minus40kg ... kalorijski restoran

blog

* POST






Nadam se da je ovo zadnji recept koji neću objaviti ;)

Nakon malog opuštajućeg niza, usprkos povećanoj tjelesnoj aktivnosti, vaga je krenula u kontra pravcu. Dati ću i njoj i sebi vremena. Odustajem od jela sve dok ne pokaže točno one brojke koje želim vidjeti. Trajalo to dan, dva ili koliko već treba, nebitno, ali eto, zaslužio sam malo čiste izvorske vode, kruh nisam ;)



P.S. Istina je da puno pričam, ali zato ništa ne slušam.



Update 30. studenog 2012
Post je prošao po planu i već nakon prvog dana rezultati su bili sasvim prihvatljivi, ali ipak sam ga produžio na još jedan. Za prekid sam izabrao bananu, a našlo se tu zanimljive i ukusne juhe od raznog povrća i kikirikija.

Komentari (22) - #

srijeda, 28.11.2012. - 22:13

* Oslić i krumpir u vinu ... 490 kcal




20 dag fileta oslića (80 kcal / 10 dag)
20 dag krumpira (80 kcal / 10 dag)
1 dl bijelog vina (80 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, peršin, češnjak, aceto balsamico


Ukratko, kuhano i začinjeno ;)

Ovo jelo nije odrađeno po originalnom receptu, čak niti po prilagođenom planu i zato ga neću navoditi, samo ću reći da nije "na bijelo", jer je neplanirani dodatak aceta balsamica dao sasvim drugi štih. Kalorijski je prihvatljivo, i ukusno, te ostavlja prostor da se idući puta pripremi baš onako kako želim.

Komentari (10) - #

utorak, 27.11.2012. - 19:48

* Zobene pahuljice, sušene brusnice i jogurt ... 640 kcal




10 dag zobenih pahuljica (350 kcal / 10 dag)
5 dag sušenih brusnica (280 kcal / 10 dag)
2,5 dl jogurta (60 kcal / 10 dag)
cimet


Dobar doručak miriši na dobar dan ;)

Dok smislim što ću i kako sa brusnicama, idem prvo na sigurno.

Dnevni plan (1970-270) 1700 kcal
06 Dobro jutro
07 Doručak: Zobene pahuljice i brusnice sa jogurtom (640).
08 Zeleni čaj (0).
10 Kava sa mlijekom (60).
11 Prijepodnevni međuobrok: Jabuka (80).
12 Gablec/Ručak: Kukuruzni kruh, biljna pašteta Zeleni papar i majoneza (470).
13 Šetnja (-130).
15 Kava sa mlijekom (60).
17 Poslijepodnevni međuobrok: Mandarine (80).
18 Bicikl (-140).
19 Večera: Oslić sa krumpirom u vinu (490).
20 Sljezov čaj (0).
22 Banana (90)
23 Laku noć


Ovo je bio plan za danas, i kako stvari stoje, biti će realiziran, ili tu negdje.






Biljna pašteta Zeleni papar: voda, kvasac, palmina mast, krumpirovo brašno, luk, zeleni papar, morska sol, paprika, korijander, sjeme goruščice, đumbir (230 kcal / 10 dag).


Bome je vrlo ukusna ;)

Komentari (13) - #

ponedjeljak, 26.11.2012. - 19:08

* Trapist i špageti sa grahom u umaku od paradajza sa čilijem ... 650 kcal




5 dag trapista (380 kcal / 10 dag)
5 dag integralnih špageta (350 kcal / 10 dag)
20 dag graha (80 kcal / 10 dag)
20 dag pasirane rajčice (20 kcal / 10 dag)
0,1 dl ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, čili, češnjak, peršin

Špageti su skuhani u slanoj vodi. Za to vrijeme se na tavici sa uljem ugrijao grah u umaku od paradajza i čilija. Pod kraj su dodani češnjak i peršin. Kod serviranja je sve posipano sa trapistom ribanim na trakice.


Ovakvim obrocima nisam smršavio,
ali ipak, kada nisu daleko od poželjnih kalorija,
nije ništa strašno povremeno si dozvoliti i malo slobode ;)


Zgodno je bilo upotrijebiti cijelu konzervu. Ulje je bilo suvišno, ali eto, da ga nije ne bi bila zastupljena grupa "masnoće", a i to bi bilo izvan standardne matrice. Sve u svemu, vrlo zasitan i ukusan obrok, a nadasve jednostavan i brz za pripremu. Probao sam umak odmah i kako nije bio prejak odlučio sam se za dodavanje češnjaka i peršina.

P.S. Mala digresija vezano za začine. Nije dobro da dugo stoje otvoreni, jednostavno izgube aromu. Kako sam ih ulaskom u avanturu kuhanja nakupovao cijelo brdo i njih se trebam rješavati, baš kao i ostaloga. To samo potvrđuje mentalni sklop koji se projicira na mnogim područjima djelovanja, ali da su bar svi problemi takvog tipa, i sa tom vrstom posljedica, gdje bi sreći bio kraj.

Komentari (9) - #

petak, 23.11.2012. - 19:58

* Riblji štapići, grah i povrtnica sa đumbirom ... 470 kcal




10 dag ribljih štapića (220 kcal / 10 dag)
15 dag graha (80 kcal / 10 dag)
20 dag povrtnice (20 kcal / 10 dag)
0,1 dl ulja (900 kcal / 10 dag)
đumbir

Riblji štapići su prženi na ulju u tavici. Kada su izvađeni na tom se ulju malo popržila povrtnica narezana na kockice. Dodan je grah zajedno sa tekućinom u kojoj je bio u konzervi. Sve je dobro prokuhano dok tekućina nije postala skroz gusta. Na samom kraju je dodan đumbir.


Rješavam se svega, ali loših navika nikako ;)

Šalim se, naravno da se ne rješavam svega. Pogađate, povrtnica mi već dugo stoji, ribljih štapića sam kupio previše i kako baš i nisu neki, jedem ih sam, tj. moji najdraži ukućani ne žele u njima sudjelovati, a grah je u trećem obroku, koji nije doručak, za redom. Nadam se da ću se sljedeći puta sjetiti kupiti manju konzervu graha, taman za jedan obrok, a riblje štapiće uopće ne.

E sad, kakav je bio ovaj obrok?
- U kratko, odličan :)

Da i je povrtnica bila tvrda?
- Je, pa što onda :))

Zašto đumbir?
- A zašto ne :)))

P.S. Jednom se živi, a neću stići ni probati sve što želim,
kamoli puno ponavljati, pa makar i one najbolje kombinacije.

Komentari (10) - #

četvrtak, 22.11.2012. - 18:06

* Dimljena puretina, grah i povrtnica na salatu sa bučinim uljem ... 420 kcal




10 dag dimljenih purećih prsa (130 kcal / 10 dag)
20 dag graha (80 kcal / 10 dag)
20 dag povrtnice (20 dag / 10 kcal)
0,1 dl bučinog ulja (900 kcal / 10 dag)
češnjak


Volim salate i često ih jedem ;)

Vrlo ukusan obrok koji nije tražio dodatnih začina. Obzirom na intenzivan okus, povrtnica gotovo dođe kao začin. Da mi se dalo, češnjak bi bio netom narezani svježi, ovako je bio onaj već usitnjeni začinski. Bučino ulje je priča za sebe. Volim ga barem kao i maslinovo, pogotovo stoga što vjerujem da kupujem dosta kvalitetno, dok mi se čini da je se na tržištu maslinovoga izgubio svaki nadzor, pa i vjerodostojnost. Baš čitam neki dan kako Istarski maslinari masovno kupuju masline po Dalmaciji. Ne kažem da su išta lošije, ali evidentno se radi o mutnom poslu, i to je ono što mi se nikako ne sviđa.

Objavom obroka koje uglavnom radim nakon posla doveo sam posjetitelje bloga možda u malu zabludu. Ispada da gotovo sve obroke pripremam prženjem, a to jednostavno nije istina. Eto, gablec, koji meni predstavlja ručak, najčešće je hladna salata. Danas sam namjerno i za večeru napravio upravo takav obrok. Čisto za primjer, ispod je i gablec za sutra. Sve bitno je isto kao i u ovoj večeri samo je povrtnica zamijenjena rotkvicom, nema češnjaka i dodan je aceto balsamico. Obzirom da sam potrošio komad dimljene puretine koji sam imao, slijedeće će salate u mesnoj komponenti imati sir. Trenutno ih imam 4 vrste u frižideru. Doručak su standardne zobene pahuljice. Jučerašnje su bile sa datuljama i rogačem, sa već uobičajenim jogurtom.



Komentari (10) - #

srijeda, 21.11.2012. - 08:47

* Pureći medaljoni sa graškom i cvjetačom na maslacu ... 510 kcal




10 dag purećih medaljona (140 kcal / 10 dag)
20 dag graška (80 kcal / 10 dag)
20 dag cvjetače (30 kcal / 10 dag)
2 dag maslaca (750 kcal / 10 dag)
sol, kim

Medaljoni su kratko pečeni na maslacu. Dodao se kuhani grašak i cvjetača, te se sve još malo pržilo uz lagano miješanje. Kod pripreme, sve su namirnice soljene, a na kraju je začinjeno kimom.


Jednostavno, brzo i izvrsno ;)

Ovakva mi jela daju volju da sve recepte prilagodim tako da im odgovara gornji opis.

Sve ima svoju cijenu. Ona u novcu je itekako opipljiva, ali nije zanemariva ni ona u uloženom vremenu i trudu. U ovom obroku je korištena cvjetača koja se kuhala na pari za prošli obrok, grašak je bio smrznut, a pureći medaljoni su već solidno pripremljeno meso oko kojega više nije bilo puno posla. Kada se kupi mali maslac od 2 dag nije ga potrebno vagati nakon rezanja od nekog većeg pakiranja.

Naravno da bi bilo bolje da su namirnice sezonske, svježe, ... i uzgojene u vlastitom vrtu, i da je on negdje gdje su čisti i voda i zrak, i da je sjeme ono pravo domaće, nemodificirano, da je purica trčala dvorištem i uživala u živim crvićima i pravim zrnima kukuruza, da se jela pripremaju sa netom ubranim začinima, i u krušnoj peći, ali ... ja živim u ovom vremenu, u gradu, imam posao, obveze, i mnoge druge potrebe na koje želim rasporediti svoje vrijeme.

Komentari (11) - #

ponedjeljak, 19.11.2012. - 19:36

* Pureći medaljoni sa cvjetačom i prezlima ... 470 kcal




10 dag purećih medaljona (140 kcal / 10 dag)
20 dag cvjetače (30 kcal / 10 dag)
5 dag krušnih mrvica (350 kcal / 10 dag)
0,1 dl ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar

Cvjetača je kuhana 20 minuta na pari. Medaljoni su prženi na ulju. posoljeni su pod kraj. Nakon što su bili gotovi na tom su se ulju zapržile krušne mrvice, koje su kod serviranja posipane po cvjetači. Medaljoni su dodatno začinjeni svježe mljevenim paprom.

Čim sam prezle bacio na ulje, nestalo je. Djelovalo je skroz suho, kao da ulja nije ni bilo, ali tako je to, ne može čovjek imati kozu i vuka u istom obroku, a sutra kozjeg mlijeka za doručak. Sjećam se kako je to nekada bilo, a bilo je, i bilo je bome sasvim drugačije.

E moja mladosti, sve je u tebi bilo bolje, osobito ja ;)


Dobro:
- zastupljene su sve četiri grupe namirnica iz zadane šablone
- kalorijski u željenim granicama
- jednostavna priprema, a i brzo je gotovo, obzirom da se može raditi paralelno
- snažan razbijač iluzija, tj. odličan primjer za osvješćivanje koliko je to 0,1 dl ulja
- iako malo suho, vrlo ukusno jelo


Loše:
- prezli nisu praktična namirnica za dijetalne jelovnike
- količinski je sveukupno djelovalo na knap
- prženjem na ulju se najčešće dobije bolji okus namirnica, ali bi prema većini općenitih zdravstvenih preporuka ipak trebalo biti više iznimka nego pravilo


Zaključak:
Drago mi je da sam pripremio baš kako sam i zamislio, ali preostala cvjetača i pureći medaljoni će sigurno biti pripremljeni drugačije, ali o tome više u sljedećem postu.




P.S. Zašto stagniram sa mršavljenjem ovih preostalih 7 kila?



Koliko god pazim, neki obroci ipak nisu pod kontrolom.

Da li je bilo ludih gljiva na pici, ne znam, ali znam da je bilo pršuta i gorgonzole ;)



Šećem često, i globalno sam zadovoljan prehranom i postignutim,
ali ipak ... uželio sam se već pomalo i šampanjca,
a eto, Nova Godina je pred vratima ...

Komentari (10) - #

nedjelja, 18.11.2012. - 12:55

* Juha od puretine, prosa i cvjetače ... 460 kcal




15 dag purećih komadića (140 dag / 10 dag)
5 dag prosa (350 kcal / 10 dag)
25 dag cvjetače (30 kcal / 10 dag)
sol, peršin

Komadići purećih zabataka i cvjetača su kuhani u slanoj vodi oko pola sata. U zadnjih 10 minuta je dodano proso, a na samom kraju i peršin.


Volim kada je kuhanje igra koja ima neke svoje putove, ali ipak ...
okvirni plan daje smjernice koje pomažu da se ne zaluta ;)


Inicijalna ideja je jedno, a realizacija baš to što je zamišljeno ili pak nešto više ili manje različito. Ova je juha trebala biti prazna juha, a kuhana puretina i cvjetača zapravo materijal za hladnu salatu za idući dan. Za vrijeme samog kuhanja mi je palo na pamet da samo dodam proso i imam kompletno pripremljen gablec. Kalorije su okvirno štimale i tako je i napravljeno. Ocijeđeni materijal sam spremio u posudu za gablec, a juhu u kojoj se sve kuhalo pojeo odmah.


Dobro:
- u kalorijski umjeren i lagan obrok
- teško da može biti jednostavnije i sigurnije za pripremu
- odličan ukus i sočnost namirnica i dan nakon što je jelo napravljeno
- gratis topla i mirisna juha, blagog, ali meni baš izvrsnog okusa


Loše:
- neobično je jelo koje je napravljeno kao juha jesti hladno
- zaboravio sam staviti ulje, tj. nije zastupljena ta grupa namirnica
- kada se već radi juha bilo bi primjerenije staviti neko meso sa makar malo masnoće, tj. kožicom, a i kost ne bi smetala, posebno u svjetlu smjernice da se jede raznoliko, jer vjerujem da nema razloga izbjegavati i takve namirnice, mada, svakako trebaju biti iznimka i pod pojačanom pažnjom


Zaključak:
Misli li netko da je previše cvjetače, vara se, još nije, ali biti će. Kupio sam za nepune 4 kune krasan komad černobilski snježne cvjetače od 1,3 kg i treba vremena da se to potroši, a uopće se ne kvari i tako lijepo svijetli u mraku da bi je najradije ostavio bar do Božića :)))


P.S. Zanimljivo je kako osjetno frekventnija posjeta blogu, zbog prisutnosti na naslovnicama, ne donosi bitnu promjenu u komentiranju, tj. ostaje staro pravilo da komentare valja zaslužiti, što direktno, što kreditiranjem, tj. minulim radom. Zapravo mi je drago da se fokus ovog bloga usmjerava na sadržaj, uz standardan utjecaj komponenti viđenosti i dostupnosti, dok samo druženje ima svoj neovisan život. Pažnja izražena kroz komentare mi svakako godi, ali obzirom da mi i sama posjećenost hrani ego uzeti ću vrlo ozbiljno navedene činjenice i malo razdvojiti dva pravca djelovanja koji doprinose ostvarivanju željenog. Tu svakako ne treba zanemariti osnovnu zamisao, a to je dobra organizacija vlastite prehrane, sukladno preporučenim matricama, raznoliko i po mogućnosti što ukusnije, a sve u svrhu mršavljenja i što boljeg zdravlja u globalu. Iskreno ću vam priznati da to što ovako objavljujem svoje obroke, i sve to što se zbiva oko toga, sasvim konkretno daje poticaj i podršku tome da ih planiram i kontroliram baš onako kako bi ih volio konzumirati, i slijedno, prezentirati drugima kao eventualna pomoć na istom ili sličnom putu koji i sam prolazim. U kontekstu tih razmišljanja čini mi se sasvim smisleno krenuti objavljivati cjeloviti raspored. Imam već sasvim konkretne ideje kako to realizirati, i više puta sam kretao u to, ali uvijek mi je bilo lakše neobavezno čavrljati i pisati preduge postove i komentare. Nadam se da nitko neće odveć zamjeriti što ću se pokušati češće sjetiti što su mi istinski prioriteti. Volio bi napokon riješiti i taj planirani ostatak od 7 kila. Jasno je da i ovim postom zapravo bodrim sam sebe. Hoću reći, idem napokon napraviti i objaviti taj tjedni raspored koji će poslužiti kao temelj za nabavku namirnica i samu pripremu obroka, naravno, nakon bar još jednog posta sa cvjetačom.

Komentari (12) - #

petak, 16.11.2012. - 11:52

* Morski pas i zlevanka od cvjetače i kukuruzne krupice ... 500 kcal




20 dag odrezaka morskog psa (80 kcal / 10 dag)
5 dag kukuruzne krupice (350 kcal / 10 dag)
25 dag cvjetače (30 kcal / 10 dag)
0,1 ulja (900 kcal / 10 edag)
sol, papar

Kukuruzna krupica se posolila i pomiješala sa vodom i usitnjenom cvjetačom. Smjesom je napunjen kalup za kruh, koji se prethodno lagano nauljio. Odozgo su stavljeni odresci morskog psa. I oni su posoljeni i lagano nauljeni. Sve se peklo u pećnici na 180 stupnjeva oko pola sata. Kod serviranja se zapaprilo.

Zlevanka je očito nešto sasvim drugo nego ovo što sam ja napravio ;)


Dobro:
- dobar omjer osnovnih grupa namirnica
- dostatno lagano i kalorijski prihvatljivo jelo
- morski pas je vrlo zahvalan za pripremu, a i kod jela paše što nema nezgodnih kostiju
- još jedno jelo koje je poslužilo stjecanju iskustva na greškama


Loše:
- ideja je bila štapnim mikserom usitniti sirovu cvjetaču, ali nije išlo, pa se sjeckalo nožem
- ideja je bila pripremiti nešto što sam pretpostavljao da je zlevanka, ali to što sam dobio sasvim sigurno nema osobite veze sa inicijalnom idejom, pa niti samim nazivom
- u kalupu je još na nešto ličilo, ali kod vađenja se sve u potpunosti raspalo, a pomalo se i primilo sa strane
- kukuruzna krupica je ostala mrvičasto sirova i pri jelu je djelovala kao nešto sasvim suvišno


Zaključak:
Bolje je ne eksperimentirati previše dok se ne savlada osnovna tehnika pripreme nekog jela ili namirnice. kako god, ovakva jela su najbolja onda kada je čovjek pošteno gladan, pa nije odveć sitničav.

Komentari (9) - #

četvrtak, 15.11.2012. - 15:27

* Ugotica, krumpir i žute mahune u pećnici ... 470 kcal




20 dag ugotica (80 kcal / 10 dag)
20 dag krumpira (80 kcal / 10 dag)
20 dag žutih mahuna (30 kcal / 10 dag)
0,1 dl ulja (900 kcal / 10 dag)
sol

Riba je očišćena i posoljena, te pečena na krumpiru oko 40 minuta na 200 stupnjeva. Na pola su se dodale zaleđene mahune, krumpir promiješao, a riba okrenula.


Zanimljiva riba, ali nešto malo manje zanimljivog okusa ;)

Ugoticu nisam baš nešto viđao po zagrebačkim ribarnicama. Najsličnija je osliću, bar po izgledu i kostima, kojih i nema previše. Okus je nešto intenzivniji, više prema bakalaru.


Dobro:
- odlično balansiran obrok u smislu grupa namirnica i kalorija
- vrlo jednostavno za pripremu
- ugotica ima malo otpada na drob i lako se čisti, jer nema ljuske
- sama riba je niskokalorična i savršeno se uklapa u dijetalnu prehranu
- sasvim neočekivano, mahune su bile najukusniji dio obroka


Loše:
- nije me okus impresionirao iako sam dobrim dijelom sam za to kriv
- ribu sam predugo pekao i skroz posušio
- stavio sam ribu na krumpir, te se tako neravna sva izlomila kod prvog okretanja
- nisam siguran da sam kupio baš svježu ribu (bila je sumnjivo jeftina)
- zaboravio sam začiniti, a obzirom da je ulje bilo obično, a ne maslinovo, dodatno je falilo začina
- kod pečenja u pećnici se nekako najviše osjeti manjak masnoće


Zaključak:
Po ne znam koji puta se moram podsjetiti da ribu treba ili kupiti nedvojbeno svježu ili eventualno zaleđenu, i onda neću brinuti da li je ukus ovakav ili onakav zbog toga što riba možda nije u stanju u kakvom bi trebala biti, mada i sva pažnja ovoga svijeta nikada neće biti dovoljna garancija da me neki spretan trgovac neće navesti na pogrešan zaključak. Obzirom da ne mogu svaku ribu upecati sam, moram se pomiriti sa određenim nužnostima, a ponekada moram i sam ispasti lovina.

Komentari (8) - #

srijeda, 14.11.2012. - 15:55

* Puretina na maslacu sa špagetima u umaku od cvjetače ... 490 kcal




10 dag komadići fileta purećih zabataka (140 kcal / 10 dag)
5 dag integralnih špageta (350 kcal / 10 dag)
20 dag cvjetače (30 kcal / 10 dag)
1,5 dag maslaca (750 kcal / 10 dag)
sol, provansalski začini (ružmarin, majčina dušica, čubar, bosiljak, estragon)

Cvjetača je skuhana u slanoj vodi, te je ocijeđena i usitnjena štapnim mikserom. Za to vrijeme su se skuhali špageti, a puretina se ispržila na maslacu. Na masnoći od puretine je prokuhan umak od cvjetače kojem su dodani provansalski začini.

Uz malo juhe od kuhanja umak bi bio više tekuć, ovako je vukao na kašicu, ali kako god se okrene jelo nije bio suho, dapače, a ni okusa nije falilo, i opet, dapače.

Odlična matrica za neki sljedeći obrok ;)


Dobro:
- dobre grupe namirnica, odnosi i kalorije
- izrazito jednostavna priprema, bez osobitog rizika da nešto krene loše
- ako se sve radi paralelno, kratko vrijeme pripreme
- vrlo ukusno i cjelovito jelo


Loše:
- da sam na vrijeme razmišljao mogao sam iskoristiti vodu u kojoj se kuhala cvjetača
- i puretina se mogla kuhati, čime bi juha dodatno dobila na ukusu
- prečesto pržim, iako su komadići puretine na maslacu bili gotovi za nekoliko minuta


Zaključak:
Štapni mikser je na velika vrata ušao u moju kuhinju.


Komentari (13) - #

utorak, 13.11.2012. - 15:37

* Palačinka sa pekmezom uz probiotik ... 490 kcal




5 dag integralnog brašna (350 kcal / 10 dag)
5 dag pekmeza od grožđa (240 kcal / 10 dag)
0,05 dl ulja (900 kcal / 10 dag)
2,5 dl probiotika (60 kcal / 10 dag)
sol

Umiješana je palačinka od integralnog brašna, vode i soli. Ispečena je u tavici na ulju. Premazana je domaćim pekmezom od grožđa. Servirana je nezamotana, uz čašu probiotika.


Ukusan i brz doručak ;)

Išlo je duplo više vode nego kod pogače istog sastava. Kod ove rijetke varijante valja pripaziti na okretanje, jer obzirom da nema jaja i mlijeka smjesa je dosta nekompaktna i vrlo lako puca. Standardno okretanje u zraku se pokazalo kao nezamjenjiva tehnika u ovom slučaju.


Dobro:
- dobar način za iskoristiti brašno kao podlogu za jelo
- dobro je što je korišteno integralno brašno
- probiotik je lijepo upotpunio ovaj obrok
- kalorijski skroz prihvatljiv obrok
- brzo, jednostavno i ukusno


Loše:
- nedostaje grupa meso i zamjene, dok je dodana masnoća, što izlazi iz okvira zadane osnovne šablone za doručak
- samo brašno kao namirnica mi se čini ipak nekako manje prihvatljiva, iako je osnova tortilja, raznih kora i svih vrsta tjestenine, koje i inače jedem
- bilo bi dobro da pekmez jedem rjeđe, jer iako je ovaj napravljen gotovo bez šećera ipak je na kraju došao do trećine količine u odnosu na temeljni materijal od kojeg je rađen, što znači da ima i otprilike trostruke kalorije od samog grožđa, a tolikim kuhanjem teško da je u njemu ostalo nešto osobito vrijedno u nutritivnom smislu
- opet je u igri termička obrada na vrućem ulju koju bi trebalo izbjegavati iz općih zdravstvenih razloga, iako ima i puno praktičnih prednosti


Zaključak:
Palačinka, kao i pogača, od brašna i vode je na prvu našla mjesto u mojim jelovnicima. Osim integralnog brašna, koje sam koristio u prve dvije kombinacije, isprobati ću verziju sa kukuruznom krupicom. Neovisno koliko mi se sviđa, nastojati ću ipak nešto rjeđe pripremati ovu vrstu jela.

Komentari (7) - #

ponedjeljak, 12.11.2012. - 19:33

* Pogača sa paradajzom i dimljenom slaninom ... 490 kcal




3 dag domaće dimljene slanine (600 kcal / 10 dag)
5 dag integralnog brašna (350 kcal / 10 dag)
20 dag paradajza (20 kcal / 10 dag)
0,1 dl ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, peršin, češnjak

Paradajz je pirjan na malo ulja. Na početku je posoljen, pod kraj su dodani peršin i začinski češnjak. U drugoj tavici je vrlo tanko odrezana slanina kratko pržena na malo ulja. Umiješana je pogača od integralnog brašna, vode i soli. Ispečena je na tavici u kojoj se pržila slanina.


Pogača od brašna i vode je krajnje jednostavna opcija za "krušnu" grupu ;)


Dobro:
- sveukupno kalorijski prihvatljivo
- izuzetno ukusno jelo iako je palačinka sama za sebe "prazna"
- obzirom da je šug napravljen neki dan, palačinka i kratko pržena slanina bili su za čas gotovi


Loše:
- slanina je išla u dva obroka, u svaki po 3 dag, 4 od 10 plaćenih se izgubilo u prijevodu
- količinski skroman obrok, iako je opći dojam da se radi o težačkom jelu
- prženje na ulju bi trebalo izbjegavati
- slanina bi po zadanoj šabloni trebala ići u grupu masnoća, pa se ta grupa time dupla, dok meso i zamjene ostaje preskočena


Zaključak:
Vrlo je neuvjerljivo tvrditi da se i kada se pazi na kalorije može jesti slanina. Ne vrijedi ni argument da je jedu i oni oduvijek mršavi, uz samo jedan uvjet, a to je da se jede ne prečesto i malo, gotovo kao začin, ali eto, priznajem, neobično je to teško bilo kome objasniti, pogotovo onima "jačima" koji baš sve gledaju isključivo kroz svoju prizmu. Kako god, onako površno, u kombinaciji sa misterijem iz prve stavke pod "loše", ne bi nikome na dijeti preporučio da slaninu uključuje u svoje obroke, pa čak ni sebi samome.

Kada sam mršavio nisam jeo slaninu, baš ni mrvicu ;)

* Hvala v ... Yulunga na ideji za palačinku koju sam nazvao pogača.
Iskoristiti ću je u nekoj prihvatljivijoj kombinaciji nego je to sa slaninom.

Komentari (12) - #

nedjelja, 11.11.2012. - 16:34

* Prokulice, paradajz i krumpir pod "pekom" sa dimljenim sirom ... 500 kcal




5 dag dimljenog sira (400 kcal / 10 dag)
20 dag krumpira (80 kcal / 10 dag)
10 dag prokulica (30 kcal / 10 dag)
10 dag paradajza (20 kcal / 10 dag)
0,1 dl ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, provansalski začini (ružmarin, majčina dušica, čubar, bosiljak, estragon)

Povrće je očišćeno, narezano, posoljeno i lagano nauljeno. Peklo se u poklopljenoj vatrostalnoj posudi u pećnici oko 40 minuta na 200 stupnjeva. Kroz to vrijeme se dva puta promiješalo, tj. protreslo. Kada je bilo gotovo začinjeno je mješavinom provansalskih začina, te je posipano naribanim dimljenim sirom.


Ovo je jelo bilo istinski užitak. Prava je šteta što sam ga pojeo sam ;)


Dobro:
- dobro balansirane grupe namirnica
- kalorijski prihvatljivo
- jednostavno za pripremu
- vrlo ukusno


Loše:
- nešto veći utrošak sveukupnog vremena za pripremu


Zaključak:
Ovakvim sam obrocima baš zadovoljan, i trebao bi ih što češće imati na jelovniku.

Komentari (8) - #

subota, 10.11.2012. - 12:41

* Zobene pahuljice, čips od kokosa, rogač i med sa probiotikom ... 480 kcal



5 dag zobenih pahuljica (350 kcal / 10 dag)
2 dag mljevenog rogača (300 kcal / 10 dag)
1 dag čipsa od kokosa (600 kcal / 10 dag)
1 dag meda (300 kcal / 10 dag)
2,5 dl probiotika (60 kcal / 10 dag)

Volim ovakvim obrokom započeti dan ;)


Dobro:
- ukusan obrok
- vrlo poželjne namirnice
- malo meda dobro dođe u ove prohladne dane


Loše:
- količinski nije baš puno, pa ostaje dojam da se malo pojelo


Zaključak:
Pahuljice u raznim kombinacija su moj omiljeni i čest doručak.






Med medljikovac sadrži 13 puta više mineralnih tvari od cvjetnog meda ...

Komentari (9) - #

petak, 09.11.2012. - 08:33

* Prokulice i tjestenina sa dimljenom slaninom ... 510 kcal




3 dag domaće dimljene slanine (600 kcal / 10 dag)
5 dag integralne tjestenina (350 kcal / 10 dag)
20 dag prokulica (30 kcal / 10 dag)
0,1 dl ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar

Kod pripreme se koristio wok. Na ulju se na kratko ispržila tanko narezana slanina. Dodane su usitnjene prokulice. Posoljene su. Dinstano je oko 20 minuta na srednjoj vatri. Po potrebi se podlije sa malo vode. Tjestenina je skuhana u slanoj vodi, te je ocijeđena i pomiješana sa prokulicama i slaninom. Sve zajedno je još malo zapečeno u tavici. Začinjeno je svježe mljevenim paprom.

Nakon višemjesečnog korištenja posnijeg mesa, malo slanine je pravo "osvježenje",
a i prokulica sam se baš uželio, i bilo mi je drago kada sam ih vidio na tržnici ;)


Različito sam narezao prokulice, a neke sam ostavio i cijele. One odrezane na pola su bile taman, dok su one cijele bile malo tvrde, tj. sirove. Obzirom na malo masnoće ipak je trebalo dodati i malo vode, koja je do kraja dinstanja u potpunosti ishlapila. Špeka je bilo malo i uglavnom se izgubio u cijelom jelu, ali je ostavio vrlo dojmljiv okus.

Dobro:
- dobar omjer grupa namirnica
- izvrstan okus
- dostatno brza i jednostavna priprema
- sama prokulica je vrhunska namirnica
- vrlo kontrolirano korištenje slanine i ulja

Loše:
- mrvica kalorija viška
- sveukupno je ispalo malo suho
- prženje na ulju nije idealan način pripreme jela

Zaključak:
Slaninu valja izbjegavati kada se pazi na kalorije,
ali ako se pošteno mjeri i obračuna nema razloga da se povremeno na koristi.

Komentari (7) - #

četvrtak, 08.11.2012. - 08:20

* Tjestenina sa blitvom i kimom ... 500 kcal




8 dag integralne tjestenine (350 kcal / 10 dag)
20 dag blitve (20 kcal / 10 dag)
0,2 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, kim

Tjestenina je skuhana u slanoj vodi, a za to vrijeme se blitva dinstala na maslinovom ulju. Obilato je začinjeno kimom.


Eksperiment sa jednom grupom namirnica manje dao je očekivane rezultate ;)

Dobro:
- ugodno lagani obrok (taman za večeru)
- brza i jednostavna priprema
- dostatno obilno, a kalorijski u željenim granicama
- vrlo ukusno i do izražaja su došli pojedini okusi
- brže rješavanje tijesta (što mi trenutno odgovara)

Loše:
- fali grupa "meso i zamjene"
- ulja je nešto više, ali pasalo je
- ipak fali malo okusa (možda je to samo predrasuda)
- fali i malo osjećaja "za pod zub"
- priprema blitve na ulju nije idealan način pripreme

Zaključak:
- ipak neću ponoviti u tom obliku, ali vrlo rado ću tek malo nadopuniti i korigirati količine

Komentari (2) - #

srijeda, 07.11.2012. - 08:28

* Špageti u šugu od paradajza i rikule sa paškim tvrdim ovčjim sirom ... 490 kcal




2 dag paškog tvrdog ovčjeg sira (450 kcal / 10 dag)
7 dag integralnih špageta (350 kcal / 10 dag)
25 dag paradajza (20 kcal / 10 dag)
10 dag rikule (20 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol

Paradajz je nasjeckan, posoljen i dinstan na maslinovom ulju dok nije ishlapila tekućina koju je pustio. Pod sam kraj je dodana usitnjena rikula. Špageti su skuhani u slanoj vodi. Kod serviranja je posipano ribanim paškim tvrdim ovčjim sirom.


Bogatstvo okusa koje si rado priuštim ;)

Da sam radio po Aninoj knjizi, koju sam neki dan posudio u knjižnici, mogli su ispasti "Špageti sa pestom od rikule, kozjeg sira i pinjola", ali eto, odlična je bila i ova amatersko-pučka verzija.

Odmah sam napravio dva obroka, pa sam umjesto standardnih jutarnjih pahuljica imao sasvim osobit prvi obrok. Samo sam ga podgrijao u mikrovalnoj pećnici i ubrzo vrijedno namatao špagete i slasno mljackao sve u sedamnaest. Za gablec je bila salata od svježeg paradajza, rikule i malo dimljenog kraškog vrata, začinjena solju, bučinim uljem i aceto balsamicom. Uz to sam smazao i bučino pecivo. Mrak gablec.

Dan ranije sam kupio puno makedonskog paradajza na placu. Kupio sam i domaću kontinentalnu rikulu neobično velikih listova. Nisam mogao odoljeti ni blitvi. Rješavanje špageta se neplanirano spojilo sa rješavanjem paradajza koji nije u takvom stanju da bi mogao dugo stajati. Kako god, krenulo je zanimljivo i žestoko.




P.S. Ovi moji Ramanci veseljaci u svom vrtu zvanim, znanim, nezvanim i neznanim gostima naprave sve što požele, samo im to moraju dovoljno dobro objasniti. Da mi žena bar nije Veneranka nego Ramanka, ne bi ja sve morao sam raditi, ali tko mi je kriv kada mi Marsijanci volimo izvolijevati i inzistirati baš po svom. Valjda zato danas moj rodni planet i nije nešto previše pogodan za život, a naravno, možda je kriva i Marsovska demokraterska zajednica ili Socijaldemokratska partija malih zelenih, a ima i jedan ergeni Mirče Marsijanče Peto Elemenče koji je navodno umočio ruke u pekmez više i od samog Lipog Štomegledate i Pišitemivrit Ive. Obzirom da obojici o glavi rade blogovske sjedinjene administratorske države i južni ruski tok rata i mira, svi možemo mirno spavati, naravno, ako možemo, a možemo i bungee jumping, više ili manje. Hoću reći, ako me vidite ovih dana u blogoselu, lijepo me pozdravite, jer to sigurno nisam ja, ja moram kusati što sam si skuhao, čim skuham, a bilo bi lijepo i da očistim iza sebe. Eto, palim i jednu dušicu za mir u svijetu, pa i šire. Mir s vama i ne zamjerite što moram ići od kuda sam i došao. Istina je što veli Ante živa legenda: "Poziv prema Marsu ide preko Imotskog", pa ti vidi koji će te špageti izvući kada ti zreli paradajz dođe do ušiju. O blože što čovjeku radi čaj od Jasmina bez meda, ruma i limuna, a baš sam jučer dobio butelju vrhunske domaće kapljice na poklon. Još uvijek ne znaju svi dragi ljudi da sam poludio od brige za delfine, čiste vode, šume i ostale prirodne ljepote, a eto, meni se i ne da nešto dalje puno objašnjavati. Dok vi idete spat, ja idem delat, ali ne sam, i moj idol, vrijedni Milan iz rumene jabuke, je tu negdje, ispod Sljemena, a možda i na njemu, nama, ili tko zna već kome ili čemu. Eto, kreće foto finiš, valjda, pa se malo bodrim. Zbilja je vrijeme da odradim planirano, a to jednostavno ne ide samo od sebe.


Komentari (5) - #

utorak, 06.11.2012. - 08:00

* Janjetina i mafini od riže i ajvara ... 480 kcal




5 dag pečene janjetine (300 kcal / 10 dag)
5 dag integralne riže (350 kcal / 10 dag)
10 dag ajvara (110 kcal / 10 dag)
0,05 dl ula (900 kcal / 10 dag)

Janjetina je ostala od pečenja neki dan, a riža je iz priče u kojoj je se rješavam. Kuhana riža je pomiješana sa ajvarom. Tom su smjesom napunjeni kalupi za mafine. Janjetina je stavljena u lagano nauljenu pliticu. Sve se peklo 20 minuta na 180 stupnjeva.


Nisu ovi kupčići riže i ajvara ono što se očekuje pod poznatim nazivom, ali ...
ma fini su bili svakako, tj. korišteni su pravi kalupi za mafine ;)


Obzirom da je ova smjesa bila vlažna malo se i primila za papiriće kalupa, što se pokazalo kao problem kod vađenja. Bilo bi bolje da se duže peklo, ali nije mi se dalo čekati. Glavno da su se svi sastojci, koji su bili u frižideru, ugrijali. Ispala su tri mafina, ali kako su mi se malo raspali ostali su u zapećku za slikanje, ali nisu bili zanemareni dugo, dapače.




* Palamida, ementaler, riža i ajvar



U ovoj je kombinaciji iskorištena i palamida sa početka tjedna koja je ispečena dugo čekala svoj red. I ajvar je bio tu negdje, kao i šnita vrlo ukusnog i rastezljivog ementalera. Probao sam i novi soja sos. Ovaj je obrok ispao nešto više kaloričan od plana, pa ga neću objavljivati, a i dosta mi je riže, koja je ovim obrokom riješena. Slijede integralni špageti, valjda.




Jabuka i
mala crtica o suživotu.
Ma nema frke, ima za sve, iliti ...
gdje kuća nije tijesna ni ukućani nisu obijesni.



Domaće je domaće :)))






P.S. Posudio sam jučer u knjižnici knjige "Danas kuham nešto svježe, zrelo i na vrhuncu sezone" (Ana Ugarković) i Vrt Rame (Arthur C. Clarke & Gentry Lee). Anu samo milo gledam, a u Vrt Rame sam polako zakoračio odmarajući se u današnjoj šetnji Maksimirem. Iako je topli dan obećavao, počela je kiša, ali ipak, i odustala. Zanimljivo je razmišljanje kako bi se čovjek mogao snaći u potpuno novoj i neuobičajenoj situaciji kao što je boravak u golemom misterioznom artefaktu nepoznatog porijekla. Zapravo nije tako lako učinkovito komunicirati sa pametnijima od sebe, a sa onima manje, ponekada ili češće, nemoguća je misija, ali dobro, tko smo mi da sudimo o bilo čemu.

Komentari (6) - #

nedjelja, 04.11.2012. - 21:34

* Musaka od riže i mahuna sa jajima i jalapeno papričicama ... 500 kcal




12 dag jaja, 2 kom. (150 kcal / 10 dag)
5 dag integralne riže (350 kcal / 10 dag)
20 dag žutih mahuna (30 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, peršin, jalapeno papričice

Kuhana riža je pomiješana sa smrznutim mahunama. Dodana su umućena i posoljena jaja.
Smjesa je začinjena peršinom i jalapeno papričicama, te je stavljena u nauljeni kalup. Peklo se u pećnici oko 30 minuta na 200 stupnjeva.


Žestok okus jalapeno papričica je ubio sve što su možda mogle donijeti ostale namirnice, ali htio sam baš probati, pa i jesam ;)

Eto, ako ste mislili da će biti riža, pogodili ste. I još je ima. Kako li će tek biti kada počnem rješavati špagete. Imam ih oko kile što znači za otprilike 20 obroka. A eto, prekršio sam dogovor sam sa sobom i ipak kupio kilu ječmene kaše koja je zapravo ječam.

Komentari (6) - #

subota, 03.11.2012. - 21:17

* Riža na mlijeku sa pekmezom od grožđa ... 490 kcal




5 dag integralne riže (350 kcal / 10 dag)
2 dl mlijeka (60 kcal / 10 dag)
1 dag maslaca (750 kcal / 10 dag)
5 dag pekmeza od grožđa (240 kcal / 10 dag)

Već kuhana riža ukuhana je u mlijeko, te su dodani maslac i domaći pekmez od grožđa.


Rješavanje riže se uspješno nastavlja još jednim vrlo ukusnim obrokom ;)

Ovaj je pekmez rađen u vrijeme kada je mirišljave izabele bilo još na brajdi, a bila je slatka kao med, što su itekako osjetile i ose i pčele. Rađeno je više vrsta pekmeza. I bez šećera i sa šećerom. Ovaj bez šećera je nakon par sati kuhanja od kile grožđa dao oko 30 dag pekmeza. Oni koji su se radili kraće, ali i sa nešto šećera, kada se obračunaju ispali su slično kalorijski. Standardni industrijski pekmezi, džemovi i marmelade imaju koju kaloriju više. tj. oko 300. Naravno, postoje i oni reducirani, pa tko što voli, mora ili želi. Kako god, meni je ovaj odličan i rado ga koristim, iako ne prečesto, pa će i potrajati možda i do zime. Imam i nešto malo pekmeza od domaćih zagrebačkih smokava, a bilo je i od dunja, ali samo za probati.

Komentari (13) - #

subota, 03.11.2012. - 07:55

* Rižoto od janjetine i repe ... 500 kcal



5 dag janjetine (300 kcal / 10 dag)
5 dag integralne riže (350 kcal / 10 dag)
20 dag repe (40 kcal / 10 dag)
0,1 dl bučinog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, peršin, papar

Repa je naribana i pržena na bučinom ulju desetak minuta. Posoljeno je. Na pola je dodana već kuhana riža, prije pečeno meso i peršin. Kod serviranja je zapapreno.


Ovo jelo je ispalo izvrsno, iznad svih očekivanja.

Krenuo sam u akciju rješavanja zaliha,
a onda slijedi sto postotna planska prehrana ;)


Janjetina je preostala od pečenja za ručak. Skuhao sam svu rižu koju već dugo nikako da potrošim i pomalo se hvatala paučina po njoj. Biti će ugljikohidratni dio sljedećih nekoliko obroka. I ova repica dugo stoji, ali eto, došla je i ona na red.

Već sam predugo žrtva vlastite neorganiziranosti i popustljivosti. Konstantno kupujem i prihvaćam više nego što mi treba i vječno moram nešto rješavati. Dojadilo mi. Napravio sam spisak svih namirnica koje valja riješiti i riješiti ću ih. Paralelno krećem sa planiranjem obroka od čiste nule.

P.S. Rješavam se i filozofije, bar ovdje, za početak.

Komentari (10) - #

petak, 02.11.2012. - 07:30

Arhiva:

04/17  • 03/17  • 02/17  • 01/17  • 12/16  • 11/16  • 10/16  •  9/16 •  8/16  •  7/16  •  6/16  •  5/16  •  4/16  •  3/16  •  2/16  •  1/16  •  12/15 •  11/15 •  10/15 •  9/15 •  8/15 •  7/15 •  6/15 •  5/15 •  4/15 •  3/15 •  2/15 •  1/15 •  12/14 •  11/14 •  10/14 •  9/14 •  8/14 •  7/14 •  6/14 •  5/14 •  4/14 •  3/14 •  2/14 •  1/14 •  12/13 •  11/13 •  10/13 •  9/13 •  8/13 •  7/13 •  6/13 •  5/13 •  4/13 •  3/13 •  2/13 •  1/13 •  12/12 •  11/12 •  10/12 •  9/12 •  8/12 •  7/12 •  6/12 •  5/12 •  4/12 •  3/12 •  2/12 •  1/12 •  12/11

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se