minus40kg ... kalorijski restoran

blog

* Otvoren je virtualni KALORIJSKI RESTORAN minus40kg - Dobrodošli!


Jelovnik

Komentari (13) - #

nedjelja, 30.06.2013. - 13:18

* Mljevena plećka, žganci i paradajz sos sa koprom ... 520 kcal



10 dag svinjske plećke (230 kcal / 10 dag)
5 dag kukuruzne krupice (350 kcal / 10 dag)
20 dag sjeckanog paradajza (20 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 kcal)
sol, biber, svježi kopar

- samelji plećku, začini solju i paprom, pa prži na maslinovom ulju
- pod kraj dodaj sjeckani paradajz i kopar, kada zakipi gotovo je
- u 4 x slane vode skuhaj žgance, izlij u kalupe i zapeci u pećnici

Dosta mi kompliciranja, nije to za svaki dan ;)

Krenuo sam raditi medaljone od sitno mljevenog mesa i krušnih mrvica, ali taman mi u pola posla riknula električna sjeckalica, i neka je, nikada nisam ni bio zadovoljan s njom. Kada sam je tražio naišao sam na kalupe za mafine i odmah mi na pamet pali žganci oblikovani u tim kalupima. Pripremio sam svih 6, tj. prstom prešao uljem, ali žganaca je ispalo ni za 2 puna. Zašto kopar u sosu? Pa zato jer ga imam koliko hoćeš. Moje drage kumice na placu nisu škrtarile, pa sada ti potroši. Išao bi tu i luk ili češnjak, bosiljak ili peršin, đumbir, a možda i baš danas kupljena pasta od tamarinda, ... i sto drugih čuda, ali iskreno rečeno meni dojadilo više komplicirati. Ako se netko pita kako je ovo ispalo, samo ću reći da je bilo izvrsno.



P.S. Nema više ovog oblika, dosta, bar za neko vrijeme.


Komentari (12) - #

subota, 29.06.2013. - 01:34

* Lignje, krumpir, luk, krastavci, vrhnje, kopar i crno ... 700 kcal


15 dag jadranskih lignji (80 kcal / 10 dag)
20 dag crvenog mladog krumpira (80 kcal / 10 dag)
10 dag luka (40 kcal / 10 dag)
1,5 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar

25 dag svježih krastavaca (10 kcal / 10 dag)
1 dl kiselog vrhnja, plavo (140 kcal / 10 dag)
kopar

1 dl crnog vina (80 kcal / 10 dag)

- krastavci su naribani, ocijeđeni, pomiješani sa vrhnjem i začinjeni koprom
- lignje i krumpir su pečeni u pećnici (otklopljeno) 40 minuta na 200 stupnjeva

Dijeta i vino ne ide zajedno, ali lignje i vino, idu jako dobro ;)

Možda zvuči neobično, ali uz vrhunske lignje, pa čak i krumpir neupitne klase, okosnica ideje za ovaj obrok je bila salata od krastavaca, i baš točno tih sastojaka koje sam naveo.






P.S. Kada me razni "veseljaci" opletu,
ne boli me, ali prijatelj, i to još s pokrićem,
da nisam lak na oprostu, možda bi i zamjerio ;)

Komentari (19) - #

četvrtak, 27.06.2013. - 18:01

* Mesni sir, tikvice i paradajz ... 480 kcal


10 dag mesnog sira (285 kcal / 10 dag)
30 dag tikvica (20 kcal / 10 dag)
20 dag paradajza (20 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, origano

- pirjaj (poklopljeno) tikvice i paradajz na maslinovom ulju, posoli
- pirjaj 20 min., povremeno promiješaj, pod kraj začini origanom
- mesni sir peci 5 minuta na gril tavici

Tikvica i paradajz su domaći, a mesni sir je naravno iz Bavarske. Uz origano ovo je jelo bilo vrlo podatnog i nježnog okusa. Pirjalo se 20 minuta samo zato što je tada ishlapila sva tekućina koju je povrće pustilo.

Volim kada dobro jelo uz gotovo neznatne izmjene bude još bolje ;)





Druga porcija je napravljena tako da su sve namirnice rađene zajedno. Prvo je išlo malo mladoga luka na maslinovo ulje, pa ribane tikvice i usitnjeni paradajz. Posolilo se. Dodao se na komade narezani mesni sir, te se poklopilo. Uz povremeno miješanje, pirjalo se oko 20 minuta. Pod kraj se dodalo puno svježeg peršina i netom mljeveni biber. Ova je kombinacija na kraju ispala bolja, i to u nekoliko elemenata.




P.S. Zadovoljstvo kontinuiranom tendencijom ka promjeni, naoko je kontradiktorno, ali i svakako zanimljivo iskustvo, dapače, tek tako ono dobiva svoj puni smisao. Ako nismo prerevni u postizanju savršenstva beskonačnim ponavljanjem istoga, ili ako si bogatstvo raznolikosti predstavimo višim dometom, doživljaj koji stvara iskorak sa utabanih staza nalik je onima koji su tako godili dok smo bili djeca, puni slobode i života. Nije bitna razlika kao razlika, bitna je odsutnost potrebe pustog repliciranja (fizičko-mehaničkog, emocionalnog, intelektualnog, duhovnog, ...), i opet, ne zbog samozatajnosti ili namirenosti ega, nego čisto zbog dizanja životne igre na jedan sadržajniji nivo, tj. za gotovo bar jednu dodatnu dimenziju. Znam, nekome će ovo zazvučati kao opravdanje za eventualno eskiviranje od odgovornosti, ali ona i nema drugu svrhu nego nas učiniti vezanima, a time i slabima, podložnima, svakako željeno usmjerenima, pa čak i ovisnima. Izvan dogovorenog konteksta svaka je misao istovremeno i pogodak i promašaj, tj. i sve i ništa, ili pak već nešto između, shodno doživljaju, ali i samim karakteristikama, promatrača. Mogao bi ovo lako biti završni odgovor na mnoge komentare, ali i sukus odgovora na odgovore u obliku komentara za ovaj ciklus. Obećanja dana sebi važnija su od onih kojima se pokušavamo vezati prema van. Eto, vjerujem da imam toliko toga za reći da mi nema druge do napokon zašutjeti.

Komentari (16) - #

srijeda, 26.06.2013. - 00:24

* Rižoto od ječma, korabe i plećke ... 560 kcal

10 dag svinjske plećke
5 dag ječma
20 dag mlade korabe
0,1 dl maslinovog ulja
sol, feferoni

- kratko isprži meso, pa onda i korabu izrezanu na kocke, posoli
- dodaj ječam, preli vodom (2,5 dl), posoli, poklopi
- pirjaj (poklopljeno) 40 min. (provjeravaj vodu, promiješaj povremeno)
- na pola dodaj lišće od korabe, nasjeckane feferone i peršin

Ovo nije jelo koje će se svakome svidjeti
... meni je bolje nego što izgleda ;)


3 feferona po porciji su sasvim dovoljno. Korabi je 40 min. bilo previše. Dodatno, trebalo ju je malo bolje očistiti (stabljika od listova i donji dio tvrde sredine). Vjerujem da ne bi bilo loše da se ječam kuhao odvojeno barem do pola, ili čak skroz, pa tek onda pomiješati.

Komentari (6) - #

ponedjeljak, 24.06.2013. - 20:47

* Plećka u varivu od krumpira, komorača i korabe sa vrhnjem i koprom ... 640 kcal


  • 10 dag svinjske plećke (230 kcal / 10 dag)
  • 15 dag mladoga krumpira (80 kcal / 10 dag)
  • 15 dag komorača (30 kcal / 10 dag)
  • 15 dag mlade korabe (30 kcal / 10 dag)
  • 1 dl domaćeg kiselog vrhnja (200 kcal / 10 dag)
  • sol, papar, svježi kopar

Priprema:

Sve se skuha, a pod kraj se doda vrhnje i začini. Dio povrća se može samljeti ako se želi dobiti dodatna gustoća.

U kuhanju postoje trikovi, maštovitost, kreativnost, ...
ali neosporno postoji i temelj, a to su dobre namirnice ;)


Jednostavno i ukusno, a malo mesa uopće nije smetalo, dapače, cijelom jelu dalo je puninu u smislu zastupljenosti osnovnih grupa namirnica od kojih i inače sastavljam obroke, a i držalo me sitim baš kao i svaki dobro uravnotežen i odmjeren obrok. Ovaj puta se ništa nije miksalo pa je juha bila rjeđa i zapravo sam je baš tako jeo. Prvo samu juhu, a onda povrće i meso (što je na fotografiji). Domaće vrhnje, koje je ipak nešto masnije od klasičnog plavog kiselog sam računao kao ono kalorijski jače, što nesumnjivo i je. Dalo je vrlo ugodan okus iako ga je bilo relativno malo u odnosu na ostale namirnice. Ovo se vjerojatno ne bi trebalo zvati varivom, ali sa druge strane, zašto ne, jer upravo takav tip cjelokupnog jela podrazumijevam varivom.

Lako je nešto zamisliti, pogotovo kada se vidi kako su nešto slično i drugi napravili. Tako je bilo i sa ovim žgancima sa koprom koji su zapečeni na ulju u gril tavici. Nisu dobili željeni reljefni oblik, a i sa koprom sam pretjerao, pa se žuta boja kukuruzne krupice skroz izgubila. Ono što je bilo dobro je to da su bili odlični.





Nadam se da ne mislite da sam prešao na "zimsku" prehranu zato što u postovima vidite namirnica koje su uobičajene u hladnije doba godine. Kako sam zimi jeo i ribu i plodove mora, piletinu, ... tako sada jedem i svinjetinu, pa i špek, ali sve se svodi na što manje količine i raznolikost. Ulje i dalje mjerim žličicom za lijek, tj. čepom. Ono gdje nema puno ograničenja je lagano povrće koje si priuštim kroz cijelu godinu. Naravno, redovno uživam i u voću. Ovih dana su to trešnje, borovnice, ...





P.S. Puno priče ponešto razjasni,
a nerijetko i zamuti, ali zna i tek umoriti.




Komentari (7) - #

ponedjeljak, 24.06.2013. - 09:12

* Pečenica od plećke, tjestenina, zelje ... 770 kcal


  • 20 dag pečenica od svinjske plećke (230 kcal / 10 dag)
  • 5 dag tjestenine (360 kcal / 10 dag)
  • 20 dag mladog zelja (20 kcal / 10 dag)
  • 0,1 dl ulja (900 kcal / 10 dag)
  • sol, papar


Priprema:

Kobasica je pečena na gril tavici na malo ulja. Tijesto je skuhano u slanoj vodi, a zelje naribano, pa dinstano na ulju, posoljeno na početku i pod kraj zapapreno.

Ovu su pečenicu radili vanzemaljci u nedostatku žita ;)


Nije svinjetina baš za ove vruće dane, ali kupio sam tu pečenicu kad i ćevape, a uz relativno male porcije i ona je malo pričekala na svoj red. Mlado zelje je napravljeno standardno kao za kupus flekice. I ovi kotači od tijesta su već bili objavljeni i ista je priča kao i za sve, tj. sve ide po malo, i polako, pa možda djeluje da svaki čas jedem nešto jedno te isto, a zapravo i nije baš tako.

Inače, sve što objavljujem ima mali pomak u odnosu na dnevni obrok, ...

Detalji nutritivne analize nisu pobudili baš neku pažnju. To me mrvicu zamislilo, ali i pomoglo u odluci za dalje. Eto, za grubo mi treba minuta, za detalje previše, a još je puno ideja koje želim realizirati ...




P.S. Potreba za podrškom je prirodna i razumljiva,
ali ipak nije dobro da je presudna za to što činimo.

Komentari (16) - #

subota, 22.06.2013. - 09:34

* Šiš ćevapi, krumpir i špinat sa koprom i češnjakom 640 kcal


  • 20 dag junećih šiš ćevapa (176 kcal / 10 dag)
  • 20 dag krumpira (77 kcal / 10 dag)
  • 20 dag mladog špinata (23 kcal / 10 dag)
  • 0,1 dl maslinovog ulja (884 kcal / 10 dag)

Priprema:

Šiš je pečen na gril tavici na malo ulja. Krumpir i špinat su kuhani na pari i posoljeni. Krumpir se servirao sa koprom, a špinat sa češnjakom. Povrće se polilo sa malo maslinovog ulja.


Ma volim ja i somun i kajmak, ali ... ;)


Nema previše smisla objašnjavati zašto je obrok ispao baš ovakav kakav je. Samo ću reći da mi raznolikost i dalje ostaje jedna od primarnih smjernica u sastavljanju menija. Ovo je jelo zapravo neobičan spoj žestine i podatne blagosti, neosporno izvan uvriježenih standarda, ali to uistinu nije bitno.



P.S.
Zanimljivog sadržaja uistinu ne fali,
ali vremena, novca, energije, ... o još kako,
i što nego pomno birati na što fokusiramo pažnju.

Komentari (18) - #

utorak, 18.06.2013. - 22:19

* Sendvič, kava, grejp i šiš ćevapi sa rižom, mrkvom i krastavcima ... 1300 kcal


  • 10 dag pečenih pilećih prsa (98 kcal / 10 dag)
  • 10 dag integralnog tosta (275 kcal / 10 dag)
  • 3 dag preljeva za salatu, lagana majoneza s jogurtom (324 kcal / 10 dag)
  • 10 dag kiselih krastavaca (11 kcal / 10 dag)

    P.S.1. Nije svijet sve naporniji,
    to se ja sve lakše umaram.


  • 15 dag junećih šiš ćevapa (176 kcal / 10 dag)
  • 5 dag riže (360 kcal / 10 dag)
  • 15 dag mrkve (41 kcal / 10 dag)
  • 15 dag svježih krastavaca (12 kcal / 10 dag)
  • 0,1 dl maslinovog ulja (884 kcal / 10 dag)
  • sol, bosiljak

Priprema:

Šiš je pečen na gril tavici na malo ulja. Riža i mrkva su skuhani, pa pomiješani sa ribanim svježim krastavcem. Sve je završno ugrijano na ulju na kojem su se pekli šiš ćevapi.

    P.S.2. Da je dan bio dobar znaš tek kada prođe,
    ili pak nešto malo, ili čak puno više, kasnije.



Negdje između je bila kava sa mlijekom,
a kasnije i grejp, i to je bilo to za taj dan.


Razne analize često potvrđuju upravo željeno ;)

Puno truda ne implicira nužnost ekvivalenta u postignuću, ma kako nas često uvjeravali upravo u to. Nerijetko se na gotovo nebitne detalje potroši gro vremena ili već nekog drugog resursa. Investicija i samo upravljanje svim entitetima nekog projekta ne mora nužno biti optimalno, ali inicijalni disbalans u pravilu vodi u lošem smjeru, i sveukupno gledano ozbiljno uvećava šanse za nezadovoljavajući krajnji rezultat. Stoga je dobar plan, ali i spremnost na njegovu pravovremenu reviziju, logičan slijed u uspješnoj realizaciji prvog koraka, a to je jasna vizija, koja ako se ne ostvarim ispada pusto sanjarenje.


Eto, ponekada cilj opravdava sredstva, ali bome ne uvijek.

Komentari (13) - #

ponedjeljak, 17.06.2013. - 00:33

* Sir, jogurt, paradajz i kopar ... 354 kcal


  • 20 dag svježeg sira (98 kcal / 10 dag)
  • 2 dl jogurta (61 kcal / 10 dag)
  • 20 dag paradajza (18 kcal / 10 dag)



Ljetno, lagano i osvježavajuće ;)


Sa vrhnjem umjesto jogurta mi je osjetno finije, ali baš sam htio ovakvu laganu kombinaciju. Paradajz mi je još jako skup, ali sve je bolji. Stavio bi još kopra, ali bi netko mogao reći da pretjerujem, pa onda nisam.




P.S. Ponos je sam vrh sante leda subjektivnosti.

Komentari (13) - #

subota, 15.06.2013. - 22:44

* Juneća pisanica, krumpir, mrkva i poriluk ... 500 kcal


  • 10 dag juneće pisanice (130 kcal / 10 dag)
  • 20 dag mladoga krumpira (80 kcal / 10 dag)
  • 20 dag mlade mrkve (40 kcal / 10 dag)
  • 10 dag poriluka (40 kcal / 10 dag)
  • 0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
  • sol, papar, češnjak

Priprema:

Sve se skuha, a pod kraj se dio povrća samelje da se dobije gustoća.
Začni se prema ukusu.


Što je to dobro, netko ponekada možda i sluti, a ja ... lutam,
... u moru trivijalnosti, alibija i puste ugode vlastitom egu ... ;)








P.S. Ovo je iz jedne druge priče, ali eto,
Ljudi smo, i baš ništa nije bitno, ako to nismo!


I da, nije kraj,
iako bi pronicljivo bilo pomisliti da je ;)



Komentari (12) - #

petak, 14.06.2013. - 21:49

* Sendvič od pečenih pilećih prsa na Bobotie afrički način ... 690 kcal


  • 4 dag pečenih pilećih prsa (120 kcal / 10 dag)
  • 4 dag ementalera (380 kcal / 10 dag)
  • 10 dag bijelog kruha (250 kcal / 10 dag)
  • 10 dag pikolo rajčica (20 kcal / 10 dag)
  • 5 dag crnih maslina (140 kcal / 10 dag)
  • 2 dag majoneze, mediteran (750 kcal / 10 dag)

Priprema:

Stvar mašte.


Nije loše, dapače,
ali nije ovo baš ni dobro.
Nije problem u tih 2 dag majoneze,
ali kako ostaviti ono što ostane i ostati miran ;)


Ma kako ovaj obrok bio blizu kalorijskih granica koje sam si postavio, ovakvim izborom namirnica i kombinacijama nisam skinuo kile. Ne kažem da ne treba jesti majonezu, friški bijeli kruh i aromatični sir, ali tko želi mršavjeti sigurno će to lakše postići keljem, zeljem i pustim žgancima, ne što su oni bez kalorija, ili loši, nego samo zato što je neke obroke i namirnice lakše održati u željenim granicama, dok to sa onima istinski zavodljivima to nije baš tako lako postići. Naravno, to je tek moje iskustvo, nekome super ide uz majonezu, i osobno, nemam ništa protiv, ali znam što je meni činiti


Bobotie afrički način je poglavito marketinški manevar proizvođača koji napominje da tu ima celera i gorušice i još par sitnica uz 97 % pečenih pilećih prsa. Kako god, ukusno i vrlo lijepo narezano i zapakirano (složeno u krug uz egzotične obrise žirafa i slonova), i ne baš jeftino.




P.S. Ni ego nije sit sve dok su oči gladne.





Update: Išao sam kupiti još jedan paket,
ali sam uz Bobotie našao začinjeno na Karoo i Sambesi afrički način.


Komentari (21) - #

srijeda, 12.06.2013. - 06:44

* Puretina, riža i mladi špinat ... 570 kcal


  • 15 dag purećih prsa (140 kcal / 10 dag)
  • 5 dag riže (350 kcal / 10 dag)
  • 25 dag mladoga špinata (20 kcal / 10 dg)
  • 0,15 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)

Priprema:

Riža je skuhana, a puretina pečena na naglo.
Špinat je dinstan na češnjaku i maslinovom ulju.


Volim jednostavno, ma kako to komplicirano zvučalo ;)


Kroz komentare vidim da na mene gledate pomalo kao na kuhara, koji valjda zna što radi, ali ja to uistinu za sebe ne mogu i ne želim reći. Eto, baš sam otvorio 85 postotnu tamnu belgijsku čokoladu. Svi su probali, ali samo se meni svidjela. Hoću reći, nemam vam ja blagog pojma, tek još jedan egocentrični blefer i pozer.



P.S.
Općenito,
forma privlači pažnju,
ali tek sadržaj je zadržava,
pa makar se samo o šećeru radilo.


Komentari (12) - #

utorak, 11.06.2013. - 00:13

* Gorgonzola, komorač, koraba i krumpir u gustoj juhi ... 520 kcal


  • 5 dag gorgonzole (330 kcal / 10 dag)
  • 15 dag krumpira (80 kcal / 10 dag)
  • 15 dag komorača (30 kcal / 10 dag)
  • 15 dag korabe (30 kcal / 10 dag)
  • 1 dl kiselog vrhnja (140 kcal / 10 dag)
  • sol

Priprema:

Povrće je očišćeno, usitnjeno, kuhano i posoljeno, a kasnije dijelom i samljeveno štapnim mikserom, uz dodatak vrhnja. Kod serviranja je dodana gorgonzola.


Komorač je uistinu aromatičan,
ali gorgonzola ne trpi konkurenciju ;)



Eto, ovoga puta fotografija ne dočarava istinsko bogatstvo okusa.



P.S. Ako je bit ne ponavljati greške, nisam naučio bitno.
Ako je bit igra, bome sam se, bogu hvala, naigrao.
I da, istina, nikada nisam ni pisao o kuhanju.


Komentari (24) - #

nedjelja, 09.06.2013. - 20:23

* But, komorač i mladi češnjak na divlje ... 630 kcal


Priprema:

But je pečen u pećnici.

Komorač je narezan na ploške i dinstan na maslinovom ulju i mladom češnjaku. Pri početku je dodano malo vode, a pod kraj puno začina.


Ne probati, i ne poigrati se u kuhinji, dosadno je ;)


Komorač je aromatičan.
Divljanje sa začinima ga je skroz ubilo.



P.S. Jesam baš zapeo za komorač?
Jesam, i nije to još sve :)))


Komentari (14) - #

subota, 08.06.2013. - 22:38

* Panirani oslić i pomfrit ... 810 kcal


  • 20 dag paniranog oslića (140 kcal / 10 dag)
  • 20 dag pomfrita (130 kcal / 10 dag)
  • 0,3 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)

Priprema:

Obje namirnice su bile smrznute. Prženo je na maslinovom ulju.


Nije presudan recept, važno je što želiš i što ti odgovara ;)


Eto, ovdje zapravo i nema recepta, ali svidjela mi se slična misao jednog tv kuhara i zato sam je stavio.

Na deklaraciji oslića i pomfrita su bile kalorije i ostali nutritivni podaci. Pokušalo se ispržiti na što manje ulja, ali svejedno je upravo od njega došao najveći broj pojedinačnih kalorija, što je inače velika iznimka u jelima koja objavljujem. Moglo bi se ovo napraviti u pećnici sa manje ulja, ali već je i ovako bilo dosta različito od onoga na što je većina navikla kod ovakvih jela kada se pripremaju na standardan način.







Salata od svježeg ribanog komorača i mini rajčica, začinjena mednim octom, maslinovim uljem, solju i paprom. Da, ovo je baš dobro i to mi treba i odgovara.



P.S.
Puno toga ostaje neprimijećeno.
Da li to znači da je nevažno?


Komentari (8) - #

subota, 08.06.2013. - 12:31

* Gozba: Orada, krumpir i vino, uz salatu od komorača, rikole i maslina ... 950 kcal


  • 35 dag orade (80 kcal / 10 dag)
  • 25 dag krumpira (80 dag / 10 dag)
  • 15 dag komorača (30 kcal / 10 dag)
  • 5 dag maslina (140 kcal / 10 dag)
  • 5 dag rikole (10 kcal / 10 dag)
  • 0,3 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
  • 1 dl vina (80 kcal / 10 dag)

Priprema:

Riba se pekla sa krumpirom u pećnici oko sat vremena. Sve je posoljeno i nauljeno. Kod posluživanja je dodan češnjak i maslinovo ulje.

Salata od komorača, rikole i maslina je napravljena sa maslinovim uljem i sokom limuna. Od začina se koristila samo sol i papar.

Lako je vjerovati u dijetu kada se jede riba i povrće,
ali eto, što god da jeli, kalorije se nakupe samo tako ;)


Ovaj sam obrok objavio baš zato da sasvim zorno prikažem kako malo veća ribica, malo ulja ovdje, malo ondje, pa malo povrća, par maslina, i tek pola čaše vina, od malo napravi puno. Prema sastojcima, trebala je ovo biti lagana večera, ali eto, ponekada je i u tjednu zgodno napraviti nedjeljnu gozbu. Naravno, ovakvi izleti me više ili manje odmaknu od cilja, i sve to preko mjere je isključivi razlog zašto još nisam ostvario željeni cilj.





P.S. Lud čovjek u svemu nađe nešto dobro!


Komentari (17) - #

petak, 07.06.2013. - 00:41

* Ovčji sir, slane srdele, paprika, rajčice i mladi češnjak na tostu ... 510 kcal


  • 3 dag ovčjeg sira (450 kcal / 10 dag)
  • 2 dag slanih srdela (300 kcal / 10 dag)
  • 5 dag integralnog tosta (250 kcal / 10 dag)
  • 20 dag paprika (20 kcal / 10 dag)
  • 10 dag rajčica (20 kcal / 10 dag)
  • 10 dag mladog češnjaka (40 kcal / 10 dag)
  • 0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)

Priprema:

Povrće se očistilo, usitnilo i dinstalo na maslinovom ulju. Posolilo se i zapaprilo netom mljevenim paprom. Na samom kraju se začinilo svježim peršinom. Grubo se naribao ovčji sir, te se umiješao kod serviranja. Završno su dodani i fileti slanih srdela.



Mladost zna biti ugodno podatna, ali i žilava ;)


Eto, nerijetko jelo bude spoj onoga što je ostalo od nekih drugih obroka uz pokoji sasvim prikladan dodatak. Osobno, u ovom bi jelu, radije stavio svježi bosiljak ili origano, nego peršin, ali to su gotovo pa zanemarive sitnice. To posebno vrijedi u nekom općem smislu gdje smo svi mi različiti i svakome paše nešto drugo, stoga nema se potrebe ni pokušavati pridržavati bilo čijeg tuđeg izbora. Iznimka nije obrok kao cjelina, nisu ni njegove sastavnice, baš kao ni kontekst samih prilika, tj. novca, raspoloživih namirnica, vremena koje nam je na raspolaganju, ...

Uvodna aluzija na mladost je išla na račun češnjaka koji više i nije baš toliko mlad, pa je zeleni dio ispao i solidno žilav. Da sam to pretpostavio, ili probao prije, narezao bi ga na sitnije, ali eto, budem valjda neki drugi puta.





P.S. Kupio sam komorač. Probao sam ga sirovog i vrlo me ugodno iznenadio.

Komentari (15) - #

srijeda, 05.06.2013. - 18:31

Varivo od graška, korabe i vrhnja sa koprom i ovčjim sirom ... 540 kcal


  • 4 dag ovčjeg sira (450 kcal / 10 dag)
  • 20 dag graška (80 kcal / 10 dag)
  • 20 dag korabe (30 kcal / 10 dag)
  • 1 dl kiselog vrhnja (140 kcal / 10 dag)

Priprema:

Koraba se očistila i narezala. Korišteni su i listovi. Skuhana je u malo vode zajedno sa mladim graškom. Posolilo se i zapaprilo svježe mljevenim paprom. Pola povrća je izmiksano (štapnim mikserom) sa vodom u kojoj se kuhalo. Dodano je vrhnje i svježi kopar. Vraćeno je na vatru i kada je ponovno provrilo bilo je gotovo. Naribao se paški ovčji sir i umiješao kod serviranja.

Kada ideš u lov, šumu, plac, ...
nikada ne znaš sa čime ćeš se vratiti ;)


Dobar plan sa lakoćom podnosi prilagodbu u svrhu optimalne realizacije cilja. Tako je prošao i moj zadnji plan. Što je tjedan više odmicao to se više mijenjalo, pa se dobar dio namirnica nije uopće nabavio, a slijedno su izostala i neka jela. Ono što je bitno, poštivala se kalorijska granica i raznolikost. Bilo je puno povrća, uz nešto sira, ribe i ribljeg, a nije falilo ni dobrog voća (grejp, jagode, mango, datulje. suhe šljive, ... jabuke). Dosta je namirnica bilo domaće i baš prvoklasno, a nije izostalo ni praktičnosti smrznute i dijelom obrađene hrane. Zadovoljan sam, ali ipak neću nastaviti sa praksom kontinuirane izrade tjednih planova. Pokušati ću nešto malo drugačije, šire i u startu fleksibilnije, a sukladno uvodno naglašenoj činjenici.




P.S. Ovo je današnja pizza sa paškim sirom i slanim srdelama ;)

Komentari (21) - #

nedjelja, 02.06.2013. - 23:11

Arhiva:

06/17  • 05/17  • 04/17  • 03/17  • 02/17  • 01/17  • 12/16  • 11/16  • 10/16  •  9/16 •  8/16  •  7/16  •  6/16  •  5/16  •  4/16  •  3/16  •  2/16  •  1/16  •  12/15 •  11/15 •  10/15 •  9/15 •  8/15 •  7/15 •  6/15 •  5/15 •  4/15 •  3/15 •  2/15 •  1/15 •  12/14 •  11/14 •  10/14 •  9/14 •  8/14 •  7/14 •  6/14 •  5/14 •  4/14 •  3/14 •  2/14 •  1/14 •  12/13 •  11/13 •  10/13 •  9/13 •  8/13 •  7/13 •  6/13 •  5/13 •  4/13 •  3/13 •  2/13 •  1/13 •  12/12 •  11/12 •  10/12 •  9/12 •  8/12 •  7/12 •  6/12 •  5/12 •  4/12 •  3/12 •  2/12 •  1/12 •  12/11

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se