* Sendvič od palamide i cikla ... 430 kcal
15 dag palamide (100 kcal / 10 dag)
5 dag kalničkog peciva (250 kcal / 10 dag)
20 dag cikle (30 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, peršin, mrkva

Fileti palamide su prženi na maslinovom ulju oko 10 minuta. Pod kraj prženja su posoljeni.


Brza i ukusna večera, iako je bilo i iznenađenja ;)

Kada sam filetirao palamidu iznenadio me tamni dio mesa koji mi se nije svidio. Bacio sam ga zajedno sa glavom, repom i središnjom kosti. Završni čisti fileti, koji su mi se uzgred rečeno pomalo i raspali, ispali su količinski otprilike pola od kupljene ribe, čime su došli na cijenu cjenjenijih riba. E sade, nabavljena je u pola cijene, pa opet i nije previše, ali, da je kupljena po punoj cijeni možda bi bilo i manje za baciti. Hoću reći, cijena je uvijek relativna stvar, a ja sam već više puta odlučio da ribu neću kupovati kada joj spuste cijenu, ali tako je privlačno izgledala da nisam mogao odoljeti. Iako je bila očišćena odmah, greška je što nije napravljena isti dan kada sam je kupio, nego tek idući. Sve u svemu, kada sam je radio ne mogu reći da se doimala svježom i to je razlog zašto sam je pržio 10 minuta, iako vjerujem da bi i 5 bilo sasvim dovoljno. Inače, sam ukus je bio odličan, i čak uopće ne težak kako bi očekivao od plave ribe. Obzirom da je bilo više nego za jednu porciju, a nije bilo zainteresiranih ukućana, ispržio sam sve, pa dio čeka svoj red u hladnjaku.

Sama riba je završila u sendviču sa pecivom kojim se upilo ulje koje nije upila riba. Kao prilog je bila cikla koja je servirana na drugom tanjuru. Ukrašena je peršinom i ribanom mrkvom, čisto za slikanje.

P.S. Svojim komentiranjem povremeno pređem granicu ugode, tj. znam biti manje, više ili sasvim neugodan. Za pretpostaviti je da bi i za to imao tisuću općih i bar jedno pojedinačno opravdanje za svaki konkretan slučaj, ali moram priznati, neda mi se više lagati sam sebe. Kada bi odbacio sve terete koje mi taština stavlja na leđa odmah bi bio lagan kao leptirić, a možda i lakši. Istina, to bi bilo pretjerano, ali oni koji me znaju, znaju da obožavam pretjerivati, pa i u umjerenosti.

Komentari (9) - # srijeda, 31.10.2012. - 13:48


* Fileti haringe u umaku od hrena i vrhnja sa ječmom ... 580 kcal
12 dag fileta haringe (200 kcal / 10 dag)
8 dag umaka od hrena i vrhnja (200 kcal / 10 dag)
5 dag ječma (350 kcal / 10 dag)
sol, kim, čili

Ječam je opran u vrućoj vodi i nakon toga kuhan u drugoj, slanoj, oko pola sata. Serviran je uz filete haringe u umaku od hrena i vrhnja. Riba je dodatno začinjena kimom, a ječam čilijem.


Gdje je grah?
A ovo je ričet?
Zašto nema sira?
Tko mljacka barke?

Ma i konzerve su ponekada sasvim prihvatljivo rješenje ;)

Ove sa umacima sadrže dosta nepotrebnih industrijskih dodataka, ali bar nemaju ulja kao one standardne riblje konzerve. Svejedno, i ovdje se našla koja kalorija viška, kao i svaki puta sa ovim nešto većim konzervama fileta haringe (ukupno su po 20 dag od čega je 12 dag ribe), ali to i nije došlo u prvi plan. Mali problem je napravio dio obroka koji je kalorijska nula, ali zato ima snagu pomaknuti planinu, a to je čili. Naravno, potpuno je bespotreban u ovom jelu, ali eto, tako je to kada se hoće kruha preko pogače. Jelo je servirano u raskoši svoje bjeline, a onda je genijalac zaključio da će takva fotografija teško biti zanimljiva i krenuo u bojanje. Stavio sam kim na ribu i lijepo se uklopio, i izgledom i okusom. Kamo sreće da sam kod toga stao, ali nisam, baš sam morao bojati i crvenim čilijem. Da, pretjerao sam. Obzirom da sam kašu sam skuhao, pravo je i da sam je kusao, neovisno što od kaše nije bilo ni š. Kako se ječam našao u ovom jelu neću objašnjavati, ali jasno vam je da imam i više nego jedan razlog za to. Samo ću dometnuti da slijede još dva obroka sa ječmom (neće biti objavljeni), i oba su sa ajvarom, a biti će i parmezana, ali sasvim sigurno bez čilija.

Inače, pola sata je izgleda i malo previše kuhanja za ječam, koji sam cijelo vrijeme zvao ričet. Ova konzerva haringe, nije slučajno ostala kao zadnja u kolekciji "haringe jesen-zima 2012" (senf, paprika, crno vino, hren i vrhnje). Nije mi baš tako dobra kao prethodne, ali ta je paušalna procjena dobrim dijelom posljedica sasvim neprimjereno začinjenog priloga.


P.S. Kupio sam lijepu palamidu od kile i sada smišljam kako ću je pripremiti. Eto, nakon sapunice sa punih pola kile jetra imati ću niz od preko pola tjedna na ribljim jelima. I nije to ništa neobično u mojoj prehrani, dapače. Iako je jedna od grupa namirnica koju bi trebao uvrstiti u svaki obrok "meso i zamjene", samo meso, tj. ono što uglavnom priznajemo pod meso, i ne dođe baš tako često na red. Valjda me zato uvijek nasmije kada me netko, već na neki način, podsjeti da bi u petak trebalo jesti ribu, tj. bezmesno jelo :)))

Komentari (16) - # utorak, 30.10.2012. - 11:11


* Panirani riblji štapići, krumpir i ajvar ... 500 kcal
10 dag paniranih ribljih štapića (220 kcal / 10 dag)
10 dag krumpira (80 kcal / 10 dag)
10 dag ajvara (110 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol

Smrznuti riblji štapići su prženi na ulju nešto manje od 10 minuta. Krumpir je skuhan, pa malo ispržen na ostatku ulja nakon ribe. Servirano je uz ajvar, koji je također ugrijan u istoj tavici nakon ribe i krumpira.


Nije prvi izbor, ali jednostavno i brzo, i vrlo jeftino ;)

Obzirom da je korišten domaći ajvar, ovo "jednostavno i brzo" je malo uvjetno, jer trebalo se potruditi da bi ja sada samo otvorio teglicu. U tom kontekstu je i "jeftino" uvjetno, ali i realno, pogotovo u ovim količinama. Samo pakiranje ribljih štapića, koji su navodno 70 % bijela riba, je bilo od 25 dag. 10 sam smazao u ovom obroku, 10 je ostalo za gablec za idući dan, i 5 je išlo ženi za probati. Obzirom da su koštali manje od 10 kn, ulaze u cijenu obroka sa najviše 4 kn. 10 dag krumpira ću zaokružiti na 50 lipa, kao i 0,1 dl maslinovog ulja. Ovaj ajvar je samo kuhan, pa mu je cijena otprilike kao i osnovnih namirnica koje su ušle u njega, a paprika i patlidžani su plaćeni 5,5 kn kila, što nakon čišćenja i kuhanje također može vrijediti oko 1 kn za 10 dag, u što se uklapa i cijena ulja koja mu je dodana kod izrade. Eto, sveukupno, ovaj obrok ne ispadne više od 6 kn. Takvi obroci, male količine, i općenito ekonomično korištenje, svakako daju prostora da se kupe i skuplje namirnice, i opet sveukupno ne potroši previše. Ovo je mala reakcija na "skupi" bakalar, koji je pak došao nakon jetrene sage, uz napomenu da su sva prezentirana, tj. korištena svinjska jetra koštala ukupno oko 5 kn. Neću se puno vraćati na prezentirani pršut koji je u obroke ulazio u količini od 3-4 dag, pa je tako kupljenih 20 dag potrajalo za 6 obroka, a ni malo riže, zelja, domaćeg ajvara, svojom rukom pravljeni kruh, te malo paradajza i maslina, nisu te obroke učinili tako skupima kako bi se možda moglo zaključiti na prvu. Još samo da se pohvalim sa 0 kolača u zadnjih godinu dana, te svakodnevnim nezaslađenim čajevima koji su uglavnom kupljeni u rinfuzi vrlo povoljno, i slika je možda još malo razvidnija.

Eto, to sam htio reći, ni Drniški pršut, pa ni prepeličja jaja i kavijar, kamoli bakalar ili losos, nisu financijski nepremostiv problem kada se sveukupnom prehranom upravlja svjesno i savjesno, a nadasve kontrolirano.

Ali dosta o meni i mojoj prehrani, hajmo malo o mom crnom tanjuru. Skup? Bome je, ali ... :)))

Komentari (10) - # ponedjeljak, 29.10.2012. - 11:54


* Bakalar, krumpir, grah i zelje pod "pekom" ... 450 kcal
20 dag fileta bakalara (80 kcal / 10 dag)
10 dag krumpira (80 kcal / 10 dag)
10 dag graha, kuhanog (80 kcal / 10 dag)
20 dag kiselog zelja (20 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar

U limenu posudu sa poklopcem je pomiješano narezano kiselo zelje, kuhani grah i par deci tekućine u kojoj je bio, te krumpir i zaleđeni fileti bakalara. Sve je posoljeno. Peklo se oko 45 minuta u pećnici na 250 stupnjeva. Na pola se otvorilo i malo promiješalo, a riba okrenula. Kod serviranja se prelilo sa malo maslinovog ulja, te se začinilo paprom. Pripremale su se tri porcije.


Ovo je za moje pojmove vrhunski obrok ;)

Bogatstvo specifičnih okusa samih namirnica nisam htio dopunjavati dodatnim začinima, osim onih baš osnovnih. Koristilo se ovogodišnje kiselo zelje koje smo sami radili. Još nema onu punu kiselinu, ali upravo ovakvo se savršeno uklopilo u ovo jelo. Sama priprema je išla bez ulja, ali pasalo ga je dodati kod serviranja. Od tri porcije, jednu je smazala žena, drugu ja, a treća se samljela u blenderu i ostavljena je u frižideru kao namaz. Kada se mljelo bilo je previše suho pa sam dodao još malo ulja, ali nije bilo dovoljno. Nisam htio dalje pojačavati kalorije pa sam dodao aceto balsamico. Ispalo je izvrsno.

Ovo je naoko skupo jelo, i bilo bi više manje baš tako da smo odmah pojeli sve, ali kada se podijeli na još nekoliko obroka koliko će ih biti sa namazom, prosjek drastično pada i postaje sasvim prihvatljivo, čak i za svakodnevnu kuhinju. Ono što je ovdje bitno, i opet je ideja, tj. pristup koji uporište ima u pravovremenom promišljanju.

Komentari (17) - # nedjelja, 28.10.2012. - 10:35


* Pljeskavica od jetra i povrća sa kruhom ... 470 kcal
10 dag svinjskih jetra (130 kcal / 10 dag)
10 dag raznog povrća: rotkva, luk, kiseli feferoni (30 kcal / 10 dag)
5 dag kukuruznog kruha (250 kcal / 10 dag)
0,2 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, ružmarin, kečap

U blenderu su samljevena jetra, povrće i ružmarin. Smjesa je posoljena i pržena na maslinovom ulju oko 15 minuta na srednjoj vatri. Kod serviranja se zapaprilo i prelilo sa malo kečapa.


Znam, idu vam jetra na jetra, ali ovo je baš dobro ispalo ;)

Planirao sam paštetu, a onda m je palo na pamet, zašto da pečem, pa onda meljem, baš mogu prvo samljeti, pa onda peči. Ispalo je odlično. Ni mrvicu žilavo, ravnomjerno ispečeno, tj. bez razlike u vanjskom dijelu i sredini, a nije bilo ni suho. Ovaj sastav povrća je više manje slučajan i sigurno bi pasale i neke sasvim druge varijante, a čak je iznenađujuće dobro ispalo i bez povrća. Inače, ružmarin se savršeno uklopio. Eto, jednostavno, brzo i ukusno, najbolje od svih ovih jetrenih kombinacija. Jedino što nije zadovoljilo je estetska komponenta, tj. cijela ova jetreno povrtna pljeskavica je bila velika kao palačinka i kod prvog pokušaja okretanja se raspala. Bio sam opušten jer sam prvo radio jednu bez povrća i ta je bila duplo manja i nije se raspadala. Drugi puta ću formirati manje pljeskavice, jer sasvim je izvjesno da ću ovu ideju mljevenog mesa i povrća češće koristiti.

P.S. Razmišljao sam da li da ovo jelo uopće objavim, jer eto, opet se dobrim dijelom ponavljam, poglavito u glavnoj namirnici, i to još tako osebujnoj i ne baš opće omiljenoj, ali ovo je baš dobro ispalo, za razliku od planiranja koje mi malo šteka od kada se klopa za mene radi odvojeno od ostalih ukućana. To hoću reći, ostavljam ovo kao podsjetnik na dobar obrok, ali i predugi jetreni ciklus. Kako god, kuhinja za jednu osobu je vrlo specifična, i postavlja sasvim konkretne izazove, ali srećom, dobre volje da se nađu prihvatljiva rješenja ne manjka, samo da se još razmisli na vrijeme. Netko bi se mogao pitati govorim li uopće o prehrani. Tom pitanju samo opći odgovor daje puni smisao, a u ovom se slučaju u krajnjem rezultatu radi tek o materijaliziranoj projekciji mentalnog procesa. I opet, nije li tako u svemu, ..., pa naravno da je. Greška punu vrijednost postiže kada se prihvati, shvati i više ne ponavlja.

Komentari (8) - # subota, 27.10.2012. - 11:47


* Rižoto od jetra i špinata ... 440 kcal
10 dag svinjskih jetra (130 kcal / 10 dag)
5 dag integralne riže (350 kcal / 10 dag)
20 dag špinata (20 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcL / 10 dag)
sol, papar

Jetra su narezana na kockice i malo ispržena na ulju. Dodana je riža i također se kratko pržila. Podliveno je vodom, te je posoljeno. Kuhalo se koliko je trebalo riži. Deset minuta prije kraja dodan je zaleđeni špinat koji se ukuhao u rižoto. Na samom kraju je dodan i papar.


Nije loše, ali ... ma nije više ni bitno , glavno da je izbalansirano i kalorijski u redu ;)

Ovo je realan problem. Kupiš pola kile jetra i jedeš po 10 dag u obroku. Jednom su bila pečena u gril tavici bez masnoće, sa šampinjonima i žgancima, onda ova u rižotu sa špinatom koji je napravljen i za gablec idućeg dana, i za dva obroka će ići u paštetu, ali to vjerojatno neću objavljivati. Da mi se da, motao bi je i u neki kruh, pa u pećnicu, ali to mi se fakat ne da na kraju radnog tjedna, a i rok im taman ističe.

P.S. Danas m je žena nešto pričala i nisam znao što bi joj odgovorio. To sam joj i rekao, a ona mi je uzvratila za mene nevjerojatnom konstatacijom, a to je da i ne moram na sve imati komentar, da je često dovoljno samo poslušati. Kakvo šokantno otkriće za mene, još sam sav munjen od tog nenadanog bljeska u glavi.

Komentari (14) - # petak, 26.10.2012. - 08:24


* Jetra, žganci, vrhnje i šampinjoni ... 470 kcal
10 dag svinjskih jetra (130 kcal / 10 dag)
5 dag kukuruzne krupice (350 kcal / 10 dag)
10 dag šampinjona (20 kcal / 10 dag)
1 dl vrhnja, plavo, 12 % m.m. (140 kcal / 10 dag)
sol, papar, češnjak, peršin

Jetra su narezana na tanke ploške i pečena 10 minuta na grill tavici bez dodatne masnoće. Nakon pečenja su posoljena i zapaprena. Servirana su uz šampinjone, žgance i vrhnje koji su začinjeni češnjakom i peršinom.


Jetra su podložna predrasudama, ali taj sam dio riješio sam sa sobom ;)

Žganci su inače malo prazni, ali sa preljevom od vrhnja sa puno češnjaka i peršina definitivno nisu. Da preljev ne bude hladan zgrijao sam ga na brzinu u mikrovalnoj. Jetra sam malo zarezao da budu brže gotova.

Sve u svemu, ponovno drugačije, a jednostavno i brzo, ali ne i tako ukusno kako sam naivno očekivao. Da, jetra su ostala suha, pomalo žilava, a dosta se i zadimilo. Hoću reći, itekako bi pasalo ulje ili mast za prženje, i luk, i možda svašta nešto, ali prema šabloni koju primjenjujem, kada ide vrhnje ne idu druge masnoće, i tako to bude barem kalorijski skroz u redu.

Korišteni su šampinjoni sa grilla u ulju iz treće staklenke iz serije. Nisu loši, ali nisu ni nešto posebno. I njih sam brisao ubrusom da bi upio sve ulje, i nije to baš neki posao koji mi se ponavlja, ali svakako mi je drago što sam probao i smokve i gljive sa sirom, i ove solo šampinjone. Bez da se proba teško je procijeniti, iako, nije da nije bilo naznaka da bi moglo biti upravo ovako ;)P.S. Ovo sa prijedlozima, sugestijama, savjetima, ... za sljedeći obrok, baš i ne ide. Eto, izgleda da je previše uvjeta koje postavljam za opći ukus. Hvala onima koji su pokušali, a ja ću nadalje inspiraciju nalaziti gdje već stignem. Razumljivo je da se uz više ovoga ili onoga može lakše kombinirati obrok koji će se svidjeti većem broju ljudi. Normalno da je umak sa vrhunskim sirom, pinjolima i svježim bosiljkom nešto ekstra, ali eto, teško će izrada takvih delicija biti bilo čija svakodnevica, osim možda profesionalnih kuhara ili nekoga tko ima priliku prehrani posvetiti puno svoga ili tuđeg vremena. Uspjeh koji prati zadovoljstvo se najčešće temelji na ostvarenim primarnim ciljevima uz optimalno korištenje raspoloživih resursa. Primarni cilj mi je raznovrsna, ali kontrolirana prehrana, a resursi su nešto vlastitog slobodnog vremena, energije i dobre volje. Kako to već biva, nije moguće istu kunu potrošiti na više stvari, a tako je isto i sa svime ostalim, pa ne preostaje drugo nego birati. Sve što ulažem u obrazlaganje ovoga tipa se sasvim konkretno može upotrijebiti i svrhovitije, ali da ne bude zabune, itekako sam svjestan mehanizama koji je u pozadini takvog vlastitog ponašanja, i zapravo znam točno kome se obraćam. Da, ovo je svakodnevna kuhinja i nema namještanja, baš kao što to vrijedi i za prateća razmišljanja.

Komentari (14) - # četvrtak, 25.10.2012. - 08:13


* Morski pas i proso u umaku od paradajza ... 430 kcal
15 dag fileta morskog psa (80 kcal / 10 dag)
5 dag prosa (350 kcal / 10 dag)
2 dl pasirane rajčice (20 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, origano, češnjak, peršin

Morski pas je posoljen i pržen na malo ulja 10 minuta. Proso je kuhano u slanoj vodi 5 minuta, a onda je ostavljeno da se još 5 minuta namače, nakon čega je procijeđeno i pomiješano sa origanom. Morski pas je izvađen iz tavice i začinjen svježe mljevenim paprom, a u tavicu se dodala pasirana rajčica, začinski češnjak i suhi peršin. Kada je proključalo umakom je preliven proso. Lagano se promiješalo i serviralo pored ribe.


Još jedan obrok u nizu kojim sam baš zadovoljan.
Izbalansiran, vrlo jednostavan, brz i ukusan,
a čak i nešto malo manje kaloričan ;)


Dio morskog psa sam ispekao u pećnici i pripremljen je uz pečene masline i pasirani paradajz, sutra za gablec. Za doručak će biti zobene pahuljice sa grožđicama, kokosom, lješnjacima i kozjim mlijekom. Sljedeće za glavni kućni obrok bi trebao raditi svinjska jetra. Pokušati ću i njih smjestiti u standardnu šablonu. Ako tko ima kakvu ideju mogla bi sasvim dobro doći.

Komentari (11) - # srijeda, 24.10.2012. - 07:26


* Losos, krumpir i mahune iz pećnice ... 470 kcal
8 dag fileta lososa (200 kcal / 10 dag)
20 dag krumpira (80 kcal / 10 dag)
20 dag mahuna (30 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar

Krumpir je očišćen i narezan na manje kockice. Plitica je nauljena sa malo maslinovog ulja na kojem je promiješan krumpir sa smrznutim mahunama. Odozgo je stavljen filet lososa. Bez poklapanja se peklo 30 minuta na 200 stupnjeva, pa se povrće promiješalo, a riba okrenula, te se peklo još 10 minuta. Kod serviranja je začinjeno svježe mljevenim paprom.


Ovo je dobro izbalansiran obrok, sukladno liječničkoj preporuci ;)

Kada sam krenuo pripremati, kao predjelo sam pojeo jabuku. Pripremio sam duplu količinu lososa i povrća, pa obzirom da sam se prehrambeno osamostalio, tj. odvojio od ostalih ukućana, imam i gablec za sutra. U jutro ide mix pahuljica sa suhim voćem, kokosom, rogačem i kozjim mlijekom, a navečer nešto sa morskim psom. Bilo bi mi drago da mi pomognete u planiranju kakvom dobrom idejom.

Komentari (11) - # utorak, 23.10.2012. - 07:17


* Pizza od tortilje sa sirom (i dimljenom sojinom kobasicom) ... 500 kcal
4 dag ementalera (400 kcal / 10 dag)
10 dag tortilje (300 kcal / 10 dag)
2 dl pasirane rajčice (20 kcal / 10 dag)
vlasac

Pečeno u pećnici 10 minuta na 180 stupnjeva.


Pizza ili tortilja, pitanje je sad ;)


U drugom obroku je bila slična kombinacija, iste kalorijske vrijednosti.
2 dag ementalera (400 kcal / 10 dag)
5 dag dimljene sojine kobasice (150 kcal / 10 dag)
10 dag tortilje (300 kcal / 10 dag)
2 dl pasirane rajčice (20 kcal / 10 dag)
vlasac


Sombrero efekt je dobiven tako da se tortilja stavila u okruglu pliticu za pizzu koja je nešto manjeg promjera nego sama tortilja. Na taj se način nije ništa primilo bez dodatnog brašnjenja ili uljenja, a niti se paradajz razlio.

Za razliku od klasike, tortilja nije smotana, a na pizzi nema šunke, niti je ribani sir, ribana je kobasica, i to još sojina, i nema ulja, i umjesto origana ili bosiljka, korišten je vlasac, ali je zato pasirana rajčica tu gdje i treba biti.

Eto, stalno to pričam, kada se malo jede mnoge stvari nikako potrošiti, tako je i sojina kobasica već u trećem obroku, a još je ostao jedan komad od četiri kupljena. Tih 30 dag bi u stara loša vremena smazao u jednom obroku i ne bi bila sojina kobasica nego divlje, poludivlje ili skroz pitome svinje. Ako bi baš i radio pizzu, tijesta od bijelog brašna bi bilo bar dva, tri puta više, kao i sira, ne bi propustio staviti nove neprobane zauljene šampinjone iz teglice, bilo bi maslina, ... i naravno, bilo bi 33 kg mene više.

P.S. Loš plan koji se ne realizira bi mogao implicirati potencijalno dobar ishod, ali to je samo utjeha loših planera, nedosljednih realizatora ili katastrofalne kombinacije u kojoj se loše navike nižu kao na traci. Zna to biti simpatično, i prihvatljivo, poglavito onima još gorima, ali ... sljedeći obrok će biti sastavljen upravo onako kako mi je preporučeno, i potvrđeno kao prihvatljivo. Hoću reći, ponos se ne mora nužno temeljiti na tome da se dobije po nosu, a još manje svakodnevne odluke, tj. izbore, temeljiti na stihiji naoko nekontroliranih faktora, a koji su zapravo gotovo isključivo pod osobnom ingerencijom. Ono što je već manje pod vlastitim utjecajem je odnos ljudi prema evidentnom uspjehu u dijeti. Oduvijek mršavi, ili oni koji su i sami uspjeli smršaviti, iskreno će vas pohvaliti, dok od onih kojima baš i ne ide očekujte svašta i ništa, ali dobro, sve svoje kile natučemo sami, sami ih moramo i riješiti, naravno, ako to želimo. Da možemo, jasno je i onima koji tvrde da ne mogu.
Update * Pizza od tortilje sa šampinjonima punjenima sirom ... 480 kcal
10 dag tortilje (300 kcal / 10 dag)
2 dag svježeg masnog sira, 40 % m.m. (400 kcal / 10 dag)
5 dag šampinjona (20 kcal / 10 dag)
2 dl pasirane rajčice (20 kcal / 10 dag)
0,05 dl ulja (900 kcal / 10 dag)
češnjak, peršin

Ovu tortilju je trebala preuzeti žena, ali nije, pa eto, da ne objavim novi post sa obrokom koji i nije do kraja usklađen, kako sam si obećao, koristim džoker update ;)

Da mi netko servira ovakvu pizzu u pizzeriji pobunio bi se, jer jednostavno nije to tijesto za pizzu. Tortilja već je, suha kakva valjda i treba biti, iako je ova iz nekog čudnog razloga ispala najviše suha od sve tri koje sam radio jučer i danas, a jednako se pekla i nije bilo ništa bitno manje materijala. pasalo mi je puno češnjaka i peršina, ali da budem iskren, onako sveukupno nije loše, ali nije to baš to.

Rezime svih dosadašnjih pokušaja da nešto liči na pizzu i bude fino i kalorijski prihvatljivo uspjeli su upravo u tom prvom dijelu, tj. izgledali su kao pizza, ali ipak nije slučajno da nikakve pizze nema na dijetalnim jelovnicima.

Još jedna zanimljiva staklenka. Sir sličan onom u punjenim smokvama, ali kao polu masni, a meni ipak previše masni. Lagano slatkasti okus koji mi je pasao u smokvama, dok mi u blago kiselim šampinjonima definitivno ne ide, ali sasvim je lako moguće da sam opet prestrog kritičar na prvu. Od svega me najviše odbija to uljno okruženje, iako sam ocijedio koliko sam god mogao, i još dodatno obrisao papirnatim ubrusom. Još je ostala treća staklenka sa šampinjonima sa grilla. Tu ulje ne bi trebalo toliko smetati, valjda.

P.S. Apsolutno podržavam iskrenost kao vrlinu,
ali moja taština je u tom pogledu tek polovična ;)


Kada muškarac zgriješi malo, dovoljan je i mali buket,
ali kada podcijeni grešku, vjerojatno ga čeka prava pokora.
A lijepo sam si govorio, nemoj govoriti, nemoj govoriti, nemoj ...

Komentari (13) - # subota, 20.10.2012. - 23:10


* Pire od korabe i krumpira sa dimljenom sojinom kobasicom ... 480 kcal
7 dag dimljene sojine kobasice (150 kcal / 10 dag)
20 dag krumpira (80 kcal / 10 dag)
20 dag korabe (20 kcal / 10 dag)
5 dag integralnog pšeničnog brašna (350 kcal / 10 dag)
peršin, sol, papar

Koraba i krumpir su očišćeni i narezani na kockice, a sojina kobasica na ploške. Sve zajedno se kuhalo oko pola sata u slanoj vodi. Na kraju je umiješano brašno, pri čemu se sve najvećim dijelom zgnječilo i zgusnulo. Začinjeno je svježe smrznutim peršinom i netom mljevenim paprom.


Nije sve jednostavno i dobro, ali ovo je,
to što je zamišljeno kao varivo i nije toliko bitno ;)


Izostanak masnoće je dao kalorijski prostor za brašno. Nije idealno u smislu preporučenih kombinacija skupina namirnica, ali zaključio sam da nema smisla slijepo se držati jedne, na duži rok, ipak pomalo uske matrice. Istina, sve sam kile skinuo upravo strogo se pridržavajući liječnički preporučenih pravila sastavljanja obroka, ali ne toliko kao posljedica striktnog odnosa pojedinih grupa, nego evidentnog manjka kalorija. Naravno, to sada ne znači da trebam otići u slobodne umjetnike i kršiti sve dogovorene norme, ali manja i povremena odstupanja ne bi trebala biti problem. Uostalom, baš ću provjeriti svu svoju prehranu kod stručnih osoba. Za početak bi mogao na kup složiti obroke za koje sam gotovo siguran da su u redu, a onda ih eventualno malo nadopuniti i onima koji odstupaju od osnovne šablone. To je zapravo ono što stalno planiram, i počinjem, pa odgađam.

P.S. Nevjerojatno je kako poriv za kupovanjem stalno radi jedne te iste probleme. Neprestano je nešto povoljno i ne bi trebalo propustiti, a onda shvatiš da u planu nema prostora. Gdje je greška? Pa u tome da se kupuje, pa onda planira. To je problem u ovom slučaju, dok je na generalnom planu problem ponavljanje pogrešaka. Dakle na obje razine je problem u tome što plan nije ona instanca na kojoj će se donijeti relevantna odluka. Obzirom na vrlo male količine, ni one skuplje namirnice nisu financijski problem. Jedna od opcija je bacanje, ali to mi je još uvijek neprihvatljivo. I da, puno se nešto izgovaram i opravdavam ... nije to baš dobar osjećaj, mada i zadovoljstvo pustom pohvalom, još je manje poticajno. Usmjeravanje na nebitno krade prostor i vrijeme onome bitnome, a svrstavanjem u navedene kategorije, unaprijed je jasno što će vrlo vjerojatno imati značajniji utjecaj na vlastiti život. Izvjesnost ne mora nužno povlačiti dosadu, dapače.

Komentari (11) - # petak, 19.10.2012. - 10:33


* Smokve punjene ekstra masnim mekim sirom ... 200 kcal
5 dag smokvi punjenih ekstra masnim mekim sirom (400 kcal / 10 dag)


Međuobroci su uglavnom voće,
ali zna biti i zanimljivih kombinacija ;)


Meni je ovo nova kombinacija, koja se sastoji od zrelih smokvi u koje su nekako nagurali neki neobično mastan sir. Dodatna posebnost je to što su u staklenci sa puno ulja. Obzirom na cijenu proizvoda, očekivao sam više, ali dobro, nekada ranije bi vjerojatno na ovako nešto gledao sasvim drugačije. Masni sir od 70 % m.m. bi još i prošao, ali sve to ulje u kojem je plivalo bilo je više odbojno nego privlačno, iako je ono ocijeđeno. Od pet smokvi koje su bile u staklenci pojeo sam jednu i pol. Kalorije su procijenjene prema količini pojedinih sastojaka na deklaraciji.

Iako nije neukusno, ja ću ovu, nekome vjerojatno prvoklasnu delikatesu, u buduće ipak izbjegavati.
P.S. Vanjština i komercijalni naslovi nastoje biti pozitivno asocijativni, s naglaskom na privlačenje pažnje. Tko želi biti uspješan zna da je to često važnije nego sam proizvod koji nudi. Slični principi vrijede i za ljude, ali ...

Update 18.10.2012 22:57 U međuvremenu sam probao kako sam i najavio. Baš svu masnoću sam upio papirnatim ubrusom. Na ovaj način mi je izvrsno ;)

Komentari (22) - # četvrtak, 18.10.2012. - 08:26


* Pahuljice, rogač i grožđice sa jogurtom ... 470 kcal
5 dag zobenih pahuljica (350 kcal / 10 dag)
2 dag mljevenog rogača (300 kcal / 10 dag)
3 dag grožđica (280 kcal / 10 dag)
2,5 dl jogurta (60 kcal / 10 dag)


Volim doručak koji miriši na kruh svetog Ivana ;)

Pripremljeno sinoć, jutros konzumirano. Grožđice lijepo zaslade ovaj obrok, a rogač ga definitivno učini posebnim. Inače, da se radi o nekih umjetnim hruskavim pahuljicama ne bi bilo potrebe namakati cijelu noć, ali ove krupne zobene upijaju polako, pogotovo jogurt, pa mi je bolje ovako, a dodatno, zgodnije mi je mjerkati navečer, a ne ujutro kada sam malo u žurbi, tj. kada vremena u pravilu fali. Inače, kako god bilo, doručak ne preskačem, i to pravilo vrijedi od dana kada sam izgubio prvu, pa sve do ovih 33 kg. Iako se baš do kraja ne uklapaju u šablonu doručka prema preporukama Kliničkog bolničkog centra Dubrava, čija je dijabetička dijeta od 1300 kcal, uz male izmjene, osnova moje cjelokupne prehrane, pahuljice u raznim kombinacijama su mi najčešći doručak, i pokazale su se kao odličan izbor.

P.S. Često čujem kako ljude nije briga što drugi misle o njima i tome što rade, a još češće vidim kako se ponašaju tome oprečno, tj. upravo onako kako se od njih već na neki način očekuje. Ugodno je zadržati osjećaj osobnosti neovisno o tome koliko ima realne podloge. Dakle, baš me briga što ja mislim o tome što vi mislite o meni, ja ću i dalje nastaviti putem za koji pretpostavljam da će vam se svidjeti, a to je naravno, upravo moj put. Inače, "My way" je jedna od pjesama koji ljudi u različitim situacijama navode kao svoj prvi izbor, i bome se moj put već dobro utabao.

Komentari (12) - # srijeda, 17.10.2012. - 08:18


* Smotana puretina i blitva na krumpiru ... 450 kcal
10 dag puretine od zabatka, bez kožice (140 kcal / 10 dag)
20 dag krumpira (80 kcal / 10 dag)
30 dag blitve (20 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, peršin

Pureći dobatak je filetiran i narezan na prutiće. Blitva je oprana i ostavljena u cijelim listovima, krumpir očišćen i narezan na ploške. Sve je kuhano na pari. U donjoj posudi se radila puretina i krumpir 20 minuta, a u gornjoj blitva 10 minuta. Nakon što se malo ohladila, blitva je rukom izgnječena kako bi se ocijedio dio vode koju je upila. Puretina je posoljena i omotana listovima blitve. Krumpir je posoljen i začinjen peršinom, te je preliven maslinovim uljem.


Moglo se skuhati i nabaciti na tanjur, ali nije ;)

Ovo glamurozno jelo valja servirati isključivo u svečanim prilikama i obavezno uz pola čaše svježe izvorske vode na temperaturi od 17,8 do 18,3 stupnjeva. Blitva treba biti iz okolice Zadra ili eventualno gornjeg Ivanca. Za dobar okus neizostavan je cvijet soli, to se podrazumijeva. Hoću reći, mora ovo, mora ono, a naravno da ne mora, ali eto, kako toplu vodu prodati pod nazivom topla voda, s jedne strane, a sa druge, nije li lijepo igrati se u kuhinji kada se već ne možemo kupati na moru.

P.S. Pokušaji da nešto organiziram i složim sa strane slabo napreduju, jer eto, baš mi je zgodno dane i noći provoditi u neobaveznom druženju, ali nema veze, kada se povede razgovor sa samim sobom zašto to nisam odradio reći ću da nisam stigao. Šalu na stranu, složiti dobar jelovnik sukladno medicinskoj preporuci nije toliko teško, ono što je teško je nešto sasvim drugo, ali to ionako već svi znamo. U istom danu sam imao pahuljice sa rogačem i kokosom za doručak i sir, vrhnje i krastavce za gablec, ali eto, ne mogu baš sve ni objaviti. Ako me nema desetak minuta ovdje, možda sam otišao na put oko svijeta sobnim biciklom, s naglaskom na možda, a možda nađem i sasvim odgovarajuće prometalo u virtualnom svijetu, pa eto, idem se primiti posla.

Komentari (12) - # utorak, 16.10.2012. - 08:15


* Sendvič sa dimljenom kobasicom od soje i krastavcima ... 440 kcal
10 dag dimljene kobasice od soje (150 kcal / 10 dag)
5 dag mliječnog peciva (250 kcal / 10 dag)
10 dag kiselih krastavaca (10 kcal / 10 dag)
2 dag maslaca (750 kcal / 10 dag)
svježi blagi feferoni


Ljudi često vole glumiti nešto što nisu, ali zašto to čine i kobasice ;)

Što reći, vrlo zanimljiva kobasica od soje, paprike i začina, pa još dimljena. Kao i uvijek, subjektivan sam do bola. Čovjek koji mi ju je prodao na placu u Dubravi je tako simpatičan da su mi se i proizvodi koji prodaje svidjeli i prije nego sam ih probao. Nisam kupio ništa drugo, jer sam još uvijek u prelaznoj fazi između klasičnog lokalnog svejeda i globalnog samo fensi-šmensi jeda. Kalorije su procijenjene. Navodno nema nikakve masnoće u njima i spadaju u grupu dijetalnih namirnica. Odgovara mi vjerovati u to, ali ipak sam im dao 150 kalorijskih bodova, čisto da ne pretjerujem sa njima.

Za ovaj su obrok planirani blagi feferoni. Dok sam čistio prvoga, crven kao čili papričica, probam, blag kao duša, drugi u zeleno crvenim tonovima, isto super, i taman sam se opustio, kad ono treći, nevino zelen, ali tako jak da sam od jednog zalogaja skoro pao u nesvijest. Dobro me nasadila moja "provjerena" kumica, ali dobro, znam ja da je ona meni želi samo najbolje. Srećom, kupio sam i domaće polukisele krastavce od nje i oni su me uz čašu gratis probiotika ugasili, a onda i uletjeli u ovaj, sve u svemu, odličan sendvič.

P.S. Jučer navečer sam malo davio ljude po blogu. Tako je to kada je čovjek dobrovoljno gladan pa mu je cijeli svijet kriv, a on prav kao poriluk u suton :)))

Komentari (26) - # nedjelja, 14.10.2012. - 15:24


* Špageti sa haringom u umaku od crnoga vina ...580 kcal
5 dag integralnih špageta (350 kcal / 10 dag)
12 dag fileta haringe (200 kcal / 10 dag)
8 dag umaka od crnog vina (200 kcal / 10 dag)


Zvučno ili ne, opet je konzerva u điru,
i da, jednostavno, brzo i očekivano fino ;)


Ovakav obrok ne treba popravljati, ukusan je takav kakav već je, a vjerojatno mu ne manjka i već epski opjevan pojačivač okusa. Kako god, u smislu samog jela, nije potrebno dodavati neku namirnicu ili začinjavati, čak ni meni koji obožavam pretjerivati.

Nema tu ni kulinarske vještine, ni izazova, ali ni rizika, ni suđa, izgubljenog vremena, i to može biti sasvim prihvatljivo, međutim ... prelazi kalorijsku granicu, i to još više nego prošlo jelo sa sličnom konzervom. Ne bi bilo loše unaprijed razmisliti kako neke stvari bolje riješiti već u sljedećem obroku, ili u planiranju za idući period, pa pri nabavci .... Obzirom da sam svoju prehranu u potpunosti odvojio od ostalih članova obitelji, ne postoji opravdani razlog zašto sve ne bi bilo pod apsolutnom kontrolom. Još mi je ostala jedna konzerva sa haringama za "riješiti", a onda će već netko vjerojatno kupiti nove, ili nešto tome slično. Eto, mali je izazov kako stvari postaviti tako da to ne bude moj problem. Inače, da ne bi bilo zabune, za razliku od suvišnih tortilja, sve četiri konzerve sa haringama sam kupio upravo ja. Prva je bila u umaku od senfa. Smazao sam je u kombinaciji sa kruhom i bila mi je odlična. Druga sa umakom od paprike je bila sa tortiljom, pa ova sa umakom od crnog vina i tjesteninom, a zadnja sa hrenom i vrhnjem će vjerojatno biti uz rižu, ali možda u kombinaciji sa nekim dodatnim povrćem, a dio kalorijskog viška bi mogao ići u namaz. Rezime kolekcije "haringe jesen-zima 2012": Dobre su mi, dapače, i praktične, ali bi volio da su takva rešenja ipak iznimka. Kada bolje razmislim, konzerve su idealan rezervni obrok, koji može uskočiti kada nešto sa onim planiranim pođe kako ne treba.


P.S. Da sam spreman prihvatiti odgovor koji iziskuje više truda, pitao bi se: "Kako to da ponekada nemaš vremena za kvalitetan obrok, a uvijek imaš za blog?", ali obzirom da odgovor znam, i dalje ću povremeno uživati u konzervama, uvjeravajući se kako je moja sveukupna prehrana odlična, a sve što to nije, tek je iznimka koja potvrđuje pravilo. Naravno, isti se obrazac može lako prepoznati i na mnogim drugim područjima gdje je čovjeku prioritet uvjerenje da je ono što čini prihvatljivo, pa čak i svrhovito, ako ništa drugo, barem kao dio procesa učenja.

Komentari (16) - # subota, 13.10.2012. - 13:10


* Tortilja sa sirom i blitvom ... 480 kcal
8 dag tortilja (300 kcal / 10 dag)
25 dag posnog sira (80 kcal / 10 dag)
20 dag blitve (20 kcal / 10 dag)
vlasac

Blitva je kuhana na pari 20 minuta. Kada se malo ohladila izgnječila se da se što više ocijedi, nakon čega je usitnjena, te pomiješana sa posnim svježim kravljim sirom i vlascem. Tortilja je kratko ispečena na tavici bez ulja i napunjena pripremljenom smjesom.


Volim dobre ideje,
a tortilje su se pokazale kao zahvalne u tom smislu ;)


Jučer se koristila kao podloga za ribu i umak, danas su punjene blitvom i sirom, a sličan obrok je već pripremljen za sutrašnji gablec. Razlika je u tome što su se ove za sutra posušile u pećnici. Pekle su se oko 40 minuta na 100 stupnjeva. Ispale su kao fini suhi, tj. nepripremljeni, mlinci. Kao takve sigurno mogu i odstajati još koji dan, iako neće.


P.S. Ljudi najčešće govore o ljudima, uglavnom o sebi opisujući druge. Ponešto kažu i o događajima. Najrjeđe ih zaokupljaju ideje, a zapravo, upravo su one te koje pokreću svijet. Bez novih ideja svijet bi zapao u rutinu u kojoj bi se činilo kao da je sve stalo. Kreativnost, mašta i sloboda stvaraju, ostalo je tek pusta mehanika repliciranja, ma kako originalna receptura bila dobara, prihvaćena, pouzdana i provjereno potvrđena. Volim svaki recept gledati kao ideju, i vjerujem da ga time ne umanjujem, dapače ...


Komentari (13) - # petak, 12.10.2012. - 08:08


* Tortilja sa filetima haringe u umaku od paprike ... 520 kcal
4 dag tortilje (300 kcal / 10 dag)
12 dag haringe (200 kcal / 10 dag)
8 dag umaka od paprike (200 kcal / 10 dag)

Peklo se 10 minuta u pećnici na 200 stupnjeva.


Gotova tortilja i haringa sa umakom iz konzerve.
Eto, ponekada je i to realnost ;)


Nije ovo baš najbolji izbor, ali brzo je gotovo i riba kao riba, omega-3 i ta priča. Umak je naravno prepun svega, sa najmanje paprike, ali eto, teško je naći vremena svaki dan posvetiti pojedinom obroku više od ovoga. Umak je dosta rijedak pa se malo prelio preko tortilje i taj je dio pocrnio kod pečenja. Bilo bi bolje da sam ovo napravio sa tijestom ili rižom. Imam još par konzervi sa sličnim sadržajem pa ću kod idućih obroka nešto promijeniti. Problem je što je tvoreno pakiranje od 8 tortilja koje bi se trebale riješiti u 3 dana. Toj nezgodanciji sa količinama koje treba riješiti se definitivno moram dodatno posvetiti kod planiranja obroka i nabavke namirnica, jer eto, nevjerojatno je koliko često sa time imam problema.

Komentari (12) - # četvrtak, 11.10.2012. - 08:20


* Pršut, kruh, masline i paradajz ... 470 kcal
3 dag pršuta (370 kcal / 10 dag)
5 dag domaćeg kukuruznog kruha (250 kcal / 10 dag)
5 dag pečenih maslina (200 kcal / 10 dag)
20 dag paradajza (20 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
svježi peršin


Salata je dobar izbor za gablec,
a pod salatu ide svašta nešto ;)


Zgodno je kada su "ostaci" jedan bolji od drugoga, pa što onda napraviti nego salatu. Nekada se ne bi moglo desiti da se zadnjih 3 dag pršuta ostavi za neki sljedeći obrok, sada to uredno prolazi. Eto, tu je razlika.

P.S. Slušao sam zanimljivu priču o jedenom mršavljenju koje je sasvim bitno drugačije nego moje. Sve se svelo na jedan obrok u danu, koji je uglavnom bogat ugljikohidratima. Evidentno je kalorijski deficit i u ovom slučaju odradio pretpostavljenu standardnu računicu. I drugi ljudi su se uključivali u raspravu, ali jedan se uglavnom smješkao i tu i tamo pohvalio ili pitao nešto da potakne sugovornika na priču. Tako je dobar osjećaj svjesno kontrolirati svoje postupke.

Komentari (8) - # srijeda, 10.10.2012. - 08:34


* Pršut, domaći kukuruzni kruh i friško zelje ... 480 kcal
3 dag pršuta (370 kcal / 10 dag)
10 dag kruha (250 kcal / 10 dag)
10 dag zelja (30 kcal / 10 dag)
0,1 dl bučinog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, češnjak, aceto balsamico
* Domaći kukuruzni kruh20 dag kukuruzne krupice
20 dag integralnog pšeničnog brašna
4 dl vode
sol, di-go kvasac

U kukuruznu krupicu se umiješalo 2 male žličice sitne soli. Prelilo se sa vrućom vodom, promiješalo i ostavilo 15 minuta da se hladi. Nakon toga se umiješalo integralno pšenično brašno. Dodala se germa u prašku. Sve se miješalo spiralnim mikserom na najnižoj brzini. Preko posude u kojoj se pripremalo tijesto stavljena je krpa. Dizalo se 1 sat na toplome uz osunčani prozor. Bez dodatnog miješanja tijesto je izvađeno i stavljeno u kalup kojem se dno prethodno posipalo sa malo brašna. Sa gornje strane se zarezalo. Peklo se 30 minuta na 180 stupnjeva.


Domaće je domaće, pa i kada se kupi gotovo, iako nije ;)

Baš sam bio gladan dok se radio kruh. Pojeo sam jabuku, pa još jednu i onda nisam bio više gladan. Baš je dobro biti sit, ili barem ne gladan. Hoću reći, baš su zlatne te rumene jabuke.Sve kile sam skinuo kada sam se striktno pridržavao propisane dijete. To je činjenica kojoj nemam što dodati, ni oduzeti. Hoću reći, znam točno što mi je činiti. Peči kruh? Ma ne! Tko danas ima vremena za to, pa makar bio i dobar kao kruh. Eto, htio sam probati, pa i jesam, ali dosta je bilo igre i hranjenja taštine, treba se primiti pravoga posla.

P.S. Jeste primijetili da svako malo nešto kao odlučujem, a onda nakon par postova o tome ni a ni b, uz neku novu odluku. E da, zgodno je odlučivati, ali provesti, to je nešto sasvim drugo, zar ne. Odlučio sam da više ne najavljujem nikakve nove odluke.

Komentari (14) - # ponedjeljak, 08.10.2012. - 08:42


* Pršut, domaći kukuruzni kruh i friško zelje ... 480 kcal
3 dag pršuta (370 kcal / 10 dag)
10 dag kruha (250 kcal / 10 dag)
10 dag zelja (30 kcal / 10 dag)
0,1 dl bučinog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, češnjak, aceto balsamico
* Domaći kukuruzni kruh20 dag kukuruzne krupice
20 dag integralnog pšeničnog brašna
4 dl vode
sol, di-go kvasac

U kukuruznu krupicu se umiješalo 2 male žličice sitne soli. Prelilo se sa vrućom vodom, promiješalo i ostavilo 15 minuta da se hladi. Nakon toga se umiješalo integralno pšenično brašno. Dodala se germa u prašku. Sve se miješalo spiralnim mikserom na najnižoj brzini. Preko posude u kojoj se pripremalo tijesto stavljena je krpa. Dizalo se 1 sat na toplome uz osunčani prozor. Bez dodatnog miješanja tijesto je izvađeno i stavljeno u kalup kojem se dno prethodno posipalo sa malo brašna. Sa gornje strane se zarezalo. Peklo se 30 minuta na 180 stupnjeva.


Domaće je domaće, pa i kada se kupi gotovo, iako nije ;)

Baš sam bio gladan dok se radio kruh. Pojeo sam jabuku, pa još jednu i onda nisam bio više gladan. Baš je dobro biti sit, ili barem ne gladan. Hoću reći, baš su zlatne te rumene jabuke.Sve kile sam skinuo kada sam se striktno pridržavao propisane dijete. To je činjenica kojoj nemam što dodati, ni oduzeti. Hoću reći, znam točno što mi je činiti. Peči kruh? Ma ne! Tko danas ima vremena za to, pa makar bio i dobar kao kruh. Eto, htio sam probati, pa i jesam, ali dosta je bilo igre i hranjenja taštine, treba se primiti pravoga posla.

P.S. Jeste primijetili da svako malo nešto kao odlučujem, a onda nakon par postova o tome ni a ni b, uz neku novu odluku. E da, zgodno je odlučivati, ali provesti, to je nešto sasvim drugo, zar ne. Odlučio sam da više ne najavljujem nikakve nove odluke.

Komentari (14) - # ponedjeljak, 08.10.2012. - 08:42


* Pršut na riži i ajvaru ... 500 kcal
4 dag pršuta (370 kcal / 10 dag)
5 dag integralne riže (350 kcal / 10 dag)
10 dag ajvara (170 kcal / 10 dag)
ljuta tucana paprika, čili

Riža je kuhana i ocijeđena, pa pomiješana sa ajvarom i još malo kuhana u njemu. Dodalo se ljute tucane paprike i čilija. Kod serviranja je posipano u blenderu usitnjenim pršutom.


Ako je ribani sir standard kod ovakvih jela,
zašto se i pršut ne bi skroz usitnio ;)

Vrlo ukusan obrok, snažnih okusa, jedino je riži falilo malo soli. Kuhala se u vodi bez ičega, a to se pokazalo ipak kao pogrešno. Mislio sam da će pokupiti više okusa iz ajvara. Okus pršuta se solidno osjetio, iako sam se malo bojao da se ne izgubi ovako usitnjen i još uz žešće, ali i nepotrebno, dodatno začinjen ajvar. Malo cijepam dlake, ali sve u svemu, obrok za ponoviti, mada poznajući sebe, već sljedeći će puta biti bar nešto drugačije, i to ne samo sa začinima.

Egzaktnost zna biti nezgodna, jer tako je lijepo vjerovati u ono što nam paše. Tako sam i ja vjerovao da ajvar ima između 80 i 120 kcal na 10 dag. Kod mnogih je to sigurno istina, ali kod ovoga nije. Za ovaj se koristilo 4 kg paprike, 2 kg patlidžana , 0,4 l ulja i nemalo raznih začina. Od svega toga ispale su 4 teglice ajvara, što u konačnici daje 170 kcal na 10 dag. Za ovaj su paprike i patlidžani pečeni i puno je bolji nego onaj iz ture od neki dan gdje su iste količine i sastojci, samo kuhani. Tog prvog, kuhanog, je ispalo za 50 % više, pa bi kod njega kalorije bile na oko 110 kcal za 10 dag.

Imao sam danas jedan obrok sam pršut sa kruhom i paradajzom. Pojačao sam sa čepom maslinovog ulja, ali ne na paradajz, kako bi možda bilo uobičajeno, nego na kruh. Na paradajz je išla samo sol. Ne znam koliki je marketinški utjecaj, ali činjenica da je pršut kupljen kao Drniški dala mu je sasvim osobit štih, koliko je to već moguće za namirnicu koja sama po sebi ima za mene vrlo poželjan i prihvatljiv okus.

P.S. Projekt delegiranja je u potpunosti podbacio. Sada više ne dobijem ni ono što je prije bilo neupitno. Da sam bio zločest, razumio bi, mada, kada bolje razmislim, vjerojatno je upravo to što mi žena makar podsvjesno najviše zamjera, jer "ispravni" idu na jetra i bogu i ljudima. Ona definitivno ide na svoju dijetu, ali ne baš odmah, prvo će se još malo opustiti i uživati do sita za vikend, a vidi vraga, baš je produžen, iako će svaka poštena žena reći da dužina nije bitna :)))

Komentari (11) - # nedjelja, 07.10.2012. - 12:02


* Fishburger ... 330 kcal
6 dag riblje panirane pljeskavice (220 kcal / 10 dag)
6 dag peciva sa sjemenkama (250 kcal / 10 dag)
0,05 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
luk, kečap, bosiljak


Jednostavno, brzo i ukusno ;)

E sad, dalo bi se naći zamjerki, ali samo pod uvjetom da ih tražim, a ovaj puta baš neću, tj. uživao sam u ovom mini obroku koji je zamijenio standardnu večeru. Obzirom da su mi dušobrižnici maznuli apotekarsku vagu, nisam obračunao luk, kečap i bosiljak, tj. kada je bal, neka je bal :)))

P.S. Opet sam razgovarao o dijeti, i moram priznati da sam sve umorniji i da mi se vlastita uloga u tim raspravama uopće ne sviđa. Kada sam bio debeo govorio sam isto, ali tada nisam imao pokrića u rezultatima, pa su me s lakoćom diskreditirali po potrebi i želji. Ovako, kada situacija krene u sfere idealiziranja, pa čak i evidentnih iluzija i fantazija, sve češće dolazim do zaključka da mi je bolje šutjeti, misliti svoje i smješkati se, jer zapravo sukus toga što čine mnogi moji sugovornici se svodi na dodatno uvjeravanje samoga sebe u ono što se vjeruje već od prije, uz standardan pokušaj prikaza sebe i svog lika u nekom prihvatljivom izdanju. Pa u redu, nemam ja ništa protiv da bilo tko o sebi misli dobro, dapače.

Komentari (3) - # subota, 06.10.2012. - 16:12


* Jaja u paprici na tostu ... 490 kcal
12 dag jaja - 2 komada (150 kcal / 10 dag)
7 dag integralnog tosta (250 kcal / 10 dag)
20 dag paprike (20 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, bosiljak

Paprika je očišćena, narezana, posoljena i pečena 15 minuta u pećnici na 180 stupnjeva. Stavljen je tost, na njega komadi plošno izrezane paprike i unutra jaje, te se peklo još 15 minuta. Prije serviranja je dodan bosiljak.


Djeluje jednostavno, a zapravo i je ;)

Kroz ovo vrijeme pečenja jaja nisu ispala baš na oko, kako je zamišljeno, nego više kao meko kuhana. Zbog vrlo malo ulja koje je pokupila paprika, tost se na nekim mjestima primio za podlogu, mada, nije ni protvan baš nešto nov.

Ne bi preporučio ovo prvi puta raditi u ovom obliku za goste, jer velika je šansa da se jaje nekontrolirano razlije, ili se tost primi kao u ovom slučaju, pa se ne da lijepo izvaditi. Paprika lako zagori i tako to, mada za to se možete izvlačiti da upravo tako i treba biti, tj. baš se tako radi po "staroj recepturi", a vidio sam da i Jamieu mnoga jela imaju mjestimično reš štih, pa ako može u njegovoj kuhinji, što ne bi i u mojoj.

Sve u svemu, zanimljivo se poigrati osnovnom idejom, a to je jaje u paprici.

P.S. Moje delegiranje sa skrivenim naumom teledirigiranja vrlo je brzo spalo sa titele na čisto jatele, tj. nije ni žena sislo veslala, pa da prođe nevina fora sublimiranog izvolijevanja i muško šovinističkog prebrajanja kalorijskih zrnaca u svrhu ostvarivanja povlaštenog položaja. Ode ona na neku svoju dijetu, pa sada ili mogu po njenom ili po svom, a ja tvrdokoran kakav već jesam biram po svom, pa makar svaki obrok jeo sa par sati zakašnjenja. U njenoj dijeti ima i po pola pečenog pileta za obrok. Meni se čini da je to neka mrak dijeta. Kada sam joj rekao da bi bilo dobro da se možda ipak konzultira sa nekim stručnim, odmah me otpilila primjerom prijateljice koja je baš tom dijetom postala najljepša u cijelom svemiru. Odriješit i odlučan kakav već jesam ubrzo sam beskompromisno zašutio i samo značajno kimao glavom uz neodoljivi smiješak koji je trebao potvrditi moju muškost u vlastitim očima. Valjda neće zbrisati sa kakvim limarom ili instruktorom tenisa, jer eto, možda joj uspije ta dijeta, a i ajvar joj je baš dobro ispao, ali o njemu u jednoj od glavnih uloga više sutra, kada ga upoznam sa integralnom rižom i drniškim pršutom, pa ih onako sljubljene i uslikam, iako, moram pripaziti da ne bi ispao nesporazumak tipa: "... Je! Milostivica je krivo razumjela. Ja, prosim, nisam nikakav šnel fotograf. Ja ne snimam za novce. Ja snimam iz umjetničkog užitka. ... Azo, milostiva, fotografije su ispale jako dobro.", kako bi to već sročio moj omiljeni filmski lik, gospon Fulir, dok Perica riše na svjetlu, da ne pokvari oči :)))

Komentari (14) - # petak, 05.10.2012. - 08:23


* Puretina, patlidžani i tikvice na pari ... 490 kcal20 dag puretine (140 kcal / 10 dag)
15 dag patlidžana (20 kcal / 10 dag)
15 dag tikvica (20 kcal / 10 dag)
2 dag maslaca (750 kcal / 10 dag)
sol, papar, češnjak, peršin

Očišćeno, narezano, posoljeno i kuhano na pari pola sata. Na gotovo su došli začini i maslac.

Kada ne znam kako, kuhalo na paru je dobro rješenje ;)

Naravno, dobro za kalorijsku kontrolu, i jednostavno, ali da je fino kao prženo ili već svakako nekako kako bi to napravili profesionalci, ili znalci, naravno da nije, bar meni. Začini su baš dobro došli u ovoj "siromašnoj" kombinaciji. Stoga, dražeNe: "Dobar tek!" i više sreće idući puta.

P.S. Dok se ovo moje radi, u pećnici su peku paprike za drugu turu ajvara. Provokacija? Ne znam, možda, ali da miriši, bome miriši. Eto, post pišem u naprijed i kladim se da će sve napisano ostati tako kako već je. Ovim putem poručujem ženi da danas neću prati suđe. Imam i ja svoj ponos. Inače, hrabar sam jer znam da ona ovo neće čitati. Njoj se fućka za te moje virtualne tričarije, vagu i obračune, baš kao i za kuhano na pari, ali dobro, kada opet budem lijep i mlad, vidjeti će ona svoje. Idem si sada staviti namaz od maslina na tjeme pametno :)))

Komentari (10) - # četvrtak, 04.10.2012. - 08:19


* Kupus flekice i pureći odresci ... 450 kcal
10 dag purećih odrezaka (140 kcal / 10 dag)
5 dag tjestenine, flekica (350 kcal / 10 dag)
20 dag zelja, svježeg (20 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar

Zelje je nasjeckano i dinstano na maslinovom ulju. Meso je ispečeno na naglo, a flekice skuhane. Osim soli, od začina se koristio samo papar.

Zbog malog nesporazuma u komunikaciji ovaj je obrok imao koju kaloriju manje od predviđenoga, ali to je i više nego prihvatljivo, pogotovo kada se radi o jelu kod kojega uživam baš u svakom zalogaju, a osim obračuna kalorija nisam trebao gotovo ni prstom maknuti. Naravno, da je bila i koja kalorija viška, isto bi bilo prihvatljivo, pogotovo kada bi došlo od više zelja. Hoću reći, obožavam kupus flekice ;)

P.S. Veli žena da zelje treba malo zagorjeti, da je to baš po staroj originalnoj recepturi. Pa dobro, ako mora, mora, a mogao bi se ovakav obrok i češće, ja sigurno neću cijepati dlake, a ni drva. Isti dan se i zelje kiselilo. Ima ajvara i krumpira, a ima i pekmeza. Nema zime, ni suhog mesa, ali u globalu, mi smo gotovo pa spremni, još samo da joj centralno "kresnem" :)))

Komentari (20) - # srijeda, 03.10.2012. - 11:11


* Salata od jaja, maslina i paprike sa graham pecivom ... 470 kcal
Salata:
1 jaje – 6 dag (150 kcal / 10 dag)
10 dag maslina (140 kcal / 10 dag)
10 dag paprike (20 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, peršin

+ 5 dag graham peciva (250 kcal / 10 dag)


Naručeno, dobiveno ;)

Da sam ja radio, bilo bi korekcija, ali dobro, izgleda da sam konačno protjeran iz kuhinje. Ako se to pokaže baš kao takvo, mogu samo reći da je to bilo zanimljivo iskustvo koje mi je približilo jedan svijet koji sada gledam bitno drugačijim očima. Mogao bi se sada prihvatiti nuklearne fizike, ona je puno jednostavnija nego međuljudski odnosi. Šalim se, bitno mi je držati kile pod kontrolom, a to će ići i bez toga da sam svakom loncu poklopac, i to ne samo u našoj kuhinji :)))

P.S. Kada se osvrnem na sve do sada objavljeno na ovom blogu pomalo sam iznenađen činjenicom da nema nikakve komunikacije, polemike i upita vezanih za samo iskustvo mršavljenja stečeno kroz sve dosadašnje, u konačnici, neuspješne i ovu, za sada, uspješnu dijetu. Istina, zapravo se ne radi o dijeti nego o načinu života, a samo mršavljenje je posljedica jedne jedine pretpostavke, a to je manje unesenih kalorija nego se troši. U mom slučaju se sve svodi na obroke koji nisu veći od 500 kcal, neovisno o samim namirnicama, grupama ili načinu pripreme, pogotovo što jedem poprilično raznoliko, pa što god i bilo djelomično krivo neće prečesto doći na red. Gotovo bih rekao da imam još bezbroj ideja za obroke i to me uistinu veseli. Zaključno, mogao bi pomisliti da svi sve znaju što već trebaju, i to je u redu, tj. logično je da se shodno tome i postavim.

Komentari (10) - # utorak, 02.10.2012. - 10:40


<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>