minus40kg ... kalorijski restoran

blog

* Sir i vrhnje s koprom, dimljeni laks kare i kukuruzni kruh ... 530 kcal


10 dag svježeg kravljeg sira (120 kcal / 10 dag)
1 dl kiselog vrhnja, 20 % m.m. (200 kcal / 10 dag)
3 dag dimljenog laks karea (370 kcal / 10 dag)
4 dag kukuruznog kruha (250 kcal / 10 dag)
svježi kopar

Osim kruha, sve ovo je nabavljeno pod domaće ;)

Volim ovakve obroke, čak i previše, pa je pravovremeno mjerkanje nužnost. Dimljeni domaći Laks kare nije prodorno crven kao onaj industrijski, a često lovi i okolne dijelove mesa kao što su leđa ili vrat, pa može doći i malo masnoga. Kod navedenih količina to ne treba brinuti. Jačina domaćeg kiselog vrhnja je procijenjena prema kupovnom, i ovo koje koristim sigurno ide u kategoriju onog jačeg, crvenog, a ne plavog. Naravno, i sir je procijenjen, vjerujem dobro, a opet, na 10 dag teško je puno pogriješiti. Završno, kopar je izvrstan okusni dodatak cijelom jelu.



P.S. U ove je namirnice uloženo puno truda i dobre volje, i ima više nego dovoljno razloga da se istinski cijene i one i ljudi koji ih proizvode.


Komentari (16) - #

subota, 30.11.2013. - 19:30

* Puretina na bijelo sa šampinjonima i zelenim rezancima ... 540 kcal


10 dag purećih prsa (130 kcal / 10 dag)
5 dag valovitih rezanaca sa špinatom (360 kcal / 10 dag)
10 dag šampinjona (20 kcal / 10 dag)
0,5 dl vrhnja za kuhanje (200 kcal / 10 dag)
1,5 dag maslaca (750 kcal / 10 dag)
sol, papar, češnjak, svježi peršin

- na maslacu i češnjaku dinstaj meso i šampinjone, posoli i zapapri, pod kraj dodaj vrhnje i svježi peršin

Dobra šablona nudi lakoću prilagodljivosti,
ali zadržava primarni okvir ;)


Prvi puta sam ovo jelo jeo sa svinjskom pisanicom (lungićima), a onda je nekako ispalo da najčešće koristimo piletinu,
ali to evidentno ne treba biti nikakvo pravilo, jer svaki je obrok priča za sebe.

Cijenim jednostavna i kontrolirana jela, a kada su još i ukusna i lijepa, to je baš ono što želim. Naravno, kvalitetne namirnice su preduvjet za zdrav obrok, dok su svi ostali kriteriji u tom smislu više ili manje upitni.

Komentari (9) - #

petak, 29.11.2013. - 19:21

* Tamna piletina, krumpir i rikola ... 690 kcal


20 dag tamnog pilećeg mesa, s kožicom, bez kosti (170 kcal / 10 dag)
20 dag krumpira (80 kcal / 10 dag)
0,1 dl ulja
sol, svježi peršin

10 dag rikole (10 kcal / 10 dag)
0,1 bučinog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, aceto balsamico

- krumpir oguli, nareži na ploške, posoli, lagano naulji, stavi posoljeno meso odozgo (kožica na krumpir), peci 1 sat na 200 stupnjeva, na pola promiješaj krumpir i okreni meso (kožica prema gore), kod serviranja umiješaj svježi peršin

Četiri salate za redom nisu slučajnost ;)

Dobar obrok se prije svega temelji na kvalitetnim namirnicama. Ovdje je posebna bila rikola, domaća i svježa, izraženo karakterističnog okusa. I da, ovo jelo bi mnogi s lakoćom svrstali u lagana, ali kalorijski zbroj kaže da je jače od prošlih svinjskih rebrica.


Komentari (6) - #

četvrtak, 28.11.2013. - 21:54

* Rebrica, mlinci i zelena salata ... 450 kcal


5 dag svinjskih rebra (340 kcal / 10 dag)
5 dag mlinaca (360 kcal / 10 dag)
sol, estragon

10 dag zelene salate (10 kcal / 10 dag)
0,1 dl bučinog ulji (900 kcal / 10 dag)
sol, aceto balsamico

- meso posoli i peci (nepokriveno) 40 minuta na 170 stupnjeva, okreni, peci još 20 minuta na 200 stupnjeva * u ovisnosti o količini mesa mijenja se i vrijeme pripreme
- mlince razlomi, pofuri u slanoj kipućoj vodi, ocijedi, zapeci na masnoći od mesa (15 min. na 200 stupnjeva), začini estragonom kod serviranja

Meso je bilo u pacu, ali za ovu priču to nije bitno ;)

Da budem iskren, količine su planirane, ali da li su strogo poštivane u pripremi, to nisam baš siguran, jer obrok nisam pripremao ja, nego najdraža ženica. U svakom slučaju nije velika razlika, jer je ostao još jedan komadić mesa slične veličine, a težina je tu negdje, tj. za dag manje. Inače, ovo je ispalo vrlo ukusno, naravno, kao i za sva ostala jela, to vrijedi za one koji vole navedene namirnice. Što se tiče osjećaja "težine", ponovit ću još jednom, on je svakako posljedica jačine namirnica, ali neizostavno i količine. I mnogi mršavi jedu čvarke, mast i masno, ... ali svi znamo da su umjereni, tj. u ravnoteži s vlastitim metabolizmom i tjelesnom aktivnošću, i to na duži rok.


Komentari (7) - #

srijeda, 27.11.2013. - 19:33

* Pureća prsa, bob i cvjetača na maslacu uz matovilac ... 490 kcal


10 dag purećih prsa (130 kcal / 10 dag)
10 dag boba (80 kcal / 10 dag)
10 dag cvjetače (30 kcal / 10 dag)
2 dag maslaca (750 kcal / 10 dag)
sol, papar, svježi peršin, češnjak

- na maslacu pirjaj (poklopljeno) puretinu, bob i cvjetaču, začini

10 dag matovilca (10 kcal / 10 dag)
0,1 dl bučinog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, aceto balsamico

Stvarna svakodnevna kuhinja podrazumijeva kompromise ;)

Povremeno se ne pojede cijelo jelo, pa to bude u nekom sljedećem. U ovom obroku su bob i cvjetača koji su ostali kao prilog sipi sa žara od neki dan. Podgrijavanjem, tj. duplom obradom cvjetača se pretvorila u kašicu, ali to nije smetalo, dapače, bilo je baš posebno, i svakako ukusno. Češnjak je rezan krupno, jer mi se ne da petljati. Ni svježi peršin ne usitnjavam. Začine uglavnom stavljam pod kraj, a neke i tek kod serviranja. Od toga se vide mrvice soli i papra oko mesa.

Ono što uvijek može dobro upotpuniti ovakve obroke je salata. Ali i kod nje valja biti oprezan ukoliko se radi s uljem. Na ovaj matovilac je išlo 0,1 dl bučinog ulja. Ne čudite se ako ga ne primjećujete, jer eto, to je baš malo ulja. U ukupan zbroj, salata je ušla sa 100 kcal.


Komentari (10) - #

utorak, 26.11.2013. - 21:57

* Carsko meso i zapečeni grah sa šampinjonima i mladim lukom... 540 kcal


5 dag carskog mesa (340 kcal / 10 dag)
25 dag bijelog graha (80 kcal / 10 dag)
20 dag šampinjona (20 kcal / 10 dag)
10 dag mladog luka (40 kcal / 10 dag)
0,1 dl ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, peršin, sušena crvena ljuta i slatka paprika

- peci carsko meso pola sata na 170 stupnjeva
- u pliticu u kojoj se peklo meso stavi konzervu kuhanog bijelog graha zajedno s tekućinom, narezani mladi luk, cijele šampinjone i svježi peršin, posoli, začini sušenom crvenom ljutom i slatkom paprikom, dobro promiješaj, preli s malo ulja, odozgo stavi meso okrenuto na drugu stranu, peci 30 minuta na 200 stupnjeva
* u ovisnosti o količini mijenja se i vrijeme pripreme

Carsko meso je masno, zato mi je valjda i tako fino ;)

Kao i uvijek, jedini mogući kompromis kaloričnih namirnica i umjerenog obroka je količina. Odrežite 5 dag carskog mesa i vidjet ćete da nemate što vidjeti.


Komentari (7) - #

ponedjeljak, 25.11.2013. - 18:43

* Dimljeni sir i salata od sipe, mladog luka i paprike ... 530 kcal



10 dag domaćeg dimljenog sira (300 kcal / 10 dag)
10 dag sipe (80 kcal / 10 dag)
10 dag mladog luka (40 kcal / 10 dag)
10 dag kisele paprike (20 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, češnjak, svježi peršin, limunov sok

Kada mojima nešto ne paše, ja imam obrok za drugi dan ;)

Sipa je ostatak od prošlog roštilja, kisela paprika kupovna, iz teglice, a mladi luk, peršin i dimljeni sir su kupljeni pod etiketom "domaće", i za njih nisam dobio račun. Maslinovo iz okolice Šibenika, od maslinara, a češnjak je iz nešto šireg susjedstva, odličan. Od kuda je limun, nisam ga pitao, ali kiseo je baš kako i treba biti.

Sipa nije dobila nešto osobito na okusu, ali se njena bezizražajnost pomalo izgubila u bogatstvu svega ostaloga. Kisela paprika je malo neobična u ovoj kombinaciji, ali eto, nju sam imao, i zapravo je vrlo ukusna.


Komentari (10) - #

nedjelja, 24.11.2013. - 19:30

* Sipa sa žara uz bob i cvjetaču na maslacu ... 530 kcal



20 dag sipe (80 kcal / 10 dag)
20 dag boba (80 kcal / 10 dag)
20 dag cvjetače (30 kcal / 10 dag)
2 dag maslaca (750 kcal / 10 dag)
sol, papar, češnjak, origano

- sipu nareži uzdužno, ispeci na roštilju (15 min.), posoli, popapri
- na maslacu pirjaj (poklopljeno) povrće i češnjak (15 min.), po potrebi podli vodom, završno začini origanom

Sipa je bila jestiva, a povrće izvrsno ;)

Korišten je smrznuti bob i svježa cvjetača. Origano možda i nije bio najbolji odabir začina, ali sve u svemu ispalo je jako dobro. Cijela očišćena sipa je bila teža od kile. Ispostavilo se da je deblja nego sam mislio. Ovako pripremljena nije pružila neki osobit užitak, a posebno mi je falio okus. Nije bila žilava, iako su neki dijelovi bili čvršći. Izgleda da se radilo o nekoj vrsti kože za koju ne bi pogriješio da sam je prethodno odstranio, mada ne znam točno kako bi to izveo. Pola sipe (krakovi i nešto kao peraje) sam zaledio, a dio ovog roštilja je ostao za salatu koja će ići sutra. Kako god, još jedno zanimljivo iskustvo.


Komentari (8) - #

subota, 23.11.2013. - 17:11

* Teletina, krumpir, kelj i paradajz ... 570 kcal



15 dag teletine, plećka (160 kcal / 10 dag)
20 dag krumpira (80 kcal / 10 dag)
10 dag kelja (40 kcal / 10 dag)
10 dag pelata paradajza (20 kcal / 10 dag)
5 dag luka (40 kcal / 10 dag)
0,1 dl ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, češnjak

- na ulju dinstaj luk i meso, posoli, podli vodom, dodaj krumpir i kelj, lagano kuhaj 40 minuta, na pola dodaj paradajz i češnjak, zapapri

Kada gulaš ne sliči sebi, što bi ga tako zvao ;)

Istina, nije ni lešo, ni varivo, ... ma zapravo nije ni bitno kojim ću ga naslovom okititi, glavno da je ovo jelo bilo odlično. Pokušao sam ići u pravcu jednog recepta koji sam neki dan vidio na televiziji, a osobitost mu je da se gulaš najvećim dijelom priprema u pećnici, ali eto, očito nisam uspješno lobirao, pa mi je manjkalo ruku, jer moje su bile zauzete češkanjem po tjemenu, valjda.


Komentari (9) - #

petak, 22.11.2013. - 18:25

* Morski pas i patlidžan sa "žara", uz slanutak i krastavce ... 460 kcal



20 dag morskog psa (80 kcal / 10 dag)
20 dag slanutka, kuhanog (80 kcal / 10 dag)
20 dag patlidžana (20 kcal / 10 dag)
10 dag krastavaca, kiselih (10 kcal / 10 dag)
0,1 dl ulja, maslinovo (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, češnjak

- patlidžane nareži na ploške
- ispeci ribu i patlidžane na roštilju
- serviraj uz kuhani slanutak i kisele krastavce
- začini i lagano prelij maslinovim uljem

Ovo je tradicionalno laponsko jelo ... ;)

... samo što Saami umjesto morskog psa koriste haringu, dok povrće zamjene krumpirom, bijelom repom, pastrnjakom i mrkvom. Sve to začine đumbirom i naravno, pirjaju. Pod kraj dodaju vrhnje. Znam, čudna je to kombinacija, i općenito, neobični su ljudi, ali vrlo dragi, samozatajni i gostoljubivi.

Da bi se ponešto ostvarilo ...
ne treba pisati Djedu Mrazu, ili bratu Božićnjaku, ali ...

Nabavio sam sipu od preko kile.
Zna li netko kako je dobro pripremiti?


Komentari (8) - #

četvrtak, 21.11.2013. - 19:39

* Pureća prsa, krumpir i patlidžani ispod "peke" ... 490 kcal



15 dag purećih prsa (130 kcal / 10 dag)
20 dag krumpira (80 kcal / 10 dag)
20 dag patlidžana (20 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
azijska wok mješavina začina: morska sol, mrkva, vrganj, đumbir, korijander, kumin, limunska trava, sečuanski papar, kvasac (pšenica), kurkuma, čili

- sve usitni, naulji, začini i promiješaj
- peci na 200 stupnjeva 1 sat u poklopljenoj vatrostalnoj zdjeli, na pola promiješaj

Još jedan sasvim običan svakodnevni obrok ;)

Ovaj obrok djeluje neugledno, ali eto,
sasvim je prihvatljiv po mnogim kriterijima.

Zašto wok začin?
Zašto ne!


Komentari (11) - #

srijeda, 20.11.2013. - 22:06

* Naručene lignje sa žara uz tar-tar i somun ... 1000 kcal



15 dag lignji (80 kcal / 10 dag)
10 dag somuna (250 kcal / 10 dag)
10 dag tar-tar umaka (590 kcal / 10 dag)
0,05 ulja, možda čak i maslinovog (900 kcal / 10 dag)
sol, peršin, češnjak, limun

Naručivanje bez prethodne procjene
lak je put prema višku kalorija ;)


Da je fino, je, da lignja nije kalorična, bome nije, da gotovo i nema tragova ulja, nema, da je samo pola somuna, i to je, ali ubi me tar-tar, a tako ga je lako pojesti. Okusom i teksturom obogaćuje i upotpunjava cijeli obrok, ali eto, rijetko koji zločin je baš savršen.

Komentari (12) - #

srijeda, 20.11.2013. - 07:28

* Riblji namaz, tost, miješano povrće i jogurt ... 470 kcal



5 dag ribljeg namaza (270 kcal / 10 dag)
5 dag tosta, integralnog (250 kcal / 10 dag)
20 dag miješanog kiselog povrća (30 kcal / 10 dag)
- krastavci, zeleni paradajz, paprika, mrkva, karfiol
2,5 dl jogurta (60 kcal / 10 dag)

Riblji namaz:
75% lokarde
15% maslinovog ulja
5% svježeg peršina
5% limunovog soka
sol, papar

Izvrstan namaz, i gotovo ništa više nemam za reći ;)

Mala napomena. Sitnija riba oštrih kostiju neće biti pogodna za namaze, osim kod onih koji imaju puno strpljenja i oštro oko da odvoje baš svaku košćicu. Ma koliko sjeckalica bila dobra neće sve samljeti. Lokarda standardne veličine je dobar izbor, dok je sitna kakvu sam ja imao nešto manje. Sama kombinacija ribe, maslinovog ulja i svježeg začinskog bilja se pokazala kao dobitna. Ne ispadnu velike količine, a okus je jednoznačan i ugodno intenzivan. Naravno, to vrijedi za riboljupce. Ova miješana salata od povrća koje je samo ukiseljeno je specifična. Povrće je raznoliko, lijepih boja i ukusno, ali i solidno tvrdo, jer osim samog kiseljenja nije prošlo nikakvu obradu. U tom kontekstu je 20 dag malo previše za jedan obrok. Jogurt, uglavnom neutralnog okusa, se savršeno uklopio s nešto jačim namazom. Probao sam istu kombinaciju s pravim domaćim kukuruznim kruhom, ali usprkos evidentnoj kvaliteti i posebnosti takvog grubog kruha, tost se pokazao kao bolji, tj. podatniji.

Komentari (8) - #

ponedjeljak, 18.11.2013. - 14:37

* Mini lokarde, kus-kus i rikula ... 650 kcal



15 dag lokarde (170 kcal / 10 dag)
1 dag brašna, oštro (350 kcal / 10 dag)
5 dag kuskusa (350 kcal / 10 dag)
5 dag rikole (10 kcal / 10 dag)
0,2 dl ulja, maslinovo (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, bosiljak, sojin riblji umak, aceto balsamico

- ribu posoli, uvaljaj u brašno i isprži na ulju
- kus-kus skuhaj, ocijedi, začini bosiljkom i sojinim ribljim umakom
- rikolu začin solju, paprom, maslinovim uljem i aceto balsamicom

Slijedi li namaz od lokarde, ja znam, a ti?
Što i kako nakon toga, e to bome još ne znam ;)


Kus-kus se radio za sasvim drugi obrok, a eto, ispalo ga je viška, pa je uletio i meni. Slijedom okolnosti, otpala je riba u pećnici s krumpirom i patlidžanima. Da, tako to bude, bliže ili dalje od planiranoga, naravno, kada je čovjek popustljiv, ili kako se to ljepše kaže, konstruktivno prilagodiv.

Komentari (9) - #

nedjelja, 17.11.2013. - 00:01

* Lešo lungić, kelj i kukuruz ... 460 kcal


10 dag svinjske pisanice (140 kcal / 10 dag)
10 dag kukuruza, kuhanog (110 kcal / 10 dag)
20 dag kelja (40 kcal / 10 dag)
10 dag luka (40 kcal / 10 dag)
0,1 dl ulja, maslinovo (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, tucana ljuta crvena paprika

- na ulju pirjaj (poklopljeno) luk i meso, posoli, 10 min.
- dodaj rezani kelj, podli vodom, posoli, popapri, pirjaj još 30 min.
- pod kraj dodaj kuhani kukuruz, završno začini tucanom ljutom paprikom

Neki obroci ne vuku na još, a dobri su ;)

Ovo je odlično jelo, ali nije onako apetitno kao mnoga druga. Dalo bi se s ovim namirnicama i puno drugačije, ali tko muku muči s vlastitom pohlepom cijenit će ovakav obrok, a nutritivnih vrijednosti neće nedostajati, dapače.



Komentari (2) - #

subota, 16.11.2013. - 15:45

* Gulaš od buta i mrkve s tjesteninom ... 540 kcal



10 dag svinjetine, but (140 kcal / 10 dag)
5 dag tjestenine, valoviti rezanci (360 kcal / 10 dag)
5 dag luka (40 kcal / 10 dag)
20 dag mrkve (40 kcal / 10 dag)
15 dag pelata rajčice (20 kcal / 10 dag)
0,1 dl ulja, maslinovo (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, češnjak, peršin

- skuhaj tijesto u slanoj vodi
- meso nareži na kockice, mrkvu na ploške
- na ulju prži luk, čim zažuti dodaj meso, posoli, dinstaj 10 min.
- dodaj češnjak i mrkvu, podli vodom i dinstaj još 10 min.
- dodaj pelate i peršin, zapapri, dinstaj završnih 10 min., povremeno miješaj

Jasno je što je ovdje butina, a što mrkva,
ali nerijetko to baš i nije tako razvidno, dapače ;)


Kao i mnoga druga, gulaš je vrlo šablonsko jelo, i to je u redu. Uvijek ispadne fino ako su namirnice dobre. Kombinacija je bezbroj, kako u osnovnim sastojcima, tako i kod začina. Za gušću varijantu se dio povrća može samljeti sjeckalicom, a dobro će poslužiti i koncentrat rajčice, koji će dodati i intenzivniju boju. Za one koji vole žešći okus tucana ljuta paprika je sasvim dobar izbor.


Komentari (14) - #

četvrtak, 14.11.2013. - 18:26

* Krvavice, kiselo zelje i restani krumpir, uz Portugizac ... 620 kcal


5 dag krvavica (420 kcal / 10 dag)
15 dag krumpira (80 kcal / 10 dag)
15 dag kiselog zelja (20 kcal / 10 dag)
0,2 dl ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, čepnjak, lovorov list, crvena slatka paprika

1 dl mladog crnog vina (80 kcal / 10 dag)

- krvavice nabodi čačkalicom, peci na ulju u poklopljenoj tavici oko 20 min., na pola okreni
- krumpir kuhaj u ljusci, 30 min., kada se ohladi oguli ga, nareži na ploške, posoli i dinstaj 10 min. na ulju od krvavica
- u drugoj tavici na ulju lagano isprži češnjak, dodaj naribano kiselo zelje, listove lorbera i mljeveni papar, dinstaj 30 min. uz dolijevanje malo vode po potrebi, na pola dodaj crvenu slatku papriku, povremeno promiješaj

Naš tradicionalni Martinjski ručak ;)

Pripremljene su četiri porcije. Jednu sam pojeo odmah, a druga mi je ostala za gablec idućeg dana. Zanimljivo je da je ovo jelo fino i hladno. Dobro je i to što se pomiješano danom stajanja slanoća i ostali okusi bolje rasporede. Kako god, toplo je znatno bolje.

Nezgodno je s namirnicama složencima za koje ne znate točan sastav. Krvavice su vrlo reprezentativne u tom smislu. Možda jesu toliko "teške" koliko sam naveo, a možda se u izradi koristilo i nešto više bujona, tko bi ga znao. Sve u svemu, na tanjuru je ostalo dosta praznog prostora, tj. radi se o vrlo skromnoj porciji, ali ipak solidnih kalorija, te vrlo posebnog i meni dragog okusa.

Mutno sa strane je čaša mladog Portugisca.




Dodatak:



P.S. Varijacije na temu: njoki, ili kukuruz, ili ...

Neobično, ali eto, tako je,
ove su bile gotovo pa duplo jeftinije,
a po okusu i nestajanju, nesumnjivo bolje ;)


Komentari (10) - #

srijeda, 13.11.2013. - 07:28

* Mladi špinat, pire krumpir i svinjski but na naglo ... 590 kcal



15 dag svinjetine, but (140 kcal / 10 dag)
10 dag krumpira (80 kcal / 10 dag)
20 dag špinata, mladi (20 kcal / 10 dag)
1 dl mlijeka (60 kcal / 10 dag)
2 dag maslaca (750 kcal / 10 dag)
0,05 dl ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, češnjak

- krumpir oguli, nareži na kockice i skuhaj u slanoj vodi, ocijedi ga i zgnječi dodajući malo maslaca i mlijeka
- očisti, operi i kratko prokuhaj špinat (10 min.), samelji ga u blenderu (sačuvaj vodu)
- rastopi maslac, ukuhaj špinat i mlijeko (10 min.), dodaj češnjak, željenu gustoću reguliraj eventualnim dodavanjem dijela vode od kuhanja
- meso natuci batom, posoli, ispeci na naglo u tavici s malo masnoće, kod serviranja zapapri, dodaj češnjak

Kako ispeći but na oko?
Teško ;)


Ako se vodi računa o kalorijama i sve prebraja lakše je koristiti jednostavnije načine pripreme i manje namirnica, ali iznimke su ponekada sasvim prihvatljive. Ovo se jelo radilo za tri osobe i to je dobro, jer svatko je pojeo svoju porciju i nije postojala mogućnost za repete. Da je bilo još, teško da bi ostalo za kasnije. Krumpira je tako malo jer su ostale namirnice već popunile limit kalorija za koje želim da su granica obroka. Šnicli su bili takvi kakvi već jesu, špinat je bilo logično pripremiti sav, a prateći maslac i mlijeko su jelu dali željeno prepoznatljivi štih, pa je jedino krumpir ostao za malo srezati. Sam špinat je ispao nešto rjeđi nego inače, ali to uopće nije smetalo, dapače, bio je izvrstan. Nekada smo često jeli špinat i pire krumpir s jajima na oko, i to je odlična kombinacija, ali lako se može primijetiti da ova moja kuhinja ima nerijetke odmake od standarda. Glavni razlog je to što se ovdje radi o realnoj svakodnevnoj prehrani, a ona je podložna situaciji u frižideru, inspiraciji, volji, ..., a najmanje namještanju za slikanje, iako nekada sasvim zgodno ispadne i po tom scenariju.


Komentari (16) - #

ponedjeljak, 11.11.2013. - 19:21

* Čvarci, sir, vrhnje, mladi luk i bučino ulje ... 580 kcal



10 dag svježeg sira (120 kcal / 10 dag)
0,5 dl kiselog vrhnja (200 kcal / 10 dag)
3 dag čvaraka (750 kcal / 10 dag)
10 dag mladog luka (40 kcal / 10 dag)
0,1 dl bučinog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol

Ovaj me obrok podsjeća na neka davno prošla vremena ;)

Položaj objektiva vrlo lako stvori privid, pa par dag čvaraka nekome može djelovati kao puno, ali ... puno i malo, nikada nema apsolutnu vrijednost, baš kao i dobro-loše, ... Sam obrok, sve domaće, ili već tu negdje, prvoklasno, da, delicija par exelance, naravno, onima koji su emotivno gastronomski orijentirani glorificiranju navedenih namirnica i svih njima pobuđenih konotacija, a tako je lijepo vjerovati i to da se radi o čistom gurmanluku, s velikim naglaskom na umjerenost, jer ovdje je tako lako zeznuti i otići u suštu suprotnost svega onoga što se podrazumijeva kao istinsko uživanje u hrani.

Komentari (11) - #

nedjelja, 10.11.2013. - 20:14

* Brudet od bakalara ... 580 kcal



15 dag bakalara (80 kcal / 10 dag)
1 dag oštrog brašna (350 kcal / 10 dag)
10 dag luka, crveni (40 kcal / 10 dag)
10 dag pelata rajčice (20 kcal / 10 dag)
5 dag tjestenine, makaroni, integralni (360 kcal / 10 dag)
0,2 dl ulja, maslinovo (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, češnjak, peršin, vinski ocat

- filete svježeg bakalara izreži na ploške, posoli
- uvaljaj ribu u brašno i isprži na ulju (5 min. sa svake strane)
- izvadi ribu, a na istom ulju dinstaj luk, pa rajčicu, posoli, dodaj češnjak i peršin
- dodaj malo vinskog octa, popapri, vrati ribu, neka još lagano krčka 10 min.
- serviraj uz kuhanu tjesteninu (palentu, krumpir, rižu, ...)

Jednostavnost je temeljna tajna sofisticiranosti ;)

U ovom je jelu korišten smrznuti bakalar, koji se par sati ranije odledio, a umjesto svježe rajčice su korišteni konzervirani pelati. Igrom slučaja, ocat nije bio vinski nego jabučni, a maslinovo ulje standardno vrhunsko. Ali što je bitno, naravno, prvoklasna riba, a ova je bila upravo takva.


P.S. Rađene su četiri porcije. Tri su u slast smazane odmah, a jedna je ostala za drugi dan. Moram priznati da je i podgrijano u mikrovalnoj bilo izvrsno. Razmišljao sam o namazu, ali ipak, radi se o tako dobrom obroku koji baš nisam htio propustiti, i vjerujem da nisam pogriješio. I da, da se ne lažemo, savršeno je legla i čaša malvazije.


Komentari (10) - #

nedjelja, 10.11.2013. - 01:41

* Odmak





Svako jelo je presjek različitosti ;)

Uvijek mi se teško rastati od posta u koji nešto više uložim, pa i onda kada ne privuče osobitu pažnju. Kao i kod svih vezanosti, ego i njegova očekivanja, sputavaju onaj istinski i slobodni ja. Puno se da zaključiti o nama iz svakog našeg izričaja, ma kako nekome banalan djelovao. Sve to vrijedi i u ovoj mojoj naoko čisto kulinarskoj storiji. Da, neovisno o temi i izboru riječi, uvijek govorimo o sebi, ali i sebi, prije svega. Eto, zato je ovdje jelo koje neće ponuditi recept, ni sastojke, pa ni kalorije, osim fotografije i konstatacije da je bilo izvrsno, a ja idem dalje. Slijedi vrhunski ribarski brudet od bakalara.

Komentari (12) - #

subota, 09.11.2013. - 18:08

* Tjedni raspored - 07.11.2013


 
DORUČAK
RUČAK
VEČERA
PON * Namaz od maslina na tostu i paprike * Juneća pisanica, krumpir, mrkva i poriluk * Jaja, batat i mladi luk
UTO * Tuna i povrće za francusku * Laks kare, ječam i kelj sa vlascem * Slanutak, paprika i paradajz sa sl. srdelama
SRI * Sendvič od kulena i krastavci s bučinim uljem * Piletina, prokulice i tjestenina * Škarpina, batat i blitva
ČET * Mliječni namaz sa slanim srdelama * Srca, grah i mladi luk * Rižoto s dagnjama
PET * Pekmez na pecivu i maslacu * Pureća prsa, mozzarella, ... * Komorač i leća na maslacu s feta sirom
SUB * Namaz od lososa * Lungić, njoki i mahune * Morski pas sa
NED * Desert od banane i tamne čokolade * Srnetina, šurlice i mrkva * Savijača sa tunom i prokulicama



Komentari (11) - #

četvrtak, 07.11.2013. - 22:25

Arhiva:

04/17  • 03/17  • 02/17  • 01/17  • 12/16  • 11/16  • 10/16  •  9/16 •  8/16  •  7/16  •  6/16  •  5/16  •  4/16  •  3/16  •  2/16  •  1/16  •  12/15 •  11/15 •  10/15 •  9/15 •  8/15 •  7/15 •  6/15 •  5/15 •  4/15 •  3/15 •  2/15 •  1/15 •  12/14 •  11/14 •  10/14 •  9/14 •  8/14 •  7/14 •  6/14 •  5/14 •  4/14 •  3/14 •  2/14 •  1/14 •  12/13 •  11/13 •  10/13 •  9/13 •  8/13 •  7/13 •  6/13 •  5/13 •  4/13 •  3/13 •  2/13 •  1/13 •  12/12 •  11/12 •  10/12 •  9/12 •  8/12 •  7/12 •  6/12 •  5/12 •  4/12 •  3/12 •  2/12 •  1/12 •  12/11

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se