minus40kg ... kalorijski restoran

blog

* Šlag i šumsko voće ... 260 kcal



10 dag šlaga (180 kcal / 10 dag)
15 dag šumskog voća (50 kcal / 10 dag)
- crveni i crni ribizl, jagode, kupine, maline i borovnice


Da bi mršavio, moram osjećati glad!


P.S. Iako iznimka, ovo je šlag za kraj jednog koncepta ;)


Komentari (22) - #

subota, 27.04.2013. - 07:20

* Mozzarella, slane srdele, makaroni i tikvice ... 490 kcal



5 dag mozzarelle (230 kcal / 10 dag)
2 dag slanih srdela (300 kcal / 10 dag)
5 dag tjestenine (360 kcal / 10 dag)
20 dag tikvica (20 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, češnjak, papar

- tjestenina se skuha u slanoj vodi
- na maslinovom ulju se kratko proprži češnjak
- dodaju se tikvice i dinstaju oko 20 minuta, posole se i zapapre
- tikvicama se umiješaju ocijeđeni makaroni i usitnjena mozzarella
- servira se uz slane srdele


Naravno, ovo je koncept, a moguće nijanse su bezbrojne ;)

Eto, to je ono što cijelo vrijem pokušavam ovdje reći. Puno je mogućnosti i u okviru sasvim skromne kulinarske vještine, pa i raznih zdravstvenih ograničenja, pravaca ili čisto osobnih izbora, mogu se dobiti vrlo maštoviti, ukusni i prihvatljivi obroci.

okus: 9
nutritivno: 9
jednostavno: 9
ukupna ocjena: 9 (/10)



Komentari (7) - #

četvrtak, 25.04.2013. - 22:12

* Srca, grah i mladi luk ... 500 kcal



10 dag purećih srca (130 kcal / 10 dag)
25 dag kuhanog graha (80 kcal / 10 dag)
20 dag mladog luka (40 kcal / 10 dag)javascript:%20void(0);
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, piment

- na ulju se pirjaju (poklopljeno) srca i mladi luk, oko 20 minuta
- na pola se doda kuhani grah, začini se solju i mljevenim pimentom


Svijet je sve manji i zato mi je iz Meksika stigao jamajkanski papar ;)




"Začin mirisa između papra, klinčića, muškatng oraščića i cimeta,
dok je okus sličan papru, ali puno blaži." ... sa neta



Za probu sam koristio i cijela zrna, ali u ovom jelu je bolje da se piment zdrobi u mužaru. Nisam osjetio neku eksploziju egzotičnih okusa, ali sasvim se lijepo uklopio u jelo koje je imalo nekoliko zanimljivih i komplementarnih nijansi. Za pripremu je korištena omiljena inox tavica sa staklenim poklopcem. Pirjanjem je sve ostalo više kao kuhano na pari. Znam, neće biti ništa slično u kuharicama opće priznatih kuhara, ali eto, meni je takav način pripreme trenutno vrlo prihvatljiv i koristim ga kada god mogu.

Ne želi svatko jesti iznutrice, i to poštujem, ali vjerujem da je u kontekstu raznolikosti sasvim u redu povremeno imati i tu vrstu namirnica na jelovniku. Obzirom da je paket imao pola kile, ostatak je išao u paštetu. I prezentirano jelo, i paštetu, jesti ću sam, jer eto, moji ukućani su dovoljno srčani i bez srca na jelovniku ;)


okus: 8
nutritivno: 8
jednostavno: 9
ukupna ocjena: 8,3 (/10)



Komentari (9) - #

srijeda, 24.04.2013. - 22:47

* Pečenica, mrkva i tikvice ... 490 kcal



5 dag pečenice (340 kcal / 10 dag)
20 dag mrkve (40 kcal / 10 dag)
30 dag tikvica (20 kcal / 10 dag)
0,2 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
češnjak, sol, papar

- na ulju se isprži češnjak pa se dinstaju (otklopljeno) tikvice oko 20 minuta, začine se solju i paprom
- naribana mrkva se dinsta na ulju 10 minuta, posoli se
- pečenice se peku u gril tavici oko 15 minuta


Nije standardno usklađen omjer grupa namirnica,
ali kalorijski prolazi, a sam okus je solidan ;)


Eto, ove male pečenice od kojih svaka ima 5 dag su potrajale, a kupio sam ih samo pola kile. Kada sam pitao mesara da li su svježe i mogu li se lediti, rekao je da su rađene noć prije od svježe tranširanog mesa, i da se bez problema mogu smrznuti, ali da ih je najbolje ispeći odmah i zaliti pivom, a i samu količinu je nekako gledao sa podsmjehom, ili se bar meni tako činilo. Ja sam ih ipak zaledio i trošio po malo. Imao sam vrijednu pomagačicu, pa nisam pojeo ni pola. Zapravo, bojim se da bi se i moja najdraža ženica sasvim lako složila sa mesarom, ali te priče su ipak za neki drugi blog.

okus: 8
nutritivno: 4
jednostavno: 6
ukupna ocjena: 6 (/10)



Komentari (12) - #

utorak, 23.04.2013. - 19:45

* Lignje, batat i kelj ... 510 kcal



20 dag lignji (80 kcal / 10 dag)
20 dag batata (90 kcal / 10 dag)
20 dag kelja (40 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
svježi češnjak, fisch-gewurzsalz (mješavina začina)

- na vrelo ulje baciti češnjak, malo zapržiti pa dodati lignje i povrće
- pirjati (poklopljeno) 25 minuta, uz povremeno miješanje i dolijevanje vode po potrebi, začiniti


Da bi obroci bili nutritivno prihvatljivi nužni su neki kompromisi ;)

Okus je bio bliži kuhanom. Batat je bio čak malo i prekuhan. Trebao je ići na pola pripreme, a ne odmah ili je sve zajedno trebalo kraće pirjati. Lignja nije ispala onako dobra kao zna biti kod nekih drugih načina pripreme. Kelj je bio čisto u redu. Dobri začini itekako obogate okus, a ovima je to odlično uspjelo. Obzirom da je mješavina, ograničavajući faktor u njemu je jedino sol.

okus: 7
nutritivno: 10
jednostavno: 8
ukupna ocjena: 8,3 (/10)






fisch-gewurzsalz: jodirana morska sol, roza papar, peršin, timijan, crni papar, narančina kora, ekstrakt limuna, bijeli papar, češnjak, zeleni papar, kvasac (pšenica), sečuanski papar







Komentari (14) - #

nedjelja, 21.04.2013. - 00:17

* Pureća prsa i francuska salata ... 510 kcal



10 dag purećih prsa (130 kcal / 10 dag)
20 dag francuske salate (180 kcal / 10 dag)
0,025 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
limun, sol, wild-gewurz (korijander, piment, crni papar, bobice smreke, kim)

- pureća prsa se namoče u limunovom soku na par sati
- ispeku se na roštilju ili u gril tavici, na minimumu masnoće
- kada su gotova, posole se i začine mješavinom začina "wild-gewurz"
- puretina se servira uz francusku salatu


Zašto se za ovo jelo mora obavezno koristiti "wild-gewurz"?
Pa naravno da ne mora, ali eto, baš sam ga kupio jučer, pa se moralo ;)


Kiselo od limunove marinade daje zanimljiv okus i zgodnu sočnost, a mješavina začina koju spominjem je baš lijepo obogatila ovaj obrok. Da bi to bilo tako nije ga dovoljno staviti tek u tragovima.

Uz kilu gotove francuske je išla termo rukavica i mozzarella, pa čak i popust. Eto, tako je to kada se rješavaju robe pred istek roka, a ja bi možda uzeo i bez svega toga, jer tako često pokušavam kupiti vrijeme.





Dan ranije se jelo isto samo sa piletinom. Razlika je tek 10 kcal.


okus: 7
nutritivno: 5
jednostavno: 9
ukupna ocjena: 7 (/10)

P.S. Ovaj puta sam ocjenjivao ukupno jelo (baš kao i svaki puta do sada). Samo meso i začini bi dobili značajno veću ocjenu. Da je francuska domaća, ocjena bi bila veća za okus i nutritivnu komponentu, ali i puno manja za jednostavnost.


Komentari (14) - #

petak, 19.04.2013. - 21:02

Pileća prsa, kroketi i ajvar ... 500 kcal




15 dag pilećih prsa (120 kcal / 10 dag)
10 dag krumpirovih kroketa (120 kcal / 10 dag)
10 dag ajvara (110 kcal / 10 dag)
0,1 dl ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, estragon

- pileća prsa ispeći na roštilju (ili gril tavici), posoliti
- krokete ispržiti na malo ulja
- piletinu začiniti ekstragonom i servirati uz krokete i ajvar


Dobar ajvar može poboljšati i dobro jelo ;)

Isprobana je nova gril tavica. Prvi test je položila. Iako skroz malo, ipak je korišteno i nešto ulja. Poučen lošim iskustvom prvog pečenja na suho u novoj inox tavici nisam htio odmah riskirati. Na gotove krokete koji, kada se naprave na vrlo malo ulja, imaju ukus pire krumpira sam se već navikao i sve su mi bolji. O domaćem ajvaru neću trošiti puno riječi, samo ću reći da je izvrstan.

okus: 9
nutritivno: 8
jednostavno: 9
ukupna ocjena: 8,7 (/10)


P.S. Nije teško primijetiti da ocjene dajem dosta proizvoljno, pa bi mi bilo drago da im i date upravo takvu težinu.



Komentari (8) - #

četvrtak, 18.04.2013. - 20:56

* Laks kare, ječam i kelj sa vlascem ... 490 kcal



10 dag laks karea (140 kcal / 10 dag)
5 dag ječma (350 kcal / 10 dag)
20 dag kelja (40 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, svježi vlasac, 2 dl vode

- na maslinovom se naglo zaprži meso
- doda se ječam, pa vode i rezani kelj, posoli se
- pirja se (poklopljeno) oko 40 minuta
- pod kraj se doda sjeckani svježi vlasac


I dobra kombinacija može ispasti loše ;)

Sve je dobro zamišljeno, ali je realizacija malo zapela. Meso nije bilo one kvalitete koju sam pretpostavljao, a ječmu je bilo premalo tekućine pa je ostao na suhom i malo zagorio. Ni svježi vlasac nije uspio popraviti dojam. Kelj je bio malo grk, ali to mi nije smetalo. Prvobitno je zamišljeno da se radi sa bakalarom, a ne svinjetinom, ali plan se igrom slučaja promijenio. Eto, splet okolnosti ponekada rezultira jelom koje treba što prije zaboraviti, ili što prije ponoviti na način koji će eliminirati nepotrebne nedostatke.

okus: 2
nutritivno: 7
jednostavno: 7
ukupna ocjena: 5,3 (/10)



P.S. Možda ne izgleda tako, a nije tako ni ispalo,
ali ovo je u osnovi zapravo sasvim u redu obrok, dapače ;)



Komentari (15) - #

srijeda, 17.04.2013. - 20:55

* Namaz od bakalara, tost, masline i rotkvice ... 430 kcal




5 dag integralnog tosta (250 kcal / 10 dag)
5 dag namaza od bakalara (280 kcal / 10 dag)
10 dag maslina (140 kcal / 10 dag)
10 dag rotkvica (20 kcal / 10 dag)


Ovo biram kao okvirnu matricu standardnog doručka ;)

Namaz koji sadrži mesnu komponentu uz masnoću, u kombinaciji sa tostom ili kruhom i svježim ili ukiseljenim povrćem čini jednostavan i prihvatljiv spoj grupa od kojih i inače sastavljam obroke. Lako je moguće da će idući puta biti nešto više krušnoga, jer eto, čak i kalorijski prostor postoji.


Namaz od bakalara
30 dag fileta bakalara (80 kcal / 10 dag)
0,5 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
0,5 dl limunovog soka (30 kcal / 10 dag)
sol, peršin

- na maslinovom ulju je pržen bakalar, 15 minuta
- začinjen je solju i pod kraj peršinom
- samljeveno je štapnim mikserom uz dodatak maslinovog ulja i ocijeđenog limuna


Dobilo se 25 dag namaza što iznosi izvrsnih 280 kcal na 10 dag ;)

okus: 9
nutritivno: 9
jednostavno: 9
ukupna ocjena: 9 (/10)



Komentari (15) - #

utorak, 16.04.2013. - 19:45

* Dagnje, makaroni i blitva ... 420 kcal



15 dag mesa dagnji (70 kcal / 10 dag)
5 dag makarona (360 kcal / 10 dag)
20 dag mlade blitve (20 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, češnjak, papar

- na maslinovom ulju se kratko isprži usitnjeni češnjak
- doda se meso dagnji i narezana blitva, posoli se, poklopi i pirja 20 minuta
- za to se vrijeme skuha tjestenina u slanoj vodi
- makaroni se ocijede i umiješaju sa blitvom i dagnjama
- završno se začini netom mljevenim paprom


Nježno, ali i snažno, gotovo senzualno ;)

okus: 8
nutritivno: 8
jednostavno: 8
ukupna ocjena: 8 (/10)



P.S. Puno pričam, a zapravo volim šutjeti kao riba.





Komentari (19) - #

nedjelja, 14.04.2013. - 23:10

* Purica, mlinci i mladi luk na masti, uz ekstragon ... 450 kcal



10 dag purećih prsa (140 kcal / 10 dag)
5 dag mlinaca (350 kcal / 10 dag)
10 dag mladog luka (40 kcal / 10 dag)
1 dag svinjske masti (900 kcal / 10 dag)
sol, ekstragon

- na masti se pirja (poklopljeno) odrezak purećih prsa, oko 10 minuta, posoli se
- meso se izvadi, pa se pirja (poklopljeno) mladi luk (narezan na ploške), isto oko 10 minuta
- u međuvremenu se mlinci izdrobe i prokuhaju par minuta u slanoj vodi (stave se tek u kipuću vodu)
- mlinci se ocijede i zapeku na pirjanom luku (otklopljeno) oko 10 minuta
- serviraju se mlinci i mladi luk, a meso se prije serviranja ponovno naglo ugrije na tavici i začini ekstragonom


Na neke stvari više neću gubiti vrijeme,
jedna od njih je opravdavanje oko svinjske masti ;)


Osim možda malo. Eto, 1 dag masti (1 žličica) po porciji je kalorijski ekvivalent čepu ulja (isto 1 dag, tj. 0,1 dl). Mlinci na tako malo masti neće biti ono na što ljudi pomisle kada se spomenu mlinci, ali ... svakome na volju.

okus: 8
nutritivno: 5
jednostavno: 7
ukupna ocjena: 6,3 (/10)


Komentari (8) - #

subota, 13.04.2013. - 21:45

* Pureća prsa, mozzarella, kukuruz, brokula i cvjetača ... 520 kcal



5 dag mozzarelle (230 kcal / 10 dag)
10 dag purećih prsa (140 kcal / 10 dag)
10 dag kuhanog kukuruza šećerca (110 kcal / 10 dag)
10 dag brokule (30 kcal / 10 dag)
10 dag cvjetače (30 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, češnjak, papar

- puretina se usitni, posoli i naglo poprži na maslinovom ulju
- doda se brokula i cvjetača, posoli, poklopi i pirja pola satra
- doda se kukuruz iz konzerve i mozzarella
- završno se začini paprom i servira


Nešto više namirnica, ali ugodno komplementarnih ;)

Koristili su se smrznuti pureći odresci od prsiju. Bilo mi je dobro kao da su svježi. Jelo se radilo za dvoje. Žena je dodala na kraju još maslinovog ulja na svoju porciju. Da je okus moje bio takav ocjena bi bila veća, ali eto, kako sve dobro uskladiti i ostati u prihvatljivim kalorijskim granicama.

okus: 8
nutritivno: 8
jednostavno: 8
ukupna ocjena: 8 (/10)


Komentari (9) - #

petak, 12.04.2013. - 19:38

* Hrenovke, leća, i mahune na češnjaku i maslacu ... 500 kcal



5 dag pilećih hrenovki (260 kcal / 10 dag)
20 dag kuhane leće (80 kcal / 10 dag)
20 dag mahuna (30 kcal / 10 dag)
2 dag maslaca (750 kcal / 10 dag)
sol, češnjak

- skuhaju se hrenovke i mahune
- očisti se češnjak i isprži na maslacu
- doda se povrće i hrenovke


Hrenovke su na lošem glasu, ali ... ;)

Korištene su smrznute mahune i leća iz konzerve. Takve sitnice dosta olakšaju pripremu. Čak i za narezati češnjak treba malo dobre volje i truda. Zahvalan sam kada mi obrok, ili bar neki dio, odradi netko drugi. Eto, zato je u ovom jelu puno češnjaka. Da sutra nije radni dan češnjak i maslac uopće ne bi pržio nego bi ih samo umiješao u povrće. Inače, puno povrća sa lakoćom upije malo maslaca i na kraju se baš i ne osjeti prema očekivanju.

okus: 7
nutritivno: 4
jednostavno: 8
ukupna ocjena: 6,3 (/10)


Komentari (15) - #

četvrtak, 11.04.2013. - 23:24

* Pečenica, krumpir, šampinjoni i pelati ... 530 kcal



5 dag pečenice (440 kcal / 10 dag)
15 dag krumpira (80 kcal / 10 dag)
15 dag šampinjona (20 kcal / 10 dag)
15 dag pelata (20 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
0,5 dl bijelog vina (80 kcal / 10 dag)
sol, papar

- očiste se šampinjoni i krumpir
- krumpir se nareže na kockice
- na maslinovom ulju se pirjaju kobasica, krumpir i šampinjoni, povrće se posoli
- nakon 20 minuta se otklopi, dodaju se pelati i vino, zapapri se
- krčka se otklopljeno dok višak tekućine ne ishlapi


Ala kotlovina, ali ipak ... ;)

Kotlovinu radim u vrijeme sezonske paprike i paradajza, i izvrsna je, ali eto, probao sam i ovako. Vino sam mogao i ne računati, obzirom da je ishlapilo, ali i nije moralo. Kiselina konzerviranih pelata je malo ubila okus, ali sve u svemu prolazan obrok za običan dan u tjednu.

okus: 6
nutritivno: 4
jednostavno: 7
ukupna ocjena: 5,7 (/10)


Komentari (8) - #

srijeda, 10.04.2013. - 22:08

* Pečenica, šampinjoni. mladi luk i pire od korabe ... 450 kcal



5 dag pečenice (440 kcal / 10 dag)
30 dag šampinjona (20 kcal / 10 dag)
20 dag korabe (30 kcal / 10 dag)
5 dag mladog luka (40 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, ekstragon

- kobasica, šampinjoni i mladi luk se pirjaju na maslinovom ulju oko 20 minuta, povrće se posoli
- sve se začini ekstragonom
- koraba se očisti, nareže na kockice i skuha u slanoj vodi, ocijedi i zgnječi u pire i završno kratko zapeče na soku od pirjanja, čime pokupi i sav preostali ekstragon


Pirjanje je dobar spoj prženja, kuhanja i pečenja ;)

Koraba je dijelom ostala hruskava u nekim komadićima u sredini i to joj je dalo posebno zanimljiv štih. Mladi luk je dodao malo živosti, ali ekstragon je definitivno dao dušu ovom jelu.

okus: 7
nutritivno: 7
jednostavno: 7
ukupna ocjena: 7 (/10)


Komentari (8) - #

utorak, 09.04.2013. - 22:24

* Kobasica, kruh, grah, luk i bučino ulje ... 540 kcal



5 dag istarske dimljene kobasice (440 kcal / 10 dag)
5 dag raženog kruha (250 kcal / 10 dag)
10 dag kuhanog graha (80 kcal / 10 dag)
5 dag luka (40 kcal / 10 dag)
sol, papar

- kobasica se skuha
- grah, luk i bučino ulje idu na salatu


Kod jače hrane reduciram količine ;)

Ovakvu kobasicu je malo šteta kuhati i tu vodu baciti, ali eto, baš je tako ispalo.

okus: 8
nutritivno: 3
jednostavno: 9
ukupna ocjena: 6,7 (/10)


Komentari (11) - #

ponedjeljak, 08.04.2013. - 20:44

* Gorgonzola, riža, grašak i vrhnje ... 530 kcal



4 dag gorgonzole (330 kcal / 10 dag)
5 dag smeđe riže (350 kcal / 10 dag)
10 dag graška (80 kcal / 10 dag)
10 dag vrhnja (140 kcal / 10 dag)
sol, češnjak, peršin

- riža se skuha u slanoj vodi
- napravi se umak od vrhnja i gorgonzole
- umiješa se kuhani grašak
- začini se češnjakom i peršinom


Češnjak sam gnječio i baš me išlo ;)

okus: 7
nutritivno: 6
jednostavno: 9
ukupna ocjena: 7,3 (/10)


Komentari (10) - #

nedjelja, 07.04.2013. - 21:53

* Špageti sa ajvarom i kajmakom ... 460 kcal



5 dag integralnih špageta (360 kcal / 10 dag)
10 dag ajvara (110 kcal / 10 dag)
3 dag kajmaka (570 kcal / 10 dag)
sol

- špageti se skuhaju u slanoj vodi
- ajvar se zagrije, umiješaju se špageti i kajmak


Teško se može pripremiti brži topli obrok od ovoga ;)

Ajvar mi je bolji hladan nego ugrijan. Kajmak se uz okuse ajvara ne osjeti dovoljno.

Neka iduća kombinacija špageta će ići bez ajvara, a sa kajmakom ću još probati.

okus: 5
nutritivno: 7
jednostavno: 9
ukupna ocjena: 7 (/10)


Komentari (8) - #

subota, 06.04.2013. - 22:02

* Bakalar, kroketi, ajvar i krastavci ... 500 kcal



20 dag fileta crnog bakalara (80 kcal / 10 dag)
15 dag krumpirovih kroketa (120 kcal / 10 dag)
5 dag ajvara (110 kcal / 10 dag)
15 dag kiselih krastavaca (10 kcal 7 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, mravinac

- fileti ribe se usitnjene u blenderu i pomiješaju sa ajvarom
- začini se solju, paprom i origanom, te se smjesa formira u pljeskavicu
- pljeskavica i kroketi se lagano pirjaju na maslinovom ulju 20 minuta
- kiseli krastavci se narežu i dodaju kod okretanja pljeskavice


Pomalo neobičan obrok uobičajene kalorijske vrijednosti ;)



Komentari (12) - #

petak, 05.04.2013. - 20:59

* Jaja, batat i mladi luk ... 500 kcal



10 dag jaja (150 kcal / 10 dag)
20 dag batata (90 kcal / 10 dag)
20 dag mladog luka (40 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar

- batat je očišćen i nariban, mladi luk je narezan na ploške
- pirjano je na maslinovom ulju 15 minuta, posoljeno
- kuhana jaja su očišćena i narezana na ploške
- završno je začinjeno paprom


Uskrs na stolu nerijetko potraje i danima nakon ;)

Niti je batat morao biti nariban, niti bi bilo lošije da jaja jesu, ali to su nijanse o kojima sve manje razmišljam. Kalorijski, nutritivno, dijetalno, načinom pripreme i ukusom, meni skroz prihvatljivo jelo, dapače.


Komentari (7) - #

četvrtak, 04.04.2013. - 21:40

* Gusta juha od šampinjona sa gorgonzolom i koprom ... 250 kcal



2 dag gorgonzole (330 kcal / 10 dag)
20 dag šampinjona (20 kcal / 10 dag)
1 dl kiselog vrhnja (140 kcal / 10 dag)
sol, kopar, 2 dl vode

- šampinjoni se operu i skuhaju u slanoj vodi (10 min.)
- samelju se štapnim mikserom
- doda se vrhnje, pa se vrati da zakipi
- umiješa se kopar i usitnjena gorgonzola


Uz male promjene dobila se vrlo ukusna gusta juha ;)

Za razliku od jučer, kuhalo se otklopljeno i u deci vode manje. Nije se toliko pjenilo. Gorgonzola je ovaj puta bila zamjenska, tj. topljeni sir u trokutićima koji se prodaje pod nazivom "a' la gorgonzola". Kopra nije falilo.


Komentari (7) - #

srijeda, 03.04.2013. - 20:22

* Juha od šampinjona i vrhnja ... 180 kcal



20 dag šampinjona (20 kcal / 10 dag)
1 dl kiselog vrhnja (140 kcal / 10 dag)
sol, kopar, 3 dl vode

- šampinjoni se operu i skuhaju u slanoj vodi (10 min.)
- samelju se štapnim mikserom
- doda se vrhnje i kopar, pa se vrati da zakipi


Lagana juha je jedan od prihvatljivijih međuobroka ;)

Iz nekog razloga, pjene nije falilo, dapače. Možda bi bilo bolje da se kuhalo otklopljeno. Korišteni su smrznuti šampinjoni. Većinu začina ne treba previše polako trošiti, jer im dužim stajanjem ponestane okusa, pa i onda kada su skroz dobro zatvoreni.


Komentari (11) - #

utorak, 02.04.2013. - 20:09

Arhiva:

04/17  • 03/17  • 02/17  • 01/17  • 12/16  • 11/16  • 10/16  •  9/16 •  8/16  •  7/16  •  6/16  •  5/16  •  4/16  •  3/16  •  2/16  •  1/16  •  12/15 •  11/15 •  10/15 •  9/15 •  8/15 •  7/15 •  6/15 •  5/15 •  4/15 •  3/15 •  2/15 •  1/15 •  12/14 •  11/14 •  10/14 •  9/14 •  8/14 •  7/14 •  6/14 •  5/14 •  4/14 •  3/14 •  2/14 •  1/14 •  12/13 •  11/13 •  10/13 •  9/13 •  8/13 •  7/13 •  6/13 •  5/13 •  4/13 •  3/13 •  2/13 •  1/13 •  12/12 •  11/12 •  10/12 •  9/12 •  8/12 •  7/12 •  6/12 •  5/12 •  4/12 •  3/12 •  2/12 •  1/12 •  12/11

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se