minus40kg ... kalorijski restoran

blog

* Kajgana sa graškom, paradajzom i slanim inćunima ... 470 kcal


Sastojci:
- 10 dag jaja (2 mala)
- 20 dag mladog graška
- 20 dag paradajza
- 2 dag fileta slanih inćuna
- 0,1 dl maslinovog ulja

Začini:
- peršin

Priprema:
- Paradajz se opere, očisti i nareže na kockice.
- Pripreme se ostali sastojci za jelo.

Pirjanje na ulju (15 min):
- Na malo maslinovog ulja se pirja grašak i paradajz oko 10 minuta.
- Prelije se umućenim jajima i pirja još 5 minuta.

Serviranje:
- Začini se peršinom i doda par fileta slanih inćuna.

Odlično jelo pod uvjetom da je grašak baš onaj mladi kojem ne treba puno za pripremu. Čini mi se da već nije onakav kakav je bio na početku sezone, ali nije isključeno da si malo umišljam. Kako sam već spominjao, domaći paradajz još nije onaj pravi za ovakva jela, ali i tu bi mogla vrijediti prethodna natuknica. Bez obzira na osnovanost primjedbi koje se ionako svode na potencijalnost i nijanse, vrlo izbalansirano, jednostavno, brzo i ukusno jelo, a to je baš ono što mi tako treba ovih dana ;)

Komentari (6) - #

subota, 30.06.2012. - 12:55

* Rižoto od lungića (svinjski file) i graška sa šafranom ... 470 kcal


Sastojci:
- 10 dag lungića (svinjski file
- 5 dag integralne riže
- 10 dag graška
- 1 dag maslaca

Začini:
- sol, šafran

Priprema:
- Lungić (svinjski file) se nareže na male (plošne) odreske.

Kuhanje (50 min):
- Integralna riža se kuha u slanoj vodi oko 50 minuta (prema uputi proizvođača).
- Na pola se doda grašak i meso. Po potrebi se dolije voda da sve prekrije, ali ne previše.
- Kada je sve gotovo, odlije se eventualni višak vode, te se umiješa maslac koji se rastopi na toplini samog jela.

Serviranje:
- Još vruće, sve se začini šafranom.

Ova se riža kuha dugo, pa je i priprema za nijansu kompliciranija nego je to uobičajeno. Dobro je pogoditi omjer vode tako da na samom kraju kuhanja potpuno ishlapi. Valja biti oprezan sa solju. Ja sam ovaj puta na žalost malo pretjerao što je značajno umanjilo posebnost šafrana koja se pretežito svela na boju, što je svakako šteta za tako profinjen i skup začin. Vjerojatno ću ga idući puta staviti već u samu vodu prilikom kuhanja, a ne tek na samom kraju, a soliti možda neću uopće, osim eventualno naknadno, tj. kod serviranja. Zgodno je kako je hlađenjem jela i žuta boja bivala sve intenzivnija. U samoj vrećici (bila je jedna u drugoj) ga je iznimno malo i potrošio sam cijeli (12 g) na ovaj jedan jedini obrok, čime on ulazi u kategoriju skupljih. Svakako zanimljivo i ukusno iskustvo koje ću u već nekoj varijanti rado ponoviti ;)

Komentari (5) - #

petak, 29.06.2012. - 08:56

* Tolstolobik, kus-kus i paradajz ... 450 kcal


Sastojci:
- 10 dag tolstolobika
- 5 dag kus-kusa (cous-cous)
- 20 dag paradajza
- 0,1 dl maslinovog ulja

Začini:
- sol, peršin i bosiljak

Priprema:
- Odrezak tolstolobika se očisti od ljuske, posoli i ostavi tako dok se priprema kus-kus. Prije prženja se osuši upijajućim papirom.
- Kada slana voda zakipi, kus-kus se kuha 5 minuta. Nakon što je kuhan, ako ostane vode, ocijedi se.
- Paradajz se opere, obriše i nareže na kockice.

Prženje na tavici (25 min):
- Tolstolobik se prži na malo ulja oko 15 minuta. Nakon toga se makne sa tavice.
- Doda se narezani paradajz i pirja se na srednjoj vatri 5 minuta.
- Doda se skuhani kus-kus i pirjanje se nastavi još 5 minuta.

Serviranje:
- Kus-kus i paradajz se začine peršinom i bosiljkom.

Tolstolobik je najsličniji šaranu, sa možda nešto blažim okusom. Dobar odrezak od sredine ribe nema previše kostiju. Ljuska mu je dosta čvrsto vezana za kožu. U ovom se jelu radio cijeli odrezak tolstolobika koji je imao oko 20 dag, ali pola je ostalo za jedan od sljedećih obroka. Stavio sam ga u čašu, prelio sokom cijelog limuna i stavio u frižider na čekanje. Meni kus-kus sam po sebi nije osobito poseban, ali kako volim šarati i on je došao na red. U ovo vrijeme paradajz još nije zreo i sočan kakav će biti u završnom dijelu sezone, pa i nije najbolji za pirjanje, ali eto, ovaj kus-kus je dobro upotpunio i to ne samo bojom. Malo ulja je problem u pripremi, ali kada se kalorije zbrajaju, a ne želi se sve baš kuhati, mora se malo i posmuditi ;)

Komentari (0) - #

četvrtak, 28.06.2012. - 00:33

* Lungić (svinjski file), patišon i ajvar ... 430 kcal


Sastojci:
- 10 dag lungića (svinjski file)
- 20 dag ajvara
- 20 dag patišona
- 0,1 dl maslinovog ulja

Začini:
- sol, papar

Priprema:
- Lungić (svinjski file) se nareže na ploške.
- Patišon se očisti i nareže na nešto tanje ploške.

Prženje na tavici (10 min):
- Lungić i patišon se isprže na srednje jakoj vatri, sa obje strane, na malo maslinovog ulja.

Serviranje:
- Lungić se začini svježe mljevenim paprom.
- Patišoni se posole.
- Doda se ajvar.

Razmišljao sam da stavim manje ajvara i uzmem šnitu kruha, ali ispalo je dobro baš ovako. Patišon je bio mladi, lijepo se ispekao i odlično je svojim pomalo neutralnim okusom upotpunio ovaj obrok. Sviđa mi se ne miješati previše začine i pomalo izostavljati sol gdje je to već moguće. Tako je meso prošlo samo sa paprom i ništa mu nije falilo za moj ukus. Za ovaj obrok je potrebno uistinu malo vremena, i to mi sve češće baš jako paše ;)

Komentari (0) - #

utorak, 26.06.2012. - 19:51

* Dimljena pureća prsa, mahune i vrhnje na salatu ... 500 kcal


Sastojci:
- 10 dag dimljenih purećih prsa
- 30 dag mahuna
- 2 dl vrhnja (plavo, 12% m.m.)

Začini:
- češnjak, mljevena slatka crvena paprika

Priprema:
- Svježe mahune se kuhaju na pari oko 20 minuta i ostave se da se potpuno ohlade.
- Dimljena pureća prsa se očiste od kožice i narežu na kockice.
- Sve se pomiješa sa vrhnjem, te začini češnjakom i mljevenom slatkom crvenom paprikom.

Mahune su zapravo ostale od prošlog jela tako da ih nije trebalo posebno pripremati, pa je ovaj obrok pripremljen uistinu brzo. Moglo bi se činiti da je malo previše vrhnja, i lako bi se sa time složio, ali ipak, baš se nekako dobro uklopilo u smislu saftnosti, a i kalorije su ušle u željene okvire. Namjerno sam izbjegao sol i papar, čisto da ovaj obrok ima neki svoj specifičan okus, i imao je, i sve u svemu bio je odličan ;)

Komentari (0) - #

ponedjeljak, 25.06.2012. - 19:30

* Pureći medaljoni, tikvice i mahune na maslacu ... 450 kcal


Sastojci:
- 15 dag purećih medaljona
- 20 dag tikvica
- 20 dag mahuna
- 2 dag maslaca

Začini:
- sol

Priprema:
- Tikvice se očiste i narežu na skroz tanke ploške, te se posole.
- Mahune se kuhaju na pari oko 20 minuta.
- Tikvice se ocijede od viška tekućine. Mogu se i dodatno stisnuti.

Prženje na tavici (10 min):
- Na vrućoj tavici se rastopi maslac i stave pureći medaljoni. Nakon 2 minute se okrenu.
- Na meso se dodaju tikvice i prži se idućih 5 minuta.
- Dodaju se mahune i sve zajedno se prži još par minuta.

Mahune su kuhane na pari što djeluje kao dupla priprema u ovom obroku, ali nije, jer se radila veća količina tako da je dio ostao sa idući obrok gdje će ići u hladni salatu. Obzirom da su skroz tanko rezane, tikvice su praktično nestale, ali ostao je okus koji se uvukao u cijelo jelo. Tikvice su bile malo jače posoljene tako da nije trebalo dodatno začiniti mahune i meso. Sa maslacem treba biti oprezan jer on nije tako otporan na temperaturu kao ulje, pa ga treba koristiti za kraća prženja i na umjereno jakoj vatri.

Vrlo ukusan, lagan i jednostavan obrok sa lijepo izbalansiranim namirnicama ;)

Komentari (0) - #

nedjelja, 24.06.2012. - 14:39

* Pureća srca i meksičko povrće ... 430 kcal


Sastojci:
- 10 dag purećih srca
- 30 dag meksičkog povrća (grašak, kukuruz, paprika)
- 0,1 dl ulja

Začini:
- sol, papar, čili

Priprema:
- Srca se narežu na ploške.
- Otvori se konzerva meksičkog povrća i ocijedi od tekućine.

Prženje na tavici (20 min):
- Srca se prže na laganoj vatri uz povremeno okretanje.

Serviranje:
- Srca se začine solju, paprom i čilijem.
- Povrće se servira uz srca bez dodatnih začina.

Dobro ispeći srca i dozirati začine prema vlastitom ukusu, jedino je na što treba obratiti pažnju kod ovakvih obroka. Povrće bi moglo biti svježe, a srca se sigurno mogu napraviti i na bolji način, ali ovaj se obrok odlično uklopio u filozofiju raznolikosti i jednostavnosti ;)

Komentari (0) - #

subota, 23.06.2012. - 08:15

* Integralni tost, pureća prsa, grejp i kefir ... 400 kcal


Sastojci:
- 5 dag dimljenih purećih prsa
- 5 dag integralnog tosta
- 20 dag grejpa
- 2 dl kefira

Doručak koji ide prema dijabetičkoj dijeti KBD 1300 kcal. Odstupanje je kefir umjesto jogurta sa smanjenim masnoćama, a ni tost nije u potpunosti sa ponuđenog popisa. Nadam se da će se nastaviti tendencija vraćanja na strogu dijetu kojom sam skinuo gro od navedenih 29 kg ;)





P.S. Fotografije cijelog obroka, sa grejpom i kefirom, nekako nisu dobro ispale, ali razmisliti ću kako to riješiti kada ću sljedeći puta objavljivati nešto slično.


Komentari (0) - #

petak, 22.06.2012. - 07:47

* Salata od puretine, krastavaca i vrhnja ... 430 kcal


Sastojci:
- 10 dag dimljenih purećih prsa
- 20 dag krastavaca
- 2 dl vrhnja

Začini:
- sol, kopar

Priprema:
- Dimljenim purećim prsima se odstrani kožica, te se nareže na kockice.
- Svježi krastavci se očiste, narežu na rezance i posole. Nakon što malo odstoje baci se voda koja izađe, a mogu se i dodatno stisnuti.
- Kopar se očisti od peteljke i usitni.
- Pomiješaju se svi sastojci sa vrhnjem.

Osvježavajući, jednostavan i brz obrok bez kuhanja, pravi ljetni ;)

Komentari (0) - #

srijeda, 20.06.2012. - 23:07

* Pureća prsa, grašak i koraba na pari ... 450 kcal


Sastojci:
- 10 dag fileta purećih prsa
- 20 dag graška
- 20 dag korabe
- 0,1 dl lanenog ulja

Začini:
- Sol, curry, peršin

Priprema:
- Pureći file se nareže na odreske debljine 1 cm i posoli sa obje strane.
- Koraba se očisti i nareže na tanke ploške.
- Peršin se očisti od peteljke i usitni.

Kuhanje na pari (20 min):
- Na donju etažu se stavi meso, a na gornju grašak i na njega koraba.
- Kuha se 10 minuta, pa se okrene meso, a povrće promiješa.
- Kuha se još 10 minuta.

Serviranje:
- Povrće se začini peršinom i lanenim uljem.
- Meso se začini svježe mljevenom mješavinom curry začina.

Obilan, ali kontroliran i lagan obrok ;)

Komentari (0) - #

utorak, 19.06.2012. - 23:09

* Skuša, kruh i paradajz ... 480 kcal


10 dag fileta skuše
7 dag bučinog kruha
20 dag paradajza
0,1 dl maslinovog ulja
sol, peršin, masline, ružmarin

Skuša je filetirana, posoljena i pržena 5 minuta na malo maslinovog ulja. Pod kraj je dodan ružmarin. Riba je servirana uz kruh, paradajz i peršin.

Ovo je bila prvoklasna poslastica za moj ukus ;)



P.S. I dalje uživam u prirodi.








Komentari (4) - #

ponedjeljak, 18.06.2012. - 23:48

* Skuša i mahune na pari ... 460 kcal


15 dag skuše
30 dag mahuna
20 dag paradajza
0,1 dl maslinovog ulja
sol, peršin, limun

Skuša i mahune su očišćene i kuhane na pari 20 minuta. Riba se posolila prije kuhanja. Mahune su se kuhale u gornjoj etaži. Na pola sam ih promiješao. Htio sam okrenuti i ribu, ali nekako mi je djelovalo da bi se raspala. Ionako gotovo da i nije stala u posudu za kuhanje, Skroz se zakrivila sa glavom i repom prema gore. Kod serviranja je skuša natopljena limunovim sokom, a mahune su prelivene sa malo maslinovog ulja. Sa strane je dodan paradajz uz peršin.

Mahune su ispale odlično, lagano prema hrskavosti, a opet skroz kuhane. Riba je izgleda bila dovoljno kuhana i nakon 10 minuta. U posudi je bilo oko koje je ispalo što potvrđuje tu pretpostavku, ali nisam htio petljati. Ono što je bilo dodatno dobro je svježina ribe. Kada sam je mirisao podsjetila me na ribu koju sam nekada sam znao uloviti na moru. Ako se na ribarnici nisu zabunili, proteklo je oko 10 sati od kada je riba izašla iz mora do mog uživanja u njenom bogatom okusu. Naravno, kuhana riba je poseban doživljaj. Svojevremeno sam jeo i sirovu, ali ipak mi je bolja kuhana, a o pečenoj da i ne govorim, iako ću vjerojatno već sutra govoriti. Limun sam gnječio kao jedan od mojih omiljenih kuharskih uzora. Uz zanimljiv okus i ruke se sasvim dobro operu, a ostane i ugodan miris. Paradajz je bio čisti višak, ali eto, baš sam ga htio probati. Srećom, i on je bio odličan.

Nakon cijelog tjedna kuhanja na pari, malo sam se i zasitio, pa slijedi barem kombiniranje, ako ne i mali odmor ;)



P.S. I danas sam se prošetao, duboko disao i uživao u ljepoti prirode i miru.


Komentari (7) - #

nedjelja, 17.06.2012. - 23:45

* Pileća prsa i koraba na pari ... 450 kcal


20 dag pilećih prsa
40 dag korabe
0,1 dl lanenog ulja
sol, kopar

Kuhano na pari 20 minuta. Na donjoj etaži je bila posoljena piletina, a na gornjoj korijen očišćene korabe narezan na ploške i listovi iznad. Na pola se okrenulo meso i promiješalo povrće. Par minuta prije kraja kuhanja, po piletini je posipan svježi kopar. Kod serviranja je sve malo poliveno lanenim uljem.

Dobro je ovo, posebno to što djeluje zdravo i lako za metabolizam. Piletina se možda mogla i manje kuhati. Korijen korabe je bio taman, dok je list ispao malo žilav, a stapke lišća sam na kraju bacio, jer su ovako kuhane bile nejestive, a nije mi se zbog njih dalo dodatno kuhati, a i onda je pitanje da li bi dostatno omekšalo. Laneno ulje je malo podmazalo, ali ukusu nije osobito doprinijelo za razliku od kopra koji se izvrsno uklopio. Iako korabu u početku nisam solio, na kraju sam ipak morao. Koraba je bila blagog okusa, lagano vodenkasta i sveukupno je količinski svega bilo previše. U planu je bio i grašak. U tom bi slučaju išlo manje korabe i piletine, ali ispalo je ovako.

Još jedan obrok koji odiše dijetalno ;)



P.S. Danas sam napokon otišao u Maksimiru i lijepo se našetao.


Komentari (6) - #

subota, 16.06.2012. - 23:14

* Svinjski but i mrkva na pari ... 460 kcal


15 dag svinjskog buta
40 dag mrkve
0,1 dl lanenog ulja
sol, peršin, hren

Kuhano je na pari.

Meso je nasoljeno, a mrkva očišćena i grubo narezana. Prvo se na donjoj etaži 20 minuta kuhalo meso. Onda se okrenulo, a na gornju etažu se stavila mrkva. Nakon 15 minuta se promiješala mrkva i dodao se peršin. Kuhalo se još 5 minuta. Kod serviranja se dodalo laneno ulje na mrkvu i hren na meso.

Još jedan obrok kojeg sam silom prilika odradio sam. Mislim da se vidi "stručno" narezana mrkva i ovlaš natrgan peršin, a nije slučajno da sam i sa mrkvom fulao. Bila je nedovoljno kuhana. Za provjeru sam ostavio dio i kuhao ga još 20 minuta dok sam jeo prvi dio. Taj dokuhani dio je bio puno bolji, mada možda ipak malo suviše kuhan, ali dobro, to su sada već nijanse.

Napokon sam probao i laneno ulje. Nije me se osobito dojmilo, ali nikako nije ni loše. Bila je velika razlika jesti mrkvu sa uljem, od one dokuhane bez ulja. Samo ulje ima blag okus i nisam osjetio neku osobitost kao što je to kod bučinog ili maslinovog.

Što reći o svinjetini kuhanoj na pari. Nije to baš ono zbog čega bi čovjek zavolio meso, ali bilo je svježe, dostatno podatno i ukusno, iako ni blizu onako fino kao pečeno, pohano i slično. Ono što se izvrsno uklopilo je hren.

Ovaj obrok nije bio baš dobro izbalansiran, i bilo je grešaka kod pripreme, ali sasvim dobro kalorijski prolazi. Obzirom da mi je to trenutno najvažnije, ja zadovoljan, dapače ;)





Gablece više ne objavljujem, jer se najvećim dijelom svode na salatu sa bar jednom namirnicom od obroka prethodnog dana, pa čisto da ne ponavljam. Danas je uz bob bio paradajz i masline.

Komentari (5) - #

petak, 15.06.2012. - 22:31

* Pureća prsa, bob i repa na pari ... 490 kcal


15 dag purećih prsa
20 dag boba
20 dag kisele repe
0,1 dl bučinog ulja
grašak, mrkva
sol, kim u zrnu

Kuhano na pari 30 minuta. Na donjoj etaži se kuhalo meso i repa, a na gornjoj bob. Na pola se promiješalo. Kod serviranja je sve začinjeno bučinim uljem i kimom u zrnu.

Korištena je puretina koja je kupljena usitnjena na kockice i pomiješana sa malo mrkve i graška. Meso sam zbio na sredini donje etaže i malo mi se međusobno polijepilo. Repa je domaća. Blago je ukiseljena. Bob je također domaći proizvod sa tržnice. Kod čišćenja je bilo oko 70 % otpada, jer su bobove mahune bile malo punije nego prijašnjih par puta. Ponovno sam pokušao izbjeći sol, ali ipak sam je na kraju morao malo staviti.

Ovaj je obrok bio odličan, a i kim je bio vrlo ugodno iznenađenje ;)

Komentari (8) - #

četvrtak, 14.06.2012. - 22:52

* Losos i tikvice na pari ... 450 kcal


15 dag odreska lososa
30 dag tikvica
0,1 dl maslinovog ulja
sol, origano, limunov sok, češnjak

Kuhano je na pari 30 minuta. Na pola je okrenuta riba koja je bila na donjoj etaži, a tikvice su promiješane na gornjoj. Riba se posolila prije kuhanja, tikvice nakon. Maslinovo ulje i češnjak su dodani na tikvice. Losos je začinjen origanom, a kasnije i sa malo limunovog soka.

Pokušaj da se integralni makaroni skuhaju na pari nije uspio. Bili su na donjoj etaži sa ribom. Onaj dio tjestenine koji je uhvatio malo vode po rubovima se skuhao, većina je ostala drvenasto sirova.

Sam obrok je ponovno ispao pravi dijetni. Losos mi je neusporedivo bolji kada se peče. Ovako kuhan je nekako teži, posebno oni masniji dijelovi, zbog toga sam ostavio kožu, a naknadno dodao i limunov sok ne bi li ga nekako ublažio. Tikvice su ispale grke i vodene, ali onaj dio na koji je došlo ulje je bio sasvim u redu. To je onaj dio koji sam samljeo blenderom čisto za probu, jer to je trebao biti umak za tijesto koje je izostalo.

Pojedeno polako i bez želje za još. Sve u svemu, baš ono što mi trenutno treba ;)

Komentari (9) - #

srijeda, 13.06.2012. - 23:38

* Pileća prsa, krumpir i cvjetača ... 470 kcal


10 dag pilećih prsa
20 dag krumpira
20 dag cvjetače
2 dag maslaca
sol, peršin, svježa paprika

* Kuhano je na pari 40 minuta.

Prvih 20 minuta je na donjoj etaži bio krumpir i meso, a cvjetača gore. Onda se povrće promiješalo, a meso prebacilo gore na cvjetaču. Ovaj manevar sa mesom je čisto zbog dramatike. Zapravo, meso je pustilo onu bjelančevinastu sluz pa sam ga zato prebacio gore. Od svega je najviše mirisala paprika koja je bila već složena u kupljenom ražnjiću. Taj ražnjić se na fotografiji baš i ne vidi, jer obzirom da je kuhan, boja mu je bijela kao i cvjetače, a ni krumpir nije daleko. Probao sam bez soli, ali ipak sam na kraju stavio. Peršin nisam štedio. Dao je živost, i u boji, i okusu. Kod serviranja, maslac se brzo rastopio na još vrućem mesu i povrću i dala im završni sjaj.

Sve u svemu, ovo je ispalo odlično, čak i bolje nego što sam očekivao.

Mali je plus što sam ovaj obrok dočekao gladan, a upravo je to osjećaj koji mi je dugo zadnjeg vremena nedostajao. Sada znam da će ovo biti dobro. I sutra kuhamo na pari ;)

Komentari (9) - #

utorak, 12.06.2012. - 23:34

* Morski pas, grašak i mrkva ... 450 kcal


20 dag odrezaka morskog psa
20 dag graška
20 dag mrkve
0,1 dl maslinovog ulja
sol, curry

Riba, grašak i mrkva su kuhani na pari oko 40 minuta. Riba se prije kuhanja nasolila, a poslije je na nju stavljeno malo maslinovog ulja i curry.

U prvih 20 minuta kuhanja riba je bila u donjoj posudi, a povrće u gornjoj. Krenulo je vlažiti ispod kuhala. Mislio sam da je nešto otkazalo. Ispostavilo se da je riba pustila dodatnu vodu koja je prešla predviđeni maksimum, te se počela prelijevati. Odlio sam dio tekućine, a ribu okrenuo i stavio na povrće koje sam prethodno promiješao. Sljedećih 20 minuta se sve kuhalo u toj jednoj posudi.

Što reći. Dobro su se osjetili pojedini okusi, jedino je maslinovo ulje negdje nestalo. Bio je i pokoji komadić mrkve koji je ostao siroviji. Vjerojatno se radi ili o deblje odrezanom ili zavučenom uz rub gdje nije direktni dodir sa parom. Kako god, ovo se može nazvati dijetnim obrokom iako je kalorijski sličan mnogim drugima koje sam prezentirao na ovim stranicama.

Kuhanje na pari definitivno nije način pripreme koji me na prvu oduševio u gastronomskom smislu, dapače, pomalo je pusto i ne može se usporediti sa prženjem, pirjanjem ili pečenjem, ali vjerujem da ću se vremenom navići, a možda otkriti i neku finesu. Dobrobit ovako kontroliranih obroka bi trebala biti neupitna, a gotovo da i ne može biti jednostavnije za pripremu. Idem dalje u istom pravcu ;)

Komentari (9) - #

ponedjeljak, 11.06.2012. - 23:24

* Piletina i grašak na pari ... 490 kcal


10 dag tamne piletine bez kožice
20 dag graška
0,2 dl bučinog ulja
sol, aceto balsamico, češnjak, kiseli feferoni

Piletina je ostala od jučerašnje večere. Bila je pečena u pećnici. Maknuta joj je kožica i kosti, te je usitnjena. Grašak se kuhao na pari 30 minuta. Ohlađen je pomiješan sa piletinom i kiselim ljutim feferonima, te je začinjeno sa sjeckanim češnjakom, bučinim uljem i aceto balsamicom

Ovaj eksperiment nije uspio u cijelosti. Za grašak sam našao podatak da se na pari kuha nekoliko minuta, ali za ovaj što smo imali to nije bilo dovoljno. Nešto veći problem je ispao što grašak i kiselo nisu išli dobro zajedno. Zato ni ovaj obrok neće ići u web kuharicu čija je priprema krenula. Ali nema veze, kalorijski je bilo u redu, a riješio sam ostatak piletine i feferone koji mi već dugo stoje.

Ne sjećam se točno zašto smo prestali koristiti kuhalo na paru, ali definitivno se vraća na velika vrata u našu kuhinju, a samim time i na ove stranice. Oni koji traže pravu dijetu mogli bi doći na svoje, jer kuhanje na pari pruža savršenu mogućnost za potpunu kontrolu obroka ;)

Komentari (10) - #

nedjelja, 10.06.2012. - 23:27

* Brudet od ugora



Ugor pripremljen u ovom jelu je imao pola kile i bio je dugačak oko 70 cm. Kod čišćenja se osjetio nešto intenzivniji miris, a u utrobi su pronađene cijele kozice. Čišćenje je jednostavno, ali ipak je za svaki slučaj obavljeno u rukavicama. Ugor ima otrovnu krv, ali prženjem ili kuhanjem se u potpunosti neutralizira.

Rađeno je po receptu iz jedne stare kuharice. Uglavnom, riba se prži na maslinovom ulju, poslije dođu luk, pa paradajz, a tu negdje i razni začini, uključujući i vinski ocat. Količine nisu mjerkane i zato nema točnih sastojaka i broja kalorija.

Dijelovi ugora koji su imali samo srednju kost, a to su oni prema glavi, bili su vrlo podatni za jelo, dok se sa onima prema repu trebalo malo pomučiti zbog puno sitnih i oštrih kosti.

Moram priznati da je ovo bilo sasvim osobito gastronomsko iskustvo, i usudio bi se reći da je namijenjeno istinskim sladokuscima, naravno, onima koji vole riblje specijalitete, ili je štos u tome da je pripremljeno sa puno pažnje i ljubavi. Kako god, iskreni komplimenti kuharici ;)

Komentari (11) - #

subota, 09.06.2012. - 16:54

* Umak: Pileća prsa, njoki i šampinjoni ... 480 kcal


10 dag pilećih prsa
20 dag šampinjona
10 dag njoka
0,5 dl vrhnja
1 dag maslaca
sol, papar, češnjak

Ako je netko pomislio da je ovaj obrok već bio objavljen na ovim stranicama, nije pogriješio. Ovo se sve nešto pržilo, pirjalo, krčkalo i tako to. Ispalo je super ;)



I jučerašnji doručak mi je tako pasao da sam ga danas ponovio. Obzirom da volim boje, od nijedne, tj. crne, pa do svih u jednoj, eto, red je došao na bijeli tanjur.





Međuobrok je bio markantni ananas. Bar pola ga otpadne kod čišćenja i to ga čini pomalo skupim, ali uz izvrstan okus obožavam kada kuća egzotično zamiriši.



Kada smo kod mirisa, kupio sam mirisnu svijeću sa mirisom čokolade. Neobično za čovjeka koji dugo vremena nije jeo slatko. Po svemu što znam, ne treba pretjerivati sa obuzdavanjem, tj. usmjeravajući naglasak je više na umjerenosti i raznolikosti. Hoću reći, izgleda da će se i čokolada uskoro naći na mom jelovniku. Već sam nabavio neku grku visokopostotnu. Vjerojatno će ići naribana uz bananu.





Opet sam naišao na konstataciju da je brojanje kalorije mučenje osuđeno na neuspjeh u konačnici. Obzirom da sam inatljiv, ta mi je misao ugodno motivirajuća. Bio sam u knjižnici i posudio Montignac za Hrvate, Zagrebački stol i Jamiejevu kuhinju. Znam sve potrebno o dijetama, ali zanimaju me jelovnici i tradicija, a Oliver mi je, uz nenadmašnu Anu, kulinarski ljubimac. Volim njegovo nonšalantno, ali i odmjereno nabacivanje hranom, bez previše petljanja i sa puno ljubavi. Nisam čovjek od prakse, ali od njega sam naučio stručno napraviti solidan nered u kuhinji :)))



Inače, knjiga je malo teža, točnije kila i četvrt.



P.S. Posjeta je odlična i to mi je baš drago. Pozdrav svim čitateljima koji navrate, i onima koji komentiraju, i puno brojnijoj tihoj većini koja dolazi isključivo zbog samog sadržaja. Nadam se da vas ni nadalje neću razočarati, dapače, čak planiram malo pomaknuti fokus prema centru teme, kako sam to i zamislio od početka, uz puno bolju organiziranost nego je to trenutno. Kada sam otvorio ovaj blog imao sam sasvim konkretnu ideju. Kao motivacijsku i logističku podršku samom mršavljenju, trebalo je kompletirati kalorijske tablice, kreirati bazičnu kuharicu sa jednostavnim, provjerenim i usklađenim obrocima, te sve to uobličiti u neku praktičnu web formu. Po malo, vremenom i inercijom, udaljio sam se od onoga što sam inicijalno zamislio. Čak sam imao i neke druge sasvim zanimljive ideje koje bi nadogradile i zaokružile cijelu tematiku mršavljenja, održavanja dobre linije, ali i što zdravijeg života općenito. Što me odvelo na stranputicu? Taština i komocija, da ne kažem indolentnost i lijenost kojoj je rutina zadovoljenja ega sasvim prihvatljiva. Prvi dobar korak svake promjene je svjesnost trenutne pozicije, i ovo je taj, sljedeći slijedi ;)

Komentari (3) - #

petak, 08.06.2012. - 22:28

* Slatko: Tost, med i ribizli ... 500 kcal


10 dag integralnog tosta
5 dag bagremovog meda
20 dag crvenih ribizla

Eto, uvodim malu dopunu doručka. Naravno, ovo nije samo slatko, ali eto, neka se grupa zove baš tako. Ovo je možda prevelika količina ribizla, ali imam ih dosta i nije mi smetalo što ih je dobar dio bježao sa tosta ;)





Gotovo tijesto za pizzu nije prošlo test prihvatljivosti pa neću u detalje, samo ću reći da to što je bilo fino nije posljedica tijesta koje je više ličilo na tortilje. I cijena im je bila slična, a ni okus nije bitno odskakao od tortilja. Nije to loše kao takvo, ali definitivno nije ni prava pizza. Obzirom da je ovo bio malo jači obrok, za večeru je išla juha od piletine, graška i mrkve.

Komentari (7) - #

četvrtak, 07.06.2012. - 23:32

* Wok: Aljaška kolja i blitva sa krumpirom ... 480 kcal


10 dag fileta kolje
20 dag krumpira
30 dag blitve
0,2 maslinovog ulja
sol, papar, peršin, češnjak

Aljaška kolja je odleđena i dodatno ocijeđena. Blitva je oprana i usitnjena. U woku su se prvo pirjali riba, pa onda blitva. Začinjeno je solju, paprom i češnjakom. Krumpir je skuhan u slanoj vodi i poslužen uz peršin.

Slušao sam o izuzetnoj vlažnosti smrznute aljaške kolje. Mislio sam da se u toj priči malo pretjeruje, ali pokazalo se da je baš tako, tj. od pola kile kupljenih, dobili samo 20 dag fileta, nakon odleđivanja i dodatnog ručnog ocjeđivanja. Ovom se činjenicom i cijena značajno povisuje i moralo bi biti solidno dobro da bi se opravdala, međutim, iako kalorijski vrlo prihvatljiva, i ugodna blaga okusa, mene ova riba nije nešto posebno oduševila. Blitva je ispala odlično. Bila je tipično grka, baš onako kako volim.



Jučer je bila slična kombinacija, samo sa parmezanom umjesto krumpira. Današnje je bolje, jer parmezan kojeg volim, a išao je na blitvu, ispao je čisti višak. Kako god, kolja barem neko vrijeme neće dobiti sljedeću šansu sa moje strane.





Trešnje su smazane. U zadnjem međuobroku su bile u kombinaciji sa crvenim ribizlima. Paše mi kombinacija slatkog i kiselog.





Volim prošetati pod pauzom. Ponekada imam zanimljivo društvo, kao što je to bilo i danas ;)

Komentari (7) - #

srijeda, 06.06.2012. - 23:00

* Salata: Mladi posni sir, masline i rajčica ... 470 kcal


20 dag mladog posnog sira
10 dag maslina
20 dag rajčice
0,1 dl maslinovog ulja
sol, papar, peršin

To je bio gablec u uredu pa nema češnjaka, a baš bi išao ;)



Trešnje su bile za oba međuobroka.





Grad Zagreb je još uvijek daleko od nekog prenaseljenog europskog grada.
Nađe se lijepih oaza zelenila,



i cvijeća negdje usput,



ali bome ni stakla ne nedostaje :)))





Mali osvrt na kulinarske igre na blogu. Jednostavno, na blogu sam više nego mi je to prihvatljivo i to je glavni razlog zašto ne sudjelujem u njima. U tom si smislu ne želim stvarati nikakvu obvezu i tu ću temu i nadalje zaobilaziti. Drago mi je da u njima sudjeluju ljudi kojima to odgovara i to je to ;)

Komentari (9) - #

utorak, 05.06.2012. - 22:57

* Crni rižoto sa repovima kozica ... 470 kcal


10 dag repova kozica
5 dag integralne riže
5 dag luka
1 dag parmezana
0,15 dl maslinovog ulja
sol, papar, češnjak, peršin, crnilo od sipe

Brodarica kod Šibenika i Zlatna ribica su mi ostali u izvrsnom sjećanju. Uz sve što je bilo odlično, crni rižoto je bio nešto uistinu posebno ukusno. Naravno, i tu je bilo dobro društvo, baš isto ono iz prošlog posta. E sad, gdje nastaje problem. Pa eto, kada sam pokušaš složiti nešto što je teško dostići, kamoli nadmašiti. Obzirom da su tamo, uz prvoklasne namirnice, posao odradili vrhunski profesionalci, nije čudo da im amateri početnici nisu mogli parirati ni u snu. Neću pričati što sve nije bilo ni slično, ali u svakom slučaju, nije to to, osim, da je bilo crno, bilo je, o još kako ;)

Komentari (5) - #

ponedjeljak, 04.06.2012. - 22:19

* Palačinke sa sladoledom u umaku od šumskog voća



Nije bitno koliko imaju kalorija, jer eto, jednom se živi!
Ne manje bitno je i to da ih nisam ja jeo ;)




E sad, što sam jeo.



Ukusnu juhu od vrganja za početak, a onda je slijedilo meso sa roštilja sa šampinjonima, zapečenim grahom i grahom na salatu sa bučinim uljem. Meso je bilo posna svinjetina i piletina. Bio sam vrlo zadovoljan time koliko i što sam pojeo.





Pogled na prirodu uvijek mi sasvim lijepio otvara apetiti i jelo mi još bolje paše nego inače. Poslije sam malo i prošetao.





Ugodno provedeno vrijeme u pravilu je povezano sa društvom, tako je bilo i ovaj puta. Uslikana harmonika dugo nije svirala, ali bilo je veselo i bez nje.





Ako se netko pita gdje sam to bio, odgovor je jednostavan: Klet Kozjak ;)


Komentari (13) - #

nedjelja, 03.06.2012. - 14:30

* Varivo: Krumpir, grašak i mrkva sa vrhnjem ... 460 kcal


10 dag krumpira
10 dag graška
20 dag mrkve
0,1 dl ulja
2 dag brašna
0,5 dl kiselog vrhnja
sol, peršin


Nije po mom, ali eto, prepustio sam ovo varivo bez borbe. Odgovaraju mi kalorije i sve namirnice osim brašna, ali dobro, iznimke i nije toliki problem prihvatiti, pogotovo kada je krajnji rezultat ukusan kao što je to bio ovaj obrok ;)



Salata za gablec: Puretina, masline i ribana svježa mrkva



Kako to biva, kada se nečega ima, i troši se, pa makar se malo i ponavljalo ili bilo naoko nespojivo.




Pizza: Rajčica, sir, pršut, rikola, cherry rajčica, maslina, origano




Pizza: Rajčica, sir, šunka, gljive, maslina, origano



E ovo već je problem, i dobar dio razloga zašto kile ne idu dalje. Kriška od sina, kriška od žene i eto viška. Danas pica, sutra malo čipsa i tako to ide. Molim ja njih da mi ne mašu crvenom krpom, ali eto, ovo bi trebala biti moja borba. I naravno da je, sve ostalo su tek pusti izgovori :)))

Komentari (9) - #

petak, 01.06.2012. - 23:57

Arhiva:

06/17  • 05/17  • 04/17  • 03/17  • 02/17  • 01/17  • 12/16  • 11/16  • 10/16  •  9/16 •  8/16  •  7/16  •  6/16  •  5/16  •  4/16  •  3/16  •  2/16  •  1/16  •  12/15 •  11/15 •  10/15 •  9/15 •  8/15 •  7/15 •  6/15 •  5/15 •  4/15 •  3/15 •  2/15 •  1/15 •  12/14 •  11/14 •  10/14 •  9/14 •  8/14 •  7/14 •  6/14 •  5/14 •  4/14 •  3/14 •  2/14 •  1/14 •  12/13 •  11/13 •  10/13 •  9/13 •  8/13 •  7/13 •  6/13 •  5/13 •  4/13 •  3/13 •  2/13 •  1/13 •  12/12 •  11/12 •  10/12 •  9/12 •  8/12 •  7/12 •  6/12 •  5/12 •  4/12 •  3/12 •  2/12 •  1/12 •  12/11

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se