minus40kg ... kalorijski restoran

blog

* Koraba, rikola, grah i domaći dimljeni sir s bučinim uljem ... 480 kcal


5 dag sira, domaći dimljeni (300)
10 dag graha, kuhani (80)
20 dag korabe (30)
5 dag rikole (10)
0,2 dl ulja, bučino (900)
sol, papar, aceto balsamico
(... kcal / 10 dag)

- korabu očisti i naribaj, pomiješaj s rikolom i grahom, začini
- serviraj uz domaći dimljeni sir



Vrlo ukusan i osvježavajući obrok.

Sirova koraba je za mene pravo otkriće.

Bučino ulje obožavam i nastojim ga koristi gdje god je to moguće.

Dimljeni kuhani sir kupujem na placu od kumica. Podaci o kalorijama su procijenjeni prema osjećaju i ono nešto informacija što sam pokupio po netu, uglavnom uspoređujući slične proizvode. Obzirom da se trudim jesti što raznolikije niti jedna pojedinačna eventualna pogreška neće imati neki bitan utjecaj.

Komentari (7) - #

petak, 28.02.2014. - 18:22

* Koraba ... 27 kcal


 
1,7 proteina
0,1 masti
6,2 ugljikohidrata

Koraba (korabica, koleraba) je sorta kupusa.

Dobra koraba je čvrsta, i nešto manja, a da li je svježa vidi se po listovima. Kora se tanko guli ili struže. Peteljke od lišća znaju biti drvenaste, ako se ne radi o mladoj biljci.

Blaga je okusa, lagano slatkasta, a može vući i na resko ljutkasto. Odlična je pratnja intenzivnijim namirnicama zbog sposobnosti apsorpcije okusa. Može se jesti sirova, pa je zahvalan sastojak salata. Za kuhanje se s lakoćom uklapa u razne juhe i variva, pogotovo što će i lišće lijepo upotpuniti dojam. Cijela se kuha oko 30 min., dok je narezanoj dosta i 10. Može se pripremati i na druge načine.

Koraba stabilizira razinu šećera, preporučuje se kod hipoglikemije i dijabetesa.
 

Komentari (12) - #

četvrtak, 27.02.2014. - 21:12

* Jaje i sir na špeku s peršinom ... 460




6 dag jaja – 1 kom. (150 kcal / 10 dag)
4 dag gaude (400 kcal / 10 dag)
2 dag špeka (600 kcal 7 10 dag)
0,1 dl ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, češnjak, svježi peršin

- na ulju i češnjaku zaprži špek, dodaj jaje, sir i puno svježeg peršina, začini

Ovo je vrlo ukusan obrok, koji se pojede u par zalogaja, tj. taman toliko brzo za koliko se može i pripremiti. Peršin mu je dao živost, i vizualno i okusom. Po namirnicama djeluje težak, dok je po količinama i više nego lagan. Na kraju, kada se sve ispeče cijeli obrok teži tek oko 10 dag. Sam zbroj kalorija veli da je porcija u standardnim okvirima, ili čak nešto malo ispod. Istina, već na prvu je vidljiv disbalans u odnosu proteina, masnoća i ugljikohidrata, ali obzirom da je iznimka, a ne pravilo, neću dalje puno o tome. Uostalom, nije problem dodati 20-30 dag kiselih krastavaca, paprike ili slične lagane kiseline i ima se i količinski prihvatljiv obrok, a kalorije se neće značajno povećati.


P.S. Molim pravovjerne dijetaše koji pročitaju špek da ne polude odmah, te da ako nemaju predodžbu koliko je to 2 dag da čisto za eksperiment odvagnu čim budu u prilici, po mogućnosti preciznom vagom. Peršin nema potrebe mjerkati.

Komentari (10) - #

srijeda, 26.02.2014. - 17:55

* Lungić, tikvice i rikola ... 530 kcal




15 dag lungića (140 kcal / 10 dag)
20 dag tikvica (20 kcal / 10 dag)
5 dag rikole (10 kcal / 10 dag)
0,3 dl ulja (900 kcal / 10 dag)
- maslinovo, bučino, suncokretovo
sol, papar, češnjak, svježi peršin, aceto balsamico

- lungić ispeci na naglo na grill tavici, posoli, zapapri
- tikvice dinstaj na maslinovom ulju i češnjaku, posoli, dodaj svježeg peršina
- rikolu začini bučinim uljem, aceto balsamicom, solju i paprom

Lungić, taman preda mnom očišćen od ostatka svinje, ne može biti svježiji, a u konačnici ukusniji i sočniji. Friško meso ima specifične bjelančevinaste izlučevine. Oni koji imaju iskustva sa svježim mesom vjerojatno razumiju o čemu pričam. Neću reklamirati mesnicu, ali Janjevci iz Dubrave će znati kod koga sam bio. Tikvicama nije vrijeme, ali na maslinovom i češnjaku, pravi specijalitet. Rikola skroz mlada, puca od okusa, provjeren izvor, savršeno. Tri vrste ulja, dalo je pola kalorija u ovom obroku.

Komentari (10) - #

utorak, 25.02.2014. - 20:30

* Mars i probiotik ... 370 kcal



5 dag mars čokoladice (480 kcal / 10 dag)
2 dl probiotika (60 kcal / 10 dag)


Slatko i ukusno, i to ti je ;)



P.S. Ovaj puta neću reći ništa više, kamoli loše,
i općenito, ubuduće ću nastojati više isticati ono dobro.





Komentari (16) - #

ponedjeljak, 24.02.2014. - 19:07

* Peka: Srdele, zlatni šampinjoni i mladi luk ... 510 kcal


20 dag srdela (120 kcal / 10 dag)
15 dag mladog luka (40 kcal / 10 dag)
15 dag zlatnih šampinjona (20 kcal / 10 dag)
0,2 dl ulja, maslinovo (900 kcal / 10 dag)
sol, svježi peršin

- u vatrostalnu zdjelu složi narezani mladi luk, cijele šampinjone i srdele, posoli, dodaj svježeg peršina, naulji, poklopi, peci u pećnici 40 min. na 200 stupnjeva


Znam da ovo ponovno djeluje kao recept, a nije. Zašto nije? Zato što nisam zadovoljan kako je ispalo i na ovaj način neću sigurno više ponoviti. Zapravo je samo opisano kako se može napraviti ovakvo jelo, ako se to želi. Gdje je problem? Povrće je pustilo toliko tekućine da se riba zapravo skuhala na pari. Žena i sin su svoj dio šampinjona i mladog luka dinstali u woku. To je ispalo puno ukusnije. Žena je sebi srdele uvaljala u brašno i pržila. Stari, provjereni, i dobar način za pripremiti srdele. Da sam peku radio s krumpirom koji nema toliko tekućine u sebi, vjerujem da bi bilo sasvim drugačije. Eto, to mi ostaje za idući puta. Da ne bi bilo zabune, bilo je i ovo sasvim ukusno jelo, ali ipak neobično vlažno, baš kao kuhano.



Komentari (6) - #

nedjelja, 23.02.2014. - 13:59

* Wok: But, riža, kukuruz, grašak, luk i paradajz ... 490 kcal


5 dag svinjskog buta (140 kcal / 10 dag)
5 dag riže (350 kcal / 10 dag)
5 dag kukuruza, kuhani (110 kcal / 10 dag)
5 dag graška, kuhani (80 kcal / 10 dag)
5 dag luka (40 kcal / 10 dag)
20 dag paradajza, sjeckani (20 kcal / 10 dag)
0,1 dl ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar

- rižu skuhaj u slanoj vodi, ocijedi
- dinstaj luk na ulju, dodaj meso, dalje dinstaj, dodaj povrće i rižu, začini


Eto, nisam odustao od ugljikohidrata, samo ih konzumiram nešto rjeđe ;)

Ovo jelo neće ući u jelovnik kalorijskog restorana, prvenstveno zato što je previše namirnica, brojčano. Ženica voli ovakva jela, a meni nije problem povremeno odstupiti od principa koje nastojim poštivati, jer eto, uvijek postoje prioriteti, kompromisi, realnost, ... a dobri odnosi u kući znaju biti od životne važnosti. Obzirom da je kalorijski skroz u redu, prolazi i meni, dapače, da, ovo je bio izvrstan obrok ;)

U ovom jelu je toliko malo konkretnog mesa da uredno može proći i pod večeru.




P.S. Eh, da, kada se leptir zaigra, zna napustiti i sasvim dobru livadu ;)

Komentari (4) - #

subota, 22.02.2014. - 18:23

* Wok: But, patlidžani i paprika ... 480 kcal




15 dag svinjskog buta (140 kcal / 10 dag)
25 dag patlidžana (20 kcal / 10 dag)
20 dag paprike (20 kcal / 10 dag)
0,2 dl ulja, maslinovo (900 kcal / 10 dag)
sol, ljuti feferoni, češnjak, jabučni ocat
- meso nareži na kockice i ostavi par sati u pacu od jabučnog octa, češnjaka, soli i ulja
- na pola isprži meso u woku (u tekućini od paca), dodaj patlidžane, papriku i feferone, posoli, dinstaj


Kao što se moglo primijetiti, u zadnje vrijeme po malo izbjegavam škrobne namirnice u glavnom obroku. Dvije stvari sam time dobio. Lakše je sastaviti kalorijski kontroliran obrok, a malo sam zašao u princip prehrane koji se u zadnje vrijeme nekako sve više reklamira, a to je kombiniranje mesa i povrća, s nešto većim udjelom masnoće i sa što manje ugljikohidrata. Neovisno o toj maloj promjeni, raznolikost i umjerenost su i dalje temeljne smjernice pri sastavljanju menija u mojoj svakodnevnoj prehrani.


P.S. Bezbroj puta sam rekao da ništa neću kupovati na akcijama, jer one nisu tu da bi ja dobro prošao, nego se prvenstveno radi o već nekom interesu trgovca ili proizvođača. Istina, ponekada su nam interesi kompatibilni, ali češće ipak ne. Ovo meso je kupljeno na akciji. Da li sam se trebao čuditi što je neovisno o pacu bilo suho i nekako žilavo. Nije to veliki problem kada ga je tako malo, ali bilo bi mi draže da je drugačije. Kvaliteta naravno košta, ali eto, svi bi mi nešto ispod cijene, a da je dobro. E sad, zašto ne spomenem da je i prošla brokula kupljena u pola cijene, a bila je dobra, to zapravo ne znam. Valjda je to tako da čovjek voli reagirati kada mu se osjećaji zaigraju, a kako ostati miran kada te na neki način ipak namagarče. To je ona priča o masi vozača koje ne primjećujemo u prometu, ali onaj koji nam se neoprezno ubaci, ili pak zatrubi kada se mi isto tako ubacujemo, dovoljan je da sve vozače proglasimo ovakvima ili onakvima. Da se vratim akcijama. Danas sam gledao med po smiješnoj cijeni. Iako hermetički zapakiran, domaći, s markicom i s urednom deklaracijom, izgledao je krajnje čudno. Nakon kratke konzultacije sa ženom, odustao sam. To je bilo lako, ali često puta i loša namirnica izgleda odlično, pa tek etiketa akcije zvoni na oprez. Jednako tako je moguće da je ovo zapravo bio sasvim dobar med, ali znaj ga.

Komentari (5) - #

petak, 21.02.2014. - 19:40

* Bakalar i brokula s vrhnjem ... 420 kcal


20 dag bakalara, file (80 kcal / 10 dag)
40 dag brokule (30 kcal / 10 dag)
1 dl vrhnja, kiselo, 12% m.m. (140 kcal / 10 dag)
sol, papar

napravljeno:
- stavi ribu i usitnjeno povrće u lonac, prelij vodom, posoli, zapapri, kuhaj otklopljeno
- dio povrća samelji u blenderu, umiješaj vrhnje, vrati u lonac i još malo zakuhaj

zamišljeno:
- ribu prelij vodom, a velike komade brokule stavi u isti lonac tako da čvrsti dio bude u vodi, a glavice iznad, dodaj papar u zrnu, posoli, kuhaj poklopljeno
- ocijedi ribu i brokulu, pola brokule samelji u blenderu, dodaj vrhnje i mljeveni papar
- kod serviranja prelij ribu i brokulu umakom od brokule i vrhnja
- bistru juhu (vodu od kuhanja) serviraj odvojeno (eventualno ubaci rezance, peršin, ...) ili ostavi kao temeljac za neko sljedeće jelo

U principu, bakalar i brokula su vrhunske namirnice ;)


Ovdje se desio mali nesporazumak tipa pokvarenog telefona, pa je jelo ispalo bitno drugačije nego sam zamislio. Nije ovo bilo tako loše, ali nekako nema dušu, nedorečeno je, očito kao i moje upute što i kako treba napraviti, jer tko bi drugi bio kriv nego opet ja.




Inače, sve ovo što sam prezentirao do sada bi nekome tko uistinu vodi računa o kalorijama najjednostavnije bilo uvijek skuhati. Tako nikada ne bi uzmanjkalo masnoće za pripremu. Ako se kuha na pari, masnoća se lako može dodati naknadno.




Kako god, ipak sam odvojio juhu od ribe i dijela brokule koja nije samljevena. Umak se utopio i nestao u juhi, jer je bio u izrazitom nesrazmjeru s količinom vode. Kako sam pojeo puno juhe nisam mogao i cijelu porciju ribe i brokule, pa mi je bar pola ostalo za dan kasnije. Da, i juhe je još ostalo.




Ovo za drugi dan sam malo doradio. U juhu sam dodao malo domaćih rezanaca i peršina, a za ribu i brokulu sam napravio umak od vrhnja, hrena i kima. Navedenim dodacima sam došao do kalorijski cjelovitih porcija, a i sama jela su bila sadržajnija. Posebno je dobro ispala juha.




P.S. Realno, realnost je najteže prihvatiti,
ali kada se prihvati, puno se vrata otvara ;)


Komentari (10) - #

četvrtak, 20.02.2014. - 20:12

* Wok: Meksički povrtni mix i piletina na luku i maslinovom ulju uz kinesku tjesteninu ... 450 kcal


10 dag piletine, tamna, bez kožice (130 kcal / 10 dag)
5 dag kineske tjestenine (230 kcal / 10 dag)
15 dag meksičke mješavine povrća, smrznuto (60 kcal / 10 dag)
- kukuruz šećerac, grašak, mrkva, zelene mahune, crvena i zelena paprika
5 dag luka (40 kcal / 10 dag)
0,1 dl ulja, maslinovo (900 kcal / 10 dag)
sol, papar

- luk i piletinu nareži na kockice
- na maslinovom ulju isprži luk (10 min.), posoli, pa meso (5 min.), posoli
- dodaj smrznuto povrće i dinstaj (15 min.), zapapri
- kinesku tjesteninu skuhaj u slanoj vodi (5 min.)

Velika je privilegija na tako jednostavan način doći do vrlo ukusnog,
a ako nismo cjepidlake, i nutritivno skroz korektnog obroka ;)



P.S.
Kažu mudri ljudi da ne valja miješati kruške i jabuke,
ali to ne vrijedi ako poželimo voćnu salatu.





Komentari (11) - #

utorak, 18.02.2014. - 20:45

* Tikvice sa sezamom i piletinom ... 510 kcal


10 dag piletine, rasjek (170 kcal / 10 dag)
50 dag tikvica (20 kcal / 10 dag)
1 dag sezama, suhe sjemenke (600 kcal / 10 dag)
0,2 dl ulja, maslinovo (900 kcal / 10 dag)
sol, curry

- pileće meso posoli, lagano naulji i peci u pećnici 20. min. na 180 st., kožicu okreni prema dolje
- za to vrijeme tikvice tanko nareži na ribež, posoli, ocijedi gnječeći rukama, umiješaj sezam i curry
- meso makni, stavi tikvice, vrati okrenuto meso odozgo, peci još 20 min. na istoj temperaturi

Vjerojatno bi bilo bolje da je sezam samo posipan s vrha, ovako, pomiješan s tikvicama, ostao je takav kakav je, a ipak je malo intenzivniji kada se dodatno ispeče. Tikvice su ostale sočne neovisno o tome što sam iscijedio dosta tekućine iz njih, jedino je impozantna količina s početka na kraju nekako nestala. U svakom slučaju, bilo ih je dovoljno. Cijelo jelo je bilo vrlo ukusno i ugodno lagano, iako kalorijama ne zaostaje za većinom drugih.

P.S. Iz priloženih fotografija se zorno može vidjeti koliki je utjecaj perspektive promatrača, tj. u ovom slučaju objektiva, ali dobro, moram se pomiriti s time da nema smisla svaki puta naglašavati činjenicu da prezentacija na blogu ne može vjerno dočarati stvarnost, da ne pričam o doživljaju okusa, mirisa, teksture, ... ili pak osobnog odnosa koji proizlazi iz afiniteta, potreba, iskustva, te u krajnjoj liniji i samog ukusa.





Komentari (15) - #

nedjelja, 16.02.2014. - 21:04

* Wok: Sezam, prokulice i piletina ... 530 kcal


10 dag piletine, rasjek (170 kcal / 10 dag)
30 dag prokulica (40 kcal / 10 dag)
1 dag sezama, suhe sjemenke (600 kcal / 10 dag)
0,2 dl ulja, maslinovo (900 kcal / 10 dag)
sol, papar

- piletinu odvoji od kosti, isprži na ulju, posoli, dodaj prokulice, podlij vodom, posoli, dinstaj dok povrće ne omekša, kada voda ishlapi popapri i dodaj sjemenke sezama, još kratko prži


Lijepo, i ukusno, ali ni blizu onako kako je moglo biti. To što sam presolio, desi se, ali ima ovdje jedna ozbiljnija greška, a to je ostavljanje prokulica u komadu. Lijepo su se izdinstale izvana, ali su iznutra ostale pomalo sirove. Ovaj puta je kriterij vizualne, tj. vanjske ljepote nepravedno pobijedio kriterij gastronomskih osnova, a to je da namirnice trebaju biti dostatno obrađene, pogotovo kada je to nedvosmislena inicijalna namjera. Da sam htio sirovo nisam trebao ni paliti plin.

I dalje podliježem principu "imam, pa smislim i pripremim", a baš bi volio da prvo smislim, onda nabavim, pa tek onda po planu i pripremim, ali eto, od svega se može pobjeći, samo ne od sebe. Dobro, i još par stvari je nedvojbeno neizbježno, ali neću sada o tome. Inače, svaka se nedorečenost sasvim lako opravda, tako se i ja izvlačim praktično primijenjenom kreativnošću.






P.S. Pomislio sam da nije osobito fer da neke namirnice uvijek budu privilegirane u naslovu, iako je na svim područjima života upravo tako. Hoću reći, to što nam izgleda da je nešto, ili pak netko, u povlaštenom položaju, poglavito je produkt uvjerenja u kvalitetu, ili smjelije rečeno, istinitost i vjerodostojnost, naoko pretežito prihvaćenog, ali uglavnom tek podrazumijevanog, sustava vrijednosti, pa stoga, ako on nije baš pravi, privilegirano i privilegirani su krivi, samo eto, tko će to znati.

Komentari (7) - #

subota, 15.02.2014. - 19:39

* Osam blaga s tri vrste mesa i patkom uz rižu



Ne znam točan sastav, ni količine, a time ni kalorije,
ali bilo je zanimljivo, drugačije, vrlo ukusno i zasitno ;)


Na tanjuru je dio porcije "Osam blaga ...", a uz to sam probao proljetne rolice, čips od jastoga, pohane pileće medaljone i Pekinšku patku s povrćem i palačinkama, a nije falilo ni raznih kiselo slatkih i ljutih umaka. Osobito je bio zanimljiv umak od kikirikija. Naravno, bilo je i dosta riže. U naslovno jelo ide više vrsta mesa, a od povrća bambus, mrkva, razne gljive, i tko zna što još. Malo sam bio skeptičan prema kikirikiju, ali i on se dobro uklopio. Porciju s fotografije sam jeo štapićima i trebalo mi je 45 minuta. Svi veći komadi nisu predstavljali osobit problem, ali s rižom nije išlo tako lako.



P.S. Ne volim kukati, a liječim se od opravdavanja, ali iz nekog razloga mi otvaranje više blogova za redom ide dosta otežano, i to već duže vrijeme. Eto, valjda je to neki znak.





Komentari (12) - #

subota, 15.02.2014. - 10:05

* Govedina, grah, luk i bučino ulje na salatu ... 530 kcal


10 dag govedine, srednje masna (210 kcal / 10 dag)
15 dag graha, crveni, kuhani (80 kcal 7 10 dag)
5 dag luka (40 kcal / 10 dag)
0,2 dl ulja, bučino (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, aceto balsamico

- govedinu skuhaj za juhu (4 sata)
- hladno, sve usitni, pomiješaj i začini


Delicija po mojim kriterijima,
i ovaj puta baš ništa ne bi mijenjao ;)


Govedina je bila tu, pa je salata napravljena od nje. Za moj ukus, ovo je šablona koja bi prošla i u mnogim drugim kombinacijama kuhanog mesa. Vizualno, vjerojatno bi se sasvim dobro uklopio peršin ili već tako neko začinsko lišće. Kako god, u već nekoj varijanti, ovo će jelo ući u standardnu postavu kalorijskog restorana.



Komentari (9) - #

petak, 14.02.2014. - 11:28

* Govedina i povrće (pastrnjak, celer, peršin, mrkva, luk i poriluk) iz juhe ... 470 kcal


15 dag govedine, srednje masna (210 kcal / 10 dag)
30 dag povrća (40 kcal / 10 dag)
- pastrnjak, celer, peršin, mrkva, luk i poriluk
2 dag umaka od hrena (140 kcal / 10 dag)
sol, papar, peršin

- kuhano


Dan ranije se kuhala govedina u juhi. Bilo je tu ramsteka i rebra s dosta kosti. Od povrća je išao pastrnjak, celer, peršin, mrkva, luk i poriluk. Meso se kuhalo četiri sata, a povrće jedan. U juhu su išli i domaći rezanci. Bila je izvrsna. Danas je na red došlo povrće i manje masno meso. Samo povrće je bilo raskuhano i pretežito prazno. Očito je sve od sebe dalo u juhu. Zanimljiv je bio pastrnjak. Njegova sredina je ostala drvenasta. Meso je bilo čisto u redu, iako ne baš tako mekano kako sam očekivao s obzirom na dužinu kuhanja. Glavni problem ovog obroka su bile košćice kojih je bilo dosta, a zbog njih sam preskakao i grickanje papra koji se kuhao u zrnu. Dobra strana je ukusno meso koje se treba duže žvakati, pri čemu dolazi do osjećaja da se baš solidno pojelo.



Komentari (16) - #

srijeda, 12.02.2014. - 18:36

* Čvarci, kruh, luk i krastavci ... 480 kcal


5 dag čvaraka (** 650 kcal / 10 dag)
5 dag kruha, kukuruzni (250 kcal / 10 dag)
5 dag luka (40 kcal / 10 dag)
15 dag krastavaca, kiseli (10 kcal / 10 dag)
sol

** kalorije idu uglavnom od 550 do 750 kcal za 10 dag

Pomodarstvo, ili što?
Možda opravdanje za ono što ionako volim,
a nije mi baš na vrhu liste prehrambenih prioriteta, a čak ni uopće.

U čemu je zapravo problem?

Čvarci će se teško kupiti na 5 ili 10 dag (za dvije porcije, tj. dvoje), a kada ih se ima više, toliko ih se i pojede, i to u odmah, jer najčešće, njih ili baš voliš ili uopće ne. Jasno, ima tu razlika, neki su masni, neki više suhi, a neki pak žilavi ili čak gumeni, ali eto, ima i onih koji su savršeni, tj. baš onakvi kakve volimo, i s takvima je jako teško biti umjeren. Moje iskustvo govori da ih je bolje ne kupovati, neovisno što se i od njih mogu raditi kalorijski umjereni, i nutricionistički prihvatljivi obroci, ali naravno, tek po nekima. Uglavnom, na niti jednoj listi koju daje struka, vezano za kontroliranu prehranu ili dijetu, nećete ih naći, i iskreno, s pravom. Možda je dobro pitanje i zašto su uopće ovdje.

Čvarci su zapravo potencijalno dobra hrana, ali prvenstveno za one koji ih vole, a nisu pohlepni.



Komentari (11) - #

srijeda, 12.02.2014. - 10:09

* Šaran (dimljena pureća šunka), krumpir i zelje ... 500 kcal


10 dag šarana (140 kcal / 10 dag)
- zamjena (dimljena pureća šunka - slično kcal)
20 dag krumpira (80 kcal / 10 dag)
10 dag kiselog zelja (20 kcal / 10 dag)
0,2 dl ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, češnjak, mljevena crvena slatka paprika

- krumpir skuhaj u kori, očisti, posoli
- tanko narezano zelje dinstaj na ulju i češnjaku, zapapri
- pomiješaj krumpir i zelje, dodaj mljevenu crvenu slatku papriku

Krumpir i zelje su ostaci od jučerašnjeg ručka kada su servirani uz krvavice. Ovaj puta su samo podgrijani. Za danas sam pripremio filet šarana u pećnici kao glavni dio jela. Prvo sam ga odledio i ocijedio, pa posolio, a onda vrlo polako pekao, bez dodatnog ulja, sa željom da ga više isušim nego ispečem. Na žalost nije uspio, tj. okus mu je bio nekako čudan, pa sam ga zamijenio dimljenom purećom šunkom. Izuzetno rijetko bacam hranu, ali eto, desi se. I da, nećete vjerovati, ali ovaj je šaran stigao iz jako, jako daleko, pače, prešao je ocean, žali bože.

Na kraju, sasvim ukusan obrok.

Ostaje pouka: "Drži se šarana s ovih prostora, i to svježeg!", jer "naše" sam puno puta do sada jeo, i svaki je bio dobar, ili još bolji, a neki čak i izvrsni.



Komentari (12) - #

ponedjeljak, 10.02.2014. - 13:00

* Umak od cikle i hrena s dimljenom purećom šunkom i tostom, uz acidofil ... 510 kcal


5 dag dimljene pureće šunke (150 kcal / 10 dag)
2,5 dag tosta, integralni (250 kcal / 10 dag)
10 dag cikle, kisela (40 kcal / 10 dag)
2 dag umaka od hrena (140 kcal / 10 dag)
0,2 dl ulja, maslinovo (900 kcal / 10 dag)
sol, papar
2 dl acidofila (60 kcal / 10 dag)

- samelji ciklu, dodaj hren i maslinovo, začini


Napravio sam ovaj umak za probu. U potpunosti je uspio. Vrlo je ukusan i specifičan, a čini mi se da će se lako kombinirati u više jela. U originalnom receptu, koji sam našao na netu, išao je uz kuhanu govedinu, a preporučuje se i kao dresing za salate, pogotovo ako se doda vrhnje. U nekim se jelima koristi uz svježi sir. Eto, nedvojbeno je da ostavlja prostor za malo igre. Ispao je nešto žešći i dobro se uklopio s dimljenom purećom šunkom, a završnu ravnotežu je dao acidofil. Ovo je obrok kakav bi samom sebi baš preporučio.

Dimljena pureća šunka je od istog proizvođača od kojega sam do sada uzimao dimljena pureća prsa. Ovaj proizvod je čisto meso od filetiranog purećeg zabatka. Već sam ga imao u jelu "Musaka od dimljene puretine, kelja i krumpira s jogurtom u mikrovalnoj". Kako god, radi se o vrlo ukusnoj i praktičnoj namirnici, ali ovoga puta je umak bio u prvom planu, a ja se i dalje nekako držim jela, dok je prezentacija pojedinih namirnica tek iznimka.



Komentari (6) - #

nedjelja, 09.02.2014. - 11:16

* Panirani štapići od lignji uz bob i mrkvu na maslacu ... 560 kcal


10 dag paniranih štapića, lignje, smrznuto (200 kcal / 10 dag)
20 dag boba, smrznuto (40 kcal / 10 dag)
10 dag mrkve (40 kcal / 10 dag)
2 dag maslaca (750 kcal / 10 dag)
0,1 dl ulja, maslinovo (900 kcal / 10 dag)
sol, papar

- bob i naribanu mrkvu dinstaj na maslacu, začini
- panirane štapiće od lignji isprži na ulju


Cijena ponekada odgovara osjećaju za kvalitetu ;)


Vrlo ukusni, pače, posebni štapići. Bob kao bob, ni pop, ni Bob Rock, no dobri, na vrijeme. smrznuti bob,a biti će i da je mlad, jer onaj sezonski, kupljen na placu, često je imao čvršću vanjsku opnu. Ribana mrkva, pa na maslacu, poseban je gušt. To što daje slatkasti štih meni uopće ne smeta.


P.S.

Mina: "Deca draga ja se više niš ne srdim. Sve je to bil mali nesporazumak."

Franjo: "To su oni mulci kod Svete Ane točili bučkuriš umesto vina,
svinje prevarantske. Takve bi trebalo poslati na galge."

gospon Fulir: "Je! Milostivica je krivo razumjela.
Ja, prosim, nisam nikakav šnel fotograf.
Ja ne snimam za novce. Ja snimam iz umjetničkog užitka."

Franjo:"No od šarana se ne mora tak uzdisati! To nije tak teško jelo."
Ana:"Ne uzdišem ja od hrane. Pa čovek ima i osjećaja, a ne samo želudac."

Franjo: "Idem u Abesiniju za avijatičara!"
Tko pjeva zlo ne misli



Bome da, sve je to bio tek jedan sasvim mali nesporazumak,
a baš kao i uvijek, uzrokuju ga suvišne riječi, stoga ...

Komentari (8) - #

subota, 08.02.2014. - 12:36

* Girice, pomfrit i miješana salata iz pećnice ... 470 kcal


10 dag girica, smrznute (100 kcal / 10 dag)
10 dag pomfrita, smrznuti (130 kcal / 10 dag)
20 dag povrća iz miješane salate (30 kcal / 10 dag)
- cvjetača, mrkva, krastavci, paprika, zeleni paradajz
0,2 dl ulja, maslinovo (900 kcal / 10 dag)
sol, limun

- sve lagano naulji, peci u pećnici 20 min. na 200 st.
- posoli krumpir i ribu kada je gotovo, ribu prelij limunovim sokom


Ovo je jednostavno, jer sve je već pretpripremljeno Pomfrit je bio izvrstan, povrće ugodno mekše nego direktno iz staklenke, a riba na granici prolaznosti. Obzirom da su girice neposredno prije izvađene iz leda, procijenio sam da 20 min. neće biti previše, ali na kraju su ipak nekako ispale presušene Između izbora da ih eventualno bacim ili plačem, odlučio sam se za limunov sok, koji im je vratio dio, u prijevodu izgubljene, sočnosti. Kako god, sljedeće ću svakako nastojati kupiti svježe.




Pomfrit i girice sam pekao na papiru za pečenje, dok je povrće išlo odvojeno.




Porcija je zapravo nešto veća, ali ljepše se slika kada se ne stavi sve.




Bila su još dva pokušaja s ovim giricama. Sin ih je pržio u ulju i nisu bile bog zna što, a ja sam pokušao sa sjeckanim paradajzom i pelatima, ali kada osnovna namirnica nije ona prava teško je izvući stvar.



Komentari (5) - #

petak, 07.02.2014. - 14:58

* Svinjska lopatica u povrtnom varivu ... 470 kcal


15 dag svinjske lopatice (140 kcal / 10 dag)
10 dag krumpira (80 kcal / 10 dag)
10 dag cvjetače (30 kcal / 10 dag)
10 dag mrkve (40 kcal / 10 dag)
5 dag luka (40 kcal / 10 dag)
0,1 dl ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, peršin

- usitni povrće i meso
- na ulju ispeci luk (5. min), pa meso (10 min.), začini, dodaj povrće, prelij vodom, začini, kuhaj lagano pola sata, pod kraj samelji dio povrća (kako bi dobio gustoću)

Nešto više namirnica, ali to je u ovom slučaju nebitno. Za ovakva jela je dovoljno malo dobre volje, nešto vremena i kvalitetne namirnice. Nekada se gustoća dobivala zaprškom. Uz blender, to nije potrebno, ali dobro, tko voli, njemu na volju. Istina, i meni je ukusan zafrig na masti, ali eto, podlijegao sam nekim utjecajima i izbjegavam ga. Ne sanjam da ću zbog toga doživjeti tristo godina, ali meni je i ovako dobro, dapače. Nikako ne mogu shvatiti zašto se non stop nešto opravdavam.

Prvo sam planirao odvojiti juhu od mesa i povrća, ali sam od toga odustao i uživao u svemu zajedno.




P.S. Mala napomena o ovom blogu. Sve se vrti oko prezentacije moje svakodnevne prehrane, i to je ono što nudim. Možda ne bi bilo zgorega uzeti u obzir činjenicu da su moji osnovni kriteriji raznolikost i umjerenost, dok su sami recepti, tj. sastojci i omjeri od sekundarne važnosti, tako s mnogim obrocima u gastronomskom smislu i nisam osobito zadovoljan. Moja ideja je da se kuhinji prilazi slobodno, maštovito i realno, shodno osobnim potrebama, afinitetima i željama.

Komentari (8) - #

četvrtak, 06.02.2014. - 15:02

* Pašteta od pilećih jetra na tostu, miješano povrće, probiotik i jabuka ... 440 kcal



5 dag paštete od pilećih jetra (120 kcal / 10 dag)
5 dag tosta, integralni (250 kcal / 10 dag)
20 dag miješanog povrća, kiselo (30 kcal / 10 dag)
- cvjetača, mrkva, krastavci, paprika, zeleni paradajz
2 dl probiotika (60 kcal / 10 dag)
15 dag jabuke (50 kcal / 10 dag)

* Pašteta:
10 dag pilećih jetra (130 kcal / 10 dag)
10 dag jaja - 2 manja (150 kcal / 10 dag)
10 dag luka (40 kcal / 10 dag)
5 dag krastavaca, kiseli (10 kcal / 10 dag)
0,1 dl ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar
... 120 kcal / 10 dag
- isprži luk i jetra na ulju, začini
- jaja skuhaj
- samelji


Ukusan i balansiran obrok, baš onakav kakve volim ;)


Da se paštete rade od ovakvog materijala možda bi bile na boljem glasu, jer u ovakve delicije nema potrebe dodavati niti umjetne okuse, ili pojačivače, ni boje, zgušnjivače, ni ... baš ništa drugo osim samih osnovnih sastojaka. To je pašteta kakvu najradije radim, jednostavna, provjerena i nadasve ukusna. Ono što me iznenadilo je to da nekoliko ljudi koje ju je probalo nije bilo njome ni približno oduševljeno kao ja. Pomirio sam se s tim i od tada više ništa nikome ne predstavljam kao "sigurnu stvar", tj. barem to nastojim. Neću se vraćati ni na zaziranje mnogih od iznutrica i sličnog. Onako iskreno, tko hoće neka proba, pa kome se i svidi, super, ja svoje znam.




Ovaj je obrok ostavio prostor za dva sasvim zgodna dodatka. Probiotik svojom blagošću ugodno parira izraženijem okusu paštete, dok jabuka na kraju dođe kao desert. Svojevremeno sam inzistirao da se voće jede odvojeno, ali sam promijenio mišljenje vezano za mnoge prehrambene isključivosti, pa tako i tu.




Kiselo miješano povrće je donijelo malo razočarenje. To što je tvrdo me ne smeta osobito, ali mi nije pravo da sam kupio i platio domaći brend, a na deklaraciji sitnim slovima našao da je proizvedeno i pakirano u sasvim drugoj državi, a naši mudraci su samo nalijepili svoju etiketu. Nemam ništa protiv te druge države, ni njenih proizvoda, dapače, ali ne volim kada od mene rade budalu. Znam, nije to ništa novo i ne bi se trebao tome čuditi, ali ipak me zasmetalo, a poslije će se još netko zapitati zašto ne kupujem i podržavam "naše".




Naravno, varijante kako uživati u ovoj pašteti su bezbrojne.

Komentari (8) - #

srijeda, 05.02.2014. - 13:20

* Svinjska lopatica, kukuruz, kelj i cvjetača ... 500 kcal


15 dag svinjske lopatice (140 kcal / 10 dag)
10 dag kukuruza (110 kcal / 10 DAG)
15 dag kelja (40 kcal / 10 dag)
10 dag cvjetače (30 kcal / 10 dag)
0,1 dl ulja, maslinovo (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, češnjak, crvena ljuta tucana paprika

- ispeci meso na naglo
- na istoj masnoći dinstaj povrće, začini
** po potrebi podlij vodom

Ovaj puta sam umjesto dodavanja ulja probao s vodom. Prošlo je, ali je sve skupa više ispalo kao kuhano, a ne kako to bude kada se radi klasični wok. To je razlog zašto ni u naslovu nisam stavio wok iako se sve radio u njemu. S mesom je ispao mali problem. Prekratko sam ga pekao. Tek sam kod serviranja vidio da je na tanjuru u koji sam odložio meso malo sukrvice. Vratio sam ga na sada već suhu tavicu i to naknadno pečenje nije išlo baš kako bi trebalo. Sve u svemu, nije bilo loše, i nutritivno prolazi, ali mislim da ću više uživati u varivu koje je napravila žena za idući dan. U njemu je isto lopatica i povrće, ali ne baš isto kao i ovo moje današnje.

Kod procjene kalorijske vrijednosti pojedinih vrsta svinjskog mesa je jako puno razlika u mnogim kalorijskim tablicama. Raspon ide od blizu 100, do najčešće 200, a u nekima čak i do gotovo 300. Uzeo sam 140 kcal / 10 dag, iznos koji koristim za but, jer mi se čini da su to najsličniji komadi mesa, a u ostalom, uz lungić, najčešće ga i kupujem.


Komentari (10) - #

utorak, 04.02.2014. - 12:48

* Pileća jetra na luku, bijeli kruh i kisela paprika ... 500 kcal


15 dag pilećih jetra (130 kcal / 10 dag)
5 dag kruha, bijeli (250 kcal / 10 dag)
15 dag luka (40 kcal / 10 dag)
15 dag paprike, kisela (20 kcal / 10 dag)
0,1 dl ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, češnjak

- dinstaj luk na ulju (10 min.), posoli, dodaj jetra i dinstaj još 15 min., posoli, popapri
- serviraj uz kruh i kiselu papriku s češjnjakom

Jetra na luku su vrlo ukusna, a bijeli kruh je moja baka smatrala hranom gospode. Eto, vremena se mijenjaju, ali meni su friška jetra na luku odlična, a bijeli kruh delicija čak i sam za sebe. Sa sjetom se prisjećam zečjih jetra, od netom zaklanih domaćih zečeva, ali eto, neke situacije, i prilike, nepovratno odu. Istina, ubijanje životinja djeluje kao okrutan čin. Nije nemoguće da je baš tako, ali osobno, zahvalan sam na žrtvi, makar i krajnje nedobrovoljnoj, a koja je prinesena mojoj dobrobiti. Što je pak dobrobit, u tome se ni znalci ne slažu, pa ja ostajem na tendenciji raznolikosti i umjerenosti.



Komentari (8) - #

ponedjeljak, 03.02.2014. - 16:05

* Musaka od dimljene puretine, kelja i krumpira s jogurtom u mikrovalnoj ... 440 kcal


10 dag dimljenog purećeg zabatka (150 kcal / 10 dag)
10 dag pomfrita, smrznuti (130 kcal / 10 dag)
10 dag kelja (40 kcal / 10 dag)
2 dl jogurta (60 kcal / 10 dag)
sol, papar, češnjak

- nareži kelj što sitnije, puretinu na kockice, očisti puno češnjaka
- sve poslaži u vatrostalnu, začini, prelij jogurtom, dobro promiješaj, peci poklopljeno 10 min. na 700 W, promiješaj, malo stisni odozgo i peci još 10 min. na istoj jačini otklopljeno
- ostavi desetak minuta da odstoji nakon što je gotovo

I opet vrlo intenzivan okus, iako sam stavio manje začina. Omjeri namirnica su bili bolji nego prošli puta, ali svejedno me jelo nije oduševilo. Nije bilo loše, jednostavno je, i kontrolirano, ali nešto mi se i dalje ne uklapa u opću sliku očekivanja od obroka, iako mi je drago da sam malo eksperimentirao i s mikrovalnom pećnicom, dapače, vjerujem da ću i u budućnosti pokušati još poneko jelo pripremiti u njoj.


P.S. Zašto se smrznuti pomfrit ne skida danima s jelovnika? Zato što je kupljena kila, a nemam podršku ukućana, tj. objavljujem redom kako i radim, a meni u obrok ulazi 10 dag i to je cijela priča.

Komentari (9) - #

nedjelja, 02.02.2014. - 20:30

* Musaka od soma, kelja i krumpira s vrhnjem u mikrovalnoj ... 530 kcal


15 dag soma (120 kcal / 10 dag)
10 dag pomfrita, smrznuti (130 kcal / 10 dag)
20 dag kelja (40 kcal / 10 dag)
1 dl vrhnja. kiselo, 12% m.m. (140 kcal / 10 dag)
mješavina začina za riblja jela: sol, roza papar, peršin, timijan, crni papar, narančina kora, ekstrakt limuna, bijeli papar, češnjak, zeleni papar, kvasac, sečuanski papar

- sve poslaži u vatrostalnu, začini, peci poklopljeno 25 min. na 700 W
- ostavi desetak minuta da odstoji nakon što je gotovo


Vrlo intenzivan okus. Možda sam pretjerao sa začinima, iako mi se čini da kod jela pripremljenih u mikrovalnoj pećnici začini dođu nekako više do izražaja. Vrhnje se u potpunosti izgubilo, jer je svega ostaloga bilo i previše. Namirnice su bile dostatno obrađene, ali jelo kao cjelina je u gastronomskom smislu ispalo ispodprosječno.

P.S. Zašto objavljujem jelo kojim nisam osobito zadovoljan? Zato što je ovaj blog svjedočanstvo o mojoj svakodnevnoj prehrani u kojoj je naglasak na raznolikosti, ali i kalorijskoj kontroli, a ne puka prezentacija mojih kulinarskih dosega.

Komentari (16) - #

nedjelja, 02.02.2014. - 14:40

* Tortilja s piletinom i povrćem uz jogurt ... 520 kcal



1 tortilja (400 kcal / kom.)
2 dl jogurta (60 kcal / 10 dag)

Sastav za 8 tortilja:
32 dag tortilja (280 kcal / 10 dag)
55 dag piletine, prsa (120 kcal / 10 dag)
15 dag sira, gouda (380 kcal / 10 dag)
15 dag luka (40 kcal / 10 dag)
25 dag paprike ( 20 kcal / 10 dag)
15 dag kukuruza (110 kcal / 10 dag)
15 dag grašak (80 kcal / 10 dag)
15 dag zelene salate (10 kcal / 10 dag)
15 dag ajvara (120 kcal / 10 dag)
2 dl vrhnja, kiselo, 12% m.m. (140 kcal / 10 dag)
0,2 dl ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, češnjak, curry, čili, tamarind ljuti umak
... 1 tortilja = 400 kcal

- na ulju isprži luk i meso, posoli, dodaj papriku i češnjak, dinstaj, dodaj grašak i kukuruz, začini
- tortilju namaži mješavinom ajvara i vrhnja, napuni dinstanim povrćem i mesom, dodaj zelenu salatu, zamotaj, stavi čačkalicu da se ne odmota, odozgo još malo namaži smjesom ajvara i vrhnja, posipaj ribanim sirom
- zapeci 2 minute na 700 W u mikrovalnoj

Vrlo ukusno jelo koje dosta ovisi o tome kakve tortilje nabavite. Naravno, kao i kod svega nije svejedno ni kakve su ostale namirnice i koliko ćete truda uložiti. Kombinacije su bezgranične. Iznenadilo me da je paprika iako joj nije sezona prštala od okusa. Na uvodnoj fotografiji su 2 tortilje, a ispod je 1 koja se podgrijala drugi dan u mikrovalnoj. Ipak je puno bolja kada se jede odmah, ali eto ...


Komentari (4) - #

subota, 01.02.2014. - 20:27

* Pomfrit na pari s tunom i krastavcima ... 520 kcal



10 dag pomfrita, smrznuti (130 kcal / 10 dag)
5 dag tune (200 kcal / 10 dag)
0,3 dl ulja, maslinovo (900 kcal / 10 dag)
20 dag krastavaca, kiseli (10 kcal / 10 dag)
sol, estragon

- pomfrit kuhaj na pari 15 min., posoli, kod serviranja začini estragonom
- dodaj tunu iz konzerve i kisele krastavce

Ovo je način pripreme kojim se izgubi sva čar onoga što znamo pod nazivom "pommes frites", ali s druge strane, izgubi se i gro negativne nutricionističke konotacije koji ga prati. Uglavnom, dobio se kuhani krumpir, a ovako solidno nauljen bio je baš dobar, iako moram priznati da maslinova ulja iz konzervi tune nisu ni približno tako ukusna kao ono domaće koje imam. Nježni okus estragona je jako dobro upotpunio krumpir, dok je cijelo jelo uravnoteženo kiselim krastavcima.


Komentari (7) - #

subota, 01.02.2014. - 12:40

Arhiva:

06/17  • 05/17  • 04/17  • 03/17  • 02/17  • 01/17  • 12/16  • 11/16  • 10/16  •  9/16 •  8/16  •  7/16  •  6/16  •  5/16  •  4/16  •  3/16  •  2/16  •  1/16  •  12/15 •  11/15 •  10/15 •  9/15 •  8/15 •  7/15 •  6/15 •  5/15 •  4/15 •  3/15 •  2/15 •  1/15 •  12/14 •  11/14 •  10/14 •  9/14 •  8/14 •  7/14 •  6/14 •  5/14 •  4/14 •  3/14 •  2/14 •  1/14 •  12/13 •  11/13 •  10/13 •  9/13 •  8/13 •  7/13 •  6/13 •  5/13 •  4/13 •  3/13 •  2/13 •  1/13 •  12/12 •  11/12 •  10/12 •  9/12 •  8/12 •  7/12 •  6/12 •  5/12 •  4/12 •  3/12 •  2/12 •  1/12 •  12/11

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se