minus40kg - kalorijski restoran

* Srdele, krumpir i luk iz pećnice & kruška ... 460 kcal


6 dag srdela (135 kcal / 10 dag)
20 dag krumpira (80 kcal / 10 dag)
20 dag crvenog luka (35 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, ružmarin

- krumpir i luk nareži na kockice, posoli, lagano naulji, stavi u vatrostalnu posudu, poklopi, peci u pećnici 15 min. na 200 st.
- dodaj ružmarin, promiješaj, dodaj posoljene i lagano nauljene ribe, poklopi, peci sve još 15 min. na 200 st.

voće: 10 dag kruške (55 kcal / 10 dag)

Ovaj se obrok temelji na matrici "Dijabetičke dijete Kliničke bolnice Dubrava - 1300 kcal". Postoji mala nedefiniranost, tj. razlika kod ribe. Dijeta navodi količinu termički obrađene namirnice, dok je za obračun kalorija potrebno baratati težinom sirove namirnice. Naravno, što se meso/riba pripremom više isušuju to će i razlika biti veća. Kod kuhanog su odstupanja zanemariva. Glavni dio ovog obroka je vrlo sličan većini koju sam do sada objavio.





Dodatak izvan standarda je voće koje je sastavni dio svakog obroka ove dijete. U nekim slučajevima ispadne da voćku treba prepoloviti, kao što je upravo ispalo s ovom kruškom. To i nije osobit problem. Drugu polovicu sam pojeo u sljedećem obroku. Naravno, kao i kod laganog povrća, ako i bude koji gram više ili manje neće bitno ugroziti cijeli koncept.





Zajedničko većini do sada objavljenih jela i ovom je vrlo precizno mjerenje ulja. Nikako ga ne treba izostaviti, ali svakako ga treba kontrolirati, tj. reducirati. Tu pomoći nema.


P.S. Gledao sam jučer na tv-u Anu, moju omiljenu kuharicu. Koristila je jako puno ulja i maslaca, nije skidala kožicu s mesa, a nije falilo ni škrobnog, slatkog, ... ali presudno je bilo to da su i ona i njeni mladi i očito aktivni gosti, jeli skroz male porcije, ma kako im sve bilo ukusno. Uz takav pristup nisu potrebne dijete, a vaga služi tek kao orijentacijsko pomagalo u svrhu replike recepta, i ništa više.


31.03.2014.
komentiraj (14)


* Mol, bob i mrkva ispod "peke" ... 500 kcal


15 dag mola (80)
20 dag boba (80)
10 dag mrkve (40)
0,2 dl maslinovog ulja (900)
(... kcal / 10 dag)
sol, list estragona

- očisti i usitni mrkvu, stavi u vatrostalnu posudu, dodaj bob, lagano posoli i naulji
- očisti ribu, posoli, naulji, stavi na povrće, poklopi posudu i peci u pećnici 25 min. na 200 st.
- kada je gotovo začini estragonom i ostavi poklopljeno još nekoliko minuta da se okusi prožmu
- kod serviranja prelij s još malo maslinovog ulja, po potrebi dosoli

Ponovno, nježni okusi u savršenoj harmoniji ;)

Mol ili molić, nemam pojma, a valjda nije ni bitno, ali to kako je fino ispalo, e to mi već nešto znači, jer da je ovo jelo nutricionistički na visokoj razini, to sam znao i prije nego sam ga počeo raditi.


21.03.2014.
komentiraj (9)


<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>