* Lungić, grah i paprike pod "pekom" ... 450 kcal



10 dag lungića (140 kcal / 10 dag)
20 dag graha, kuhanoga (80 kcal / 10 dag)
30 dag paprike (20 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, svježa čili papričica

Lungić je ostavljen u komadu i samo je posoljen. Paprika se očistila i narezala. Stavljeno je u zamašćenu vatrostalnu posudu, poklopljeno i sve zajedno protreseno kako bi se sve namirnice malo nauljile. Peklo se u pećnici na 200 stupnjeva oko 40 minuta. Dodan je kuhani grah i usitnjena čili papričica. Sve se protreslo i peklo još 20 minuta.

Ovo je jelo po mom guštu. Sve pripremiš i staviš peći i lagano pijuckaš kavu bez da se išta mora puno paziti. Zanimljivo je kako je sve pustilo pristojnu količinu tekućine i na kraju bilo vrlo sočno i ukusno. Papričica je jelu dala sasvim konkretno muški štih ;)

U originalnoj zamisli je trebao biti bakalar, ali kada čovjek malo jede neke mu se namirnice troše polakše nego je navikao kroz dugi niz godina, što se meni desilo sa lungićem. Nekada je jedan bio malo, a danas taj jedan bude za četiri obroka. Papriku sam planirao peći, pa sa vrhnjem, ali nikako da dođe na red, tj. za takav način pripreme treba više vremena, pažnje i volje, a baš mi se nešto i nije dalo, ali budem uskoro, bar se nadam. Čak je i grah kupljen za drugu namjenu. Trebao je ići u grah salatu koju sam uz pureće faširance planirao prošli vikend nositi na Sljeme, ali i tu su planovi ostali tek planovi. Da se dodatno prepustim ugodi planiranja, zamislio bi peku, ali eto, ispala je "peka" :)))

Komentari (8) - # četvrtak, 23.08.2012. - 08:54


<< Arhiva >>