minus40kg ... kalorijski restoran

blog

* Wok: Piletina, crveni kupus, kukuruz i grašak na maslinovom ulju ... 530 kcal



15 dag piletine, prsa bez kožice (120 kcal / 10 dag)
25 dag kupusa, crveni (30 kcal / 10 dag)
5 dag kukuruza (110 kcal / 10 dag)
5 dag graška (80 kcal / 10 dag)
0,2 dl ulja, maslinovo (900 kcal / 10 dag)
sol, papar

- nareži kupus na tanke rezance (ili naribaj), piletinu izreži na kockice
- kratko ispeci piletinu (5 min.), posoli, pa makni sa strane (u vatrostalnu)
- dinstaj kupus 10 min., posoli, dodaj kukuruz i grašak, vrati meso, zapapri, dinstaj još 5 min.

Crveni kupus je dinstanjem došao do izrazito tamno ljubičaste boje. Piletina je bila vrlo sočna i ukusna. Kukuruz i grašak su se uklopili bolje nego sam očekivao. Nisam štedio papar kako bi bar dijelom postigao ravnotežu prema slatkastim okusima. Iako je više nego obično, nije ovo puno ulja. Krenuo sam s čepom po porciji. Kod piletine je sve bilo u redu. Kada je došao kupus vrlo brzo je sve ostalo na suhom, pa je trebalo dosta miješati, a u panici sam dodao još jedan čep ulja. Nakon toga je kupus pustio svoju tekućinu, pa je bilo lakše, a kada je i ona ishlapila, a masa kupusa se smanjila, bilo je i više nego dovoljno nauljeno. Da sam podlio vodom sve bi bilo riješeno, a ukupan zbroj kalorija bi pao na nevelikih 440.


P.S. Ovo jelo bi bolje došlo do izražaja na nekom svijetlom tanjuru, ali eto, ovaj crni mi je po malo postao zaštitni znak.


Komentari (9) - #

petak, 31.01.2014. - 18:52

* Lungić i pomfrit sa "žara" uz cvjetaču na pari ... 510 kcal




10 dag svinjske pisanice (140 kcal / 10 dag)
10 dag pomfrita, smrznuti (130 kcal / 10 dag)
20 dag cvjetače (30 kcal / 10 dag)
0,2 dl ulja, maslinovo (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, kurkuma

- pomfrit lagano naulji i ispeci (15 min.) na ravnoj ploči roštilja, posoli
- meso ispeci na valovitoj ploči roštilja (10 min.), posoli, zapapri
- cvjetaču kuhaj na pari (10 min.), posoli, kod serviranja prelij mješavinom kurkume i maslinovog ulja






Komentari (7) - #

četvrtak, 30.01.2014. - 19:00

* Gorgonzola i riža s umakom od paprike ... 520 kcal


5 dag gorgonzole (330 kcal / 10 dag)
5 dag riže (350 kcal / 10 dag)
10 dag umaka od paprike ** (180 kcal / 10 dag)
sol

- rižu skuhaj u slanoj vodi
- dodaj gotov umak i gorgonzolu

** Umak/Namaz s paprikom: (paprika 70%, ulje 17%, senf 10%, začini 3%) ... 180 kcal


Ovaj se umak prodaje pod nazivom namaz s paprikom, ali kada se ugrije definitivno postaje umak. Obzirom da mu je sastav jednostavan ne bi ga bilo preteško i sam napraviti. Riža je obična. Znam da nema neku nutritivnu vrijednost, ali nije mi se dalo zezati s integralnom. Zapravo sam tražio cous-cous po smočnici, ali ga nisam našao. Gorgonzola je super dodatak koji cijelom jelu daje štih kompletnosti.

Lijepo, jednostavno i vrlo brzo pripremljeno jelo ;)




P.S. Malo sam razmišljao o komentarima na prošli post, a onda sam pogledao dnevnu statistiku posjete, i zaključio da nemam bog zna što reći na temu koja mi se nekako nametnula, pa i općenito, da nemam uopće puno za reći izvan osnovnog konteksta, a to je svakodnevna prehrana, kojom sam u globalu zadovoljan. Hvala blog.hr-u i svima koji me podržavate svojim dolascima, a poneki od vas i komentarima (neki ovdje, a neki putem maila). Hvala svima koji konstruktivno promišljaju i to smisleno artikuliraju. Naravno, hvala i onima kojima se ne sviđa to što radim. Takvi komentari znaju biti poticajniji od egu ugodne pohvale. Eto, to sam htio reći, kako god, hvala vam.




Komentari (11) - #

srijeda, 29.01.2014. - 14:14

* Piletina i mlinci ... 520 kcal


15 dag pilećeg zabatka (170 kcal / 10 dag)
5 dag mlinaca (350 kcal / 10 dag)
0,1 dl ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, piment

- piletinu peci pola sata u pećnici na 180 stupnjeva (posoli prije pečenja)
- mlince pofuri u slanoj kipućoj vodi, isuši na tavici koliko ti se već da, koristeći ulje od piletine, začini pimentom (to zato što mi je paprenka out)

Što da kažem, tek izvrsno, i nije to samo moja procjena ;)

Nema povrća, pa što, za promjenu i to je sasvim u redu, valjda.
Zezam se, ovo je faličan obrok kakve ne treba ponavljati,
eto, zato i je vrlo rijetka iznimka, ili već tu negdje.
Sutra ide svinjska pisanica ili gorgonzola.
Kako?
Ne znam još.



P.S. Neću se više vraćati na prošle postove, ni odgovarati na komentare iza mog zadnjeg, eto, čisto da se zna, tj. sebi samom na ravnanje, tj. znam da se vama ionako živo fućka, bogu hvala, a meni kako taj isti dobri bog već da :)))

Komentari (13) - #

utorak, 28.01.2014. - 20:40

* Piletina, pomfrit i poriluk iz pećnice ... 540 kcal


15 dag pilećeg zabatka (170 kcal / 10 dag)
10 dag pomfrita, zaleđeni (130 kcal / 10 dag)
15 dag poriluka, svježi (40 kcal / 10 dag)
0,1 dl ulja, maslinovo (900 kcal / 10 dag)
sol, piment

- pripremi pliticu, na dno stavi papri za pečenje, ugrij pećnicu
- piletinu posoli i naulji, stavi kožicu na dolje, peci na 180 stupnjeva 20 min.
- u pliticu stavi poriluk izrezan na kolute i smrznuti pomfrit, promiješaj s uljem od piletine, posoli i dobro začini pimentom, piletinu stavi odozgo s kožicom prema gore, peci još 20 min, na 180 st.

Meksički jamajkanski papar,
vrlo je uspješno zamijenio standardni papar ;)


Bez lažne skromnosti, ovo je jednostavno izvrstan obrok.

P.S.
Pomfrit koji ne pliva u ulju nije "pravi" pomfrit,
ali eto, ni ja nisam baš onaj od nekada,
a ni fotke neće ići one najbolje,
pa svakome zaključak
koji već želi.


Komentari (5) - #

utorak, 28.01.2014. - 15:30

* Tuna, grašak i cvjetača na pari ... 510 kcal


5 dag tune (200 kcal / 10 dag)
10 dag graška, kuhani (80 kcal / 10 dag)
20 dag cvjetače (30 kcal / 10 dag)
0,3 dl ulja, maslinovo (900 kcal / 10 dag)
sol kurkuma

- cvjetaču kuhaj na pari 10 min., posoli
- od maslinovog ulja i kurkume napravi umak

Topiseli, tj. "tuna i grašak" ili "tonno e piselli" na talijanskom ;)

Koristio sam grašak iz konzerve, kao i konzerviranu tunu u maslinovom ulju koje sam ocijedio i pomiješao s kurkumom. Cvjetača kuhana na pari 10 min. taman je da se lijepo osjeti okus, a nije pretvrda. Cvjetaču i grašak sam prelio umakom od maslinovog ulja i kurkume.

Komentari (7) - #

ponedjeljak, 27.01.2014. - 17:04

* Šunka na poriluku i heljdi ... 530 kcal


5 dag šunke, suha, dimljena (370 kcal / 10 dag)
5 dag hajdine kaše (340 kcal / 10 dag)
20 dag poriluka (40 kcal / 10 dag)
0,1 dl ulja, maslinovo (900 kcal / 10 dag)
sol, crvena ljuta tucana paprika

- skuhaj hajdinu kašu (15 min.)
- na ulju zapeci šunku, pa je makni sa strane
- dinstaj poriluk (oko 10 min.), posoli, na pola dodaj heljdu, začini
- kod serviranja posipaj šunku po poriluku i heljdi

Skroz otišle baterije od paprenke,
pa je papar zamijenjen crvenom tucanom ljutom paprikom ;)


Poriluk je dobar i jeftin ovih dana, a šunke sam se ovim obrokom riješio. O tome vam pričam, kada se u porcije stavlja po malo sve i potraje. Malo je blesavo izjaviti da se rješavam neke namirnice koja je zapravo vrhunska delicija, ali eto, sa pola kile ove šunke sam krenuo prije 10 dana i ušla je u 10 različitih porcija, koje naravno nisu sve objavljene. Hajdina kaša je ovaj puta bila sasvim dobra, dapače. Izgleda da solo nije ni blizu tako dobra kao kad joj se da šansa da upije okuse drugih namirnica.



P.S. Malo sam ubrzao s objavljivanjem, ali kada se malo pripazi na klopu gotovo da se svaki obrok može objaviti u kalorijskom kontekstu koji je ovdje standardni okvir. Logično, neće tako do vijeka.

Komentari (4) - #

ponedjeljak, 27.01.2014. - 00:09

* Šunka, špageti, rajčica i bosiljak ... 500 kcal


5 dag šunke, suha, dimljena (370 kcal / 10 dag)
5 dag špageta, integralni (360 kcal / 10 dag)
20 dag rajčice, sjeckane (20 kcal / 10 dag)
0,1 dl ulja, maslinovo (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, češnjak, bosiljak

- špagete skuhaj u slanoj vodi, ocijedi
- prži šunku na češnjaku i ulju, dodaj sjeckanu rajčicu, popapri, dodaj puno bosiljka, kratko iskuhaj, dodaj špagete

Obožavam špagete, a volim i dobru mjeru ;)

Negdje sam nešto maslo fulao, pa je sve skupa bilo grkasto. Ili sam paradajz bespotrebno dugo kuhao (okus je kao da sam radio s koncentratom rajčice) ili sam pretjerao s bosiljkom, a nije nemoguće da sam i češnjak predugo pržio, ali što je tu je, i sve u svemu, nije loše, dapače. Ovakvo se jelo napravi vrlo brzo, a zapravo sadrži sve bitne komponente koje i inače koristim u sastavljanju obroka.



P.S. Fotografije jela u kojima se sve namirnice izmiješaju nisu toliko atraktivne kao što znaju ispasti one s više vizualno samostalno dopadljivih elemenata, ali ma kako vizualna komponenta bila bitna, sasvim je sigurno da nije primarna.


Komentari (9) - #

nedjelja, 26.01.2014. - 20:00

* Lungić, njoki i poriluk ... 470 kcal


10 dag svinjske pisanice (140 kcal / 10 dag)
10 dag krumpirovih njoka ( 160 kcal / 10 dag)
20 dag poriluka (40 kcal / 10 dag)
0,1 dl ulja, maslinovo (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, češnjak, peršin

- skuhaj njoke
- poriluk dinstaj na ulju, začini
- svinjsku pisanicu ispeci na naglo, začini

Ne, ovo nije skupo jelo, porcija je koštala tek 11 kn ;)

Ovaj puta je meso rezano pretanko, pa je pečenjem izgubilo sočnost. Poriluk je bio odličan, ali nisam siguran da je napravljen na čepu ulja kako je bilo dogovoreno. Njoki su ušli kao namirnica koje smo se rješavali. Želi li se očuvati nešto od žestine češnjaka valja ga staviti tek kod serviranja. Neovisno o blago kritičnom uvodnom tonu ovo je bio izvrstan obrok.

Komentari (10) - #

nedjelja, 26.01.2014. - 12:14

* Piletina, mrkva, kelj, kukuruz i grašak iz lonca ... 490 kcal


15 dag piletine, zabatak (170 kcal / 10 dag)
20 dag mrkve (40 kcal / 10 dag)
15 dag kelja (40 kcal / 10 dag)
5 dag kukuruza (110 kcal / 10 dag)
5 dag graška (80 kcal / 10 dag)
sol, papar, češnjak, peršin

- očisti, nareži, stavi u lonac, prelij vodom, začini, kuhaj pola sata

Obično, jednostavno i izvrsno ;)

Uvijek se iznova čudim kako je često ukusna hrana koja se pripremi bez nekih složenih receptura i vještina, posebnih sastojaka ili egzotičnih začina. Ovo je prava svakodnevna hrana, i ni po čemu nije lošija od raznih razvikanih kulinarskih inačica. Zapravo, stalno tvrdim da smo isuviše podložni uvjerenjima koje nam okruženje nekako tiše ili glasnije nameće i podmeće, pa mnogi vjeruju da je kompliciranije i skuplje uvijek bolje, ali nebrojeno sam se puta uvjerio da to jednostavno nije tako, tj. bar nije nužno da je tako. Naravno, time ne isključujem činjenicu da novac, znanje, vještina, ... otvaraju šire mogućnosti izbora.



P.S. Zašto su omjeri baš takvi kakvi jesu nema smisla dodatno objašnjavati obzirom da stalno ističem da se ovdje radi o svakodnevnoj kuhinji koja podrazumijeva realnost stanja zaliha namirnica, njihovih rokova trajanja, ...




Ono što odlično prati cijelu priču je i juha koja sasvim dobro dođe,
ako ne isti, onda sljedeći. Zapravo, čak mi se činila i bolja drugi dan.

Komentari (4) - #

subota, 25.01.2014. - 22:00

* Palačinka s džemom od aronije ... 250 kcal


1 palačinka (160 kcal)
5 dag džema (180 kcal / 10 dag)

* Palačinke (za 10 kom.):
30 dag oštrog brašna
7 dag jaja (1 veće)
3 dl mlijeka
3 dl obične vode
sol
+ 0,3 dl ulja na kojem se peku
... 1 palačinka - 160 kcal


Svježa aronija ... 47 kcal / 10 dag

Aronija je specifična. Pomalo je suha, nije preslatka, dapače, čak je i izraženo trpkog okusa. Ovako, u džemu, okus je nešto blaži i svakako slađi. Za cjeloviti obrok lako se uzmu dvije palačinke ili mlijeko, jogurt i slično sa strane.







"... Aronija je prava riznica biološki aktivnih spojeva (preko 300). Čisti krv, jača cirkulaciju, snižava kolesterol i krvni tlak, djeluje protuupalno. Svježi plodovi aronije imaju najveći antioksidativni kapacitet među svim bobičastim i ostalim voćem istraživanim do sada, a mjerenim po ORAC i TEAC standardima. Mnogobrojne epidemiološke studije ukazuju na snažnu povezanost između unosa aronije i smanjenja smrtnosti uslijed srčanih oboljenja, tumora i drugih degenerativnih bolesti, odnosno smanjenje ili odgađanje razvoja navedenih bolesti, kao i starenja. ..." Wikipedija

Aronija centar ... dodatne informacije o aroniji


Komentari (7) - #

subota, 25.01.2014. - 10:25

* Losos na krumpiru i krastavcima ... 490 kcal


10 dag lososa (130 kcal / 10 dag)
20 dag krumpira (80 kcal / 10 dag)
20 dag krastavaca (10 kcal / 10 dag)
0,2 dl ulja, maslinovo (900 kcal / 10 dag)
sol, estragon

- krumpir peci 40 min. na 180 st, a krastavce i ribu stavi na pola
- prije serviranja promiješaj povrće s estragonom

Nekome će se činiti neobičnom kombinacija s pečenim krastavcima. Mogu se složiti, ali meni svejedno paše. Poželjno je da su krastavci malo čvršći, jer oni mekani pečenjem postaju gotovo kašasti. U originalu se ovo jelo radi dosta kompliciranije, a umjesto lososa ide šaran, ali eto, drago mi je da nisam opterećen "provjerenim" receptima, nego se više volim poigrati onim što imam, pa kako bude, pogotovo kada se pojednostavljuje, kako je to bilo u ovom jelu, fišu od neki dan i mnogim drugima.

Losos je priča za sebe. Po netu je puno različitih kalorijskih tablica s vrijednostima uglavnom između 99 i 217 kcal za 10 dag sirove ribe. Ima tu razlike između pacifičkog i atlantskog, divljeg i uzgojenog, a kako to već biva kod nas, tko zna što nam zapravo uvaljuju. Naravno, ne brinem da se radi o divljem ulovljenim u kanadskim čistim vodama. Ovaj nije bio jeftin, iako smrznut. Odleđivanjem je izgubio 25% težine na vodi koju je pustio. Na deklaraciji je pisalo neobičnih 99 kcal, i da se radi o pacifičkom lososu. Uzeo sam zaokruženu vrijednost (130 kcal / 10 dag) za tu vrstu lososa koju navodi dr. Ignac Kulijer, a njega uvažavam kao autoritet u području nutricionizma. Inače, obzirom na raznolikost i umjerene količine, ni povremena nenamjerna odstupanja neće bitno narušiti cijeli sustav ovakve prehrane.

Komentari (11) - #

petak, 24.01.2014. - 09:20

* Jaja na šunki i špinatu ... 490 kcal


5 dag šunke, suha, dimljena (370 kcal / 10 dag)
10 dag jaja - 2 manja kom. (150 kcal / 10 dag)
10 dag špinata (20 kcal / 10 dag)
0,15 dl ulja, maslinovo (900 kcal / 10 dag)
sol, češnjak

- na ulju isprži šunku, pa dinstaj češnjak i špinat, dodaj jaja

Malo ulja je malo ulja, a u ovom jelu ga je špinat upio istog trenutka kada sam ga stavio. Kada su došla jaja na red sve je bilo skroz suho. Tu je velika razlika između pripreme gdje se ulje mjeri žličicom za lijek u odnosu na "dodajte malo ulja" iz kulinarskih emisija, gdje to malo bude sve samo ne malo.

Kao i puno puta do sada obrok je iskombiniran iz namirnica koje valja rješavati, što samo po sebi uopće nije problem.



Ovako izgleda porcija bez špinata,
ali s nešto dimljenog sira i puno origana.


Komentari (11) - #

četvrtak, 23.01.2014. - 09:23

* Fiš paprikaš od soma sa žgancima ... 570 kcal


15 dag soma (120 kcal / 10 dag)
5 dag kukuruzne krupice (350 kcal / 10 dag)
5 dag luka (40 kcal / 10 dag))
15 dag paradajza, sjeckani (20 kcal / 10 dag)
5 dag koncentrata paradajza, 3x (60 kcal / 10 dag)
0,1 dl ulja (900 kcal / 10 dag)
0,5 dl vina (80 kcal / 10 dag)
sol, vinski ocat, slatka mljevena paprika, ljuta tucana paprika

- na ulju isprži luk i ribu, dodaj paradajz, začini slatkom i ljutom paprikom, pod kraj zalij bijelim vinom
- kukuruznu krupicu skuhaj u slanoj vodi, pri kraju dodaj peršin

Fiš je filozofija, biram jednostavnost ;)

Šest vrsta ribe, lagano protresti, tek iz zgloba, bakreni kotlić, ...,
e da, naravno, i baš nikako drugačije.



P.S. Koristio sam Zlatu rebulu s Goriških brda,
bez ikakvog fiš paprikaš pedigrea, i ispalo je odlično.



Komentari (7) - #

srijeda, 22.01.2014. - 09:17

* Surimi, mozzarella i masline ... 570 kcal


12 dag surimija (130 kcal / 10 dag)
8 dag mozzarelle (230 kcal / 10 dag)
5 dag maslina, crne (140 kcal / 10 dag)
0,1 dl ulja, maslinovo (900 kcal / 10 dag)
češnjak, bosiljak

Surimi, što su kvalitetniji, to su manje kalorični, ali ... ;)

Naravno, naći zamjerke može svaki bedak, i neka svakome na volju, ali meni je ovo bio izvrstan obrok, a zadovoljio je i tendencije umjerenosti i raznolikosti, što su moje glavne gastro nutricionističke mantre.



P.S. Istina, navro sam kao sivonja, ali neće to biti duga vijeka.
Sljedeća stanica, ipak je nešto dalje od ove trase.
Baš je vrag s pričalicama, zar ne :)))



Komentari (9) - #

utorak, 21.01.2014. - 19:18

* Kulen i dimljeni sir na tostu uz masline i krastavce ... 470 kcal


3 dag sira, dimljeni (370 kcal / 10 dag)
1 dag kulena (370 kcal / 10 dag)
5 dag tosta, integralni (250 kcal / 10 dag)
5 dag maslina s paprikom (130 kcal / 10 dag)
10 dag krastavaca, kiseli (10 kcal / 10 dag)
2 dl jogurta (60 kcal / 10 dag)

Uz umjerenost,
i naresci mogu biti dio sasvim prihvatljivog obroka ;)


Vrlo često, moji su obroci sasvim jednostavni. To se poglavito odnosi na doručak, a ovaj je sasvim reprezentativan u tom smislu. Kako volim u svim obrocima gdje je to moguće imati povrće, za doručak u radnom danu su pretežito rezervirane staklenke, i rijetko mi ih fali. Naravno, u sezoni je to bitno drugačije. Kod kupovine narezaka valja biti oprezan, jer trgovci se trude kako nam prodati količine koje nam zapravo ne trebaju. Sendviče je sasvim lako raditi s vrlo malo materijala, a da budu ukusni. Čak dapače, s manjim količinama pojedini sastojci dolaze nekako više do izražaja. Da nije za slikanje, dvije bi šnite sira išle na svoj tost, a kulen na drugu šnitu. Jogurt i slično, savršeno paše uz ovakav obrok.

Predstavit ću tost koji najčešće koristim. Ukusan je i praktičan, nutritivno korektan, a sasvim dobro prolazi i bez da se peče.


* Tost integralni



- kruh produljene svježine od integralnog pšeničnog brašna s maslinovim uljem

Sastojci: integralno pšenično brašno (64%), voda, maslinovo ulje (4%), dekstroza (2,2%), prirodni kvasac, kuhinjska sol, pšenični gluten, pšenično sladno brašno.

Nutritivne vrijednosti za 100 g proizvoda
kcal: 244
kj: 1028
bjelančevine: 8,1
ugljikohidrati: 41,5
masti: 3,5


Komentari (7) - #

utorak, 21.01.2014. - 13:06

* Krekeri s maslinovim uljem i ružmarinom, namaz od srdela, masline i šparoge ... 400 kcal


5 dag krekera (440 kcal / 10 dag)
5 dag namaza od srdela (210 kcal / 10 dag)
5 dag maslina s paprikom (130 kcal / 10 dag)
5 dag šparoga (20 kcal / 10 dag)
kapare

Namaz od srdela:
50% srdela
25% luka
15% maslinovog ulja
10% kapara
aceto balsamico, papar, peršin
... 210 kcal

Neki obroci ostavljaju prostor za razne dodatke,
ali neke od njih jednostavno ne želim promovirati ;)


Ovi krekeri su malo suhi, ali vrlo ukusni. Ružmarin se baš lijepo osjeti. Kada se doda intenzivan namaz, kakvi su riblji, a uz to i jake kapare i masline, u potpunosti se ubije inicijalni ukus ovih posebnih krekera, što je u principu šteta. Neutralne šparoge malo ublažavaju vatromet okusa, mada mi nikada nije bilo jasno zašto su šparoge u staklenkama tako blage i mekane. Sve u svemu, obrok je bio sadržajan, ali nije ovo ispao idealan spoj, mada, da krekere nisam uključio u cjelovito jelo bili bi vjerojatno skroz sa strane, što bi bila najmanje prihvatljiva opcija. Kao optimalno, pojeo bi jedno pakiranje krekera od 5 dag i popio limenku pive, te to proglasio večerom, ali eto, htio sam malo žonglirati, valjda, tj. izgleda da ja još uvijek nisam taj kapacitet.



P.S. Dosadašnja praksa uzvraćanja posjete i komentara nadjačana je jednom sasvim drugom logikom, pa eto, tko može neka mi ne zamjeri odveć. To što ću biti "nagrađen" opravdanim nedolaskom nekih dragih i zanimljivih komentatora prihvaćam u naprijed, ali eto, izbori i njihovi sljedovi nužnost su, mada, ovaj puta se radi i o svjesnom izboru, onako, samom po sebi, tj. bar dobrim dijelom. Znam da sam više puta pisao kako ovakve stvari više neću pisati, ali pisao sam i puno puta da smo svi mi samo ljudi. Kako god, u daljnje detalje barem ovaj puta ipak neću ulaziti, a sutra, tko zna što nosi. Da mi planova ne fali, to stoji, bar u mojoj glavi.


Komentari (8) - #

utorak, 21.01.2014. - 01:20

* Piletina s porilukom i njokima ... 530 kcal


15 dag piletine, filet prsa (120 kcal / 10 dag)
5 dag njoka, krumpirovi (160 kcal / 10 dag)
20 dag poriluka (40 kcal / 10 dag)
1 dag maslaca (750 kcal / 10 dag)
0,5 dl vrhnja, kiselo (140 kcal / 10 dag)
0,5 dl vina, bijelo (80 kcal / 10 dag)
1/2 žlice mljevene crvene paprike
1/2 žlice Vegete

- piletinu nareži na komade, poriluk na kolute, popeci na maslacu, dodaj crvenu papriku i Vegetu, podli s malo tople vode, promiješaj, dinstaj na laganoj vatri, pod kraj zalij vinom, a na samom kraju umiješaj kiselo vrhnje
- serviraj uz krumpirove njoke

Još jedan dobar recept iz kuharske bilježnice moje žene ;)

Poriluk, ma kako robusno djelovao, nije tako teško prekuhati, zato oprez ako vam to smeta. Najsigurniji način je po malo probati za vrijeme izrade jela. Ako pak obrok radi netko drugi, najbolje je iz zahvalnosti na uloženom trudu, vremenu i dobroj volji, samo uživati u jelu baš takvom kakvo već je, a ni pohvala nije na odmet, dapače. Samo veliki čangrizavci ne mogu naći bar nešto dobro, a takvima je bolje i ne kuhati. Eto, hoću reći, baš izvrstan obrok gledan kao cjelina.


Komentari (10) - #

ponedjeljak, 20.01.2014. - 13:57

* Piletina, grah i poriluk na maslacu ... 490 kcal


10 dag pilećih prsa (120 kcal / 10 dag)
15 dag kuhanog graha (80 kcal / 10 dag)
25 dag poriluka (40 kcal / 10 dag)
2 dag maslaca (750 kcal / 10 dag)
sol, papar

- dinstaj piletinu i poriluk na maslacu, posoli, pod kraj dodaj kuhani grah, zapapri

Sasvim pristojan spoj karakternih različitosti,
pri čemu je svaka namirnica ipak zadržala svoje ;)


Lagana piletina se dobro uklopila s ostalim, nešto težim, namirnicama. Zašto baš maslac, a ne ulje? Jednostavno, isticao mu je rok, pa ga je trebalo potrošiti. Išlo bi to lako i na dobroj masti, ali ona i nije na nekom glasu, pa ne želim ulaziti u bespotrebno trvenje s "pravovjernima". Razmišljao sam o ječmu umjesto graha, ali ta će kombinacija ostati za neki drugi puta. Sve u svemu odličan obrok, jednostavan za pripremu, u prihvatljivim kalorijskim granicama, sa svim standardnim grupama, a k tome i vrlo ukusan.


Komentari (9) - #

ponedjeljak, 20.01.2014. - 09:08

* Namaz od srdela na tostu s maslinama i krastavcima uz jogurt ... 500 kcal


5 dag namaza od srdela (210 kcal / 10 dag)
5 dag tosta, integralni (250 kcal / 10 dag)
10 dag maslina, crne (140 kcal / 10 dag)
10 dag krastavaca, kiseli (10 dag / 10 dag)
2 dl jogurta (60 kcal / 10 dag)

Namaz od srdela:
50% srdela
25% luka
15% maslinovog ulja
10% kapara
aceto balsamico, papar, peršin
... 210 kcal

Kombinacije su praktično beskonačne,
ali namazi su mi to bolji što su jednostavniji ;)


Ljudi često zaziru od namaza, pogotovo ako se nude pod nazivom pašteta. Razumijem to, čak se dobrim dijelom i slažem, ali moram konstatirati da je to baš šteta. U mojoj kuhinji kulinarsko nutricionistička prihvatljivost namaza apsolutno nadilazi uvriježene predrasude, ali eto, da, ipak uz malo dodatnog truda, ili barem šuškavog ekvivalenta, većina ih bude prigodno ukrašena prefiksom "domaći".



Mala digresija glede perspektive, gro plana, kuta, ...
tj. sve tri fotografije oslikavaju isti tanjur i sadržaj.




Komentari (4) - #

nedjelja, 19.01.2014. - 19:36

* Ravioli s prokulicama i šunkom ... 720 kcal


10 dag raviola sa sirom (260 kcal / 10 dag)
20 dag prokulica (40 kcal / 10 dag)
5 dag šunke, suha, dimljena (370 kcal / 10 dag)
0,15 dl ulja (900 kcal / 10 dag)
0,3 dl vrhnja za kuhanje (200 kcal / 10 dag)
sol, papar, češnjak

- prokulice skuhaj u slanoj vodi (10 min.), ocijedi
- raviole skuhaj u slanoj vodi (6 min), ocijedi
- šunku nareži na trakice, lagano proprži na ulju
- dodaj vrhnje za kuhanje, češnjak, raviole i prokulice, zapapri, malo prokuhaj

Vrlo ukusan obrok, malo jači, što ponekada i paše, ...
ali ipak kao iznimka ;)


Originalna ideja je došla od jednog recepta u kojem ravioli idu s pršutom, bez prokulica i gdje se umjesto ulja koristi maslac, ali kada u frižideru imaš što imaš, bilo bi neobično koristiti nešto drugo. U tom je kontekstu došlo i ulje koje je zapravo bilo ostatak pečenja od jučerašnje piletine. Ono je nedvojbeno obogatilo jelo svojim okusom, ali siguran sam da bi i bez njega bilo odlično.

Dodatno, jako je pasala i čaša soka od grejpa, limuna i meda.


Komentari (13) - #

subota, 18.01.2014. - 13:56

* Tapioka ... 490 kcal, Šopska i piletina ... 580 kcal, Minestrone bakalar ... 520 kcal




* Puding od tapioke i sušenih marelica ... 490 kcal

5 dag tapioke (360 kcal / 10 dag)
5 dag sušenih marelica (240 kcal / 10 dag)
2,5 dl mlijeka (60 kcal / 10 dag)
1 dag vanilin šećera (400 kcal / 10 dag)

- tapioku moči 1 sat u hladnoj vodi
- marelice kuhaj u malo vode oko 15 min., samelji
- u zakipjelo mlijeko dodaj ocijeđenu tapioku, vanilin šećer, kuhaj uz stalno miješanje 8 min., dodaj mljevene marelice i dobro promiješaj, izlij u posude i ohladi

Neobičan i ukusan obrok s puno mogućnosti za voćni izričaj ;)

"Tapioka je dugoljasti korijen biljke kasave (Manihot esculenta) koja raste u Južnoj Americi (Brazil) i Zapadnoj Indiji te u nekim drugim tropskim krajevima svijeta (Indonezija, Australija). Osim što služi domorodačkom stanovništvu u prehrani kao glavni izvor ugljikohidrata koristi se kao industrijska sirovina u proizvodnji škroba za pripremu pudinga, juha, umaka itd..." ... s neta



* Šopska salata i piletina s ražnja ... 580 kcal

20 dag piletine, rasjek (170 kcal / 10 dag)
5 dag feta sira (250 kcal / 10 dag)
5 dag paprike (20 kcal / 10 dag)
5 dag paradajza (20 kcal / 10 dag)
5 dag krastavaca (10 kcal / 10 dag)
5 dag luka (40 kcal / 10 dag)
0,1 dl ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, peršin, ocat

- kupi gotovu Šopsku i piletinu s ražnja, serviraj

** količine su procijenjene (osim ukupne težine)

Ponekada je imperativ uštedjeti vrijeme ;)

Vrlo ukusno, nutricionistički prihvatljivo i ne preskupo.



* Minestrone povrće za juhu i bakalar ... 520 kcal

30 dag bakalara, fileti (80 kcal / 10 dag)
25 dag povrća za Minestrone juhu (40 kcal / 10 dag)
0,2 dl ulja, maslinovo (900 kcal / 10 dag)
sol, papar

Povrće za Minestrone juhu: mrkva, poriluk, krumpir, rajčice, cvjetača, tikvice, stabljike celera, kupus, zelene mahune, grašak, borlotto grah, korijen celera i peršina.

- skuhaj zaleđeno povrće za Minestrone juhu i zaleđene filete bakalara u slanoj vodi
- ocijedi ribu i povrće, prelij s maslinovim uljem, zapapri
- juhu serviraj zasebno

Vrlo ukusno, iskreno preporučujem ;)

Kako je ulje vrhunsko i hladno, riba prvoklasna, a povrće uistinu raznoliko, ovo jelo spada među ona kakva uistinu želim jesti češće. Prava je blagodat da ne moram pecati i obrađivati zemlju, a mogu si priuštiti ovakav gastronomsko nutricionistički doživljaj.



P.S. Hvala na pažnji.
Slijedi mala stanka u mojoj prisutnosti na netu.



Komentari (12) - #

nedjelja, 12.01.2014. - 12:23

* Teleća jetra s heljdom i feferoni ... 650 kcal


15 dag telećih jetra (150 kcal / 10 dag)
5 dag heljdine kaše (340 kcal / 10 dag)
5 dag luka (40 kcal / 10 dag)
10 dag feferona, kiseli, blagi (20 kcal / 10 dag)
1 dag oštrog brašna (350 kcal / 10 dag)
0,2 dl ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, češnjak, peršin

- kuhaj heljdu u slanoj vodi (15 min.), ocijedi
- dinstaj luk, posoli, dodaj heljdu i peršin, kratko dinstaj, zapapri
- jetra uvaljaj u brašno, prži na ulju, kod serviranja posoli, zapapri, pospi češnjakom

Kao cjelina vrlo ukusno jelo, ali i nešto više kalorija ;)

"Heljda nije zrnasta žitarica nego plod sjemena koji, za razliku od ostalih žitarica, nije visoko pozicioniran prema glikemijskom indeksu. Sadrži više proteina od riže, pšenice, prosa i kukuruza i bogata je esencijalnim aminokiselinama lizin i arginin." ... Superhrana: heljda

Očekivao sam malo više okusa od heljde, ali teleća jetra i začini su sve nadoknadili. Uz ovo jelo je trebao ići i matovilac na salatu, ali još jednom sam se podsjetio zašto sam rekao da nikada više ništa osjetljivo neću kupovati na akcijama. Umjesto matovilca su uletjeli feferoni.



Komentari (8) - #

subota, 11.01.2014. - 11:53

* Brancin i čimula ... 540


25 dag brancina (80 kcal / 10 dag)
25 dag čimule (30 kcal / 10 dag)
0,2 dl ulja, maslinovo (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, peršin, češnjak

- čimulu dinstaj na maslinovom ulju i češnjaku, posoli, pod kraj dodaj peršin, zapapri
- ribu posoli i isprži na maslinovom ulju

Brancin je vrlo ukusna riba, a čimula je sasvim dobra pratnja ;)

Ponovno sam naletio na čimulu na tržnici i nisam mogao odoljeti. Danas je napravljena umjesto blitve. Čak je i brancin bio neplanirano kupljen. To što je pripremljen u tavici na ulju je bio još jedan u nizu kompromisa. Možda je malo neobično što nema standardne komponente koja se svodi na ugljikohidrate, ali eto, povremeno, ili češće, odgovara mi kombinacija ribe ili mesa i laganijeg povrća uz nešto više masnoće.


Komentari (9) - #

petak, 10.01.2014. - 22:09

* Juha od brokule, cvjetače i mrkve s vrhnjem i sirom ... 460 kcal


5 dag sira, polutvrdog, aromatičnog (380 kcal / 10 dag)
10 dag mrkve (40 kcal / 10 dag)
10 dag brokule i cvjetače (30 kcal / 10 dag)
1 dl vrhnja za kuhanje (200 kcal / 10 dag)
sol, peršin

- skuhaj povrće u slanoj vodi, pod kraj dodaj vrhnje za kuhanje i peršin
- kod serviranja umiješaj ribani žuti sir

Dobro je malo se i odmoriti od jače hrane,
iako, kalorijski, ni juhe nisu skroz za podcijeniti,
posebno kada se čovjek malo zaigra s dodacima ;)


Iako ova juha ima specifičnu priču, zaključio sam da nije bitna, pa će od svega ostati to da je bila ukusna, da je sir bio bespotreban dodatak i da su baš zanimljive razlike u izgledu kroz par faza tijekom samog jela.









P.S. Aromatični sir je više želja za slijedeći puta, nego je to bilo u ovom jelu, ali dobro, iskusniji su svjesni da ne treba sve što vide, pročitaju, zaključe, ... uzeti zdravo za gotovo, a onima koje to tek čeka, mogu samo iskreno zavidjeti, ali ipak neću, jer nekako i za to mi fali resursa. Što da se radi, izbori koje život nudi ne mogu se ni nazrijeti sve da ih čovjek ima i devet, navodno kao mačka, ali eto, meni su ipak draži psi, i naravno, nije to ni "ali", ni "jer", nego više tek onako, usput konstatirano činjenično stanje, kao i uvijek, temeljeno na uvjerenju, neovisno o njegovoj dubini. Nije da me osobito ispunjava kada ovako odlutam, ali eto, svi smo mi samo ljudi.


Komentari (9) - #

četvrtak, 09.01.2014. - 19:16

* Mediteranski namaz od povrća (slanutak) na tostu uz kiselu papriku i jogurt ... 480 kcal


5 dag namaza od slanutka (240 kcal / 10 dag)
5 dag tosta, integralni (250 kcal / 10 dag)
10 dag paprike, kisela (20 kcal / 10 dag)
0,1 dl ulja, bučino (900 kcal / 10 dag)
češnjak
... 360 kcal

2 dl jogurta (60 kcal / 10 dag)

* Mediteranski namaz od povrća
50% slanutka
(15%) maslinovog ulja
(15%) senfa
(15%) modificiranog škroba
(5%) ostalo: kapari, limunov sok, vinski ocat, sol, začini
(**) postoci u zagradama su procjena (proizvođač je dao postotak samo za slanutak)

Još jedan krajnje jednostavan, raznolik i ukusan vikend obrok ;)

Ovaj gotovi namaz dolazi u lijepoj maloj staklenci u količini od 270 g što je dovoljno za 3-5 porcija.



Na 5 dag tosta 5 dag namaza je na donjoj granici, dok 10 daje više nego bogat omjer. Samog proizvođača neću reklamirati, ali radi se o uistinu vrlo ukusnom namazu.

I kisela paprika je kupljena kao gotov proizvod. Zanimljivo je da je uz standardnu kiselost ujedno i ljuta, što mi je pravo osvježenje, a bome ni bučino i češnjak nisu smetali, dapače, dali su završni štih ovom, po mojim kriterijima, vrlo osebujnom obroku.

Mala protuteža izražajnijim okusima je bio ugodno blagi jogurt.



P.S. Jasno da bi bilo bolje raditi svoj namaz, barem u smislu kontrole sastojaka, i njihove kvalitete i same količine, kao što bi bilo bolje imati svoju zimnicu, od svoje paprike, iz sjemena s ovih prostora, na dobroj zemlji, uz čist zrak, ..., ali dobro, s tom pričom o realnosti današnjeg načina života, tj. suvremenoj poljoprivrednoj proizvodnji i industrijskoj preradi, kao i nužnosti kompromisa u samoj prehrani, već se i suviše ponavljam. Kao i puno puta do sada završit ću vjerom u raznolikost i umjerenost kao ključne faktore koji bi trebali maksimalno moguće umanjiti štetu svih tih prečaca.


Komentari (14) - #

srijeda, 08.01.2014. - 07:25

* Pršut, leća i kiselo zelje ... 450 kcal


5 dag pršuta (370 kcal / 10 dag)
25 dag leće, kuhana (80 kcal / 10 dag)
30 dag kiselog zelja (20 kcal / 10 dag)

- nareži pršut, otvori konzervu leće, ocijedi, uzmi kiselog zelja, sve promiješaj i malo prokrčkaj na laganoj vatri

Kada ode sarma ostane zelje koje se s njom kuhalo, tada nastupam ja ;)

Radi se o namirnicama koje nije trebalo pripremati, pa je sve bilo gotovo za tren, a nije bila nužna ni dodatna masnoća, što je u kalorijskom smislu ispalo odlično. Zanimljivo je kako pršut izgubi boju kada se malo prokuha, ali vrlo nesebično daje specifičan okus. Sve u svemu, vrlo ukusan obrok.



P.S. Da je ova kremšnita ostala za kasnije, i to kao samostalni obrok, sve bi bilo u redu, ali eto, ponekada je jako teško reći ne, pa pokloni ispadnu više kazna nego nagrada.

* Grešna Kremšnita ... 470 kcal



15 dag kremšnite (310 kcal 10 dag)

** podatak o kalorijama je preuzet sa stranice:
Udruga za prevenciju prekomjerne težine

Znam, nije fer da ja sada vama "poklanjam" kremšnitu, ali kao što rekoh, svatko od nas mora raščistiti sa samim sobom, time što mu treba i što u konačnici želi, a da sve ima svoju cijenu, znamo da ima.



Komentari (8) - #

ponedjeljak, 06.01.2014. - 18:21

* Čimula, pršut i pire krumpir ... 540 kcal


5 dag pršuta (370 kcal / 10 dag)
15 dag pire krumpira (120 kcal / 10 dag)
10 dag čimulice (30 kcal / 10 dag)
1 dl vrhnja, plavo, kiselo, 12% m.m. (140 kcal / 10 dag)
sol, češnjak

- skuhaj narezani krumpir u slanoj vodi, ocijedi, zgnječi, dodaj maslac i mlijeko
- čimulu namoči na par minuta u vrelu vodu, ocijedi, izmiksaj u blenderu, dodaj vrhnje i češnjak
- serviraj uz pršut narezan na trakice

Nevjerojatno koliko dva češnja češnjaka mogu dati okusa kada se svjež izmiksa ;)

Čimula je bila ukusnija kada sam je mršavo pirjao, a sebi je žena i dinstala na dosta ulja i špeku, o toj varijanti neću ni pričati kakva je bila. Ovako pofurena je minimalno obrađena i sve što vrijedi je valjda ostalo sačuvano, a eto, sve ima svoju cijenu u već nekom obliku.

Zašto nema više čimulice?
Eto, nema je više nego to što je ostalo, pa toliko i ušlo u obrok.



P.S. Poseban pozdrav Marijani, Sonji, Valentini, ...


Komentari (0) - #

nedjelja, 05.01.2014. - 12:02

* Rižoto od čimulica (izdanci mladog kupusa), odojka i ječma ... 570 kcal


10 dag odojka (240 kcal / 10 dag)
5 dag ječma (350 kcal / 10 dag)
20 dag čimulica (30 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar

- ječam skuhaj u slanoj vodi
- čebulu kratko pirjaj na malo maslinovog ulja, posoli
- dodaj ocijeđeni ječam i pečeni odojak narezan na kockice, popapri

Rižoto, pa od ječma, tek je igra riječi, daleko od biti ;)

Odojak je ostatak novogodišnjeg pečenja, i bio je standardno ukusan, ali povrće je baš zanimljivo.

Čimule, čimulice ... "dalmatinski naziv za mlade izdanke kupusa koje izrastaju iz starih nakon rezanja. Izgledaju kao mali kupusići koji su laganiji od samog kupusa, a istovremeno su puno blažeg ali i posebnog okusa. Vrlo su nježne pa ih se ne treba kuhati u vodi , dovoljno je pofuriti vrućom vodom ili kuhati na pari." ... Zagrebačke tržnice

Ove koje sam nabavio izgledaju ovako:



a neke koje su zadržale formu male glavice pak ovako:



Radi se o vrlo ukusnoj zelenjavi koju nije potrebno dugo pripremati. Okus vuče na svježi kupus, ali je malo blaži s naznakama slatkoće, ali i lagane grkosti.

Ono što mene veseli je to da se ne može kupiti u marketu, pa ni kod preprodavača na tržnici, ali se zato kod mojih dragih kumica zna naći.



P.S. Ovo je još jedno ukusno jelo koje neće biti na meniju kalorijskog restorana. Nemam ništa protiv odojka, i svjestan sam da se može jesti i kruh i mast sa šećerom, i da to ne vodi nužno u višak kilograma, ali eto, neke kriterije ipak želim postaviti, bar na webu, a obzirom na ciljanu publiku neke namirnice jednostavno neće proći. Odojak je među njima, a slično će vrijediti za čvarke, špek, kobasice, majonezu, ... i kolače.


Komentari (14) - #

subota, 04.01.2014. - 18:08

* Sarma, krumpir i zelje ... 460 kcal


20 dag sarme (130 kcal / 10 dag)
20 dag krumpira (80 kcal / 10 dag)
20 dag zelja, kiselo, kuhano (20 kcal / 10 dag)
sol


Znam da jedna sarma nije puno, ali eto,
matematika kaže da je dovoljno za jednu porciju ;)


Recept za prvu sarmu u godini bi otprilike išao ovako:
- skuhaj krumpir, posoli
- podgrij zelje i sarmu skuhanu još prošle godine

* Sastojci za sarmu (17 komada):
85 dag miješanog mljevenog mesa
10 dag dimljenog špeka
15 dag riže
5 dag luka
1 jaje
2 kg zelja u glavici
0,4 dl ulja
3 dag brašna
3 dl tekućeg paradajza


Točan postupak kako se radi sarma ne znam, pa ga neću ni pisati, niti će sarma biti na jelovniku kalorijskog web restorana, i to samo zato jer ne zadovoljava kriterije jednostavnosti i jednoznačnosti, iako je i nutritivno prihvatljiva, a i vrlo ukusna, dapače, za čistu desetku. Zašto sam je uopće ovdje stavio? Eto, da onaj koga zanima ima bar neku okvirnu orijentaciju.

Prosječno ispadne da je jedna sarma oko 260 kcal,
uz težinu oko 20 dag što daje jediničnih 130 kcal na 10 dag.




P.S. Danas sam imao zanimljiv obrok,
a baš posebni su bili izdanci mladog kupusa.



Komentari (17) - #

petak, 03.01.2014. - 19:46

* Kavijar, tost, francuska, masline i šampanjac ... 700 kcal


2 dag kavijara (260 kcal / 10 dag)
5 dag tosta, integralni (250 kcal / 10 dag)
10 dag francuske salate (180 kcal / 10 dag)
5 dag maslina, crnih (140 kcal / 10 dag)
2 dag maslaca (750 kcal / 10 dag)
1,5 dl šampanjca (80 kcal / 10 dag)

Blagdanske obroke ne treba kalorijski podcjenjivati ;)

Eto, i kada misliš da jedeš malo, sasvim se lako nakupi, ali dobro, nije fešta svaki dan. Ono što slijedi, trebalo bi biti primjerenije.



P.S. Kavijar je svojedobno bio pučka hrana ...


Komentari (7) - #

četvrtak, 02.01.2014. - 20:23

* Namaz s paprikom na tostu i cikla ... 440 kcal


5 dag tosta, integralni (250 kcal / 10 dag)
10 dag namaza s paprikom (180 kcal / 10 dag)
10 dag cikle, kisela (40 kcal / 10 dag)
0,1 dl bučinog ulja (900 kcal / 10 dag)
papar

* Namaz s paprikom:
- paprika 70%
- ulje 17%
- senf 10%
- začini 3%
... 180 kcal

Otvorim staklenku ili dvije i obrok je tu ;)

Ovdje se ne radi o domaćem namazu, kao što ni cikla nije dio doma napravljene zimnice. Znam, nekima to nije to, ali što da se radi, tj. vjerojatno ću prvom prilikom napraviti neki svoj namaz sa sličnim sastavom i omjerima. Kako god, vrlo je ukusan.

Bučino ulje i papar lijepo upotpune kiselu ciklu.


P.S. Sretna Nova ;)

Komentari (10) - #

srijeda, 01.01.2014. - 13:07

Arhiva:

05/17  • 04/17  • 03/17  • 02/17  • 01/17  • 12/16  • 11/16  • 10/16  •  9/16 •  8/16  •  7/16  •  6/16  •  5/16  •  4/16  •  3/16  •  2/16  •  1/16  •  12/15 •  11/15 •  10/15 •  9/15 •  8/15 •  7/15 •  6/15 •  5/15 •  4/15 •  3/15 •  2/15 •  1/15 •  12/14 •  11/14 •  10/14 •  9/14 •  8/14 •  7/14 •  6/14 •  5/14 •  4/14 •  3/14 •  2/14 •  1/14 •  12/13 •  11/13 •  10/13 •  9/13 •  8/13 •  7/13 •  6/13 •  5/13 •  4/13 •  3/13 •  2/13 •  1/13 •  12/12 •  11/12 •  10/12 •  9/12 •  8/12 •  7/12 •  6/12 •  5/12 •  4/12 •  3/12 •  2/12 •  1/12 •  12/11

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se