalorije pojedinog obroka. Od danas krećem s novom aplikacijom u kojoj takve greške neće biti moguće. Dio teksta vezan za ovaj post nakon ispravke malo visi u zraku, ali ipak, u globalu stoji to što je izrečeno.

Komentari (10) - #

subota, 12.04.2014. - 19:56

* Pečenice, grah i zelje ... 630 kcal



10 dag pečenica (440 kcal / 10 dag)
5 dag kuhanog graha (110 kcal / 10 dag)
20 dag kiselog zelja (20 kcal / 10 dag)
0,1 dl ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, češnjak

- kobasice ispeci na ulju
- dinstaj kiselo zelje, dodaj kuhani grah, začini

Roštiljke, pečenice, krvavice, kranjske, ... sve je to mačak u vreći ;)

Budu razno razne kobasice ukusne, ali ... moj je prijedloga da se ipak izbjegavaju u periodima kada se posebno pazi na kalorije. Točan sastav zna samo onaj koji ih je radio. Kako god, već i ne osobito velike količine donesu puno kalorija. Uz ove je vezan dodatni problem. Svojevremeno su zaleđene u sirovom obliku. Bile su višak neke fešte. Kao friške, bile su izvrsne, ovako, katastrofa od okusa.

Dobro dinstano zelje je dosta mekše od termički neobrađenog kiselog zelja. Za to se treba malo i potruditi, što implicira da ovo jelo nisam radio ja.

Zašto je tako malo graha? Zato što je veći dio konzerve iskorišten u nekom od prethodnih obroka, a ostatak se dijelio na dvije porcije ovog jela. Kao što sam već nebrojeno puta do sada ponavljao, tako je to u realnoj svakodnevnoj kuhinji.

Komentari (10) - #

petak, 11.04.2014. - 18:26

* Mol i tikvice ... 400 kcal



10 dag fileta mola (80 kcal / 10 dag)
25 dag tikvica (20 kcal / 10 dag)
0,3 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, češnjak

- ribu ispeci na naglo na tavici, posoli
- tikvice dinstaj na ulju i češnjaku, posoli, popapri


Kvalitetna bijela riba, ne gubi puno vode, ima čvrstoću i elasticitet, lako se čisti od kosti i kalava je nakon što se pripremi. Tikvice, da li su grke, sekundarno je, a puno češnjaka dati će što već treba.





Ova je riba napravljena na toliko malo ulja da se to ne može okarakterizirati kao prženje. Bliža je pripremi u pećnici. Svakako ne bi bila greška da se baš tako i pripremila, tj. da sam obrok radio ja, i riba, i tikvice, bi išle u pećnicu.

Da, izostala je standardna komponenta ugljikohidrata. Vjerujem da to nije problem, dapače, zapravo, do daljnjega, planiram ovu varijantu kombiniranja grupa namirnica bar u jednom obroku na dan, i to po mogućnosti večeri.



Komentari (8) - #

petak, 11.04.2014. - 11:18

* Špageti i umak od bosiljka ... 490 kcal



5 dag integralnih špageta (360 kcal / 10 dag)
5 dag umaka od bosiljka (620 kcal / 10 dag)
sol

Nisu mi svi obroci nutritivno balansirani, ali nastojim da su raznoliki, kalorijski umjereni, jednostavni i ukusni. Gotovim umaciuma se lako može naći zamjerke, ali tko želi kupiti kvalitetniji umak, izdvojiti će nešto više. Tko pak umak od bosiljka želi raditi sam sastojke može naći u postu "* Piletina, kus-kus, pesto genovese i mini rajčice ... 500 kcal". Eto, ja sam ovaj puta koristio gotovi umak. Inače, od trenutka kada sam ušao u kuhinju do gotovog jela na tanjuru je prošlo oko 12 minuta i 17 ekundi ;)





Jasno, prije jela se sve malo promiješa.



Komentari (10) - #

srijeda, 09.04.2014. - 11:48

* Pljeskavica s grahom i kiselim zeljem ... 460 kcal



10 dag svinjetine, srednje masne (240 kcal / 10 dag)
10 dag kuhanog graha (110 kcal / 10 dag)
10 dag kiselog zelja (20 kcal / 10 dag)
0,1 dl ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, crvena paprika

- samelji meso, začini i oblikuj pljeskavicu, ispeci na malo ulja
- na istom ulju dinstaj kiselo zelje, dodaj grah iz konzerve, začini

Ukusno i konkretno jelo, iako dosta suho i obujmom skromno.;)

Da je svega u većoj količini i da pliva u masnoći, bilo bi to tipično zimsko jelo za težake. Ovakve porcije mogu jesti i manekeni. Kako god, uklapa se u filozofiju jednostavnih, svakodnevno raznolikih i kalorijski kontroliranih obroka.





Komentari (11) - #

utorak, 08.04.2014. - 12:23

* Salata od tune i kisele paprike ... 380 kcal



5 dag tune (144 kcal / 10 dag)
15 dag paprike, kisela (26 kcal / 10 dag)
0,3 dl ulja, maslinovo (900 kcal / 10 dag)

- nareži kiselu papriku, dodaj malu konzervu tune s uljem, začini češnjakom, ljutim feferonima i bosiljkom

Još jedan obrok bez skupine "kruh i zamjene", tj. LCHF ;)

Što reći, nego, super jednostavno i ukusno, u kalorijskim okvirima. Ne kažem da mi ne bi pasao kruh, ili slanutak, grah, ..., ali eto, odlično je i ovako. Paprika daje kiselinu, tuna i ulje snagu, dok se ljuti feferoni i češnjak nadmeću za primat u okusima. Kada se ne usitnjava previše, lijepo se osjete okusi svake pojedine namirnice, pa i onih manje intenzivnih, i upravo je tako bilo u ovom obroku.

Ponovila se praktičnost iskorištavanja cijele konzerve, bez da se ulje odvaja i baca.

Dosta je različitih podataka o kalorijskoj vrijednosti tune. Problem je što postoji više vrsta koje se razlikuju u postotku masnoće. 144 kcal / 10 dag je podatak za plavoperajnu tunu koja obitava u Jadranu.

Komentari (8) - #

ponedjeljak, 07.04.2014. - 10:58

* Skuša u paradajzu s tikvicama ... 450 kcal



10 dag fileta skuše (193 kcal / 10 dag)
15 dag paradajza (26 kcal / 10 dag)
25 dag tikvica (16 kcal / 10 dag)
0,2 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, češnjak, bosiljak

- tikvice kratko dinstaj na maslinovom ulju, dodaj češnjak, posoli, popapri
- na istoj tavici ugrij skušu i paradajz iz konzerve, dodaj još malo sjeckanog paradajza, začini svježim bosiljkom

Ovo je dijetalni LCHF obrok ;)

To što ova, kao i mnoge druge kombinacije namirnica koje sam objavio, možda nije uobičajena, prepoznatljiva, reprezentativna, ... uistinu nije primarno za moju svakodnevnu prehranu. Gastronomski, ljestvica nije postavljena visoko. I mene bi već u prvim emisijama izbacili u svakom tv kulinarskom nadmetanju. Okviri su neki sasvim drugi i oni su i ovaj puta zadovoljeni. Ta činjenica je temelj odluke da više ne ulazim u rasprave koje se prvenstveno bave gastronomskim doživljajem, a kamoli u one o pravilima struke. Iz istog razloga ću nadalje manje pažnje obraćati fotografiji. Jasno da su tanjuri s ovim količinama namirnica dobrim dijelom prazni. Za malo vizualnog dojma će biti dovoljan isječak iz gro plana, a tko želi napraviti nešto slično i vidjeti koliko toga stvarno ima morati će se poslužiti dostatno preciznom vagom.

Da se vratim razmišljanjima o ovom jelu. Da je rađeno standardno, sukladno dijabetičkoj dijeti koju nastojim pratiti, išlo bi i kruh, ili riža, tijesto, krumpir, grah, ... i bila bi duplo manja količina ulja, ali eto, htio sam probati baš ovako, s osjetno manje ugljikohidrata, a nešto malo više masnoće.

Procjena osjećaja sitosti i dužine njenog trajanja je upitna obzirom da se radi o ionako vrlo skromnom obroku. Psihološki mi je falilo mase, jer bi se tih par dag tijesta vidjelo, dok je 0,1 dl ulja u tom smislu potpuno neprimjetna razlika.

Vjerojatno ću slično jelo već sasvim skoro napraviti i klasično, čisto za usporedbu.

Komentari (9) - #

nedjelja, 06.04.2014. - 11:10

* Šaran sa "žara" i salata od mahuna i kukuruza ... 400 kcal



10 dag šarana (134 kcal / 10 dag)
10 dag kuhanog kukuruza (108 kcal / 10 dag)
20 dag mahuna (34 kcal / 10 dag)
0,1 dl bučinog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, aceto balsamico, češnjak

Volim šarana, najviše s rašlji, ali i "žar" nije loš izbor, dapače ;)

Razmišljao sam kako ovaj obrok, temeljen na standardnoj dijabetičkoj dijeti, prilagoditi LCHF (manje ugljikohidrata, više masnoća) prehrani, ali nisam baš nešto uspio. Smanjio sam uobičajenu količinu škrobnog povrća, tj. kukuruza, otprilike na pola i to je sve. Zanimljiva mi je i vegetarijanska prehrana, posebno ona blaža varijanta koja uključuje jaja, mliječne proizvode i ribu. Kako god, vjerujem da nije loše razmišljati o prehrani i biti svjestan što i zašto jesti, jer eto, evidentno se radi o prevažnom segmentu života. Za sada još uvijek ne nalazim prihvatljiviji princip od "Jedi raznoliko i umjereno!". To što ću i dalje mjerkati i prebrajati kalorije nije nešto što bi htio zadržati vječno, ali trenutno mi je još uvijek potreban vanjski disciplinski okvir.

Zaigrao se ja, i naivno pomislio da će se spontano pogađati nagovještaj ovog jela u prošlom postu, ali dobro, lakše je bez očekivanja, a ionako sve planirano ne stignem realizirati ni manjim djelom. Eto, već u samom startu, najava sljedećeg jela otpada kao ideja, barem ovdje na blogu.

Srdačan pozdrav i svako dobro svim čitateljima, a posebnu dobrodošlicu želim novima koji dolaze s foruma na koji sam se uključio ovih dana.

Komentari (8) - #

subota, 05.04.2014. - 11:20

* Wok: Poriluk, grah i dimljena pureća prsa ... 440 kcal



10 dag dimljenih purećih prsa (115 / 10 dag)
15 dag kuhanog graha (108 kcal / 10 dag)
20 dag poriluka (36 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
meksička mješavina začina (sol, papar, češnjak, ljuta paprika, čili, ...)

- na ulju dinstaj poriluk, začini, pod kraj dodaj kuhani grah i dimljena pureća prsa

Jednostavna matrica za ukusan obrok ;)


Ovo je trebala biti salata sa sirovim porilukom. Probao sam ga, ali nije me se osobito dojmio, pa je ipak završio u woku.


U postu koji pripremam, radi se o ......


i mogu samo reći isto što i moj omiljeni filmski lik "Š.... je bio comme il faut!" ;)


P.S. Po malo korigiram kalorijske vrijednosti pojedinih namirnica. Nevjerojatno je kolike su razlike po raznim tablicama. Gdje god mogu, oslanjam se na podatke koje je prikupio naš poznati nutricionist Ignac Kulier, kojeg uvažavam kao apsolutni autoritet na tom području. Razmišljao sam o prelasku na LCHF prehranu, ali nisam dobio podršku doktora, pa ću zadržati dosadašnji režim uz pokušaj takvog izbora namirnica da se ipak u što većem broju obroka približim omjerima u kojima je smanjen udio ugljikohidrata, dok masnoće neću bitno povećavati.

Komentari (9) - #

petak, 04.04.2014. - 15:09

* Varivo od boba, mrkve i puretine & grejp ... 480 kcal



10 dag purećih prsa (115 kcal / 10 dag)
20 dag boba (68 kcal / 10 dag)
20 dag mrkve (41 kcal / 10 dag)
0,6 dl kiselog vrhnja, 12% m.m. (138 kcal / 10 dag)
sol, papar, svježi bosiljak

- skuhaj meso i povrće u ne previše vode, posoli, popapri, pola kuhanog povrća samelji u blenderu, dodaj vrhnje, vrati u lonac, začini svježim bosiljkom, dobro promiješaj, gotovo je čim ponovno zakipi

voće: 15 dag grejpa (40 kcal / 10 dag)

Po mojim osnovnim kriterijima, savršeno jelo ;)

Bob i mrkva se lijepo slažu, a nježni bosiljak se odlično uklopio.

Ovakva jela ne traže posebnu vještinu, puno truda i vremena, a daju vrlo podatan, pouzdan i ukusan obrok, te veliku mogućnost kombinacija, a sve uz potpunu kontrolu kalorija.





Grejp je izvrstan izbor za one koji su na dijeti.



P.S. Varivo je tek asocijativno opisni dodatak nazivu u svrhu pretpostavljene prepoznatljivosti, prije svega teksture.

Komentari (9) - #

srijeda, 02.04.2014. - 11:02

* Namaz od srdela, kuhano jaje, tost i masline & jagode ... 450 kcal



7 dag jaja - 1 kom. (144 kcal / 10 dag)
4 dag srdela (135 kcal / 10 dag)
0,05 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
5 dag integralnog tosta (244 kcal / 10 dag)
4 dag maslina (142 kcal / 10 dag)
sol, kapare

* Namaz od srdela:
80% srdela (135 kcal / 10 dag)
10 % maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
10 % kapara (23 kcal / 10 dag)

Voće: 20 dag jagoda (33 kcal / 10 dag)

Namaz od srdela je ispao odlično ;)

I ovaj je obrok sastavljen sukladno preporukama "Dijabetičke dijete Kliničke bolnice Dubrava - 1300 kcal". Ima malih odstupanja koja ne utječu na osnovne smjernice i sumarne nutritivne vrijednosti.





Riba je pripremljena u prošlom jelu "Srdele, krumpir i luk iz pećnice & kruška ... 460 kcal". Umotao sam ih u aluminijsku foliju i pekao u vatrostalnoj posudi zajedno s ostalim namirnicama iz tog obroka. Kasnije sam ih očistio, dodao maslino ulje i kapare, te samljeo u blenderu.

Mogao se napraviti obrok s duplom količinom namaza, ali obzirom da sam dobivenu količinu dijelio, imao sam samo ovoliko na raspolaganju. Tako je riba obuhvatila jednu od predviđenih jedinica iz skupine "meso i zamjene", a kuhano jaje drugu.





Masline nisu na popisu u grupi povrće, ali sam preračunao predviđene kalorije i ispalo je da će 4 dag biti taman.

Ulja je nešto manje od predviđenoga, ali nešto više masnoće imaju jaje i masline, pa je i ova količina skroz prihvatljiva. Nije uvijek moguće biti sto posto precizan, a uostalom to nije ni svrha.


U ovoj se dijeti voće jede solo, bez dodataka, kamoli šećera, šlaga, ...







P.S. Kada obrok fotografiram na "otvorenom" nerijetko se pojave i cvrkutavi promatrači.




Komentari (7) - #

utorak, 01.04.2014. - 12:53

Arhiva:

05/17  • 04/17  • 03/17  • 02/17  • 01/17  • 12/16  • 11/16  • 10/16  •  9/16 •  8/16  •  7/16  •  6/16  •  5/16  •  4/16  •  3/16  •  2/16  •  1/16  •  12/15 •  11/15 •  10/15 •  9/15 •  8/15 •  7/15 •  6/15 •  5/15 •  4/15 •  3/15 •  2/15 •  1/15 •  12/14 •  11/14 •  10/14 •  9/14 •  8/14 •  7/14 •  6/14 •  5/14 •  4/14 •  3/14 •  2/14 •  1/14 •  12/13 •  11/13 •  10/13 •  9/13 •  8/13 •  7/13 •  6/13 •  5/13 •  4/13 •  3/13 •  2/13 •  1/13 •  12/12 •  11/12 •  10/12 •  9/12 •  8/12 •  7/12 •  6/12 •  5/12 •  4/12 •  3/12 •  2/12 •  1/12 •  12/11

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se