minus40kg ... kalorijski restoran

blog

* Janjetina sa raštikom, mrkvom i krumpirom ... 520 kcal



10 dag janjetine (240 kcal / 10 dag)
20 dag krumpira (80 kcal / 10 dag)
20 dag mrkve (40 kcal 7 10 dag)
20 dag raštike (20 kcal 7 10 dag)
sol, češnjak

- janjetina se ostavi u komadu (sa kostima), posoli se
- stavi se u lonac sa vodom u kojoj se kuha
- kako se koje očisti i nareže, dodaje se povrće, posoli
- po potrebi se doda još vode da sve bude prekriveno
- poklopi se i lagano kuha sat vremena


Lešo zvuči možda manje dobro, ali ... ;)

Raštika je specifična. Mlada, manjih listova i duže kuhana biti će dovoljno dobra bez da joj se odstranjuje sredina. Za ovu koju sam imao odrezala se samo peteljka. Korišten je onaj dio janjetine prvi do buta. Nije bilo puno kostiju. Količina u receptu je za čisto meso. Dalo bi se ovdje puno toga ovako ili onako, ali sve češće se uvjeravam da je najjednostavnije za mene sasvim u redu, dapače.


Komentari (18) - #

subota, 30.03.2013. - 09:21

* Janjetina na luku i njoki ... 580 kcal



10 dag janjetine od buta (240 kcal / 10 dag)
10 dag krumpirovih njoka (170 kcal / 10 dag)
20 dag luka (40 kcal / 10 dag)
0,1 dl ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar u zrnu

- janjetina se očisti od kosti, nareže na srednje kocke i isprži kratko na ulju
- doda se luk narezan na polovice, sol, papar u zrnu i malo vode
- poklopi se i lagano krčka sat i pol, povremeno se promiješa i podlije po potrebi
- kada je gotovo umiješaju se njoki skuhani u slanoj vodi


Dužim kuhanjem se izgubi intenzivan okus janjetine ;)

Mi ovaj recept zovemo Budiša, jer ga je baš moj imenjak dao u nekoj emisiji, s time da u originalu ide riža, a ne njoki. U toj standardnoj kombinaciji smo uživali dan ranije, a i nakon ovoga slijedi janjetina. Ta zadnja u ciklusu će biti sa raštikom.


Komentari (16) - #

srijeda, 27.03.2013. - 23:43

* Janjetina, grah i mladi luk ... 570 kcal



10 dag janjetine od buta (240 kcal / 10 dag)
20 dag kuhanog graha (80 kcal / 10 dag)
20 dag mladog luka (40 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar

- meso se nareže na manje komadiće
- na maslinovom ulju se naglo (5 min.) sa svih strana isprži meso
- doda se narezani luk i ocijeđeni grah, posoli se i poklopi
- pirja se još 15 minuta na srednje laganoj vatri
- zapapri se, promiješa i servira


Zanimljiv i ukusan spoj pomalo različitih jela ;)

Od jednog buta je ispalo 1,2 kg čistog mesa i oko 80 dag otpada, tj. kosti i privage. U kupljenom komadu je bila i kila rebra sa kostima.


Komentari (14) - #

nedjelja, 24.03.2013. - 13:59

* Zaključci o mršavljenju



1. Ja to želim.
2. Trebam dovoljno sna.
3. Trebam ostvariv plan za par dana.
4. Jednostavni obroci se lako kalorijski kontroliraju.
5. Izbjegavati jesti kada sam sit, a jednako tome, i izgladnjivanje.
6. Potrebno je na vrijeme nabaviti kvalitetne namirnice.
7. Pravovremena priprema eliminira pogreške.
8. Ako ima pogreška, neka su iznimke.
9. Potrebna je akcija, a ne priča.
10. Svjesnost mogućnosti.
11. Izbaciti izgovore.
12. Ustrajnost.
13. Kreni.


Ovo bi napisao kao akcijski plan na početku,
ali i trenutno završni zaključci su isti ;)

Jedina bitna istina:
Mršaviš kada unosiš manje kalorija nego ih potrošiš!

Razmišljanja:
- Tjelesna aktivnost uz kontroliranu prehranu najviše može pomoći.
- Višak kila, ... nezadovoljstvo, ... bolest, ... sve su to poruke života.
- U dijeti si sam. Sam si sebi problem napravio, sam ćeš ga i riješiti.
- Dobre navike stečene mršavljenjem bi trebale biti trajno usvojene.
- Ma kako nevjerojatno zvučalo, izbor je najvećim dijelom na meni.



P.S. Zahvaljujem na podršci.



Komentari (23) - #

petak, 22.03.2013. - 22:53

* Purica i mlinci sa umakom od brusnica ... 590 kcal



10 dag purećeg zabatka bez kožice (140 kcal / 10 dag)
5 dag mlinaca (350 kcal / 10 dag)
0,1 dl ulja (900 kcal / 10 dag)
3 dag brusnica, sušenih (280 kcal / 10 dag)
5 dag naranče (40 kcal / 10 dag)
0,5 dl crnog vina (80 kcal / 10 dag)
1 dag šećera (400 kcal / 10 dag)
sol, papar, naranča, cimet, muškatni oraščić

- purica se posoli i stavi u vatrostalnu posudu, naulji se i poklopi
- peče se 1 sat na 200 stupnjeva (cijeli pureći zabatak sa kosti)
- mlinci se skuhaju u slanoj vodi, ocijede, pa zapeku u pećnici na soku od pečenja
- napravi se umak od brusnica, šećera, ribane narančine kore, soka naranče, cimeta i muškatnog oraščića i crnog vina, zapapri se


Slatki poljubac Zagorja i Amerike ;)

Nešto je to složenije rađeno, ali nadam se da sam sveo na prihvatljivu mjeru, ne izostavivši ništa bitno. Hvala ženo i sine, bilo je vrlo ukusno i nadasve posebno.


Komentari (11) - #

četvrtak, 21.03.2013. - 22:16

* Laks kare sa graškom, kiselim zeljem i paradajzom ... 450 kcal



10 dag dimljenog laks karea (140 kcal / 10 dag)
20 dag graška (80 kcal / 10 dag)
20 dag kiselog zelja (20 kcal / 10 dag)
10 dag pelata (20 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
češnjak, papar

- kiselo zelje je nasjeckano i dinstano na ulju i češnjaku
- kada se počelo malo sušiti dodani su pelati, grašak i meso
- začinjeno je paprom


Ostaci jela/otvorenih konzervi/djelom iskorištene glavice zelja ...
sasvim se lijepo mogu kombinirati u neke nove obroke ;)


Kako to već biva kod stvarne svakodnevne kuhinje, ovo je još jedno jelo koje je produkt okolnosti, tj. onih obroka koji su mu prethodili. Kalorijski i nutricionistički korektno, a čak i gastronomski sasvim prihvatljivo, dapače. Naravno da bi mnoge druge kombinacije bile prirodnije, ali to si mogu priuštiti restorani, oni koji objavljuju samo izabrane obroke, ili pak oni kojima nije teško bacati. Eto, pokušavam baš svemu dati dignitet korisnosti u realnom vremenu.

Ženi je bilo finije nego je pretpostavljala, ali svejedno nije mogla svoju porciju pojesti do kraja. Zanimljivo je da se ta vrsta sitosti pojavljuje samo kod određene vrste obroka, ali dobro, to je već neka sasvim druga tema. Kako god, njezin višak je završio u namazu (samljeveno štapnim mikserom) za moj doručak idućeg jutra.





Komentari (11) - #

srijeda, 20.03.2013. - 22:52

* Riblja juha ... 200 kcal



5 dag bijele ribe (80 kcal / 10 dag)
2 dag riže (350 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
začini

- količine ribe i riže su procijenjene prema jednoj porciji (od 4 ukupno)


Jednostavno i ukusno, iz kategorije smrznutih gotovih jela ;)

Po pripremi, nije daleko od juhe iz vrećice, ali lijepi komadi ribe ipak daju dodatnu dimenziju. U pakiranju su dvije vrećice, jedna sa ribom i rižom, i druga sa začinima. Obje idu u litru vruće vode, i kuha se 15 minuta. Prema preporuci proizvođača, dodalo se i malo maslinovog ulja. Da se dodao i peršin, ne bi se pogriješilo.





P.S. Nemojte se iznenaditi ako naiđete na koju kost, ali eto, tako je to sa ribom, i bilo bi čudnije da je uopće nema, nego da je ponešto ipak ima.


Komentari (8) - #

utorak, 19.03.2013. - 23:24

* Svinjski but i miješano povrće u "varivu" ... 500 kcal



5 dag svinjetine od buta (140 kcal / 10 dag)
20 dag škrobnog povrća** (90 kcal / 10 dag)
20 dag laganijeg povrća*** (30 kcal / 10 dag)
0,5 dl vrhnja za kuhanje (200 kcal / 10 dag)
0,1 dl ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, češnjak, peršin

** škrobno povrće: krumpir, grašak, kukuruz, ...
*** laganije povrće: brokula, mrkva, luk, ...

- usitni se meso i povrće
- na ulju se isprži luk i meso
- doda se voda i ostalo povrće
- skuha se, povremeno promiješa
- pod kraj se doda vrhnje za kuhanje


Dobra i jednostavna matrica za puno mogućih kombinacija ;)

Jela sa žlicom sasvim lijepo legnu, ali treba biti oprezan, jer kalorije se znaju sasvim lako ubaciti kroz ulje i vrhnje za kuhanje, ili pak masnije meso. Eto, kao i uvijek, masnoće su onaj dio kombinacije sa kojim treba biti dodatno pažljiv, pa čak i kod jela koja nam na prvu djeluju kao lagana.


Komentari (8) - #

ponedjeljak, 18.03.2013. - 21:50

* Tost i dimljena pileća prsa ... 500 kcal




10 dag integralnog tosta (250 kcal / 10 dag)
8 dag dimljenih pilećih prsa (100 kcal / 10 dag)
2 dag maslaca ili majoneze (750 kcal / 10 dag)
2 dag kečapa (100 kcal / 10 dag)

- 4 šnite tosta, 4 salame
- na 2 tosta maslac ili majoneza, na 2 kečap


Nisu svi obroci glamurozni,
ali ma kako naoko obični,
znaju biti skroz u redu ;)


Svaka obrađena namirnica nije kao da je čovjek radi sam, ali nije realno svaki obrok pripremati nutricionistički optimalno, pa su neki prečaci sasvim prihvatljivi. Ovo je jedan prilično standardan doručak. Ponekada znam dodati i nešto od kiselog povrća zimi, dok u sezoni radije koristim svježe. Malo krastavaca, feferona, cikle, paprike, ... neće kalorijski opteretiti obrok.





Volim maslac i majonezu kupovati u pakiranjima od 2 dag, jer tada nemam problema sa mjerenjem, a nema niti izazova da se svjesno pojede više, mada mi škrtost nerijetko prevagne, pa uzmem jedinično "jeftiniju" varijantu većeg pakiranja u kojoj sveukupno gledano platim i pojedem više.



Komentari (13) - #

nedjelja, 17.03.2013. - 20:02

* Tagliatelle s vrganjima ... 480 kcal



5 dag feta sira (250 kcal / 10 dag)
5 dag tjestenine, tagliatelle (360 kcal / 10 dag)
1 dag maslaca (750 kcal / 10 dag)
0,5 dl vrhnja za kuhanje (200 kcal / 10 dag)
sol, papar, češnjak, origano, peršin, luk, bijelo vino, sušeni vrganji

- sušene vrganje namočiti u vrelu vodu
- ocijediti nakon što omekšaju
- kratko ispržiti vrganje na maslacu i luku
- dodati vino i začine, pa vrhnje za kuhanje
- tagliatelle skuhati u slanoj vodi
- ocijediti i pomiješati sa malo maslaca i fetom
- preliti tjesteninu umakom od vrganja.


Odlično jelo, a posebno je fino kada se čeka iz fotelje ;)

Jedno od ukusnijih i svakako posebnih jela, koje se može napraviti brzo, s time da je navedeno zapravo samo ideja koja se kao i sve drugo može mijenjati, tj. prilagođavati nekim vlastitim afinitetima. Eto, upravo se i ovaj recept za nijansu razlikuje od originala u kojem ide i žumanjak u umak, a tjestenine je osjetno više. Prema mojim standardima je povrće nešto slabije zastupljeno, ali ne bi se pogriješilo sa dodatkom šampinjona.

Tko zna cijenu sušenih vrganja odmah će pomisliti kako je ovo prilično skupo jelo, ali kada se gleda da je na porciju dovoljno i 1 dag sve dolazi u sasvim prihvatljive okvire.

Nije se stiglo puno slikati, jer su neki ukućani odmah žestoko prionuli jelu, a moj reflektor više paše policijskom ispitivanju nego idiličnoj atmosferi obiteljskog stola.

Hvala sine, još jedno odlično jelo u tvojoj kuharici.


Komentari (12) - #

subota, 16.03.2013. - 11:43

* But, tjestenina i brokula ... 450 kcal



10 dag svinjskog buta (140 kcal / 10 dag)
5 dag tjestenine (360 kcal / 10 dag)
20 dag brokule (20 kcal / 10 dag)
0,1 dl ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, češnjak, papar, wurze sauce

- tjestenina je skuhana u slanoj vodi
- na malo ulja i češnjaku je pirjan but i brokula


Domaćica je sve odradila korektno, ali ... ;)

Najveći nedostatak ovog jela je pusta tjestenina. Wurze je nije izvukao. Eto, ostaje malo za razmisliti za idući puta.


Komentari (10) - #

petak, 15.03.2013. - 07:20

* Jaja na povrću ... 480 kcal



15 dag jaja (150 kcal / 10 dag)
25 dag miješanog povrća** (30 kcal / 10 dag)
0,2 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, estragon

** crvena i zelena paprika, luk, baby mrkva, krumpir, kelj pupčar, mahuna

- na maslinovom ulju se pirja povrće, posoli se
- pod kraj se dodaju umućena i posoljena jaja
- dalje se peče otklopljeno uz češće miješanje
- završno se začini estragonom


Estragon se između ostaloga preporuča baš za jaja ;)

Ono što zna biti problem je mala količina začina, što ide nekako spontano kada se radi o onima skupljima. Obzirom na količinu jaja i povrća, začin nije došao do izražaja, ali samo jelo je bilo ugodno lagano i podatno. Korištena je smrznuta "raskošna povrtna mješavina" koja se pokazala vrlo praktična, kalorijski prihvatljiva i ukusna.


Komentari (7) - #

srijeda, 13.03.2013. - 17:22

* Kaša od kiselog zelja sa kukuruzom, vrhnjem i kimom ... 220 kcal



5 dag kukuruza, kuhanog (110 kcal / 10 dag)
10 dag kiselog zelja (20 kcal / 10 dag)
1 dl kiselog vrhnja, 12 % m.m. (140 kcal / 10 dag)
3 dl vode, kim

- kiselo zelje je kuhano i usitnjeno štapnim mikserom
- dodano je vrhnje i kukuruz, začinjeno je kimom


Nije juha, ni salata, ali kaša, to već je, i neka je ;)

Još jedna slična kombinacija u nizu. Nije nešto posebno, ali meni je prihvatljivo iz više razloga, dapače, baš sam zadovoljan ovakvim obrocima, ma koliko izgledali pusto.


Komentari (8) - #

utorak, 12.03.2013. - 18:10

* Desert od banane i tamne čokolade ... 200 kcal



10 dag banane (90 kcal / 10 dag)
2 dag čokolade za kuhanje (550 kcal / 10 dag)


Trebalo je ovo biti nešto drugačije, ali nije ;)

Banana je narezana na ploške i posipana čokoladom u prahu. Sve je stavljeno u mikrovalnu na topljenje, ali nije to prošlo prema očekivanjima. Tanjur je prevelik da bi se vrtio što je vjerojatno doprinijelo neuspjehu. Banana je skroz omekšala, a čokolada se tek djelomično oznojila. Sam okus je bio ispod svakog očekivanja.

Ne budi lijen, nisam dugo čekao da ponovim ovaj desert, ali po nešto izmijenjenoj "recepturi". Rezultat je bio još gori od ovoga, tj. čista katastrofa. Solo čokolada u mikrovalnoj je napravila toliko dima i neugodnog mirisa da je to teško povjerovati. Gotovo se zapalila i ne da je otišla u tekuće stanje nego je na kraju postala kamena. Naravno, taj sam uradak bacio i pojeo bananu zaprašenu drugom čokoladom takva kakva već je.

Da želim odustati od ovakvih obroka rekao bi da su ovo bili vrlo sugestivni i uvjerljivi znakovi, ali hoću li? Naravno da neću. Već imam neke nove informacije i ideje kako to odraditi kako treba.



** Dodatak 13.03.2013



- glavni sastojci i količine su isti kao i u postu
- u čokoladni prah je umiješano malo vode
- mikrovalnu sam stavio na pola snage
- čokolada se rastopila bez problema
- zalivena je na ploške narezana banana
- ohlađeno je 10 minuta u ledu
- ispalo je savršeno


Da, baš ovako sam to zamislio ;)


Komentari (12) - #

ponedjeljak, 11.03.2013. - 18:21

* Gorgonzola, špageti i šampinjoni na maslacu ... 470 kcal



3 dag gorgonzole (330 kcal / 10 dag)
5 dag špageta od pira (360 kcal / 10 dag)
20 dag šampinjona (20 kcal / 10 dag)
2 dag maslaca (750 kcal / 10 dag)
sol, češnjak

- špagete skuhati u slanoj vodi
- narezane šampinjone pirjati na maslacu
- dodati češnjak, posoliti (može i na početku)
- umiješati šampinjone, špagete i usitnjenu gorgonzolu


Gastronomija je zapravo nikada dovršena igra ;)

Ovo jelo zadovoljava relativno stroge kriterije koje sam si zadao, a to su kalorijske granice, šablonski omjer osnovnih grupa namirnica, jednostavnost u pripremi, kvaliteta i dobar ukus.

Sve češće biram pirjanje u inoks tavici kao način pripreme. Ono u sebi spaja najblaži oblik prženja, kuhanje u vlastitom soku, a čak i u pari, čime ima i elemente peke. Ne traži puno masnoće, a manje se prima za dno tave nego kada je otklopljeno. Dovoljan je lagani izvor topline, a zgodno je i to što na taj način nema prskanja okolo i sve skupa se odvija nekako prilično kontrolirano. Namirnice se manje isušuju, a svi sokovi, tj. ukusi se lijepo prožimaju.


Komentari (12) - #

nedjelja, 10.03.2013. - 20:21

* Kiselo zelje i kukuruz sa češnjakom i bučinim uljem ... 220 kcal



10 dag kiselog zelja (20 kcal / 10 dag)
10 dag kukuruza, kuhanog (110 kcal / 10 dag)
0,1 dl bučinog ulja (900 kcal / 10 dag)
češnjak, papar


Konkretna i ukusna salata ;)

Količine nisu velike i to je čini skladnom. Na puno zelja bi se izgubilo to malo ulja. Više kukuruza bi napravilo kalorijski odmak, a o ulju da ne pričam. Ovako je baš dobro.

Komentari (8) - #

nedjelja, 10.03.2013. - 12:08

* Pršut, šampinjoni i pomfrit sa estragonom ... 500 kcal



3 dag pršuta (370 kcal / 10 dag)
20 dag pomfrita, smrznutog(130 kcal / 10 dag)
20 dag šampinjona (20 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, estragon

- ispeci pomfrit i šampinjone na maslinovom (poklopljeno, 1/2 sata)
- na početku posoli, na kraju dodaj estragon i na trakice narezan pršut
- ostavi 10 minuta poklopljeno da se sljube namirnice i začin


Lijepo, jednostavno i ukusno ;)

Poklopljeno, ne isuši se i ne treba puno ulja. Kada su cijeli šampinjoni ne puste tekućinu. Ovako je dobro i zadovoljan sam.



P.S. Da ne bude zabune, ovo nije recept, ovo su upute i podsjetnik meni.


Komentari (10) - #

subota, 09.03.2013. - 22:24

* Juha od kiselog zelja i vrhnja sa kimom ... 200 kcal



30 dag kiselog zelja (20 kcal / 10 dag)
1 dl kiselog vrhnja, 12 % m.m. (140 kcal / 10 dag)
3 dl vode, kim

- zelje je lagano kuhano pola sata, pa samljeveno štapnim mikserom
- umiješano je vrhnje i kim, te se još kratko prokuhalo


Ovaj obrok neće ući u kategoriju delikatesa, ali znam da je dobar ;)

Uz duže kuhanje logično je da i više vode ishlapi. Nije ispala toliko gusta juha koliko kaša, ali dobro, to su sad nijanse. Što se mene tiče mogla je biti i salata, bitni su sastojci i omjeri.

Update: Volim sarmu, i to je valjda glavni razlog zašto kiselimo zelje, međutim napravimo je nekoliko puta kroz zimu, a zelja je puno. Redovno ga na proljeće bacamo. Meni u obrok ide 10 do 30 dag i da ga jedem gotovo svaki dan dosta mi je par glavica. Ovo je pokušaj da se jedna dobra namirnica ne baca. Sada kada sam ovo pisao palo mi je na pamet da se sarma uopće ne mora raditi na standardan način, pa kako sam papriku filao morskim psom mogao bi se i sarmama poigrati. Poznajući sebe, i hoću, samo prije toga ću objaviti još pokoju juhu i salatu, koje su već napravljene, uslikane i smazane ;)


Komentari (12) - #

subota, 09.03.2013. - 08:55

* Lungić i pomfrit na ulju ... 670 kcal



10 dag svinjske pisanice (140 kcal / 10 dag)
20 dag pomfrita, smrznutog(130 kcal / 10 dag)
0,3 dl ulja (900 kcal / 10 dag) ** procijenjeno
sol, estragon

Na ulju je prženo meso i pomfrit. Osim soli, na meso je išao i estragon (detalji o začinu: http://harissa.hr/proizvodi/zacini/zacinsko-bilje/estragon).


Estragon, zanimljiv začin kojim ću se poigrati u narednim jelima ;)

Ovaj obrok je pripremljen za čas. Salata kao predjelo je riješila povrtnu komponentu. Iako vrlo ukusno, nije ovo jelo napravljeno baš po mom, dapače, ali nije lako biti nutricionistički korektan, a tako ugodno omastiti brk, iako to još uvijek nema gotovo nikakve veze sa onim starim gozbama.

Klatno ima predvidivu putanju. Otpor okoline prema dijetalnom je na momente neizdrživ, ali svako izgovaranje ne izlazi bitno iz okvira iluzije o tome da mi je bilo tko drugi bilo što kriv. To se odnosi i na ovaj ručak na koji me nitko nije prisilio, a dobro sam znao da nije baš ono što mi uistinu treba.


Komentari (11) - #

četvrtak, 07.03.2013. - 18:35

* Zelena salata sa grahom i bučinim uljem ... 190 kcal



10 dag zelene salate (20 kcal / 10 dag)
10 dag graha, kuhanog (80 kcal / 10 dag)
0,1 dl bučinog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, češnjak


Povrtni međuobrok daje slobodu glavnom jelu ;)

U kategoriju međuobroka sam uz povrtne juhe uveo i salate. To je obrok koji pojedem odmah kada dođem doma sa posla. Tada se u miru može pripremiti onaj veliki, koji ne mora nužno sadržavati povrće kojeg je bilo u juhi ili salati.

U klasičnim restoranima sam uvijek jeo salatu uz glavno jelo. Salata prije obroka mi je mirisala na snobizam. Danas sam blaži u odnosu na bilo čije prehrambene navike, polako stvarajući vlastite.


Komentari (13) - #

srijeda, 06.03.2013. - 18:36

* Kremšnita ... 470 kcal



15 dag kremšnite (310 kcal ** / 10 dag)

** podatak o kalorijama je preuzet sa stranice: Udruga za prevenciju prekomjerne težine


Kolač kao samostalan obrok je gotovo prihvatljiva opcija ;)

Prosječne kremšnite imaju oko 13 dag što bi iznosilo oko 400 kcal. Ova je bila nešto veća. Rađena je onako starinski, sa pravim korama, ne odveć slatka i rahlasta, baš kako i treba biti. Koštala je 12 kn što nije malo, ali zadovoljan sam time što sam za tu cijenu dobio.

Tri bajadere se mogu uklopiti u međuobrok, to nije problem, ali kremšnita je prevelika da bi bila mali obrok, a da ću je podijeliti sa nekim, ili ostaviti za bar dva puta, nije osobito realno, iako je sasvim prihvatljivo rješenje. Ako se već želi uživati u kolaču,. bolje je da bude samostalan obrok, jer kalorijski se taman i uklapa. Najgora opcija je da se pojede sa strane, tj. mimo svih ostalih obroka, tada je baš čisti višak.

Znao bi točne kalorije da ih sami radimo, ali nekako mi odgovara da se kolači ne peku doma, nego tek povremeno kupe, jer tako ih bude malo, pa je i izazov manji.

Istina, klasične slastice uglavnom nemaju nutritivnu vrijednost, i ne bi se puno pogriješilo da ih se u potpunosti izostavi, ali čovjek je biće koje treba ponešto iz spektra nemjerljivog čistom logikom.


Komentari (11) - #

utorak, 05.03.2013. - 17:49

* Bajadere ... 210 kcal



3,75 dag (3 kom.) bajadera (560 kcal / 10 dag)


Moj omiljeni desert ovoga tipa ;)

Tri bajadere su malo, to je, ali okus je isti kao da ih je deset puta više. Gušt ponekada dođe iz osjećaja da čovjekom ne vlada pohlepa, i da ne živi samo da bi jeo.


Komentari (10) - #

ponedjeljak, 04.03.2013. - 18:37

* Laks kare, šurlice i kiselo zelje ... 460 kcal



10 dag laks karea (140 kcal / 10 dag)
5 dag šurlica sa špinatom (360 kcal / 10 dag)
25 dag kiselog zelja (20 kcal / 10 dag)
0,1 dl ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, češnjak

- šurlice su skuhane u slanoj vodi
- na ulju je kratko ispržen češnjak i meso
- dodano je sitno narezano zelje, zapapreno je
- lagano se dinstalo nešto preko pola sata
- na kraju se pomiješalo sa tjesteninom


Nevjerojatno je kako nijanse znaju imati velik utjecaj ;)

Djeluje gotovo isto kao i prošlo jelo, a zapravo je ispalo još puno bolje. Obzirom da je bilo duže na tavici, zelje se više isušilo i zaista poprimilo malo štiha standardnih kupus flekica. Sve je bilo sitno narezano, pa su se i okusi nekako i bolje sljubili. Sve u svemu, za ponoviti, iako bi se dalo lagano i dodatno kombinirati. Možda sa mljevenim mesom, kakvim dobrim kobasicama, čak možda tunom, lososom ili bakalarom, a i ječam umjesto tjestenine bi mogao biti itekako zanimljiv.


Komentari (9) - #

nedjelja, 03.03.2013. - 09:59

* Laks kare, riža i zelje ... 460 kcal



10 dag laks karea (140 kcal / 10 dag)
5 dag riže (350 kcal / 10 dag)
25 dag kiselog zelja (20 kcal / 10 dag)
0,1 dl ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, češnjak

- riža je skuhana u slanoj vodi
- na ulju je ispržen češnjak i meso
- dodano je zelje, pa ocijeđena riža
- pirjalo se 15 minuta (poklopljeno)


Izvrsno je ovo ispalo. Obožavam kiselo zelje i češnjak ;)

Korišteno je kiselo zelje iz domaće radinosti, oljuštena neglazirana smeđa riža dugog zrna sa Tajlanda, kuhani i dimljeni laks kare i laneno ulje iz bio proizvodnje.


Komentari (10) - #

subota, 02.03.2013. - 12:24

* Voćna salata od jagoda, kivija i mandarina sa medom ... 200 kcal



10 dag jagoda (40 kcal / 10 dag)
10 dag kivija (50 kcal / 10 dag)
10 dag mandarina (50 kcal / 10 dag)
2 dag meda (300 kcal / 10 dag)


Što reći?
Ništa, samo uživati ;)



Komentari (4) - #

petak, 01.03.2013. - 07:30

Arhiva:

04/17  • 03/17  • 02/17  • 01/17  • 12/16  • 11/16  • 10/16  •  9/16 •  8/16  •  7/16  •  6/16  •  5/16  •  4/16  •  3/16  •  2/16  •  1/16  •  12/15 •  11/15 •  10/15 •  9/15 •  8/15 •  7/15 •  6/15 •  5/15 •  4/15 •  3/15 •  2/15 •  1/15 •  12/14 •  11/14 •  10/14 •  9/14 •  8/14 •  7/14 •  6/14 •  5/14 •  4/14 •  3/14 •  2/14 •  1/14 •  12/13 •  11/13 •  10/13 •  9/13 •  8/13 •  7/13 •  6/13 •  5/13 •  4/13 •  3/13 •  2/13 •  1/13 •  12/12 •  11/12 •  10/12 •  9/12 •  8/12 •  7/12 •  6/12 •  5/12 •  4/12 •  3/12 •  2/12 •  1/12 •  12/11

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se