minus40kg ... kalorijski restoran

blog

* Cikorija i lungić uz grah salatu ... 640 kcal


15 dag lungića (140 kcal / 10 dag)
0,1 dl suncokretovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar
- prži na suncokretovom ulju

20 dag cikorije (20 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, crvena slatka paprika
- dinstaj na maslinovom ulju

15 dag graha, kuhani (80 kcal / 10 dag)
0,1 dl bučinog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, češnjak, aceto balsamico
- napravi na salatu

Cikorija je bila jako grka, sigurno je super zdrava ;)

Lungić je bio standardno dobar.

Crvenom slatkom paprikom sam skroz bijeloj cikoriji dodao malo rumenila, ali okus je i dalje ostao dominantno grk. Inače, u sirovoj, tj. rađenoj na salatu nije bilo toliko izražajne grkosti.

Iako nije tako zamišljeno, na kraju je i grah salata završila nasred glavnog tanjura, više manje zbog slikanja. Crveni grah je puno fotogeničniji, ali imao sam baš ovaj.

Kada u tri komponente obroka ide masnoća logičan je i nešto veći zbroj kalorija.


P.S. Jesam li spomenuo da je cikorija bila grka ;)


Komentari (10) - #

ponedjeljak, 30.12.2013. - 18:26

* Ljutenica i vratina sa "žara" ... 470 kcal


10 dag svinjske vratine (320 kcal / 10 dag)
15 dag ljutenice (100 kcal / 10 dag)
sol, papar

* Ljutenica:
- pečena paprika 63%
- paradajz 25%
- feferoni 1,5%
- biljno ulje, kuhinjska sol, šećer, vinska k-na
- češnjak 1%
- peršin 1%

Makedonski specijalitet ljutenica,
još je jedan biser tih posebnih ljudi i podneblja ;)


Ova fotografija je izabrana između ostaloga zato što uz samo jelo prikazuje i realnost praznine tanjura, pa neka zaključi tko što već želi.



P.S. LCHF


Komentari (14) - #

nedjelja, 29.12.2013. - 12:22

* Gulaš od puretine ... 540 kcal


10 dag puretine (170 kcal / 10 dag)
15 dag krumpira (80 kcal / 10 dag)
15 mrkve (40 kcal / 10 dag)
15 dag luka (40 kcal / 10 dag)
20 dag paradajza, sjeckani (20 kcal / 10 dag)
0,1 dl ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, peršin, ljuta tucana paprika

- na ulju dinstaj luk i meso, posoli, podlij vodom
- dodaj krumpir i mrkvu, neka sve krčka barem 1 sat
- pod kraj dodaj sjeckani paradajz, peršin i ljutu tucanu papriku

Božićna puretina na lovački, sasvim dobro zvuči ;)

Ali eto, nije sve onako kako izgleda. Nevjerojatno je koliko je okusa puretine u puretini ostalo, a pokušao sam sve da ga izgubim. Nije ovo loše jelo, ali nije ni onako kako bi ispalo s nekim izražajnijim mesom.


Komentari (8) - #

subota, 28.12.2013. - 12:46

* Oslić, kukuruz, grašak i paradajz ... 540 kcal


15 dag oslića (80 kcal / 10 dag)
15 dag kukuruza, kuhani (110 kcal / 10 dag)
15 dag graška, kuhani (80 kcal / 10 dag)
20 dag paradajza, sjeckani (20 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, ružmarin

- na ulju isprži ružmarin i ribu, posoli
- izvadi ribu, kratko dinstaj povrće, posoli

Postblagdanski dani znaju dati neobične kombinacije ;)

Oslić je ostao od Badnjaka, a povrće ni ne znam od čega, ali eto, u frižideru su bile otvorene konzerve kukuruza i graška. Obzirom da je sklepano tek tako, ispalo je ovo sasvim dobro jelo. Mala zamjerka je slatkoća koja je došla od kukuruza. Možda bi dobro došao neki žešći začin tipa papra ili čak čilija, ali tada bi ružmarin bio neprimjetan.


Komentari (11) - #

petak, 27.12.2013. - 14:15

* Bruschette sa skušom i kaparama ... 550 kcal


10 dag fileta skuše (170 kcal / 10 dag)
5 dag tosta, integralnog (250 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
5 dag koncentrata rajčice (120 kcal / 10 dag)
bosiljak, češnjak, kapare

10 dag kiselih krastavaca (10 kcal / 10 dag)

- na tost stavi rajčicu, pa ribu, začini
- peci u pećnici 7 min. na 200 st.
- serviraj uz kisele krastavce

Kada si puno u gostima, i nemaš doma "ništa", valja se snaći ;)

Korištena je konzervirana skuša, koja je dobro ocijeđena od suvišnog ulja. U receptu je navedeno maslinovo, ali to je samo zbog romantike, tj. osobne sklonosti. Volim bosiljak pomiješati s koncentratom paradajza prije nego ga stavim na tost. Pasao bi svježi bosiljak, ali živim u svijetu gdje je realnost na cijeni. Sve u svemu, dosta je tu jakih okusa, ali to bome i nije problem, dapače, ispalo je izvrsno. I da, trebao je ovo biti badnji doručak, ali eto, taj je dan i jabuka bila dovoljna.



P.S. Psss...


Komentari (12) - #

srijeda, 25.12.2013. - 22:12

* Daikon uz puricu i mlince ... 580 kcal


10 dag purećeg zabatka (180 kcal / 10 dag)
5 dag mlinaca (360 kcal / 10 dag)
0,1 dl suncokretovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol
- pureći zabatak posoli, naulji i peci poklopljeno na 200 stupnjeva sat vremena, izvadi i zareži oko kosti da vidiš da li je krvavo, ako je tek malo peci još 15 minuta otklopljeno s kožicom prema gore (ako je jako krvavo odreži zabatak s obje strane oko kosti i peci duže)
- mlince razlomi, pofuri u slanoj kipućoj vodi, ocijedi, zapeci na masnoći od mesa (15 min. na 200 stupnjeva)

Salata:
20 dag bijele rotkve, daikon (20 kcal / 10 dag)
0,1 dl bučinog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, češnjak, aceto balsamico
- naribaj i začini

Zašto bi prva namirnica u naslovu bila meso ;)



Daikon je hvaljen u nutricionističkom smislu. Povremeno naiđem na njega, pa onda i uzmem. Nisam osjetio neki osobiti okus, možda zbog intenziteta koji je prirodan za ocat, češnjak i bučino, mada čini mi se da ovaj i nije bio najsvježiji, što zna biti čest slučaj s robom iz marketa, pogotovo kada je na akciji. Prošli koji sam kupio na placu od domaćeg čovjeka je bio znatno manji, čvršći i ukusniji.

Znam da je za pečenje bedasto napisati "peci koliko treba", ali često ispadne baš tako, jer neki su komadi mesa svježiji, sočniji, masniji, deblji, veći, ... a drugi su eto drugačiji.

Ovaj puta se nisam stigao kvalitetnije posvetiti fotografiji, jer moji najmiliji bili gladni, pa baš navalili, ali dobro, bitno je tu, tj. svi siti, a koza mi ne fali.



P.S. Onako iskreno, ne bi se htio nikome osobito i osobno zamjerati, ali bukvalno mi je sve manje krucijalnih resursa na raspolaganju, pa ću malo razmisliti kako svrhovito usmjeriti to čime već navodno raspolažem u pravcu koji će potencijalno donijeti nešto bolje, nešto čime ću biti zadovoljan. U ovom trenutku poglavito promišljam o rezultatima svog komentiranja po blogovima na kojima uzvraćam posjetu, gdje neovisno o silini dobre volje, uloženom vremenu i trudu da ne budem grub, te usprkos tog nekog nazovi višegodišnjeg blogerskog iskustva i dalje činim početničke greške.


Komentari (8) - #

ponedjeljak, 23.12.2013. - 21:08

* Hobotnica i mladi krumpir iz pećnice ... 530 kcal


25 dag hobotnice (80 kcal / 10 dag)
25 dag mladog krumpira (80 kcal / 10 dag)
10 dag luka (40 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, češnjak, svježi peršin

- očisti hobotnicu i krumpir, grubo nareži i složi u vatrostalnu posudu, posoli, naulji, poklopi i peci sat vremena na 180 stupnjeva, dodaj češnjak, peršin i papar, otklopljeno peci još 20 minuta
* rađene su 3 porcije (1 manja hobotnica)

Originalni recept je puno složeniji, ali ... ;)

Pomalo mi je nevjerojatno da je ovo tek prva hobotnica koju objavljujem. Osobno, nije mi njeno meso neka meka, ali ona zahtjeva vrhunsko okruženje, pa je zato bitno da je krumpir mladi, maslinovo dobro, peršin svjež, da ne fali češnjaka ... slična priča vrijedi kada se radi na salatu ili kako već. Od hobotnice se očekuje samo jedno, a to je da nije žilava kao guma.

Eto, ako ste čuli razne mitove o vrhunskim morskim specijalitetima, koji kvalitetom nisu usporedivi s jeftinim nadomjestcima iz obližnjeg marketa, da, točni su.

Iako su efektni, pojačivače okusa ne koristim,
baš kao što ni vino neću reklamirati, ma koliko pasalo.



P.S. Lijepo je priuštiti si razne oblizeke,
ali život je prekratak da bi ga proveli u kuhinji,
i to je razlog zašto neka jela toliko pojednostavljujem.

Komentari (21) - #

nedjelja, 22.12.2013. - 10:04

* Humus (namaz od slanutka) na tostu i feferoni ... 260 kcal


5 dag humusa (230 kcal / 10 dag)
5 dag tosta, integralni (250 kcal / 10 dag)
10 dag feferona (20 kcal / 10 dag)
sezam

Humus (namaz od slanutka) - za 35 dag:
70% kuhanog slanutka - 24 dag
15% maslinovog ulja - 0,5 dl
5% sezama - 2 dag (2 žlice)
5% limunovog soka - 0,2 dl (pola limuna)
3% češnjaka - 1 dag (2-3 češnja)
2% peršina - 1 dag (1 žlica)
sol, papar

- sezam lagano preprži bez dodatne masnoće
- sezam zdrobi u mužaru, samelji sve sastojke u blenderu

Arapski specijalitet, namaz par excellence ;)

Feferoni osebujna okusa su mali promašaj u ovoj kombinaciji, ali lako za to, jer radi se samo o želji da se izvrstan namaz upari s nekom oku ugodnoj kiselinom koju sam već imao u kuhinji. Neutralnija cikla bi vjerojatno bolje prošla, ali eto, možda neki drugi puta.

Ovaj obrok kalorijski podbacuje, ali to uistinu nije problem, tj zašto bi odmak od standarda uvijek išao na istu stranu.


Komentari (15) - #

subota, 21.12.2013. - 00:19

* Lungić sa šampinjonima u vrhnju uz tjesteninu ... 550-840 kcal


planirano - ispalo
10 - 13 dag lungića (140 kcal / 10 dag)
5 - 9 dag tjestenine (360 kcal / 10 dag)
20 - 17 dag šampinjona (20 kcal / 10 dag)
0,5 - 1 dl vrhnja za kuhanje, 20% m.m. (200 kcal / 10 dag)
0,1 - 0,07 dl suncokretovog ulja (900 kcal / 10 dag)
0 - 1 dag parmezana (390 kcal / 10 dag)
sol, papar, češnjak, peršin

Plan je jedno, realizacija, često, nešto sasvim drugo ;)

Lakonski, rekao bi čovjek "Već objavljeno-viđeno!",
a kad ono, i nije baš, bar ne točno s tim namirnicama,
mada, nakon preko 2 godine i 632 postova ne bilo ni čudo.


Komentari (5) - #

četvrtak, 19.12.2013. - 21:49

* Šaran sa žara i salata od graha i rikule s češnjakom i bučinim uljem ... 540 kcal


20 dag filea šarana (140 kcal / 10 dag)
15 dag graha, kuhani (80 kcal 10 dag)
10 dag rikule (10 kcal / 10 dag)
0,15 dl bučinog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol. papar, aceto balsamico, češnjak

Da nema naslova, pogodili bi o kojoj je ribi riječ ;)

Privid, predrasuda, ... zar je bitno, ako sputava.

Poštujem užitak bez ikakvih zadnjih misli,
a godi i mali odmak od standarda.


Komentari (9) - #

srijeda, 18.12.2013. - 21:17

* Piletina s roštilja i mahune na maslacu sa sezamom ... 540 kcal


15 dag filea pilećeg tamnog mesa (140 kcal / 10 dag)
20 dag mahuna (30 kcal / 10 dag)
2 dag sezama (570 kcal / 10 dag)
2 dag maslaca (750 kcal / 10 dag)
sol, papar, češnjak

- na maslacu i češnjaku dinstaj mahune, posoli, dodaj sezam (lagano prženi)
- piletinu posoli i ispeci na roštilju, zapapri kod serviranja

Sezam me baš oduševio ;)

Nije vrijeme od mahuna, ali eto,
uz današnje mogućnosti sezona je duga.





Jednostavan desert zna lijepo upotpuniti dobar obrok.


Komentari (8) - #

utorak, 17.12.2013. - 22:59

* Piletina s roštilja uz slanutak i brokulu ... 570 kcal


20 dag filea pilećeg tamnog mesa (140 kcal / 10 dag)
10 dag slanutka, kuhanog (80 kcal / 10 dag)
20 dag brokule (30 kcal / 10 dag)
2 dag maslaca (750 kcal / 10 dag)
sol, papar, češnjak

Mašti dati na volju, istinsko je zadovoljstvo ;)

... hvala


Komentari (8) - #

utorak, 17.12.2013. - 00:34

* Čajna kobasica na tostu s majonezom i ajvarom ... 570 kcal


4 dag čajne kobasice (450 kcal / 10 dag)
5 dag tosta, integralni (250 kcal / 10 dag)
2 dag majoneze (750 kcal / 10 dag)
10 dag ajvara (110 kcal / 10 dag)

Realnost uvijek traži kompromise, za razliku od idealizma ;)

Radi se o maxi čajnoj nekog slovenskog proizvođača. Ukusna je, a dio razloga je u tome što joj ne fali svih dodataka kakve ova vrsta proizvoda podrazumijeva. Kupljena je već narezana, pa nije trebalo puno truda da se složi ovakav obrok. I ajvar je kupovni, baš kao i sve ostalo. Tost je integralni rađen s maslinovim uljem, što je naravno poglavito marketinški štos, ali uzimam ga zato što je vrlo ukusan i bez da se peče, što ga čini dodatno praktičnim.



P.S. Nešto sam htio reći, ali zaboravio sam što.


Komentari (8) - #

ponedjeljak, 16.12.2013. - 20:50

* Cannelloni ... 520 kcal


5 dag mljevene svinjetine (340 kcal / 10 dag)
5 dag tijesta za cannellone (360 kcal / 10 dag)
5 dag sjeckane rajčice (20 kcal / 10 dag)
0,05 dl suncokretovog ulja (900 kcal / 10 dag)
0,5 dag maslaca (750 kcal / 10 dag)
0,5 dag oštrog brašna (350 kcal / 10 dag)
0,5 dag parmezana (390 kcal / 10 dag)
2 dag luka (40 kcal / 10 dag)
0,5 dl mlijeka (60 kcal / 10 dag)
bosiljak, papar, sol, muškatni oraščić

- na ulju i luku isprži meso, umiješaj parmezan, smjesom napuni cannellone
- na maslacu zaprži brašno, malo posoli, dodaj mlijeko i muškatni oraščić
- lagano naulji vatrostalnu posudu, stavi cannellone, zalij bešamelom (svaki red, ako ih je više)
- peci u pećnici poklopljeno 40 min. na 200 stupnjeva

Odlično, ali presloženo za moj ukus ;)

Za faširano sam koristio carsko meso koje sam samljeo u blenderu. Meso je ispalo izvrsno, baš kao i jelo u cjelini.


Komentari (16) - #

nedjelja, 15.12.2013. - 13:40

* Salata od dimljenog sira, graha i krastavaca u pikantnom umaku od rajčice ... 460 kcal


5 dag dimljenog sira (380 kcal / 10 dag)
15 dag graha, kuhanog (80 kcal / 10 dag)
10 dag pikantnog umaka od rajčice (50 kcal / 10 dag)
- zrele rajčice, luk, zeleni papar u zrnu, bosiljak, češnjak, maslinovo ulje, limun, čili papričice, ...
10 dag kiselih krastavaca (10 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)

Hladne salate su ograničene samo maštom ;)

Standardno koristim i kombiniram četiri grupe namirnica:

1. Meso i zamjene: pršut, pureća šunka, pileća prsa, tuna, skuše, srdele, slane srdele, kuhana jaja, domaći dimljeni sir, tvrdi ribani sir, žuti sirevi, feta sir, gorgonzola, mozzarella, svježi sir, ...

2. Kruh i zamjene: Kruh, pecivo, krumpir, tijesto, grah, grašak, leća, slanutak, kukuruz, ...

3. Povrće: zelene salate, rajčica, krastavci, paprika, zelje, repa, miješano povrće, feferoni, cikla, luk, šampinjoni, ...

4. Masnoće: maslinovo ulje, bučino, ...

Ovdje sam uzeo samo one namirnice kojih sam se prvo sjetio i koje su vrlo jednostavne za korištenje. Mnoge treba samo narezati, a dobar dio je i konzerviran. Kombinacije navedenoga daju gotovo 3000 različitih obroka, tj. izbor za više od 8 godina. Istina, neke namirnice se ne bi najbolje slagale, ali valja uzeti u obzir da sam mnoge izostavio, a za neke sam uzeo tek predstavnike, pa ostaje konstatacija da su mogućnosti kombiniranja gotovo beskonačne.



P.S. Ovakvi obroci su mi omiljeni za gablec.

Komentari (5) - #

petak, 13.12.2013. - 22:34

* Štruca od lisnatog tijesta s pilećom salamom i sirom uz krastavce ... 570 kcal


5 dag lisnatog tijesta (400 kcal / 10 dag)
5 dag sira, podravca (380 kcal / 10 dag)
5 dag pileće salame (260 kcal / 10 dag)
2 dag koncentrata rajčice, x3 (120 kcal / 10 dag)
0,01 dl ulja (900 kcal / 10 dag)
0,1 dl mlijeka (60 kcal / 10 dag)
10 dag kiselih krastavaca (10 kcal / 10 dag)
origano

- odledi, pa razvuci tijesto (lagano pobrašni površinu na kojoj radiš da se ne lijepi)
- namaži tijesto smjesom koncentrata rajčice i mlijeka, nadjeni ga ribanom salamom i sirom, začini origanom, zamotaj u štrucu (kao kolač)
- lagano naulji pleh u kojem pečeš, kao i samu štrucu, peci na 200 stupnjeva 15 minuta, otklopljeno, zatim prekri aluminijskom folijom i peci još 15 minuta
- serviraj uz kisele krastavce

Radila se točno 10 puta veća količina, a nije nas bilo 10 ;)

Jedno od omiljenih jela u mojoj obitelji. Podjela je išla jednostavno. Ja sam pojeo jedan komad, drugi sam ostavio za sutra, a sve ostalo su odmah smazali žena i sin. Najteže je odoljeti stvarima koje su ukusne, lako se jedu i ima ih, ali eto, sve je stvar izbora.

Naravno, varijante punjenja su beskonačne.


P.S. Moram priznati da je i drugi dan, ugrijano u mikrovalnoj, bilo izvrsno. Preko noći je stavljeno u frižider, zamotano u aluminijsku foliju koja se koristila kod pečenja (da se ne suši).


Komentari (14) - #

petak, 13.12.2013. - 07:41

* Pečeni ribani krumpir i pileći mini file uz zelenu salatu s rotkvicama ... 550 kcal


15 dag pilećeg mini filea (120 kcal / 10 dag)
20 dag krumpira (80 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar
... 430 kcal

10 dag zelene salate (10 kcal / 10 dag)
5 dag rotkvica (40 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, aceto balsamico
... 120 kcal

- krumpir očisti i naribaj, posoli, lagano naulji i peci u pećnici oko 20 minuta na 200 stupnjeva (otklopljeno, na pola promiješaj)
- pileći file peci oko 15 minuta (otklopljeno, na pola okreni)
- posoli i zapapri meso, serviraj uz zelenu salatu s rotkvicama

Trebali su ispasti rezanci čipsa, ali forma se malo izgubila ;)

U receptu sam napisao kako sam radio, ali sljedeći puta ću krumpir peči na nižoj temperaturi, ali duže. Htio sam koristiti papir za pečenje da se ne prima za dno, ali ispostavilo se da smo ga baš neki dan potrošili. Sve u svemu, falilo mu je ulja, ali bio je to vrlo ukusan i svakako poseban krumpir koji je uistinu najsličniji čipsu.

Meso je bilo suho, i to tako mora biti kada se radi bez dodatne masnoće. Na fotografiji ispod je porcija koja se radila standardno i uz solidne količine maslinovog ulja. Naravno da je bila sočna i ukusna na sasvim drugačiji način.




Svježa salata izvrsno nadopunjava ovakva jela.






P.S. Zašto se mora mjeriti ulje ako se želi pripaziti na kalorije? Najbolje će vam možda objasniti primjer jela iz ovog posta u kojem je druga porcija donijela više nego duplo kalorija od prve. S mog tanjura se nije imalo što pomacati, dok je ova druga porcija ostavila dobar trag, a ulja je ostalo i u posudama u kojima se jelo pripremalo, što je "riješeno" uz dodatni kruh. Slično vrijedi za običnu "nevinu" salatu ako se nekontrolirano zalije uljem.


Komentari (15) - #

četvrtak, 12.12.2013. - 07:49

* Zeleni rezanci u pikantnom umaku od rajčice s gorgonzolom ... 460 kcal


5 dag gorgonzole (350 kcal / 10 dag)
20 dag pikantnog umaka od rajčice (50 kcal / 10 dag)
- zrele rajčice, luk, zeleni papar u zrnu, bosiljak, češnjak, maslinovo ulje, limun, čili papričice, ...
5 dag tjestenine sa špinatom (360 kcal / 10 dag)
sol

- tijesto skuhaj u slanoj vodi
- ugrij gotov umak
- kod serviranja dodaj gorgonzolu

Jednostavan, vrlo brz i nadasve ukusan obrok ;)

Kvalitetni i dobri gotovi umaci su u principu vrlo skupi, ali eto, ako je vrijeme novac ovo je sasvim dobar način za konverziju tradicionalno deficitarnih valuta.


Komentari (13) - #

utorak, 10.12.2013. - 17:31

* Som, kelj i krumpir pod "pekom" ... 490 kcal


10 dag filea soma (120 kcal / 10 dag)
15 dag krumpira (80 kcal / 10 dag)
15 dag kelja (40 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
0,5 dl kiselog vrhnja, 20 % m.m. (200 kcal / 10 dag)
sol. češnjak, bosiljak, papar

- očisti i usitni kelj, naribaj krumpir, posoli, stavi u vatrostalnu posudu
- na povrće stavi file soma, posoli, lagano naulji, poklopi
- peci pola sata na 200 stupnjeva, izvadi, promiješaj povrće, umiješaj vrhnje i češnjak, okreni ribu, lagano naulji, poklopi, peci još pola sata
- kod serviranja zapapri ribu, a povrću dodaj bosiljak

Ne ide uvijek sve onako kako se zamisli,
a kada i ide, zna biti manje dobro od očekivanoga ;)


Ribani krumpir mi je bolji kao ideja nego kako krajnji rezultat. Htio sam postići da kelj ne ostane na suhom, i to sam uspio, ali neću ovo ponoviti, jer nije ispalo kao nešto što bi trebalo ponoviti. Kalorijski je u redu, i nije toliko komplicirano za napraviti. Povrće je sličilo na neku siromašnu i neodređenu kašicu, i ono je bilo najslabija karika. Som je pomalo smetao i raspao se kod okretanja. Sami okusi i nisu bili tako loši, dapače.


P.S. Usprkos dosadašnjim iskustvima neću odustati od ribanog krumpira.


Komentari (8) - #

ponedjeljak, 09.12.2013. - 20:28

* Lignje sa žara u somunu ... 520 kcal


20 dag lignji (80 kcal / 10 dag)
5 dag somuna (250 kcal / 10 dag)
15 dag kiselih krastavaca (10 kcal / 10 dag)
3 dag tar-tara (590 kcal / 10 dag)
0,05 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, češnjak, peršin, limun

Napokon dobra narudžba ;)

Tar-tar sam podijelio s još dvije drage osobe, a somuna sam uzeo samo jednu četvrtinu, ostalo ću možda i baciti, ali što se može. Kiseli krastavci su lijepo upotpunili prazninu na tanjuru. Sve u svemu, vrlo ukusan obrok, a na ovaj način su i kalorije čisto prihvatljive.


Komentari (12) - #

nedjelja, 08.12.2013. - 20:14

* Pršut na grahu i kelju ... 560 kcal


5 dag pršuta (370 kcal / 10 dag)
20 dag graha, kuhani (80 kcal / 10 dag)
20 dag kelja (40 kcal / 10 dag)
0,15 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
češnjak, ljuta tucana paprika

- dinstaj kelj na ulju, dodaj grah, pa pršut, začini

Ovo me jelo oduševilo ;)

Ovaj puta uopće nisam solio, i to je ispalo pun pogodak.


Komentari (7) - #

subota, 07.12.2013. - 21:45

* Jaja na pršutu i mladom luku ... 490 kcal


10 dag jaja (150 kcal / 10 dag)
5 dag pršuta (370 kcal / 10 dag)
15 dag mladoga luka (40 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, mravinac (divlji mažuran)

- na ulju dinstaj luk, pršut i jaja, začini

Izvrsno jelo, koje sam bacio ;)

Što se desilo?
Presolio sam, i eto, ... Inače, ovo je presedan, jer nikada ne bacam hranu koja nije direktno škodljiva za zdravlje. Meni ova odluka, i sam čin, djeluju i više nego obećavajuće.


Komentari (7) - #

petak, 06.12.2013. - 22:47

* Gusta juha od kelja i vrhnja s gorgonzolom ... 320 kcal


4 dag gorgonzole (350 kcal / 10 dag)
20 dag kelja (40 kcal / 10 dag)
0,5 dl kiselog vrhnja, 20% m.m. (200 kcal / 10 dag)
sol (himalajska), kim

- pirjaj kelj u 2,5 dl vode (poklopljeno, lagano, 20 min.), posoli
- samelji kelj blenderom zajedno s tekućinom u kojoj se kuhao, dodaj vrhnje, zagrij da zakipi
- kod serviranja umiješaj gorgonzolu i začini kimom

Iako šablonska i jednostavna, vrlo ukusna juha ;)

Radio sam u inox tavici s poklopcem. Voda je bila na dnu, a najveći dio kelja se zapravo kuhao na pari od to malo tekućine. Nisam ništa miješao, tj. kako sam složio u tavicu, tako je i ostalo do kraja. Kada se miksa, lakše je raditi s raskuhanim povrćem, iako je dobro i ovako. Kelj se nije stisnuo kako se to dešava kod mnogih drugih vrsta povrća. Mislio sam ostaviti koji list cijeli, ali sam odustao kada sam vidio da ionako nemam baš neku količinu.


Komentari (9) - #

petak, 06.12.2013. - 07:50

* Greška: Fešte s naglaskom na hranu




Imao sam feštu prije par dana. Nikako riješiti "ostatke" ;)

Uobičajeno je kupiti svega previše, onda sve to i pripremiti, i opet, nikako štedjeti ni na čemu, posebno ne na količini, a ni na masnoću ne treba odveć paziti, jer biti će ukusnije, i gosti će biti zadovoljniji. Bude to lijepo i ne stane sve ni na stol, pa ni u nekoliko tura. Kako god, neminovno se previše pojede, a k tome puno toga i ostane, jer nitko nije pošteno gladan, a ni posebno željan bilo čega. I što sad? Malo drugi dan, pa treći, ... koliko što već može stajati, a ponešto od osjetljivijega se i zaledi. I onda opet danima jedno te isto. U cijeloj toj priči teško će proći da se dio i ne baci. Kakav frustrirajući niz pogrešaka. Kako sve to izbjeći? Na tren mi se učini da imam rješenje, a onda opet ponovim isto ili vrlo slično.


Komentari (17) - #

srijeda, 04.12.2013. - 18:15

* Pileća prsa sa žara i umak od brokule i vrhnja ... 510 kcal


20 dag filea pilećih prsa, bez kožice
30 dag brokule
1 dl kiselog vrhnja, 20% m.m.
sol, kopar, tandoori masala (kumin, korijander, češnjak, cimet, đumbir, čili, kurkuma, Mace, sol)

- piletinu ispeci na roštilju, začini
- brokulu skuhaj u slanoj vodi, ocijedi
- dio samelji u sjeckalici, dodaj vrhnje i kopar

Za kremasti umak poželjno je malo prekuhati povrće ;)

Pileća prsa na roštilju su pomalo suha, i to je tako. Brokula i umak nude prihvatljivu ravnotežu. Ovo jelo nije balansirano po grupama kao većina prezentiranih, ali radi se o sasvim specifičnom gastronomskom doživljaju, a nedvojbeno prolazi i nutricionistički.


Komentari (13) - #

utorak, 03.12.2013. - 07:37

Arhiva:

06/17  • 05/17  • 04/17  • 03/17  • 02/17  • 01/17  • 12/16  • 11/16  • 10/16  •  9/16 •  8/16  •  7/16  •  6/16  •  5/16  •  4/16  •  3/16  •  2/16  •  1/16  •  12/15 •  11/15 •  10/15 •  9/15 •  8/15 •  7/15 •  6/15 •  5/15 •  4/15 •  3/15 •  2/15 •  1/15 •  12/14 •  11/14 •  10/14 •  9/14 •  8/14 •  7/14 •  6/14 •  5/14 •  4/14 •  3/14 •  2/14 •  1/14 •  12/13 •  11/13 •  10/13 •  9/13 •  8/13 •  7/13 •  6/13 •  5/13 •  4/13 •  3/13 •  2/13 •  1/13 •  12/12 •  11/12 •  10/12 •  9/12 •  8/12 •  7/12 •  6/12 •  5/12 •  4/12 •  3/12 •  2/12 •  1/12 •  12/11

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se