minus40kg ... kalorijski restoran

blog

* Losos, blitva i vrhnje ... 460 kcal

odreska
10 dag lososa (200 kcal / 10 dag)
20 dag blitve (20 kcal / 10 dag)
1 dl vrhnja, 30 % m.m. (220 kcal / 10 dag)
sol, češnjak

Losos je očišćen i ispečen na tavici na naglo, bez dodatne masnoće. Vrlo brzo je pustio vlastitu masnoću na kojoj se dalje pržio. Blitva se 20 minuta kuhala na pari, nakon čega je ohlađena pod mlazom hladne vode, te iscijeđena, uz dodatno gnječenje rukom. Formirana gruda je nasjeckana na sitno, te je pomiješana sa punomasnim vrhnjem. Kod serviranja je losos malo posoljen, a blitva i vrhnje su začinjeni netom nasjeckanim češnjakom.

Dostatno jednostavno i ukusno. Za vrijeme kuhanja na pari se pripremila riba. Završni dio je bio bez puno petljanja. Domaći češnjak je nasjeckan dosta grubo i na taj sam ga način baš dobro osjetio. Mnogima bi vjerojatno pasala sol na blitvu, a sigurno bi se uklopio i još poneki začin. U svijetlu različitosti uz što čišće okuse pojedinih namirnica, te opće jednostavnosti, meni je pasalo baš ovako. Prošlo bi i sa manje masnim, a time i manje kaloričnim vrhnjem, ali imao sam baš ovo i bilo je odlično, ali to je plaćeno time što je druga polovica odreska lososa ostala za sljedeći obrok, što nije bilo krumpira i slično. Eto, tako to ide kada se sve mjeri i prebraja ;)

Komentari (13) - #

utorak, 31.07.2012. - 13:33

* Složenac od piletine, krumpira i patlidžana ... 460 kcal


10 dag tamne piletine (170 kcal / 10 dag)
20 dag krumpira (80 kcal / 10 dag)
20 dag patlidžana (20 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar, peršin

Pileći zabatci su otkošteni i grubo usitnjeni. Krumpir i patlidžani su očišćeni i narezani. Lagano se posolilo, nauljilo, pomiješalo i peklo oko 1 sat u pećnici. U početku se peklo poklopljeno, na sredini promiješalo, a pod kraj se začinilo paprom i peršinom, te se malo dodatno nauljilo odozgo, i otkriveno završno zapeklo.

Onako kako bi ovo jelo ja volio napraviti je peka, ali eto, dobro je ispalo i u pećnici. Pod kraj se koristio ventilator, neki gornji grijač i slične opcije koje su meni više-manje strane. Inicijalna zamisao je bila da ovo jelo nazovem musakom, ali ono što sam našao po netu ima dodatak umaka, bijelog ili sa jajima, pa sam odustao, jer nema kalorijskog lufta za tako nešto, Količine osnovnih namirnica nisam htio smanjivati, a bez ulja ne bi išlo, pa neka onda bude složenac iz pećnice, dok jednom ne bude peka, zemljana posuda u krušnoj peći, prava musaka ili već tako nešto romantično ;)

Komentari (15) - #

ponedjeljak, 30.07.2012. - 11:32

* Integralni tost, med i kupine, uz jogurt ... 480 kcal


8 dag integralnog tosta (250 kcal / 10 dag)
4 dag meda (300 kcal / 10 dag)
10 dag kupina (30 kcal / 10 dag)
2 dl jogurta, 2,8 % m.m. (60 kcal / 10 dag)

Kupine dijelom ostavim cijele, a dio ih zgnječim rukom, baš kako pretpostavljam da bi to učinio moj omiljeni kuhar Jamie Oliver ;)

Komentari (22) - #

nedjelja, 29.07.2012. - 07:12

* Lungić, krumpir i tikvice iz pećnice ... 430 kcal


10 dag lungića (140 kcal / 10 dag)
20 dag krumpir (80 kcal / 10 dag)
20 dag tikvica (20 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar

Očistiti, usitniti, pomiješati i sat vremena pećnice i to je to.

Želja mi je da ovo jelo u skorijoj budućnosti bude rađeno pod pekom, iako je i u pećnici ispalo vrlo ukusno ;)

Komentari (3) - #

subota, 28.07.2012. - 08:59

* Banana, tamna čokolada i jogurt ... 490 kcal


10 dag banane (90 kcal / 10 dag)
5 dag tamne čokolade (550 kcal / 10 dag)
2 dl jogurta, 2,8 % m.m. (60 kcal / 10 dag)

Banana je narezana na ploške, te je prelivena jogurtom. Na sve je naribana tamna čokolada.

Lijepo je ovakvim obrokom započeti dan. Da tamna čokolada nije bila gorka, rekao bi da se radilo o slatkom grijehu ;)

Komentari (19) - #

petak, 27.07.2012. - 11:18

* Salata od feta sira, maslina i paradajza ... 460 kcal


10 dag feta sira (250 kcal / 10 dag)
5 dag maslina (140 kcal / 10 dag)
25 dag paradajza (20 kcal / 10 dag
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)

Narezano, pomiješano i začinjeno maslinovim uljem.

Ovo je gotovo standardni gablec, tj. obrok koji često uzmem sa sobom u ured. Mala neobičnost je to što nema dodatnih začina, pa je i sama fotografija malo pustija. Stojeći nekoliko sati zajedno, sir i masline puste dovoljno soli na paradajz, pa u ovoj kombinaciji više dođu do izražaja čisti okusi svih namirnica, a osobito maslinovog ulja koje je sve veća lutrija za nas koji smo dalje od izvora. Ima ih odličnih, prepoznatljivog i osebujnog okusa, ali i onih koja definitivno ne opravdavaju renome. Svako koje ne prođe test odličnosti u ovakvom sirovom obliku kasnije se koristi isključivo za pečenje ;)

Komentari (11) - #

četvrtak, 26.07.2012. - 10:02

* Feta sir, kuhana leća i kisela repa ... 450 kcal


10 dag feta sira (250 kcal / 10 dag)
javascript:%20void(0);10 dag leće (80 kcal / 10 dag)
10 dag kisele repe (30 kcal / 10 dag
0,1 dl bučinog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, kopar, vinski ocat, metvica

Uz malo svježeg kopra, repa narezana na rezance, skuhana je u slanoj vodi. Pod kraj se dodao i vinski ocat. Ostavljeno je da se ohladi, te je ocijeđena. Dodan je narezani feta sir i kuhana leća iz konzerve. Začinjeno je metvicom.

To je onaj preostali dio repe koji je ostao od kombinacije sa kukuruzom od neki dan, pa se zapravo samo izvadila iz teglice i ocijedila, te pomiješala sa ostalim i začinila. Leća je iz konzerve. Metvica bi navodno trebala spriječiti stvaranje osjećaja napuhanosti, obzirom da bi i leća i repa mogli voditi u tom pravcu.

Brz, jednostavan i uravnotežen obrok, sa vrlo povoljnim glikemijskim indeksom, meni baš odgovarajuće ;)

Komentari (9) - #

srijeda, 25.07.2012. - 18:15

* Marinirana skuša, zagorski krumpir i mahune na pari ... 480 kcal


10 dag fileta skuše (170 kcal / 10 dag)
20 dag krumpira (80 kcal / 10 dag)
20 dag mahuna (30 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, peršin, luk, jabučni ocat

Skuša je filetirana, posoljena i ispržena na maslinovom ulju uz malo luka. Dodan je jabučni ocat i voda te je još kratko prokuhano. Marinada je odstajala preko noći. Krumpir i mahune su očišćeni, narezani i kuhani na pari oko 20 minuta. Kada su se dobro ohladili, začinjeni su solju, peršinom, i sa malo maslinovog ulja, te su servirani uz mariniranu skušu.

Možda neobičan kontinentalno morski spoj, ali jabučni ocat nije nimalo kvario morsku ribu, a to da su krumpir i mahune zagorski posljedica je tvrdnje najdraže kumice na placu od koje stalno kupujem, a ona taj sitniji bijeli krumpir zove baš zagorski. To što je na kraju na zagorsko povrće došlo dobro dalmatinsko maslinovo ulje također nije smetalo, dapače.

Inače, filetirana skuša je baš praktična. Istina, ponešto se baci, ali brzo se ispeče, jer je pomalo suha i nešto masnija, i nema problema sa kostima i eventualnom grkošću koja ponekada zna biti prisutna kod cijele ribe. Ova je skuša kupljena pod kategorijom žive. Naravno, nije bila baš živa, ali friška je, još kako, sva je mirisala po svježini, U takvoj prilici ne treba baš gledati na svaku kunu, ako je ikako moguće.

E da, bilo je već sličnih jela, i oduševljenja filetiranjem ribe, kao i navođenja niza nebitnih sitnica, ali eto, teko to biva, glavno da se obrok uklapa u primarnu nutricionističku šablonu, tj. uravnotežene zastupljenosti svih predviđenih grupa i kalorijski kontrolirano, a k tome su namirnice kvalitetne i obrađene na način kojim im se hranjiva vrijednost ne umanjuje više nego je potrebno. To što je još i ukusno, bog bogova, i za ponoviti još koji puta što prije ;)

Komentari (3) - #

utorak, 24.07.2012. - 21:47

Zobene pahuljice, sušena papaja, svježe borovnice i jogurt ... 480 kcal



6 dag zobenih pahuljica (350 kcal / 10 dag)
3 dag sušene papaje (220 kcal / 10 dag)
10 dag svježih borovnica (50 kcal / 10 dag)
2,5 dl jogurta, 2,8 % m.m. (60 kcal / 10 dag)

Prije spavanja su pomiješane pahuljice i jogurt, a voće je dodano u jutro.

Ne bi bila greška da je i sušena papaja odmah dodana pahuljicama i jogurtu, ali znao sam da će ljepše izgledati ako voće samo posipam sa površine, bez da se utopi u bjelinu.

Volim započeti dan uz ovakav obrok ;)

Komentari (7) - #

ponedjeljak, 23.07.2012. - 21:09

* Pureće pljeskavice, integralni tost, paradajz i masline ... 440 kcal


10 dag purećeg mljevenog mesa (140 kcal / 10 dag)
5 dag integralnog tosta (250 kcal / 10 dag)
20 dag paradajza (20 kcal / 10 dag)
3 dag crnih maslina (140 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, šareni papar, peršin, dijon senf

Pureće mljeveno meso je začinjeno solju i šarenim paprom, te su se formirale pljeskavice koje su se ispržile na malo ulja. Meso se izvadilo i na tavici se ugrijao tost. Kod serviranja se na tost stavio paradajz, pa pljeskavica. Paradajz se začinio peršinom uz dodatak par kapi maslinovog ulja, a pljeskavica dijon senfom. Poslužilo se uz crne masline.

Za ručak je bila pašta šuta od prvog dijela paketa faširane puretine. Drugi dio je iskorišten za ovu večeru, koja je zapravo sličnija ručku nego to možda na prvu izgleda. Mljevena puretina je više suha nego standardna svinjetina i junetina, i to se osjeti. Razmišljao sam o musaki sa krumpirom i patlidžanima, ali bilo je zgodno napraviti jednostavnu, brzu i provjereno ukusnu večeru ;)

Komentari (15) - #

nedjelja, 22.07.2012. - 22:27

* Orada, krumpir i mahune iz pećnice ... 470 (630) kcal


20 dag orade (80 kcal / 10 dag)
20 dag krumpira (80 kcal / 10 dag)
20 dag mahuna (30 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, češnjak

Povrće i riba su očišćeni i posoljeni. Dolje su išli krumpir i mahune, a na njih riba. Pečeno je u pećnici na 200 stupnjeva oko 1 sat u poklopljenoj posudi. Na pola se otvorilo, povrće promiješalo, a riba okrenula. Pod kraj se otvorilo, prelilo sa malo maslinovog ulja i zapeklo sa gornje strane. Kod serviranja se dodao sjeckani svježi češnjak.

Krumpir i mahune su ispali odličan prilog, a riba je bila za prste polizati, iako, sve zajedno se moglo i nešto kraće peći, pa bi bilo još sočnije, ali to je već stvar osobnog ukusa.

Ovako obračunato je kalorijski prihvatljivo, ali kako stvari realno stoje riba ima duplo više kalorija nego je to navedeno (u zagradi u naslovu je i ova veća ukupna vrijednost). Naime, radi se o oradi iz uzgoja, a ne o onoj koja je slobodno živjela u moru. Navedene su standardne jedinične kalorije koje se mogu naći u većini kalorijskih tablica, a one se odnose na vrijeme kada umjetno uzgojene ribe nije ni bilo. Znao sam ja to kada sam jeo, ali bilo mi se baš zgodno raditi blesav, iako sam u jednom trenutku krenuo odvajati pola ribe za sljedeći obrok. Po sitosti koja traje već nekoliko sati iza obroka sasvim sam siguran u to o čemu pričam. Vjerujem da je najmanji problem malo zgriješiti sa ribom ;)

Komentari (9) - #

subota, 21.07.2012. - 18:57

* Lignje, crni kruh i paprika ... 420 kcal



20 dag lignji (80 kcal / 10 dag)
5 dag crnog kruha (250 kcal / 10 dag)
20 dag paprike (20 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
   sol, češnjak
Lignje su se očistile, posolile i kratko pržile na maslinovom ulju. Na kraju je dodan začinski češnjak. Servirane su uz crni kruh i svježu papriku.

Lignje su pustile dio svog soka i bilo je lijepog toća. Dugo se veselim lignjama, a sada se više ne sjećam zašto. Jadranske lignje su inače pojam, a ja izgleda nemam pojma o pojmu, tj. ove su vjerojatno bile iz DobreGodine ;)

Komentari (11) - #

petak, 20.07.2012. - 21:27

* Feta sir, kukuruz i kisela repa ... 480 kcal



10 dag feta sira (250 kcal / 10 dag)
10 dag kukuruza (110 kcal / 10 dag)
10 dag kisele repe (30 kcal / 10 dag
0,1 dl bučinog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, kopar, vinski ocat, šareni papar


Uz malo svježeg kopra, repa narezana na rezance,  skuhana je u slanoj vodi. Pod kraj se dodao i vinski ocat. Ostavljeno je da se ohladi, te je ocijeđena. Dodan je narezani feta sir i kuhani kukuruz iz konzerve. Začinjeno je šarenim paprom.

Preostali dio repe se spremio u teglicu koja je dopunjena tekućinom u kojoj se kuhala, te je stavljena u frižider gdje će pričekati neki sljedeći obrok.

Ovo je jednostavno jelo napravljeno od namirnica koje su bile pri ruci. Repa ne oduševljava, ali vjerujem da je zdrava, a i sasvim se uklapa u filozofiju raznolike prehrane. Bućino ulje je dalo dodatni domaći štih ;)

Komentari (10) - #

četvrtak, 19.07.2012. - 22:04

* Kruh, putar, džem, borovnice i mlijeko ... 500 kcal






8 dag kruha



2 dag maslaca



3 dag džema od borovnica



3 dag borovnica



2 dl mlijeka, 0,5 % m.m.



 



Možda neobično, a možda i ne, kako god, vrlo ukusan doručak.



 



Eto, vraćam slatko na mala vrata ;)

Komentari (12) - #

srijeda, 18.07.2012. - 17:43

* Marinirani oslić, krastavci i vrhnje sa kruhom prosenica ... 450 kcal



20 dag mariniranog oslića


20 dag svježih krastavaca


1 dl kiselog vrhnja


5 dag kruha prosenica


sol, češnjak, ružmarin, vinski ocat


 


Oslić je pripremljen neki dan. Za ovaj obrok je samo ocijeđen od marinade i očišćen od kosti. Uz ribu je došlo i nešto ružmarina i vinskog octa koji je riba upila. Krastavci su oprani, naribani i skroz malo posoljeni. Dodano je vrhnje sa češnjakom. Servirano je uz beskvasni miješani kruh od 7 vrsta žitarica (integralno brašno ekoloških žitarica kukuruza, prosa, ječma, raži, pšenice, zobi i pira).


 


Vrijem pripreme ovog obroka je bilo 17 minuta i 33 sekunde.


Oslić je mariniran prije tjedan dana. Od tada stoji u frižideru i čeka svoj red. Krastavci su domaći, nešto manji. Kora nije guljena. Bili su vrlo konkretni i ukusni.


 


Ovo je trebala biti salata, ali kako nisam bio siguran da sam dobro očistio oslića, odustao sam, a i vrhnje se nekako lako izgubilo.


 


Kruh me oduševio. To je najbolji kruh koji sam ikada kupio u dućanu. Prema tvrdnji proizvođača, uz brašno žitarica su dodani samo sol i voda. Radi se o definitivno posebnom kruhu izuzetno tvrde kore koji nikako nije za svačiji ukus, a sigurno nije najbolji izbor za mnoga jela, ali eto, u ponudi je, pa tko voli ;)


 

Komentari (10) - #

utorak, 17.07.2012. - 08:47

* Tjestenina sa paprikom, paradajzom i slanim inčunima ... 430 kcal


3 dag fileta slanih inčuna
5 dag integralne tjestenine
20 dag paprike
20 dag paradajza
0,1 dl maslinovog ulja
sol, origano

Kada je voda proključala posolilo se, te je dodana tjestenina (široki tanki rezanci). Kuhala se 10 minuta. za to vrijeme se očistila i narezala paprika i paradajz, te se pirjalo na maslinovom ulju 15 minuta. Na kraju se dodao origano i fileti slanih inčuna.

Jednostavan, lagan i ukusan obrok. Posebno paše kada dio paradajza pređe iz faze podatne jedrosti u neupitnu zrelost. Pretpostavljam da ne bi pogriješio da sam papriku pirjao malo duže nego paradajz, ali to su već manje važne nijanse. Uz slane inčune, origano je bio sasvim dovoljan da ovom jelu da karakteristično zaigran ljetni okus. Za ovaj obrok mi je trebalo 23 minute i 56 sekundi, otprilike.

Nezgodno je kada na tjestenini ne piše koliko joj je vrijeme pripreme. naravno, može se i probati u tijeku same izrade, ali kada se paralelno radi nešto drugo to i nije osobito praktično. Kako god, ja sam sat navinuo na 10 minuta i ispalo je ipak malo previše. Idući puta će biti maksimalno 8. Inače, volim koristiti integralnu tjesteninu, jer sam povjerovao medijskoj kampanji o tome kako je sve integralno bolje. Pappardelle domaća tjestenina je sasvim slučajno ušla u ovu kombinaciju. Obrok će biti dobar i sa bilo kojom drugom tjesteninom, jer gro okusa ionako dolazi od svih ostalih namirnica ;)

Komentari (16) - #

ponedjeljak, 16.07.2012. - 09:16

* Lungić i proso u umaku od mahuna i maslaca sa koprom ... 490 kcal


10 dag lungića (svinjski file)
5 dag prosa
20 dag mahuna
1,5 dag maslaca
sol, kopar

Proso se ispralo u cjediljki pod mlazom vruće vode. Kuhalo se oko 15 minuta (od kada voda zakipi). Na početku se stavilo 1,5 dl vode i malo soli, a kasnije se dodalo još 1 dl vode. Mahune su se očistile, narezale, oprale i kuhale oko 15 minuta. Lungić se narezao, posolio i pekao u tavici na naglo bez masnoće. Trebalo mu je oko 10 minuta. Kuhane mahune su se ocijedile i izmiksale u blenderu uz dodatak maslaca i kopra.

Zanimljiv obrok. Proso me izgledom i okusom podsjetilo na gris i bilo mi je malo neobično jesti ga u slanoj kombinaciji. Zadovoljan sam, obzirom da sam ga prvi puta radio, ali ne mogu reći da sam oduševljen. Umak od mahuna je bio dobar iako bi mi bilo draže da su mahune bile više zelene pa bi i boja u konačnici bila intenzivnija. Kopar je dao više okusa nego što sam to očekivao i odlično se uklopio u cijeli obrok.

Ono što mi baš i ne odgovara je pogled na kuhinju, a i štoperica je pokazala solidnih 55 minuta i 24 sekunde za vrijeme od ulaska u kuhinju do serviranja.

Ovo je bilo jedno malo vjersko iskustvo, jer eto, vjerujem da je proso zdravo, vjerujem da su mahune bile baš prave domaće i eko uzgojene, a lungić je bio jednostavno božanski (dobiven ispod pulta).

Kako god, proso, kao meni nova namirnica, sasvim će sigurno naći svoje mjesto u mojoj kuhinji i nadalje ;)

Komentari (11) - #

nedjelja, 15.07.2012. - 09:48

* Rižoto: Patišon i ribani tvrdi ovčji sir ... 480 kcal


4 dag ribanog tvrdog ovčjeg sira
5 dag integralne riže
20 dag patišona
0,1 dl maslinovog ulja
sol, bosiljak

Na tavicu se stavilo maslinovo ulje. Narezao se patišon na kockice i stavio pržiti. Posolio se. Par puta se promiješalo. Nakon 10 minuta se dodala integralna riža i malo zapržila. Ulilo se 1,5 dl vode. Prema uputi za rižu, kuhalo se 18 minuta. U međuvremenu se dodalo još 0,5 dl vode. Pod kraj, taman kada je ishlapila sva voda, začinilo se bosiljkom. Kod serviranja se umiješao ribani tvrdi ovčji sir.

Za ovaj obrok je trebalo 35 minuta i 11 sekundi.

Vrlo ukusan obrok, kalorijski uravnotežen, iako pomalo siromašan volumenom. Nije greška uzeti krastavac, paradajz, papriku ili slično sa strane. Solio se samo patišon i bilo je dovoljno. Sam patišon je blagog okusa, ali ga je zato paški ovčji sir značajno upotpunio, a obzirom da je ovdje išla cijela vrećica nije ga falilo ;)

Komentari (11) - #

subota, 14.07.2012. - 09:05

* Varivo: Piletina, krumpir, mahune i vrhnje ... 480 kcal


Sastojci:
- 10 dag pilećih prsa
- 20 dag krumpira
- 20 dag mahuna
- 1 dl vrhnja (plavo, 12 % m.m.)
sol, kim

Priprema:
- Krene se sa ugrijavanjem vode koja se posoli.
- Krumpiru se oguli kora, te se nareže na kockice i stavi u vodu.
- Mahune se očiste, malo usitne i dodaju u posudu u kojoj se kuha.
- Meso se nareže na kockice i doda povrću.

Kuhanje (20 min.):
- Na pola se dio povrća izmiksa u blenderu i vrati na kuhanje čime se dobije gustoća. Pod sam kraj se doda vrhnje, te se varivo začini kimom.

Ispalo je odlično, jednostavno, od dobrih namirnica, izbalansirano i kalorijski prihvatljivo, a od ulaska u kuhinju do serviranja je prošlo 37 minuta i 48 sekundi. Nije atraktivno, ali to je obrok kakav me trenutno zanima ;)

Komentari (13) - #

petak, 13.07.2012. - 08:35

* Pureća prsa na integralnom tostu , paprika i mini paradajz ... 410 kcal


10 dag purećih prsa
5 dag integralnog tosta
10 dag paprike
10 dag mini paradajza
0,1 dl suncokretovog ulja
Sol, šareni papar

Meso se narezalo i posolilo, te se ispeklo na ulju. Paprika se narezala na kolutiće i pržila zajedno sa mesom. Povremeno se okrenulo. Trebalo je desetak minuta da meso dobije lagano rumenu boju. Tada se sve izvadilo, a na tavicu se stavio integralni tost da se malo ugrije. Kod serviranja, na tost je složeno meso koje se začinilo šarenim paprom. Na sve je stavljena paprika uz mini paradajz.

Jednostavno, kalorijski vrlo prihvatljivo i ukusno. Obrok po mojoj mjeri, i kulinarske spretnosti, i onoga što i koliko volim jesti ;)

Komentari (10) - #

četvrtak, 12.07.2012. - 08:48

GREŠKA * Presložena jela sa puno namirnica




* Lagana pileća torta sa laganim tartar umakom ... 500 kcal


Ova je torta napravljena od pilećih prsa, šampinjona, luka, jaja, jogurta, brašna, ulja i sira. U tartar umak je išao jogurt, vrhnje, lagana majoneza, senf, krastavci i češnjak.

Imam popis količina, izračunao sam kalorije, poslušao sam kako je napravljeno i moglo bi to proći, ali sve je ovo presloženo za moje poimanje prihvatljivog svakodnevnog kulinarstva, gdje se uz utrošak truda i vremena pazi još i na kalorije. Eto, puni recept će ići u neku tuđu kuharicu.

Hvala majko, bilo je odlično, i razumijem ja da to, po tvom, nije komplicirano, ni preteško, niti za napraviti, niti za pojesti, ali vraćam se ja na svoje već sutra ;)


Komentari (12) - #

srijeda, 11.07.2012. - 10:19

GREŠKA * Naknadni obračun kalorija




* Tortilja sa piletinom, povrćem i ribanim sirom ... 770 kcal


7 dag tortilje
15 dag filea pilećih prsa
2 dag tvrdog ovčjeg sira
5 dag graška
5 dag kukuruza
5 dag paprike
5 dag koncentrata rajčice
0,5 dl vrhnja
1 dag maslaca
sol, peršin, bosiljak i čili

Meso se nareže na kockice i posoli, te se isprži na maslacu. Uz meso se doda i paprika od svježeg povrća, dok se ono konzervirano doda tek pod kraj da se ugrije, a tada se i začini peršinom, bosiljkom i čilijem. Tortilja se namaže koncentratom rajčice. U smjesu za tortilju se umiješa malo vrhnja i posipa se ribanim sirom. Formira se zamotuljak koji se pričvrsti sa nekoliko čačkalica sa gornje strane. Na kratko se stavi u mikrovalnu pećnicu (prema uputi proizvođača) da tortilja malo otpusti.

Tortilje otvaraju neograničen broj mogućih kombinacija. Jeo sam ih ovih dana i sa grahom, gorgonzolom i ajvarom. Zahvaljujem sinu na trudu, a mogu pohvaliti i njegovo kulinarsko umijeće, tj. neosporni talent, kao i dobru volju. Ovaj je obrok bio izvrstan, ali i zasitan. Sama tortilja (tijesto) ima oko 320 kcal na 10 dag. Problem je ispao u tome što sam kalorije zbrajao naknadno, ali sve mi se čini da je to podsvijest baš tako htjela, barem ovaj puta ;)


Komentari (13) - #

utorak, 10.07.2012. - 08:37

* Tuna, pire od grašaka i pasirana rajčica ... 460 kcal


5 dag tune
20 dag graška
20 dag pasirane rajčice
0,2 dl ulja
peršin

Grašak je bio skuhan dan ranije. Pokušaj da napravim pire nije baš uspio, ali to nije bitno umanjio doživljaj. Spretno sam otvorio konzervu tune, dodao pasiranu rajčicu i puno peršina i to je to, klasičan rezervni obrok ;)

Komentari (20) - #

ponedjeljak, 09.07.2012. - 08:55

* Grašak i zlatne bukovače na maslacu sa ribanim ovčjim sirom ... 510 kcal


4 dag tvrdog ovčjeg sira
20 dag graška
20 dag zlatnih bukovača
2 dag maslaca
mješavina mediteranskih začina

Zlatne bukovače su pirjane na maslacu. Pod kraj je dodan grašak koji je bio skuhan u jednom od prethodnih obroka. Začinilo se mješavinom mediteranskih začina i posipalo ribanim tvrdim ovčjim sirom koji nakon ribanja više nije bio tvrd, dapače, bio je mekan i podatan kao putar, tj. cijelo ovo jelo je ispalo odlično ;)

Komentari (10) - #

nedjelja, 08.07.2012. - 10:14

* Mladi kravlji sir, bob i paradajz na salatu ... 410 kcal


10 dag mladog kravljeg sira
20 dag boba
20 dag paradajza
0,1 dl maslinovog ulja
sol, papar

Hladne salate su dušu dale za ovo vrijeme, a i post ne uzme puno ;)

Komentari (6) - #

subota, 07.07.2012. - 11:46

* Skuša, bob i zlatne bukovače ... 460 kcal


Sastojci:
- 10 dag filea skuše
- 20 dag boba
- 20 dag zlatnih bukovača
- 0,1 dl maslinovog ulja

Začini:
- sol, curry

Priprema:
- Skuši se odreže glava i rep, raspori se po trbuhu i izvadi joj se utroba. Reže se file plošno uz kralježnicu. Opere se i posuši u upijajućem papiru, te se posoli.
- Bob se probere i opere (kupljen je već očišćen).
- Bukovačama se odreže dno stapke kojom su spojene na dnu. Operu se pod mlazom vode.

Kuhanje na pari (20 min):
- Bob se stavi na donju etažu kuhala, a gljive na gornju, te se kuha 20 minuta.

Prženje na tavici (10 min):
- File skuše se zaprži na maslinovom ulju sa obje strane.
- Izvadi se riba i stavi se bob koji se malo posoli i kratko proprži.

Serviranje:
- Gljive se začine curry mješavinom začina.

Filetiranje ribe mi se sve više sviđa. Istina, nešto se i mesa baci, ali vrlo je praktično za pripremu, baš kao i za jesti. Prvo sam pržio onu stranu na kojoj je koža, pa onda onu čisto mesnu. Riba mi se savinula na rubovima kao čamac. Možda sam trebao i kožu malo zarezati da se to ne desi, a time bi vjerojatno poboljšao i samo prženje. Dok su se bob i gljive kuhale bilo je vremena za pripremiti ribu. Gljivama bi vjerojatno bilo dovoljno i manje od 20 minuta, ali u svrhu pojednostavljivanja ostavio sam ih isto kao i bob. U zadnje vrijeme, s istim razlogom, ništa ne promiješam na pola kuhanja, nego ostavim tako kako početno stavim, pa do kraja. Možda koje zrno bude mrvicu sirovije, ali to su jedva osjetne nijanse. Ovako kuhane, gljive su bile skroz lagane, nježne i blagog okusa sa još dosta vode u sebi. Začini su im dobro došli iako bi volio da u završnici ne ostanu ovako suhi, tj. praškasti, ali dobro, obzirom da ih većinom stavljam tek kod serviranja i bez dodatne masnoće to valjda mora biti tako. Bob je išao na tavicu čisto zato da pokupi svaku kap pošteno obračunatog ulja koje je preostalo nakon ribe. I da, bob kao bob, malo je konkretniji i time pravi kontrast prema gljivama i ribi. Što bi se reklo, da se nešto i osjeti pod zub ;)

Komentari (3) - #

petak, 06.07.2012. - 08:56

* Tikvice na maslinovom ulju sa ribanim tvrdim ovčjim sirom ... 430 kcal



Sastojci:
- 4 dag tvrdog ovčjeg sira
- 80 dag tikvica
- 0,1 dl maslinovog ulja

Začini:
- sol, češnjak

Priprema:
- Tikvice se očiste i narežu ribežom na što tanje ploške.
- Nariba se tvrdi ovčji sir.

Pirjanje (40 min):
- Tikvice se posole i pirjaju na maslinovom ulju dok ne ishlapi sva tekućina koju će pustiti. U početku se mogu miješati rjeđe, a prema kraju češće.

Serviranje:
- U vruće tikvice se umiješa češnjak u granulama i posipa se ribani sir.

Neuobičajeno velika količina povrća, ali radi se o tikvicama koje su niskokalorične i puste dosta tekućine koja pirjanjem ishlapi. Maslinovo ulje služi tome da prihvati sirove tikvice, kasnije se ionako pirjaju u vlastitom soku. Mjerio sam količinu na početku i na kraju pirjanja. Sa početnih 80 dag došao sam na 40 dag što uz malo sira i nije previše za jedan obrok. Bilo bi zgodno da su se tikvice kombinirale sa još nečim, ali već su mi više dana stajale u frižideru i bio je red da se što prije naprave. Nakon ukusnog obroka ih više nemam, i to je baš ono što sam htio. Umjesto granula češnjaka mogao se koristiti svježe sjeckani, ali to bi potrošilo još vremena, a za cijelo vrijeme pirjanja tikvica sam paralelno radio nešto drugo i baš mi je bilo praktično koristiti gotovo začin. Ovo se nadovezuje na priču o tome da bi općenito bilo odlično koristiti kvalitetne svježe sezonske namirnice iz eko uzgoja, ali za to bi trebao živjeti neki sasvim drugi život. Ovako nastojim uhvati bar ponešto dobroga uz puno povjerenja u druge koji se nalaze u dugom nizu od uzgoja do konzumacije, uz nastojanje da manje jedem i što više šaram, pa ako mi netko ili nešto već i radi o glavi neka to bude u što podnošljivijoj mjeri ;)

Komentari (0) - #

četvrtak, 05.07.2012. - 08:20

* Mahune i tikvice na maslacu sa ribanim tvrdim ovčjim sirom ... 430 kcal


Sastojci:
- 4 dag tvrdog ovčjeg sira
- 20 dag mahuna
- 20 dag tikvica
- 2 dag maslaca

Začini:
- sol, kim, tucana ljuta paprika

Priprema:
- Mahune se očiste i operu.
- Tikvice se očiste i narežu na ploške.
- Nariba se tvrdi ovčji sir.

Pirjanje na maslacu (15 min):
- Na maslacu se pirjaju mahune i tikvice, uz povremeno miješanje. Posole se na početku pirjanja.

Serviranje:
- Dodaju se sjemenke kima.
- Na još vruće jelo se posipa ribani sir i začini se tucanom ljutom paprikom.

Tikvice i mahune imaju blag okus, te ih aromatični ovčji sir odlično nadopunjava. Sir koristim kao zamjenu za meso i iako nemam ništa bitno protiv njega, ipak mi se sviđa da ga povremeno ili češće izostavim ili nadomjestim nečim drugim. U ove vruće dane meso i riba su vrlo osjetljivi, dok je sir ovoga tipa prilično pouzdan. Mislio sam ostati na kimu od začina, ali malo mi je nedostajalo živosti pa sam dodao i tucanu ljutu papriku, i dobro se uklopila ;)

Komentari (5) - #

srijeda, 04.07.2012. - 10:25

* Marinirani som i grašak ... 460 kcal


Sastojci:
- 10 dag fileta soma (vijetnamski)
- 5 dag luka
- 0,1 dl maslinovog ulja
- 30 dag graška

Začini:
- sol, vinski ocat, ružmarin

Priprema marinade (20 min):
- Nasjecka se luk.
- Riba se posoli.
- Na malo maslinovog ulja se isprže luk i riba.
- Pod kraj se zaprži i ružmarin.
- Doda se voda i viski ocat i još lagano prokuha.
- Kada se ohladi ostavi se u frižideru barem jedan dan.

Priprema priloga (20 min):
- Grašak se kuha na pari 20 minuta.
- Ostavi se da se ohladi.

Serviranje:
- Posoli se grašak.
- Doda se riba sa dijelom marinade.

Ovaj puta je uz marinadu kao prilog išao kuhani grašak. To je stvarna svakodnevna kuhinja. Poneko jelo bude dva dana za redom, a isto tako se desi da neki prilog ili kombinacija nisu možda oni baš najbolji, ali eto, nečega se ima viška pa treba potrošiti, ili zbog jednostavnosti, ili iz već nekog razloga, desi se i ovakvo ne baš gastronomski reprezentativno jelo, ali svakako sasvim prolazno u nutricionističkom smislu ;)

Komentari (3) - #

utorak, 03.07.2012. - 13:40

* Marinirani som, krumpir i mahune ... 450 kcal


Sastojci:
- 10 dag fileta soma (vijetnamski)
- 5 dag luka
- 0,1 dl maslinovog ulja
- 20 dag krumpira
- 20 dag mahuna

Začini:
- sol, vinski ocat, ružmarin

Priprema marinade (20 min):
- Nasjecka se luk.
- Riba se posoli.
- Na malo maslinovog ulja se isprže luk i riba.
- Pod kraj se zaprži i ružmarin.
- Doda se voda i viski ocat i još lagano prokuha.
- Kada se ohladi ostavi se u frižideru barem jedan dan.

Priprema priloga (20 min):
- Krumpir se očisti i nareže na ploške.
- Očiste se i operu mahune.
- Mahune i krumpir se kuhaju na pari 20 minuta. Krumpir u donjoj etaži, mahune u gornjoj.
- Ostavi se da se ohladi.

Serviranje:
- Posole se mahune i krumpir.
- Doda se riba sa dijelom marinade.

Do ne tako davno riblju marinadu smo radili isključivo od plave ribe, najčešće srdela. Nesumnjivo, to je odlično jelo, ali praktičnost je umiješala svoje prste i tako je i vijetnamski som našao mjesta u sve većem broju jela, pa tako i u ovom. Praktično je što ga se ne mora čistiti i što nema kosti. To daje dodatni plus ružmarinu koji je pržen sličan ribljim kostima pa ga je kod druge ribe malo nezgodno jesti. Kao prilog bi odlično išla krumpir salata, ali ona mi ne ide bez ulja, a količina koju želim koristiti je već utrošena u samu marinadu, tako je došlo do ove kombinacije sa mahunama. Sve u svemu, vrlo prihvatljiv i ukusan obrok, dapače ;)

Komentari (0) - #

ponedjeljak, 02.07.2012. - 12:24

* Kruh u jajima i cikla ... 430 kcal


Sastojci:
- 5 dag jaja (1 malo)
- 8 dag staroga kruha
- 20 dag kisele cikle
- 0,1 dl ulja

Začini:
- sol

Priprema:
- Umuti se jaje. Posoli se.
- Kruh se nareže, skroz malo namoči vodom po sredini i uvalja u razmućeno jaje.

Prženje na ulju (5 min):
- Kruh se isprži na malo ulja sa obje strane.

Serviranje:
- Uz kruh se ovaj puta poslužila kisela cikla.

Nekada, još i ne tako davno, često je bilo staroga kruha, a bacanje nije bila prihvatljiva opcija. Ovo mi je vrlo drago jelo koje miriše na djetinjstvo ;)

Komentari (4) - #

nedjelja, 01.07.2012. - 09:41

Arhiva:

05/17  • 04/17  • 03/17  • 02/17  • 01/17  • 12/16  • 11/16  • 10/16  •  9/16 •  8/16  •  7/16  •  6/16  •  5/16  •  4/16  •  3/16  •  2/16  •  1/16  •  12/15 •  11/15 •  10/15 •  9/15 •  8/15 •  7/15 •  6/15 •  5/15 •  4/15 •  3/15 •  2/15 •  1/15 •  12/14 •  11/14 •  10/14 •  9/14 •  8/14 •  7/14 •  6/14 •  5/14 •  4/14 •  3/14 •  2/14 •  1/14 •  12/13 •  11/13 •  10/13 •  9/13 •  8/13 •  7/13 •  6/13 •  5/13 •  4/13 •  3/13 •  2/13 •  1/13 •  12/12 •  11/12 •  10/12 •  9/12 •  8/12 •  7/12 •  6/12 •  5/12 •  4/12 •  3/12 •  2/12 •  1/12 •  12/11

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se