* Paprika punjena lungićem i rižom pod "pekom" ... 450 kcal
10 dag lungića (140 kcal / 10 dag)
5 dag integralne riže (350 kcal / 10 dag)
20 dag crvene rog paprike (20 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, svježi peršin

Riža se skuhala do pola u slanoj vodi, ocijedila i pomiješala sa sjeckanim svježim peršinom. Lungić se narezao na veće komade i posolio. Paprika se izdubila i napunila rižom i lungićem. Sve je nauljeno maslinovim uljem i stavljeno u poklopljenu vatrostalnu posudu. Peklo se 30 minuta na 200 stupnjeva, onda se okrenula paprika na drugu stranu i peklo se još otprilike 10 minuta.

Bez suvišne filozofije, ovo je jelo izvrsno ispalo ;)

P.S. Ima samo jedna začkoljica. Ili me pere plavi mjesec ili je došlo do malog zasićenja. Posustajem voljom i nekako mi se sve manje da raditi u kuhinji. Ovo jelo izgleda savršeno jednostavno, ali ne znam točno zašto, nije mi se dalo ni češnjak više nareckati, a pasao bi. Jedva sam nakon pola sata okrenuo paprike. Najradije bi ih ostavio do kraja kako već jesu, pa što ako malo i zagore. Sve u svemu, skupilo se dosta dana u nizu kako hodočastim oko štednjaka i nije to samo po sebi problem, ali nekako mi više paše popiti kavu ili malo zaleći kada dođem doma nakon posla, nego jabuka s nogu, pa idemo pripremati klopu. Dokazao sam sebi da mogu napraviti gotovo sve što zamislim, i da ispadne dostatno interesantno, lijepo i fino, a kalorijski prihvatljivo, i nekako je sve manji izazov, a sve veća tlaka. Drage moje domaćice i domaćini koji hranite svoje obitelji, kapa do poda, ja, ako se ne oporavim jako brzo, tražiti ću alternativna rješenja, s time da je samo jedna opcija isključena, a to je povratak na staro, tj. nekontrolirana prehrana. A kao što vidite, i filozofije ipak mora biti, još uvijek, mada, i ona me počinje sve više umarati, valjda.

Komentari (10) - # petak, 31.08.2012. - 08:18


* Salata od bakalara, krumpira, luka i vrhnja ... 480 kcal
10 dag bakalara (80 kcal / 10 dag)
20 dag krumpira (80 kcal / 10 dag)
10 dag luka (40 kcal / 10 dag)
1 dl vrhnja, 20 % m.m. (200 kcal / 10 dag)
sol, svježi peršin, limun

Bakalar i krumpir su skuhani na pari i dobro ohlađeni, nakon čega su dodani i ostali sastojci.

Dobra je ova salata, ali meni je ipak neobičan okus limuna na krumpiru i vrhnju, a 10 dag svježeg luka je i više nego previše. Drugi puta ću i njega popariti ;)

Komentari (10) - # četvrtak, 30.08.2012. - 09:28


* Burek od pureće šunke, blitve i mlinaca sa vrhnjem ... 460 kcal
5 dag pureće šunke (140 kcal / 10 dag)
5 dag mlinaca (350 kcal / 10 dag)
15 dag blitve (20 kcal / 10 dag)
0,05 dl lanenog ulja (900 kcal / 10 dag)
1 dl kiselog vrhnja, plavo (140 kcal / 10 dag)
sol, češnjak

Na kratko je kuhana blitva na pari. Ocijeđena je, dodatno zgnječena rukom i narezana na sitno, te pomiješana sa ribanom purećom šunkom i vrhnjem. Smjesa je začinjena sa češnjakom. Mlinci su se bez trganja namočili u slanu kipuću vodu na par minuta, taman toliko da se natope i omekšaju. Manji pleh za pečenje je namazan sa skroz malo ulja. Pažljivo se složila ploča mlinaca, pa je išla smjesa, onda sljedeća ploča mlinaca, još jedan red pripremljene smjese i završna ploča mlinaca koja je lagano nauljena sa gornje strane. Stavljeno je u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i peklo se 30 minuta.

Možda neobično jelo, a možda je neobično to što su nam neke kombinacije neobične. Kako god, ovo je bio obrok koji mi je izrazito godio, a nije odnio previše vremena, ni truda.

Istina, ovo je burek koliko i purica i mlinci, ali nije li lijepo biti zaigran ;)

P.S. Dio ideje za ovo jelo je došao od blogera koji se potpisuje kao alexxl i njegovog "brzog bureka: Speedy Gonzales", nastavilo se asocijacijom na lungiće umotane sa listovima blitve, što mi je predložila blogerica cookandplay, da bi, u kombinaciji namirnica koje imam, sve više manje izmijenio i napravio nešto sasvim sedamnaesto. Slijedeće što ću raditi imati će veze sa knjigom mog omiljenog kuhara Jemijea, ali naravno, niti jedno jelo koje će biti inspirirano nekim njegovim neće biti isto, i to do mjere prepoznatljivosti, i to ne samo zato što ja ne kuham gol, niti što sam u odnosu na njega kulinarska mala beba, nego stoga što me veseli sloboda i kreativnost, ograničena jedino kalorijama koje baš želim štedjeti. I da vam budem iskren, iako mi se sve češće ne da, ipak na jedan sasvim osobiti način i sve više uživam trošeći svoje slobodno vrijeme na planiranje, kuhanje i objavljivanje rezultata te moje sada već prave hobi aktivnosti. Da ne bi bilo zabune, itekako uživam i u sasvim uobičajenim jelima, pogotovo kada ih napravi netko drugi, poglavito moja najdraža ženica, ali ... kad sam već kod nje, veli ljubljena na ovaj moj burek: "Pa to je pita zeljanica!", a ja ću na to spremno: "Naravno draga?". E da, pa nisam ni ja sislo veslao :)))

Komentari (12) - # srijeda, 29.08.2012. - 08:37


* Brudet od šaruna, paradajza i vlasca sa žgancima ... 480 kcal
10 dag šaruna (170 kcal / 10 dag)
5 dag kukuruzne krupice /350 kcal / 10 dag)
20 dag paradajza (20 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, svježi vlasac

Šarun se očistio, filetirao i posolio, te se ispržio na naglo, na malo maslinovog ulja. Dodalo se sitno sjeckanog paradajza i puno svježeg vlasca. Sve zajedno se krčkalo još toliko dok su se skuhali žganci (Po malo dodajući, kuhačom se umiješala kukuruzna krupica u slanoj vodi koja je kipjela. Dovoljno je bilo taman toliko da se sve zgusne, a to je bilo za minutu ili dvije. Na 5 dag krupice se koristilo 1,5 dl vode).

Veću ribu je lako filetirati, a sam način pripreme kasnije ne oduzima puno vremena, niti traži neku posebnu vještinu. Riba je kupljena svježa, ali je malo odstajala u frižideru pa sam je nešto jače ispržio. Paradajz sam iskoristio onaj zreliji. Sve je napravljeno dosta brzo i ispalo je vrlo ukusno. Odličan omjer uloženog i dobivenog.

Jelo sam nazvao brudetom iako je to dobrim dijelom i pretjerivanje, ali eto, da bi se lakše razumjeli koristimo pojmove koji nas upućuju u više ili manje dobrom pravcu.

Ovo su prvi pravi žganci koje sam radio i oduševili su me jednostavnošću i vrlo podatnim ukusom, koji se odlično sljubio sa intenzivnijim okusom brudeta.

Zašto vlasac u žgance?

Zašto ne, ali ovaj puta je išao u brudet ;)

P.S. Obzirom da se filetiranjem ribe nužno izgubi veći dio nego bi to bilo da se priprema cijela, volim to napraviti kada imam jeftiniju, a ovaj šarun je upravo iz te priče. Žao mi je što sam zbog karakteristične ljuske sa strane izgubio i dobar dio kože, ali iznimka nisu problem. Inače, za informaciju, od 60 dag kupljene ribe ispalo mi je 20 dag čistih fileta, pa tako, gledajući cijenu po kili, ono što je u startu bilo skroz jeftino na kraju i nije baš tako, ali ipak je podnošljivo, tj. prihvatljivo za svježu ribu.

Komentari (13) - # utorak, 28.08.2012. - 08:36


* Srdele, krumpirov kruh i zelena salata ... 480 kcal
15 dag srdela (120 kcal / 10 dag)
5 dag krumpirovog kruha (200 kcal / 10 dag)
20 dag mlade zelene salate (10 kcal / 10 dag)
0,2 dl maslinovog ulja
sol, jabučni ocat

Srdele su očišćene, obezglavljene, posoljene i ispržene na malo maslinovog ulja. Zelena salata je oprana, usitnjena i uz malo maslinovog ulja začinjena solju i jabučnim octom.

U ovom se obroku išlo na čiste okuse, bez uobičajenih začina.

Često se zna reći da se zelene salate može jesti do mile volje kada se pazi na kalorije, i to je točno pod uvjetom da ulje ne prati količinu salate, tj. da ga je malo ili nimalo. Bez mjerenja je tu izuzetno lako pogriješiti. 20 dag zelene salate je solidna količina, ali čep ulja se u potpunosti izgubio, a za više nije bilo lufta. Pokušao sam to nadoknaditi octom, ali ne mogu reći da je to baš ono pravo. Drugi puta ću ipak ići sa duplo manjom količinom salate.

Kada se srdele prže bez brašna malo izgube na svojoj kompaktnosti, ali nisam htio petljati. Žena ih je sebi napravila uz valjanje u brašno i sa nepoznatom količinom ulja. Ne kažem da nisu ljepše ispale, dapače, i vjerujem joj da su bolje, ali ja sam sasvim zadovoljan i sa ovom svojom kontroliranom kombinacijom. Obzirom da sam sve pošteno uračunao, kruhom sam upio onu mrvicu ulja koja je ostala nakon prženja. To je onaj donji milimetar koji se vidi kao tamniji na fotografiji.

Krumpirov kruh je navodno tradicionalan u Rumunjskoj. Ovaj je kruh više kao pecivo i ono što je dobro je to da je ugodno mekan i vlažan. Pomalo je slatkast, pa u kombinaciji sa ribom nije baš najbolji izbor, ali jednostavno je tako ispalo. Kalorije sam izračunao prema receptu koji ide otprilike 2/3 brašna i 1/3 krumpira uz ostalo što već ide u kruh. Ovaj je kupljen, a jednom možda i sam napravim svoj kruh, a baš bi i mogao, taj mi vrh još uvijek fali u knjižici ;)

P.S. Možda ne bi trebao izlaziti iz konteksta kulinarstva, ali uvijek se čudim kada vidim friške i jeftine srdele, a nema reda, u zemlji gdje je svima sve skupo i kao nedostupno. Gotovo je nevjerojatno da ovakva vrhunska namirnica nailazi na tako često ignoriranje mojih sugrađana. Ni šarun nije bio skup, dapače, i ista mu tužna sudbina, gleda razrogačenih bistrih očiju i čeka na ledu nekoga da ga udomi i ugrije na malo maslinovog ulja. Vjerujem da nije teško pretpostaviti što će biti za idući obrok koji ću objaviti.

Komentari (11) - # ponedjeljak, 27.08.2012. - 08:19


* Njoki od sira i kukuruzne krupice, sa patlidžanima i jabukom ... 440 kcal10 dag svježeg posnog sira (80 kcal / 10 dag)
5 dag kukuruzne krupice (350 kcal / 10 dag)
20 dag patlidžana (20 kcal / 10 dag)
10 dag jabuke (50 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, kopar

Neću davati recept, jer ovo jelo je sadržalo nekoliko eksperimenata koji nisu dali očekivane rezultate. Objavljujem ga kao osobni podsjetnik i primjer kako neke jela ispadnu sasvim drugačije nego si to zamislim. Ono što mi je u ovom trenutku bitno, zadovoljeno je, prihvatljive su namirnice, njihove količine i omjer, i to je to ;)

Komentari (14) - # nedjelja, 26.08.2012. - 08:49


* Skuša, slanutak i pikolo rajčica ... 470 kcal
5 dag fileta skuše (170 kcal / 10 dag)
20 dag slanutka, kuhani (80 kcal / 10 dag)
20 dag piccolo cherry rajčica (20 kcal / 10 dag)
0,2 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, svježi origano

Privlače me jednostavna jela, a povremeno volim pripremiti i još jednostavnija. Skuša i slanutak su iz konzerve, piccolo cherry rajčica je kupljena na placu, maslinovo ulje je od prijatelja sa Brača, sol je netom samljevena krupna morska, a origano je ljekovit. To sudim po količini koju mi je žena velikodušno udijelila, iako se to po fotografiji možda i ne bi reklo. Inače, ovaj obrok je zamišljen kao hladna salata, ali ovaj reflektor kojim se koristim kod fotografiranja grije kao sunce žarko ;)

Komentari (11) - # subota, 25.08.2012. - 07:44


* Bakalar, krumpir i luk ispod "peke" ... 490 kcal
20 dag fileta bakalara (80 kcal / 10 dag)
20 dag krumpira (80 kcal / 10 dag)
10 dag luka srebrenca (40 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, svježi ružmarin

File bakalara je ostavljen u komadu. Krumpir i luk su se očistili i narezali na deblje ploške. Sve je stavljeno u metalnu ovalnu zdjelu za pečenje, koja se prethodno nauljila. Posolilo se, a nakon što se poklopilo sve se protreslo kako bi se sve namirnice izmiješale i po malo nauljile. Peklo se 40 minuta na 200 stupnjeva. Posuda se izvadila iz pećnice i otklopila, dodao se svježi ružmarin, sve se promiješalo, pa ponovno poklopilo i peklo još 20 minuta.

Bakalar malo intenzivniji, luk slatkast, a krumpir pun okusa, što svog, što od ostali namirnica, posebno od to malo maslinovog ulja koje je uspio upiti. I svježi ružmarin se odlično uklopio. Uživao sam u ovom obroku, iako je ispao malo suh. Nije bilo namirnica koje bi pustile tekućinu, a vjerojatno je i sve skupa malo predugo pečeno. Idući puta ću krumpir narezati na tanje ploške, a bakalar neću prethodno odleđivati, jer je i time izgubio dio vlažnosti. Zapravo, podsjetio sam se da već dosta dugo ne uživam u vinu, a uz ovaj obrok bi bome dobro leglo. Bilo bi zanimljivo dodati ga u zadnjoj fazi pečenja, kada se začinilo ružmarinom, a i uz jelo pola čaše ne bi škodio, ali eto, za pokoru, dok ne riješim svih 40 kg ostajem na suhom ;)

P.S. Povremeno reagiram malo nervozno na komentare. Volio bi raditi, i jesti, raskošnija jela, kakva su nekada i mirisala u našoj kući, ali eto, vrag je odnio šalu i valja vratiti što se godinama viška pozobalo. Moja isprika na povremenom odmaku od inače što stečene, što pak urođene finoće, ali moram priznati da ovako na samom rubu gladi, ili čak nešto preko te tanke linije, nisam kao onaj koji sam bio dok sam bio sit u kontinuitetu. Kako god, biti će mi bolje da malo držim jezik za zubima i polako u miru i tišini uživam u svakom zalogajčiću, a neće škoditi ako malo odjezdim i na sobnom biciklu i iscijedim još koju kap znoja, jer eto, svaka sljedeća kila ide nekako po malo teže. Prošla je godina dana od kada ozbiljno pazim na prehranu i vjerovao sam da ću kroz ovo vrijeme riješiti sav višak, ali za to se ipak moram još malo potruditi.


Komentari (15) - # petak, 24.08.2012. - 07:08


* Lungić, grah i paprike pod "pekom" ... 450 kcal10 dag lungića (140 kcal / 10 dag)
20 dag graha, kuhanoga (80 kcal / 10 dag)
30 dag paprike (20 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, svježa čili papričica

Lungić je ostavljen u komadu i samo je posoljen. Paprika se očistila i narezala. Stavljeno je u zamašćenu vatrostalnu posudu, poklopljeno i sve zajedno protreseno kako bi se sve namirnice malo nauljile. Peklo se u pećnici na 200 stupnjeva oko 40 minuta. Dodan je kuhani grah i usitnjena čili papričica. Sve se protreslo i peklo još 20 minuta.

Ovo je jelo po mom guštu. Sve pripremiš i staviš peći i lagano pijuckaš kavu bez da se išta mora puno paziti. Zanimljivo je kako je sve pustilo pristojnu količinu tekućine i na kraju bilo vrlo sočno i ukusno. Papričica je jelu dala sasvim konkretno muški štih ;)

U originalnoj zamisli je trebao biti bakalar, ali kada čovjek malo jede neke mu se namirnice troše polakše nego je navikao kroz dugi niz godina, što se meni desilo sa lungićem. Nekada je jedan bio malo, a danas taj jedan bude za četiri obroka. Papriku sam planirao peći, pa sa vrhnjem, ali nikako da dođe na red, tj. za takav način pripreme treba više vremena, pažnje i volje, a baš mi se nešto i nije dalo, ali budem uskoro, bar se nadam. Čak je i grah kupljen za drugu namjenu. Trebao je ići u grah salatu koju sam uz pureće faširance planirao prošli vikend nositi na Sljeme, ali i tu su planovi ostali tek planovi. Da se dodatno prepustim ugodi planiranja, zamislio bi peku, ali eto, ispala je "peka" :)))

Komentari (8) - # četvrtak, 23.08.2012. - 08:54


* Lungić, suhe šljive, vrhnje i tjestenina ... 480 kcal10 dag lungića (140 kcal / 10 dag)
2 dag suhih šljiva bez koštica (240 kcal / 10 dag)
0,5 dl kiselog vrhnja, 12 % m.m. (140 kcal / 10 dag)
5 dag integralnog tijesta – široki rezanci (360 kcal / 10 dag)
0,05 dl ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, češnjak, vlasac, papar

Na malo ulja se ispržilo meso. Pod kraj se dodao češnjak i narezane suhe šljive, te se još malo propržilo. Završno je dodano vrhnje koje je prokipjelo. Začinjeno je svježim vlascem pod sam kraj pripreme i paprom kod serviranja.

Kod ovakvih jela dolazi do izražaja ograničavanje kalorija. Bilo je suho, tj. nije bilo safta kojim bi se prelilo tijesto, pa sam ga zapravo jeo takvo kakvo je ispalo nakon kuhanja. Stubička pisanica nikada ne bi postala to što je da su se namirnice koristile ovako štedljivo. Inače, neovisno što to nije rađeno po receptu spomenutog poznatog jela i što je svega falilo, sam okus je bio pravi gastronomski doživljaj ;)

Komentari (13) - # srijeda, 22.08.2012. - 08:57


* Ricotta, blitva i kus-kus ... 450 kcal
10 dag ricotta sira (140 kcal / 10 dag)
5 dag kuskusa (350 kcal / 10 dag)
20 dag blitve (20 kcal / 10 dag)
0,05 dl suncokretovog ulja (900 kcal / 10 dag)
0,05 dl bučinog ulja (900 kcal / 10 dag)
papar, sol, češnjak, luk, peršin, kurkuma, tucana ljuta paprika

Blitva je skuhana na pari, ohlađena, rukom iscijeđena i nasjeckana na sitno, te pomiješana sa ricota sirom. Začinjeno je mljevenim paprom.

Kus-kus je skuhan u slanoj vodi. Na malo ulja se propržio luk i češnjak. Na to je dodan kuhani kus-kus, svježi peršin i kurkuma. Ostavilo se da se ohladi. Kod serviranja se dodatno začinilo tucanom ljutom paprikom i bučinim uljem.


Ricotta je neutralna i malo kremasta, pa kao takva odgovara ovakvim jelima, ali kao i mozarella, za moj ukus malo preskupa u odnosu na neke domaće varijante svježih, mladih i djelomično obrađenih sireva, a izgleda da su u cijelu priču uključene i neke osobne sklonosti.

Dvije osobe su radile ovaj obrok i zato je došlo do malog nesklada i neobičnog obilja začina. Žena je radila kus-kus i bio je dobar, iako mi ne odgovara koristiti ulje kod namirnica gdje to nije nužno. Dodatno, ona je štedljiva sa začinima, stavi ih brojem više, ali količinski vrlo malo, dok ja redovno pretjerujem poglavito količinom, osim što sol izostavim i onda kada to ne bi trebalo. Uglavnom na njene začine, dodao sam još i tucanu ljutu papriku i uglavnom bespotrebno poništio okus svih njezinih, a kada mi je rekla da je koristila manje ulja nego je dogovoreno, dodao sam i bučino ulje na kus-kus. Da je ona radila ricottu i blitvu, sigurno ne bi ostao samo na papru, jer eto, pametnjakovići kao ja svakom loncu moraju biti poklopac i dodati nešto "svoje" :)))

Sve u svemu, malo neobičan miks u kojem kus-kus i ricotta doprinose poglavito marketinški, tj. meni bi bilo u redu i sa svježim sirom od moje kumice sa placa i prosom, žgancima, rižom, ili već nečim manje egzotičnim, ali dobro, ponekada je vrlo uputno promijeniti rutinu, a i privući pažnju naslovom nije loše, kada se tome već teži, ma koliko mi šutjeli o tome ;)

Komentari (8) - # utorak, 21.08.2012. - 09:32


* Mozzarella sa paradajzom, zelenom salatom, radićem i raženim kruhom ... 500 kcal
10 dag mozzarelle (230 kcal / 10 dag)
5 dag raženog kruha (250 kcal / 10 dag)
10 dag zelene salate i radića (10 kcal / 10 dag)
20 dag paradajza (20 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, jabučni ocat, svježi origano

Paše mi domaći jabučni ocat, jer je nešto blaži, a vrlo ugodnog okusa, a svježi origano je dodatno baš lijepo obogatio ovu jednostavnu i ukusnu ljetnu salatu.

Pojam lagana ili teška hrana kod kalorija nema utjecaja, tj. u smislu dijete i kontroliranog kalorijskog unosa hrane, ovaj "lagani" obrok je "teži" od mnogih koji izgledaju bitno lakše. Uz kruh, nakupilo se, ali kako god, svaka ova kalorija mi je posebno draga, i volim kada mi je bar jedan obrok u danu ovoga tipa. U sljedećoj salati ću vjerojatno mozzarellu zamijeniti nekim jeftinijim domaćim svježim sirom, ali prije toga moram još samo potrošiti skupu ricottu koju sam već kupio ;)

Komentari (8) - # ponedjeljak, 20.08.2012. - 10:40


* Špageti, ljetni povrtni šug i ribani ovčji sir ... 400 kcal
2 dag tvrdog ovčjeg sira (450 kcal / 10 dag)
5 dag integralnih špageta (360 kcal / 10 dag)
10 dag paprike (20 kcal / 10 dag)
10 dag paradajza (20 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, češnjak, luk, bosiljak, peršin

Na maslinovom ulju se dinjstalo povrće koje se obilato začinilo. Špageti su posipani ribanim tvrdim ovčjim sirom.

Paški ribani tvrdi ovčji sir ima intenzivan okus koji se natjecao sa povrtnim šugom. Pobjednik sam ja koji sam baš uživao u ovom jelu ;)

P.S. Kada se obrok radi malo napamet desi se da ponekada bude i koja kalorija manje nego se to želi, ali to definitivno nije problem, pogotovo za večeru.

Komentari (10) - # nedjelja, 19.08.2012. - 08:05


* Tjestenina sa umakom od avokada i mozzarellom ... 520 kcal10 dag mozzarelle (230 kcal / 10 dag)
5 dag integralne tjestenine (360 kcal / 10 dag)
10 dag umaka od avokada (110 kcal / 10 dag)

Korišten je gotovi umak od avokada, poznatiji kao meksički guacamole. Ovaj ukusni umak je nešto jače začinjen i dobro se slaže sa neutralnijim sirom i tjesteninom. Bilo bi zgodno napraviti svježi, ali ovaj gotovi je i više nego praktičan. Istina, trebao bi se kombinirati malo drugačije, ali vrijeme strogih pravila je odavno prošlo ;)

P.S. Vjerojatno nikoga neće iznenaditi da je u sastavu ovog gotovog umaka od avokada upravo najmanje baš avokada, ali zato ima svega ostaloga što već koristi prehrambena industrija da dobije ugodu nepcu, a sa što manje konkretnih i kvalitetnih namirnica. Zvučnost naziva je sasvim prihvatljivo koristiti u marketinške svrhe, naravno, gledano iz perspektive interesa onoga koji ga prodaje.

Komentari (14) - # subota, 18.08.2012. - 00:41


* Krekeri, namaz od tune i paprika ... 480 kcal
7 dag krekera (450 kcal / 10 dag)
5 dag namaza od tune (240 kcal / 10 dag)
20 dag paprike (20 kcal / 10 dag)


Ove su paprike trebale biti pečene. Kupio sam i vrhnje, a imam i češnjaka. I meso je kupljeno. Jedino je vrijeme neplanirano iscurilo pa je ispala suha večera na brzaka. Nekada su grickalice bile nešto za sa strane, ali eto, nekada je bilo štošta, a ponečega i ništa ;)

Komentari (8) - # petak, 17.08.2012. - 00:00


* Pršut, kukuruzna krupica i mini rajčice ... 490 kcal5 dag pršuta (370 kcal / 10 dag)
5 dag kukuruzne krupice (350 kcal / 10 dag)
20 dag mini rajčica (20 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dg)
sol, ružmarin

Kukuruzna krupica je posoljena i pomiješana sa vodom u omjeru jedan naprama jedan. Takva se pržila na malo ulja. Dodani su ružmarin, narezani paradajz i pršut. Sve zajedno se pržilo još kratko vrijeme na srednjoj vatri.

Što reći?

Ovo je bio nutricionistički korektan obrok, ali gastronomski, čisti zločin.

Jelo je nalikovalo nekoj nedefiniranoj smjesi kakva se zna vidjeti u prehrani najsiromašnijih. Pršut nazivom odskače od te prispodobe, mada je kupljen na akciji i opravdao je svoju cijenu, tj. taman je toliko dobar koliko je i koštao, a uistinu nije puno. Već unaprijed suviše suhi dijelovi postali su gotovo nejestivi nakon kontakta sa vrućom tavicom, ali ajde, polu sirova sredina je donekle popravljena, tj. barem podnošljivo prikrivena. Ono što je bilo zamišljeno kao neka vrsta pogače od kukuruzne krupice se vrlo brzo raspalo, a uz to je i gotovo odmah popilo sve ulje, tako da je ostatak namirnica došao na suho, a takvo je ostalo i u konačnici. Korišten je začinski ružmarin, a dodana je i jedna grančica svježega, iako i nisam najbolje shvatio zašto mi je žena to tako priredila, tj. tražio sam nešto sasvim drugo. Sve u svemu, cijeli je ovaj obrok bio jedan veliki nesporazum, ali i vrlo zanimljivo iskustvo, a ako sam nešto i naučio, vrijedilo je ;)

P.S. Obzirom da sam kod miješanja u prvi mah stavio duplo vode ispalo mi je prerijetko, pa sam dodao još 5 dag kukuruzne krupice, čime je omjer izjednačen, ali sa značajno više kalorijski jake namirnice nego sam planirao, pa sam pola smjese ostavio za kasnije. U tu sam smjesu umiješao sitno mljevene jadranske začine (gotovi mix sa mlincem) i jedno jaje. Stavio sam duplo više maslinovog ulja i ispekao to kao palačinku. Tako sam je i okretao, pa se tom prilikom razletio i dobar dio ulja. Ovo je lijepo cvrčalo, ostalo kompaktno i bilo je vrlo ukusno, ali eto, sve u svemu čisti višak kao posljedica početnog nesnalaženja. A lijepo mi je žena govorila da napravim klasične žgance. To sam u jednom trenutku i htio, dapače, čak sam našao recept gdje se naprave žganci, uliju u niski kalup, pa se nakon hlađenja narežu na manje pravokutnike i dodatno isprže, ali to mi je djelovalo presloženo za principe kojima se pokušavam rukovoditi, pa mi onda i pravo budi. Mislim da za sljedeći puta imam skroz dobru ideju, ali o tome neki drugi dan.


UpdateOvako izgleda jelo koje je trebalo biti od istih sastojaka kao i ovo prezentirano u postu. Vagnuo sam potrebno i zamolio ženu da napravi što misli da bi bilo najbolje, s jednim jedinim uvjetom, a to je da ne mijenja količine namirnica. Da li je baš tako i bilo? Možeš si misliti. Da li je bilo dobro? Bome je, dapače, odlično :)) Svako će vjerojatno pomisliti da je dodala nešto, ali istina često nije onakva kako nam izgleda. Razlika je u jednom satu više u kuhinji, par kalorijski nebitnih sitnica i prepolovljenoj količini pršuta i kukuruzne krupice, naravno, pod pretpostavkom da je rekla punu istinu :)))

Komentari (6) - # srijeda, 15.08.2012. - 23:43


* Rižoto sa teletinom i patišonima ... 470 kcal


10 dag srednje masne teletine (160 kcal / 10 dag)
5 dag integralne riže (350 kcal / 10 dag)
20 dag patišona (20 dag / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, češnjak i peršin

U lagano zamašćenoj tavici se kratko propržila teletina, pa se izvadila sa strane. Na vrelo ulje su išli na kockice narezani patišoni. Nakon par minuta je vraćena teletina. Sve zajedno se posolilo. Kada su patišoni počeli puštati svoju tekućinu, dodala se integralna riža. Prelilo se sa 3 dl vode. Kada je provrijelo, smanjila se vatra i lagano se dinstalo daljnjih 50 minuta, taman koliko treba ovoj vrsti riže koju imamo da bi se pripremila. U više navrata se promiješalo, u početku rjeđe, kasnije češće. Pred sam kraj je dodan i svježi peršin, a kod samog serviranja i začinski češnjak.

Ukratko, rižoto za bogove.

Obzirom da je patišon manje izraženog okusa ova kombinacija ostavlja dosta prostora za začine. Ovaj puta to nisam osobito iskoristio, jednostavno zato što nisam razmislio na vrijeme. Da sam barem pretjerao sa peršinom, ali njega mi je pripremila ženica. a ona je kao štedna žarulja, svijetli bez greške i malo troši, ali sve skupa košta kao samo zlato, tako ćemo potrošiti dobru svotu na sve i svašta, ali sa peršinom ćemo polako, čisto da nečime zadovoljimo recesijsku formu.

Teletina od lopatice je nešto malo masnija nego ona od buta i na ovaj način ispadne vrlo ukusna, sočna, mekana i podatno jedra, pod uvjetom da se dobro očisti od žila, koža i svega što bi moglo biti žilavo ;)

P.S. Što sa tim dijelom teletine koji ostane nakon čišćenja je zanimljivo pitanje. Neka juha, pašteta ili faširanje bi prošlo, posebno stoga što se kod čišćenja mogu maknuti i masniji dijelovi. Probao sam ispeći na naglo, ali nije to bilo to. Drugi puta ću neku od navedenih varijanti, a još je vjerojatnije da ću kod kupovine ipak izabrati neki posniji komad sa više čistog mesa.

Komentari (8) - # utorak, 14.08.2012. - 23:06


* Pureća dimljena prsa, paprika i paradajz sa bosiljkom ... 430 kcal


20 dag purećih dimljenih prsa (130 kcal / 10 dag)
20 dag paprike (20 kcal / 10 dag)
20 dag paradajza (20 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, bosiljak

Svi sastojci su grubo narezani, te su se pripremili u woku na malo maslinovog ulja. Od začina je korištena sol i svježi bosiljak.

Ukupno vrijeme pripreme je bilo pola sata, od čega je na samo prženje otišlo 15 do 20 minuta. Paprika je bila različita, od domaće okrugle blijedo žute, do jarko zelene šiljate, a bila je i jedna manja ljuća. Zašto ovo nije išlo u skroz hladnoj varijanti, a moglo je. Zato što sam kasnio sa planom, tj. prekasno izvadio iz frižidera i zamislio da ću ugrijati u woku samo na 5 minuta. Međutim, nakon tih 5 minuta je izgledalo identično kao i na samom početku, pa sam tako produžio dok nije malo izgubilo sirovu vlažnost i pustilo prepoznatljiv miris. Pod kraj je dodan svježi bosiljak. Izgleda da bi bolje zamirisalo da sam ga ipak makar malo usitnio, a ne ostavio cijele listove. Pasao bi mi i češnjak, ali eto, neposredno prije izlaska iz kuće ga ipak izbjegavam ;)

Komentari (13) - # ponedjeljak, 13.08.2012. - 21:50


* Piletina, kus-kus, pesto genovese i mini rajčice ... 500 kcal


10 dag pilećih prsa (120 kcal / 10 dag)
5 dag kus-kusa (350 kcal / 10 dag)
3 dag umaka pesto genovese (620 kcal / 10 dag)
10 dag mini paradajza (20 kcal / 10 dag)
sol

Piletina se narezala na rezance i ispekla na naglo u teflonskoj tavici bez dodatne masnoće. Kus-kus se kuhao oko 5 minuta u slanoj vodi. Stavio se nakon što je zakipjela. Prvo je išlo vode koliko i kus-kusa, prema preporuci na deklaraciji. To nije bilo dovoljno i još se dodavalo u dva navrata, sve zajedno oko 3 dl vode, koja je dijelom ishlapila, a ostalo je kus-kus upio. Sve se začinilo umakom od pinjola, parmezana, ribanog tvrdog ovčjeg sira, maslinovog ulja, češnjaka i dosta svježeg bosiljka, tj. umakom pesto genoveze domaće izrade. Od ostalih začina je korištena samo sol. Serviralo se uz mini rajčice.

* Pesto genovese (za oko 20 dag umaka):
3 dag pinjola (670 kcal / 10 dag)
3 dag parmezana (390 kcal / 10 dag)
3 dag ribanog tvrdog ovčjeg sira (450 kcal / 10 dag)
1 dl ekstra djevičanskog maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
3 dag svježeg bosiljka
3 češnja češnjaka
sol

Zajedno se samelju svi sastojci, i to je to.

Pesto genovese je kao gotov umak dosta skup, a kada se radi u vlastitom aranžmanu onda je još skuplji. Košta negdje između 30 i 40 kn za 20 dag umaka iz navedenog recepta, ovisno o samoj cijeni nabavljenih namirnica. Ovaj naš je koštao točno 33 kune. Radio ga je moj najdraži sin. Ono što je rekao da bi promijenio je to da bi pinjole prvo skroz stuckao, pa ih tek takve pomiješao sa ostalim sastojcima, jer je ovako ostalo po malo i grubljih komadića, što se osjetilo samo kada se probalo, dok se u kompletnom jelu sve nekako stopilo. Zanimljivo je kako je bosiljak mirisao od prvog trenutka kada se čistio, pa do samog kraja.

Talijani bi ovaj izvrsni umak vjerojatno jeli sa tjesteninom, ali danas je dan kada su na tronu Hrvati, a ne oni, pa može i ovako i onako ;)

P.S. Prije nego se krenuo pripremati ovaj izvrstan obrok, pojeo sam malo dinje (hercegovački pršut je ostao u frižideru). Uz sam obrok je išla čaša čistog kupinovog soka, i on nije naveden, tj. priuštio sam si ga gratis. Eto, nije svaki dan nedjelja, ali danas baš je :)))

Komentari (4) - # nedjelja, 12.08.2012. - 23:48


* Tost, namaz od patlidžana i vrhnja uz krastavce ... 430 kcal
5 dag integralnog tosta (250 kcal / 10 dag)
10 dag namaza od patlidžana (180 kcal / 10 dag)
30 dag krastavaca (10 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol

* namaz od patlidžana:
10 dag patlidžana (20 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
0,5 dl vrhnja, plavo, 12 % m.m. (140 kcal / 10 dag)
sol, češnj češnjaka

Patlidžan se nareže na kockice i posoli. Prži se na maslinovom ulju uz povremeno miješanje dok ne omekša, a tekućina koju pusti ishlapi. Kada se ohladi izmiksa se u blenderu sa češnjakom i vrhnjem.

Namaz kao namaz, osim što je izvrstan, već standardno ide na tost ili kruh. Na krastavce je išlo malo maslinovog ulja i sol. I eto, gornja fotografija posta je upravo opisana varijanta, i tako bi to ja jeo, da se mene pita ;)

Ova druga je takva kava je kada žena zasvira svoju gastronomsko estetsku žicu. Dodala je kečap i svježi bosiljak na namaz, a uz malo paradajza i par listića bosiljka, šareni papar i svježi kopar na krastavce. Da je ljepše, ljepše je , ali ... kao što rekoh, tko mene pita :)))

P.S. U originalni recept namaza bi išla još i majoneza.

Komentari (6) - # subota, 11.08.2012. - 23:53


* Paprike punjene morskim psom i patlidžanima ... 440 kcal


20 dag morskog psa (80 kcal / 10 dag)
20 dag paprika (20 kcal / 10 dag)
30 dag patlidžana (20 kcal / 10 dag)
0,2 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, češnjak, peršin

Paprike su izdubljene. Morski pas i patlidžan su narezani na komadiće, te su pomiješani uz sol i začinski češnjak i peršin. Jednim dijelom su napunjene paprike, a ono što nije stalo je ostao sa strane u vatrostalnoj posudi. Peklo se poklopljeno u pećnici na 200 stupnjeva oko 1 sat. U tri navrata se otvaralo i protreslo kako bi se malo promiješalo.

Sve što radi netko drugi najčešće izgleda jednostavnije nego kada to isto radiš sam, tako je i sa punjenom paprikom. Od skice u glavi do realizacije uglavnom treba više truda, vremena i spretnosti nego se to u početku čini, a završna slika nerijetko ima i neke lako uočljive nedostatke. Sav materijal nije imao šanse stati u predviđene paprike, neke su se malo i oštetile, tj. napukle kod čišćenja, punjenja i miješanja, na onoj svjetlijoj se vidi da je i potamnilo više od željenog, ali eto, tako to ide u stvarnom životu. Ono što je dobro, prvenstveno je to što je ispalo odlično, lagano i ukusno, a sav trud se sveo na pripremu, tj. rezuckanje, iako mi je i taj dio odnio nešto više nego bi se očekivalo. Kada se pripremilo moglo se čitati Alan Ford, knjigu omiljenog Jamiea Olivera, a bome i sunčati, obzirom da je instalirana samostalna pećnica na lođi koja je otvorena na zapadnu stranu. Poseban je užitak uživati u mirisu pečene paprike koji se osjeća to više što pečenje odmiče.

Ono što ću idući puta promijeniti će vjerojatno biti to da se paprike neće puniti nego nasjeckati kao i sve ostalo. Znam da će se time izgubiti draž punjene paprike, posebno što otvara nebrojene kombinacije, ali dobro, već sutra će mi se možda opet dati zezati na sličan način kao i danas, iako, pravi je posao delegirati sve onima vrjednijima i općenito boljima od sebe. Naravno, ego zna otežati takvo priznanje, ali uz malo skroz nepotrebnih uputa, privid bi mogao biti sasvim prihvatljiv ;)

P.S. Trebalo se pripremiti za dvije osobe, ali kada je žena vidjela što radim odvojila je svoj dio paprike i morskog psa. Ona je posoljene paprike pržila na maslinovom ulju, baš kao i morskog psa. Na ribu je išao peršin i nasjeckani češnjak. Uz to je uzela paradajz sa bučinim uljem. Malo je posolila i dodala svježeg bosiljka. I pojedinačno, i sve zajedno, ispalo joj je odlično. Inače, volim i ja prženo na ulju, dapače, ali eto, ideja je bila ne grijati kuhinju :)))


Komentari (8) - # petak, 10.08.2012. - 21:00


* Filana paprika i pire krumpir ... cca 750 kcal


cca 15 dag punjene paprike (cca 260 kcal /10 dag)
cca 30 dag pire krumpira (cca 120 kcal / 10 dag)

Ove kalorije i količine su procijenjene. Ima nekoliko pokazatelja da su približno pogođene, ali eto, tako je to kada ručak radi teta Puntijarka. Ako je bila i koja kalorija više potrošena je u ugodnoj šetnji Sljemenom ;)

P.S. Ima i recept na mojoj staroj web stranici: 25. Filana paprika i pire krumpir iz vremena kada sam jeo znatno više nego danas. U procjeni je pomogao i post: Sarma i krumpir koji je objavljen na ovom blogu na prvi dan Nove Godine.

Komentari (10) - # četvrtak, 09.08.2012. - 22:24


* Tost, namaz sa tartufima, paradajz i masline ... 470 kcal5 dag integralnog tosta (250 kcal / 10 dag)
5 dag bezmesnog namaza s tartufima (260 kcal / 10 dag)
5 dag maslina punjenih paprikom (140 kcal / 10 dag)
20 dag mini paradajza (20 kcal / 10 dag)
2 dl mlijeka, 0,9 % m.m. (40 kcal / 10 dag)
svježi bosiljak

Probao sam meni novi vegetarijanski namaz s tartufima. Što reći? Praktično i ukusno, čak i dosta intenzivno, pa je paradajz baš pasao. Masline sa paprikom su uz svoj prepoznatljivi okus donijele i malo slanosti, dok je svježi bosiljak dao završni štih ovom zanimljivom doručku ;)

Komentari (17) - # srijeda, 08.08.2012. - 13:24


* Pureća prsa sa posnim sirom i paradajzom ... 470 kcal


20 dag purećih prsa (130 kcal / 10 dag)
10 dag posnog sira (80 kcal / 10 dag)
20 dag paradajza (20 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, svježi bosiljak, dijon senf

Pureća prsa su ispržena na maslinovom ulju. Začinjena su dijon senfom. Paradajz je narezan i pomiješan sa posnim sirom, te je začinjeno svježim bosiljkom.

Gotovo za čas, ukusno, ali ipak ne baš uravnoteženo u smislu nutricionističke šablone koju inače prakticiram, ali definitivno nije problem povremeno i malo odstupiti ;)

Komentari (9) - # utorak, 07.08.2012. - 13:14


* Pureća prsa. krumpir i mahune sa koprom u pećnici ... 440 kcal


10 dag purećih prsa (130 kcal / 10 dag)
20 dag krumpira (80 kcal / 10 dag)
20 dag mahuna (30 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, svježi kopar

Krumpir i mahune su očišćeni i usitnjeni. Meso je narezano na kockice. Sve je pomiješano, posoljeno i lagano nauljeno. Peklo se u pećnici, u poklopljenoj vatrostalnoj posudi, oko 1 sat. U par navrata se protreslo umjesto miješanja. Kada je bilo gotovo dodan je svježi kopar.

Nutricionistički korektan obrok, vizualno i nije nešto. Sve je ostalo bljedunjavo i ne osobito prepoznatljivo, Krumpir se pomalo pretvorio u kašu. Jedna je od ideja da je to zato što se u par navrata sve protreslo, a ne promiješalo. Rekao bi da je to prije stoga što se koristilo vrlo malo ulja na solidnu količinu hrane, ali dobro, to i nije toliko bitno. Obrok je bio ukusan, a posebno veseli što je pećnica smještena izvan kuhinje položila svoj ispit ;)

Komentari (10) - # ponedjeljak, 06.08.2012. - 17:26


* Pileći ražnjići, riža i sataraš od paprike i paradajza ... 490 kcal


15 dag pilećih prsa (120 kcal / 10 dag)
5 dag riže (350 kcal / 10 dag)
10 dag paprike (20 kcal / 10 dag)
10 dag paradajza (20 kcal / 10 dag)
0,1 dl ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar

Paradajz i paprika su se pirjali na malo ulja. Riža se skuhala u slanoj vodi. Kod serviranja su pomiješani riža i povrće. Pileći ražnjići su prženi na ulju. Od začina se koristila sol i papar.

Ukusno, i onako lakonski rečeno, lagano ljetno jelo, ali ipak, uz malo dodatne topline u kuhinji, mada i na tome se radi, tj. spremama se pećnica i rešo na lođi, pa će se nadalje bar dio obroka raditi izvan kuhinje ;)

Komentari (13) - # nedjelja, 05.08.2012. - 15:13


* Proso na mlijeku sa medom i aronijom ... 480 kcal


5 dag prosa (350 kcal / 10 dag)
3,5 dl mlijeka, 09 % m.m. (40 kcal / 10 dag)
10 dag aronije (50 kcal / 10 dag)
4 dag meda (300 kcal / 10 dag)

Proso se opralo pod mlazom vruće vode u cjediljki. U posudu za kuhanje je stavljeno mlijeko i proso. Nakon što je zakipjelo, kuhalo se 15 minuta na laganoj vatri uz povremeno miješanje. Kada je bilo kuhano stavilo se u posudu za serviranje i ostavilo pola sata da se ohladi. Tada je dodana aronija i med.

Zanimljiva kombinacija.

Prije nego se kuhalo dno posude je lagano isprano vodom. To je navodno zbog toga da se ne bi primalo mlijeko. Nije se primalo. Ne znam da li je to zbog povremenog miješanja, dobre inox posude sa debelim dnom ili spomenute vode prije kuhanja, ili pak sve zajedno po malo.

Prvo je stavljeno 2,5 dl mlijeka, ali je nakon 10 minuta ishlapilo pa je dodano još 1 dl.

Aronija je specifična. Pomalo je suha, nije preslatka, dapače, čak je i trpkog okusa. Malo sam ih zgnječio da se vidi i sok. Već male količine oboje ruke, a bome i jezik kada se jedu.

Drago mi je što sam ovim obrokom započeo dan ;)

Komentari (6) - # subota, 04.08.2012. - 15:10


* Lungić (svinjski file), kukuruzni kruh, mini paradajz i pečene masline ... 500 kcal


10 dag lungića (140 kcal / 10 dag)
5 dag kukuruznog kruha (250 kcal / 10 dag)
20 dag mini paradajza (20 kcal / 10 dag)
5 dag pečenih maslina (200 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
šareni papar

Lungić se odrezao na deblje medaljone i pekao na naglo u teflonskoj tavici bez masnoće. Nakon što je počeo primati boju, i pomalo puštati krv, dodano je maslinovo ulje. Nastavio se pržiti bez smanjivanja plamena. Začinjen je svježe mljevenom šarenim paprom. Okrenuo se još dva puata tako da se i papar lagano zapekao. Pečenje mesa je trajalo ne duže od 5 minuta. Meso je servirano na kruh uz mini rajčice i pečene masline. Ostatak ulja iz tavice je pokapan po svim namirnicama.

Pečene masline su relativno skupe, ali su izvrsne, bogatog i specifičnog okusa, neke i dosta grke, što meni ne smeta, dapače, volim takav okus, iako mi paše da nije prevladavajući u cijelom jelu. Obzirom da su masline vrlo slane nisam imao potrebu soliti meso. Ostalo je bilo standardno dobro. Mnogima se ne bi svidjelo što je meso bilo na granici prema sirovom, ali malo sam riskirao, eto, bio mi ćeif, i na moje veliko zadovoljstvo, ispalo je jako fino i baš podatno ;)

P.S. U ovom je jelu trebala biti i rukola, ali sam malo zakasnio, pa sam je morao ipak baciti.

Komentari (7) - # petak, 03.08.2012. - 15:49


* Pileća prsa i tikvice na maslinovom ulju ... 500 kcal


20 dag pilećih prsa bez kožice (120 kcal / 10 dag)
40 dag tikvica (20 kcal / 10 dag)
0,2 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, češnjak, papar

Tikvice su tanko narezane i pirjane na maslinovom ulju dok tekućina koju su pustile nije kompletno ishlapila za što je trebalo oko 15 minuta. Na početku su posoljene, a pod kraj je dodan krupno rezan češnjak. Pileća prsa su narezana na tanje odreske i pržena na maslinovom ulju u drugoj tavici. Trebalo im je tek nekoliko minuta da budu gotova. Pod kraj je dodan svježe mljeveni papar koji se još samo lagano prepržio. Kod serviranja je meso i malo posoljeno.

Ovako to bude kada ukućani okrenu leđa i ne pojedu svoj dio. Naravno, nije problem u njima, nego u mojim pretpostavkama da će oni pojesti ono što inače bi, ali eto, ovaj puta im iz nekog razloga nije odgovaralo. Bilo je više mesa, povrća i ulja, dok je cijela jedna grupa namirnica izostala. Riješio sam što je trebalo, a priuštio sam si i češnjaka baš po guštu, tj. bila je jedna cijela glavica, i to baš dobrog, jakog, domaćeg češnjaka ;)

Komentari (15) - # četvrtak, 02.08.2012. - 19:08


* Pileća prsa, proso i tikvice u woku ... 490 kcal


15 dag pilećih prsa bez kožice (120 kcal / 10 dag)
5 dag prosa (350 kcal / 10 dag)
20 dag tikvica (20 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, curry

Pileća prsa su narezana na komadiće. Proso je opran u vrućoj vodi. Tikvice su narezane na vrlo tanke ploške. U woku se ugrijalo ulje, pa se na vrlo naglo i kratko ispržila piletina, nakon čega je izvađena i ostavljena sa strane. U ugrijani wok su se stavile tikvice. Posolile su se. Kada su pustile tekućinu išlo je proso. Nije bilo dovoljno tekućine pa je dodana i voda. Pirjano je uz povremeno miješanje oko 15 minuta. Kada je opet sve ostalo malo suho dodana je voda. Na pola se vratila i piletina. Kada je tekućina ishlapila sve je začinjeno curryem i servirano.

Trebalo je oko 35 minuta da bude kompletno gotovo. Tikvica bi se mogla zvati i tikva obzirom na veličinu, i zato je bila narezana skroz tanko. Bilo je prijedloga da se namirnice pripreme odvojeno, ali baš sam htio zajedno i ispalo je odlično.

Uživao sam u ovom jelu ;)

Komentari (14) - # srijeda, 01.08.2012. - 11:01


<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se