minus40kg ... kalorijski restoran

blog

* Kavijar i šampanjac ... 500 kcal




5 dag integralnog tosta (250 kcal / 10 dag)
2 dag maslaca (750 kcal / 10 dag)
2 dag ikre morskog zeca (260 kcal / 10 dag)
10 dag mini rajčica (20 kcal / 10 dag)
5 dag maslina (140 kcal / 10 dag)
1 dl pjenušca (80 kcal / 10 dag)


Lažni kavijar, lažni šampanjac, ... ;)

Ovakve je namirnice moguće jesti vrlo kontrolirano, ali realan je problem kada na istom stolu, ili već tu negdje, imate još i dimljenog lososa, pršuta, francusku salatu, majonezu, tar-tar umak, ajvar, nekoliko vrsta vrhunskih sireva, ..., pa sve do kolača i torte.

okus: 10
nutritivno: 10
jednostavno: 10
ukupna ocjena: 10 (/10)


Komentari (17) - #

ponedjeljak, 30.09.2013. - 22:08

* Jušni namaz, kruh i ajvar ... 390 kcal




5 dag kukuruznog kruha (250 kcal / 10 dag)
5 dag jušnog namaza (170 kcal / 10 dag)
1 dag majoneze (750 kcal / 10 dag)
10 dag ajvara (100 kcal / 10 dag)

Jušni namaz (30 dag):
10 dag pilećeg rasjeka (170 kcal / 10 dag)
20 dag grincajga (mrkva, kelj, koraba, peršin, celer, ... (30 kcal / 10 dag)
0,3 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar

Ajvar: 85 % paprike, 7 % patlidžana, 4 % ulja, 1,7 % soli,
1 % šećera, 0,5 % češnjaka, 0,5 % feferona, 0,3 % octa


Namaz od piletine i povrća za juhu nadmašio je i samu juhu ;)

Kuhao se pileći hrbat s nešto iznutrica i grincajg za juhu. Bila je standardno odlična. Obično smažem povrće u samoj juhi, a meso (kosti) oglabam sa strane. Ovaj puta sam dio namirnica iskoristio za namaz. Ubacio sam i kožice koje nakon kuhanja i nisu neka delicija, tj. iskoristilo se baš sve. Ovo je vrlo praktičan i kalorijski nešto lakši namaz. Mogao se koristiti i kao umak. Nije neka ludnica od okusa, ali meni je vrlo dobar. Naravno, ocjena je kao i uvijek krajnje subjektivna. Tome u prilog ide i činjenica da nitko od ukućana nije imao želju čak ni probati.

Od domaćeg ajvara se polako radi mit. Imao sam društvo na večeri. Uz pečeno meso, krumpire i francusku salatu ponuđen im je i ovaj ajvar. Jako im se dopao i redom su ga hvalili. Na tren sam pomislio da ih ostavim u ugodi iluzije da se radi o domaćem uratku, ali ipak sam im rekao da je industrijski, a k tome i jeftin.

okus: 8
nutritivno: 9
jednostavno: 9
ukupna ocjena: 8,7 (/10)


Komentari (9) - #

subota, 28.09.2013. - 10:10

* Puretina i riža u bijelom umaku ... 690 kcal




10 dag purećeg zabatka (180 kcal / 10 dag)
5 dag riže (350 kcal / 10 dag)
5 dag luka (40 kcal / 10 dag)
10 dag šampinjona (20 kcal / 10 dag)
1 dl vrhnja za kuhanje (200 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, mažuran, estragon

- na maslinovom ulju dinstaj luk, meso i šampinjone, posoli
- dodaj kuhanu rižu, vrhnje za kuhanje i mažuran
- kod serviranja završno začini estragonom


Vrhnje za kuhanje je kalorično, a lako se izgubi ;)

Da, nije ovo bilo baš pretjerano saftno jelo, kako možda izgleda, a punih 200 kcal je otišlo na vrhnje za kuhanje. Hoću reći, paziš li na kalorije oprezno s njim. Inače, nije ovo loš obrok, dapače, ali ipak ima par bitnih odstupanja u odnosu na matricu prehrane koju nastojim prakticirati. Igra začina nije iznevjerila očekivanja, mada se mažuran nekako sakrio, bar onako na prvu.

okus: 7
nutritivno: 7
jednostavno: 8
ukupna ocjena: 7,3 (/10)


P.S. Što jednostavnije jelo, lakša kalorijska kontrola, a ovo to nije. Tri, četiri namirnice, uključujući masnoću, uvrh glave.


Komentari (11) - #

petak, 27.09.2013. - 12:50

* Vijetnamski som, krumpiri i šampinjoni ... 570 kcal




15 dag fileta soma (120 kcal / 10 dag)
15 dag krumpira (80 kcal / 10 dag)
15 dag šampinjona (20 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
2 dag majoneze (750 kcal / 10 dag)
sol

- soma posoli i ispeci na roštilju (10 min.)
- u pećnici ispeci krumpir i šampinjone (45 min. na 200 st.)


Ovaj puta su šampinjoni bili začin ;)

Kada ih se tanko nareže i peče u pećnici šampinjoni više ili manje nestanu, ali dobro, okusa je bilo barem po krumpiru. Mnogi zaziru od azijske ribe, i ja to prihvaćam. Radio sam na našem ribnjaku i znam što se sve događalo u procesu od mriješćenja, preko uzgoja, pa do završnog plasmana ribe. Neću nikome ništa pravdati, niti gaditi. Osobno, ostat ću na raznolikosti u okviru ponude na tržištu, vlastitih financijskih mogućnosti i praktičnosti. Majoneza nije bila nužna, ali pasala ja. Sve u svemu, ovo je bio skroz prihvatljiv obrok.

okus: 7
nutritivno: 9
jednostavno: 9
ukupna ocjena: 8,3 (/10)

P.S. Naravno da bi radije izabrao škarpinu, kovača, ... zubaca, i to netom izvađene iz mora, mada, ni za njih ne možeš biti siguran da dobar dio života nisu proveli u hladu bombi obogaćenih uranom, koje su naši dragi saveznici iz nužde odbacili u Jadran tijekom posljednjeg rata.

Komentari (8) - #

četvrtak, 26.09.2013. - 14:50

* Riblji namaz na tostu, dimljeni sir i krastavci ... 510 kcal




5 dag ribljeg namaza (240 kcal / 10 dag)
5 dag domaćeg dimljenog sira (300 kcal / 10 dag)
5 dag integralnog tosta (250 kcal / 10 dag)
20 dag krastavaca (10 kcal / 10 dag)
0,1 dl bučinog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, češnjak

Riblji namaz (35 dag):
10 dag morskog psa sa "žara" (80 kcal / 10 dag)
10 dag pečenih maslina (200 kcal / 10 dag)
10 dag kečapa (100 kcal / 10 dag)
0,5 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar


Gotovo pa ljubičasti namaz, zanimljiv i neobično fin ;)

Ista težina namaza i tosta, djeluje kao mali nesrazmjer u korist namaza, ali zapravo i nije. Volim vikend doručak, jer si mogu priuštiti češnjak, za razliku od radnog tjedna. Mogao sam uzeti još jednu šnitu tosta, ali bila bi gužva na tanjuru, pa sam se odlučio naribati malo sira, čime sam i kalorijski upotpunio obrok. Kako god, sve je pasalo međusobno.

okus: 10
nutritivno: 10
jednostavno: 9
ukupna ocjena: 9,7 (/10)



Komentari (10) - #

ponedjeljak, 23.09.2013. - 22:13

* Morski pas, makaroni, dimljeni sir, paradajz i masline ... 550 kcal




15 dag morskog psa (80 kcal / 10 dag)
3 dag domaćeg dimljenog sira (300 kcal / 10 dag)
5 dag tjestenine (360 kcal / 10 dag)
20 dag paradajza (20 kcal / 10 dag)
2 dag maslina (140 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol

- ribu ispeci na roštilju
- skuhaj tjesteninu u slanoj vodi, ocijedi
- dinstaj paradajz na maslinovom ulju, posoli
- dodaj tjesteninu, masline i domaći dimljeni sir


Provjera crvenkastog morskog psa,
u pola cijene čak, i opet dobar ;)


Prilog bi mogao biti jelo za sebe, ali ovako se nesebično podredio ribi, i neka je, jer ovo nije ono na što sam navikao, neutralno i na granici ispraznoga, ovo je baš delicija. Nisam skužio u čemu je štos, ali ovaj je pas jednostavno bolji od onoga koji smatram standardom. Danas sam čuo nekoliko priča o morskim psima, i sve su zanimljive, jer eto, emocije su u pitanju, a one uvijek pale. Ali, uz sve pohvale, ima ovdje i prostora za bolje.

okus: 8
nutritivno: 9
jednostavno: 8
ukupna ocjena: 8,3 (/10)



Komentari (13) - #

nedjelja, 22.09.2013. - 03:24

* Tamna piletina na "žaru" i njoki s mrkvom na maslacu ... 580 kcal



15 dag piletine, tamno meso (170 kcal / 10 dag)
10 dag njoka, 85 % krumpira (150 kcal / 10 dag)
15 dag mrkve (40 kcal / 10 dag)
1,5 dag maslaca (750 kcal / 10 dag)
sol, estragon

- posoli piletinu, pa ispeci na roštilju
- mrkvu dinstaj na maslacu, posoli
- njoke skuhaj u slanoj vodi, ocijedi, pomiješaj s mrkvom, još malo zapeci, začini estragonom

Izvrstan roštilj, za ponoviti prvom prilikom ;)

Piletina se pekla oko pola sata na električnom roštilju. Pola na jednoj strani, onda se okrenula, pa se do kraja pekla poklopljena (s obje strane istovremeno). Lijepo se iscijedilo sve masno. Meso je ostalo sočno, a kožica perfektno prhka. Ovakvi njoki s više krumpira su nešto mekši, ali vrlo ukusni. Navedena količina maslaca je premala da bi se njoki mogli značajnije zapeći, jer sve je već upila mrkva, ali to dobro znamo, ako se kalorije prebrajaju, osobito se pazi na masnoću i nje uglavnom uvijek manjka, sad više ili manje. Sigurno bi bilo ukusnije da se ne špara, ali eto, radi se o svjesnom prioritetu u izboru.

okus: 9
nutritivno: 10
jednostavno: 8
ukupna ocjena: 9 (/10)

P.S. Slijedi opet dobar roštilj, pa perfektan namaz, pa onda ... sjeckalica i roštilj su bome u punom pogonu, na moje veselje, a ni ukućani se ne bune, dapače.


Komentari (5) - #

subota, 21.09.2013. - 19:59

* Domaća pašteta, dimljeni sir, kruh i cikla ... 360 kcal



Namaz je ispao tako dobro da sam ga jedva stigao ovjekovječiti ;)
3 dag paštete od svinjskog buta (240 kcal / 10 dag)
4 dag domaćeg dimljenog sira (300 kcal / 10 dag)
5 dag kukuruznog kruha (250 kcal / 10 dag)
10 dag ukiseljene cikle (40 kcal / 10 dag)

Namaz od svinjskog buta (20 dag):
10 dag svinjskog buta (140 kcal / 10 dag)
0,3 dl bučinog ulja (900 kcal / 10 dag)
7 dag kečapa (100 kcal / 10 dag)
sol (kada se pripremalo meso), papar

- meso (ostatak od roštilja) usitni
- pomiješaj sa uljem i kečapom, začini paprom
- samelji u sjeckalici
Uz kečap, okus bučinog ulja se malo izgubio. To bi moglo biti šteta, ali obzirom da znam točne sastojke ove paštete ništa nije šteta, dapače. Završni okus je bio slatkast i podsjetio je na umak koji se koristi za ribice u povrću. Vidiš, i to nije loša ideja, samljeti kompletan sadržaj konzerve ribica u povrću i koristiti kao namaz. Naravno, nije nužno, ali miriši kao praktično, iako je još bolja varijanta napraviti to isto od komadića ribe koja ostane od nekog obroka. Trenutno imam baš pola odreska morskog psa od jučerašnjeg roštilja.

okus: 10
nutritivno: 10
jednostavno: 9
ukupna ocjena: 9,7 (/10)
P.S. Ta mrvicu niža ocjena za "jednostavno" je samo zato što paštetu treba napraviti, a to odnese nešto vremena, uprlja blender, mjerka se, ... ali sam obrok u kojem se uzima već gotova pašteta svakako bi i u tom segmentu dobio čistu desetku.

Komentari (9) - #

subota, 21.09.2013. - 09:02

* Morski pas sa "žara" uz grah i tikvice ... 510 kcal




20 dag morskog psa (80 kcal / 10 dag)
25 dag kuhanog graha (80 kcal / 10 dag)
30 dag tikvica (20 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, češnjak

- dinstaj tikvice na maslinovom ulju i češnjaku, posoli
- pod kraj dodaj kuhani grah, zapapri
- morskog psa peci na roštilju, posoli, zapapri


Crvenkasti morski past je za mene novost ;)

Do sada sam uvijek kupovao bezbojne odreske, tj. gotovo bijele, ali eto, ovaj je pas bio lijepo crvenkast. Pomislio sam na tulum mame i lososa, ili što slično, ali teško bi to bilo izvodivo. Pala mi je na pamet i Fukušima, ali ovaj je navodno uhvaćen u Španjolskoj. Imao je po jednu tamniju mrlju sa svake strane, sve ostalo je bilo isto što se izgleda tiče.

Kako god, bio je izrazito svjež, sočan i ukusan, i baš je dobro legao na roštilju.

Prilog je mogla biti i neka druga kombinacija, ali tikvice sam morao potrošiti, dok mi konzerva graha dođe kao džoker kada se želi skratiti priprema, a dobiti konkretan tj. lijepo upotpunjen prilog nekom laganom povrću.
okus: 9
nutritivno: 9
jednostavno: 9
ukupna ocjena: 9 (/10)



Komentari (10) - #

petak, 20.09.2013. - 07:33

* But na roštilju i pomfrit ... 550 kcal




15 dag svinjskog buta (140 kcal / 10 dag)
20 dag krumpira (80 kcal / 10 dag)
0,2 dl ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar


But je presuh za roštilj, i to je tako ;)

Ne mora svaki obrok biti vrhunska delicija, dapače, nije zanemariva činjenica da je kod nekih jela lakše ostati karakter. Od ovog je roštilja ostalo mesa i za namaz, a nije ga bilo baš nešto previše. Neki ne priznaju pomfrit koji nije plivao u ulju kada se pržio. Prihvaćam takav stav, ali osobno volim i onaj koji se napravi na minimumu ulja. Već sam više puta rekao da ću napraviti krumpir narezan za pomfrit u pećnici, ali nikako da skupim kvorum podrške.

Inače, ovaj obrok sasvim prolazi uz malo laganog svježeg povrća sa strane.

okus: 6
nutritivno: 7
jednostavno: 9
ukupna ocjena: 7,3 (/10)




Komentari (8) - #

četvrtak, 19.09.2013. - 17:08

* Namaz od crnih maslina na pecivu uz mini rajčice ... 370 kcal




5 dag namaza od maslina (250 kcal / 10 dag)
8 dag mliječnog peciva (250 kcal / 10 dag)
20 dag mini rajčica (20 kcal / 10 dag)

Namaz od crnih maslina (20 dag):
17 dag crnih maslina bez koštica (140 kcal / 10 dag)
0,3 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)

- masline prije mljevenja prereži na pola (provjera da nije ostala koja koštica)


Ponekada baš paše nešto manje kalorija ;)

Namazi su jako praktični za brzu pripremu jela, a bome ni mini rajčica ne traži puno. Odlično si pašu, tj. lijepo se nadopunjuje nešto intenzivniji namaz s blagim i nježnim pecivom i ukusnim rajčicama.

Ova količina namaza je malo, ali dovoljno da se postigne zadovoljstvo vrlo umjerenim i ukusnim obrokom. Dodatno, navedene količine ostavljaju kalorijski prostor za maslac, majonezu ...

Na samu fotografiju bi mi prva asocijacija bila kavijar, ali eto, ovaj puta nije.


okus: 10
nutritivno: 10
jednostavno: 9
ukupna ocjena: 9,7 (/10)


Komentari (11) - #

srijeda, 18.09.2013. - 21:45

* Namaz od lososa na pecivu uz papriku i paradajz ... 540 kcal




5 dag namaza od lososa (410 kcal / 10 dag)
8 dag mliječnog peciva (250 kcal / 10 dag)
10 dag paradajza (20 kcal / 10 dag)
10 dag rog paprike (20 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, estragon, češnjak

Namaz od lososa (10 dag):
7 dag lososa (200 kcal / 10 dag)
0,3 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, limunov sok


Nema se tu što puno pričati. Izvrstan obrok ;)

Jak, tj. kaloričan namaz intenzivnog okusa. Limun je malo ublažio masnoću.

Estragon je nježan, češnjak mu je suprotnost, pa eto, idu i ne idu zajedno, ali u ovom slučaju je to poprilično sporedno.


okus: 10
nutritivno: 10
jednostavno: 9
ukupna ocjena: 9,7 (/10)


Komentari (10) - #

utorak, 17.09.2013. - 07:23

* Njoki šuta: mljevena puretina, paradajz, luk i njoki ... 450 kcal




10 dag purećeg mljevenog mesa (140 kcal / 10 dag)
10 dag krumpirovih njoka (170 kcal / 10 dag)
5 dag luka (40 kcal / 10 dag)
15 dag tekućeg paradajza (20 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, češnjak, bosiljak

- meso dinstaj na luku, češnjaku i maslinovom ulju, posoli, popapri
- dodaj tekući paradajz i bosiljak, neka još malo lagano krčka
- skuhaj njoke u slanoj vodi, ocijedi i umiješaj u umak


Salsa gnocchi bi možda zvučalo otmjenije, ali ... ;)

Zanimalo me kako će ispasti pašta šuta s njokima umjesto tjestenine. Kako sam i očekivao, izvrsno. Porcija je djelovala izuzetno skromno, ali po osjećaju sitosti se da zaključiti da je upravo u svom kalorijskom rangu. E sada, to što bi oči još, temeljni je problem očnih gladnuša.

okus: 10
nutritivno: 9
jednostavno: 9
ukupna ocjena: 9,3 (/10)


Komentari (10) - #

subota, 14.09.2013. - 07:58

* Pureća pljeskavica i riža s povrćem ... 580 kcal




15 dag purećeg mljevenog mesa (140 kcal / 10 dag)
5 dag riže (350 kcal / 10 dag)
5 dag kuhanog graška (80 kcal / 10 dag)
5 dag luka (40 kcal / 10 dag)
10 dag rog paprike (20 kcal / 10 dag)
10 dag mini rajčica (20 kcal / 10 dag)
sol, papar, bosiljak

- pureće mljeveno meso začini solju i paprom
- formiraj pljeskavice, peci na roštilju (cca 15 min.)
- na maslinovom ulju dinstaj luk, papriku i rajčicu, posoli
- pod kraj dodaj kuhani grašak, začini paprom i bosiljkom
- skuhaj rižu i pomiješaj s povrćem


Suho meso na roštilju ostaje suho ;)

Riža s bogatim dodatkom povrća je izvrstan prilog.

I ovdje je mogao ići neki jači začin, tipa čilija.

okus: 7
nutritivno: 9
jednostavno: 8
ukupna ocjena: 8 (/10)


Komentari (5) - #

petak, 13.09.2013. - 07:23

* Losos na "žaru" i tikvice ... 550 kcal




20 dag odreska lososa (200 kcal / 10 dag)
30 dag tikvica (20 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, češnjak

- tikvice dinstaj na češnjaku i maslinovom ulju, posoli
- za to vrijeme ribu ispeci na roštilju (cca. 15 min.)
- završno začini paprom i dodatnim češnjakom


Jako dobro, dapače ;)

Prema standardu, nedostaje jedna cijela grupa namirnica, ali eto, samo u teoretski postavljenoj matrici. U stvarnosti, ovo je izvrstan obrok kojemu baš ništa ne fali, možda tek deci ili dva dobrog vina, ali u tom pravcu javno jednostavno neću ići, pa makar i ja osobno povremeno malo pokleknuo.

okus: 10
nutritivno: 10
jednostavno: 10
ukupna ocjena: 10 (/10)


Komentari (6) - #

četvrtak, 12.09.2013. - 07:24

* Lungić na "žaru" i kupus flekice ... 450 kcal




10 dag svinjske pisanice (140 kcal / 10 dag)
5 dag tjestenine, flekica/mašleka (360 kcal / 10 dag)
20 dag svježeg kupusa (20 kcal / 10 dag)
0,1 maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar

- lungić nareži na ploške, naulji, posoli, dodaj cijele češnjeve češnjaka, zapapri i ostavi da odstoji bar par sati
- očisti meso od svih dodataka i peci na roštilju (10-15 min.)
- naribaj kupus i dinstaj ga na maslinovom ulju, posoli, pod kraj zapapri
- skuhaj tjesteninu u slanoj vodi, ocijedi, pomiješaj s kupusom


Na novom roštilju, meni najbolje do sada ;)

Ne treba lungiću puno, a kupus flekice su za mene direktna poveznica s ugodom nekih sretnih i mladih dana. Neka sam i nepristran, ali ovo je istinska delicija.

okus: 10
nutritivno: 9
jednostavno: 9
ukupna ocjena: 9,3 (/10)


Komentari (7) - #

srijeda, 11.09.2013. - 07:25

* Piletina, tikvice i kruh na roštilju ... 430 kcal




10 dag pilećih bataka (170 kcal / 10 dag)
5 dag krumpirovog kruha (250 kcal / 10 dag)
20 dag tikvica (20 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol

- piletinu skuhaj u juhi s povrćem
- peci kuhanu piletinu na el. roštilju 20 minuta
- tikvice nareži na ploške i peci na el. roštilju oko 15 minuta, poklopi s gornjom pločom da se brže i bolje zapeku, kod serviranja posoli
- i kruh zapeci na roštilju


Ovo je i dalje isprobavanje električnog roštilja ;)

Piletina koja se dobro skuha u juhi pusti gro svog okusa u juhu i ne ostane puno. Roštilj je ispao malo prazan, ali je juha bila izvrsna. Tikvice su bile dobre, čak i one koje nisu imale izražene tamne pruge roštilja, pa su djelovale kao slabije pečene. Kruh se isuši i bude hrskav. Dobar je taman toliko koliko volite takav okus. Da je bilo više masnoće i kruh bi vjerojatno bio ukusniji.

Lagan i vrlo prolazan obrok.


Komentari (6) - #

utorak, 10.09.2013. - 07:29

* Vratina i piletina na roštilju uz grah salatu ... 760 kcal




10 dag svinjske vratine (320 kcal / 10 dag)
7 dag pilećeg zabatka (170 kcal / 10 dag)
10 dag kuhanog graha (120 kcal / 10 dag)
5 dag luka (40 kcal / 10 dag)
0,1 dl bučinog ulja (900 kcal / 10 dag)
0,1 suncokretovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, češnjak

- vratinu bar par sati ostavi u pacu od soli, papra, češnjaka i ulja
- piletinu skuhaj u juhi (s grincajgom ili već nekim povrćem)
- prije pečenja meso očisti od svih dodataka (iz paca ili juhe)
- vratinu i piletinu peci na roštilju, po 10 min. sa svake strane
- grah i luk napravi na salatu s bučinim uljem, solju i paprom


Ostajem kod toga da je vratina najbolje meso za roštilj ;)

Malo puno kalorija?
Istina, ali ni izvrsnih okusa nije manjkalo.

Bilo je fotki koje bolje dočaravaju odnos namirnica u ovom jelu, ali ova stavlja glavne glumce u prvi plan, i to potpuno zasluženo, što prije svega vrijedi za vratinu.

Kuhana, pa grilana piletina nije daleko odmakla od prvobitne obrade, ali eto, kožica je bila odlična, hruskava, baš kako treba biti, a nisam trebao brinuti hoće li oko kosti ostati krvavo. Sve u svemu, nije neka ludnica, ali prihvatljivo je.


P.S. Napravio sam sinu porciju vratine i još mu zapekao pecivo na masnoći od mesa. Njegovo sam meso pod kraj malo poklopio pločom odozgo. Isto sam napravio i s pecivom. Neskromno rečeno, ispalo je izvrsno.


Komentari (9) - #

ponedjeljak, 09.09.2013. - 07:37

* Pureći odrezak na roštilju i francuska salata ... 560 kcal




15 dag purećeg odreska (140 kcal / 10 dag)
15 dag povrća za francusku ** (50 kcal / 10 dag(
3 dag majoneze (750 kcal / 10 dag)
0,05 dl ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, senf

- puretinu ispeci na roštilju
- pomiješaj povrće za francusku, majonezu i začine

**krumpir, grašak, mrkva


Idealni su samo ideali ;)

Ovaj je roštilj solidno skup, i dobar, ali eto, nije ni on baš savršen.





Odlično i brzo grije, ali ne može se podesiti visina prianjanja gornje plohe. Ta gornja ploha lijepo zapeče meso, jer na njoj nema soka od mesa, ali kako se ne može regulirati visina tek dijelom nalegne na meso. Ovo se radilo na vrlo malo masnoće i to je ono što me privlačilo u ideji roštilja, ali izgleda da će trebati ipak nešto više ulja nego sam planirao, jer meso ispusti svoj sok koji nema kamo oteći pa ubrzo potamni. Dobro je kada se rade male količine pa to i ne smeta toliko. Ploče se mogu lako skidati, pa je samo čišćenje jednostavno i brzo.

Inače, sama priprema se svela na:
- 5 minuta za zagrijavanje roštilja
- 5 minuta za jednu stranu mesa, otvoreno
- 5 minuta za drugu, tada je poklopljeno gornjom stranom
- za to se vrijeme otvorila konzerva s povrćem za francusku
- dodala se majoneza i začini



P.S. Kako to biva, nove se spravice rado koriste. Radio sam tost. Dobro je ispao, ali je priprema išla bitno drugačije nego u klasičnim tosterima (nisam slikao pa neće biti ni posta). Danas ide vratina, slijedi piletina, pa lungići, a onda bi mogla i riba.


Komentari (12) - #

nedjelja, 08.09.2013. - 15:25

* Pekmez od smokva, šljiva, breskvi i kruška na pecivu i maslacu ... 490 kcal




10 dag peciva (250 kcal / 10 dag)
2 dag maslac (750 kcal / 10 dag)
5 dag domaćeg pekmeza (180 kcal / 10 dag)

Pekmez (1,5 kg):
50 dag smokva (80 kcal / 10 dag)
20 dag šljiva (60 kcal / 10 dag)
20 dag breskvi (50 kcal / 10 dag)
20 dag kruška (50 kcal / 10 dag)
0,5 kg šećera (400 kcal / 10 dag)
1 vrećica želina

- voće očisti i usitni blenderom
- dodaj šećer i želin, ukuhaj na par minuta
- napuni čiste vruće staklenke, zatvori poklopcem


Domaće, prvoklasno voće garantira kvalitetu ;)

Zašto baš ovo voće?
Samo zato što sam ga imao!

Da ne bude zabune, ovu je porciju lako pojesti. Gušt ide iz punoće okusa, ali i spoznaje o tome kako je, i od čega, nastao ovaj pekmez. I da, namazana je samo jedna polovica peciva.


Komentari (8) - #

subota, 07.09.2013. - 15:44

* Komorač i leća na maslacu s feta sirom ... 540 kcal




10 dag feta sira (250 kcal / 10 dag)
10 dag kuhane leće (80 kcal / 10 dag)
20 dag komorača (30 kcal / 10 dag)
2 dag maslaca (750 kcal / 10 dag)
češnjak, mljeveni piment

- na maslacu i češnjaku dinstaj komorač
- pod kraj dodaj kuhanu leću i feta sir
- završno začini mljevenim pimentom


Stvarna svakodnevna kuhinja je veći ili manji kompromis ;)

Imao sam lijepoga mesa za danas, a bilo je i sira koji bi vjerojatno bolje pasao, ali eto, ovaj je trebalo potrošiti. Dugo stoji i pomalo se osušio, pa je vrlo slan, zbog čega i nije dodavana sol u ovo jelo. Sam sir je nariban kako bi se bolje sljubio s ostatkom obroka, tj. rasporedio svoj okus i slanoću na ostale namirnice. Nekako mi je ječam na redu, ali uletjela je konzerva leće. Žena je obožava, pa nije mogla čekati do sutra. Piment je išao samo zato što sam u jednoj od prošlih kombinacija s komoračem koristio previše jakih začina, pa sam mu oduzeo znatan dio okusa, a s obzirom na to da je baš specifičan ovaj puta sam htio da dominira. Inače, piment je krupniji od papra, ali blažeg okusa. Procjena je bila da bi moglo ispasti bolje na maslacu, nego na ulju. Češnjak je išao na maslac čime izgubi dobar dio snage koju ima kao svjež, tj. termički neobrađen. Sve u svemu, odličan obrok, neovisno o vizualnoj siromašnosti.


Komentari (9) - #

petak, 06.09.2013. - 07:19

* Wok: Paprika, kukuruz i dimljena pureća šunka ... 490 kcal




10 dag dimljene pureće šunke (140 kcal / 10 dag)
15 dag kukuruza, kuhanog (110 kcal / 10 dag)
15 dag rog paprike (20 kcal / 10 dag)
5 dag luka (40 kcal / 10 dag)
0,15 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, origano

- usitni dimljenu pureću šunku, luk i papriku
- dinstaj u woku 15 min. na maslinovom ulju, posoli
- pod kraj dodaj kuhani kukuruz, začini paprom i origanom


Slatkasto i pomalo neobično ;)

Zanimljiv obrok, ali drugi puta ću razmisliti o tome da završni začin bude čili, a ne origano. Kopka me kako bi bilo na maslacu i češnjaku. Osnovna ideja je bila paprika i kukuruz. Umjesto šunke je moglo ići neko meso, riba ili sir.



Komentari (14) - #

četvrtak, 05.09.2013. - 07:29

* Njoki u umaku od tikvica s kimom i Grana Padano sirom ... 500 kcal




10 dag krumpirovih njoka (170 kcal / 10 dag)
20 dag tikvica (20 kcal / 10 dag)
5 dag Grana Padano sira (400 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, češnjak, kim

- njoke skuhaj u slanoj vodi
- tikvice dinstaj na maslinovom ulju i češnjaku, posoli, samelji
- kod serviranja u umak dodaj kim i ribani Grana Padano sir


Dobro, ali može i bolje ;)

Vrlo lepršavo jelo u kojem nesputana snaga sira snažno penetrira u podatnu mekoću tikvica. Neutralni njoki daju tek solidan temelj na kojem se ostali sastojci strasno sljubljuju. Kim je završni detalj gotovo sasvim skladne cjeline, ali upravo je on narušio ravnotežu. Sam umak nije ispao kremasto kako sam zamislio. Žena je u svojoj porciji koristila dinstane tikvice, bez mljevenja i bez kima. Njeno je ispalo finije.

Mnogi ljudi bi izabrali sir kada bi baš morali birati između njega i mesa. Postoje sasvim dobri razlozi za takvo razmišljanje. Baš ovih dana ide neka emisija o sirevima na Tv-u i gotovo je nevjerojatno koliko ih ima i koji se sve složeni i maštoviti procesi koriste u njihovoj proizvodnji. U nas je kultura proizvodnje i konzumiranja sira relativno skromna u smislu šire prepoznatljivosti, ali svakako nije za odbaciti, dapače. Za ovakva jela najčešće koristim Paški tvrdi ribani ovčji sir.



Komentari (11) - #

utorak, 03.09.2013. - 22:48

* Pureća pljeskavica s kajmakom i riža s paprikom ... 620 kcal




pljeskavica:
10 dag purećih prsa (130 kcal / 10 dag)
5 dag luka (40 kcal / 10 dag)
0,05 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
2 dag kajmaka (570 kcal / 10 dag)
sol, papar

- samelji, oblikuj i peci na gril tavici
- kod servirana dodaj kajmak

prilog:
5 dag riže (350 kcal / 10 dag)
20 dag rog paprike (40 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol

- skuhaj rižu
- papriku dinstaj na maslinovom ulju


Miris pečene paprike je nešto posebno,
valjda neka ugodna poveznica s djetinjstvom,
kuhinjom koja miriši po domaćoj hrani i toplini doma ;)



Pureća prsa su suha za pljeskavice, ali prvo je luk dao malo sočnosti, a završno i kajmak. Znam, neki će odmah negodovati na kajmak, ali tko ima volju vagnuti 2 dag znat će o čemu se tu radi.

Ideja je bila da u prilogu bude ječam i da se napravi na način rižota, ali odlučio sam se za kompromisnu varijantu u kojoj je korištena riža, a nije rađeno kao rižoto, nego se samo skuhala i pomiješala s dinstanom paprikom.

Sjeckalica koja je kupljena prvenstveno za namaze opravdala je karakteristiku "univerzalna", jer su se sirovo meso i luk za pljeskavicu samljeli bez ikakvih problema. Planirana kupovina mašine za mljevenje mesa sada definitivno otpada.

Isprobavanje sjeckalice je bio glavni razlog zašto je napravljena pljeskavica. U standardnoj varijanti bi išlo meso na kockice, pa sve u tavicu, i meso, i luk, i paprika, pa onda i riža uz podlijevanje sve do rižota. U tom bi slučaju kajmak vjerojatno izostao, ali moram priznati da mi je baš drago da je ovako ispalo.

Komentari (2) - #

utorak, 03.09.2013. - 00:03

Arhiva:

06/17  • 05/17  • 04/17  • 03/17  • 02/17  • 01/17  • 12/16  • 11/16  • 10/16  •  9/16 •  8/16  •  7/16  •  6/16  •  5/16  •  4/16  •  3/16  •  2/16  •  1/16  •  12/15 •  11/15 •  10/15 •  9/15 •  8/15 •  7/15 •  6/15 •  5/15 •  4/15 •  3/15 •  2/15 •  1/15 •  12/14 •  11/14 •  10/14 •  9/14 •  8/14 •  7/14 •  6/14 •  5/14 •  4/14 •  3/14 •  2/14 •  1/14 •  12/13 •  11/13 •  10/13 •  9/13 •  8/13 •  7/13 •  6/13 •  5/13 •  4/13 •  3/13 •  2/13 •  1/13 •  12/12 •  11/12 •  10/12 •  9/12 •  8/12 •  7/12 •  6/12 •  5/12 •  4/12 •  3/12 •  2/12 •  1/12 •  12/11

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se