minus40kg ... kalorijski restoran

blog

* Namaz od puretine, graška i rajčice sa svježim peršinom, kruh i paprika ... 500 kcal



10 dag namaza od puretine i graška (210 kcal / 10 dag)
10 dag kruha, kukuruznog (250 kcal / 10 dag)
20 dag paprike (20 kcal / 10 dag)
sol, češnjak

namaz od purećeg vrata i graška (35 dag):
10 dag purećeg vrata, kuhanog (140 kcal / 10 dag)
15 dag graška, kuhanog (80 kcal / 10 dag)
5 dag koncentrata rajčice (60 kcal / 10 dag)
0,5 dl bučinog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, svježi peršin (puno)

Čovjek se svega zasiti, prije ili kasnije ;)

Kakav je ovaj namaz?
Moglo bi se o ..., ali da, ovaj mi je jedan od boljih!

P.S. Trenutno sam u ribljoj fazi. Danas je bila srdela na "gradele", sutra ide ugotica (već je očišćena), pa slijedi ..., a tu su naravno i prateći namazi, ali eto, malo sam izgubio inspiraciju za daljnje objavljivanje. Ah te šutljive ribe i ribice, nikada s njima na kraj. Valjda su takvi dani. Neka smo mi živi i zdravi.

Komentari (13) - #

četvrtak, 31.10.2013. - 07:26

* But na roštilju i salata (zelena salata, grah, rajčica, mladi luk, bučino ulje) ... 490 kcal



20 dag svinjetine od buta (140 kcal / 10 dag)
10 dag zelene salate (10 kcal / 10 dag)
10 dag graha, kuhani (80 kcal / 10 dag)
5 dag mladoga luka (40 kcal / 10 dag)
5 dag paradajza (20 kcal / 10 dag)
0,1 dl bučinog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, češnjak, aceto balsamico

Roštilj voli masnije meso ;)

Dobre namirnice su pola dobrog obroka,
drugi dio je ne uništiti ih pripremom.


Komentari (8) - #

srijeda, 30.10.2013. - 17:01

* Paprika šuta (puretina, luk, rajčica) ... 490 kcal



15 dag purećeg mljevenog mesa (140 kcal / 10 dag)
5 dag luka (40 kcal / 10 dag)
15 dag sjeckane rajčice (20 kcal / 10 dag)
25 dag paprike (20 kcal / 10 dag)
0,2 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, češnjak, svježi peršin

- na maslinovom ulju dinstaj luk, pa mljeveno meso, posoli
- otprilike na pola dodaj pasiranu rajčicu, češnjak, peršin
- pod kraj začini svježe mljevenim paprom
- papriku dinstaj na ulju, posoli

Još jedan ukusan obrok sa smanjenim udjelom ugljikohidrata ;)

Volim slobodu u kuhanju i teško da ću se odlučiti za samo jedan oblik prehrane, još ću manje podržati da se bilo što uvijek radi na jedan te isti način, ma kako dobar bio. Vrlo je zanimljivo standardnu tjesteninu iz pašta šute zamijeniti paprikom. Slično sam napravio ne tako davno s njokima, ili dodavanjem vrhnja, ali kod ovog se jela svakako radi o drastičnijem odmaku. Eto, prema mojim kriterijima, i ovo je skroz uspio eksperiment. Kako je tek zamirisala paprika ne moram ni govoriti, a ni to nije zanemarivo, dapače.


P.S. Danas sam u jednom simpatičnom filmu o kuhanju, pa i blogiranju, čuo zanimljivo razmišljanje, tj. odnos prema vlastitom kuhanju, i savjet:

"Perfektno. Ako i nije, nikad se nemojte ispričavati.
Bez isprika! Bez objašnjenja."

Julia Carolyn Child

Kod filmova nikada ne znaš da li se radi o autentičnom citatu ili pjesničkoj slobodi, ali svidjelo mi se i nastojat ću upamtiti ovu po(r)uku.



Komentari (5) - #

utorak, 29.10.2013. - 21:55

* Gablec: laks kare, grašak, kukuruz i paprika na salatu ... 490 kcal



10 dag laks karea (140 kcal / 10 dag)
10 dag kukuruza (110 kcal / 10 dag)
5 dag graška (80 kcal / 10 dag)
5 dag paprike (20 kcal / 10 dag)
0,2 dl bučinog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, aceto balsamico

Ovakve salate su mi vrlo dragi gableci ;)

Kada ostane materijala od nekog obroka, praktično ga je iskoristiti za neki idući. Kod manje osjetljivih namirnica to ne mora biti ni isti dan.


Komentari (6) - #

ponedjeljak, 28.10.2013. - 17:29

* Laks kare, mrkva, grašak, kukuruz i paprika ... 470 kcal



10 dag laks karea (140 kcal / 10 dag)
20 dag mrkve (40 kcal / 10 dag)
5 dag graška (80 kcal / 10 dag)
5 dag kukuruza (110 kcal / 10 dag)
5 dag paprike (20 kcal / 10 dag)
0,15 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, češnjak, Nasi Goreng (luk, poriluk, kurkuma, češnjak, đumbir, čili)

- naribaj mrkvu i dinstaj je na ulju i češnjaku, posoli, popapri
- pod kraj dodaj meksičku mješavinu povrća (grašak, kukuruz, paprika), začini
- meso ispeci u tavici na naglo, začini

Korišten je Nasi Goreng, azijska mješavina začina za rižu ;)

A gdje je riža?
Ne na mojoj porciji, ali žena i sin su jeli u originalnoj varijanti, tj. obogatili su je Nasi Goreng mješavinom začina. Htio sam i ja probati i začinio sam i povrće i meso. Potvrdila mi se pretpostavka da razne preporuke koji začin treba jesti s kojim namirnicama valja uzeti sa solidnom dozom rezerve. Uz Nasi Goreng, ovako u povrću, pa i na mesu, ispalo je skroz posebno i vrlo ukusno.

P.S. Nisam uzeo rižu jer sam htio obrok sa smanjenim udjelom ugljikohidrata.


Komentari (7) - #

nedjelja, 27.10.2013. - 11:59

* Rižoto s dagnjama ... 490 kcal



15 dag mesa dagnji (80 kcal / 10 dag)
2 dag parmezana (390 kcal / 10 dag)
5 dag riže (350 kcal / 10 dag)
5 dag luka (40 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar

- skuhaj rižu
- na ulju isprži luk i dagnje
- sve pomiješaj, začini paprom
- kod serviranja umiješaj parmezan

Jednostavnost je moj omiljeni đir ;)

Moglo bi se ovo jelo raditi na puno složeniji način, i tko voli, samo neka izvoli, meni je sasvim dobro i ovako. Bitno je da su dagnje svježe, netom stigle iz Čilea, jer domaće je "domaće". Kupio sam znatno jeftiniji parmezan nego obično i moram priznati da se itekako osjetila razlika u okusu.

Komentari (8) - #

subota, 26.10.2013. - 09:41

* Francuski krumpir (jaja, krumpir, luk, vrhnje) sa šunkom ... 560 kcal



7 dag jaja - 1 kom. (150 kcal / 10 dag)
3 dag šunke, kuhana (260 kcal / 10 dag)
7 dag luka (40 kcal / 10 dag)
20 dag krumpira (80 kcal / 10 dag)
7 dag vrhnja, kiselo, 12% m.m. (140 kcal / 10 dag)
0,1 dl suncokretovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, slatka crvena paprika

- kuhaj krumpir s korom, kada se ohladi očisti i nareži na ploške
- skuhaj jaja, kada se ohlade očisti i nareži na ploške
- dinstaj luk na ulju
- sve stavi u vatrostalnu posudu, začini, dodaj šunku, prelij vrhnjem, poklopi, zapeci u pećnici (20 minuta na 220 stupnjeva)

Moglo se ovo jelo i ljepše složiti, ali ... ;)

Ovo je tek jedna od kombinacija u kojoj su krumpir i jaja osnova. Sve ostalo je na mašti. Kada pripremite tri porcije za dvije osobe logično je jednu ostaviti za neki sljedeći obrok, ali kada je nešto ovako ukusno vrlo je teško odmah ne uzeti repete.


Komentari (11) - #

četvrtak, 24.10.2013. - 20:02

* Tamna piletina, komorač i krumpir pod "pekom" ... 440 kcal



10 dag tamne piletine, bez kosti i kožice (130 kcal / 10 dag)
20 dag krumpira (80 kcal / 10 dag)
20 dag komorača (30 kcal / 10 dag)
0,1 dl suncokretovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar

- očisti, usitni, naulji, začini, peci pod "pekom"

Što je manje namirnica,
i što jednostavnija priprema,
to lakše je i kontrolirati kalorije ;)


Korišteno je čisto meso od pilećih zabataka (kožice i kosti su završile u prethodnoj juhi). Krumpir je narezan na ploške, a komorač samo prepolovljen. Tri ovakve porcije su se pekle oko 1 sat u poklopljenoj vatrostalnoj posudi na 220 stupnjeva. Na pola se malo promiješalo.

Napomena: Komorač u "peki" treba biti znatno kraće nego krumpir i meso.


Komentari (10) - #

utorak, 22.10.2013. - 21:46

* Pileća juha s grincajgom i rezancima ... 250 kcal



20 dag grincajga - različito povrće za juhu ... (40 kcal / 10 dag)
2 dag tjestenine za juhu (360 kcal / 10 dag)
pileće kosti i kožice (cca 100 kcal u masnoći)
sol, papar, peršin, češnjak

- očisti, usitni, kuhaj, začini

Klasika, nekima i obično, meni odlično ;)

Ponekada su ovakvi obroci višak, ali ne uvijek. Koji sat iza ove krepke juhe je slijedila vrlo lagana "peka" od malo tamne piletine, komorača i krumpira.


Komentari (8) - #

ponedjeljak, 21.10.2013. - 23:25

* Namazi: (losos ... 500 i pileća srca ... 510 kcal) & Jetrica u pikantnom umaku ... 500 kcal



* Namaz od lososa ... 500 kcal
10 dag namaza od lososa (220 kcal / 10 dag)
5 dag integralnog tosta (250 kcal / 10 dag)
15 dag ajvara (100 kcal / 10 dag)

Namaz od lososa (30 dag):
10 dag lososa (200 kcal / 10 dag)
15 dag kiselih krastavaca (10 kcal / 10 dag)
0,5 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar

- ribu ispeci na roštilju
- sve sastojke samelji u blenderu

Vrlo ukusan namaz. Dobar spoj nešto masnije ribe, te lakoće i kiseline krastavaca. Lijepo prožeti okusi. Kalorijski prihvatljivo. Dobro je i to što ulje nije termički obrađivano pa kvaliteta i blagodati dolaze do punog izražaja. Kombinacijom s integralnim tostom i ajvarom dobio se još jedan brzi doručak u kojem sam istinski uživao.






* Namaz od pilećih srca ... 510 kcal
10 dag namaza od pilećih srca (120 kcal / 10 dag)
5 dag integralnog tosta (250 kcal / 10 dag)
5 dag domaćeg dimljenog sira (300 kcal / 10 dag)
10 dag kiselih krastavaca (10 kcal / 10 dag)
0,1 dl bučinog ulja (900 kcal / 10 dag)
1 dag majoneze (750 kcal / 10 dag)
papar

Namaz od pilećih srca (30 dag):
10 dag pileća srca (130 kcal / 10 dag)
8 dag luka (40 kcal / 10 dag)
10 dag kiselih krastavaca (10 kcal / 10 dag)
0,2 dl suncokretovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar

- na ulju dinstaj luk i pileća srca, začini
- sve sastojke samelji u blenderu

Kalorijski vrlo lagan namaz, tako da dozvoljava kombiniranje dodataka u obroku. Majoneza mi je uvijek drag izbor. Srca su zapravo izvađena iz paketa s jetrima koja su išla u pikantni umak za ručak.

Samog namaza je išlo nešto manje, jer sam tostom ionako upio sve bučino ulje koje je ostalo nakon sira. Sam domaći kuhani, pa dimljeni sir, popapren i preliven bučinim uljem prava je delicija, a savršeno se uklopio uz laganiji namaz, tost i krastavce.

U namaz po originalnoj recepturi idu jetra, a dodaje se i kuhano jaje. Tko me prati zna da ću rijetko što raditi isto, ma kako izvrsno bilo.








* Jetrica u pikantnom umaku i pire krumpir ... 550 kcal
za 4 porcije:
500 g pilećih jetrica
40 g maslaca
150 g luka
1 žlica Vegete
1 žlica brašna
1 dl bijelog vina
2 žlice kiselog vrhnja
sol, majčina dušica, senf

Na vrući maslac stavite kosani luk, izrezana jetrica i naglo propržite. Zatim dodajte brašno, majčinu dušicu, Vegetu i malo senfa. Promiješajte, dolijte malo vode, vino i kratko prokuhajte. Pri samom kraju umiješajte kiselo vrhnje.
Servirajte uz razne priloge prema želji: uz kuhani krumpir, pire od krumpira, rižu i slično.

Vrijeme pripreme: oko 20 minuta

Savjet: Jetrica se ne sole prije prženja, a prže se ili pirjaju kratko jer dugim prženjem otvrdnu.

Ovo je recept iz naše prve kuharice "100 Vegeta specijaliteta" i sentimentalno smo vezani za nju. Prezentirano jelo je u kategoriji "Mali obrok - veliko iznenađenje" i to s punim pravom.

Napomena: Pire krumpira je oko 20 dag. Sve što u receptu nije egzaktno navedeno je proizvoljno procijenjeno, te je izražena kalorijska vrijednost porcije okvirna (550 kcal).









I da, ne mora sve biti ni objavljeno, zar ne ;)

Komentari (18) - #

utorak, 15.10.2013. - 17:42

* Varivo od kelja, krumpira i paradajza ... 460 kcal




20 dag krumpira (80 kcal / 10 dag)
20 dag kelja (40 kcal / 10 dag)
1,5 dl pasiranog paradajza (20 kcal / 10 dag
1,5 dag brašna, oštrog (350 kcal / 10 dag)
0,15 dl ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, češnjak i mljevena crvena slatka paprika

- kuhaj kelj i krumpir, posoli
- u tavici na malo ulja kratko zaprži brašno, dodaj slatku crvenu papriku
- u lonac s kuhanim povrćem umiješaj zafrig i pasirani paradajz, dodaj češnjak, zapapri

Ovo je recept iz jedne kuharice požutjelih stranica ;)

Vrlo ukusno jelo koje bi se naravno moglo raditi i drugačije. Zafrig bi se sasvim lako mogao zamijeniti jednim dijelom samljevenog povrća, ali ovaj puta je žena htjela baš onako "po starinski". Istina, sasvim je lako moguće da se u originalu koristila svinjska mast, a ne ulje.
Od malo kuhanog krumpira i kelja napravljene su i rolice u šunki. Nisu mjerene količine, pa neću davati ni točan recept. Uglavnom, povrće se pomiješalo s ribanim sirom, špekom i jajem, umotalo u dimljenu šunku i zapeklo u pećnici. Bilo je vrlo ukusno.






P.S. Ovo ću zabilježiti više za sebe. Izlet u neselektivno komentiranje po blogu se pokazao kao totalni fijasko. Naivno sam mislio da se može izreći pokoje iskreno mišljenje bez nekih pretenzija u smislu pametovanja, poučavanja, ... kamoli uvjeravanja ili nametanja, ali eto, samo sam se zamjerio ljudima i ispao element, a to me, ma koliko ne bilo osobito bitno, ipak ne čini sretnim, dapače, boli glava i troši ionako deficitarne resurse, ne donoseći baš ništa dobroga, pa čak ni puko olakšanje zbog izrečenoga. Stoga mi nema druge nego poštivati svoj tempo i držati se kuhinje, i već nekih vlastitih preokupacija, želim li zadržati tako potreban mir. Shodno nekim razmišljanjima od prije svakako ću se pokušati racionalnije odnositi prema vlastitom slobodnom vremenu, energiji i dobroj volji.


Komentari (7) - #

ponedjeljak, 14.10.2013. - 15:23

* Morski pas i povrće: mrkva, paprika, paradajz ... 370 kcal - pečena paprika ... 310 kcal


20 dag morskog psa (80 kcal / 10 dag)
20 dag mrkve (40 kcal / 10 dag)
10 dag paprike (20 kcal / 10 dag)
10 dag paradajza (20 kcal / 10 dag)
0,1 dl suncokretovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar

- očisti povrće, usitni, mrkvu naribaj
- povrće dinstaj na ulju, začini
- ribu ispeci na roštilju, posoli

Pomalo je neobična kombinacija slatkoće mrkve i ribe, ali morski pas nema intenzivan okus, pa to prolazi. Dinstanjem paradajz nestaje, za razliku od paprike i mrkve.
20 dag morskog psa (80 kcal / 10 dag)
30 dag paprike (20 kcal / 10 dag)
0,1 dl suncokretovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, češnjak, ocat

- papriku ispeci na roštilju, stavi u posudu, pokri krpom. kada se ohladi oguli kožicu
- u 1 dl vode dodaj sol, ocat i ulje i prelij papriku, završno začini sjeckanim češnjakom
- ribu ispeci na roštilju, posoli, popapri

Uz ribu sam naučio na malo drugačije priloge, ali pečene paprike su prava poslastica.


Oba jela su specifična, jer nema klasičnog priloga tipa krumpira, žitarica, grahorica, ... kakve uobičajeno koristim u svakodnevnoj prehrani. To je i razlog da su oba jela ispala manje kalorična. Mislim da ću povremeno, ili češće, imati ovakav tip obroka.



P.S. Eto, nije nešto, ali malo sam promijenio rutinu prezentacije, pa mi je valjda lakše ;)


subota, 12.10.2013. - 12:58

* Teletina, grašak, brokula, cvjetača, mrkva i ribani sir ... 470 kcal



15 dag teletine od buta (110 kcal / 10 dag)
2 dag Grana Padano sira (400 kcal / 10 dag)
10 dag graška, kuhanog (80 kcal / 10 dag)
20 dag miješanog povrća (25 kcal / 10 dag)
- brokula, cvjetača i baby mrkva
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar

- na ulju pirjaj (poklopljeno) teletinu i povrće, začini
- kod serviranja dodaj ribani grano Padano sir

Kada je svako jelo različito, a bude ih puno, djeluju isto ;)

Što reći, nego tek jednostavno i "obično", a zapravo prava delicija.



P.S. Neko si ispadam dosadan i jednoličan u "raznolikosti" toga što prezentiram. Jučer sam napravio još jedan namaz u nizu, kao novi. Ovaj puta od lososa i kiselih krastavaca. Odličan je. Da, tako je lako gotovo od bilo čega napraviti sasvim dobar namaz, ali koliko sam već namaza objavio? Danas smo pekli papriku. Sutra će ići uz crvenog morskog psa. Čujem glas: "Hey Dražen, the ocean called; they're running out of sharks." Hoću reći, ponestaje mi motiva za daljnje objavljivanje. Kada se malo osvrnem, puno je tu odličnih obroka, ili bar prihvatljivih skica koje je lako uobličiti i prilagoditi osobnim potrebama i afinitetima, ali ne mogu se oteti dojmu da sam nekako sveukupno pretjerao ustrajnošću i da ovom blogu fali zaigranosti, svježine ili već nečega zanimljivog, ili bar provokativnoga, jer eto, ovo su specifična vremena, s nultom stopom tolerancije na klišej.



ručak, večera, pirjano, teletina, sir, grašak, brokula, cvjetača, mrkva


petak, 11.10.2013. - 00:06

* Namaz od tune, graha i rajčica na tostu i pečena paprika ... 490 kcal




10 dag namaza od tune, graha i rajčica (160 kcal / 10 dag)
5 dag integralnog tosta (250 kcal / 10 dag)
20 dag pečene paprike (40 kcal / 10 dag)
2 dl kiselog mlijeka (60 kcal / 10 dag)
češnjak, ...

* Namaz (za 60 dag):
25 dag kuhanog graha (80 kcal / 10 dag)
15 dag pasiranog paradajza (20 kcal / 10 dag)
15 dag tune (200 kcal / 10 dag)
0,5 dl ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, češnjak, peršin
- samelji kuhani grah i tunu iz konzerve (s uljem)
- dodaj pasiranu rajčicu i začine


Lijep sloj namaza daje omjer pravih okusa ;)

Da je namaz neki jači, sigurno bi i manja količina bila dostatna, ali u ovom slučaju, navedeni omjer je vrlo prihvatljiv, i u smislu okusa, a i kalorije štimaju. Pečena paprika nije iz kućne radinosti, ali to ne umanjuje njenu kvalitetu, bar ne bitno. Ionako, i tost je industrijski, a grah, paradajz i tuna su iz konzerve, i kiselo mlijeko nije domaće, pa onda ni paprika pečena u mojoj pećnici ne bi značajno okrenula priču, iako ne dvojim da bi bila još ukusnija.

P.S. Kud snimanja malo vara,
ali baš sam htio da namaz dođe do izražaja.




srijeda, 09.10.2013. - 09:16

* Teleći ragu (povrće za bosanski lonac, krem juha od vrganja) ... 410 kcal



15 dag teletine, but (110 kcal / 10 dag)
20 dag povrća za bosanski lonac (40 kcal / 10 dag)
- krumpir, mrkva, rajčica, mahune, grašak, paprika i luk
10 dag luka (40 kcal / 10 dag)
1 dl krem juhe od vrganja (70 kcal / 10 dag)
0,1 dl ulja (90 kcal / 10 dag)
sol, papar

- meso nareži na kockice
- na ulju poprži luk i meso, posoli
- dodaj povrće i dinstaj, posoli, popapri
- dodaj vodu i na lagano kuhaj oko pola sata
- dio kuhanog povrća usitni štapnim mikserom
- dodaj krem juhu od vrganja i sve zajedno prokuhaj

Ovo je jelo prštalo od okusa, blagosti i podatnosti ;)

Teletina meka kao putar, a cijelo jelo prožeto ljepotom različitih okusa. Ovakva jela ne izgledaju atraktivno, ali uistinu vjerujem da ih tijelo cijeni, baš kao i ona moja duhovno emocionalna komponenta.

Zašto i juha od vrganja?
Ostala je od obroka prije, pa je iskorištena kao završni temeljac.



utorak, 08.10.2013. - 12:01

* Losos sa "žara" i miješano povrće na maslacu ... 560 kcal




15 dag fileta lososa (200 kcal / 10 dag)
20 dag miješanog povrća (30 kcal / 10 dag)
- crvena i zelena paprika, luk, baby mrkva,
- krumpir, kelj pupčar, mahune
2 dag maslaca (750 kcal / 10 dag)
0,05 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, češnjak, limun

- povrće dinstaj na maslacu, posoli, popapri
- odrezak lososa očisti od kože, posoli i ispeci na "žaru", kod serviranja pospi češnjakom, prelij s malo maslinovog ulja i limunova soka


Limun nije toliko kiseo kada ga se zaboravi staviti ;)

Losos se pekao oko 20 minuta, povrće se dinstalo nešto kraće. Limuna sam se sjetio prekasno, ali naveo sam ga u recept da idući puta možda ne zaboravim. Da, falilo mi je malo kiseline, za razliku od osjećaja konkretnosti koju nosi losos. Korišten je smrznuti povrtni miks i to ni više ni manje nego raskošni. Iznenađenje na deklaraciji veli da se iza domaćeg brenda krije povrće proizvedeno u Mađarskoj. Eto, svijet postaje sve manji. Kako god, bio je ovo zasitan i ukusan obrok, a po mnogim kriterijima i nutricionistički prilično prihvatljiv.

Zašto se bacila koža od ribe?
Da se uštedi trud i vrijeme za čišćenje ljuske, koje na odrescima lososa zna biti zahtjevnije nego bi pomislio netko tko to nikada nije radio. S druge strne, baš sam jučer gledao moju omiljenu kuharicu Anu kako je sredila vrlo skupe odreske tune, i ostavila samo lijepe čiste i svijetle komade, pa reko, možemo mi onda tako bar sa "jeftinim" lososom. I da, bez kože bude za nijansu manje masno, iako je ta masnoća kao zdrava, ali navodno ako i ima bilo što loše vezano za uzgoj, to će upravo biti tu negdje u tom prvom sloju.



ponedjeljak, 07.10.2013. - 07:30

* Špageti s umakom od tune, graha i rajčice ... 420 kcal




15 dag umaka od tune, graha i rajčice (160 kcal / 10 dag)
5 dag tjestenine (360 kcal / 10 dag)

* Umak (za 60 dag):
25 dag kuhanog graha (80 kcal / 10 dag)
15 dag pasiranog paradajza (20 kcal / 10 dag)
15 dag tune (200 kcal / 10 dag)
0,5 dl ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, češnjak, peršin
- samelji kuhani grah i tunu iz konzerve (s uljem)
- dodaj pasiranu rajčicu i začine


Namazi su zapravo granično gusti umaci ;)

Da, radio sam namaz. Obzirom da ga je dosta ispalo odmah sam dio iskoristio kao umak za špagete.

Zašto grah, a ne slanutak, peršin, a ne bosiljak, tuna, a ne ...?
A zašto ne i baš ovako!
Eto, uzeo sam što mi je bilo pri ruci.
I znate kako je ispalo?
Izvrsno.


P.S. Kuhanje je igra, bar onome tko se ima snage i volje igrati.



subota, 05.10.2013. - 20:42

* Francuski namaz, kruh, paradajz i bučino ... 490 kcal




8 dag francuskog namaza (220 kcal / 10 dag)
8 dag kruha (250 kcal / 10 dag)
10 dag mini rajčica (20 kcal / 10 dag)
0,1 dl bučinog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar

* francuski namaz:
20 dag francuske salate (180 kcal / 10 dag)
10 dag pečene vratine (300 kcal / 10 dag)
- samelji u blenderu (dodatno začini po potrebi)


Namazi su i dalje moj prvi izbor za doručak ;)

Kruh je zapečen u tosteru. Tako se i hladni namaz odmah malo temperirao. Namaz je ispao dobro, mada sam očekivao mrvicu više. Iako su i francuska i vratina same za sebe bile dovoljno začinjene u namazu je falilo malo šmeka. Kako nisam ništa dodavao kada sam ga radio malo sam pojačao okuse u samom obroku.

okus: 7
nutritivno: 9
jednostavno: 9
ukupna ocjena: 8,3 (/10)



subota, 05.10.2013. - 08:53

Arhiva:

06/17  • 05/17  • 04/17  • 03/17  • 02/17  • 01/17  • 12/16  • 11/16  • 10/16  •  9/16 •  8/16  •  7/16  •  6/16  •  5/16  •  4/16  •  3/16  •  2/16  •  1/16  •  12/15 •  11/15 •  10/15 •  9/15 •  8/15 •  7/15 •  6/15 •  5/15 •  4/15 •  3/15 •  2/15 •  1/15 •  12/14 •  11/14 •  10/14 •  9/14 •  8/14 •  7/14 •  6/14 •  5/14 •  4/14 •  3/14 •  2/14 •  1/14 •  12/13 •  11/13 •  10/13 •  9/13 •  8/13 •  7/13 •  6/13 •  5/13 •  4/13 •  3/13 •  2/13 •  1/13 •  12/12 •  11/12 •  10/12 •  9/12 •  8/12 •  7/12 •  6/12 •  5/12 •  4/12 •  3/12 •  2/12 •  1/12 •  12/11

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se