minus40kg ... kalorijski restoran

blog

* Wok: Bakalar i bob na maslinovom ulju ... 490 kcal


30 dag fileta bakalara
20 dag boba
0,1 dl maslinovog ulja
sol, češnjak, peršin

Bakalar je odmrznut, malo usitnjen i pečen u woku oko 20 minuta na maslinovom ulju uz bob, te sol, češnjak i peršin.

Smrznuti file bakalara je opravdao očekivanja. Vrlo je ukusan, karakterističnog, ali ipak blažeg okusa nego što je to slučaj sa suhom varijantom. Nekako sam pretpostavio da je čisti file, tj. da nema kosti, ali ipak ih je nešto bilo, pa se ne može jesti skroz komotno. Kako god, ostavlja dosta prostora za eksperimentiranje i sa veseljem ću ga ponovno kupiti.

Evo i boba, jeo sam ga u dva obroka, pečen i kuhan, i zaključci su slični. Zanimljiv je i kestenasto ukusan. Prednost je što je krupan, pa se puno brže čisti nego grašak i ostale grahorice. Mali minus je vanjska opna koja niti je za čistiti, niti za ostaviti. Meni se nije petljalo pa sam ga pojeo takvog kakav već je. Ovaj je navodno bio baš mladi. Bojim se da bi u nekoj kasnijoj fazi to mogao biti problem.

Sveukupno, poseban i ukusan obrok ;)

Komentari (12) - #

četvrtak, 31.05.2012. - 23:23

* Wok: Puretina, grašak i kukuruz na maslacu ... 490 kcal


15 dag purećih prsa
10 dag mladog graška
10 dag kukuruza
1,5 dag maslaca
sol, papar, kopar, češnjak, ljuta paprika

Neke su kombinacije malo neobične, i nerijetko su rezultat različitih okolnosti. Ovo što prezentiram je stvarna svakodnevna kuhinja, pa bude i sličnoga, a i ponečega što u nekoj planskoj varijanti sigurno ne bi bilo. Moja omiljena filmska rečenica koja se tako zorno preslikava na sve segmente života je "Nitko nije savršen!", ali ono bitno nije smisao te tri riječi, pa ni sama misao koju izriče, nego spoj sa kontekstom u kojem, tko, kome i na koji način je nudi kao prihvatljivi alibi, iako je zapravo puno više od toga. To je zapravo ono što pokušavam reći cijelo vrijeme, i na ovom, kao i na nekim prethodnim blogovima, tj. život je upravo veličanstven u svojoj savršenosti koju mi ne možemo sagledati obzirom da nam je skrivena cjelina, ali možemo je slutiti, poštivati i u njoj uživati koliko se već usudimo. U tako postavljenom sustavu i dobro i loše imaju i više nego osobnu, a čak i u tim okvirima krajnje upitnu vrijednost ;)



Gablec: Puretina, masline i kiseli krastavci



Nemam više kopra :)))




Mrkva sa Branimirove tržnice



Uz ovjekovječenu mrkvu i puretinu, kupio sam grašak i bob.




Dimljena pureća prsa



proizvođač: Purex
cijena: 67 kn
gdje 1: U unutarnjem dijelu Branimirovog placa lijevo, pa do kraja.
gdje 2: Tržnica Kvatrić, unutra u sredini lijevo.

Vrlo praktična namirnica koju dosta koristim u kombinacijama za gablec. Nema neki intenzivni okus pa se lako uklopi sa bilo čime, čisto meso je, lagano i ne treba je posebno pripremati, osim narezati. Obzirom da mi paše da se očisti od vanjske ovojnice, vodim računa da ne kupim krajac ;)

Komentari (12) - #

srijeda, 30.05.2012. - 23:14

* Salata: puretina, grašak i krastavci sa koprom ... 450 kcal


15 dag dimljene puretine
20 dag mladoga graška
10 dag kiselih krastavaca
0,1 dl maslinovog ulja
kopar

Obično čišćenje graška daje mu vrijednost koju i najbolji finalni proizvod teško može imati sam po sebi, tj. ovo mi je jedan od boljih i dražih obroka u zadnje vrijeme ;)

Komentari (9) - #

utorak, 29.05.2012. - 22:39

* Teletina, krumpir i šampinjoni iz pećnice ... 510 kcal


20 dag teletine
20 dag mladog krumpira
20 dag šampinjona
0,1 dl ulja
sol

Ovaj sam obrok odlično odradio. Kupio sam teletinu, a sve ostalo prepustio ženi ;)


Slatko li je, slatko ...





Konzerve su praktične, ali ...


Komentari (10) - #

ponedjeljak, 28.05.2012. - 23:27

* Puretina u umaku od vrhnja i kopra ... 500 kcal


15 dag purećeg filea
2 dl kiselog vrhnja
svježi kopar

15 dag mlade zelene salate
sol, papar, jabučni ocat

... 500 kcal

Pureća prsa su narezana na šnicle i pečena na naglo bez masnoće. Peklo se po 5 minuta sa svake strane. Dodano je vrhnje i kopar. Kuhalo se dodatnih 10 minuta. Salata je očišćena, oprana, narezana i začinjena bez ulja.

Odvažio sam se za još jedan izlet u kuhinju. Ovaj puta sam obrok napravio za 22 minute. Bio sam vrlo odlučan i brz, a uz to sam radio paralelno po dvije stvari. Znam da je to standardna rutina u kuhinji, ali eto, u mom slučaju se radi o nečem novom.

Meso nije bilo posoljeno, a kopra je bila velika vezica. Pripremljen je cijeli ugrubo narezan, bez čišćenja i pranja. Korišteno je plavo kiselo vrhnje.

Kako god, ukupan okus jela je bio odličan ;)

Obzirom da sam kalorije potrošio na meso i vrhnje, salata je ostala bez ulja. Naravno da takva nije bila kao ona "prava", ali eto, ovaj puta je ispalo tako, jer je sve bilo na prepad, tj. žena je zadrijemala, a meni je bilo vrijeme za obrok. Već sam krenuo prema dimljenoj puretini, ali ipak je prevladao razum koji je govorio da bi friško meso trebalo ipak doći prije na red. Inače, ni salatu nisam osobito čistio. Samo sam je malo podrezao na mjestima gdje se spajaju listovi i to je to. Imao sam povjerenja u moju dragu kumicu od koje sam je kupio par sati ranije. Kupio sam danas i mladoga graška koji bi se vjerojatno odlično uklopio u ovaj obrok, ali trebalo ga je očistiti i prilagoditi ostale količine kako bi ušao u okvire 500 kcal, a za to ovaj puta nisam imao "kvorum" :)))



* Maksimir, V jezero



Mislio sam da je danas Svjetski dan kornjača, pa sam ih išao posjetiti u Maksimir. Za puno toga čovjek misli da je, a nije, ali nema veze, šetnja je bila i više nego ugodna, baš kao i društvo.




P.S. Naravno da neću nastaviti kuhati. Ovo mi je zapravo trebalo kako bi bio realniji u procjenama i prijedlozima. Žao mi je što to nisam i prije napravio, jer već nakon dva jela, iako je jedno bila tek hladna salata, odmah su mi neke stvari bitno jasnije, ali neću sada sa time daviti. Ako dobri bog da, sve će doći na svoje kada treba. Inače, za ovaj post, od slikanja i obrade fotografija do napisanog teksta i objavljivanja, trebalo mi je puno više vremena nego za pripremljeni obrok, tako da argument da nemam vremena jednostavno pada u vodu ;)

Komentari (9) - #

nedjelja, 27.05.2012. - 17:29

* Salata: feta, masline, paradajz i rukola … 500 kcal


10 dag feta sira
10 dag maslina
20 dag paradajza
5 dag rukole
0,1 dl maslinovog ulja
češnjak

Sasvim lijepo izbalansiran obrok. Nije bilo potrebe za dodatnim začinima. Kiselina je pomalo došla od maslina, a sol od fete, ali i maslina. Travnička feta se opet pokazala kao dobar izbor. Paradajz je još uvijek malo ispred sezone. Četiri češnja češnjaka su minimum za moj ukus. Lijepo se osjetila i rukola, jedino je maslinovo ulje malo negdje nestalo.

Ne budi lijen ovaj sam obrok napravio sam. Uključio sam štopericu. Trebalo mi je nevjerojatnih 28 minuta da ove sastojke očistim, vagnem i usitnim. Masline su bile otkoštene, a rukola je bila očišćena. Mislim da skoro neću tako lako omalovažiti trud domaćice, pa makar radila i naoko najjednostavnije jelo ;)

Komentari (9) - #

subota, 26.05.2012. - 16:35

* Pileći file sa mladim graškom i mrkvom na maslacu ... 500 kcal


10 dag filea pilećih prsa
10 dag mladog graška
20 dag mrkve
3 dag maslaca
sol

Lijep je okus povrća na maslacu. Mali je problem što je gotovo pola kalorija došlo upravo od maslaca, ali eto, ovaj puta sam pristao na ženinu procjenu da baš tako treba, i mislim da nisam pogriješio ;)

Komentari (9) - #

petak, 25.05.2012. - 00:45

* Junetina na saft sa pire krumpirom ... 500 kcal


15 dag junetine
20 dag krumpira
20 dag pelata rajčice
5 dag luka
0,1 dl ulja
sol, papar, češnjak, ljuta tucana paprika

Ovaj saft je napravljen klasično. Prvo je na ulje išao luk, pa meso, onda češnjak i na kraju rajčica i ljuta tucana paprika. Sol i papar su dodani negdje između. Meso se radilo oko sat vremena i podlijevalo vodom u par navrata.

Krumpir je očišćen, narezan na kockice i skuhan u slanoj vodi. Kuhao se oko 15 minuta. Prije serviranja je zgnječen u pire.

Ponukan jednim od zadnjih komentara, a i zdravom logikom, čini mi se skroz razumno u ovom dijelu godine konzervirano povrće u potpunosti zamijeniti svježim, pa se nadam da će to tako i biti u sljedećim obrocima, osim dok se još po malo ne potroši to što je već kupljeno. Što se masnoće tiče, tu bi mogla pasti koja žlica masti umjesto ulja. Vjerujem da bi jela poput ovoga sasvim lijepo obogatila, a povremeno i u malim količinama teško da bi osobito škodila.

Krumpir samo kuhan i zgnječen nije onaj pire u kojem sam navikao uživati, ali eto, saftu nije falilo okusa karakterističnog za ovakvu vrstu jela.

Kako god, ovo je bilo ukusno jelo bez osobitih iznenađenja, kakva zapravo i je većina koja se svakodnevno priprema. Da bi volio dodatni odmak, bi, ali za to bi se trebalo i potruditi, a to mi se i ne da baš toliko, jer par mojih ulazaka u kuhinju samo je rezultiralo time da više cijenim to što žena radi, ma kako klasično i uobičajeno bilo ;)

Komentari (5) - #

četvrtak, 24.05.2012. - 06:53

* Pureća srca sa kruhom i ajvarom ... 460 kcal


10 dag purećih srca
5 dag kukuruznog kruha
20 dag ajvara
0,1 dl ulja
sol, papar

Pureća srca su narezana, posoljena i ispržena na ulju. Na kraju su začinjena svježe mljevenim paprom, Uz srca su servirani kruh i ajvar.

Ovo je bila večera na brzinu i u tom smislu je bila prolazna. Kod iznutrica je posebno bitno da su svježa. Nastojim kupovati samo ona koja su pakirana baš taj dan kada se pripremaju. Srca su čvršća nego jetra i više su podesna za saftove, ali kada je čovjek malo u žurbi dobra su i ovako, naravno, ako jedete tu vrstu hrane. Osobno, volim jesti što raznolikije, jer vjerujem da je svaka namirnica dobra za nešto, a ako i ima nešto što pak i nije baš najbolje, tako što će rijetko doći na red teško će napraviti neku veću štetu, valjda ;)

Komentari (6) - #

srijeda, 23.05.2012. - 08:24

* Rižoto od plodova mora ... 450 kcal


15 dag plodova mora
5 dag integralne riže
5 dag luka
0,1 dl maslinovog ulja
sol, papar, češnjak, peršin


Na ulju su isprženi luk, češnjak i peršin. Na to su dodani smrznuti plodovi mora. Nakon par minuta su izvađeni komadići surimija. Dodana je riža, voda, sol i papar. Kuhano je oko 20 minuta koliko je trebalo samoj riži. Kod posluživanja su vraćeni surimiji.

Ono što je definitivno doprinijelo dobrom ukusu je omjer plodova mora prema riži i to što se riža nije kuhala sa strane, nego zajedno sa ostalim sastojcima.

Ponovno jedan manje izbalansiran, ali vrlo ukusan obrok ;)

Komentari (14) - #

ponedjeljak, 21.05.2012. - 21:23

* Panirani riblji štapići, krumpir i vlasac ... 490 kcal


10 dag paniranih ribljih štapića ... 240
20 dag krumpira ... 160
0,1 dl maslinovog ulja ... 90
vlasac, sol

Što pomislite kada vam veliko piše: "100 % riblji file"?

Odgovor je u sitno, sitno, sitno ispisanoj deklaraciji,
ako pretpostavimo da je i ona odraz stvarnosti ;)

Komentari (11) - #

nedjelja, 20.05.2012. - 10:37

* Feta sir, masline, mini rajčice i slane srdele ... 480 kcal



10 dag feta sira
10 dag maslina
20 dag mini rajčica
0,1 dl maslinovog ulja
par slanih srdela, peršin

... 480 kcal

Odličan gablec, baš po mom izboru. Travnička feta je dala lijep okus, ali slane srdele su dominirale u onim zalogajima u kojima ih je bilo. U ovom obroku ih računam kao začin, pa nisu vagane i posebno obračunate.





I danas sam odradio planiranu tjelesnu aktivnost, tj. prošetao sam oko V i VI maksimirskog jezera. Usput sam se malo razgibao, i naravno, itekako uživao u ljepoti prirode ;)

Komentari (8) - #

petak, 18.05.2012. - 23:32

* Srdele, krumpir i brokula ... 470 kcal



15 dag srdela (očišćenih)
20 dag krumpira
20 dag brokule
0,1 dl maslinovog ulja
sol

... 470 kcal

Sve skupa je pečeno u pećnici i ispala je totalna katastrofa, pa neću ići u detalje.

Nadam se da mi je ovo završna pouka da ništa ne kupujem na akcijama, jer prečesto se desi da to ne bude ni blizu kako bi trebalo. To se posebno odnosi na ribu. Onu lošu ne treba uzeti ni besplatno, iako, izgledala je kao ona dobra, naravno, neznalici poput mene ;)

I danas je bilo hodanja, bicikla i malo razgibavanja, tj. joge, i dobro je, iako se ne mogu pohvaliti da sam nešto razgiban, dapače, ovo moje vježbanje je više ličio koprcanju ribe na suhom nego skladnim joga kretnjama.

Kako god, nije neki veliki niz dana po planu, i klope, i tjelesne aktivnosti, ali eto, vaga napokon prati globalno lokalne ekonomske trendove i po malo prikazuje deficit, u ovom slučaju željeni. Znao sam ja da je ona pametnija i da će popustiti ;)

Komentari (10) - #

četvrtak, 17.05.2012. - 23:51

* Svinjski but na naglo, salata od graha i feferona ... 480 kcal


15 dag svinjskog buta
20 dag graha (kuhanog)
10 dag blago ljutih feferona
0,1 dl bučinog ulja
sol

... 480 kcal

Svinjetina nije direktan saboter svake dijete kako se uobičajeno podrazumijeva, ali istina je da je problem kada je meso masno, posebno kobasice i slanina, stoga je svakako preporučljiv dodatan oprez, i kod izbora, i kod vaganja, kao i kod same pripreme.

Ovi šnicli od buta su isprženi na naglo bez dodatne masnoće, i u navedenoj količini i na taj način pripremljeni u potpunosti prolaze. Sutra će isti ovi sastojci ići u hladnu salatu za gablec.

Imam plan za cijeli tjedan, ali prilagođavam ga neposredno za pojedini dan. Previdio sam zamoliti ženu da namoči grah sinoć, pa sam da bi ovaj obrok bio po planu morao kupiti konzervu već kuhanog.

Feferoni su domaći i vrlo su ukusni ;)



* Jagode (30 dag) ... 100 kcal



Jabuka je standardno prvi međuobrok, za drugi su danas bile jagode.




* Integralni tost, maslac i pekmez od jagoda ... 470 kcal



8 dag integralnog tosta
2 dag maslaca
8 dag pekmeza od jagoda (bez šećera)

Eto, kada sam već kod jagoda, da se vratim zanimljivom i nestandardnom doručku. Domaći pekmez od jagoda bez šećera izgleda i miriši kao pravi, ali moram priznati da ću se teško naučiti na ovu neobičnu kombinaciju, jer to jednostavno nije okus koji ga čini poslasticom. Vjerojatnije je da ću jesti ipak onaj sa šećerom, ali to će pričekati dok ne skinem svih 40 kg viška, baš kako sam si i obećao.

Update 21.05.2012. Danas sam razgovarao sa mamom pa mi je rekla kako je napravila ovaj pekmez. Jagode su očišćene i narezane. Bilo ih je 1,5 kg. Kuhala ih je na laganoj vatri oko 1 sat i 20 minuta dok se nije zgusnulo. Pod kraj je dosta miješala kako se ne bi primilo za dno posude. Na kraju, kada se ohladilo do neke mlačne temperature umiješala je jednu malu žličicu meda, Još je bilo taman toliko tekuće da je nalila u malu staklenku. Ispalo je oko 30 dag pekmeza.

Update 24.05.2012. Radila je majka i standardnu varijantu za one koji ne izbjegavaju šećer. Na navedenih 1,5 kg jagoda je stavila 0,5 kg šećera. Kada se smjesa počela zgušnjavati umiješala je šećer i prekinula kuhanje. Ostavila je do drugog dana da se šećer dobro upije u smjesu. Onda je nastavila kuhati dok se nije potpuno zgusnulo. Kipući pekmez je lijevala u teglicu, stavila poklopac i to je to. Svi vele da je puno ukusniji i nemam im razloga ne vjerovati. Boja mu je bila intenzivno tamno crvena. Kažem bila, jer taj je već smazan, za razliku od moga.




* Teretana (40 min.)



Lijepo osjećam mišiće, noge od bicikla i hodanja prošlih dana, a sada i sve ostale nakon utega, federa i sličnih opterećujućih sprava.




Još jedan dan odrađen po planu ;)

Komentari (13) - #

srijeda, 16.05.2012. - 23:11

* Salata od kozjeg svježeg sira, šparoga i rajčice ... 440 kcal


15 dag kozjeg svježeg sira
20 dag šparoga
20 dag mini rajčice
0,2 dl maslinovog ulja
sol, papar, peršin

... 440 kcal

Šparoge su kuhane noć ranije, a ujutro se sve složilo kao salata.

Gablec za bogove, iako, žena mi se pohvalila da je njezina kombinacija bila još bolja, a to je samo sir, šparoge i maslinovo ulje, ali da, u malo većoj količini ;)



* Zapečeni špinat i tjestenina sa kajmakom ... 500 kcal



5 dag integralne tjestenine
20 dag mladog špinata
5 dag kajmaka
sol, papar

Špinat je samo opran, tijesto skuhano u slanoj vodi i ocijeđeno, a onda je sve pomiješano sa kajmakom i zapečeno u pećnici na 170 stupnjeva oko pola sata.

Iako malo pusto, ispalo je boljeg okusa nego je izgledalo, ali od svega je najviše falila voluminoznost, pa se stvorio privid slabog obroka iako je kalorijski sličan ostalima, dapače, u samom vrhu je.






I danas sam se držao plana. Osjetio sam u par navrata i glad, a nauživao sam se ljepote i ugode u druženju sa prirodom.





Gledam knjigu simpatičnog mi Barbierija. Daje on recept za gustu juhu od kupusa, kad tamo pršut, pa janjetina i panceta, i sva sila svega, uz pola glavice kupusa. E to se zove naslovna antireklama. Eto, kao da je čovjek učio od samog Alana Forda, poznatog stručnjaka za reklame i tajnog agenta slavne najtajnije grupe TNT. Naravno da je i sve ovo samo igra i uljudbeno druženje, pa se ne treba loviti preozbiljno ni za što. Nadam se da ću se ovoga sjetiti kada ću pisati sljedeći post, jer eto, opet sam malo uzletio u velikom balonu od sapunice, a da nisam odbacio ni jednu jedinu kilu, a navodno sam tu upravo zato ;)

Komentari (8) - #

utorak, 15.05.2012. - 23:08

* Salata od fete, špinata i mini rajčica ... 470 kcal


15 dag feta sira
20 dag mini rajčica
10 dag mladog špinata
0,1 dl maslinovog ulja
sol, papar, peršin

... 470 kcal

Špinat je bio kao malo veći matovilac i bio je super ovako sirov. Mali je problem što zauzima dosta prostora pa ga je u posudu za gablec stalo manje nego je bilo planirano.



* Varivo od teletine, krumpira i poriluka ... 460 kcal



20 dag teletine
20 dag krumpira
20 dag poriluka
sol, papar

Vizualno baš nije atraktivno, ali ispalo je odlično, dapače, da se jede rukama bilo bi za prste polizati. Plus je što se radi o obroku bez imalo dodatne masnoće, a to je za promjenu i više nego prihvatljivo, posebno kada se želi izgubiti još koji gram one vlastite.



Danas je sve odrađeno po planu, što znači da je napokon obrisana prašina sa bicikla ;)

Komentari (9) - #

ponedjeljak, 14.05.2012. - 22:59

* Nedjeljni oproštajni ručak br. x ... xxx kcal



Česta greška, i veliki problem, su današnja stvarna opraštanja od loših navika, koje će zamijeniti planirana, i željena, sutrašnja ispravnost, ali eto, gode, i želucu, i savjesti, barem u trenutku navodnog oproštaja. Kako god, ovaj nedjeljni kasni ručak nije mjerkan i obračunat, a slijedi tjedan u kojem ću pokušati realizirati skroz konkretan plan. Živi bili pa vidjeli ;)

Komentari (9) - #

nedjelja, 13.05.2012. - 22:43

* Naručeni zapečeni grah i mljeveno meso



Kada vam u letku piše:
Chilli + lepinja
(zapečeni grah, mljeveno meso, ajvar, feferoni)

Što bi očekivali?

Varivio?

Ja definitivno ne,
ali eto, asocijacije i površne pretpostavke su moćna stvar.

Iako u tom trenutku nije bilo ono što sam htio, tj. očekivao, dobro je što nije bilo pretjerano kalorično, a sve u svemu vrlo ukusno ;)

Komentari (11) - #

subota, 12.05.2012. - 09:29

* Pureća dimljena šunka, grah i krastavci ... 470 kcal


15 dag pureće dimljene šunke
20 dag kuhanog graha
20 dag kiselih krastavaca
0,1 dl maslinovog ulja
kopar

... 470 kcal

Dobar gablec ;)

Komentari (5) - #

četvrtak, 10.05.2012. - 23:51

* Špageti, paprika i parmezan ... 460 kcal


5 dag integralnih špageta
20 dag crvene paprike
3 dag ribanog tvrdog sira (Grana Padano)
0,1 dl maslinovog ulja
sol, papar, mladi luk, ljuta tucana paprika

... 460 kcal

Špageti su skuhani u slanoj vodi i ocijeđeni. Na ulju se pirjao luk, pa paprika oko 15 minuta. Sve je pomiješano, začinjeno i posipano parmezanom.

Šablonski obrok. Jednostavan i ukusan.

Najveći problem organizacije prehrane je stihijska kupovina. Prvo kupim što mi se svidi, a onda danima imam problem kako to rasporediti da se ne pokvari i baci, a još bi htio i da se obroci ne ponavljaju ;)

Komentari (8) - #

srijeda, 09.05.2012. - 21:04

* Piletina, krumpir i tikvice ... 460 kcal


10 dag tamne piletine
20 dag krumpira
20 dag tikvica
0,1 dl maslinovog ulja
sol, čili

... 460 kcal

Očišćeno, narezano, posoljeno i pečeno bez masnoće u vrećici u pećnici oko 50 minuta na 180 stupnjeva. Kod serviranja je začinjeno čilijem uz dodatak malo maslinovog ulja po povrću.

Krumpir je bio malo previše mekan, tikvice puno previše, a meso je bilo odlično, čak se dobila i ukusna korica.

Sve bi ovo sveukupno još i prošlo, ali smetalo mi je to što se povrće primilo za vrećicu sa donje strane i malo pocrnilo. Kako god, vrećica i moj obrok nikako na zelenu granu. Opet sam koristio čili koji su pomiješali sa solju pa sam sve skupa presolio. Možda ovaj puta zapamtim ;)

Komentari (6) - #

utorak, 08.05.2012. - 22:56

* Salata: Pršut, cherry rajčice i mladi luk ... 480 kcal


5 dag pršuta
15 dag mladog luka
25 dag cherry rajčica
0,2 dl maslinovog ulja
papar

... 480 kcal

Zadnje vrijeme nastojim smanjiti sol,
pa je i ova salata imala soli koliko je bilo u pršutu ;)

Komentari (8) - #

ponedjeljak, 07.05.2012. - 18:24

* Špageti, špinat i parmezan ... 500 kcal


5 dag integralnih špageta
20 dag mladog špinata
3 dag ribanog tvrdog sira (Grana Padano)
2 dag maslaca
sol, papar

... 500 kcal

Špageti su kuhani u slanoj vodi. Špinat se očistio, oprao, malo narezao i pirjao na tavici na maslacu oko 15 minuta. Na početku se malo posolilo, a pod kraj zapaprilo. Pomiješali su se ocijeđeni špageti i špinat, te se naribao sir.

Ispalo je odlično, jedino bi dodao češnjak na maslac prije špinata.

Ukusna, brza i jednostavna večera, naravno, tako to izgleda kada netko drugi radi ;)

Komentari (8) - #

nedjelja, 06.05.2012. - 19:57

* Salata: Svježi sir, mladi špinat, cherry rajčice i kopar ... 480 kcal


20 dag svježeg kravljeg sira
10 dag mladog špinata
20 dag cherry rajčica
0,2 dl maslinovog ulja
svježi kopar

Neobično je jesti sirovi špinat, a možda je i bespotrebno, ali eto, u zadnje se vrijeme sve više priča o tome kako bi bilo dobro konzumirati termički blago ili nimalo obrađene namirnice. Ovo je moj mali doprinos općem veselju ;)

Komentari (8) - #

subota, 05.05.2012. - 14:06

* Grah trešnjevac sa kranjskom kobasicom ... 490 kcal


10 dag graha (suhoga)
3 dag kranjske kobasice
0,5 dl pasirane rajčice
0,05 dl ulja
sol, papar, češnjak, peršin, ljuta tucana paprika

... 490 kcal

Grah se namočio noć ranije (treba staviti dosta vode iznad graha, jer će je upiti i ne bi bilo dobro da ostane na suhom). Drugi dan, stavio se kuhati u toj vodi. Kada je zakipjela ta se voda bacila. Ocijeđeni grah se stavio u novu hladnu vodu koja se posolila. Dodala se narezana kobasica. Kuhalo se 45 minuta. Uzeo se dio graha i tekućine koji su se samljeli u mikseru. U tavici na ulju je na naglo zapečen sitno sjeckani češnjak. Dodana je pasirana rajčica. Kada je zakipjela pomiješali su se svi sastojci u posudi u kojoj se kuhao grah. Začinjeno jer suhim peršinom, mljevenim paprom i ljutom grubo mljevenom paprikom. Kuhalo se još 15 minuta.

Napravljena je 6 puta veća količina od navedene, tj. od 60 dag suhog graha se dobije 6 porcija. U starom originalnom receptu se koristio zafrig od brašna i ulja, ali ova kombinacija za dobivanje dostatne gustoće mi je puno draža. U nekoj porciji je bilo koje zrno graha više, a u kojoj ploška kobasice, ali sve je to tu negdje. Kada odstoji koji dan još je bolji nego onaj prvi ;)

Komentari (7) - #

četvrtak, 03.05.2012. - 23:36

* Sabljarka, grah, cherry rajčice i zelena salata ... 470 kcal


15 dag sabljarke
10 dag kuhanog graha
10 dag cherry rajčica
5 dag zelene salate
0,2 dl maslinovog ulja
sol, papar, aceto balsamico, češnjak, ružmarin, limun

... 470 kcal

Sabljarka je posoljena i pržena na tavici. Kod serviranja je začinjena ružmarinom koji se na kratko popržio na maslinovom ulju i dodane su šnite limuna. Ostalo je napravljeno hladno na salatu.

Sabljarka ima oko 120 kcal, što uistinu nije previše, i baš je praktična. Dobar odrezak, bez ijedne kosti, ali eto, rijetko je viđam u ponudi. Da riba ima kosti ružmarin bi bio malo nezgodan, jer ovako pržen čvrstoćom asocira upravo na kost, ali moram priznati da je odlično zamirisao i vrlo uspješno nadopunio cijeli obrok.

Ova fotografija je zapravo spoj dvije fotografije, tj. sabljarka je bila samo uz limun na crnom plitkom tanjuru, a salata u crnoj zdjeli. Limun nije bio toliko nužan, ali tanjur mi je bio nekako pust bez njega. Kad je već bio tu stisnuo sam ga po ribi, ali nakon što sam smazao ružmarin ;)

Komentari (7) - #

srijeda, 02.05.2012. - 23:07

* Losos, riža, zelena salata i radić ... 490 kcal


10 dag lososa
5 dag riže
10 dag zelene salate i radića
0,1 dl maslinovog ulja
sol, papar, aceto balsamico, kečap

... 490 kcal

Losos je pržen na naglo, riža skuhana, salata začinjena. Kod serviranja je išlo i malo kečapa na rižu.

Dobar obrok.
Bio bi još bolji da je riža integralna,
ali tako je to kada se ručak radi za sve ukućane ;)

Komentari (8) - #

utorak, 01.05.2012. - 08:59

Arhiva:

04/17  • 03/17  • 02/17  • 01/17  • 12/16  • 11/16  • 10/16  •  9/16 •  8/16  •  7/16  •  6/16  •  5/16  •  4/16  •  3/16  •  2/16  •  1/16  •  12/15 •  11/15 •  10/15 •  9/15 •  8/15 •  7/15 •  6/15 •  5/15 •  4/15 •  3/15 •  2/15 •  1/15 •  12/14 •  11/14 •  10/14 •  9/14 •  8/14 •  7/14 •  6/14 •  5/14 •  4/14 •  3/14 •  2/14 •  1/14 •  12/13 •  11/13 •  10/13 •  9/13 •  8/13 •  7/13 •  6/13 •  5/13 •  4/13 •  3/13 •  2/13 •  1/13 •  12/12 •  11/12 •  10/12 •  9/12 •  8/12 •  7/12 •  6/12 •  5/12 •  4/12 •  3/12 •  2/12 •  1/12 •  12/11

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se