* Rižoto od lungića (svinjski file) i graška sa šafranom ... 470 kcal


Sastojci:
- 10 dag lungića (svinjski file
- 5 dag integralne riže
- 10 dag graška
- 1 dag maslaca

Začini:
- sol, šafran

Priprema:
- Lungić (svinjski file) se nareže na male (plošne) odreske.

Kuhanje (50 min):
- Integralna riža se kuha u slanoj vodi oko 50 minuta (prema uputi proizvođača).
- Na pola se doda grašak i meso. Po potrebi se dolije voda da sve prekrije, ali ne previše.
- Kada je sve gotovo, odlije se eventualni višak vode, te se umiješa maslac koji se rastopi na toplini samog jela.

Serviranje:
- Još vruće, sve se začini šafranom.

Ova se riža kuha dugo, pa je i priprema za nijansu kompliciranija nego je to uobičajeno. Dobro je pogoditi omjer vode tako da na samom kraju kuhanja potpuno ishlapi. Valja biti oprezan sa solju. Ja sam ovaj puta na žalost malo pretjerao što je značajno umanjilo posebnost šafrana koja se pretežito svela na boju, što je svakako šteta za tako profinjen i skup začin. Vjerojatno ću ga idući puta staviti već u samu vodu prilikom kuhanja, a ne tek na samom kraju, a soliti možda neću uopće, osim eventualno naknadno, tj. kod serviranja. Zgodno je kako je hlađenjem jela i žuta boja bivala sve intenzivnija. U samoj vrećici (bila je jedna u drugoj) ga je iznimno malo i potrošio sam cijeli (12 g) na ovaj jedan jedini obrok, čime on ulazi u kategoriju skupljih. Svakako zanimljivo i ukusno iskustvo koje ću u već nekoj varijanti rado ponoviti ;)

Komentari (5) - # petak, 29.06.2012. - 08:56


<< Arhiva >>