* Laks kare, krumpir i šampinjoni pod pekom ... 500 kcal
15 dag laks karea (140 kcal / 10 dag)
15 dag krumpira (80 kcal / 10 dag)
15 dag šampinjona (20 kcal / 10 dag)
1,5 dl ulja (900 kcal / 10 dag)

sol, papar, češnjak, mješavina začina i sušenog povrća sa naglašenim okusom

Krumpir je narezan na ploške, posoljen i stavljen u nauljenu vatrostalnu posudu. Malo se promiješao u tom ulju. Na njega je išlo meso koje je noć ranije stavljeno u pac od češnjaka, vegete i ulja. Poklopljeno, peklo se 20 minuta na 200 stupnjeva, nakon čega su dodani na ploške narezani i začinjeni šampinjoni. Sve se peklo još 30 minuta.


Reklo bi se klasika, jednostavno i ukusno, ali ... ;)

Sva jela koja sadrže mononatrijev glutaminat su ukusnija, ali slažem se, nije to baš to i jedva čekam da se potroši doza koju smo ciljano kupili za neka jela iz vegetine kuharice. Neovisno o toj primjedbi, nutricionistički, obrok prolazi, kulinarski, ima prostora za poboljšanja. Šampinjoni su bili odozgo, krumpir na dnu, a meso između, pa je ostalo bespotrebno na suhom. U ovoj kombinaciji bi bilo bolje da je meso išlo prvo, pa na njega ostalo, jer bi tako cijelo vrijeme upijalo saftove, a krumpir bi se mrvicu isušio, što ne bi smetalo. Kada šampinjoni idu cijeli, mogu se staviti odmah sa ostalim namirnicama.

P.S. koji je bio namijenjen odmaku od teme postaje neodrživ, time i suvišan, i neće ga više biti u dosadašnjem obliku, čime je još jedno poglavlje definitivno zatvoreno. Kao i uvijek, otvara se neko novo, tj. novi P.S.P.S. Kada nemam perioda u danu u kojima osjećam jasnu glad ne mršavim!

Komentari (4) - # četvrtak, 31.01.2013. - 20:51


* Tuna i povrće za francusku ... 440 kcal
5 dag tune (200 kcal / 10 dag)
8 dag krumpira (80 kcal / 10 dag)
8 dag graška (80 kcal / 10 dag)
8 dag mrkve (40 kcal / 10 dag)
0,2 dl bučinog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, worchester umak

Konzerva povrća za francusku i mala konzerva tune u vlastitom soku. Tuna je začinjena worchester umakom, a povrću je posoljeno uz dodatak bučinog ulja.


Još jedan brzi i sasvim ukusan doručak ;)

Na kraju sam sve pomiješao. Nekako bi bilo prirodno da u ovu kombinaciju ide maslinovo ulje, ali obzirom da ga vrlo često konzumiram, volim za promjenu koristiti i bučino ulje, koje je specifično tamno, vrlo aromatično i meni ugodnog okusa. Da nije radni dan išao bi i češnjak. Zašto worchester umak? Bez ikakvog posebnog razloga, jednostavno mi je zapeo za oko dok sam otvarao konzervu. Količine povrća su malo neobične, ali u navedenim sastojcima sam jednostavno podijelio ukupni sadržaj na jednake dijelove.

Jedna mala dodatna opaska na sadržaj koji se ovdje objavljuje. Jasno da ovo sve nisu neki reprezentativni gastronomski uradci, kamoli idealni, u bilo kom pogledu, ali jedan od temeljnih stupova uspjeha su upravo svakodnevne navike, tj. obrazac prevladavajućeg ponašanja i odnosa prema određenoj temi, u ovom slučaju prehrani. Ono što želim utvrditi kao naviku je maksimalna raznolikost i prihvatljiva umjerenost u okvirima dobivene stručne preporuke, ili njoj barem što bliže, a sve korištenjem realno dostupnih resursa (vrijeme, energija, dobra volja, znanje, iskustvo, spretnost, ... dostupne namirnice, potrebne kune). Eto, jučer nepovratno ode, što i kako ću htjeti, i moći, sutra, ne znam, danas je baš tako kako vam kažem, ... valjda.P.S. Želja za osobnom potvrdom ne traži nužno kompetentnu procjenu, pa ni realnost. Ona kao i svaka druga želja traži uvjerenje da je ispunjena ;)

Komentari (5) - # srijeda, 30.01.2013. - 21:41


* Tuna, tost i krastavci ... 450 kcal
5 dag tune (200 kcal / 10 dag)
8 dag integralnog tosta (250 kcal / 10 dag)
15 dag kiselih krastavaca (10 kcal / 10 dag)
0,15 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)


Jednostavno ... zašto ne ;)

Tuna u vlastitom soku nije tako podatna kao ona iz ulja, ali zato je puno lakše kontrolirati i prilagoditi željene omjere, a eto, lako se doda i kvalitetno maslinovo ulje.

P.S. Imaš li veliku čokoladu teško ćeš pojesti malu.

Komentari (6) - # srijeda, 30.01.2013. - 00:41


* Šunka i sir na tostu sa kiselim krastavcima ... 580 kcal

5 dag šunke (260 kcal / 10 dag)
5 dag trapista (380 kcal / 10 dag)
10 dag integralnog tosta (250 kcal / 10 dag)
10 dag krastavaca (10 kcal / 10 dag)


Od kada su pahuljice za gablec, doručak je neka brza kombinacija sa tostom ili kakav ostatak obroka od prethodnog dana. Nedjeljni ručak je bio previše ukusan da bi išta ostalo ;)

Fino, ali je ipak malo suho, pa bi se u ovakav obrok moglo ubaciti maslaca ili majoneze, ili pak dodati piće, recimo limunada, možda kakvo mlijeko, jogurt i slično, ali za sada neću pretjerivati. 2 dag maslaca bi ukupnu sumu povećalo za dodatnih 150 kcal, a slično bi bilo i sa standardnim mliječnim, tek bi limunada sa medom bila nešto manje kalorična, ali u jutro sam u strci i fali mi svaka minuta, pa se cijeđenje limuna i miješanje meda vremenski ne uklapa. Ranije ustati bi značilo ili manje spavati, ili ranije leći, a to je u današnjem tempu života sve teže.

Između doručka i gableca sam popio zeleni čaj i duplu kavu sa mlijekom (sve bez šećera), i prošetao oko pola sata. Nisam osjećao glad, dakle, doručak je bio sasvim dostatan ovakav kakav je.

Malo sam promijenio redoslijed obroka, pa mi je ovo bio doručak u 7, za gablec, koji je u vrijeme ručka, tj. oko 12, su bile pahuljice, dok večera, koja je sastavljena po matrici ručka, ide oko 18 sati. Nisam baš do kraja zadovoljan sa ovakvim rasporedom, ali pahuljice su mi se pokazale kao praktičan, kontroliran i siguran obrok u uredu. Malo sam pojačao i kalorije u dogovoru sa liječnikom. Cilj mi je bar mjesec dana održavati težinu stabilnom, i ne gladovati, uz značajno povećanu tjelesnu aktivnost. Ni u samim obrocima ne pratim striktno zadanu šablonu, tj. malo sam slobodniji. Za sada, u prvom tjednu, rezultati su sasvim zadovoljavajući, iako razmišljam o ubacivanju četvrtog obroka, pa da budu onako malo skromniji kao i prije. Kako god, trenutno malo eksperimentiram i pažljivo evidentiram rezultate, a zapravo se pripremam za nastavak svakodnevne prehrane koju više neću moći zvati dijetom. Planiram uz malo upornosti i truda, uglavnom vježbanjem, tj. tjelesnom aktivnošću, riješiti još ove kile koje su ostale viška, a hranu zadržati u okvirima, nazovimo to "normale", što god to značilo.

Napuštam ideju da računalo samostalno slaže obroke iz cjelokupne baze namirnica, ali ne u potpunosti. Modifikacija je u tome da ću mu ponuditi namirnice koje imam, pa neka bira između toga, s time da ću masnoću uklopiti sam, sukladno načinu pripreme. Po malo ću nabavljati namirnice po skupinama, što mi se već svidi, tj. što nađem povoljno.P.S. Žao je što do daljnjega ne izlazim iz okvira ovog bloga, ali eto, takav mi je izbor trenutno. Po ne znam koji puta ću ponoviti da u potpunosti razumijem sve one koji ne dolaze komentarima u ovaj moj sve više zatvoreni dnevnički svijet. Pokušavam se othrvati porivu da pišem na dugo i široko, ali i to mi je za sada još uvijek teško. Počinjem polako sumnjati da sam ja ipak neki skroz problematični tip, samo i u problematici nastojim biti raznolik, baš kao i u prehrani.

Komentari (12) - # ponedjeljak, 28.01.2013. - 20:50


GREŠKA * Manje dnevnih obroka, ali jačih
* Vratina, krumpir, grašak i mrkva ... 850 kcal

15 dag vratine (340 kcal / 10 dag)
10 dag krumpira (80 kcal / 10 dag)
10 dag graška (80 kcal / 10 dag)
10 dag mrkve (40 kcal / 10 dag)
0,15 dl ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, češnjak, vegeta

Vratina se dan ranije stavila u pac sa paprom, češnjakom, vegetom i malo ulja. Kod pripreme se meso očistilo od češnjaka, stavilo u lagano nauljeni protvan, pokrilo aluminijskom folijom i peklo u pećnici pola sata na 200 stupnjeva. Krumpir, grašak i mrkva su bili zaleđeni (povrće za francusku salatu). Skuhani su u slanoj vodi. Kada je meso bilo gotovo izvadilo se, a u protvan se stavilo skuhano i ocijeđeno povrće koje se pomiješalo sa sokovima, tj. masnoćom mesa, i onom od pečenja i onom iz paca. Zapeklo se bez pokrivanja 10 minuta u pećnici


Ni ovo nije dijetno jelo, ali eto, nedjelja je ;)

Sasvim lako je moglo biti nešto manje ulja i mesa, ali opet nisam odmah obračunao, nego naknadno, iako sam znao da će biti više kalorija nego treba. U zadnje vrijeme imam sve više obroka koji iskaču iz preporučenih okvira. To rješavam tako da ne jedem 3 nego 2 obroka u takvom danu, što se pokazalo sasvim u redu za kilažu, tj. ništa nisam pokvario. Nismo to moj liječnik i ja baš tako dogovorili, a obzirom da nastojim držati do onoga što kažem, nema mi druge nego se što prije vratiti na ono što je provjereno i potvrđeno kao dobro. Istina, uz uobičajene šetnje, uveo sam i svakodnevne ture sobnim biciklom od 10 km uz 50 % dodatnog opterećenja, i to me valjda izvlači, ali svejedno, nema se smisla poigravati. Sine hvala na odličnom ručku, ali i ovaj će obrok ići pod GREŠKE, jer jednostavno nije sukladan naslovu bloga, a tu je samo kao svjedočanstvo realiteta. Kada je čovjek sklon slabosti, a prilika je i više nego treba, nije teško pokleknuti, ali ono što daje rezultat je kontinuitet, tj. pravilo, a ne iznimka. Da, iako se to možda po ovdje prezentiranom ne bi reklo, ovakvi obroci su iznimka i ima ih tek nekoliko u tjednu, dok su svi ostali maksimalno odmjereni. Zapravo, iako sam danas već prošao uobičajeno, čim objavim ovaj post, idem odvoziti dodatnih 10 km.P.S. Ponavljajući greške ne učimo. Tako je lako sebi samome evidentnu grešku prikazati prihvatljivom, a život okrutnim, ali ... posljedica je kazna, tek u istom tom kontekstu iluzije prihvatljivosti amnestije od osobne odgovornosti. Hoću reći, vozi Miško, pa na spavanje.


Komentari (8) - # nedjelja, 27.01.2013. - 23:06


GREŠKA * Svjesno zavaravanje
* Špinat, pire krumpir i jaja na oko ~ 800 kcal


Obroci koji se naknadno obračunavaju iznenade, ...

... iako je odmah bilo jasno da to neće biti kao odmjereni obrok koji sam objavio pod naslovom "* Pire krumpir, špinat i jaje na oko ... 470 kcal". Ovaj današnji je rađen na stari način, sa margarinom, brašnom i mlijekom. Takvim sam obrocima skupio višak kila. Danas kada sam intenzivirao tjelesnu aktivnost, neću se udebljati, ali neću ni mršavjeti ako ću ovako jesti, pa smatram da je ispravno da ovakav obrok ide pod GREŠKE, i zato neka ostane na ovome i još dva foto detalja reprize.P.S. Sreća je odraz našeg viđenja sebe i svijeta.


Komentari (11) - # subota, 26.01.2013. - 13:04


* Kozice na maslacu u juhi od graška i mahuna ... 460 kcal
10 dag repova kozica (90 kcal / 10 dag)
20 dag graška (80 kcal / 10 dag)
20 dag žutih mahuna (30 kcal / 10 dag)
2 dag maslaca (750 kcal / 10 dag)
sol, papar, vlasac, peršin

Grašak i mahune su skuhane u slanoj vodi. Pola povrća je samljeveno štapnim mikserom uz vodu u kojoj se kuhalo, te je začinjeno paprom i vlascem. Repovi kozica su kratko prženi na maslacu. Sve zajedno je servirano u juhi. Završno je začinjeno peršinom.


Kada je ideja dobra, a kuharica opuštena, završno zadovoljstvo neće izostati ;)P.S. Živimo tek kada smo spremni biti to što jesmo.

Komentari (9) - # četvrtak, 24.01.2013. - 20:25


* 5. Povrtno varivo (mozzarella, bob, prokulice, vrhnje) + grejp ... 500 kcal
5 dag mozzarelle (230 kcal / 10 dag)
20 dag boba (80 kcal / 10 dag)
20 dag prokulica (30 kcal / 10 dag)
6 dag vrhnja, kiselo, 12 % m.m. (140 kcal / 10 dag)
sol, kim
+ 19 dag grejpa (40 kcal / 10 dag)

Skuhani su bob i prokulice u slanoj vodi. Pola povrća i juha su pomiješani i samljeveni štapnim mikserom, uz dodatak vrhnja. Vratilo se cijelo povrće i umiješana je ribana mozzarella. Kod serviranja je začinjeno kimom.


Ukusan i vrlo siguran, tj. lako kontrolirani obrok s kojim je teško pogriješiti ;)

Ovo je osnovna šablona za povrtno varivo bez klasične zaprške. Moguće je puno izvedenica koje se mogu razlikovati u namirnicama, redoslijedu, vremenu pripreme, začinima i slično, ali ono bitno je upravo kako je i opisano. U ovom se konkretnom slučaju mozzarell malo izgubila. Trebalo bi probati tako da se doda tek kod serviranja, a ne kuhanja. Kim je jako lijepo upotpunio ovaj obrok, čak je i vizualno dodao makar malo živosti u neutralnu pastelno reljefnu mirnoću.


P.S. Način na koji gledamo često određuje to što gledamo.
Slično vrijedi za objavljene fotografije, recepte, recenzije, komentare, pa i sam P.S.

Komentari (5) - # četvrtak, 24.01.2013. - 00:09


* Frittata (jaja, feta sir, krumpir, paprika, luk) ... 480 kcal
7 dag jaja - 1 kom. (150 kcal / 10 dag)
3 dag feta sira (250 kcal / 10 dag)
10 dag krumpira (80 kcal / 10 dag)
10 dag paprike (20 kcal / 10 dag)
5 dag luka (40 kcal / 10 dag)
0,2 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, timijan

Krumpir je narezan na kockice, posoljen i ispržen na maslinovom ulju i luku uz dosta miješanja. Dodala se usitnjena paprika, timijan i umućena jaja. Sve je prebačeno u protvan, posipano feta sirom i 10 minuta zapečeno u pećnici na 200 stupnjeva.


Ovo nije bila velika porcija, ali ima svega i vrlo je ukusno ;)

Rađeno je više porcija nego je bilo gladnih usta, pa je bilo teško odoljeti ne uzeti još makar malo. To je općenito problem kod finih jela. Lako navedu na grijeh. Mada, izazova je toliko da je svaki izgovor izgubio smisao i prije nego sa na njega pomislilo. Kako god, još jednom mogu sa zadovoljstvom reći, hvala sine.


P.S. Savršenstvo slijepo slijedi mjeru, jeka sebe, ljepota promatrača.

Komentari (9) - # utorak, 22.01.2013. - 23:02


* Pizza (šunka, sir, rajčica) ... 800 kcal
5 dag šunke (260 kcal / 10 dag)
5 dag polutvrdog masnog sira (380 kcal / 10 dag)
10 dag brašna, oštro (350 kcal / dag)
0,5 dl rajčice, pasirana (20 kcal / 10 dag)
0,1 dl ulja (900 kcal / 10 dag)
2 dag maslina (140 kcal / 10 dag)
sol, kvasac, origano

Umijesilo se tijesto od brašna, soli, kvasca i vode. Nakon dizanja, razvučeno je, namazano pasiranom rajčicom i nadjenuto šunkom narezanom na trake i ribanim sirom, te je ukrašeno sa par maslina. Začinjeno je origanom i lagano nauljeno. Peklo se u pećnici 8 minuta na 250 stupnjeva.


Dobra pizza i dijeta ne idu zajedno, i točka, ali ... ;)

... nema ali.

Svejedno, hvala sine, bila je izvrsna.P.S. Danas sam kupio novu igračku, ali ne znam što bi sa njom, ni kako, valjda ni zašto, ali imam dobru šansu saznati bar okus. Ima li netko osobnog iskustva sa ovom egzotičnom biljčicom koja se prodaje pod nazivom "slatki tamarind"?


Komentari (11) - # ponedjeljak, 21.01.2013. - 22:02


* Savijača sa tunom i prokulicama ... 530 kcal
5 dag tune (200 kcal / 10 dag)
10 dag gotovih tankih kora (260 kcal / 10 dag)
20 dag prokulica (30 kcal / 10 dag)
5 dag luka (40 kcal / 10 dag)
0,1 dl ulja, maslinovo (900 kcal / 10 dag)
sol, papar

Na ulju se prodinstao luk i tuna, i odvojeno prokulice, koje su se povremeno podlijevale vodom. Na kraju se sve pomiješalo i zamotalo u kore. Malo se nauljilo same kore, a malo i protvan. Peklo se otklopljeno u pećnici oko 15 minuta na 200 stupnjeva.


Ovo je trebao biti burek, možda i pita,
ali kada se kore ovako zamotaju meni je to savijača ;)


U kratko, izvrsno, ali to ne ide prema korama nego poglavito prema fili. Ovakva jela izgleda vape za masnoćom. Kada je na knap sa uljem sve ostane suho i za čas se prima, pa lako i zagori. Sjećam se kako je znalo ostati masno na tanjuru ili rukama kada sam jeo slična jela koja su napravljena sa "malo" ulja. Probalo se pomoći vodom po korama, ali nije krenulo u dobrom pravcu, pa se odmah i odustalo.

Koristili su se duboko smrznuti odresci tune. Cijenom su prihvatljivi, ali svejedno su me doveli u zabludu, jer sam naivno vjerovao da se radi o friškoj ribi koja je jednostavno očišćena, narezana i smrznuta. Ispostavilo se da na deklaraciji piše da je u sastavu i 25 % vode, te da sadrže sredstva za glaziranje, što je "nešto" iz intervala od E901 do E914.P.S. Moja žena ne voli baš eksperimentirati u kuhinji i to je nešto što ću morati uvažiti. Nakon ovog obroka sam se prisjetio zašto sam počeo sam kuhati. Kompromis ponekada sasvim dobro zvuči, ali pametno usmjerena suradnja mi je nekako draža. Razlika je zapravo vrlo velika. U prvom slučaju se radi o što manjoj šteti za obje strane, dok je u drugoj naglasak na čisto pozitivnim aspektima, tj. obostranoj dobrobiti i zadovoljstvu u konačnici, ali putem dogovorene i dobrovoljne suradnje, a ne popuštanja kontra sebe, tj. na svoju štetu.

Ovih dana, Maksimir je lijep, ali i opasno ledeno sklizak.

Komentari (7) - # nedjelja, 20.01.2013. - 12:37


* Piletina, riža i šampinjoni na bijelo ... 700 kcal
10 dag pilećih prsa (130 kcal / 10 dag)
1 dag parmezana (390 kcal / 10 dag)
5 dag riže (350 kcal / 10 dag)
10 dag šampinjona (20 kcal / 10 dag)
3 dag margarina (750 kcal / 10 dag)
0,5 dl vrhnja, plavo 12 % m.m. (140 kcal / 10 dag)
0,5 dl vina, bijelo (80 kcal / 10 dag)
sol, papar, Vegeta, curry

Ovaj je obrok napravljen po sljedećem receptu:

~ Pileći stroganoff

1. Rezanje piletine
Narezati piletinu na komadiće veličine zalogaja. Lagano posoliti i popapriti.
2. Prvih 10 minuta pečenja
Zagrijati polovicu od ukupne količine margarina na tavici. Dodati piletinu. Držati 10 minuta na vatri. Za to vrijeme treba pripremiti šampinjone za sljedeći korak. Treba ih očistiti te narezati na listiće.
3. Drugih 10 minuta pečenja
Zaliti piletinu bijelim vinom. Držati još 10 minuta na vatri. Paralelno u drugoj tavici pirjati šampinjone na preostaloj količini margarina također 10 minuta.
4. Zadnjih 10 minuta pečenja
U piletinu dodati vrhnje, Vegetu i šampinjone koji bi taman sada trebali biti gotovi. Držati sve zajedno posljednjih 10 minuta na vatri. Paralelno kuhati rižu u odvojenoj posudi da bude spremna za sljedeći korak.
5. Miješanje sastojaka
Na kraju pomiješati rižu zajedno s ostatkom jela. Dodati curry i parmezan pred serviranje.


Iznimke nisu problem, za razliku od pravila koje čini naviku ;)

Ovo jelo je napravljeno sa puno umješnosti i dobre volje. Što se tiče okusa, rezultat je bio izvrstan. Još jedan recept koji će ući u sinovu osobnu kuharicu. Hvala sine. Na redu je opet najdraža ženica. Iako obitelj ne prati ovaj blog, malo mi je nezgodno osvrnuti se sa kritičke strane, te pomalo ublažavam uobičajenu retoriku, ali sve što bi eventualno rekao zapravo znate i sami.

P.S. Ono što je krucijalni problem dobre linije je odnos unosa i potrošnje, a u toj priči je matematika skroz jednostavna. Razlika oba zbroja umnoška jedinične vrijednosti i količine neumitno određuje na koju će stranu jezičak vage. Bilo bi izvrsno ne nasjedati podvalama marketinških psihologa, koji su itekako svjesni kako konzumenti razmišljaju, tj. što i kako prezentirati da se što manje logički razmišlja, a što više impulzivno kupuje. Čak i obični štapići, naći će svoj put do stola na kojem nisu trebali biti u tolikoj količini, ako i uopće.

Komentari (5) - # subota, 19.01.2013. - 18:20


* Škarpina u vinu i riža sa mrkvom ... 510 kcal
10 dag škarpine (90 kcal / 10 dag)
1 dag brašna (350 kcal / 10 dag)
5 dag riže (350 kcal / 10 dag)
10 dag mrkve (40 kcal / 10 dag)
0,1 dl ulja, maslinovo (900 kcal / 10 dag)
1 dl vina, bijelo (80 kcal / 10 dag)
sol, papar, češnjak, lovorov list

Škarpina je posoljena, uvaljana u brašno i ispržena na ulju. Pored nje je pod kraj dodan i češnjak, a nakon par minuta bijelo vino, papar i lovorov list. Nakon što je malo prokuhalo riba se izvadila, a u ostatak tekućine je išla riža koja je prethodno skuhana sa strane u slanoj vodi. Kod serviranja se u rižu umiješala i svježa ribana mrkva.


Imati škarpinu kao višak, slatka je briga ;)

Po složenosti se vidi da je ovo rađeno po receptu. Ovaj puta je to bio Slavičin. Jedino što se ne uklapa u original je mrkva, ali eto, morao sam i ja dodati nešto svoje, barem u narudžbi. Ta je svježa mrkva jelu dala dodatnu konzistentnost i malo dodatne boje, i to sasvim sukladno skladne. Druga porcija (ženina) je bila sa mrkvom koja je nakon ribanja pirjana na maslacu, i ta je bila ukusnija, ali zbog dodatne masnoće ja sam svjesno ostao na sirovoj varijanti. Vino je mala ekstravagancija u mom slučaju, ali moram priznati da se ova flaša Graševine povlači i provlači kroz razdoblje od više godina, tj. kupljena je prije dvije, a otvorena je prošle.P.S. Taman se hvalim kako nikog nema i kako je to u redu, kad eto ti dobrih i dragih ljudi. I dalje tvrdim da nije u okviru podrazumijevane blogerake etike da vi meni dolazite, a ja vama ne, ali što da radim, trenutno ne mogu do svih, a izdvajati ili ići brzopotezno, to neću. Kada jednom i krenem to bi lako moglo biti isključivo u svrhu marketinga, ali dobro, nema veze, neka bude kako bude, i nadam se da se više neću previše izmotavati i izgovarati zbog toga, pa ni onda kada u konačnici ipak ostanem sam, jer nije baš izgledno da ću bitno promijeniti način blogiranja u skorije vrijeme. Kako god, bitno je da po malo idu i već jednom otišle kile, tj. ode još jedna ponavljačica. Nakon -31, još je 9 do završetka prve faze cijeloživotnog plana, tj. dobrog pozicioniranja na prvoj kontrolnoj točci puta ostvarenja svekolike osobne misije i vizije, i ostalih strategijsko metodoloških istoznačnica za željenu sreću koja bi se trebala temeljiti na spoznaji da se učinilo koliko se već moglo, jer potpuno je jasno da nije sve samo u mojim rukama, pa niti u budućnosti, a kamoli sama budućnost.

Komentari (13) - # petak, 18.01.2013. - 19:21


* 4. Piletina, proso, paradajz i maslinovo ulje + jabuka ... 410 kcal
6 dag pilećih prsa (130 kcal / 10 dag)
4 dag prosa (350 kcal / 10 dag)
20 dag rajčice (20 kcal / 10 dag)
0,1 dl ulja, maslinovo (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, kurkuma (indijski šafran)

+ 13 dag jabuke (50 kcal / 10 dag)

Proso je skuhano u slanoj vodi. Piletina je narezana na kockice, posoljena, ispržena na maslinovom ulju i zapaprena. Pelati iz konzerve su zagrijani na istom ulju. Kod serviranja se jelo začinilo kurkumom.


Odličan i običan, svakodnevni obrok ;)

Indijski šafran ovom jelu daje prizvuk zdrave egzotike, dobro se nastavlja na proso i maslinovo ulje, te kompenzira činjenicu da su pelati iz konzerve, a jelo bar jednim dijelom prženo. Općenito, začini su često sama duša nekog jela. U ovom je papar bio višak, jer dva dobra zajedno mogu ponekada više izgubiti nego dati.

Filetirana pureća prsa se približavaju teletini i dobroj ribi po cijeni. Nekako mi to nije baš pravo, pa ću razmisliti što i kako sa njom. Nije problem to malo, ali svejedno me cijena makar psihički bocka. Što se koštanja općenito tiče, jasno je da komocija ima svoju cijenu, pa je i običan sendvič kupljen u marketu zapravo vrlo skup, ili naribana mrkva, koju sam baš danas kupio. Očito je praktičnost sasvim dobar izgovor, i trgovcima, i meni.P.S. Još jedan obrok za koji je namirnice izabralo računalo, a žena ga pripremila. Moj se posao svodi na planiranje i nabavku, prije, te slikanje, degustaciju, recenziju i javno bilježništvo nakon pripreme. Računalo jedan, žena jedan, a ja šest poslova sam. Eto kako to ispadne kada si čovjek za uzor uzme gradonačelnika japanca osobno. Sada kada komentari po malo kopne, priznajem, lakše mi je, jer zapravo, baš kao i moj uzor, ne volim javnu promociju, "Ja samo volim delati!". Milan, Betmen i ja, tražimo četvrtog za belu, čisto da se makar malo odmorimo bar 25-ti sat u danu. Šalim se, sve pet. Očekivano, zasluženo i sasvim u redu. Blogerska bijekcija je realitet, a o njemu se nema što raspravljati, baš kao i o ukusima.

Komentari (8) - # četvrtak, 17.01.2013. - 21:09


* Tuna, mladi grašak, blitva i luk ... 470 kcal
5 dag tune (200 kcal / 10 dag)
15 dag graška, mladog (40 kcal / 10 dag)
10 dag blitve (20 kcal / 10 dag)
5 dag luka (40 kcal / 10 dag)
0,3 dl ulja, maslinovo (900 kcal / 10 dag)
sol

Mladi grašak i blitva su skuhani u slanoj vodi. Ocijeđeno je ulje iz male konzerve tune i na njemu je pržen luk, pa je dodano kuhano povrće. Servirano je uz tunu.


Krajnje jednostavan, brz i vrlo ukusan obrok ;)

Korišteni su smrznute mahune i blitva. Luk se u ovom obroku našao slučajno, ali izvrsno se uklopio i znatno ga obogatio. Ispada da je značajno više ulja, ali eto, taman toliko ga je u maloj konzervi tune. Ostale namirnice su doprinijele tome da je obrok u planiranim i prihvatljivim okvirima.P.S. Problemu sa viškom namirnica se ne nazire kraj. Tjedni plan bi trebao bar malo pomoći da se ta nezgodancija po malo riješi, ili bar ublaži, ali ne bi se u to baš kladio.

Web forma za sada sadrži dvije stranice:
Matrica grupa namirnica za sastavljanje obroka (ručka) *
Tjedni raspored obroka

Komentari (5) - # srijeda, 16.01.2013. - 22:01


* 3. Lignje, špageti i tikvice na maslacu + naranča ... 370 kcal
Obrok dobiven slučajnim odabirom prema matrici grupa namirnica

6 dag lignji (80 kcal / 10 dag)
4 dag integralnih špageta (360 kcal / 10 dag)
20 dag tikvica (20 kcal / 10 dag)
1 dag maslaca (750 kcal / 10 dag)
sol

+ 13 dag naranče (50 kcal / 10 dag)

Špageti i tikvice su skuhani u slanoj vodi. Za to vrijeme su ispržene lignje na maslacu.


Da lignje nisu zapravo bili lignjuni ovaj obrok ne bi gotovo ni osjetio ;)

Neuobičajeno je raditi lignje na maslacu, ali obzirom da su brzo pustile i svoj dio tekućine nisu ostale na suhom, a ostalo je malo toća i za tikvice i tijesto. Nije išlo ništa od dodatnih začina. Ideja je bila osjetiti okuse samih namirnica, ali svejedno ne bi bilo pogrešno da se dodao barem češnjak. Nije vrijeme od tikvica. Kod svježeg povrća, bilo bi odlično držati se sezonskog, pa makar i malo na štetu često apostrofirane raznolikosti. Naranča je kupljena kao crvena, ali ipak je bila poglavito narančasta. Ovo je bio istinski dijetalni obrokP.S. Niz jela koja ne radim sam mi sve više godi, a dodatno stvara prostor za bolje planiranje. Do novih obroka po izboru računala prvo se treba riješiti namirnica koje su ostale, a nevjerojatno je kako ih se lako nakupi. I dalje mi je žao, i osjećam se nelagodno, što vas ne obilazim, ali ipak ću ustrajati na tome sve dok ne sredim bar tih par crtica koje se predugo povlače po planeru. Slijedi tjedni raspored obroka, isto sa idejom kreiranja matrice sliče onoj za kombiniranje obroka, ali dobro, za početak neka bude bilo kakav.


Komentari (3) - # utorak, 15.01.2013. - 21:56


* Burek od mesa ... 500 kcal
5 dag mljevenog mesa, miješano (250 kcal / 10 dag)
10 dag gotovih tankih kora (260 kcal / 10 dag)
5 dag luka (40 kcal / 10 dag)
0,1 dl ulja (900 kcal / 10 dag)
sol

Na ulju se prodinstao luk i faširano, pa se zamotalo u kore. Malo se nauljilo same kore, a malo i tepsija. Peklo se otklopljeno u pećnici oko 15 minuta na 200 stupnjeva.


Ponekada se iznenadim kako su neka jela jednostavna,
pogotovo kada ih priprema netko drugi. Hvala najdraža ženice ;)

Gornja kora je malo potamnila i posušila se, a unutrašnje su bile pomalo sirove. Ne računajući te sitnice poglavito vezane za štedljivost kalorija, tj. svjestan manjak ulja, ovo je bio vrlo ukusan obrok, ali ne mogu se oteti dojmu da su moguća znatna poboljšanja sukladno osobnim afinitetima, a dalo bi se razmisliti i o tome da se tepsija pokrije, pećnica manje zagrije, pa duže peče ...P.S. Fali mi kvalitetnije planiranje. Da to nije podloga za zloupotrebu, tj. izgovaranje pred samim sobom, bio bi to neki sasvim drugi problem, a čak možda ni to. Malo sam se preopteretio u zadnje vrijeme. Nikako da se naviknem da ne mogu baš sve što zamislim. Godi mi pomoć koju ovih dana imam od svojih ukućana. Danas su "zimske radosti" šetnju učinile suvišnom. Povratak sa posla je bome potrajao. Snijeg i dalje pada.Komentari (10) - # ponedjeljak, 14.01.2013. - 22:31


* Pašta šuta (mljeveno meso, tijesto i rajčica) ... 550 kcal
10 dag mljevenog mesa, miješano (250 kcal / 10 dag)
5 dag tjestenine (360 kcal / 10 dag)
10 dag rajčice, pasirane (20 kcal / 10 dag)
5 dag luka (40 kcal / 10 dag)
0,05 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
0,25 dl kiselog vrhnja (140 kcal / 10 dag)
sol, papar, češnjak, bosiljak, šećer

Na maslinovom ulju je dinstan luk, pa češnjak i mljeveno meso, a pod kraj je dodana pasirana rajčica, vrhnje i začini. Servirano je uz kuhanu tjesteninu.


Ovo je oduvijek bio moj omiljeni obrok ;)

Iako je ovaj puta rađeno za nijansu drugačije nego inače, ispalo je izvrsno. Hvala sine.

Eto, još jedan obiteljski ručak odgodio je od računala izvučene, i već kupljene, lignje i tikvice.P.S. Sin radi svoju internu kuharicu. On je uvijek fokusiran na rezultat uz optimalan utrošak resursa. Njegovi su ciljevi jasni. Pokušavam učiti od njega.

Maksimir mi je bitan. Danas malo drugačiji dekor. Bijelo i uglavnom bez ljudi. Nakon ovakve šetnje bi pasalo kuhano vino, ali to će ipak još malo pričekati, baš kao i neki drugi gušti.
Komentari (11) - # nedjelja, 13.01.2013. - 17:58


* Pureća šunka, batat, blitva i laneno ulje ... 410 kcal
5 dag pureće šunke, dimljena (140 kcal / 10 dag)
15 dag batata (90 kcal / 10 dag)
20 dag blitve (20 kcal / 10 dag)
0,1 dl ulja, lanenog (900 kcal / 10 dag)
sol, papar

Batat je bio kuhan dan ranije, a blitva smrznuta u briketu. Sve je prženo na ulju, prvo pureća šunka, pa batat i na kraju blitva. Na kraju se posolilo i popaprilo.


Realnost nije toliko svrhovito proračunata, kamoli idilična, kako bi možda volio ;)

Računalo je uštedjelo petljanje oko jednog obroka u danu, ali viškovi i neplanirane situacije i dalje su prisutni. Otuda jučerašnji batat, te šunka i laneno ulje, kojima je istekao rok, u današnjem obroku. Inače, priprema smrznute blitve na način da ide direktno iz leda u wok, kojem su prethodne namirnice popile ono malo ulja što je korišteno, i nije baš nešto za preporuku. Na pari kuhanom batatu se boja stajanjem u frižideru preko noći nije ništa popravila. Kako god, šablonski gotovo pa odgovarajući obrok, a i vječiti višak namirnica je bar nešto manji.
P.S. Obećao sam iskrenost u vođenju ovog bloga, pa se toga i držim koliko je god moguće. Ne bi bio problem izdvajati bolje obroke, pa i prigodno frizirati, ali to onda ne bi bilo to što sam zamislio kao osnovni okvir, a to je svjedočanstvo takvo kakvo već je. Ovo što prezentiram su moji svakodnevni obroci. Ima toga i sa strane, jer sam slab, ali dobro, ipak bar koliko-toliko održavam postignuto, pa to što objavljujem ima smisla, jer to je upravo ono što bi i trebalo biti. Eto, mislio sam da će za vikend biti vremena za malu virtualnu šetnju po blogogradu, ali eto, za sada sam jedva stigao do Maksimira.Komentari (7) - # subota, 12.01.2013. - 23:24


* 2. Škarpina, batat, blitva, bučino ulje + mandarine ... 420 kcal
Matrica grupa namirnica za sastavljanje obroka (ručka) - link na web stranicu

6 dag ribe, bijela (80 kcal / 10 dag)
20 dag batata (90 kcal / 10 dag)
20 dag blitve (20 kcal / 10 dag)
0,1 dl ulja, bučinog (900 kcal / 10 dag)
sol, limun, češnjak

+ 12 dag mandarina (50 kcal / 10 dag)

Škarpina, batat i blitva su kuhani na pari oko 30 minuta. Sve je posoljeno. Riba je kod serviranja polivena limunovim sokom, a batat i blitva su začinjeni bučinim uljem i češnjakom.


Računalo ne zna da imam odlično domaće maslinovo ulje ;)

Za razliku od prošlog, ovaj batat nije bio mrkvast, niti po boji, ni po okusu. Više je vukao na kesten, i nije bio osobito lijep, dapače, ovako kuhan na pari, navlačio je tamne mrlje na sebe. Dobro je što je išlo bučino ulje pa se bojom uklopilo.

Naravno, sam bi izabrao maslinovo ulje, ali računalu je to u ovom slučaju svejedno, a zapravo i mom organizmu, te ću to i poštivati. Novo bučino ulje, koje sam kupio oko Nove godine, je odlično.

Nije toliko bitno, ali ispod ovih mandarina je zapravo pisalo "klementine".

Sljedeći izbor računala: mekušci – tjestenina, integralna – tikvice – maslac - naranča

Komentari (9) - # subota, 12.01.2013. - 10:35


* 1. Juneća pisanica, soja, mahune, ulje + kruška ... 450 kcal
6 dag juneće pisanice (130 kcal / 10 dag)
4 dag sojinih odrezaka (350 kcal / 10 dag)
20 dag mahuna (40 kcal / 10 dag)
0,1 dl ulja, suncokreta (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, soja sos, worcester umak

+ 10 dag kruške (60 kcal / 10 dag)

Sojini odresci i mahune su skuhani u slanoj vodi. Za to vrijeme se meso ispržilo na malo ulja na koje su kasnije došli skuhani i ocijeđeni sojini odresci. Meso je začinjeno sa soli i parom, sojini odresci soja sosom, a mahune sa malo worcester umaka.


Prvi eksperimentalni obrok se pokazao kao puni pogodak ;)

Ovaj obrok je složilo računalo. Prema zadanoj matrici, slučajnim odabirom između trenutno 180 tisuća mogućih kombinacija, izabrana je upravo ova.

Bez ikakvih problema sam nabavio potrebne namirnice, skroz jednostavno ih pripremio i uživao u odmjerenom, balansiranom i ukusnom obroku.

Ne, neću preporučiti ovaj obrok, vjerojatno ga neću nikada ni ponoviti, ali način kako sam došao do njega svakako hoću, jer ovo je pravi primjer onoga što u ovom momentu želim.

P.S. Puno kombiniram, razmišljam, planiram, pa mijenjam, ... sve u svemu petljam. Primarni zadatak mi je dobro organizirati i kontrolirati prehranu. Napravio sam osnovnu verziju male aplikacije koja mi "iz šešira" bira kombinaciju namirnica za pojedini obrok. Osnovna matrica je "Dijabetička dijeta Kliničke bolnice Dubrava od 1300 kcal", i to uvodno samo ona za ručak. Ovo jelo je prvo izvučeno slučajnim odabirom. U ovoj fazi je sama priprema u slobodnoj formi sa naglaskom na jednostavnost. Vrijeme za izradu aplikacije se otvorilo već kratkom apstinencijom od standardnog blogiranja. Molim za razumijevanje što ću i sljedeće točke internog plana pokušati realizirati na račun tog meni inače sasvim ugodnog oblika druženja. Vjerujem da će se taj prostor uskoro ponovno otvoriti. Eventualna skraćena varijanta, kojoj sam povremeno pribjegavao, a podrazumijeva tek letimično čitanje vaših blogova i kurtoazno brzopotezno komentiranje, nije mi prihvatljiva. Objavljivanje novih postova i otvoreni komentari ostaju do daljnjega. Sljedeće u planu je otvaranje pratećeg web prostora i objavljivanje grupa sa inicijalnim popisom namirnica uključenih u izbor. Eto, ni P.S. nije u obliku koji mi je draži, ali prioriteti su mi zapravo skroz razvidni.

Komentari (10) - # petak, 11.01.2013. - 05:00


* Gulaš od srnetine ... 500 kcal
10 dag srnetine (120 kcal / 10 dag)
10 dag krumpira (80 kcal / 10 dag)
10 dag mrkve (40 kcal / 10 dag)
5 dag mladog graška (80 kcal / 10 dag)
5 dag luka (40 kcal / 10 dag)
2 dag brašna, oštro (350 kcal / 10 dag)
0,5 dl vina, bijelo (80 kcal / 10 dag)
0,1 dl ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, češnjak, soja umak, origano, lovorov list

Meso se kratko ispržilo na ulju. Dodan je luk, češnjak, sojin umak, origano, lovorov list i sol. Nakon što se kratko ispržilo, preliveno je vodom. Krčkalo se 1 sat. Dodana je narezana svježa mrkva i krumpir, te smrznuti grašak. Dodala se voda da sve prekrije. Kuhalo se dodatnih 40 minuta. Završno je umiješano brašno, dodano je vino, te je još jednom začinjeno soja umakom, origanom i soli.


Ovo je već na tragu profi recepata, a tako je i ispalo, izvrsno. Hvala sine ;)

Gulaš se obiteljski jeo u nedjelju, a danas je u slast smazano što je ostalo. Nije ništa izgubio na okusu, dapače, prije bi rekao da je još bolji, iako se uistinu radi o nijansama. Jedina bitna razlika je to da je danas bio dosta gušći.P.S. Potvrđujem najavljeni osobni vremenski bankrot!

Komentari (9) - # srijeda, 09.01.2013. - 21:08


* Srnetina, šurlice sa špinatom i mrkva na maslacu sa đumbirom ... 530 kcal
10 dag srnetine (120 kcal / 10 dag)
5 dag tjestenine, šurlice sa špinatom (350 kcal / 10 dag)
20 dag mrkve (40 kcal / 10 dag)
2 dag maslaca (750 kcal / 10 dag)
sol, đumbir

Srnetina je posoljena i pržena na maslacu 5 minute sa jedne strane, zatim je okrenuta. Dodala se naribana mrkva i sve se pirjalo još oko 5 minuta. Na kraju je začinjeno svježe ribanim đumbirom. Servirano je uz kuhane šurlice sa špinatom.


Gro recepta za srnetinu je gulaš,
i na samoj srnetini piše da je za gulaš.
Naravno, ovo je sve samo ne nije gulaš ;)

Ponekada je dobro eksperimentirati, pa čak i onda kada to naoko nije logično.

Meso sa žilicama neće omekšati kada se priprema ovako kratko. Malo maslaca vrlo brzo nestane kada na njega dođe deset puta veća količina ribane mrkve. Očekivano, i tijesto ostane suho. Sveukupno, za moje primarne kriterije, izvrstan obrok, iako će sljedeća srnetina biti opjevani gulaš ;)

P.S. Zemlja se vrti jednakom brzinom i meni i svima. To što mi se čini da nemam vremena nije opravdanje, to je izbor.

Komentari (26) - # nedjelja, 06.01.2013. - 17:10


* Jaja, poriluk i kruh ... 490 kcal
13 dag jaja - 2 kom. (140 kcal / 10 dag)
5 dag kruha (250 kcal / 10 dag)
20 dag poriluka (40 kcal / 10 dag)
0,1 dl ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar

Poriluk je očišćen, narezan i pirjan oko pola sata u wok tavici na ulju. Začinjen je solju i paprom. Na kraju su dodana i zapečena umućena i posoljena jaja. Servirano je na kruhu.


Arturov poriluk iz Kraljevske kuharice - Večera za 5 do 12 ;)

Volim ovakva jela. Moglo je ići sa mnogim drugim namirnicama umjesto kruha, ali okolnosti su bile takve da se baš on dobro uklopio. Probao sam malo i sirovog poriluka i zapravo ima odličan okus, ali nekako ispada da termički neobrađene namirnice u uvjetima masovne proizvodnje i nisu baš osobito preporučljiv izbor.

Žena mi još nema naviku koristiti maslinovo ulje za kontinentalnu kuhinju, a sasvim bi se dobro uklopilo u ovo jelo. Ovo bilježim sa štovanjem čisto za idući puta, pa ako se sjetim, podsjetiti ću je.

Inače, baš su zanimljive neobične kombinacije, a njih je najlakše dobiti kada je utjecaj "iskustva" što manji i zato mi se sve više mota oko glave ideja da slaganje obroka prepustim računalu, tj. potpuno slučajnom izboru, naravno, u okviru matrice grupa koju stalno pokušavam pratiti.P.S. Htio sam pisati o mladima, o sportu i sportašima, o Slovencima koji se osjećaju izuzetno dobrodošli na Sljemenu, o prekrasnoj slici koja ide u svijet, ali onda sam se sjetio da je ovo kulinarsko dijetalni blog pa ću sebi za sjećanje ostaviti samo dvije ilustracije na događaj koji u meni izaziva sasvim konkretnu ugodu.Komentari (15) - # subota, 05.01.2013. - 13:05


* Krvavice, grah i repa ... 500 kcal
5 dag krvavica (420 kcal / 10 dag)
15 dag graha (80 kcal / 10 dag)
20 dag repe, kisele (40 kcal / 10 dag)
0,1 dl ulja (900 kcal / 10 dag)
papar, češnjak

Krvavica je pečena u tavici na ulju. Grah iz konzerve i kisela repa su ugrijani na tom ulju nakon što je krvavica pečena. Začinilo se češnjakom i paprom.


Netko dobije na poklon kozmetiku, ja, eto, krvavicu ;)

Idem otvoreno, a vrijeme će pokazati lažem li. Možda se malo i inatim, ali želim dodatno praktično dokazati ono što već dobro znam, a to je da se može smršaviti i skroz netipičnim namirnicama za dijetu, pod uvjetom da su im količine kontrolirane. Ne preporučam nikome, ali eto, po osjećaju sitosti i nekim vrlo egzaktnim, tj. neupitno mjerljivim, pokazateljima, znam da je ovo bio prihvatljivo umjeren obrok. Od onih jačih igrača, tko ne vjeruje neka odvagne 5 dag krvavice i ostalo, a ulje neka mjeri žličicom za lijek, pa mi poslije kaže da se prejeo. Sa druge strane, da je teško pojesti samo 5 dag krvavice nekome tko je nekada jeo i nekoliko puta više, je, ali zar itko misli da je nekome sa desetljetnim lošim navikama lako steći dobre preko noći, a umjerenost svakako je dobra navika koju bi volio steći i trajno zadržati. Dakle, neka je teško ovako ili onako, samo da dođe na dobro, koliko to već može.

P.S. Maksimir nije izostao ni danas. I to bi mogla postati jedna sasvim dobra navika. Ima jedna zanimljivost koja se ne vidi na ovoj fotografiji, ali je još vrlo živa u mojim mislima. Neka je žena bacila kruh i peciva patkama, ali patke se nisu ni osvrnule, kamoli navalile sa svih strana, kako to najčešće znam vidjeti. Što zaključiti nego da su site, a što tek zaključiti iz činjenice da sita životinja neće jesti. Eto, ako ste mislili da mi se po glavi mota pečena patka, pa niste puno ni pogriješili.

Komentari (18) - # petak, 04.01.2013. - 16:42


* Novogodišnji odojak i francuska
Francuska i odojak 03.01.2012

Prošle godine, uz istu hranu, smršavio sam,
ove nisam, dapače, udebljao sam se nekoliko kila ;)


Naravno, nije problem u francuskoj, pa ni u odojku. Uostalom, i mršavi ih jedu, ali kao i uvijek, problem je u količinama, i cijelom nizu popratnih kalorija koje se često ne broje, a itekako su konkretne.

Još danas, rješavam se simbola pretjerivanja, a već sutra je novi dan, u kojem se neće ponoviti pogreške jučerašnjeg, eto, bar se tako nadam.


P.S. Pogledao sam još jednom cijeli blog, malo analizirao, razmislio i zaključio da su objavljeni obroci u redu, a razlog zašto sam na kratko pobjegao je poglavito u tome što moj ego ne želi podnositi kritike. Znam da bi neke bile u obliku razumijevanja, podrške i tješenja, ali to ne mijenja njihovu bit, a bit je da sam zeznuo stvar i da od toga ne mogu pobjeći. Obzirom da se paralelno sa kilama cijelo vrijeme borim i sa onom tamnom stranom vlastitog ega, te da na ovom blogu uz objavu samih jela konstantno prezentiram i razmišljanja o dijeti, odnos prema hrani, pa i šire, čini mi se fer da sada kada sam u nepovoljnoj situaciji ne mijenjam nivo dostupnosti. I da, promijeniti ću i nadimak kojim se potpisujem, tj. naslov bloga, sukladno stvarnom stanju, a na ovom ću blogu nastaviti iznositi osobno iskustvo u borbi sa kilogramima, koja niti je laka, niti je rezultat linearan kako bi to ja volio. Vjerujem da ne treba detaljnije objašnjavati da je do kvarenja rezultata došlo zbog toga što sam više jeo, što taj dodatak nije bio prikazan ovdje, osim ono nešto slatkoga u zadnjem postu. Puno obroka uopće nisam mjerio, dapače, opustio sam se i jeo koliko mi se htjelo naivno se nadajući da se ne može puno pokvariti. Ispalo je da može. Kako god, idem dalje. Pokušavam se organizirati i vratiti na stare dobre staze. Još jednom, svima vama želim puno zdravlja, ljubavi, mira, sreće i uspjeha u životu, a i sebi zapravo isto.

Komentari (24) - # četvrtak, 03.01.2013. - 15:02


<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>