minus40kg ... kalorijski restoran

blog

* Trobojni kotači sa dagnjama i šampinjonima na maslacu i češnjaku ... 480 kcal


  • 15 dag mesa dagnji (70 kcal / 10 dag)
  • 5 dag tjestenine (360 kcal / 10 dag)
  • 20 dag šampinjona (20 kcal / 10 dag)
  • 2 dag maslaca (750 kcal / 10 dag)

Spoznaja ljepote jednostavnosti vrijedan je poklon ;)


Zanimljiva tjestenina. Jedan dio je standardnog sastava, drugi sa špinatom, a treći sa rajčicom. Naravno, oblik je ono što ga čini baš posebnim. Dalo bi se zgodno iskoristiti u maštovitim dekoracijama, ali eto, bio sam gladan, pa je tako kako već je. Šampinjoni na maslacu nisu neobični, dagnje su možda i mogle biti, ali nisu, bile su baš dobre.










P.S. Držim se plana koliko mogu, i ide to dobro, ali ima i pokoja izmjena. Kupio sam kozice, a ne škampe. Danas je umjesto pice napravljena kisela juha od paradajza, vrhnja i kopra, a uz lignje je išla riža umjesto ječma i tikvice umjesto patlidžana. Eto, to su kompromisi plana i realnosti, ali sve bitno je u željenim okvirima.

Komentari (13) - #

petak, 31.05.2013. - 00:31

* Tjedni raspored obroka (1700 kcal dnevno): 27.05. - 02.06.2013. - bez mesa



Na fotografiji je skuša sa slanutkom i mini rajčicom ;)

Fokus je primarno na realizaciji plana,
sa što manje bespotrebnih odstupanja i priče,
ali uz naglasak na kontroli kalorija kao sukusu težnje.

P.S. I naravno, što više šetnje, bicikla, vježbanja ...








Komentari (22) - #

ponedjeljak, 27.05.2013. - 00:39

* Mladi kozji sir, bob i tikvice na maslacu i češnjaku sa koprom ... 510 kcal

Prijedlog pripreme:

Na maslacu se pirja (poklopljeno) bob i tikvice oko pola sata. Na početku se doda češnjak, kasnije sol i papar. Kada je gotovo doda se ribani mladi kozji sir i kopar, promiješa se i ostavi poklopljeno još 5 minuta, prije nego se servira.

Koliko sam puta radio ovo jelo do sada?
Nijednom! - Zašto?
Pa nije mi došla na red ta kombinacija namirnica ;)

Komentari (25) - #

petak, 24.05.2013. - 07:30

* But, bob i blitva ... 500 kcal

     
Prijedlog pripreme:

Na tavicu ide ulje, pa blitva i meso. Posoli se i poklopi. Čim se sve zapari doda se bob. Pirja se poklopljeno oko 40 minuta. Povremeno se promiješa, a po potrebi i podlije vodom. Pod kraj se začini.


Bobu nisu guljene kožice, pa je malo čvršći, što mi ne smeta ;)

Komentari (17) - #

utorak, 21.05.2013. - 20:09

* Sir, vrhnje, mladi luk, bučino ulje i svježi kopar ... 510 kcal

  • 20 dag svježeg kravljeg sira (120 kcal / 10 dag)
  • 1 dl vrhnja (140 kcal / 10 dag)
  • 10 dag mladog luka (40 kcal / 10 dag)
  • 0,1 dl bučinog ulja (900 kcal / 10 dag)
Volim vikendom otići do placa, i osjetiti štih domaćeg ;)

Komentari (19) - #

ponedjeljak, 20.05.2013. - 00:31

* Dnevni meni 2: Pahuljice i voće, bakalar pod pekom i tikvice sa ovčjim sirom ... 1690 kcal


Dobre šablone su jednostavne i podatno primjenjive ;)

P.S. Alkohol u principu ne bi preporučio.
Onima kojima nešto više znači, teško će ostati na čaši,
nezainteresiranima, i ne treba, i definitivno je bolje da je baš tako.

Komentari (22) - #

petak, 17.05.2013. - 00:05

* Dnevni meni 1: Sendvič, grah s kobasicom i povrće sa mozzarellom ... 1650 kcal

Kada sredim dizajn izgledati će to drugačije, ali eto, polako ;)

Komentari (18) - #

nedjelja, 12.05.2013. - 22:13

* Pileća prsa, njoki i povrće na maslacu ... 470 kcal




10 dag pilećih prsa (120 kcal / 10 dag)
10 dag mini njoka (150 kcal / 10 dag)
20 dag bebi mrkve, bokule i cvjetače (25 kcal / 10 dag)
2 dag maslaca (750 kcal / 10 dag)
sol, češnjak, papar, peršin, ekstragon


Nježno, lagano i ukusno, pravo jelo za tople dane ;)

Mini njokima treba tek par minuta, kao i bijeloj piletini, a korišteno je smrznuto povrće, tako da je ovaj obrok bio vrlo brzo gotov.

Povrće je kupljeno za gustu juhu, ali tako je lijepo izgledalo da ga nismo imali srca izmiksati. Sa piletinom i njokima je trebao biti patlidžan, ali eto, ostao je za neko sljedeće jelo. Tako je to, planiraš jedno, ispadne drugo, ali ideja je da obrok bude što više i što češće u prihvatljivim okvirima, a u ovom slučaju sve bitno je i više nego zadovoljeno, baš kao da je tako planirano.



P.S. Očito bi mogao ovako do u nedogled, ali ne da mi se. Eto, nemam više ništa na lageru. Gledam broj svojih postova u nekim blog kategorijama, i što je previše ni sa putrom više ne može proći, ma kako dobar bio. Ako je istina da volim raznolikost, nešto ću već značajnije promijeniti, makar formu, ma kako nebitna bila, ali prvo mi valja malo razmisliti, valjda. Kako god, neću ništa ozbiljnije najavljivati, kamoli obećavati, ionako sam previše puta napravio stoto ili još češće, isto što i prije, a tek ponekada, i baš ništa. Da, kada bi istinski priznao da je dovoljno jesti gladan, već odavno ne bi imao što reći.



Komentari (17) - #

petak, 10.05.2013. - 00:24

* Teletina, krumpir, paprika i mladi luk pod pekom ... 480 kcal




15 dag nemasne teletine (110 kcal / 10 dag)
20 dag krumpira (80 kcal / 10 dag)
10 dag paprike (20 kcal / 10 dag)
10 dag mladog luka (40 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja
sol


Peka je ponekada vatrostalna zdjela sa poklopcem, pa u pećnicu ;)

Sočnost koja se postiže pekom sa više povrća je izvanredna. Radi se o sasvim drugom okusu i teksturi nego je to slučaj kada se radi suha peka u koju ide samo nauljeno meso i krumpir. Ta druga varijanta ispadne bliže standardnom pečenju i meni osobno je vrlo draga, ali kao što sam puno puta naglasio volim raznolikost, a ova varijanta kuhanja u vlastitim sokovima je vrlo prihvatljiva i poželjna opcija. Paprika da malo grkosti, a mladi luk smanji potrebu za dodatnim začinima.



P.S. Ovo je bio nedjeljni ručak.
Eto koliko zapravo kaskam sa objavom, a požurio sam se.




Komentari (14) - #

srijeda, 08.05.2013. - 19:19

* Šunka, grah i špinat ... 470 kcal




10 dag kuhane rolane šunke (260 kcal / 10 dag)
10 dag kuhanog graha (80 kcal / 10 dag)
20 dag mladoga špinata (20 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, češnjak, kim, piment


Šunku nikako potrošiti, a imam još jednu. Eto što su ti akcije ;)

Na vruće ulje je prvo išla šunka, pa ubrzo i špinat. Lagano je krčkalo, poklopljeno, zapravo se kuhajući u vlastitoj pari. Kada je špinat splasnuo došao je i grah zajedno sa tekućinom u kojoj je bio u konzervi. Čim sam ga očistio i nasjeckao, dodao sam i svježeg češnjaka, a onda i kim. Pod sam kraj je išao svježe mljeveni piment.

Mladi špinat, svjež i mirišljav, na kraju je bio malo grk, što mi uopće nije smetalo, dapače.

Kuhana rolana šunka mi je finija kada se dodatno malo isprži. Izgubi se onaj vodeno masni dio kojim je lagano prošarana. Naravno, da se radi o nekoj skupljoj i kvalitetnijoj šunki toga ne bi ni bilo, ali kao što rekoh, akcija je akcija. Ako se netko sjeti da bi bilo bolje sa pršutom, lungićem, ili bakalarom, teletinom, janjetinom, ... vjerovati ću mu, ali tko hoće može vjerovati meni da je ovo bilo skroz ukusno jelo i vrlo prihvatljive cijene, pače, ispod 10 kn obrok, a ima sve potrebno.



Komentari (6) - #

srijeda, 08.05.2013. - 07:08

* Lungić, njoki i mahune na maslacu ... 500 kcal




10 dag lungića (140 kcal / 10 dag)
10 dag krumpirovih mini njoka (150 kcal / 10 dag)
20 dag svježih mahuna (30 kcal / 10 dag)
2 dag maslaca (750 kcal / 10 dag)
sol, češnjak, papar


Pirjano je na domaćem maslacu i ispalo je izvrsno ;)

Svježe mahune se ne mogu uspoređivati sa smrznutima. Jednostavno, to su meni različite namirnice. Zanimljivo je kako zapravo stalno ima nešto čime se može upotpuniti svakodnevna prehrana. Tu mislim i na mini njoke, a posebno na putar kupljen na placu.

P.S. Jela koja sam radim imaju osjetno više začina.



Komentari (13) - #

ponedjeljak, 06.05.2013. - 17:17

* Šunka, grah, mladi luk i rajčica na salatu ... 490 kcal




10 dag kuhane šunke (260 kcal / 10 dag)
10 dag kuhanog graha (80 kcal / 10 dag)
10 dag mladog luka (40 kcal / 10 dag)
10 dag cherry rajčica (20 kcal / 10 dag)
0,1 dl bučinog ulja (900 kcal / 10 dag)
aceto balsamico, piment, papar


Zašto ovdje nema ni zrna soli?
Zaboravio sam ;)


Vikend daje mogućnost da doručak odskače od svakodnevne rutine.



Komentari (13) - #

subota, 04.05.2013. - 14:29

* Losos i paprika ... 550 kcal




20 dag odreska lososa (200 kcal / 10 dag)
30 dag paprike (20 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)


Ovo je oblik obroka koji se grubo uklapa u Paleo dijetu ;)

Radilo se u gril tavici. Korištena je raznobojna mesnata paprika. Moglo bi ovako nešto biti i češće kada im bude sezona. I miris i okus su vrlo ugodni. Neću preći ni na kakvu novu, kao ni staru dijetu. I dalje ostajem na tezi da je umjereno i raznoliko, sa što manje petljanja oko pripreme, najprihvatljiviji i na duži rok realno ostvariv način prehrane.



Komentari (12) - #

petak, 03.05.2013. - 19:41

* Grah sa kobasicom ... 560 kcal




10 dag dimljene kobasice (340 kcal / 10 dag)
20 dag kuhanog graha (80 kcal / 10 dag)
10 dag poriluka (40 kcal / 10 dag)
10 dag rajčice (20 kcal / 10 dag)


Ovaj je grah bio izvrstan prvi dan, drugi još bolji, treći neće dočekati ;)

Neću više davati recepte, a ni ocjene. Za kalorije je bitno koliko se čega stavi. Uvijek možete sve skuhati, ako vam se da i prekuhati, a možete i ostaviti polusirovo, za to što pokušavam apostrofirati, zapravo je svejedno. Isto vrijedi i za začine. Osobno, u zadnje vrijeme, koristim vrhunske, i u većim količinama, ali to je tek osobni gušt, valjda i zadovoljenje taštine, u navedenom kalorijskom kontekstu, skroz nebitno.



P.S. Krenuo sam u redizajn stranice, ali eto, ipak, ne da mi se.



Komentari (11) - #

četvrtak, 02.05.2013. - 22:03

Arhiva:

06/17  • 05/17  • 04/17  • 03/17  • 02/17  • 01/17  • 12/16  • 11/16  • 10/16  •  9/16 •  8/16  •  7/16  •  6/16  •  5/16  •  4/16  •  3/16  •  2/16  •  1/16  •  12/15 •  11/15 •  10/15 •  9/15 •  8/15 •  7/15 •  6/15 •  5/15 •  4/15 •  3/15 •  2/15 •  1/15 •  12/14 •  11/14 •  10/14 •  9/14 •  8/14 •  7/14 •  6/14 •  5/14 •  4/14 •  3/14 •  2/14 •  1/14 •  12/13 •  11/13 •  10/13 •  9/13 •  8/13 •  7/13 •  6/13 •  5/13 •  4/13 •  3/13 •  2/13 •  1/13 •  12/12 •  11/12 •  10/12 •  9/12 •  8/12 •  7/12 •  6/12 •  5/12 •  4/12 •  3/12 •  2/12 •  1/12 •  12/11

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se