* Trapist, špinat i mrkva u gustoj juhi ... 200 kcal3 dag trapista (380 kcal / 10 dag)
20 dag špinata (20 kcal / 10 dag)
10 dag mrkve (40 kcal / 10 dag)
3 dl vode, sol, curry

- kuhano u slanoj vodi
- usitnjeno štapnim mikserom
- začinjeno i pomiješano sa ribanim sirom


Izgled hrane nije od primarnog značaja, ali ... ;)

Ovo je jedna te ista gusto-jušna matrica samo se povrće i sir mijenjaju. Mrkvu sam stavio za ukras, zbog boje, i zato što je imam. Špinat i mrkvu sam odvojeno kuhao i miksao, samo zbog slikanja, nakon čega sam sve pomiješao. Malo sam se iznenadio, jer nakon toga se okus mrkve uglavnom izgubio. To je još jedna potvrda da nema razloga komplicirati i koristiti previše sastojaka u pojedinom obroku. Za ovaj tip juhe sasvim je dovoljno jedno povrće i jedna vrsta sira ili vrhnje. Sa začinima se može poigrati, ali svakako ne treba pretjerivati. Curry mi je skroz lijepo legao, dok je žena u svoju porciju dodala papar. Zbog duplog kuhanja u istoj vodi i nešto više povrća, ispalo je malo gušće, pa bi ovo bio i sasvim upotrebljiv umak.

Vjerojatno sam to već rekao, ali volim se podsjetiti da povrtna juha otvara mogućnost da prateći glavni obrok ne sadrži povrće pod obavezno, što daje malo dodatne slobode u kombiniranju. Naravno, i višestruko korištenje povrća ne smatram greškom, dapače.

Međuobroci polako poprimaju formu obroka, pa tako sve češće imam juhu u jednom međuobroku, a voće u naznaci deserta kao drugi. Repertoar povrtnog predjela koji trenutno popunjava juha bi mogao nadopuniti i salatama.

Obzirom da ovih dana upisujem oznake za grupiranje u starim postovima sve nekako jasnije vidim da se svi objavljeni obroci svode na nekoliko prepoznatljivih matrica u okviru onih osnovno zadanih. To bi lako mogao postati sljedeći bitan kriterij u sustavnoj organizaciji, tj. planiranju i pripremi, svakodnevne prehrane, pa i prezentiranog materijala.P.S. Možda je na prvu malo neobično da ustrajem u gotovo svakodnevnom objavljivanju, jer se na neki način sve više ponavljam, i postovi su vrlo slabo komentirani, ali sama posjećenost koja se bilježi u pozadinskoj statistici je i dalje na vrlo prihvatljivom nivou, iako uglavnom stagnira uz tendenciju vrlo blagog pada, za razliku od prije kada je stalno neznatno rasla. Izgleda da je ova forma ipak malo potrošena. Razmišljam i o stanovitom brzopoteznom reklamno marketinškom povremenom obilasku eksponiranijih, čisto da ostavim trag i "dovučem" još ponekog posjetitelja, jer eto, i moj ego traži svoj dio pažnje. To što ću ja održavanje dostatne posjećenosti tumačiti kao svrhovitost toga što radim i objavljujem, to je samo njegova tiha evolucija. Istina, siguran sam da "kupovanje" pažnje nije pravi put, za razliku od kvalitetnije ponude, pa bi rađe na tome dodatno poradio, ali to je uvijek i teži, tj. zahtjevniji put. Moram priznati da je odustajanje od svakodnevnog "obaveznog" čitanja i komentiranja desetaka blogova oslobodilo vrlo opipljiv vremensko emocionalni prostor. Naravno da mi fali i dio skroz neupitne ugode, koju je donosilo površno druženje bez nekih stvarnih obveza, to svakako stoji, ali eto, stvaran život i u ovom virtualnom postavlja sasvim konkretna ograničenja i nužnost izbora. Energija, vrijeme i dobra volja su poslovično deficitarni resursi. Onako usput, kada vam netko kaže da nije bitno da li dolaziš na njegov blog i komentiraš, te ako komentiraš da nije bitno što i kako to činiš, uz eventualnu napomenu da se cijeni iskrenost, to je naravno upravo tako u pojedinačnom slučaju iznimci, dok pravilo potvrđuje tezu da isključivo reciprocitet, te bezrezervna podrška i nedvosmisleno deklarirano uvažavanje nose blogersko druženje na svojim nejakim plećima. Naravno, radi se o preslici stvarnoga života, jer iza monitora su ionako vrlo žive osobe od krvi i mesa, sa svim svojim potrebama, željama, stremljenjem, pa i taštinom, pokojom frustracijom i životnim iskustvima, takvima kakva već jesu. Eto, egzaktno potvrđene činjenice nisu nešto oko čega bi valjalo raspravljati. Jedna od zanimljivih mogućnosti koja mi pada na pamet je i učinkovito sažimanje ovog tipa izričaja koji nije direktno vezan sa osnovnom temom, ali dobro, živi bili pa vidjeli.


Komentari (14) - # četvrtak, 28.02.2013. - 09:57


* Jagode i med ... 170 kcal
20 dag jagoda (40 kcal / 10 dag)
3 dag meda (300 kcal / 10 dag)


Malo slatkoga za veliko zadovoljstvo ;)

Iznenađujuće ukusne jagode, ali ipak malo kiselkaste, tako da se med izvrsno uklopio. Ovo nije med moga djeda, ali da je sladak, to je. Naravno, nisu ni jagode domaće, ali eto, po malo ulaze u svakodnevnu ponudu svježeg voća. Kada im bude prava sezona biti će i češće na meniju.

3 dag meda je bila na vrh puna velika žlica koju sam odmah motao pri vađenju iz teglice da ne iscuri preko rubova. Nije lijepa slika, ali tanjur sam na kraju polizao da mi ne bi promakla koja kap ovog vrhunskog nektara. Ne mogu bahatošću tek tako obezvrijediti rad vrijednih pčela i pčelara :)))

Ovo je oblik međuobroka koji mi najviše odgovara. Poželjno je da bude koji sat prije večere, ali kroz tjedan je teže organizirati željeni raspored, pa nije ništa neobično ako ovakav obrok bude i završni u danu, kao što i juha ponekada bude prije večere, a ne ručka, s time da "ručak" budu pahuljice, a večera je u vrijeme koje bi mnogi proglasili vremenom ručka. Zapravo, taj dio priče i nije toliko bitan dok su obroci umjereni i što ravnomjernije raspoređeni kroz dan, sa sveukupnim zbrojem u zadovoljavajućim granicama. U mom slučaju je ciljni interval između 1700 i 1900 kcal dnevno za održavanje težine stabilnom. Uz nešto tjelesne aktivnosti mogu preći i 2000 kalorija. Naravno, intencija je kalorijski deficit, makar i mali, ali po mogućnosti kontinuirani, i bez oscilacija na drugu stranu.


Komentari (5) - # utorak, 26.02.2013. - 21:30


* Lignje, krumpir i luk iz pećnice ... 500 kcal20 dag lignji (80 kcal / 10 dag)
20 dag krumpira (80 kcal / 10 dag)
10 dag luka (40 kcal / 10 dag)
0,15 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol

- narezati povrće na ploške, posoliti i staviti u nauljeni pleh
- peči u pećnici 20 minuta na 200 stupnjeva
- promiješati i dodati lignje, posoliti i malo nauljiti
- peči dodatnih 20 minuta


Ovo je jedna od inačica hobotnice pod pekom ;)

Nema hobotnice, nema peke, ali ima izvrsnog okusa jednostavnog jela. Prethodnica je bio vrlo ugodan miris koji je dolazio iz pećnice nakon što su se lignje počele peči. Kod ovog jela je naglasak na dobrim lignjama. Nevjerojatno je kolike su moguće razlike. Uštedom se zapravo često baci novac.

U ovom jelu je nešto manje laganog povrća nego sam to prakticirao u zadnje vrijeme, ali povrtne juhe su zapravo oslobodile dodatni prostor, pa se tako glavna jela mogu kombinirati slobodnije. Nije da u ovo jelo ne bi dobro sjele prokulice ili nešto slično, ali u tom bi slučaju i ulje bilo podijeljeno na veću količinu namirnica, i sasvim lako da sve skupa ne bi bilo baš tako dobro.

Dodatno, ovo je sasvim dobra šablona za kombinacije sa različitom ribom, mekušcima, ali vjerojatno i mesom. Svojevremeno sam radio nešto slično sa bakalarom i isto je ispalo za prste polizat. Tada je bilo poklopljeno, bakalar je išao odmah, a od začina se koristio svježi ružmarin. Možda se i ovdje moglo koristiti nešto od začina, ali sa druge strane, vrlo je zanimljiv okus samih lignji, a i luk je vrlo specifičan kada se ovako ispeče. Naravno, krumpir je standardno sve sljubio u vrlo skladnu cjelinu.


Komentari (2) - # ponedjeljak, 25.02.2013. - 23:17


* Mahune i gorgonzola u gustoj juhi ... 190 kcal
4 dag gorgonzole (330 kcal / 10 dag)
20 dag mahuna (30 kcal / 10 dag)
3 dl vode, sol

- kuhano u slanoj vodi,
- mljeveno štapnim mikserom (mahune i voda),
- pomiješano sa usitnjenom gorgonzolom


Neobično je raditi jednu porciju ovakve juhe, ali ... ;)P.S. Ubilo me preslagivanje dok nisam iskoristio to malo znanja o html-u i pokupio gotove linkove iz koda. Bili su u pravu svi koji su rekli da je sređivanje bloga posao za ljude sa specifičnim potrebama. Ono što ne mogu popuniti, niti pokupiti automatikom, su oznake. Njih ću popunjavati za novo, a vremenom ću riješiti i staro. Do tada linkovi u meniju ostaju kronološki poredani. Grupiranje će u svakom slučaju pojednostaviti preglede. Analizom toga što radim ova dva dana došao sam do zaključka da i nije baš najpametnije bezglavo bauljati vlastitim blogodvorištem kao kokoš na pola puta do lonca. Zaključio sam da mi fale matrice, jer nevjerojatno je koliko se toga svodi na slično, te koliko je kompliciranje nesvrhovito. Eto, to je ono što ću primarno pokušati izdvojiti i preseliti na novu adresu. Ovdje će sasvim dobro poslužiti funkcionalnosti koje nudi sam servis, pa mogu u miru gotovo pa po starom.


Komentari (4) - # nedjelja, 24.02.2013. - 16:53


* Bravo blog.hr!

Krenuo sam u sređivanje bloga. Do ovoga, ima 350 objavljenih postova i posjetiteljima se nije lako snaći. Nisam točno znao kako bi to najbolje odradio. Negdje u podsvijesti mi je bila slika "Oznake: ..." što sam znao usput viđati na nekim blogovima. Malo sam pogledao kod alexxl-a i odmah skužio o čemu se radi. Ljudi moji, pa to je izvrsno rješenje za organizaciju bloga. Presložiti ću sve linkove na postove koristeći i tu funkcionalnost. Eto, još jedna potvrda da ekipa blog.hr-a odlično radi svoj posao, i to u kontinuitetu. Općenito, gledajući cijeli servis, nije savršeno, i nije da nema problema, ali rješavaju se i usluga se pomalo konstantno diže na višu razinu. Neću dužiti, idem se primiti posla, ali moram završiti sa čime sam i počeo ovaj post: "Bravo blog.hr!" ;)P.S. Oni koji sami pokušavaju nešto napraviti u životu više će cijeniti kada u tuđem radu prepoznaju trud i dobru volju. Oni navikli samo kritizirati, svemu i svima će naći zamjerke osim sebi samima.


Komentari (3) - # subota, 23.02.2013. - 11:15


* Losos, leća i blitva ... 540 kcal
15 dag odreska lososa ... (200 kcal / 10 dag)
15 dag leće, kuhane (80 kcal / 10 dag)
15 dag blitve (20 kcal / 10 dag)
0,1 maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar

- skuhati i ocijediti povrće
- na ulju ispržiti lososa, posoliti
- na istom ulju kratko propržiti povrće, zapapriti


Vjerujem da je riba jedan od boljih izbora ;)

Ukusno, iako bi meni pasalo da se blitva malo izgnječila čime ne bi bila tako vodenkasta, ali kada se obrok radi za više osoba valja pokušati udovoljiti svima, a moram priznati da je veliko zadovoljstvo uvažiti tuđe zadovoljstvo. Išao bi ovdje i češnjak, ali eto, ovaj puta nije. Korištena je leća iz konzerve, što je dodatno pojednostavilo pripremu.Silom prilika, puno je obroka koji neće ugledati svjetlo objavljivanja u svom prvobitnom obliku, a naravno da ima i onih koji se ponavljaju. U njih spada odličan lungić u još boljem umaku od šampinjona, vrhnja i vlasca, sa njokima, za koje ću samo dodati da je nevjerojatno kako ponekada mogu biti žilavi, pa valja biti oprezan kada se podlegne želji za ostvarenjem dobitka koji je naoko nerazmjeran uloženom, tj. takozvanim "akcijamA" s velikim "a".

Postoje i obroci koji izrazito ne uspiju. Ovo je jedan takav. Kukuruzni špageti sa slanim srdelama i mrvicama na maslinovom ulju, začinjeno anisom, uz zelenu salatu. Nisu dobri omjeri, ukus nije ispao kako treba, a ni inače odličan začin se nije uklopio prema očekivanjima. Da ovo jelo nije tako dobro u svom originalnom obliku ne bi se ja ni žalio, ali neću ni ovako, jer bilo je sasvim lako pojesti porciju i ostati na tome.

Tu je i slatki užitak nestašnih placki koje se nikako nisu dale kalorijski ukrotiti.

Bile su od kruški i brusnica.

Od jabuka i cimeta.

I završno, od banana. Na njih je kao točka na i išao med sa malinom.

Ovo poglavlje zatvaram fotografijom odlične tortilje u kojoj sam uživao prije koji sat. Uz nju sam popio i jedno meni vrlo ukusno tamno pivo. Živjeli ;)P.S.

Da, ovim postom zaključujem još jednu fazu projekta.

Kao primarno, slijedi pokušaj skidanja zadnjih 10 kila.

Malo je gužva ovdje, što obzirom na gotovo svakodnevno objavljivanje i nije neobično. Eto, kao ja za dobrom linijom, i ove stranice vape za malo reda, pa krećem u sređivanje, od samog početka, pa kroz sve, kronološki, tj. kako je objavljivano. Neću ništa brisati, tek ću presložiti linkove u boksovima i dio materijala preseliti na drugu stranicu, a možda još ponešto i dodatno komentirati.

Koga je zanimalo mogao je ovdje pratiti kako ide snalaženje i sastavljanje obroka iz dana u dan, u stvarnoj situaciji, sa običnim i neobičnim namirnicama, koje se nabavljaju u standardnim količinama, korištenjem raspoloživog znanja, vremena, energije i dobre volje, koliko je to već bilo moguće, te svim izazovima koji iz navedenoga proizlaze. Bile su dvije osnovne granice, grupe namirnica i ukupne kalorije, i jedna izrazita tendencija, raznolikost, i jedna manja, a to je jednostavnost. Uz blogovski podrazumijevanu podršku, mnogi od vas su bar povremeno, ili češće, imali komentare, tj. mišljenja, primjedbe i savjete, kako bi se nešto moglo kombinirati ili odraditi bolje. Hvala vam na tome. Sve sam to ja pažljivo pročitao i razmislio, pa i onda kada se nisam uopće slagao. Istina, moje je kulinarsko znanje skromno, i pšono je toga ostalo nedorečeno, i pogrešno, ali poanta je zapravo bila u jednoj drugoj dimenziji cijelog ovog svijeta primijenjene gastronomije.

Za divno čudo, frižideri su napon gotovo prazni. Svi budući obroci će prolaziti nešto drugačiju proceduru nego je to bilo do sada, a to će imati i određeni utjecaj na daljnje objavljivanje. Računalo, tj. aplikacija za kreiranje obroka i sve do sada evidentirano i pohranjeno u razne baze biti će iskorišteno kao podloga za planiranje, ženi ću pokušati prepustiti izvršnu funkciju, dok ću se ja pozabaviti menadžerskom komponentom.

U planovima je i nešto organiziraniji pristup tjelesnim aktivnostima, tj. vježbanju, pa možda i neka skica treninga osvane ovdje. Poznajući sebe, to se ipak neće desiti uskoro, ali dobro, prvo treba planirati i vizualizirati, pa kada ideja dostatno sazrije, ubrati će se kao zrela dunja, koja bi mogla sasvim lijepo mirisati sa ormara.

Hvala na pažnji i podršci, čitamo se dalje.

Komentari (9) - # četvrtak, 21.02.2013. - 22:03


* Povrtna juha sa integralnim rezancima ... 200 kcal
20 dag grincajga - različitog povrća za juhu ... (40 kcal / 10 dag)
2 dag integralnih rezanaca za juhu (360 kcal / 10 dag)
0,05 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, češnjak


Jednostavna grincajg juha i mala novotarija, "domaći" integralni rezanci ;)

Da na rezancima nije pisalo da su integralni i da nisu vrlo tamni u sirovom stanju, u tanjuru ne bi ni primijetio neku osobitu razliku. Što je kriterij integralnosti, kako i od čega su točno napravljeni, tko bi ga znao, ali dobro, proizvođači vole udovoljiti željama kupaca, što je ponekada jednostavnije nego izgleda, pogotovo u svjetlu činjenice da konzumentu ostaje tek osobno uvjerenje da je nešto onakvo za što pretpostavlja da je u redu.P.S. Afera sa mlijekom zorno pokazuje da pojam o pojmu nemamo što sve svakodnevno unosimo u svoj organizam, a ono što dođe u medije prije da je dio neke igre i politike nego istinska briga za dobrobit potrošača. Stoga, meni i dalje ostaje centralna ideja: "Umjereno i raznoliko!". Mislim da je prilično naivno misliti da je ono što se propagira kao zdravo, eko, bio, ... takvo samo po sebi, a da ne pričam o mitovima koji se temelje na nečem čega već odavno nema. Tu mi prvo pada na pamet maslinovo ulje. Toliko je već svakakvih priča oko njega da samo veliki optimista može vjerovati u nepobitnu ljekovitost svih onih djevičanskih eliksira koji nam se smiješe sa polica za više ili manje smiješnu cijenu. Ono što me istinski žalosti je saznanje da i u višem cjenovnom razredu nemam pojma što kupujem. Ni repovi škampa, ni riba iz raznih mora, ni svakojake voćno povrtne egzotike nisu lišene utega "profita", pa me tako nemalo iznenadila emisija o bananama u kojoj se ispostavilo da ni obične i "neprerađene" banane zapravo uopće nisu to što sam mislio, tj. i tu ima aviona koji zaprašuju, kemijskih kupki i tretmana u različitim fazama uzgoja, transporta, skladištenja, pa sve do završnog umjetno pobuđenog dozrijevanja. Zašto je u povrću moje bake bilo raznih buba, zašto su sušeno žito, grah, ... pokušavali dohvatiti razni glodavci, puzavci, leteće nemani i slično, a ovim što ja kupim tek se nakon dužeg vremena eventualno pogoste gljivice, i to često vrlo poprilično neobičnih boja. Neću staviti upitnik, jer zapravo i nemam pitanja, ali zato imam odgovor koji sam već nebrojeno puta istaknuo.

Komentari (5) - # srijeda, 20.02.2013. - 21:22


* Tuna i meksička mješavina povrća ... 560 kcal
10 dag odreska tune (200 kcal / 10 dag)
45 dag meksičke mješavine povrća (60 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, češnjak

Povrće i tuna su skuhani u slanoj vodi, pa lagano isprženi na maslinovom ulju.

* Meksička mješavina sadrži kukuruz šećerac, grašak, mrkvu, zelene mahune te crvenu i zelenu papriku.


Šareno, lijepo, jednostavno i brzo, dostatno ukusno, ali ipak ne kao svježe ;)

Osim češnjaka, nisam koristio dodatne začine kako bi što bolje osjetio okus već pripremljene mješavine zvučnog naziva. Ipak, bilo je prostora za začine. Dodatno, meni je sve smrznuto povrće nakon obrade bar za nijansu mekše od željenog. Smrznuta tuna je priča za sebe koju neću skoro ponavljati. Da su povrće i tuna bili svježi, a ne zaleđeni, dobila bi se ovdje i lijepa juha, ali biti će neki drugi puta. Inox tavica i ja, u sve smo boljim odnosima, ali ulje je i dalje neizostavno.P.S. Prikupljanje materijala za novu stranicu po nešto izmijenjenoj shemi obroka je skroz pri kraju. Još mi treba par juha i jedan mali niz obroka koji bi bio nešto slično desertu, a išao bi iza ručka. To bi bila zamjena za međuobrok između ručka i večere, a koji, iako često planiran, zapravo nikada i nije do kraja prihvaćen u praksi.
Shema je praktično standardna:
1. doručak (pahuljice+jogurt, kruh+namaz+kiselo povrće, ...)
2. juha (gusta, bistra, ...)
+ ručak (mesni ili riblji obrok sa prilogom i povrćem)
+ desert (voće, tamna čokolada, slatko, ...)
3. lagana večera (salata, varivo, jaja, špageti, rižoto, topli sendvič, pita ...)

Komentari (9) - # utorak, 19.02.2013. - 20:30


* Istarski sir, prokulice i batat na maslinovom ... 520 kcal
5 dag istarskog tvrdog kravljeg sira (380 kcal / 10 dag)
20 dag batata (90 kcal / 10 dag)
20 dag prokulica (30 kcal / 10 dag)
0,1 maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, bosiljak

- skuhati batat i prokulice u slanoj vodi, ocijediti
- kratko prepržiti na maslinovom ulju
- posipati ribanim tvrdim sirom


Praktično i ukusno je odlična kombinacija ;)

Praktično je to što je voda od kuhanja išla u juhu, te što je već skuhano povrće trebalo pržiti tek toliko da se ugrije prije samog jela. Ukusno je bilo oboje.

Komentari (3) - # ponedjeljak, 18.02.2013. - 19:10


* Bistra juha sa rezancima ... 200 kcal
4 dag svježih rezanaca (260 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
3 dl vode, sol, 1/2 goveđe kocke za juhu, peršin

Od slane vode u kojoj su se kuhale prokulice i batat napravljena je juha. Dodana je goveđa kocka, maslinovo ulje, rezanci i peršin.


Sviđa mi se što sam uveo juhe u svakodnevnu prehranu ;)

Povrće je kuhano u dosta malo tekućine, ali poklopljeno i na lagano, pa nije puno ishlapilo. Rezanaca je moglo biti i manje, a da je ostalo nešto prokulica u juhi bila bi još bolja, ali sasvim je dobro ispala i ovako, dapače. Obzirom da planiram češće kuhati povrće biti će i materijala za juhu.P.S. Kuhinja moje bake je bila vrlo racionalna i sve se iskorištavalo. Kako je sama kuhinja bila poluotvorenog tipa kuća je stalno mirisala na jelo koje se pripremalo. Odlična juha je prva asocijacija na nedjeljne objede kod bake. Jedna od prvih poučnih životnih priča je bila sudbina pijevca koji je bio zločest, pa je završio u loncu.

Komentari (11) - # nedjelja, 17.02.2013. - 17:53


* Tuna, batat i mladi luk ... 510 kcal
10 dag odreska tune (200 kcal / 10 dag)
20 dag batata (90 kcal / 10 dag)
10 dag mladog luka (40 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, riblji umak (Shan' shi fischsauce - wurzsauce)

Mladi luk i batat su očišćeni i narezani na tanke ploške. Na maslinovom ulju je ispržena prvo riba (10 min.), pa povrće (20 min.). Tavica je cijelo vrijeme bila poklopljena. Začinjeno je solju po svemu, i ribljim umakom po ribi.


Ovakav obrok ne traži repete, iako nije ni bilo više od porcije ;)

Korištena je smrznuta riba. Na kraju je ispala malo previše suha. Povrće se primalo u inox tavici, ali baš nisam htio dodavati ni vode, ni ulja.

Tko pazi na ulje i kalorije najlakše bi stvar držao pod kontrolom da sve kuha u vodi ili na pari, a ulje doda tek kod serviranja. To je sasvim dobra opcija, ali eto, ja volim kada se malo i prži.P.S. @ Alexxl: Dobar mi je umak, samo mi je malo previše slan.

Komentari (6) - # subota, 16.02.2013. - 17:03


* Gusta juha od prokulica ... 200 kcal
20 dag prokulica (30 kcal / 10 dag)
1 dl kiselog vrhnja (140 kcal / 10 dag)
sol, kopar

- 2 dl vode, posoliti kada zakipi
- dodati očišćene prokulice, posoliti
- kada ponovno zakipi kuhati 20 minuta, lagano, poklopljeno
- sve samljeti štapnim mikserom, dodati vrhnje i kopar
- vratiti da ponovno zakipi
- servirati


Ovako izgleda kada ja kuham ;)

Navedene mjere su za jedan tanjur. Ovaj puta su rađene dvije porcije. Ovo nije samostalan obrok nego juha koja dolazi prije glavnog jela. To je nova koncepcija koju ću vrlo uskoro objaviti u cijelosti, i to u nešto drugačijoj formi.

Komentari (8) - # petak, 15.02.2013. - 19:13


* Torte iz Cukeraja ... 500 kcal
15 dag raznih torti (330 kcal / 10 dag)

Dobri slastičari dobro rade svoj posao.


Bilo je tu lješnjaka, čokolade, smokvi, naranči, ...

Probao sam po komadić od tri različite torte i bile su izvrsne ;)

Da se sastavi sve pojedeno ispala bi otprilike jedna lijepa šnita torte.


Preuzeto sa stranica slastičarne Cukeraj: http://www.cukeraj.hr/

"Energetske vrijednosti kolača

Kolač ... Energetska gustoća (kcal/100 g)

Čokoladna torta ... 406
Krem torta od sira ... 298
Torta mascarpone-čokolada ... 393
Parfe od malina ... 167
Lješnjak-karamel torta ... 472
Schwartzwald torta ... 228
Parfe vanilija-čokolada ... 229
Torta s vanilijom i voćem ... 192
Išleri ... 524
Rošćići s vanilijom ... 467
Medena pita ... 264
Mađarska pita ... 269
Bajadera ... 548
Kocke od maka ... 353
Medenjaci ... 327
Londonerice ... 379
Krancleki ... 391
Kuglice od čokolade ... 463

Izradio Mr.sc. Zvonimir Šatalić, nutricionist s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta, Sveučilišta u Zagrebu.
Izvor podataka za energetsku vrijednost:
1. A. Kaić-Rak, K. Antonić (1990) Tablice o sastavu namirnica i pića. Zavod za zaštitu zdravlja SR Hrvatske, Zagreb.
2. U.S. Department of Agriculture, Agricultural Research Service. 2006. USDA Nutrient Database for Standard Reference, Release 20.
3. deklaracija prehrambenih proizvoda"
P.S.

Što predstavlja predstavljanje slastičarne na ovakvom blogu?

Slatku iznimku :)))

Komentari (2) - # četvrtak, 14.02.2013. - 22:09


* Tamna piletina, špageti i paradajz na maslinovom ulju ... 420 kcal
10 dag fileta pilećih bataka (130 kcal / 10 dag)
5 dag tjestenine od kukuruza i riže (360 kcal / 10 dag)
10 dag paradajza, pelata (20 kcal / 10 dg)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, bosiljak

Piletina je narezana na kockice i posoljena. Ispržena je na maslinovom ulju. Dodani su pelati iz konzerve, papar i bosiljak. Sve je još kratko prokuhano. Špageti su skuhani u slanoj vodi, ocijeđeni i pomiješano sa mesom i umakom.


Još jedna slično dobra večera u nizu ;)

Zašto se ne bi dodao parmezan ili već neki ribani sir? Naravno da bi pasao, ali dobro je i ovako, dapače, sasvim se lijepo osjete svi okusi, ali ...... dobar sir zamiriši čim se nariba. Kada se malo otopi dobije se dodatna punoća jela. Hoću reći, da, probao sam i sa sirom i bilo je odlično, i nije toliki problem dodatnih 80 kcal za 2 dag sira, ali negdje treba ipak postaviti granicu.

P.S. Ono što je problem je pohlepa, koja tjera na sve, i odmah.

Komentari (4) - # srijeda, 13.02.2013. - 22:10


* Špageti od kukuruza i riže sa piletinom i šampinjonima ... 430 kcal
10 dag pilećih prsa (120 kcal / 10 dag)
5 dag tjestenine od kukuruza i riže (360 kcal / 10 dag)
20 dag šampinjona (20 kcal / 10 dg)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, peršin

Pileća prsa su narezana na kockice, šampinjoni na ploške. Na maslinovom ulju je prvo kratko popržena piletina, a onda i šampinjoni. Špageti su skuhani u slanoj vodi.


Zanimljiva, lagana i vrlo ukusna večera ;)

Špageti od kukuruznog i rižinog brašna su odlični (obiteljski zaključak). To što nemaju glutena nije bio razlog kupovine. Kao i kod pirovih iz prošlog posta, i ovi su birani iz znatiželje, iako sam zapravo tražio ječmene, ali nije mi osobito žao što ih nisam našao.

Komentari (5) - # utorak, 12.02.2013. - 22:09


* Pirovi špageti sa špinatom i sirom ... 550 kcal
5 dag taborgradskog polumasnog sira (380 kcal / 10 dag)
5 dag tjestenine od pira (360 kcal / 10 dag)
20 dag špinata (20 kcal / 10 dg)
1 dl kiselog vrhnja, 12 % m.m. (140 kcal / 10 dag)
sol, kim

Špageti su skuhani u slanoj vodi. Špinat je skuhan odvojeno, ocijeđen i pomiješan sa vrhnjem i ribanim sirom. Kod serviranja je začinjeno kimom.


Pir je vrlo stara žitarica, a ja je, eto, tek sada probam prvi puta ;)

Da budem iskren, špageti kao špageti, onako tamni kao i svi integralni, jedino imaju malo specifičan miris, meni se činilo da je prema kvascu, ali tko bi ga znao, možda skroz umišljam, a obzirom da su skuplji, i red je da i osjetim nešto drugačije.

Inače, cijelo je ovo jelo bilo malo prazno, vodenkasto. I ovaj sjaj na špagetima, nije od masnoće, nego od jakog reflektora. Kada je na skuhani špinat došlo hladno vrhnje, a i špageti su se malo ohladili u međuvremenu, ispala je ovo više-manje hladna večera. Kako god, oni osnovni kriteriji su ispunjeni i to je baš dobro, dapače, za ponoviti u već nekom sličnom obliku.

Komentari (6) - # ponedjeljak, 11.02.2013. - 21:11


* Safalada, kruh i poriluk ... 590 kcal
10 dag safalade (290 kcal / 10 dag)
5 dag kukuruznog kruha (250 kcal / 10 dag)
20 dag poriluka (40 kcal / 10 dag)
0,1 dl ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, senf

Safalada i poriluk su prženi na malo ulja. Servirani su uz kruh i senf.


Tko broji kalorije teško će pobjeći od procjena ;)

Razlike u kalorijama pojedinog mesa su vrlo velike, pa sada jeli nešto bliže masnom, srednje masnom ili posnom, ostaje na procjenu. Kod proizvoda koji su mješavina više ili manje poznatih sastojaka stvar se dodatno komplicira. Na deklaraciji ove kobasice su navedeni piletina, puretina, svinjetina, govedina, soja, voda, te cijeli niz e-ova i još par nečega. Komercijalni naziv je nebitan, ali uglavnom radi se o nečem sličnom hrenovci, samo šireg promjera i zato je proglašena safaladom. Naravno, najlakše je reći da tako nešto čovjek ne bi trebao jesti, ali to će reći ljudi koji jednako tako jedu i domaću salatu koja raste uz autocestu, šarana iz Save, černobilsku crvenu rižu dugog zrna, ... ili piju mlijeko netom pomuzenih djetelina sa Kavkaskih pašnjaka. Što hoću reći, da ova je kobasica proizvod laboratorija, ali je i pod kontrolom stručnjaka i u nekim propisanim normativima, za razliku od cijelog niza "provjerenih" proizvoda koji kao sirene mame zvukom koji želimo čuti. Meni i jedno i drugo ide pod kapu raznolikosti. Istina, volio bi živjeti u idealnom svijetu iz mašte, ali eto, tko pita.

Komentari (0) - # nedjelja, 10.02.2013. - 19:24


* Piletina, prokulice i tjestenina ... 470 kcal
10 dag fileta pilećih bataka bez kože (130 kcal / 10 dag)
5 dag valovitih rezanaca (360 kcal / 10 dag)
20 dag prokulica (40 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, peršin

Piletina se narezala na kockice i lagano pržila na ulju oko 10 minuta. Dodane su prokulice i sve je pirjano oko 20-30 minuta, uz povremeno miješanje. Na početku je posoljeno, a na kraju je začinjeno paprom i peršinom. Tjestenina je skuhana u slanoj vodi.


Iako tako ne izgleda, ovo jelo je zapravo još jedna ukusna inačica kupus flekica ;)

Kada se recept napiše u naprijed, tj. kada se planira do detalja, ne zaboravi se ponešto od onoga što bi sasvim dobro pasalo. Kada su začini: sol, papar i peršin, znam da nisam promislio na vrijeme, iako su to odlični i sve vremenski začini.P.S. Dobar plan vodi uspješnoj i lakšoj realizaciji ciljeva, baš kao i općenito sustavno dobro organizirani pristup, mada kod mršavljenja i održavanja linije, krucijalno je ne jesti više nego treba. Genijalno i pronicljivo sublimirano ili očito svakom bedaku, svejedno, činjenica je činjenica.

Komentari (7) - # subota, 09.02.2013. - 23:46


* Pileća prsa, kruh i paradajz na maslinovom ulju ... 510 kcal
20 dag pilećih prsa (120 kcal / 10 dag)
5 dag kruha (250 kcal 7 10 dag)
25 dag paradajza (20 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, peršin

Pileća prsa su pržena na maslinovom ulju. Na tom su ulju ugrijani pelati izvađeni iz konzerve. Začinjeni su paprom i peršinom. Piletina je posoljena kod serviranja.


Večera izvan preporučene ponude budućeg restorana ;)

Kada je malo raspoloživog vremena, traže se jednostavna rješenja. Ponekada je rezultat iznad očekivanja, ali definitivno, to nije uvijek tako. Neću sada objašnjavati zašto je išao kruh, zašto je duplo više piletine nego je obično u porciji i zašto sam zadovoljan ovim obrokom više nego on to možda realno zaslužuje.

Ova je piletina pržena na maslinovom ulju u "novoj" inox tavici, i bolje je nego bez ulja, ali mi se isto primalo. Poslije sam je očistio octom koji sam prokuhao u njoj i nema novih mrlja, a malo su otišle i one od prvog pečenja bez ulja.

Kvalitetna dijeta traži vrijeme, trud i samokontrolu. Jesti samo gladan, temelji se samo na samokontroli, da ne kažem samo na razumu, ali ... "samo" zna biti velik kao atom u odnosu na vlastitu jezgru, tj. puno je tu praznog prostora u igri.P.S. "Atom je osnovna građevna jedinica tvari. Atom se sastoji od jezgre (koju čine protoni i neutroni) i elektrona koji se nalaze u ljuskama oko jezgre. Jezgra čini 99.98% mase atoma. Međutim, ako bi se atom uvećao toliko da jezgra bude promjera jabuke, a elektroni veličine bobice grožđa, promjer atoma bi bio 100 metara. Dakle, većinu atoma zauzima prazan prostor. Promjer jezgre (10-15 m) je 100 000 puta manji od promjera atoma (10-10 m)." ... wikipedia Eto, hrana je svugdje oko nas i u nama, pa se ti kontroliraj :)))

Komentari (4) - # petak, 08.02.2013. - 23:27


* Lungić i njoki u saftu od šampinjona i vrhnja ... 510 kcal
10 dag lungića (140 kcal / 10 dag)
10 dag krumpirovih njoka (170 kcal / 10 dag)
20 dag šampinjona (20 kcal / 10 dag)
0,1 dl ulja (900 kcal / 10 dag)
0,5 dl kiselog vrhnja, 12 % m.m. (140 kcal / 10 dag)

sol, papar, češnjak, peršin

Svinjski file je narezan, posoljen i ispržen na ulju. Na istoj masnoći su se pirjali šampinjoni. Posoljeni su. Njoki su skuhani u slanoj vodi. Sve je pomiješano, začinjeno paprom, češnjakom i peršinom.


Kod ovakvih je jela idealno kada nema viška,
jer teško bi bilo ostati karakter i ne uzeti repete ;)


Malo vrhnja - malo safta. Općenito, malo masnoće - suho jelo. Dobar omjer se postiže time da su količine svih namirnica male. Ne bi bilo loše da je meso potpuno odvojeno. Tako bi njokima ostala mrvica safta više.

Na dijeti je preporučeno kuhati ono što se ne može jesti sirovo, jer to je način kako se najlakše kontroliraju masnoće, a upravo su one glavna kalorijska zamka u većini jela.

Kada se pazi na kalorije mnoga jela ispadnu nedorečeno. A ako je sve baš onako kao treba i kako je većina navikla, po standardnim i provjerenim receptima, da bi bile u kalorijski prihvatljivim granicama, porcije često moraju biti vrlo male. Tko misli da može jesti koliko hoće i imati dobru liniju, ili mu je to "koliko hoće" zapravo malo u odnosu na ono što podrazumijeva većina, ili su takve situacije tek iznimka.

Navedeno ne znači da masnoće valja izbaciti iz prehrane, to nikako, dapače, ali da ih treba pratiti pod povećalom, ako se provodi dijeta, e to već je.

U zadnje vrijeme nešto više jedem, ali redovno vježbam, tj. puno se krećem, i kile miruju, baš prema očekivanju. Čim prestanem vagati i mjeriti namirnice kile krenu u neželjenom pravcu, jer tako je lako dodati još malo već nečega. Ne kažem da je stalno mjerkanje i obračunavanje dobar način, kamoli idealan, i da to želim zadržati, ali eto, trenutno si ne mogu priuštiti onu vjerojatno najbolju i najjednostavniju metodu, a to je jesti samo kada sam gladan. Uostalom, kada bi se toga držao o čemu bi pričao.P.S. Ponekada sam malo ili više prevaren. Tako je u ovom jelu bilo i par deka ribanog Taborgradskog polutvrdog sira. Bilo mi je sumnjivo dobro i konkretno. Saznao sam to tek naknadno. Vjerojatno je manje toga slučajno nego volim misliti. Već mi nije pasalo što se dupla masnoća, sad još i mesni dio nije samo mesni, ali dobro, sve je to tek igra u kojoj je predložak u mislima savršen, dok stvarnost donese po malo od svih uključenih. Post je napisan pod pretpostavkom da je sve kako smo dogovorili moja najdraža ženica i ja ;)

Komentari (12) - # četvrtak, 07.02.2013. - 18:51


* Pureći medaljoni i njoki sa umakom od blitve i vrhnja ... 490 kcal
10 dag purećih medaljona (140 kcal / 10 dag)
10 dag krumpirovih njoka (170 kcal / 10 dag)
20 dag blitve (20 kcal / 10 dag)
1 dl kiselog vrhnja, 12 % m.m. (140 kcal / 10 dag)
sol, češnjak, dijon senf

Blitva je skuhana u slanoj vodi, ocijeđena, pomiješana sa vrhnjem i samljevena štapnim mikserom. Dodan je nasjeckani češnjak. Njoki su skuhani u slanoj vodi, ocijeđeni i pomiješani sa umakom od blitve. Pureći medaljoni su pečeni na naglo, bez dodatne masnoće. Kod serviranja su premazani sa malo dijon senfa.


Da nije bio u ponedjeljak za večeru, ovo bi bio nedjeljni ručak ;)


Jednostavno i ukusno. Još jedno od jela koje odgovara gotovo svim zadanim kriterijima.

Prvi puta je korištena nova inox tavica. Ovako bez dodatne masnoće, meso se ipak primalo, ali ne previše. Ako zanemarim mrlje koje su ostale na prethodno besprijekorno sjajnoj površini, mogu reći da je gotovo prošla prvi test.P.S. Kao u mnogočemu, i u kuhinji, dvoje glavnih, čista su utopija,
tj. hoćeš li da se napravi baš po tvom, morati ćeš sam i napraviti.

Komentari (5) - # srijeda, 06.02.2013. - 18:39


* Pahuljice, suho voće, orašasti plodovi, sjemenke i jogurt ... 490 kcal
7 dag zobenih pahuljica (350 kcal / 10 dag)
1 dag sušenog voća (300 kcal / 10 dag)
1 dag orašastih plodova (600 kcal / 10 dag)
1 dag sjemenki (350 kcal / 10 dag)
2 dl jogurta (60 kcal / 10 dag)

U ovoj mješavini su zobene pahuljice, grožđice, sušena papaja, bademi i sjemenke sezama i suncokreta. Naravno, u nekoj drugoj prilici će biti sušene marelice, šljive, smokve, ..., lješnjaci, orasi, ..., sjemenke lana, bundeve, ..., možda će biti i pahuljice pšenice, ječma, ..., a ponekada se nađe i pokoji komadić tamne čokolade.


Vjerujem da je ovo zdrav obrok ;)

Pahuljice ne pripremam više za pojedinačni obrok. Pomiješam cijelo pakiranje sa ostalim sastojcima, odvagnem pola kile i odnesem tako u ured za cijeli tjedan. Dnevno, sa sobom donesem jogurt, pomiješam ga ujutro sa pripremljenim pahuljicama i ostavim do gableca. Kroz tih par sati se lijepo sve razmoči. Mjera mi je plastična čaša za vodu. Same pahuljice držim u posudama u kojima se izvana vidi koliko ih ima. U uredu imam plastičnu, doma staklenu.

Prije nego ih odmjerim za jedan obrok malo ih protresem da ne ostanu sve sjemenke na dnu. Ako zaboravim donijeti jogurt kupim ga usput ili u obližnjem dućanu i sve riješeno. Na ovaj način mi se ne dešava da nemam dobar obrok na raspolaganju. Dodatno, nemam brigu oko mirisa što je znao biti problem sa nekim gablecima, jer eto, nisam sam u uredu. Općenito, nije idealno jesti na radnom mjestu, ali restorani mi trenutno nisu prihvatljiva opcija.P.S. I najbolja kombinacija bi lako postala dosadna kada bi bila jedina.

Komentari (7) - # utorak, 05.02.2013. - 17:25


* Nedjeljna povrtno-pileća juha ... cca 250 kcal
20 dag grincajga - različitog povrća za juhu ... (40 kcal / 10 dag)
2 dag tjestenine za juhu (360 kcal / 10 dag)
sol, češnjak, pileće kosti i kožice (cca 100 kcal)


Krepka juha oduvijek me asocirala na nedjelju ;)

Ovaj puta su kalorije procijenjene prema poznatim i vaganim sastojcima, te površinskoj masnoći. Ako se želi biti siguran u svaku kaloriju, ovo neće biti dobar izbor, ali ako se prebraja stalno, a namirnice sa najviše kalorija i najpreciznije, ovakav manji odmak neće napraviti problem.

Dodatno, zanimljiva je cijena ovakve juhe. Usporedio sam cijenu rasjeka i čistih filea koje smo dobili, ispada da je ova juha čak i sa kupljenim grincajgom bila badava.

Dobra je opcija kada se za juhu koriste namirnice koje se konzumiraju u tom obroku, pa nema upitnosti oko kalorija, ali eto, ako se baš ne tjera mak na konac može povremeno i ovako,P.S. Navika i pravilo, dakle ono svakodnevno, određuje smjer kojim će se kretati brojke na vagi. Zato zna biti smiješno kada netko tko uistinu puno jede, u društvu jede kao golub, a kada još počne sa pričom kako i inače tako jede, sve poprimi notu otužnosti. Ne računajući medicinske fenomene, koji su prisutni rjeđe nego dobici na lotu, nema od zraka debelih ljudi.

Komentari (7) - # ponedjeljak, 04.02.2013. - 17:30


* Physalis - peruanska jagoda (divlja trešnja) ... 80 kcal
Drugačije uz dašak ugode egzotike.
Slatkasto-grka-reska, neobična i posebna ;)


Kada sam vidio nešto naizgled srodno kod nas u prirodi, slikao sam, ali nisam ni pomislio da bi jeo. Kod ove kupljene, ispada da je plod čak i ljekovit, dok je sve ostalo otrovno. Stigla je iz Kolumbije, a ona je svakako zanimljiva zemlja.P.S. Teško je izbjeći da se baš ništa ne pojede između obroka.
Volim kada je izbor voće, ili tome slično..

Komentari (10) - # nedjelja, 03.02.2013. - 15:56


* Som, tjestenina sa mrkvom i umak od repe ... 470 kcal
10 dag fileta soma (120 kcal / 10 dag)
5 dag tjestenine (360 kcal / 10 dag)
20 dag kisele repe (40 kcal / 10 dag)
0,1 dl suncokretovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, mljevena crvena slatka paprika

Fileti vijetnamskog soma su prženi na ulju. Riba je izvađena, dodana je kisela repa koja se pirjala u vlastitom soku, uz dodavanje vode. Začinjena je paprom i crvenom slatkom paprikom. Samljevena je štapnim mikserom. U slanoj vodi je skuhana tjestenina (Koleda: Ribana kašica s jajima i mrkvom), te je ocijeđena, pomiješana sa umakom od kisele repe i servirana sa ribom, koja se posolila.


Ako je nešto loše već u ideju, ne mora značiti da će i na kraju ispasti loše ;)

Istina, ali može biti i puno gore nego mislimo. Upravo mi se to desilo sa ovim obrokom. Pretjerao sam sa začinima, osobito sa crvenom paprikom, a i sama kisela repa je vrlo intenzivna, pa je cijeli umak bio bomba okusa, tako da nije milovao nepce, nego je u potpunosti ubio svako eventualno zadovoljstvo prepoznatljivih pojedinačnih okusa. Ovo jelo nije tražilo repete, pa je mali višak završio u namazu koji će sutra ići na kruh za doručak.

Valja jesti svaki dan, i ne može sve uspjeti kako bi htjeli. U smislu željene matrice prehrane, ovaj obrok u potpunosti prolazi. Srećom, upravo je to trenutni prioritet.P.S. Kada nešto bude manje fino, lakše je biti suzdržan,
pa dođe na onu staru: "Svako zlo za neko dobro!" ;)Dodatak 2. veljače 2013

Evo i doručka o kojem sam pričao. Još jučer, skuhao sam dodatnih 10 dag soma, pomiješao ga sa preostalim umakom od repe, malo maslinovog ulja i napravio paštetu štapnim mikserom.Jutros, uz kruh, to je bio prilično kompletan obrok ;)

Komentari (11) - # petak, 01.02.2013. - 23:54


<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>