* Panona salama, svježi sir, pecivo i rotkvice ... 490 kcal
3 dag Panona salame (450 kcal / 10 dag)
15 dag posnog svježeg kravljeg sira (80 kcal / 10 dag)
5 dag peciva, mliječno, bijelo (250 kcal / 10 dag)
10 dag rotkvica (20 kcal / 10 dag)
0,1 dl bučinog ulja (900 kcal / 10 dag)
vlasac

Posni sir je pomiješan sa vlascem i bučinim uljem.


Nisam uspio nabaviti svježi vlasac, ali i ovako je bilo odlično ;)

Nakon poduže, pretežite, apstinencije od suhomesnatih proizvoda sve što probam mi je dosta intenzivnog okusa, i uglavnom preslano, ali ne smeta, tj. kompenzira se ostalim namirnicama u obroku. Tako je bilo i sa Panona salamom. Ni rotkvice, ni sir, nisu bili dodatno soljeni. Od začina sam koristio samo vlasac koji je išao u sir. Bučino ulje u svježem siru nije baš uobičajena kombinacija, ali eto, ja sam probao i nisam požalio, dapače. I bijelo pecivo vrlo rijetko jedem, ali da mi je fino, bome je.P.S. Puno je dobroga bilo u ovoj godini, i koga zanima, o tome može čitati u prošlih preko 300 postova. Šteta što nisam tako i završio. Neću lagati, još uvijek sam slab i ipak sam pod kraj pokvario dio postignutog rezultata u mršavljenju. Nije puno, ali nije ni u redu. Obroci su mi prilično kontrolirani, ali svako malo se proba ovo ili ono, i općenito bude nekih izleta i viškova izvan plana, a tjelesna aktivnost je svedena tek na kupovine. Neću se izgovarati na učestalo obiteljsko feštanje, ponovno uvedene svakodnevne zajedničke obroke sa ženom, koji su vratili i neke stare loše navike, ... jer sve je ionako isključivo do mene. Uz sve sam izgubio i svaki red, pa sam u zadnje vrijeme dugo spavao, doručkovao u vrijeme ručka ili čak večere, a standardne pahuljice zamijenio konkretnom hranom, koja uključuje i masnoće, baš kako je to i u ovom "doručku", tj. prvom obroku u danu, koji sam jeo oko 18 sati. Nisam pojeo ni jedan pravi kolač, ali ipak nisam odolio baš na sve slatko. Punu godinu i još koji mjesec nisam popio ni kap vina, koje inače baš jako volim, niti ikakvog drugog alkoholnog pića, a bome nisam ga ni zaslužio, pa drugu godinu za redom neće biti niti novogodišnjeg šampanjca. Kako god, neću mijenjati potpis, ali neću niti objavljivati nove postove dok se ne vratim na čistih -33 kg. Isprika svima koji su vjerovali u mene, a ja sam ih iznevjerio. Umjesto da sam u nabavku išao sobnim biciklom i preko Sljemena, ja sam izabrao neki "lakši" put. Eto, sve ima svoju cijenu, pa i odstupanje od provjerenih metoda.

Puno sam pričao, i zaigrao se, krajnje je vrijeme da se opet primim poštenog posla, i riješim to do kraja. Da vas poštedim troška vremena na riječi utjehe i potpore, maknuti ću komentiranje do nastavka. Idem sada potražiti još malo pepela :)))

Komentari (0) - # ponedjeljak, javascript: void(0);" onclick="this.target = ''; alert('Autor je zabranio komentiranje ovog posta.'); - 01:25


* Laks kare i žganci u umaku od luka i rajčice ... 490 kcal
10 dag laks karea (140 kcal / 10 dag)
5 dag kukuruzne krupice (350 kcal / 10 dag)
10 dag luka, srebrenac (40 kcal / 10 dag)
20 dag rajčice, pasirana (20 kcal / 10 dag)
0,1 dl lanenog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, bijeli papar, lovorov list, vlasac

Laks kare je naglo pržen na ulju, pa maknut. Luk je dinstan na tom istom ulju. Posoljen je. Nakon 10 minuta je dodana pasirana rajčica i lovorov list. Krčkalo je 10 minuta. Završno je začinjeno bijelim paprom. Kukuruzna krupica se skuhala u slanoj vodi (3 x količina) i začinila vlascem.


Zašto laneno ulje?
Zato što ga imam, a istekao mu rok, pa ga koristim za prženje ;)


Luka je bilo puno i nisam siguran da mu je 10 minuta bilo optimalno vrijeme za dinstanje. Dosta sam ga miješao i nije počeo tamniti, tako da mu previše nije, ali da li je premalo, to je ono što se pitam, ali eto, i nije toliko bitno. Umak je bio malo grk. Ne znam da li je to od takve rajčice, ili sam pretjerao da lovorom, a možda i srebrenac nije bio najbolji izbor. Rajčica mi je glavni osumnjičenik. Vlasac u žgancima je zato da ih malo oboji. Što se tiče okusa, ispao je čisti višak. Sve u svemu, ovo je odrađeno jelo, tj. zadovoljava zadane kriterije, ali i nije nešto posebno ispalo. Zašto je uopće ovdje? Čisto kao svjedočanstvo realne, svakodnevne kuhinje i sasvim u redu matrice za neki eventualno uspješniji pokušaj.

P.S. Obroci se sve češće rade za dvije osobe, tj. sa duplim količinama od navedenih, a na kraju se pravedno podijele na dvije porcije. Tako je puno praktičnije nego da se rade dva odvojena i različita jela. Kupio sam kiselu repu, ali ženu baš i ne privlači, pa ću smisliti nešto samostalno ili pak neku kombinaciju koja će odgovarati i njoj i meni. Ovo moje samo komentiranje je suvišno, ali ako se preskoči ne mora ni smetati.

Komentari (9) - # nedjelja, 30.12.2012. - 11:22


* Hrenovke, tortelini i povrće na maslacu ... 480 kcal5 dag hrenovki, pureće (260 kcal / 10 dag)
5 dag tortelina, ricotta i špinat (310 kcal / 10 dag)
10 dag povrća za francusku (45 kcal / 10 dag)
- krumpir, mrkva, grašak
2 dag maslaca (750 kcal / 10 dag)
senf


Kada poželim ukusan i brz obrok, zovem džoker "žena" ;)

Ima ovdje svega, i dalo bi se štošta dodati i oduzeti, ali i ne mora.

P.S. Objavljeni postovi, tj. jela kojima sam baš zadovoljan nekako me sputavaju. Prisutna je želja da što duže ostanu na vrhu, i da ih svi vide, pročitaju, komentiraju, pa i pohvale. Zapitao sam se zašto uopće održavam ovaj blog. Odgovor je ubrzao objavu ovog posta, a prošli Arpa đuveč ostaje baš tamo gdje mu i je mjesto, mada, to mu je tek usputna stanica do konačnog odredišta.


Dodatak 20121229_1733: Kada bi točno znali što sve prođe pojedina namirnica na putu do našeg stola sasvim je lako da bi bili gladniji nego što jesmo. Ekstra djevičansko maslinovo koje nam se smješka sa polica marketa nije ono ljekovito ulje o kojem se pjevaju pjesme, jabuka kakve je jeo moj djed nema već desetljećima, jagode su velikim dijelom produkt laboratorija, paradajz, ... meso, riba, zašto im svijetle kosti u mraku, ... Hoću reći, da, hrenovke, pogotovo one jeftine, sigurno nisu nešto što će bilo tko preporučati kao zdravu hranu, koju treba često konzumirati, ali činjenica je da se nalaze na jelovnicima hotela, škola, vrtića, pa i bolnica. Moj zaključak je "Trovati se raznoliko!" ;)

Komentari (14) - # subota, 29.12.2012. - 15:54


* Lungić, ječam i povrće za đuveč ... 500 kcal
10 dag lungića (140 kcal / 10 dag)
5 dag ječma (350 kcal / 10 dag)
20 dag povrća za đuveč (30 kcal / 10 dag)
- paprika, rajčica, mrkva, grašak i zelene mahune
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
0,5 dl bijelog vina (70 kcal / 10 dag)

sol, papar


Prženo, pirjano, začinjeno, servirano, slikano, pa u slast smazano ;)

Bitne su mi kalorije, a one su produkt količine i jedinične vrijednosti pojedine namirnice. Sam način pripreme definitivno nije od primarnog značenja. Odgovaraju mi obroci oko 500 kcal, pa makar bili prekuhani, ili na pola sirovi. Druga pretpostavka prihvatljivosti je odnos grupa namirnica, i to je to. Volim da je raznoliko koliko je to već moguće u zadanim okvirima, a na sreću kombinacije su beskonačne.

Ovakva granična jela možda idu nešto više u kategoriju onih kojima se održava težina, nego što se mršavi, ali eto, ovo je obrok koje sam danas pripremio, i u kojem sam baš uživao, a bome nije se ni žena bunila, dapače.P.S. Lungić je izrezan na ploške. U wok tavici se pržio 5 minuta na maslinovom ulju i maknuo. Ječmena kaša je isprana toplom vodom i ocijeđena. Kratko je popržena i zalivena sa 3 dl vruće vode. Posoljeno je i poklopljeno. Krčkalo se na laganoj vatri, uz povremeno miješanje. Nakon 20 minuta se dodalo 1 dl vode, jer je izgledalo da će ostati na suhom. Nakon sveukupno pola sata, dodano je smrznuto povrće i meso. Posoljeno je i poklopljeno. Krčkalo se još 15 minuta, uz povremeno miješanje. Dodano je vino, te je otklopljeno i ostavljeno narednih 15 minuta na laganoj vatri. Sva je tekućina ishlapila. Na kraju je začinjeno svježe mljevenim paprom, poklopljeno i ostavljeno još 15 minuta da se sve međusobno sljubi i upije do kraja.

Komentari (17) - # subota, 29.12.2012. - 01:11


* Ovčji sir, masline i šurlice sa špinatom ... 500 kcal2 dag tvrdog ovčjeg sira (390 kcal / 10 dag)
5 dag tjestenine, šurlice sa špinatom (350 kcal / 10 dag)
10 dag crnih maslina (140 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, češnjak, bosiljak

Tjestenina je skuhana u slanoj vodi i ocijeđena. Otkoštene masline su prepolovljene i malo ispržene na maslinovom ulju. Dodalo se češnjaka, bosiljka, ocijeđena tjestenina i ribani Paški ovčji sir.


Volim jednostavna, praktična i ukusna jela ;)

Imam posuđene tri talijanske kuharice koje zajedno teže 3,5 kg. Krenuo sam tražiti što ću napraviti od tjestenine sa špinatom koju sam kupio nedavno. Puno je jela u kojima bi se mogli koristiti, ali ipak ... puno sastojaka, kalorija, složena i nedovoljno definirana priprema. "Dok ne omekša", "dok ne dobije boju", ... "dok nije gotovo" meni nije prihvatljivo. Ne mogu reći da ne izgleda lijepo, dapače, ali nije to ono što mi treba ovih dana. Danas ću ih vratiti u knjižnicu i neću više posuđivati kuharice. One su jednostavno iz neke druge priče.

Ovaj sam obrok napravio za 15 minuta, u točno duploj količini i podijelio ga sa ženom. Ispalo je odlično. Eto, to je ono što mi odgovara.

Komentari (15) - # četvrtak, 27.12.2012. - 13:12


* Žitne pahuljice sa tamnom čokoladom, banana i jogurt vanilija ... 474 kcal
5 dag žitnih pahuljica sa tamnom čokoladom (398 kcal / 10 dag)
12 dag banane (89 kcal / 10 dag)
2,4 dl jogurta, vanilija 1,5 % m.m. (70 kcal / 10 dag)
GI: 39


Ovaj doručak je prava poslastica ;)

Ako se jede odmah, zanimljivo je hrskavo, ako se pak pričeka dvadesetak minuta žitne pahuljice se razmoče, ali još poneka ostane bar djelomično hrskava, i to je opcija koja mi odgovara. Komadići tamne čokolade se sasvim lijepo osjete. Jogurt sa vanilijom je vrlo ukusan. Uz to što je slatkast, malo je više tekuć nego jogurti na koje sam navikao, ali to baš ništa ne smeta u ovoj kombinaciji, dapače. Banana se savršeno uklopila.


Komentari (14) - # srijeda, 26.12.2012. - 13:52


* Dimljeni losos, kruh, masline i majoneza ... 480 kcal
5 dag dimljenog divljeg kanadskog lososa (140 kcal / 10 dag)
5 dag kukuruznog kruha (250 kcal / 10 dag)
5 dag crnih maslina (140 kcal / 10 dag)
3 dag majoneze sa češnjakom (700 kcal / 10 dag)


Badnji skromni doručak :)))
Božićni kolačinepoznat sastav
nepoznat broj kilokalorija
nepoznato vrijeme pripreme i cijena
... nepoznat okus

Smiješe se oni meni, a bome i ja njima.

Gledanje kolača savršeno se uklapa u moje jelovnike ;)


Tako sam pisao prošle godine.
Ove je jedina razlika u tome što ih je nekoliko vrsta više :)))


Sretan Božić: neka radost dragih blista u vašim očima i srcu ;)

Komentari (16) - # utorak, 25.12.2012. - 02:51


* Grgeč, krumpir i luk na salatu ... 370 kcal
10 dag fileta grgeča (80 kcal / 10 dag)
20 dag krumpira (80 kcal / 10 dag)
10 dag luka srebrenca (40 kcal / 10 dag)
0,1 dl bučinog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, medeni ocat


Za promjenu, evo i malo ribe. Na red je napokon stigao grgeč. Danas sam ga pripremio na salatu sa prekuhanim krumpirom. Svi znate što vam je za to potrebno? Pa naravno, dobar luk ;)

P.S. Kada čovjek ne bi bio glup, bio bi ... mislite pametan, ma ne, ne bi bio čovjek. Mogao bi vam sada tu svašta nešto pričati, ali neću, hoću reći, ponestalo mi je grgeča, moram hitno ... ma čemu misliti ... vozi Miško :)))

Komentari (19) - # nedjelja, 23.12.2012. - 09:08


* Grgeč, špageti i luk na kiselo + grejp ... 390 kcal
6 dag fileta grgeča (80 kcal / 10 dag)
4 dag integralnih špageta (350 kcal / 10 dag)
10 dag luka srebrenca (40 kcal / 10 dag)
0,1 dl lanenog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, vinski ocat
,
+ 19 dag grejpa (40 kcal / 10 dag)

* obrok je sastavljen prema šabloni večere iz dijabetičke dijete Kliničkog bolničkog centra Dubrava od 1300 kcal

Grgeč je skuhan u vodi sa solju, paprom u zrnu i vinskim octom. Luk je lagano zapržen u tavici na ulju. Dodana je riba i nešto od tekućine u kojoj je kuhana. Špageti su skuhani u slanoj vodi, ocijeđeni i pomiješani sa ribom i lukom.


Okus marinade nisam do sada vezao za špagete, a vjerojatno neću ni u buduće.
Neovisno o tome, ovo je bio sasvim prihvatljiv obrok ;)


Mnoga svakodnevna jela su daleko od glamura, pa i posebnosti, iako su moguće kombinacije beskonačne, a mnoge svakako i neobične. Žena je probala ovaj moj uradak i rekla "A joj!" i to je to :)))

U kiseli dojam savršeno se uklopio i grejp za desert.

U frižideru imam još kuhanog grgeča za barem još jedan obrok, a vjerojatno i dva. Što da se radi, kada jedeš po malo nije lako potrošiti to što se ima. Stalno to tvrdim, ali nikako da si povjerujem. Sada mi je još draže što sam prošlom tunom prekinuo mali niz grgeča.

P.S. Šetnje su postale moja svakodnevna rutina. Zna biti i neobičnih susreta. Ovaj puta nisam sreo Djeda Mraza, ali gdje je kamion, tu je negdje i on. Podsjetilo me to na naš zadnji susret kada mi je rekao: "Kada poklanjaš, a ne traže te, i nećeš imati koristi od toga, najviše dobivaš, jer tada uistinu daješ!". Te me riječi prate, a ako dobri bog da, i ja ću njih.
Komentari (15) - # subota, 22.12.2012. - 07:49


* Tuna, proso i prokulice iz pećnice + naranča ... 480 kcal
6 dag odreska tune (200 kcal / 10 dag)
4 dag prosa (350 kcal / 10 dag)
20 dag prokulica (30 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, ružmarin

+ 13 dag naranče (50 kcal / 10 dag)

* obrok je sastavljen prema šabloni ručka iz dijabetičke dijete Kliničkog bolničkog centra Dubrava od 1300 kcal

Proso je isprano kroz cjediljku vrućom vodom, te je stavljeno u vatrostalnu posudu i preliveno 5 puta većom količinom proključale vode. Posoljeno je. Dodane su smrznute prokulice, a sa vrha posoljeni odrezak tune, koji se prelio sa malo maslinovog ulja. Peklo se u pećnici bez poklopca na 250 stupnjeva oko 40 minuta, tj. taman toliko da sva voda ispari. Pod kraj je sve začinjeno ružmarinom i preliveno sa još malo maslinovog ulja.


I ovaj puta su prioritet namirnice i odnosi, tj. grupe i količine ;)


Bio sam u ribarnici i iako imam još grgeča nisam mogao odoljeti ovom odresku tune.

Mogao se ovaj obrok složiti na puno načina, ali baš sam zamislio i napravio ovako kako jesam i ispalo je odlično. Malo je osjetljivo i priznajem da sam se zabrinuo kada sam vidio kako sve pliva u vodi, ali ...

Iako je sve potopljeno vrelom vodom, ledene prokulice su je ohladile i trebalo je vremena da počne ključati u pećnici. Kada sam vidio da voda lijepo isparuje laknulo mi je.

Na kraju sam bio vrlo zadovoljan izgledom, a ubrzo sam uživao i u vrlo ukusnom obroku.

Za desert je bila naranča.
Komentari (17) - # petak, 21.12.2012. - 00:07


* Grgeč, palenta, rajčica, ulje i jabuka ... 380 kcal
6 dag fileta grgeča (80 kcal / 10 dag)
4 dag kukuruzne krupice (350 kcal / 10 dag)
10 dag pasirane rajčice (20 kcal / 10 dag)
0,1 dl lanenog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, vinski ocat, peršin, češnjak
+ 13 dag jabuke (50 kcal / 10 dag)

* obrok je sastavljen prema šabloni večere iz dijabetičke dijete Kliničkog bolničkog centra Dubrava od 1300 kcal


Grgeč je skuhan u vodi sa solju, paprom u zrnu i vinskim octom, te je ocijeđen. Pasirana rajčica je ugrijana u tavici na lanenom ulju. Dodano je puno začinskog češnjaka. Kukuruzna krupica je skuhana u slanoj vodi (4 x). Pod kraj je začinjeno suhim peršinom.

Sve je precizno vagnuto i pripremljeno u miru i sa puno pažnje. Vrlo sam zadovoljan kako je ispalo, mada, kada sam istinski gladan svaki zalogaj ima poseban okus. Kako god, da ponovno radim ne bi ništa bitno mijenjao.

Za desert je bila jabuka.


Komentari (10) - # srijeda, 19.12.2012. - 21:18


* Grgeč, kroketi i kisela paprika ... 500 kcal
15 dag fileta grgeča (80 kcal / 10 dag)
15 dag krumpirovih kroketa (120 kcal / 10 dag)
15 dag kisele paprike (20 kcal / 10 dag)
1 dag brašna (350 kcal / 10 dag)
0,15 dl ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, limun, papar

Grgeč je posoljen i uvaljan u brašno, te pržen na malo ulja, kao i smrznuti kroketi. Servirano je uz kiselu papriku. Riba je začinjena mješavinom sušenog limuna i papra.


Vijetnamski som ima dobro društvo na putu, a to je grgeč ;)

Vrlo praktična riba. Krumpirovi kroketi su nježni i ukusni. Paprika je iz domaće zimnice, ali eto, neće dočekati službeni dolazak zime.

P.S. Želiš li jesti na vrijeme, ne prekidaj ženu dok šuti.

Komentari (13) - # utorak, 18.12.2012. - 19:52


* Tuna, grašak, krumpir i mrkva sa đumbirom ... 490 kcal
5 dag tune (200 kcal / 10 dag)
25 dag povrća za Francusku salatu: grašak, krumpir, mrkva (45 kcal / 10 dag)
0,3 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
đumbir

Mala konzerva tune u maslinovom ulju, konzerva povrća za Francusku i ribani svježi đumbir.


Kategorija: konzerve za rezervni gablec ;)

Izuzetno mi je važno da ne preskačem obroke, tj. da se ne izgladnim do mjere kada gubim kontrolu. Ovakvi obroci učinkovito eliminiraju svaki potencijalni izgovor. Nisu sva jela glamurozna, čak ni osobita, ali eto, savršenost je ionako tek mit, posebno ona osobna, a treba živjeti svaki dan.

P.S. Želiš li uživati u đumbiru, prvo potraži gdje ga ima ;)

Komentari (8) - # ponedjeljak, 17.12.2012. - 18:54


* Bakalar, njoki i kiselo zelje ispod "peke" ... 460 kcal
20 dag fileta bakalara (80 kcal / 10 dag)
10 dag njoka (170 kcal / 10 dag)
20 dag kiselog zelja (20 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja
sol, papar, češnjak

Vatrostalna posuda je nauljena sa malo maslinovog ulja. Kiselo zelje je narezano i pomiješano sa smrznutim njokima. Ulivena je i tekućina od zelja. Filet svježeg bakalara je posoljen i stavljen na zelje i njoke. Lagano je nauljen. Posuda je poklopljena i stavljena u pećnicu na 200 stupnjeva. Nakon 20 minuta je izvađeno, njoki i zelje su promiješani, začinjeni paprom i češnjakom, a riba okrenuta. Vratilo se nepoklopljeno u pećnicu na još 10 minuta.


Na uputama za njoke piše da ih se treba kuhati u slanoj vodi. E ne mora ;)

Ovo je jelo bilo zamišljeno u kombinaciji sa svinjetinom, tj. dimljenom plećkom, ali slučajno sam u kupovini naišao na bakalar koji mi se odmah svidio. Norveški bakalar se obično nabavlja suh. Osobno, rado koristim smrznuti. Ovi su fileti ponuđeni kao svježi. Cijena je bila i više nego prihvatljiva, okruglo 43,99 kn.

Možda nisam objektivan kada sam nešto radim, ili kada sam gladan, posebno u kombinaciji, ali meni je ovo ispalo odlično. Istina, njoki jesu možda nekako žilavi, ali što onda. Da sam poklopio vatrostalnu posudu na onih zadnjih 10 minuta ne bi pogriješio, a čak da tih 10 minuta uopće nije ni bilo isto bi bilo dobro. Da je bakalar bio pomiješan sa ostalim, a ne sa vrha, bio bi sočniji. Puno je kombinacija za koje vjerujem da bi dale jako dobar rezultat. Zašto? Zato jer sam bio gladan i ja radio jelo? Ma ne, jednostavno se radi o namirnicama koje volim, te kalorijski prihvatljivim količinama, i ovaj je obrok jednostavno bio osuđen na uspjeh.
Žena je radila sa sličnim namirnicama, samo više klasično, i nije mjerila ulje. Ispalo joj je odlično, baš kako nepcu paše i kako bi mogli naći u raznim dobrim kuharicama. Da se i sjajilo, bome je, i to i posuđe, pa sada eto, kako tko izvolijeva, neka mu i je, ja znam što ću.
P.S. Ne znam zašto mi post često bude duži nego bi htio, jer moram priznati da se ni meni okolo ne da čitati na dugo i široko, ali eto, ispadne kako ispadne, a uostalom nije problem preletjeti preko naslova, fotografije i par nasumično izabranih riječi, zar ne. Uostalom, takva su vremena, brza i površno bogata.

Komentari (25) - # subota, 15.12.2012. - 20:30


* Sirni namaz na kruhu i jogurt ... 520 kcal

5 dag sirnog namaza sa vrganjima i dimljenom šunkom (280 kcal / 10 dag)
10 dag integralnog raženog kruha (250 kcal / 10 dag)
2 dl jogurta (65 kcal / 10 dag)


Volim jednostavno, sve više i više ;)

Malo proširujem ponudu doručka. Za ovakav obrok uistinu ne treba puno vremena, ni truda. Namaz je ukusan i više od toga i ne očekujem. Trebalo je malo savladavanja da ne dodam masline, krastavce ili bar vlasca, ali eto, uspio sam.

P.S. Ideja je, uzmi sve što se nudi, ali budi umjeren, šaraj, i to je to.

Komentari (13) - # petak, 14.12.2012. - 22:38


* Plodovi mora, grašak i mrkva ... 490 kcal
20 dag plodova mora (80 kcal / 10 dag)
20 dag graška (80 kcal / 10 dag)
20 dag mrkve (40 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, češnjak

Naribana je svježa mrkva. Plodovi mora i grašak su bili smrznuti. Sve je zajedno dinstano oko 15 minuta u wok tavici.


Ovakvim namirnicama i obrocima sam smršavio ;)

Moglo je biti i kuhano, ali nije, što ne znači da drugi puta neće.

P.S. Baš sam bio mislio sve nešto zakomplicirati, a onda sam se u momentu predomislio. Svidjelo mi se. Prvi puta je i fotografija bilo tek par, a nadam se da će takav trend i ostati.

Komentari (19) - # četvrtak, 13.12.2012. - 21:18


* Krvavice, krumpir i zelje iz pećnice ... 500 kcal
5 dag krvavica (420 kcal / 10 dag)
20 dag krumpira (80 kcal / 10 dag)
20 dag kiselog zelja (20 kcal / 10 dag)
0,1 dl ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, češnjak

Zelje i krumpir su nasjeckani, začinjeni i pomiješani u lagano nauljenoj vatrostalnoj zdjeli. Odozgo je stavljena krvavica. Peklo se otklopljeno u pećnici na 200 stupnjeva oko 40 minuta. Na pola se povrće promiješalo, a krvavica okrenula.


Iako bi možda očekivali drugačije,
ovo jelo nije odavalo zimski prikladnu jačinu ;)


Krvavice i slično ne bi trebalo jesti ako ste na ozbiljnoj dijeti. Pojesti manje od pola para ionako ne odveć velike krvavice, malo je, posebno kada ona nije masna, a ova to nije bila.

Često se na ovom blogu izgovaram zašto je nešto ovako ili onako, i zašto nije nešto drugo, bolje. Eto, pojeo sam jako puno fine hrane u životu. To me i dovelo do viška kila i ozbiljnih zdravstvenih problema. Naravno, ne to što je bila fina, nego što sam puno jeo. Danas, "fino" nije presudan kriterij, "puno" je.

Zanimljivo je to da od kada sam gotovo na samom rubu gladi nekako više uživam i u onim obrocima koje bi nekada proglasio nedorečenima, čak možda i neuspjelima, da ne kažem lošima.

Dakle, ovo je bio pravi nedjeljni ručak, odličan u svakom pogledu ;)P.S. Jesti meso ili ne?

krv, ...
soja, ...
mlijeko, ...
riblje, jaja, ...
crveno meso, ...
E, Vegeta, ljuto, ...
kora voća i povrća, ...
voće i meso, slatko i slano, ...
sirovo, prženo, pohano, mikrovalna, ...

Radi li se suštinski zapravo o gotovo istom pitanju,
Ili su samo odgovor i slijedno rješenje na sličnom tragu,
naravno, pod pretpostavkom da isključimo gro isključivosti ;)

Komentari (24) - # ponedjeljak, 10.12.2012. - 16:34


* Šenon i batat u umaku od šenona, batata i vrhnja ... 560 kcal
30 dag šenona (30 kcal / 10 dag)
20 dag batata (90 kcal / 10 dag)
1 dl kiselog vrhnja, 30 % m.m. (290 kcal / 10 dag)
sol, češnjak, provansalski začini

Šenon i batat su očišćeni, oprani, narezani, posoljeni i kuhani na pari 20 minuta. Pola je usitnjeno štapnim mikserom i napravljeno kao umak sa kiselim vrhnjem, češnjakom i provansalskim začinima.


Nije svaki dan nedjelja, a ni šenon nemam baš često na tanjuru ;)

Ispalo je drugačije i ukusno. U planu su bili i plodovi mora, ali kalorije su potrošene prije nego li se do njih došlo, pa ostaju zaleđeni do daljnjega, tj. za neki drugi obrok. Nije lako kombinirati kalorijski prihvatljiva jela sa ovako jakim vrhnjem, i zapravo bi ga trebalo izostaviti iz prehrane kakvu nastojim prakticirati. Da je fino, to je.Dodatak

Šenon (broccoflower) je križanac cvjetače i brokule. Izgleda vrlo zanimljivo, moj sin veli "svemirski". Nutritivno, to je malo pojačana verzija cvjetače. Okus više vuče na brokulu. Priprema se slično kao i cvjetača i brokula.

Ovaj puta sam očistio vanjske listove i tvrdu bijelu sredinu kojom su cvjetovi povezani. Kuhao se na pari 20 minuta i ostao je kompaktan, tj. dostatno čvrst, baš kako ja volim. Kada se koristi za umak bilo bi ga bolje malo raskuhati, ali kao i sve, dužom obradom gubi dobra svojstva. U tom sam smislu naišao na podatke da bi bilo dovoljno kuhati ga čak i manje od 10 minuta. Vjerojatno ću tako i probati prvom prilikom.

Početkom godine sam objavio Šenon, krumpir i juneći faširanac. Tada sam ga skuhao cijelog, a sve sam i pojeo, dakle i vanjske dijelove i onaj bijeli dio u sredini. Nije mi bilo ništa, iako sam u međuvremenu pročitao da se taj dio kao ne jede. Za rješenje te dileme trebati će naputak nekog informiranijeg, a ja ću do daljnjega vjerojatno jesti samo cvjetni dio, ali nisam u to baš siguran.

Kako god, zanimljivog je izgleda, solidno je čvrst što meni paše i sasvim u redu okusa, koji je sličan brokuli, možda za nijansu nježniji.

Komentari (15) - # nedjelja, 09.12.2012. - 02:17


* Salama od jelena i Francuska salata sa kruhom ... 620 kcal
3 dag salame od jelena (450 kcal / 10 dag)
20 dag Francuske salate, gotove (180 kcal / 10 dag)
5 dag kruha (250 kcal / 10 dag)


Eto, zato vrijedi kupiti kruh ;)

A poslije kada ga ostane, ide sa lososom, morskim psom, ...

Gotova Francuska salata nije ono na što sam navikao pod tim nazivom, ali nije mi žao što sam probao. I opet ću reći, realna kuhinja podrazumijeva kompromise, jer kada briga o jelu, ma koliko to područje uistinu bilo važno, ipak nije jedino što se radi, čak ni ono glavno, nema druge nego ponekada izabrati kraći put.

Kalorije pišu na Francuskoj, točno 182, a jelenju salamu sam obračunao kao Zimsku kobasicu, i siguran sam da nema više od navedenih 450 kcal. Koliko zaista ima, to bez točne recepture ne mogu znati. Obzirom da ne reklamiram ničije proizvode na ovim stranicama samo ću reći da nisam u prilici razgovarati sa gospodinom Fiolićem da ga pitam kako zdravlje ovih dana, a eto, želim mu sve najbolje. Išao sam u njegovu mesnicu po nagrađivanu Kulenovu seku, i kupio sam 20 dag, ali baš mi je i ova jelenja nekako zapela za oko. Usput sam uzeo i krvavice, pa eto, teško da neće i kiselo zelje mirisati ovih dana u našoj kuhinji ;)

P.S. Veliki Hrvati petkom jedu ribu, malima je petak u utorak, srijedu i četvrtak, a ponekada padne i na petak, a da budem iskren, u smislu uživanja u ribi, što se mene tiče može biti i cijeli tjedan, mada eto, iz priloženoga se vidi da ni na druge božje stvorove nisam imun, baš kao ni na razno smilje i bosilje, što bi moj omiljeni lakonogi Kvarneran, a nije Fiuman, rekao: "zelenjavu". Što mogu, prepisao mi doktor kombinatoriku, a dobri bog sredio sve ostalo.

Nakon pročitanog posta, mići dodatak i ispravak netočnog navoda. Naravno da mi doktor nije prepisao masne salame, kobasice, krvavice i francusku salatu, to je samo moje slobodno tumačenje nekih sasvim drugih navedenih namirnica i njihovih kombinacija, te svjesno kršenje dogovora i sa doktorom, i sobom, i bogom, ali eto, ljudi smo i na neki način su predviđene i povremene manje devijacije, u što upravo spada i ovakav obrok. Nadam se da je šaljivi ton ovog posta razvidan i da neće nekog putnika namjernika dovesti u zabludu, tj. ne činite sve što vidite, i što nije dobro, pa čak niti na vlastitu odgovornost, osim kada uistinu znadete što radite i vidite neko dugoročnije i veće dobro.

Komentari (20) - # petak, 07.12.2012. - 23:03


* Morski pas, kruh i mahune ... 440 kcal
20 dag odreska morskog psa (80 kcal / 10 dag)
5 dag raženog kruha sa sjemenkama (250 kcal / 10 dag)
20 dag mladih mahuna (30 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, ružmarin, soja sos

Morski pas je posoljen, pržen na maslinovom ulju i pod kraj začinjen ružmarinom. Mahune su kuhane u slanoj vodi i začinjene soja sosom kod serviranja.


Nakon lososa, morski pas u gotovo istoj kombinaciji,
ali kalorijski umjerenoj, i to je baš ono što mi treba ;)

Komentari (18) - # četvrtak, 06.12.2012. - 17:45


* Losos, kruh i mahune ... 700 kcal
15 dag odreska lososa (200 kcal / 10 dag)
10 dag raženog kruha sa sjemenkama (250 kcal / 10 dag)
20 dag mladih mahuna (30 kcal / 10 dag)
0,1 dl ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, ružmarin

Mahune su kuhane, a riba pržena na ulju.


Kuhano povrće, riba pržena na skroz malo ulja, ali otkuda tolike kalorije?

Naravno, kao i uvijek, one su direktan produkt količina.

Treba misliti na vrijeme, ako se već želi.

Ako zanemarim višak kalorija, obrok za 5+ ;)

Komentari (10) - # srijeda, 05.12.2012. - 18:07


* Pljeskavica od svinjetine i šampinjona sa batatom u umaku od brusnica ... 580 kcal
5 dag svinjetine, nemasne (140 kcal / 10 dag)
20 dag batata (90 kcal / 10 dag)
10 dag šampinjona (20 kcal / 10 dag)
1 dl mošta (80 kcal / 10 dag)
5 dag brusnica, sušenih (280 kcal / 10 dag)
0,1 dl ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar

Batat se očistio, narezao na ploške, posolio i kuhao na pari 30 minuta. Meso je narezano na kockice i samljeveno štapnim mikserom. U istu smjesu su izmiksani i sirovi šampinjoni. Dodana je sol i papar. Oblikovana je pljeskavica, koja je ispečena na ulju u tavici. Pržilo se oko 15 minuta. Kada je meso izvađeno, u tavicu su stavljene sušene brusnice i mošt. Kuhano je dok tekućina nije ishlapila, te je ostao želatinasti umak kojim su preliveni batat i pljeskavica.


Imao sam dosta dilema oko brusnica,
sada znam kako ću ih raditi u umaku idući puta.

To neće biti kao u ovom obrokiu, jer rijetko ostane mošt u frižideru koji prođe par nepotpunih faza, pa na kraju nije niti vino, ni ocat, a najmanje mošt. Idući puta će biti crno vino.

Druga zanimljivost je pljeskavica od mesa i šampinjona. Prvi problem je mljevenje mesa štapnim mikserom, Nije da nije išlo, dapače, ali oko osi ispod noža su se omotale žilice od mesa i bilo ga je jako teško poslije očistiti. Idući puta će se koristiti standardni blender. Drugi potencijalni problem je to što je smjesa sa dvostrukom količinom šampinjona prilično nježna i dosta je teško takvu pljeskavicu okrenuti, a da se ne raspadne. Ono što je dobro je to da je ispala odlično, iznad svih očekivanja, meka kao putar i vrlo ukusna.

Batat je bio malo prekuhan. Da idem ponovno zgnječio bi ga u pire.

Sve u svemu izvanredno jelo, oduševilo me u potpunosti ;)

Naravno, jasno je da se radi o subjektivnosti. I ženi i sinu je umak bio previše kiseo, i baš im je falio šećer. Na pari kuhani batat ih nije impresionirao, jedino im je pljeskavica bila odlična.

Teško je ispravno obračunati ovakvo jelo, jer je mošt u potpunosti ishlapio, a ionako je bio ciknuo, pa je više bio ocat nego što drugo. Sa druge strane, obzirom da je u ovom obroku i voće, sve zajedno i nije previše kalorično.

Komentari (19) - # ponedjeljak, 03.12.2012. - 22:33


* Puretina i njoki u umaku od povrća ... 490 kcal
10 dag puretine, bez kožice (130 kcal / 10 dag)
10 dag njoka, 70 % krumpira (170 kcal / 10 dag)
20 dag povrća za juhu: cvjetača, mrkva, poriluk, peršin (20 kcal / 10 dag)
2 dag maslaca (750 kcal / 10 dag)
sol, papar

U slanoj vodi se pola sata kuhalo meso i povrće. Pod kraj je zapapreno. Sve je ocijeđeno. Meso je odvojeno, a povrće pomiješano sa maslacem i samljeveno štapnim mikserom. Njoki su skuhani u slanoj vodi, ocijeđeni i servirani uz meso, te je sve preliveno povrtnim umakom.


Jednostavno, vrlo kontrolirano i ukusno jelo ;)

Kuhana puretina je možda pomalo praznog okusa, baš kao i njoki, ali uz dobar umak sve se mijenja. Juha od vode u kojoj se kuhalo povrće i meso će možda poslužiti kao temeljac za neko slijedeće jelo, a možda će se pojesti baš kao juha, eventualno uz proso, tijesto ili nešto slično.

Već pripremljeno povrće za juhu kakvo se može kupiti u većim trgovačkim centrima je vrlo praktično, baš kao i mali maslac koji je precizno odvagnut i treba ga samo otvoriti.

Sin je opet napravio bolje jelo nego ja. Eto, na mlađima svijet ostaje.

S visoka se bolje i dalje vidi. Medvednica je zabijelila.

Sve je hladnije, ali šetnja Maksimirem baš godi.

P.S. Napokon bi htio napraviti taj umak od brusnica. Imam sušene i svakako bi htio izbjeći dodatni šećer.

Komentari (10) - # nedjelja, 02.12.2012. - 10:11


<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se