minus40kg ... kalorijski restoran

blog

GREŠKA * Danas ću si još priuštiti, a od sutra ...




* Vratina, Finski kruh, krumpir, grašak, mrkva i ajvar


Fešta je fešta, a od sutra ... ;)

Tipična greška mnogih koji žele smršaviti je to da vrijeme za prave promjene vide uvijek negdje u budućnosti, dok se u sadašnjosti može opustiti. Ponekada se buduća dijeta u mašti toliko dobro provodi da se čovjek odmah osjeća dobro i čak već nekako mršaviji, pa je onda i red da se malo nagradi. Općenito, to je mehanizam u kojem se gubi nit realnosti između prihvatljive iluzije i onoga što jest, a kako stvari uistinu stoje pokazuje vaga i naravno, centimetri na strateškim mjestima :)))



Prepreke možemo i zaobilaziti, ali ...



E da, bila je to još jedna ugodna šetnja i vježbanje u Maksimiru, baš za otvoriti apetit.


Komentari (7) - #

nedjelja, 30.09.2012. - 20:43

GREŠKA * Puno masnoće



5 dag namaza od girica (140 kcal / 10 dag)
10 dag kukuruznog kruha (250 kcal / 10 dag)
5 dag pečenih crnih maslina (200 kcal / 10 dag)
5 dag majoneze (750 kcal / 10 dag)

Namaz je napravljen od ostatka girica i luka na bučinom, od neki dan. Dodano je kuhano jaje, malo kečapa i vinskog octa. U originalni recept bi išli kiseli krastavci.



* Namaz od girica i majoneza na kruhu uz pečene masline ... 800 kcal


Grupe dobre, količine neprimjerene, i eto ti kalorijskog vraga ;)

Ovakvi povremeni obroci su jedan od glavnih razloga zašto stagniram u mršavljenju, mada da ne budem baš stalno toliko samokritičan, nije loše zadržati ovakav i ne baš mali broj skinutih kilograma, i još uvijek odolijevati kolačima i slasticama općenito, te svim pićima sa šećerom i alkoholom, tj. kalorijama.

Slaganje dobrog tjednog menija, sa planiranjem baš svakog obroka i namirnice u naprijed, i to sve kao zatvorene cjeline u smislu pakiranja kakva se već mogu realno kupiti, i nije tako trivijalan posao kako mi se činilo, ali budem ja to završio, pa onda slijedi makar mali niz baš svih dobro odmjerenih obroka, taman da napokon ode i ta trideset i treća. Ako bude malo više ustrajnosti možda za Novu Godinu popijem i šampanjac, ali eto, prvo valja završiti planirano, tj. zaokružiti na konačnih minus 40 kg.


Komentari (12) - #

subota, 29.09.2012. - 23:11

* Girice i luk na graham kruhu ... 450 kcal




10 dag girica (70 kcal / 10 dag)
10 dag luka (40 kcal / 10 dag)
10 dag graham kruha (250 kcal / 10 dag)
0,1 dl bučinog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, ružmarin (, aceto balsamico)

Na bučinom ulju su prženi luk i girice. Na početku je posoljeno, pod kraj je začinjeno ružmarinom. Servirano je na graham kruhu

Kuda plovi ovaj brod ;)

Tko bi to znao. Često krenem u jedno, a ispadne skroz drugo. Na bučinom je trebao biti samo luk, ali kako se girice nisu odledile, rješenje se ponudilo u tome da ih ubacim odmah, i tako bi. Zašto su girice uopće zaleđene? Kada sam se vratio sa mora prije desetak dana donio sam i kilu svježih girica. Kako su osjetljive, a previše je bilo za pojesti u dan ili dva, manji dio je zaleđen. E sad, ovako zaleđene su se ispreplele, za razliku od onih koje se kupe smrznute koje su svaka za sebe. Uglavnom kako sam dosta miješao luk i pokušavao razdvojiti girice koje su plovile usred wok tavice, po malo sam ih i razmrvio. Zato su u konačnici neprepoznatljive. Žena je svoj dio kod serviranja obogatila maslinovim uljem i kečapom, a izdvojila je i dio za paštetu. Ja sam jedan svoj dio dopunio aceto balsamicom. Taj je najviše vukao na klasičnu marinadu od srdela. Nisam mislio objaviti ovaj obrok, ali bio je vrlo ukusan, pa je prevagnula želja za još kojim podsjetnikom.



P.S. Ponekada je dobro to što se nudi prilagoditi ukusu upravo onih kojima je ponuđeno, a ponekada valja ustrajati na svom. Kako procijeniti kada što izabrati, tj. što je više svrhovito, to već ovisi o tome što se želi postići. Da se ne želi ništa postići, već dugo nije opcija, čak ni kao iluzija, ma što tko mislio ili govorio, pa makar i šutio, jer eto, svi smo mi na putu znanom kao "Put ka sreći". Kako god, za sveaki put, logično je zapjevati "Pokreni se", valjda.

Komentari (5) - #

četvrtak, 27.09.2012. - 22:16

* Pureća dimljena prsa i paprika na tostu ... 500 kcal




15 dag dimljenih purećih prsa (140 kcal / 10 dag)
5 dag integralnog tosta (250 kcal / 10 dag)
15 dag rog paprike (20 kcal / 10 dag)
0,15 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, origano

Paprike su oprane, očišćene, narezane i pirjane na malo maslinovog ulja. Posoljene su na početku, a pod kraj su dodana ribana dimljena pureća prsa i origano. Servirano je na integralnom tostu.

Vrijeme je paprike, a kada si u Rimu, ponašaj se ;)

Gablec mi je bio sasvim drugačiji, tj. umjesto tosta je bilo kukuruzno pecivo, paprika je bila svježa, puretina rezana na kockice i nije bilo origana.

Za doručak sam jeo tropski mix od pahuljica i sušenog voća sa jogurtom i domaćim pekmezom od grožđa bez dodanog šećera, ali o tome neki drugi puta, možda. Hoću reći, i dalje vrlo pozorno planiram, pratim i pazim da zadržim postignuto i da su svi obroci kako trebaju i biti, a vaga to uvažava i sljedeća kila je itekako na dobrom putu za što dalje od mene.

P.S. Napokon sam pokrenuo i počeo realizirati odavno planirani web projekt kojem je cilj objediniti, tj. na jedno mjesto skupiti, sve ovo što radim oko prehrane u zadnjih otprilike godinu dana, s naglaskom na poštivanje zadanih pravila, sukladno liječničkoj preporuci, koja je i bila okosnica svih skinutih kilograma. Rad na toj novoj stranici sam postavio kao prioritet pri dodjeljivanju raspoloživih resursa u slobodno vrijeme, i zato me je manje ovdje.

Komentari (8) - #

srijeda, 26.09.2012. - 22:38

* Azijske nudle, bambusovi izdanci i slatko-kiseli umak ... 420 kcal




10 dag Chow Mein nudli (azijske tjestenine) (320 kcal / 10 dag)
10 dag bambusovih izdanaka (40 kcal / 10 dag)
1 dl Pad Thai slatko-kiselog umaka (60 kcal / 10 dag)
sol

Azijska tjestenina (nudle) je namočena u kipuću slanu vodu na 4 minute (prema uputi proizvođača), te je ocijeđena i pomiješana sa bambusovim izdancima i slatko kiselim umakom.

Tjestenina nije tako loša, bambus prazan, a umak nedovoljno dobar da izvuče stvar. To je pojedinačno, a sveukupno, totalni fijasko. Svejedno mi je drago što sam probao. Nudle (azijska tjestenina) i bambus su iz Kine, a slatko-kiseli sos iz Tajlanda. Nije li svijet mali ;)

Jeste li čuli za sindrom kineskog restorana, tj, kosooku tetu Vegetu :)))









P.S. U Maksimiru nema ništa iz Azije, valjda, ali da ima neobičnih predmeta, ima ...



Zapravo hoću reći da sam se prošetao i odradio jedan set vježbi s guštom udišući tako potreban mir, i da nešto ide zajedno, a nešto ni pojedinačno.









Update 23.09.2012

* Post je post ... 0 kcal



Kada se prezentira odmjereno i lagano azijsko jelo, a sudjeluje u obilnoj slavonsko-talijanskoj večeri, to onda nije kozmopolitizam ili kulturološko kulinarska širina, to je više puko licemjerje s pokušajem obmane, i neupitno samozavaravanje. Kada se uz to jabuke zamjene smokvama i grožđem, malo relaksirajuće šetnje i vježbanja neće ispraviti stvar. I tako se možda i može varati ljude, ali vaga ubrzo pokaže kako se na iluzijama ne može graditi ništa opipljivo.

Znate što će danas biti objavljeno?

Ništa,
a taman će se to i jesti ;)


Komentari (19) - #

subota, 22.09.2012. - 21:00

* Piletina i paprika na maslacu sa špagetima ... 490 kcal




10 dag pilećih prsa (120 kcal / 10 dag)
5 dag integralnih špageta (350 kcal / 10 dag)
20 dag rog paprike (20 kcal / 10 dag)
2 dag maslaca (750 kcal / 10 dag)
sol, ljuta papričica, papar

Piletina i paprika su samljeveni u blenderu i prženi na maslacu.

Piletina na maslacu je super, paprika je bolja na ulju. Nije bilo potrebe samljeti piletinu. Papričica nije dala očekivanu ljutinu, pa je kod samog jela dodan i papar. Sve u svemu, odličan obrok: uravnotežen, brz i ukusan, iako se u ovom obliku neće ponoviti ;)





P.S. Ni ovaj večernji obrok se neće ponoviti u ovom obliku, jer je jednostavno napravljen uglavnom od različitih ostataka, a kako je previše namirnica, nisam odradio rutinski obračun, nego sam onako odokativno zažmirio na oba oka :)))

Komentari (8) - #

petak, 21.09.2012. - 23:40

* Piletina, raštika i grah u woku ... 490 kcal




15 dag pilećih prsa (120 kcal / 10 dag)
20 dag graha, kuhanog (80 kcal / 10 dag)
20 dag raštike (30 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, ljuta papričica

Raštika je očišćena od peteljke i srednjeg tvrdog dijela. Oprana je i kuhana na pari 10 minuta, nakon čega se ocijedila i dodatno usitnila. Za to vrijeme se piletina narezala na kockice i kratko ispržila u woku na malo maslinovog ulja, nakon čega je dodana pripremljena raštika i kuhani grah iz staklenke. Uz grah je uzeta i tekućina u kojoj je bio. Sve je posoljeno i začinjeno jednom usitnjenom svježom ljutom papričicom.

Ukusno, iako teže jelo nego sam pretpostavio. Bolje bi odgovaralo ručku nego što je to bilo u mom slučaju za večeru. Kada ukućani neće ni probati to što sam napravio, malo se zamislim, ali ne previše. Valjda mi to taština ne dozvoljava ;)

Vidio sam po netu da se raštika u pravilu kombinira sa suhim i/ili općenito nekim konkretnijim mesom. Jučer sam je jeo sa brancinom i krumpirom pod "pekom", danas ovako, i meni je prošla kao zanimljiva i prihvatljiva namirnica.



Inače, sa blitvom, špinatom, raštikom i sličnim povrćem treba ili baš znati, pa izvoditi što se već želi, ili ga pripremati što jednostavnije u nekoj kombinaciji kuhanja, što je svakako sigurnija opcija za manje iskusne kuhare.

P.S. Puno toga pišem sebi kao podsjetnik, pa ću se onda i još malo pohvaliti. Eto, vaga se urazumila nakon dva dana, i brojke su baš onakve kakve trebaju biti, a ima i još jedna vezana zanimljivost. Padaju mi hlače i potrebno je pomaknuti remen za još jednu rupicu prema užem, pa sam obzirom na nepromijenjenu težinu sklon pomisliti da se koji gram masti pretvorio u mišiće, tj. da je intenzivna desetodnevna tjelesna aktivnost ipak polučila bolje rezultate nego sam to u prvi mah procijenio, neovisno o samoj manje striktno kontroliranoj prehrani.

Komentari (10) - #

srijeda, 19.09.2012. - 21:51

* Žganci na mlijeku sa grožđem ... 440 kcal




2 dl mlijeka (60 kcal / 10 dag)
5 dag kukuruzne krupice (350 kcal / 10 dag)
10 dag grožđa (70 kcal / 10 dag)
1 dag maslaca (750 kcal / 10 dag)

Na mlijeku je kuhana kukuruzna krupica u koju je dodan maslac i zgnječeno grožđe.


Odličan doručak, koji otvara mnoge kombinacije ;)

P.S. Ako se netko pita što je rekla vaga nakon povratka sa mora, samo ću reći, neću pisati promjenu u broju skinutih kilograma, ali vraćam precizno mjerkanje, tj. vaganje i obračunavanje namirnica i baš svakog obroka. Nije ništa alarmantno i siguran sam da će skroz brzo sve doći na ono kako baš treba biti. Inače, razgovarao sam sa više ljudi o dijetama, pa i o ovoj mojoj. Kod svih je bila zajednička crta da imaju izraziti otpor prema tom "matematičkom" pristupu, i mislim da to napokon prihvaćam. Eto, jednostavno, to što prezentiram, moj je dobar put, i to je to.

Komentari (9) - #

ponedjeljak, 17.09.2012. - 11:17

* Paški ovčji sir, paradajz i tost ... 450 kcal



4 dag ribanog tvrdog ovčjeg sira (450 kcal / 10 dag)
5 dag integralnog tosta (250 kcal / 10 dag)
25 dag rajčica aromio (20 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol

Paradajz je narezan, posoljen i pržen na maslinovom ulju. Pod kraj se dodao ribani ovčji sir. Posluženo je na tostu.

Jednostavna i brza večera, sa nešto jačim ukusom obzirom na aromatičnost sira i činjenicu da je korištena cijela vrećica na relativno malo ostalih namirnica ;)

Poštujem ljude koji za sebe biraju vegetarijanstvo, ili isključivo sirovu hranu, ili ultimativno izbjegavaju neke namirnice i neke načine pripreme, a neke pak preferiraju do krajnosti, ali duboko vjerujem da je raznolikost i umjerenost ključ dostatno zdrave i realno ostvarive prehrane današnjeg čovjeka u okruženju kakvo već je.

P.S. Zadnjih tjedan dana nemam svoju kuhinju na raspolaganju, niti uobičajene izvore za nabavku namirnica, tj. trenutno sam na moru u omiljenoj mi Istri. Dok je vrijeme bilo lijepo stalno sam plivao i općenito bio vani, nakon čega sam odlično i puno spavao. Zato i nije bilo postova. Jeo sam uglavnom sirovu i suhu, skroz jednostavnu hranu. Vrijeme se pokvarilo, pa objavljujem i drugi obrok iz tih malo specifičnih uvjeta, a koji je vidio tavicu, pa ću dodati i malo priče uz njega, koja se itekako tiče i ne malog broja od preko 200 do sada objavljenih obroka na ovom blogu. Puno njih je planirano i kao takvo realizirano, ali improvizacija je ipak češća nego bi to možda trebalo biti. Evo kako je to bilo sa ovim jelom.

Rajčica je stigla iz očito ne tako daleke Nizozemske i sasvim je pristojnog okusa, a kupljena je zato što je pakirana u svojoj posudi zatvorena najlonom, dok je ostali paradajz u marketu višestruko ispipan "stručnim" rukama vrlih kupaca prebirača. Ovo je trebala biti hladna večera. Volim ribani ovčji sir sa maslinovim uljem na kruhu, i tako sam i planirao, uz ovu finu mini rajčicu, svježu, tj. bez ikakve termičke obrade. Međutim stvarnost često ignorira planove. Komad kukuruznog kruha koji sam imao mi je pao na pod, pa sam morao uzeti tost. Rajčicu nisam na vrijeme izvadio iz frižidera i bila je hladna. Fali mi precizna kuhinjska vaga i ostali pribor za mjerkanje. Sa paradajzom je lako, ali sa uljem i ne baš. Ribani sir lako popije puno ulja i zato mi nije bilo teško odustati od zamišljenoga. Rajčica je kupljena u pakiranju od pola kile i jedna je polovica pojedena neki dan. Ova druga je već pomalo omekšala. Vrlo brzo se rodila ideja da je prepržim na ulju, jer u tavici dosta dobro pogađam "čep" ulja koji mi je doma mjera. Mislim si, sočnost paradajza će upiti sir umjesto ulja i baš tako i bi. Inače, i kod izrade ovog obroka je bilo maslina na dohvat ruke, i konzerva raznih, a nije bilo češnjaka, svježeg origana, bosiljka, ... pa čak ni sušenih, a uostalom, i sa začinima volim ponekada stopirati, jer tako do izražaja dođu okusi pojedinih namirnica.

Kako god, ispalo je odlično, iako drugačije od planiranoga, i daleko od idealnoga. Tako je nastao cijeli niz obroka koje sam objavio.

Hoću zapravo reći, ne prezentiram jela za koja mislim da su najbolja kombinacija, niti su na najbolji način pripremljena, niti im se ne bi što dalo dodati, ili oduzeti, niti su čak neki moj osobni uži izbor, nego jednostavno se radi o obrocima koji su moja svakodnevica, baš takvi kakvi ispadnu, od namirnica koje su mi na raspolaganju, koje su u stanju kakvom već jesu, a obzirom da mjerkam nastojim da ne bude previše različitih namirnica, i sve u pokušaju bar približnog držanja matrice 4 grupe: meso ili zamjene, kruh ili zamjene, povrće i masnoće, koja mi je preporučena od liječnika u svrhu poboljšanja zdravstvenog stanja sa naglaskom na skidanje viška kilograma, što se hvala bogu po malo i ostvaruje. Nadam se samo, kada se vratim doma za koji dan, da me neće dočekati šok kada stanem napokon na vagu.

Zanimljivo je kako štošta često ispadne suprotno od željenoga, a baš sam poželio smanjiti doživljaj i skratiti izričaj, ali eto, još jedan dokaz da nitko nije savršen, ma koliko egu godi težiti upravo takvoj iluziji.

Hvala na pažnji onima koji su ovaj dodatak pročitali iz već nekih svojih razloga, a posebno hvala komentatorima kritičarima, koji imaju evidentan pozitivan utjecaj na mene i koji u meni uspiju izazvati potrebu da se pravdam i objašnjavam, i zapravo barem još jednom promislim, a volim i popraviti ono što nije dobro, ali jednako tako i zadržati ono za što vjerujem da je baš kako treba, a tu ovaj puta prvenstveno mislim na već spomenutu raznolikost i umjerenost u prehrani, tj. namirnicama i načinima pripreme. Karakterno, ostajem teži nego mi se sviđa, ali eto, od te vrste težine je teže pobjeći, pa tko može variti moje drobljenje dobro je došao, ma kako možda na trenutak izgledalo da nije. Budem ja i to jednom riješio, ali jedno po jedno, ako dobri bog da i zdravlje junačko. Danas je već bolje vrijeme, opet će raditi otvarač za konzerve. Srdačan pozdrav do novog posta.

Komentari (12) - #

petak, 14.09.2012. - 22:08

* Istarska kobasica, paprika i masline na maslinovom ulju ... 460 kcal




5 dag Istarske kobasice (340 kcal / 10 dag)
10 dag maslina (140 kcal / 10 dag)
30 dag paprike (20 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol

Paprike su očišćene, narezane i pržene na maslinovom ulju. Odmah su dodane i masline, a pod kraj i kobasice. Ovaj jednostavan, a okusom bogati obrok nije tražio dodatne začine, tek malo soli na papriku i to je to.

Tko zna što je 5 dag kobasice, zna što je malo,
tko zna što je Istarska kobasica, zna što je dobro ;)


Dodatno pojašnjenje onoga što je bitno kada se prebrajaju kalorije, a to je količina, jer i one vrlo kalorične namirnice, kada se sa njima ne pretjera, u zbroju daju prihvatljiv iznos, i to je zapravo sukus cijele ove moje priče. Dakle, nije naglasak na što, nego koliko čega.

P.S. Marketinški, sve može izgledati glamuroznije nego to je. Kobasica sa fotografije vjerojatno nije rađena po tradicionalnoj recepturi, k tome je i jeftina, ono što je, kupljena je u Istri pod nazivom "domaća". Nekom drugom prilikom će u ovakav obrok ići i deci Malvazije ili Terana.

Komentari (12) - #

četvrtak, 13.09.2012. - 22:05

* Pravilo zlatne jabuke



Jabuka (50 kcal / 10 dag)

Kada bi izabrao jednu namirnicu koja mi je najviše pomogla u mršavljenju to bi svakako bila jabuka. Iako je uglavnom nema u obrocima koje prezentiram, jabuka je moj glavni i gotovo svakodnevni barem jedan međuobrok.

Imam i jedno pravilo koje s puno prava mogu zvati "Pravilo zlatne jabuke". Desi se ponekada da dođem u situaciju da sam izuzetno gladan, što bi se reklo na samom pragu gubitka kontrole. Tada nastupa jabuka. Ona je prvi i najbolji izbor u takvim prilikama. Ona ima okusa, a treba je i gristi, žvakati, osjeti se da se nešto jede i taman dok se pojede, do mozga stignu umirujući impulsi. Glad više nije prioritet, i tada u miru mogu napraviti ili pričekati obrok kakav sam planirao, tj. koji će kalorijski biti prihvatljiv. Sa čime god bi drugim krenuo, više ili manje, ne bi bilo dobro, dapače, puno sam koraka unazad učinio kada nisam poštovao, eto i sa vama podijeljeno: "Pravilo zlatne jabuke" ;).

P.S. Naravno, kada je jabuka gotovo živa, tj. neposredno ubrana, domaća, i još fina sorta, možete misliti kakvo je moje veselje. Eto, upravo ovih dana imam prilike uživati u najboljim jabukama kojih se mogu sjetiti da sam jeo. Naravno, to i ne mora biti samo do jabuka, nego mi je možda i pamćenje slabije nego bi moglo biti, a ne bi me iznenadilo da je začkoljica u podsvjesnom apostrofiranju upravo sadašnjeg trenutka, navodno jedinog u kojem zapravo živimo.


Komentari (14) - #

srijeda, 12.09.2012. - 21:52

* Ribani krumpir i tikvice sa domaćim dimljenim sirom u woku ... 490 kcal




5 dag domaćeg dimljenog sira (300 kcal / 10 dag)
15 dag krumpira (80 kcal / 10 dag)
20 dag tikvica (20 kcal / 10 dag)
0,2 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, glavica češnjaka, papar

Krumpir i tikvice su oprani, očišćeni i naribani na malim okruglim rupicama na ručnom ribežu. Sve je pomiješano, posoljeno i prženo na maslinovom ulju u woku. Na pola se dodalo puno češnjaka, a pod sam kraj domaći dimljeni sir, te je završno začinjeno svježe mljevenim paprom.

Krenuo sam raditi musaku u kojoj je uz navedene sastojke umjesto maslinovog ulja planirano vrhnje, a sve se trebalo peći u pećnici. Predbilježen je i sezam, ali nije se otvorio, tj. da ne dužim, sve je otišlo u jednom sasvim drugom pravcu, baš kao i sa mojim kuhanjem općenito. Jelo je bilo odlično, ali pojeo sam ga sam, a to daje malo gorak okus, iako ništa nije bilo gorko ;)

P.S. Neko bi možda mogao pomisliti da sam slistio i dobru jezikovu juhu, ali nisam, bio sam na tihoj misi, što je puno gore. Sada moram smišljati kako ću glavnoj kuharici vratiti tron, a sebi mir, jer eto, kuhinja je taman tolika da u nju stane samo jedan ego. Pomalo šteta, jer imao sam pregršt ideja i bar još nešto dobre volje. Hvala Jamie, Ana, ..., hvala vama blogerima i komentatorima, ali ja odo u prijevremenu mirovinu, iako ću se za početak praviti da idem tek na službeni put. Iskreno, za ono što mi je bitno da bi skinuo što još planiram, ostaje mi držati se mjere, a kako će biti pripremljeno u drugom je planu. Ovo nije posljednja večera, bar se nadam, blog planiram pisati do svih - 40, a možda i poslije toga. Nakon pauze nastavljam u revijalnom tonu sa jelima kakva već uspijem nažicati. Eto, malo sam se jadao i odmah mi je bolje, a sada slijedi zasluženi manji odmor. Hvala još jednom svima vama i blog.hr-u na pažnji i podršci. Dobro zdravlje i srdačan pozdrav, do novog posta.

Komentari (9) - #

srijeda, 05.09.2012. - 20:51

* Girice, i blitva u žgancima ... 490 kcal




10 dag girica (70 kcal / 10 dag)
5 dag kukuruzne krupice (350 kcal / 10 dag)
30 dag blitve (20 kcal / 10 dag)
0,2 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol

Blitva je skuhana, pa ocijeđena i još dodatno gnječena da ispusti svu tekućinu, nakon čega je narezana skroz sitno. Žganci su se kuhali u slanoj kipućoj vodi. Pod sam kraj je umiješana blitva. Vode je bilo 2 dl, tj. 0,5 dl više nego bi koristio da nije bilo blitve. Zaleđene girice su bačene na vruće ulje i naglo ispržene. Iz teflonske posude su izvađene ribice, a stavljeni su žganci sa blitvom kako bi se još malo zapeklo i upilo ostatke ulja.

Zanimljiva kombinacija. Žganci bi se ovako mogli kombinirati na puno načina. Smrznute girice se ne mogu mjeriti sa svježima, ali su zato praktične i jeftine, a to nekako djeluje sve privlačnije u zadnje vrijeme ;)

Komentari (11) - #

utorak, 04.09.2012. - 21:44

* Gablec: Tuna, masline i paradajz sa maslinovim uljem i vlascem ... 480 kcal




5 dag tune (200 kcal / 10 dag)
5 dag maslina (140 kcal / 10 dag)
20 dag paradajza (20 kcal / 10 dag)
0,3 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
svježi vlasac

Hladna salata, kakve najčešće jedem za gablec, tj. uzmem sa sobom na posao. Ponekada je tuna iz konzerve, često je dimljena pureća šunka, a treći najčešći nositelj ovakvih obroka je sir (svježi, mozzarella, feta ili domaći dimljeni). Uz to ide nešto tipa grah, grašak, kukuruz ili masline kao jedna grupa, i paradajz, paprika ili krastavci kao druga. Od masnoće najčešće koristim upravo maslinovo ulje. U ovom obroku ga je nešto više, jer upravo ga toliko ima u maloj konzervi tune. I ovaj pikula paradajz je vrlo praktičan. Ne treba ga sjeckati, a vrlo je ukusan. Sve u svemu, odličan i kalorijski kontrolirani gablec, brzo i jednostavno ga je pripremiti, a nije problem ako odstoji nekoliko sati na sobnoj temperaturi ;)

Komentari (6) - #

ponedjeljak, 03.09.2012. - 18:28

* Wok: Patlidžan, grah i tvrdi sir ... 470 kcal




4 dag tvrdog sira (450 kcal / 10 dag)
20 dag graha, kuhanoga (80 kcal / 10 dag)
20 dag patlidžana (20 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, češnjak, mješavina mediteranskih začina

Malo suha, ali vrlo ukusna kombinacija ;)

P.S. Strateško povlačenje iz kuhinje, tj. delegiranje, da ide lako, bome ne ide, ali dobro, ide, a ima i dana, valjda, baš kao i za moju apstinenciju od isprazne filozofije.

Komentari (6) - #

nedjelja, 02.09.2012. - 11:26

* Čips od lungića, špageti i tikvice sa češnjakom ... 460 kcal




10 dag lungića (140 kcal / 10 dag)
5 dag integralnih špageta (350 kcal / 10 dag)
25 dag tikvica (20 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, glavica češnjaka

U ovom jelu se rezalo, ribalo i sjeckalo, pa peklo, kuhalo i pržilo.

Čips je brend, a ja volim po svom, i sa puno češnjaka ;)

P.S. Šageti su Barilla br. 5, bome tanki, a lungići i tikvice, tanji od njih. Izazov je ostvariti si zamišljeno, još veći, da to realiziraju drugi. I ovo sam jelo napravio sam, za niz sljedećih imam za nijansu drugačiji plan, ali o tome nešto manje kasnije.

Komentari (11) - #

subota, 01.09.2012. - 09:08

Arhiva:

04/17  • 03/17  • 02/17  • 01/17  • 12/16  • 11/16  • 10/16  •  9/16 •  8/16  •  7/16  •  6/16  •  5/16  •  4/16  •  3/16  •  2/16  •  1/16  •  12/15 •  11/15 •  10/15 •  9/15 •  8/15 •  7/15 •  6/15 •  5/15 •  4/15 •  3/15 •  2/15 •  1/15 •  12/14 •  11/14 •  10/14 •  9/14 •  8/14 •  7/14 •  6/14 •  5/14 •  4/14 •  3/14 •  2/14 •  1/14 •  12/13 •  11/13 •  10/13 •  9/13 •  8/13 •  7/13 •  6/13 •  5/13 •  4/13 •  3/13 •  2/13 •  1/13 •  12/12 •  11/12 •  10/12 •  9/12 •  8/12 •  7/12 •  6/12 •  5/12 •  4/12 •  3/12 •  2/12 •  1/12 •  12/11

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se