minus40kg ... kalorijski restoran

blog

* Srdele, krumpir i luk iz pećnice & kruška ... 460 kcal



6 dag srdela (135 kcal / 10 dag)
20 dag krumpira (80 kcal / 10 dag)
20 dag crvenog luka (35 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, ružmarin

- krumpir i luk nareži na kockice, posoli, lagano naulji, stavi u vatrostalnu posudu, poklopi, peci u pećnici 15 min. na 200 st.
- dodaj ružmarin, promiješaj, dodaj posoljene i lagano nauljene ribe, poklopi, peci sve još 15 min. na 200 st.

voće: 10 dag kruške (55 kcal / 10 dag)

Ovaj se obrok temelji na matrici "Dijabetičke dijete Kliničke bolnice Dubrava - 1300 kcal". Postoji mala nedefiniranost, tj. razlika kod ribe. Dijeta navodi količinu termički obrađene namirnice, dok je za obračun kalorija potrebno baratati težinom sirove namirnice. Naravno, što se meso/riba pripremom više isušuju to će i razlika biti veća. Kod kuhanog su odstupanja zanemariva. Glavni dio ovog obroka je vrlo sličan većini koju sam do sada objavio.





Dodatak izvan standarda je voće koje je sastavni dio svakog obroka ove dijete. U nekim slučajevima ispadne da voćku treba prepoloviti, kao što je upravo ispalo s ovom kruškom. To i nije osobit problem. Drugu polovicu sam pojeo u sljedećem obroku. Naravno, kao i kod laganog povrća, ako i bude koji gram više ili manje neće bitno ugroziti cijeli koncept.





Zajedničko većini do sada objavljenih jela i ovom je vrlo precizno mjerenje ulja. Nikako ga ne treba izostaviti, ali svakako ga treba kontrolirati, tj. reducirati. Tu pomoći nema.


P.S. Gledao sam jučer na tv-u Anu, moju omiljenu kuharicu. Koristila je jako puno ulja i maslaca, nije skidala kožicu s mesa, a nije falilo ni škrobnog, slatkog, ... ali presudno je bilo to da su i ona i njeni mladi i očito aktivni gosti, jeli skroz male porcije, ma kako im sve bilo ukusno. Uz takav pristup nisu potrebne dijete, a vaga služi tek kao orijentacijsko pomagalo u svrhu replike recepta, i ništa više.

Komentari (14) - #

ponedjeljak, 31.03.2014. - 10:33

* Domaći dimljeni sir i bučino ulje na integralnom tostu uz ciklu ... 500 kcal



5 dag dimljenog kuhanog sira (300 kcal / 10 dag)
5 dag integralnog tosta (250 kcal / 10 dag)
10 dag ukiseljene cikle (40 kcal / 10 dag)
0,2 dl bučinog ulja (900 kcal / 10 dag)
kim, aceto balsamico

- po tostu naribaj sir, prelij bučinim uljem
- ciklu začini aceto balsamicom i sjemenkama kima

Kim i cikla se sasvim lijepo slažu,
iako nisam navikao grickati sjemenke u ovakvom obroku ;)


Ispada da se ponavljam ovih dana s nekim namirnicama. Ideja je da kada otvorim staklenku cikle jedem u sljedećim obrocima upravo ciklu dok ne ode cijela. Lakše, tj. brže ide kada imam podršku ukućana, ali ovo je domaća cikla, a oni nekako više vole onu iz dućana. S kilom dimljenog sira nema tih problema, tj. njega ne moram jesti sam i ne moram brinuti da će se danima povlačiti.

Kada sam otvarao ovaj blog, planirao sam objavljivati jela koja se temelje na principima i matrici "Dijabetičke dijete od 1300 kcal Kliničke bolnice Dubrava", ali iz nekog razloga ta ideja nije saživjela. Znam da bolnička dijeta uz to što je strogo kontrolirana, balansirana i nutricionistički utemeljena kao zdrava može biti itekako zanimljiva i ukusna. Istina, iziskuje nešto više pažnje i truda, baš kao i ovo moje stalno mjerkanje i prebrajanje, ali znam da vrijedi. Pridržavanje takve dijete donosi neupitne rezultate. Naravno, vrijednosti nisu identične za sve, netko treba neku s više, a netko s manje kalorija, ali princip je isti. U idućim postovima ću to pokušati i ovdje malo i dokumentirati, usprkos činjenici da su do sada najviše pažnje pobuđivali postovi koji su bili najdalje od te matrice. Da, kada malo razmislim, uz veću slobodu u pripremi jela, što mi je pasalo, evidentna averzija koju mnogi ljudi imaju prema samoj asocijaciji na bolničku dijetu je bila glavni izgovor da to ne odradim.

Komentari (14) - #

subota, 29.03.2014. - 11:54

* Slanutak, dimljeni sir i zelena salta ... 520 kcal



10 dag domaćeg dimljenog sira (300 kcal / 10 dag)
10 dag kuhanog slanutka (120 kcal / 10 dag)
10 dag zelene salata (10 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, jabučni ocat

Volim slate, i volio bi ih jesti češće ;)

Naribati sir omogućuje da se okusi pravilnije rasporede, ali s druge strane, malo se i izgubi, tj. sir je nekako nestao. Da je rezan na kockice, takvi bi zalogaji prštali od okusa. Zanimljivo je da bi svi jeli kvalitetno i ukusno, ali da cijena bude prihvatljiva, s tendencijom na što niže. To ponekada može biti tako, ali često je ipak suprotno. Slanutak u konzervi, zna biti vrlo jeftin, ali bude i različito kuhan, pa i nekuhan, ponekada prazan, bez ukusa, ... eto, dok je ovaj bio izvrstan. Da sam mogao birati, vjerojatno bi uzeo neki jeftiniji, i sigurno bi pogriješio.

Komentari (8) - #

petak, 28.03.2014. - 22:34

* Namaz od svježeg sira, bučinog ulja i vlasca na integralnom tostu uz ciklu ... 450 kcal



10 dag svježeg posnog kravljeg sira (70 kcal / 10 dag)
5 dag integralnog tosta (250 kcal / 10 dag)
10 dag cikle (40 kcal / 10 dag)
2 dl jogurta (60 kcal / 10 dag)
vlasac, đumbir

- napravi namaz od sira, bučinog ulja i vlasca
- serviraj na integralnom tostu uz ciklu

Da, više je uistinu ponekada manje ;)





Svježi sir s bučinim uljem i vlascem je izvrsna kombinacija,
dok je ukiseljena cikla s đumbirom u prahu potpuni promašaj, ali dobro, ...

Jogurt za doručak je moja đoker namirnica.




P.S. Ptičja perspektiva nije dodvoravanje blog.hr administratoru,
no pusti prikaz stvarne situacije na tanjuru, ali eto, da, ljudi smo,
tj. ... hvala ... mada, nadam se da ipak neću više tako, jer nije to ...


Komentari (10) - #

četvrtak, 27.03.2014. - 22:17

* Tortellini s ricottom i špinatom uz cvjetaču u slatko ljutom tamarind umaku ... 510 kcal



10 dag tortellina s ricottom i špinatom (310 kcal / 10 dag)
20 dag cvjetače (30 kcal / 10 dag)
5 dag tamarind slatko ljutog umaka (280 kcal / 10 dag)
sol

- skuhaj torteline i cvjetaču u slanoj vodi
- kod serviranja umiješaj gusti tamarind umak

Gotove začinske umake ne treba kalorijski podcjenjivati ;)

U redu je staviti ih pod začine kada se koriste u vrlo malim količinama, ali kada se radi o 5 dag kao što je slučaj u ovom obroku, onda je to skroz ozbiljnih 140 kcal u navedenih 5 dag.

Samo jelo je ispalo zanimljivo, utoliko što su okusi bili specifični. Umak je vrlo ljut, ima u sebi đumbira i čilija, a ne fali mu ni slatkoće, pa je sve skupa poprimilo okus koji je bitno drugačiji od kuhinje na kakvu sam inače navikao. Istina, umak je potpuno ubio okus tortelina, dok se inače nježna cvjetača kako tako držala, ali samo zato što sam je narezao na solidno krupne komade. Sve u svemu, još jedan eksperiment iz kojeg nije proizišlo jelo koje bi vrijedilo izdvojiti. U kontekstu kalorija i grupa namirnica, dobiva prolaznu ocjenu, dok u gastro doživljaju ide u grupu tek neobičnih.


P.S. Ovo nije tako rijetka situacija. Tortelinima je isticao rok, a cvjetača se više dana povlačila po frižideru. Dobro se uklopio tamarind umak, koji je ekipi bio interesantan samo prvi dan, a bočica malo veća, pa već ne znam koliko vremena zauzima mjesto u frižideru.

Komentari (10) - #

četvrtak, 27.03.2014. - 14:15

* Nedjeljni ručak: Carsko meso i krumpir iz pećnice uz zelenu salatu ... 710 kcal



15 dag carskog mesa (240 kcal / 10 dag)
20 dag krumpira (80 kcal / 10 dag)
0,1 dl suncokretovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, češnjak

10 dag zelene salate (10 kcal / 10 dag)
0,1 dl bučinog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, jabučni ocat

- meso dan (ili koji sat) ranije stavi u pac od soli, papra, češnjaka i suncokretovog ulja
- očišćeni i narezani krumpir stavi u protvan i naulji uljem iz paca, meso stavi na njega
- peci u pećnici na 200 st. oko 40 min., na pola promiješaj krumpir i okreni meso
- serviraj uz zelenu salatu koju začini solju, paprom, jabučnim octom i bučinim uljem

Već sam spominjao perspektivu,
tj. poziciju objektiva koja nudi neobjektivan dojam ;)






Sadržajem, ovaj je tanjur tek polupun, da ne kažem poluprazan, a eto, i opet, ne fali ništa bitno, dapače, ima i viška.

Samo jelo je odlično ispalo, ali uz tek malo opuštanja kalorije odmah odu u krivo. Da se sve još i ne mjeri kako se već mjeri, bilo bi tu lako i preko tisuću kcal. Osnovna razlika je došla iz mesa, i zato polumasnu i masnu svinjetinu nećete naći ni u jednoj medicinski podržanoj dijeti, i to s razlogom. Da je izbor pao na istu količinu bijele ribe, koja je 3 puta manje kalorična, obrok bi bio skroz prihvatljiv.
Salata nije sva na fotografiji, tek par listova da se vidi da je i ona tu. Inače, salate djeluju kalorijski nevino, ali nije teško i s njima zeznuti. Tu naravno kao i uvijek i prije svega mislim na ulje, dok samu zelenu salatu ne treba ni vagati.



P.S. Kasnim s objavom, ali eto, to je zapravo konstanta, jer idem redom, pa se riba u petak zapravo jela u ponedjeljak ili utorak, a ... ma zbilja nije bitno.

Komentari (9) - #

srijeda, 26.03.2014. - 10:52

* Namaz od bijele ribe na tostu uz rotkvice ... 520 kcal



5 dag namaza od bijele ribe (350 kcal / 10 dag)
5 dag integralnog tosta (250 kcal / 10 dag)
5 dag rotkvica (20 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, đumbir
2 dl jogurta (60 kcal / 10 dag)

Namaz od bijele ribe ... 350 kcal / 10 dag
66 % filetirane bijele ribe
33 % maslinovog ulja
1 % začina


Ovo je klasični šablonski obrok,
a konkretne varijante su beskonačne ;)


U nutritivnom smislu nema razlike koja se bijela riba i začini koriste. Eto, ovo je isti onaj namaz od neki dan. Riba je mol, a začini su sol, papar, vinski ocat, češnjak i bosiljak. U kombinacije se mogu uključiti kruh, tost ili pecivo, a od laganijeg povrća sve što se jede svježe ili ukiseljeno. Masnoću uzimam zbog ravnoteže i kalorijske punoće, ali naravno da to nije nužno. Zašto je išao đumbir na rotkvicu? A što će kuhar amater reći nego "a zašto ne". Od pića, odlično će se uklopiti čaša vina, ali za doručak je ipak primjereniji jogurt.



P.S. Dodatna neprofesionalnost se vidi i kroz fotografiju, jer svaki bi znalac to napravio poprilično drugačije, od standardnih prehrambenih dodataka koji bi unijeli boju i živost, preko jasnoće bar jednog dijela centralne namirnice, do kadra, svjetla i još nekih "sitnica", ali eto, ponekada je baš dobro osjećati se amaterom s pokrićem, tj. uživati u hobiju, djeluje baš smisleno.

Komentari (8) - #

utorak, 25.03.2014. - 18:47

* Ćufte u paradajz sosu s krumpirom ... 520 kcal



10 dag svinjetine, srednje masna (240 kcal / 10 dag)
20 dag krumpira (80 kcal / 10 dag)
15 dag paradajza, pelati (20 kcal / 10 dag)
0,1 dl ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, češnjak, bosiljak

- krumpir oguli, nareži na kockice i dobro skuhaj u slanoj vodi, ocijedi i zgnječi
- samelji meso s češnjakom, posoli, popapri, oblikuj kuglice, zaprži ih na tavici na malo ulja, izvadi ih kada su gotove
- na istoj masnoći malo prodinstaj pelate paradajza, posoli, popapri, završno začini svježim bosiljkom, i serviraj uz ćufte i krumpir


Jednostavno, simpatično lijepo i ukusno ;)

Za faširano često koristim carsko meso. Ma koliko se činilo da ima masnoga ipak je više suho nego je to slučaj kada se kupi faširano pripremljeno u mesnici. Male ćufte ne treba dugo pržiti na tavici, a može ih se pripremiti i u pećnici. Naravno da je pire krumpir nešto drugo nego samo gnječeni, ali eto, ovaj puta je masnoća predviđena za obrok potrošena u pripremi mesa i umaka.



P.S. Malom nepromišljenošću, ovo novo jelo sam objavio na web stranici i Facebooku. Izgleda da sam se malo izgubio, pa je bilo logično zastati, bar na tren. Razmislio sam i odlučio, ovdje, na blogu, ide novo, kao i do sada, dok će web stranica virtualnog kalorijskog restorana minus40kg pokušati profilirati staro, ali samo ono za što vjerujem da vrijedi. Zato će se za sada samo ovaj post poklopiti na obje platforme u isto vrijeme, a da budem dosljedan u zbrčkanosti, lako moguće da ću ga objaviti i na coolinarici. Twitter, Instagram, ... s opće strane, ili pak neke dodatne specijalizirane kulinarske portale za sada neću koristiti, neovisno o dobronamjernim savjetima ljudi za koje vjerujem da znaju što govore, jer eto, jednostavno, ovo je hobi i nemam dostatnih resursa na raspolaganju, a već u startu sam se smotao i s ovih par izbora. Opet se opravdavam, a to me valjda najviše ubija ...

Komentari (11) - #

ponedjeljak, 24.03.2014. - 21:07

* Facebook ... najave


Pomalo širim vidike, valjda. Jedan od njih je i facebook. Razumijem sve koji su skeptični, pa i one koji ultimativno odbijaju fb platformu koja možda i nije više tako perspektivna kao prije ne tako puno vremena. Eto, neću stići na blogu objaviti sve što radim ovih dana. U ovom trenu ostavit ću tek naznake sljedećega, ali gdje će što biti objavljeno, e to bome fakat ne znam, uz napomenu, blog.hr/minus40kg je i dalje moja matična web luka.




P.S. Ne zamjerite starom čovjeku koji se veseli novoj igrački.

Komentari (9) - #

ponedjeljak, 24.03.2014. - 00:06

* Namaz od mola, pečeno pecivo i krastavci ... 520 kcal



5 dag namaza od mola (350 kcal / 10 dag)
5 dag peciva (250 kcal / 10 dag)
10 dag krastavaca (10 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar
2 dl jogurta (60 kcal / 10 dag)

- ispeci pecivo u tosteru, premaži ribljim namazom
- svježe krastavce nareži, začini, prelij s malo maslinovog ulja
- serviraj uz jogurt

* Namaz od mola ... 350 kcal / 10 dag
66 % mola
33 % maslinovog ulja
1 % sol, papar, vinski ocat, češnjak, bosiljak

- ribu skuhaj u vodi, dodaj sol i ocat, ocijedi, ohladi, filetiraj i samelji, dodaj ulje, začini

Kada se pecivo malo posuši ovako pripremljeno bude delicija. Dosta se mrvi, ali taman upije ono malo maslinovog s kojim su preliveni krastavci. Naravno, ne bi bilo ništa lošije da je pecivo svježe, ali bilo bi drugačije. Opcija namaza samo od ribe, ulja i začina se pokazala kao vrlo jednostavna, praktična i baš dobra. Nakupi se nešto više kalorija, ali kada se u obrok stavi ne velika količina namaza bude sasvim prihvatljivo. Mol nema jak okus, dapače, pa ovaj namaz ovisi o okusu maslinovoga i izboru začina.

Komentari (12) - #

subota, 22.03.2014. - 00:57

* Mol, bob i mrkva ispod "peke" ... 500 kcal



15 dag mola (80)
20 dag boba (80)
10 dag mrkve (40)
0,2 dl maslinovog ulja (900)
(... kcal / 10 dag)
sol, list estragona

- očisti i usitni mrkvu, stavi u vatrostalnu posudu, dodaj bob, lagano posoli i naulji
- očisti ribu, posoli, naulji, stavi na povrće, poklopi posudu i peci u pećnici 25 min. na 200 st.
- kada je gotovo začini estragonom i ostavi poklopljeno još nekoliko minuta da se okusi prožmu
- kod serviranja prelij s još malo maslinovog ulja, po potrebi dosoli

Ponovno, nježni okusi u savršenoj harmoniji ;)

Mol ili molić, nemam pojma, a valjda nije ni bitno, ali to kako je fino ispalo, e to mi već nešto znači, jer da je ovo jelo nutricionistički na visokoj razini, to sam znao i prije nego sam ga počeo raditi.

Komentari (9) - #

petak, 21.03.2014. - 01:11

* Salata od molića, šarene tjestenine i maslina s paprikom ... 500 kcal



15 dag fileta molića (80)
5 dag šarene tjestenine (360)
5 dag maslina s paprikom (130)
0,15 dl maslinovog ulja (900)
(... kcal / 10 dag)
sol, bosiljak


- skuhaj ribu i tjesteninu, dodaj masline, začini i serviraj hladno

Nježan i vrlo ukusan obrok ;)


P.S.
Moram si priznati da sam malo umoran.
Eto, i ponoć je prošla.

Komentari (8) - #

četvrtak, 20.03.2014. - 00:50

* Lešo molić, tjestenina u obliku školjke i sirova cvjetača ... 480 kcal



15 dag molića (80)
5 dag tjestenine, školjke (360)
15 dag cvjetače (30)
0,15 dl maslinovog ulja (900)
(... kcal / 10 dag)
sol, bosiljak, limunov sok, senf

- skuhaj moliće i tjesteninu u slanoj vodi, ocijedi, filetiraj ribu
- samelji sirovu cvjetaču, dodaj bosiljak, limunov sok i senf

Ovo je nutritivno izvrstan obrok, ali ima jednu ozbiljnu manu, okus mu je totalna katastrofa. Namirnice su skupe i kvalitetne, ali to samo po sebi nije dovoljno. Tjestenina je obojena prirodno, crnilom sipe, rajčicom i kurkumom. Kako sam već zamislio, cvjetaču sam samljeo sa svježim bosiljkom i maslinovim uljem, ali nije ispalo dobro. Dodao sam limunov sok, ništa, pa senf, ništa, i onda sam odustao. Uz cvjetaču je bilo i malo stapke brokule. Oljuštio sam joj koru. Sirova, bez ikakvih izvodancija, skroz je u redu.

P.S. Neko će se čuditi zašto objavljujem ovakve obroke,
ali taj je ovdje očito zalutao.

Komentari (7) - #

srijeda, 19.03.2014. - 17:46

* Rižoto s prokulicama i lungićem ... 510 kcal

10 dag svinjske pisanice (140)
5 dag integralne riže (350)
20 dag prokulica (40)
5 dag mladog luka (40)
0,1 dl maslinovog ulja (900)
sol, peršin, ljuti tamarind umak
(... kcal / 10 dag)
- skuhaj integralnu rižu u slanoj vodi
- na ulju dinstaj luk, meso i prokulice, podlijevaj vodom od riže, pod kraj dodaj ocijeđenu rižu i peršin, a kod serviranja začini tamarind umakom

Tamarind dominira okusom, ali samo na onim dijelovima gdje ga ima, dok prepolovljene prokulice sasvim lijepo zadržavaju svoj. Lungić se dobro uklopio, iako se pomalo izgubi kada se nareže presitno. Mladi luk je išao samo zato što ga je trebalo potrošiti. Nije značajnije utjecao na jelo. Probao sam kod serviranja malo začiniti i sa soja sosom, ali ljuti tamarind se pokazao kao bolji izbor.

Komentari (7) - #

srijeda, 19.03.2014. - 09:11

* Sirova brokula i cvjetača na salatu s kukuruzom i domaćim dimljenim sirom ... 500 kcal


5 dag dimljenog domaćeg sira (300)
10 dag kuhanog kukuruza (110)
10 dag brokule (30)
10 dag cvjetače (30)
0,2 dl maslinovog ulja (900)
(... kcal / 10 dag)

himalajska roza sol, limunov sok, curry




Sirova brokula i karfiol su baš zanimljivi. Tek se u ovom obliku nedvosmisleno prepoznaje da su u bliskom srodstvu s kupusom. Iako lijepo hruskavi, manje su tvrdi nego sam mislio, čak i onaj dio ispod samog cvijeta. Centralni, najdeblji, dio stapke nisam koristio. Kukuruz se savršeno uklopio. Ovakvi obroci pružaju sasvim drugačiju lepezu okusa nego je to u mnogim drugim jelima. Iako ne bi volio jesti samo ovakva jela, moram priznati da mi se vrlo svidjelo, te ću nastojati ovakve obroke imati češće na svom meniju.

P.S. Pita li se netko da li je nužno koristiti himalajsku roza sol, odgovor je jednostavan. Naravno da ne, i cvijet soli će se sasvim lijepo uklopiti ;)

Komentari (10) - #

utorak, 18.03.2014. - 12:08

* Wok: But, grah i poriluk ... 470 kcal


10 dag svinjskog buta (140)
20 dag kuhanog graha (80)
20 dag poriluka (40)
0,1 dl maslinovog ulja (900)
sol, crvena ljuta tucana paprika
(... kcal / 10 dag)

- u woku na ulju dinstaj meso i poriluk, posoli
- pod kraj dodaj grah iz konzerve, začini ljutom paprikom



Ovaj obrok zadovoljava kriterije kojima težim. Nema puno namirnica. Poriluk je domaći, sezonski. Bio je pun zemlje, i to je dobro. Grah iz konzerve nije prva liga, ali je izrazito praktičan. Malo buta nije kalorijski problem, dapače. Priprema je skroz jednostavna i brza, a namirnice se lijepo slažu i cijeli je obrok vrlo ukusan.

Komentari (8) - #

ponedjeljak, 17.03.2014. - 10:46

* Sendvič od buđole i gaude uz mladi luk s bučinim uljem ... 460 kcal


3 dag buđole (370)
3 dag gaude (380)
5 dag peciva (250)
5 dag mladog luka (40)
0,1 dl bučinog ulja
sol, papar

(... kcal / 10 dag)



Lijepo je započeti dan ovakvim obrokom. Zbog specifičnih miomirisnih tragova luka ovo mi je vikend doručak, ili eventualno večera u tjednu.


Nije baš uvijek tako, ali ipak, vrlo često, kvalitetan proizvod i košta, pa tako i tko je spreman platiti više, boljem se može i nadati. E sad, kriterij kvalitete, i on zna biti presudan. U zadnje vrijeme ovakve nareske jedem jednom u tjednu, ili rjeđe, pa ne moram gledati na svaku kunu, iako gledam.

Komentari (11) - #

nedjelja, 16.03.2014. - 11:24

* Jaja na poriluku i salata od radiča i graha ... 470 kcal


12 dag jaja, 2 kom., srednja (150)
15 dag poriuluka (40)
0,1 dl maslinovog ulja (900)
sol
5 dag radića (20)
5 dag kuhanog graha (80)
0,1 dl bučinog ulja (900)
sol, papar, češnjak, aceto balsamico
(... kcal / 10 dag)

- dinstaj poriluk, pod kraj dodaj umućena jaja



Jaja na poriluku su super jelo, a salata od radiča i graha s bučinim uljem savršeno upotpunjuje obrok. Je, radič je grkast i iako na izgled sličan, nije mek i mirišljav kao rikula, dapače, treba ga dobro žvakati, ali eto, valjda ima bar nekih nutritivnih prednosti.

Original * Arturov poriluk

Komentari (9) - #

subota, 15.03.2014. - 10:03

* Wok: Puretina, zlatni šampinjoni i paprika na luku i maslinovom ulju ... 450 kcal


20 dag purećih prsa (140)
20 dag zlatnih šampinjona (20)
10 dag paprike (20)
5 dag luka (40)
0,1 dl maslinovog ulja (900)
sol, papar, majčina dušica, curry

(... kcal / 10 dag)

- dinstaj u woku oko 30 min., prvo luk, pa meso, i onda ostalo, začini



Ovakva jela gotovo da nemaju rizika ;)

Paprika je žuta pa vizualno ne dolazi do izražaja, ali dala je krasan okus, i još ljepši miris, tj. bome je cijela kuća vrlo apetitno zamirisala.

Komentari (9) - #

petak, 14.03.2014. - 10:44

* Skuša, krumpir i salata od radiča ... 560 kcal


15 dag skuše (170)
15 dag krumpira (80)
5 dag radiča (10)
0,1 dl maslinovog ulja (900)
0,1 dl bučinog ulja (900)
sol, papar, aceto balsamico

(... kcal / 10 dag)

- krumpir i ribu posoli, lagano naulji i peci 35 min. na 200 st.
- serviraj uz salatu od radiča i bučinog ulja



Skuša je bila sam centar obroka,
a sve ostalo se lijepo nadovezalo,
pa i maslačak koji je pružao otpor ;)


P.S. Ne mora baš sve biti na fotografiji,
a 2 se ne uklapaju u trenutni format.

Komentari (9) - #

četvrtak, 13.03.2014. - 14:33

* Piletina, kukuruz i blitva ... 450 kcal


10 dag pilećih prsa (120)
10 dag kukuruza (110)
20 dag blitve (20)
0,2 dl maslinovog ulja (900)
sol, češnjak, origano, curry

(... kcal / 10 dag)

- kratko skuhaj blitvu, ocijedi, zgnječi
- dinstaj blitvu, dodaj kukuruz, začini
- isprži piletinu, začini curryem



Slatkasti okus vuče na egzotiku ;)

Blitvu gnječim, jer mi je inače vodena.

Komentari (11) - #

srijeda, 12.03.2014. - 17:32

* Salata od mozzarelle i mahuna ... 470 kcal


10 dag mozzarelle (230)
20 dag mahuna (30)
0,2 dl maslinovog ulja (900)
sol, češnjak, vlasac

(... kcal / 10 dag)

- mahune očisti i skuhaj u slanoj vodi, pa ohladi
- dodaj mozzarelu, začini (po želji dodaj ocat ili limunov sok)


Glavna prednost salata je manja termička obrada namirnica.

Zanimljiv i ukusan obrok. Zadovoljava više kriterija. Još će biti bolji kada dođe vrijeme sezonskih domaćih mahuna. Ove uvozne su ukusne, nemaju konaca, ali boja im je intenzivnija nego je to prirodno. Čak na mjestu reza malo "krvare" zeleno. Namjerno je izostavljen kruh, tjestenina ili slično. Obožavam jednostavne obroke.

Komentari (10) - #

utorak, 11.03.2014. - 19:17

* Čvarci, mladi luk, rotkvice i kukuruzni kruh ... 450 kcal


3 dag čvaraka (650)
5 dag kukuruznog kruha (250)
5 dag mladog luka (40)
5 dag rotkvica (40)
0,1 dl bučinog ulja (900)
sol

(... kcal / 10 dag)


Ovo jelo je definitivno neizbalansirano u smislu odnosa proteina, ugljikohidrata i masnoća, ali, ako su to ostali obroci u danu pokrili, i ako se radi o rijetkoj iznimci, i čistom guštu, sigurno da nije problem. Usprkos pretpostavljenom stereotipnom prvom dojmu, sveukupno gledano, ovo je kalorijski ispodprosječna porcija ;)


P.S. Prema statistici, gro posjetitelja ovog bloga se zadržava do 5 sekundi po stranici i iz toga se ponešto da zaključiti. U prosjeku pišem 25 riječi po postu, ali neovisno o tome dobar dio ljudi ne ide dalje od naslova i fotografije. I ovaj puta, mnoge će zavarati fotografija, ali ... 3 dag čvaraka nije količina za rudare, ali je lijepa za osjetiti ih.

Komentari (8) - #

ponedjeljak, 10.03.2014. - 17:30

* Surimi i šampinjoni uz tjesteninu ... 510 kcal


10 dag surimi štapića (130)
5 dag rezanaca sa špinatom (360)
10 dag zlatnih šampinjona (20)
0,2 dl maslinovog ulja (900)
sol, papar, češnjak, peršin
(... kcal / 10 dag)

- tjesteninu skuhaj, šampinjone dinstaj, a surimi štapiće samo nareži, poulji, začini



Vrlo ukusno i lijepo, a jednostavno i brzo za pripremu. Naravno, pasali bi repovi škampa ili meso jastoga umjesto surimi štapića, ali tu smo priču apsolvirali.

Komentari (11) - #

nedjelja, 09.03.2014. - 11:24

* Gulaš od liganja ... 530 kcal


20 dag lignji (80)
20 dag krumpira (80)
20 dag paradajza (20)
10 dag luka (40)
0,1 dl ulja, maslinovo (900)
0,5 dl vina, crno (80)
sol, papar, češnjak, peršin, ružmarin
(... kcal / 10 dag)

- lignje nareži na kolutiće, usitni luk i češnjak, krumpir oguli i nareži na kockice
- proprži luk, dodaj češnjak, lignje, pa rajčicu, podlij vinom, dodaj krumpir, začini



Navodno, ovo je Anin recept, i kao tradicijski recept, a čuo sm ga na Hrvatskom katoličkom radiju. Ispalo je odlično ;)

Komentari (8) - #

subota, 08.03.2014. - 16:13

* Dagnje u crvenom umaku s rižom ... 330 kcal


15 dag dagnji, meso (70)
5 dag riže, integralna (350)
5 dag rajčice, sjeckana (20)
0,5 dl vina, bijelo (80)
0,1 dl ulja, maslinovo (900)
sol, papar, češnjak, peršin
(... kcal / 10 dag)
- na ulju požuti češnjak, dodaj dagnje, začini, podlij s malo vode, kratko dinstaj, dodaj sjeckanu rajčicu i vino
- posluži uz rižu

Vrlo ukusan obrok. Ponekada je sasvim dobro jelo napraviti točno po receptu. Ono što bi se ovdje kao dodatak odlično uklopilo je salata, jer eto, ima lufta kalorijski, a i povrća je skroz malo. S druge pak strane, ne mora sve uvijek biti po istoj šabloni.

Komentari (4) - #

petak, 07.03.2014. - 21:42

* Wok: Lungić, grah, šampinjoni i mladi luk ... 480 kcal


10 dag svinjske pisanice (140)
10 dag graha, kuhani (80)
20 dag šampinjona, zlatni (20)
10 dag mladog luka (40)
0,2 dl ulja, maslinovo (900)
sol, papar
(... kcal / 10 dag)

- ispeci lungić, mladi luk i šampinjone, dodaj kuhani grah, začini



Ovo je obrok kakav baš volim ;)

Sadrži grupe namirnica koje mi odgovaraju, kalorijski je prihvatljiv, a k tome je ukusan. Nije zanemarivo što se može jednostavno i brzo pripremiti.

Komentari (13) - #

četvrtak, 06.03.2014. - 19:41

* Juha od brokule, peršina i piletine ... 210 kcal


10 dag pilećih prsa (120)
25 dag brokule (30)
5 dag korijena peršina (30)
sol, papar
(... kcal / 10 dag)

- skuhaj brokulu i piletinu, začini
- povrće samelji u blenderu, vrati da zakipi



Uz 20 dag krumpira i čepom maslinovog ulja ili malo vrhnja dobilo bi se ukusno varivo koje bi bilo sasvim dobar i cjelovit obrok od prihvatljivih 460 kcal. S dodatnih 5 dag piletine bi došli na pristojnih 520. Naravno, može i baš ovako, lagana mesno povrtna juha ;)


Na zapadu je brokula navodno postala najpopularnije povrće. Dio razloga je sigurno u promidžbi koja se temelji na analizama laboratorija u kojima razne namirnice imaju svojstva koja u stvarnoj kuhinji nemaju. Moja žena brokulu oduvijek kuha tako da po onome što tvrde stručnjaci ne ostane ništa bog zna što vrijedno, kamoli čarobno. Sirovu se ne usudim jesti, jer dolazi iz intenzivnog uzgoja i veliko je pitanje koliko veze ima s onom koja se uzgaja organski. Ovoj iz marketa, pa i onoj na placevima, boja nije prirodna, a i rok trajanja upućuje na izdašnu pomoć kemije, genetike ili već nekog inžinjeringa. Priča o blagodati prehrane namirnicama iz podneblja u kojem smo rođeni i odrastali tek djelomično drži vodu, ali nemam ništa protiv takvog osobnog izbora, dapače. Obzirom da nemam uvjeta preseliti u idiličnu čistoću Kavkaza, ili bar Like, i baviti se eko uzgojem za svoje potrebe, niti imam toliko novaca da platim nekome da to radi umjesto mene, i dalje ću se nastojati trovati raznoliko i umjereno, iz izvora koji su mi realno raspoloživi. Nekako ispada da pojedinačno navođenje nutritivnih svojstava namirnica u takvom kontekstu i nema osobitog smisla. Krenuo sam u to kako bi izvukao srž iz podataka koji se pojavljuju na raznim web stranicama, ali eto, u ovom trenutku mi to nekako izgleda suvišno. Naravno, i cijeli ovaj blog sasvim lako može izgledati nepotreban, ali za sada još ipak neću ići tako daleko.

Komentari (11) - #

srijeda, 05.03.2014. - 19:45

* Brokula ... 34 kcal


2,82 bjelančevina
0,37 masti
6,64 ugljikohidrata


1,7 šećera
2,6 dijetalnih vlakana



Brokula je povrće iz porodice kupusnjača (cvjetača, prokulica, kupus, koraba, kelj, raštika ...). Na vrhu stabljike formira se zbijeni cvat s cvjetnim pupovima uglavnom zelene boje.

Vršni, mekani cvjetovi se mogu jesti i sirovi (dobro je operi pod mlazom vode). Stapku po potrebi oguli. Brokulu je najbolje kratko kuhati na pari do 7 min. ili 10 min. u kipućoj slanoj (ostati će zelena) vodi. Standardno, što je toplinska obrada intenzivnija i duža, to se više vrijednih sastojaka uništi (ima navoda da je u mikrovalnoj dovoljna 1 min. da uništi vrijedne sastojke). Neki autori se ograničavaju isključivo na konzumaciju sirove ili kuhane na pari maksimalno do 4-5 min. Preporučeni oblik je svježa brokula začinjena limunovim sokom i maslinovim uljem.

Brokula je vitaminsko mineralna bomba (C, A, B6, ... Ca, Mg, Fe, P, K). Blagotvorna je za cijeli organizam (mozak, oči, krvne žile, srce, kosti, probavni sustav, pluća, ...), biološki je aktivna, potiče obrambene mehanizme i povećava otpornost, pomaže u regulaciji šećera, tlaka i kolesterola, a dobra je i u detoksikaciji. Brokula je moćan prirodni lijek protiv raka.

Komentari (9) - #

utorak, 04.03.2014. - 18:03

* Pahuljice i kefir ... 310 kcal



5 dag fitness žitarica (370)
2 dl kefira (60 kcal)




Ove su pahuljice navodno od cjelovitog zrna žitarica. Dalo bi se ovdje kombinirati sa sušenim brusnicama, šljivama ili bademima, i sličnim, ali nije na odmet ponekada inzistirati na originalu, pa makar i malo pustije izgledalo. Kako god, i ovako, ove su pahuljice u odnosu na standardne zobene prava poslastica, i to je, kao iznimka, skroz u redu. Možda griješim, ali nekako općenito nemam osobitog povjerenja u hranu koja je toliko prerađena da se izvorna namirnica niti ne nazire.

Komentari (8) - #

ponedjeljak, 03.03.2014. - 16:40

* Čips (krumpir) u mikrovalnoj ... 170 kcal


10 dag krumpira (80 )
0,1 dl ulja (900)
sol

- krumpir nareži na što tanje ploške
- namači 5 min. u slanoj vodi, ocijedi. posuši u papirnatim ručnicima
- posoli, naulji, peci u mikrovalnoj pećnici 5 min. na 700 W, pa 3 na 350



Onako iskreno, nije loše, ali nije to to ;)

Što se mene tiče, ovo je zadnji eksperiment s mikrovalnom za jedno vrijeme. Po netu, ljudi su oduševljeni vlastitim uradcima. Nemam ništa protiv, ali mene nema u toj priči, jer eto, nije to ono po čemu je čips poznat, čak ni blizu. Dodatno, i završno, ovo je kap koja je prelila čašu, pa mikrovalnoj. do daljnjega, ostaje tek podgrijavanje.

Komentari (7) - #

nedjelja, 02.03.2014. - 19:38

* Matovilac, piletina i umak od cikle, hrena, majoneze i paradajza ... 520 kcal


15 dag pilećih prsa (120)
5 dag cikle (40)
2 dag umaka od hrena (120)
15 dag paradajza, sjeckani (20)
1 dag majoneze (750)
2 dag umaka od hrena (120)
5 dag matovilca (10)
0,2 dl ulja (900)
- suncokretovo, bučino
sol, papar, aceto balsamico

- napravi umak od cikle, hrena, majoneze i sjeckanog paradajza
- ispeci piletinu na naglo
- začini matovilac



Matovilac odličan. Umak nije ni tako loše ispao, ali nije za ponoviti. Sjeckani paradajz je imao funkciju ublažavanja okusa. Pekao sam komad pilećih prsa u komadu, ali ipak je bolje kada se izreže na tanke šnite i kratko peče.


P.S. Ovaj puta sam fotografiju štimao prema formatu koji sam zamislio za blog. Mislim da to više neću raditi.

Komentari (5) - #

nedjelja, 02.03.2014. - 11:29

* Lungić i koraba ... 380 kcal


10 dag lungića (140)
20 dag korabe (30)
0,2 dl ulja, maslinovo (900)
sol, papar, list celera, worscester umak
(... kcal / 10 dag)

- meso isprži na naglo, posoli, popapri, prelij worcester umakom
- naribaj korabu, pomiješaj sa svježim listom celera, začini
- u tavici u kojoj se peklo meso ugrij korabu
- kod serviranja korabu preliuj s još malo maslinovog ulja



Neplanirano slab obrok.

Što se tiče samog jela, tek jedna riječ, izvrsno.

Komentari (9) - #

subota, 01.03.2014. - 17:39

Arhiva:

04/17  • 03/17  • 02/17  • 01/17  • 12/16  • 11/16  • 10/16  •  9/16 •  8/16  •  7/16  •  6/16  •  5/16  •  4/16  •  3/16  •  2/16  •  1/16  •  12/15 •  11/15 •  10/15 •  9/15 •  8/15 •  7/15 •  6/15 •  5/15 •  4/15 •  3/15 •  2/15 •  1/15 •  12/14 •  11/14 •  10/14 •  9/14 •  8/14 •  7/14 •  6/14 •  5/14 •  4/14 •  3/14 •  2/14 •  1/14 •  12/13 •  11/13 •  10/13 •  9/13 •  8/13 •  7/13 •  6/13 •  5/13 •  4/13 •  3/13 •  2/13 •  1/13 •  12/12 •  11/12 •  10/12 •  9/12 •  8/12 •  7/12 •  6/12 •  5/12 •  4/12 •  3/12 •  2/12 •  1/12 •  12/11

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se