minus40kg ... kalorijski restoran

blog

* Namaz od puretine s hrenom na kruhu uz dimljeni sir i papriku ... 540 kcal




5 dag namaza od puretine i hrena (290 kcal / 10 dag)
5 dag dimljenog domaćeg kuhanog sira (300 kcal / 10 dag)
8 dag kukuruznog kruha (250 kcal / 10 dag)
20 dag paprike (20 kcal / 10 dag)

Namaz od puretine s hrenom:
25 dag purećeg zabatka (180 kcal / 10 dag)
20 dag umaka od hrena (110 kcal / 10 dag)
1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)


Namaz i doručak po mojoj mjeri ;)

Okus, kalorije, kao i sastav, sasvim su prihvatljivi, dapače, ovo je ispao solidan namaz zanimljivog i sasvim osobitog okusa. Kažem to stoga zato što je meso nakon miksanja s malo ulja i dalje bilo skroz suho i nije baš obećavalo. Nakon još dosta ulja i solidno umaka od hrena, dobio sam točno što sam htio.

Mali je problem što je namaza puno i ovim tempom imao bi ga za 11 obroka što mi se kao ideja ne sviđa osobito. Vjerojatno će i on u nekom obroku ići kao umak u duplo većoj količini uz tjesteninu, njoke, žgance, proso, ječam ... rižu, čisto da se malo ubrza potrošnja. Razmišljam da dio podijelim na porcije od 5-10 dag i zamrznem.



P.S. Žena mi se nije pridružila u guštanju, a veli da i nema namjere, pa moje oduševljenje ovim namazom valja uzeti s ozbiljnom rezervom.

Komentari (11) - #

subota, 31.08.2013. - 09:40

* Pureći zabatak, krumpir i šampinjoni iz pećnice ... 500 kcal




10 dag purećeg zabatka (180 kcal / 10 dag)
25 dag krumpira (80 kcal / 10 dag)
15 dag šampinjona (20 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar

- nasoli pureći zabatak
- očisti i nareži krumpir, složi ga u pleh, posoli, lagano naulji
- odozgo stavi pureći zabatak (koža na krumpir), lagano naulji
- peci u pećnici otklopljeno na 220 stupnjeva
- na pola izvadi meso, promiješaj krumpir, dodaj šampinjone, popapri, meso zareži uz kost s donje strane, vrati ga na povrće (koža prema gore), lagano naulji

* za 1,3 kg mesa (s kosti) i 1,3 kg povrća - 1 h i 15 min.


Dobar, balansiran i kontroliran obrok ;)

Krumpir i šampinjoni su bili izvrsni, za razliku od mesa, koje je uz laganu žilavost bilo suho prema rubovima, a kožica se nije zapekla kako sam se nadao. Na ovom receptu treba još malo poraditi. Opcija s više uljenja da se dobije lijepa hrskava korica neće biti prihvatljivo rješenje. Bolja se pokazala "peka" varijanta, gdje se sve radi poklopljeno, a meso se očisti od kosti.



P.S. To sam jeo jučer, naravno, jutros sam doručkovao paštetu od puretine.


Komentari (10) - #

petak, 30.08.2013. - 11:29

* Maneštra od mladog bijelog graha, svinjetine, mrkve i paradajza ... 470 kcal




10 dag nemasne svinjetine (140 kcal / 10 dag)
25 dag mladog kuhanog graha (60 kcal / 10 dag)
- podatak o kalorijama graha je prepisan s deklaracije
10 dag mrkve (40 kcal / 10 dag)
10 dag paradajza (20 kcal / 10 dag)
10 dag pasiranog paradajza (20 kcal / 10 dag)
5 dag luka (40 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, bosiljak

- očisti i nasjeckaj povrće, nareži meso na kockice
- na ulju dinstaj luk, onda meso, pa mrkvu i paradajz, posoli
- dodaj malo vode i pusti da lagano krčka dok tekućina ne ishlapi
- pod kraj dodaj kuhani grah, pasirani paradajz i bosiljak, popapri

* od dinstanja prve namirnice, pa do kraja, trebalo je 1/2 h


Što mi je uz kvalitetne namirnice bitno u svakodnevnim obrocima?

Raznolikost,
zastupljenost osnovnih grupa namirnica i kalorijski okvir.


Jednostavnost i dobar okus su čisti bonusi.


Ne znam što bi mladi grah točno trebao biti, i zašto ima samo 60 kcal, ali na deklaraciji ovoga je upravo tako pisalo, pa neka bude. Prije sam kuhani grah računao oko 80 kcal, što je također podatak koji sam našao na konzervama. Kada sam išao sam kuhati suhi grah (nakon namakanja) ispalo je da bi trebao imati barem 120 kcal. Ovaj je grah bio osjetno sitniji, ali očekivanog okusa. Za nijansu je bio manje kuhan, tj. malo tvrd (ne svako zrno). Da sam to znao stavio bi ga na početku u jelo, a ne na kraju. Sve u svemu, vrlo zadovoljavajući obrok.



P.S. U malo širem kontekstu bi ovo jelo mogao nazvati čobancem, ali ipak neću, tj. danas sam se odlučio za maneštru, iako bi se i tu dalo lako prigovoriti, jer nije baš jušno, a i dodatno ako ste pravovjerni kukuruzoljubac, koji ne priznaje maneštru bez kukuruza.


Komentari (7) - #

četvrtak, 29.08.2013. - 08:31

* Sir, špek i mladi luk s tjesteninom ... 690 kcal




10 dag svježeg posnog sira (80 kcal / 10 dag)
10 dag tjestenine, fusilli-svrdla (360 kcal / 10 dag)
3 dag mesnatog špeka (600 kcal / 10 dag)
0,5 dl ulja (900 kcal / 10 dag)
sol

- skuhaj tjesteninu u slanoj vodi
- na tavici zaprži špek i mladi luk na malo ulja
- na ocijeđeno tijesto dodaj špek i luk, pa svježi sir


Neka jela su iznimka, ali ipak periodična ;)

Ovo je porcija popunila tanjur kao i mnoge druge, ali to što je umjesto standardnog povrća više tijesta dalo je dodatnu "težinu". Špek, iako vrlo kaloričan, u ovom je jelu više u ulozi začina. Mladi luk je čista slučajnost, ali dobro se uklopio. Posni sir nije ovdje zbog štednje kalorija, nego je kupljen za sasvim drugo jelo koje će na red doći nekom drugom prilikom.



P.S. Objavljena je i varijanta od 500 kcal "Špek i svježi sir s tjesteninom" s duplo manje tjestenine i bez luka.


Komentari (6) - #

utorak, 27.08.2013. - 01:48

* Pizza ... 770 kcal




5 dag šunke (260 kcal / 10 dag)
5 dag polutvrdog masnog sira (380 kcal / 10 dag)
10 dag brašna, oštro (350 kcal / dag)
0,5 dl pasirane rajčice (20 kcal / 10 dag)
0,1 dl ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, suhi kvasac, origano

- umiješaj tijesto od brašna, soli, suhog kvasca i vode
- pokri posudu krpom i ostavi da se diže jedan sat
- nakon dizanja, razvuci ga i stavi u lagano nauljeni protvan
- namaži pasiranom rajčicom, stavi nadjev od šunke i sira
- začini origanom i lagano naulji
- peci u pećnici 8-9 minuta na 250 stupnjeva


Pizza je vrlo cjelovit obrok ;)

Ja bi rado probao nešto novo, dok žena više voli provjereno. To je razlog da se njoj rijetko dešava da neko jelo ne uspije, pa ona koja su dobra, uvijek budu dobra, što i nije loše, dapače, ali ... zašto uvijek ima neki ali.

Pizzu baš volim, iako je lagano izbjegavam zbog kalorija. Probao sam par varijanti koje bi u tom smislu bile štedljivije, ali nisam naišao na ozbiljniju potporu ukućana, a eto, ipak se radi o obiteljskom obroku, pa ne mogu tjerati samo po svom, iako smo se za drugi puta dogovorili da će svatko odrediti svoj nadjev. Ja razmišljam o mozzarelli i slanim srdelama, vjerojatno uz gljive i masline. Inače, maslina ovaj puta nema, jer one s kojima smo računali su bez najave otišle na neki plemenitiji nivo. Kod sira bi to možda i bilo prihvatljivo, u ovom slučaju nismo htjeli riskirati. Šteta, bilo ih je dosta, i to odlične (pečene). Trebale su ići i u sljedeći namaz.



P.S. Svojevremeno sam razgovarao s dr. Kulierom o nekim specifičnim vrstama hrane. Vrlo se pohvalno izrazio o pizzi. Naravno, i tu ima pokoji "ali".

Komentari (9) - #

ponedjeljak, 26.08.2013. - 00:58

* Špageti u umaku od teletine s povrćem ... 530 kcal




10 dag umaka od teletine (130 kcal / 10 dag)
5 dag integralnih špageta (360 kcal / 10 dag)
10 dag paprike (20 kcal / 10 dag)
10 dag paradajza (20 kcal / 10 dag)
0,2 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol

- skuhaj špagete u slanoj vodi, ocijedi
- dinstaj papriku i paradajz na maslinovom ulju, posoli
- pod kraj umiješaj špagete i umak od teletine

Umak od teletine (za 40 dag):
10 dag teletine od vrata (160 kcal / 10 dag)
10 dag luka (40 kcal / 10 dag)
10 dag kiselih krastavaca (10 kcal / 10 dag)
5 dag senfa (80 kcal / 10 dag)
0,3 dl konjaka (220 kcal / 10 dag)
0,2 dl ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, estragon

- na ulju isprži luk
- nasjeckaj pečenu teletinu **
- sve sastojke pomiješaj i usitni u sjeckalici


Eto, ponekada se treba riješiti nekih namirnica ;)

Meni su špageti fini i s malo ulja i češnjaka, tj. oni su neka vrsta džokera za razne izvodancije koje se baš i ne uklapaju u kulinarske standarde.



P.S. Koliko smo podložni pojmovniku, pretpostavkama, marketingu, predrasudama ... zna ponekada biti presudno za naš odnos prema nekom jelu.

Komentari (7) - #

subota, 24.08.2013. - 15:01

* Marinirane srdele i kruh ... 490 kcal



20 dag srdela (120 kcal / 10 dag)
10 dag kukuruznog kruha (250 kcal / 10 dag)

Marinada: Srdele se očiste (ljuske, utroba i glava), posole, uvaljaju u oštro brašno i peku na ulju. Odvojeno, na ulju se isprži luk, pa se doda voda, vinski ocat, lovorov list, ružmarin i papar. Kada se marinada ohladi prelije se riba.

* Marinirane srdele na hladnom bez problema stoji i tjedan dana.


Svježe srdele su pravo blago,
i to je krucijalni uvjet za dobru marinadu ;)



Nekada su težaci marinirane srdele nosili u polje i jeli uz kruh, a bilo je i vina. Eto, težak jesam, iako ne radim fizički, pa ću si priuštiti srdele i bokun kruva, a žmul bevande ću ovaj puta preskočiti.



P.S. Ovako marinirane ribe upiju tekućinu. Važući i prebrajajući ih kod čišćenja i na kraju, ispada da bi oko 15 dag mariniranih srdela bilo oko 10 dag čiste ribe. Uz to, kod završnog vaganja uđe tu i nešto tekućine i luka. S druge strane, nemoguće je procijeniti koliko je riba točno upila ulja kod prženja i koliko ga je ostalo u samoj tekućini koja neće biti iskorištena. Kada se sve zbroji i oduzme zaključujem da je u redu računati ribu baš kao što bi i svježu. Ovakva jela definitivno nisu idealna za kalorijski kontroliranu prehranu, ali ipak, bilo bi šteta ne priuštiti si ovu deliciju, a sudeći po osjećaju sitosti, sasvim sam siguran da su kalorije prihvatljivo dobro procijenjene.

Komentari (8) - #

petak, 23.08.2013. - 19:12

* Pašteta od teletine, tost, tartar i povrće ... 500 kcal



6 dag paštete od teletine (130 kcal / 10 dag)
8 dag integralnog tosta (250 kcal / 10 dag)
3 dag tartar umaka (590 kcal / 10 dag)
20 dag ukiseljenog povrća * (20 kcal / 10 dag)

* krastavci, mrkva, cvjetača, feferoni, zeleni paradajz

Pašteta od teletine (za 40 dag)
10 dag teletine od vrata (160 kcal / 10 dag)
10 dag luka (40 kcal / 10 dag)
10 dag kiselih krastavaca (10 kcal / 10 dag)
5 dag senfa (80 kcal / 10 dag)
0,3 dl konjaka (220 kcal / 10 dag)
0,2 dl ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, estragon

- na ulju isprži luk
- nasjeckaj pečenu teletinu **
- sve sastojke pomiješaj i usitni u sjeckalici

** teletina je ostatak od pečenja



Ukusno, iako je moglo i jednostavnije ;)

Zahvaljujući dobrom udjelu povrća i ne osobito masnom mesu ova pašteta nema puno kalorija i u obroku se sasvim lako može pojačavati s malo majoneze ili kao u ovom slučaju tartar umakom.

Sama teletina se ne osjeća osobito, ali sveukupni ukus namaza je sasvim zadovoljavajuć. Naravno, uz pojačivač okusa ovo bi bila još ukusnija pašteta.

U ovom obroku je bilo previše kiseline. Kiselkasta pašteta, kiseli tartar umak i jako kiselo povrće (zadnji ostatak od prošle zimnice koji predugo stoji). Puno je bolje s majonezom na namaz i svježim povrćem sa strane. Danas sam doručkovao upravo tako, na kukuruznom kruhom, s majonezom i svježom paprikom, ali mi se više nije dalo slikati i mijenjati post. Tko je pročitao do kraja mogao je naći sve bitno što sam htio reći o ovoj pašteti.


Komentari (7) - #

četvrtak, 22.08.2013. - 13:29

* Panirani sir i patlidžani ... 450 kcal



8 dag paniranog sira, Camembert (320 kcal / 10 dag)
30 dag patlidžana (20 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
0,05 dl suncokretovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol

- patlidžane nareži na ploške, posoli i prži na maslinovom ulju
- panirani sir kratko isprži na ulju


Praktičnost ponekada prevagne ;)

Radi se o gotovom paniranom siru koji se priprema vrlo brzo, a vrlo je ukusan. Što se kaže "topi se u ustima". Volim patlidžane, i ne smeta mi malo grkosti, dapače. Izostankom dodatnih začina svaka je namirnica došla do punog izražaja.

Obzirom da su predviđene kalorije gotovo potrošene na ove dvije namirnice nije bilo ozbiljnijeg prostora za još neku iz grupe kruh i zamjene (krumpir, tijesto, riža, ...). Eto, još jedna potvrda kako se odgovarajućom količinom i kombinacijom može biti u granicama i sa "jačim" namirnicama.



P.S. U svakodnevnoj prehrani atraktivna jela su ipak izuzetak, bar u mojoj.

Komentari (7) - #

četvrtak, 22.08.2013. - 00:09

* Teletina pod "pekom", mlinci i povrtna salata ... 640 kcal



15 dag teletine od vrata (160 kcal / 10 dag)
5 dag mlinaca (350 kcal / 10 dag)
0,1 dl suncokretovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, estragon
... 510 kcal

- teletinu nasoli, lagano naulji i stavi u vatrostalnu posudu, poklopi
- peci u pećnici 1 sat i 15 minuta na 250 stupnjeva (na pola okreni) *
- mlince razlomi, pofuri u slanoj kipućoj vodi, ocijedi
- zapeci na masnoći od pečenja, na kraju začini estragonom

* pečeno je 1,15 kg mesa sa kostima (80 dag mesa)

20 dag paprike i paradajza (20 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, jabučni ocat, bijeli papar
... 130 kcal


Teleća vratina je jedan od boljih izbora za "peku" ;)


Obiteljski nedjeljni ručak uvijek podrazumijeva kompromise. Po mom bi išao krumpir i neko povrće u samu "peku", ali i ovako je bilo odlično, dapače, a lijepo je malo i promijeniti.


Zašto je išao bijeli papar u salatu?
Samo zato što mi je bio pri ruci (na stolu),
dok je ručni mlinac za papar često "u obilasku" ;)



Zadovoljan sam njime. Melje solidno i dovoljno brzo, keramički mehanizam, može se regulirati finoća, lijepo je dizajniran, ergonomičan, spremnik za papar je taman, ima svjetla koja ničemu osobitom ne služe, ali su zgodna, a baterije se ne troše prebrzo.



P.S. Gledam ovih dana recepte za razna jela i moram priznati da ih na netu ima čitavo more, dapače, za moj ukus i previše. Puno ih je gotovo istih, a većina su po mojim kriterijima iznad prihvatljive granice kompliciranosti. Puno truda, sastojaka, suđa, ... vremena, a odlični rezultati se dobe i onim najjednostavnijim metodama pod pretpostavkom da imamo kvalitetne namirnice i bar osnovno znanje o kuhanju. Napravio sam paštetu od preostale teletine i naravno, pod utjecajem izrečenoga, bespotrebno zakomplicirao, ali dobro, još sam mladac (mladi mulac), bar za one koji se bliže stotki.

Komentari (2) - #

utorak, 20.08.2013. - 16:50

* Namaz od inčuna, tost, paradajz, paprika i grčki jogurt ... 450 kcal


5 dag namaza od inčuna (230 kcal / 10 dag)
5 dag integralnog tosta (250 kcal / 10 dag)
25 dag paradajza i paprike (20 kcal / 10 dag)
1,5 dl jogurta grčkog tipa (110 kcal / 10 dag)
sol, ljuti salsa umak


Namaz od inčuna (za 30 dag):
20 dag inčuna ** (90 kcal / 10 dag)
5 dag senfa (80 kcal / 10 dag)
0,5 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, peršin

- očisti ribu (odreži glave)
- kuhaj u slanoj vodi 20 minuta (stavi u kipuću)
- filetiraj (dok su tople stisni okomito postrance)
- dodaj senf, ulje, papar, peršin, usitni sjeckalicom

** količina inčuna je vagnuta nakon čišćenja, kuhanja i filetiranja, svježe ribe je bilo oko 0.5 kg


Praktičan obrok bogat dobrim, a ni ukusa ne manjka ;)

Ovo je uvodni recept za riblji namaz. Napravljen je prema preporuci iz posta "Pašteta od srdela" gdje možete naći sve detalje originala.

Nisam siguran da mi senf odgovara u ovom namazu. Istina, da viskoznost, ali ovaj koji sam koristio (rustika) je uzeo više okusa nego mi se sviđa, a stavio sam ga znatno manje nego je predloženo u izvornom receptu.

Kada ću raditi sljedeći riblji namaz umjesto senfa će ići neko povrće, a možda i malo zakiselim. Umjesto kuhanja mogao bi ispeći u pećnici. Kako god, sa ovim se stvarno može igrati, a sve što se dobije je nutritivno vjerojatno znatno prihvatljivije nego gotovi namazi, tj. paštete.


Sama sjeckalica je vrlo učinkovita, a skroz jednostavna, što je za mene dobitna kombinacija.





Navodno je univerzalna. Ako dobri bog da i to ćemo vidjeti. Nakon maslina i inčuna slijedi namaz od teletine pod "pekom".



P.S. Grčki tip jogurta je hit. Zašto? Ukusan je, kao jogurt preporučen od nutricionista, a kalorije se i ne spominju baš. Ovaj koji sam ja koristio ima ih 110 na 10 dag, a na tržištu su i još masniji, vrlo blizu kiselom vrhnju koje je 140 kcal. Eto, zato polako, tj. pomalo.

Komentari (8) - #

ponedjeljak, 19.08.2013. - 16:59

* Namaz od maslina na tostu i paprike ... 290 kcal



5 dag namaza od maslina (250 kcal / 10 dag)
5 dag integralnog tosta (250 kcal / 10 dag)
20 dag paprika (20 kcal / 10 dag)
sol, kapare, kečap

Namaz od maslina (20 dag - za 4 porcije):
17 dag maslina bez koštica (140 kcal / 10 dag)
0,3 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
peršin

- usitni sjeckalicom za povrće
preporuka: za svaki slučaj masline prethodno prereži na pola


Intenzivno ukusno ;)

Koristio sam otkoštene masline s paprikom u sredini. Bile su dovoljno slane same po sebi. Vrlo rado bi ubacio i češnjak, ali eto, nije zgodno s obzirom da namaze pretežno jedem za doručak. Kečap obično donosi dodatni okus, dok u ovom slučaju primarno je u funkciji ublažavanja intenziteta.



P.S. Nova sjeckalica - novi namazi.

Komentari (7) - #

subota, 17.08.2013. - 20:15

* Skuša, krumpir i tikvice pod "pekom" ... 550 kcal



15 dag skuše (170 kcal / 10 dag)
20 dag krumpira (80 kcal / 10 dag)
20 dag tikvica (20 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol
... 550 kcal

- očisti i nareži povrće, složi u vatrostalnu posudu, posoli, naulji
- očisti i posoli ribu, stavi na povrće, lagano naulji, poklopi
- peci u pećnici 1 sat na 220 stupnjeva (za 2 porcije)


Ova matrica omogućuje puno dobrih kombinacija ;)



P.S. Ženin i moj kulinarski rukopis se često najlakše raspoznaju po začinima.


Komentari (6) - #

petak, 16.08.2013. - 11:49

* Frigana patarača, salata od paradajza i paprike, uz teran ... 630 kcal



20 dag patarače (80 kcal / 10 dag)
2 dag oštrog brašna (350 kcal / 10 dag)
0,1 maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
... 320 kcal

- ribu očisti, osuši, pobrašni i kratko prži na ulju

20 dag paradajza (20 kcal / 10 dag)
10 dag paprike (20 kcal / 10 dag)
0,1 maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, aceto balsamico, kapare
... 150 kcal

2 dl crnog vina, terana (80 kcal / 10 dag)
... 160 kcal


Vratio sam se s mora u Zagreb, vrijeme je za ribu ;)



Patarača je za mene list, ali dobro, i kako god, bila je odlična.



Vrlo ukusna, i lako se čisti, i prije prženja, i kod samog jela. Možda je nije trebalo baš obezglaviti, ali eto, praktičnost nerijetko prevagne estetiku.





Da sam kupio žutu papriku, ljepše bi se vidjela u salati, ali nisam. Da sam imao malvaziju, vjerojatno bi nju izabrao, a ne teran, ali baš sam imao teran, a k tome sam ga se i uželio. Što je problem s finim vinima? To što su fina? Ne! To što su vina? Ma kakvi, tj. uopće nema problema s njima, ali ima s ljudima koji se ne znaju stati nakon jedne čaše!



Na moru su u điru bile skroz jednostavne stvari poput konzervi skuša i tune, ili naresci, uz svježe povrće i kruh ili tost. Bilo je i dosta voća. Ono nešto "toploga" je uglavnom bilo tuđih ruku djelo, pa neću o tome. Naši su tek špageti sa šugom i ovčjim sirom.



Jesam li na moru vidio rodu? Nisam, ali u Maksimiru jesam čaplju.



Svojevremeno su me neki optuživali da pojedem sve što slikam, ali eto, ova je dostojanstvena ptica nastavila svoj život i nakon malo neobaveznog druženja s tako "opakim" tipom kao što sam ja.

Komentari (8) - #

četvrtak, 15.08.2013. - 00:16

* Proso na mlijeku s aronijom, Marinirani som i povrće, Salata od sira i povrća ... 1470 kcal

Komentari (12) - #

petak, 09.08.2013. - 13:51

* Namaz od patlidžana, Rižoto s teletinom i Špageti s haringom ... 1530 kcal

Komentari (7) - #

srijeda, 07.08.2013. - 22:08

* Vepar na grilu i riža s mahunama ... 510



15 dag vepra (120 kcal / 10 dag)
5 dag riže (350 kcal / 10 dag)
20 dag mahuna (30 kcal / 10 dag)
0,1 maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, češnjak


Vepar zvuči dobro, ali ovo nije bilo dobro ;)

Meso je bilo u pacu preko noći, ali s obzirom na to da nije ispalo dobro ne vidim razloga ići u detalje. Vepar je bio suh i krt, nimalo podatan za jelo. Iako pomalo specifičan, okus nije bio intenzivan i za to pretpostavljam da je dobro. Mahune s rižom su bile odlične. Na ulju je zapržen češnjak, a onda su se dinstale mahune. Na kraju su se pomiješale s kuhanom rižom. Da se od istih sastojaka napravio rižoto vjerujem da bi ukupni dojam bio puno bolji. Izgleda da je ovaj komad mesa bio od buta. Realna je mogućnost da bi vratina od vepra ispala puno bolje na gril tavici.


P.S. Klasični lovački gulaš od divljači je vrhunsko jelo,
pa i onda kada se uopće ne koristi divljač.


Komentari (12) - #

subota, 03.08.2013. - 15:59

* Mliječni namaz sa slanim srdelama na kukuruznom kruhu i masline ... 500 kcal



3 dag slanih srdela (200 kcal / 10 dag)
5 dag mliječnog namaza s povrćem (230 kcal / 10 dag)
10 dag kukuruznog kruha (250 kcal / 10 dag)
5 dag crnih maslina (140 kcal / 10 dag)
svježi ružmarin


Zanimljivo nadopunjujući okusi, od prvog do zadnjeg ;)

Nisu trebale biti crne masline, ni mliječni namaz s povrćem. Kruh je mogao biti bilo koji. Da sam imao svježeg bosiljka vlasca, ... možda ne bi bio ružmarin. Ali eto, to su baš namirnice koje sam imao.

Komentari (7) - #

petak, 02.08.2013. - 08:40

* Lungić, krumpir i tikvice pod „pekom“ ... 500 kcal



15 dag lungića (140 kcal / 10 dag)
20 dag krumpira (80 kcal / 10 dag)
20 dag tikvica (20 kcal / 10 dag)
0,1 maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, ljuta tucana paprika

- očisti, nareži, pomiješaj, začini
- poklopljeno peci 1 sat na 200 stupnjeva
- na pola izvadi i promiješaj


Blage tikvice dale su dostatnu sočnost,
kao i prostor okusima krumpira i mesa ;)


Postoje dvije osnovne vrste „peke“. Jedna se bazira na mesu i krumpiru, i u njoj je nužna masnoća, i ova druga s povrćem. Ta druga je sličnija kuhanom, dok je prva bliže klasičnom pečenju. Svaka ima svojih prednosti i draži, zato ih volim obje, ali trenutno mi više odgovara povrtna varijanta.

Imamo dodatnu pećnicu na lođi, pa ne grije kuhinju, tj. kuću i savršena je za ljeto. Žena je odradila sve bitno, i zato je začinjeno umjereno. Radile su se dvije porcije. Za jednu bi bilo dovoljno kraće vrijeme pečenja.



P.S. Mnogi ljudi na spomen lungića (teletine, bakalara, ...) paušalno zaključe da su ovakva jela skupa, ali u navedenim količinama to jednostavno nije tako, tj. porcija koju vidite na fotografiji je koštala oko 13 kn, što po mojim kriterijima nije puno za solidan ručak. Uostalom, neki jeftiniji doručak i skromna večera, dati će i više nego prihvatljiv dnevni prosjek, ali dobro, pravo je da svatko misli što želi.

Komentari (5) - #

četvrtak, 01.08.2013. - 07:31

Arhiva:

06/17  • 05/17  • 04/17  • 03/17  • 02/17  • 01/17  • 12/16  • 11/16  • 10/16  •  9/16 •  8/16  •  7/16  •  6/16  •  5/16  •  4/16  •  3/16  •  2/16  •  1/16  •  12/15 •  11/15 •  10/15 •  9/15 •  8/15 •  7/15 •  6/15 •  5/15 •  4/15 •  3/15 •  2/15 •  1/15 •  12/14 •  11/14 •  10/14 •  9/14 •  8/14 •  7/14 •  6/14 •  5/14 •  4/14 •  3/14 •  2/14 •  1/14 •  12/13 •  11/13 •  10/13 •  9/13 •  8/13 •  7/13 •  6/13 •  5/13 •  4/13 •  3/13 •  2/13 •  1/13 •  12/12 •  11/12 •  10/12 •  9/12 •  8/12 •  7/12 •  6/12 •  5/12 •  4/12 •  3/12 •  2/12 •  1/12 •  12/11

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se