* Roštilj kobasica, šampinjoni i zelena salata ... 500 kcal


10 dag roštilj kobasice
20 dag šampinjona
10 dag zelene salate
0,1 dl bučinog ulja
sol, papar, jabučni ocat

... 500 kcal

Je, fino je, i kalorijski prihvatljivo, ali ...

... postajem nervozan. Već je prošlo mjesec dana od kako je skinuta zadnja kila. Plan je skinuti svih 40 viška, a ako ovako nastavim to se neće desiti nikada.

U čemu je problem?

Obroci koje prezentiram su većinom odlični, pošteno mjereni i obračunati, tj. nutricionistički dostatno izbalansirani i u kalorijskim granicama, ali ima ipak i dio koji se tu ne vidi. To je današnja porcija jagoda sa strane, mlijeko u kavi, i komadić sira koji nije prošao preko vage dok sam ga ribao za doručak. Ima takvih sitnica, nekada više, nekada manje. Nije to možda puno, ali malo po malo i nakupi se taman toliko da već predugo stagniram. Uostalom, to što sam stalno sit trebalo bi biti dovoljno upozorenje da kile neće dalje ići dolje. Još je jedan segment u kojem sve više podbacujem u zadnje vrijeme, a to je tjelesna aktivnost. Šetnje su se prorijedile, i skratile, bicikl miruje, a za utege i ne znam točno gdje su. Kao planiram urediti tavan za vježbanje, pa sve malo spava dubokim snom. Imam ja i boljih izgovora za to što radim, tj. ne radim, ali svjestan sam da mi izgovori neće odnijeti ni deku, kamoli kilu ili jedanaest. Drugim riječima, neka zvone zvona na uzbunu, dosta je drijemeža u zadovoljstvu postignutim, valja to odraditi do kraja. Idem sa žešćim i striktnijim planom prehrane, i to baš svih obroka, i onih glavnih, ali i međuobroka, a i guzu valja mrdnuti iz ugodne fotelje ;)

Komentari (13) - # ponedjeljak, 30.04.2012. - 06:13


* Pureća prsa, krumpir, špinat i vrhnje ... 470 kcal


10 dag puretine (bijelo meso bez kožice)
20 dag krumpira
20 dag špinata
1 dl kiselog vrhnja
kopar, sol, papar

... 470 kcal

Špinat je izvađen iz ledenice. Krumpir je narezan na ploške. Pečen je u pećnici oko 20 minuta na 200 stupnjeva. Dodano je meso izrezano na kockice i granule taman otopljenog špinata. Peklo se još 10 minuta. Nakon toga se dodalo vrhnje pomiješano sa koprom. Peklo se dodatnih 10 minuta. Kod serviranja je malo posoljeno i zapapreno.

Ovo nije ispalo baš dobro. Sastojci su u redu, odmjerene količine i dobri omjeri grupa namirnica, i kalorije su taman, ali je zakazala priprema. Krumpir se bez ulja nije pekao kako treba. Bilo bi bolje da je sve kuhano, pa samo na kraju zapečeno. Posuda za pečenje je bila prevelika za tu jednu porciju, pa se isušilo više nego treba, ali eto, kada se planira sve je skroz jednostavno i u redu. Ovo sam pripremao ja i već pomalo sumnjam da podsvjesno zeznem sve što mogu kako bi imao opravdanje da nadalje ne radim više ama baš ništa oko kuhanja ;)

Komentari (12) - # nedjelja, 29.04.2012. - 01:20


* Pizza: Lisnato tijesto, mozzarella i sjeckana rajčica ... 450 kcal


5 dag lisnatog tijesta
5 dag mozzarelle
20 dag sjeckane rajčice
0,1 dl maslinovog ulja
masline, svježi kopar

... 450 kcal

Tijesto je oblikovano prema kalupu, pa su redom stavljene sjeckane rajčice, kuglice mozzarelle, maslinovo ulje i masline. Peklo se 8 minuta na 200 stupnjeva. Odmah nakon što je pizza izvađena iz pećnice začinjena je sjeckanim svježim koprom.

Ispalo je odlično, iako ovo sasvim sigurno nije tipična pizza.

Tako malo tijesta nije bilo moguće dobro razvaljati cijelom površinom, pa je zapravo na više mjesta bilo rupa. Da se manje raširilo ne bi stala sva rajčica, a baš sam si zamislio kako već jesam, tj. baš cijeli mali okrugli kalup za pizzu (promjer 22 cm). Žena nije mogla sudjelovati u takvom diletantskom pristupu pa sam osobno nagnječio tijesto tako da ga ima barem po rubovima bez rupa. Dobro je bilo što se koristila sjeckana rajčica, jer pasirana bi se vjerojatno previše razlila. Maslina je trebala biti jedna, ali kada me sin uz širok osmjeh počeo ispitivati zašto ne važem tu jednu maslinu, dodao sam ih još par gratis :)))

Kopar je došao kao začin gost i dao je sasvim osobit okus.

Do završnog raspada sustava je došlo pri vađenju iz kalupa, ali dobro, glavno da je bilo fino, iako u jednom drugačijem kontekstu nego one koje je žena napravila sinu i sebi. Njihove su imale duplo više tijesta, nemjerenu količinu maslinovog ulja, više mozzarelle, manju količinu rajčice, standardni origano i pršut kao završni začin.

Da sam mislio da prebrajanje kalorija i odmjerene kombinacije grupa namirnica neće nositi određene žrtve, prešao bi se, ali eto nisam, tj. ovo sam itekako svjesno izabrao ;)

Komentari (10) - # petak, 27.04.2012. - 23:01


* Blitva i pršut u lisnatom tijestu ... 500 kcal


8 dag lisnatog tijesta
15 dag blitve
2 dag pršuta
0,1 dl maslinovog ulja
sol, papar

... 500 kcal

Blitva je očišćena, usitnjena i pirjana na malo ulja. Na početku se posolila, a pod kraj je dodan papar i pršut. Lisnato tijesto se odmrznulo, razvaljalo, napunilo pripremljenom filom i zamotalo. Lagano se zauljilo sa vanjske strane i peklo u pećnici 25 minuta na 200 stupnjeva

Lisnato je dosta kalorično, a teško ga je koristiti malo. U ovom slučaju je korišten komad od 25 dag koji se podijelio na 3 obroka. Ulja je bilo na knap, pa se na kraju pečenja malo i zadimilo. Iako je bilo sočno i ukusno, kao što sam već prije zaključio, ovo je vrsta obroka koju bi kod mršavljenja ipak trebao izbjegavati ;)

Komentari (10) - # četvrtak, 26.04.2012. - 23:33


* Kranjska kobasica, grah i pelati u salsa umaku ... 410 kcal


5 dag kranjskih kobasica
20 dag kuhanog graha
15 dag pelata
5 dag salsa umaka
svježi peršin

... 410 kcal

Kobasica je kuhana, grah iz konzerve, pelati isto, a gotova meksička salsa i svježi peršin su tu čisto radi nadopunjavanja okusa.

Obzirom da su namirnice obrađene bez masnoće, namjerno sam je izostavio u potpunosti, tako da obrok sa vrlo kaloričnim mesom ispadne sveukupno jedan od najmanje kaloričnih, a upravo je to okosnica svakog uspješnog mršavljenja. Istina, malo stagniram sa kilama u zadnje vrijeme, ali ovo je prvi puta kako ozbiljnije mršavim, a da mi se kile ne vraćaju. Kontrola nad kalorijama, tj. prebrajanje i čvrsti limit, glavni je razlog zašto je tome tako ;)

Komentari (11) - # srijeda, 25.04.2012. - 23:21


* Odrezak tune, integralni špageti i blitva ... 490 kcal


10 dag odreska tune
5 dag integralnih graham špageta
20 dag blitve
0,1 dl maslinovog ulja
sol, papar

... 490 kcal

Blitva je pirjana na maslinovom ulju, tjestenina skuhana, a tuna ispečena na naglo.

Blag okus blitve se odlično sljubio sa osobnošću tune ;)

Komentari (12) - # utorak, 24.04.2012. - 20:47


* Cipal i špinat ... 490 kcal


30 dag cipla
20 dag špinata
0,1 dl maslinovog ulja
sol

... 490 kcal

Riba je očišćena, posoljena i pečena u pećnici. Špinat je na kratko pirjan na maslinovom ulju. I kod njega se koristila samo sol.

Ukusan, ali pomalo neobičan obrok. Obzirom da je cipal bio od vikenda i da je bio veličine kakve već je nisam ga htio petljati za više obroka, što je pak uvjetovalo da nema prostora za klasičan prilog tipa krumpira, kruha, riže ili sličnoga. Da sam bolje planirao bila bi blitva uz ribu, ali eto i špinat se dobro snašao ;)

Komentari (6) - # ponedjeljak, 23.04.2012. - 21:52


* Tost, sirni namaz sa vlascem i koprom, mladi luk i masline ... 490 kcal
5 dag integralnog tosta
10 dag sirnog namaza sa vlascem
5 dag crnih maslina
10 dag mladog luka
kopar, sol

... 490 kcal

Omjer namaza i tosta je malo neobičan i mogao bi se okrenuti skroz naopačke ili kako već obzirom da su gotovo istih kalorijskih vrijednosti. Tost nije bio pečen. Rado koristim ovaj integralni pšenični sa maslinovim uljem. Dobar je baš takav kakav je, a odličan je i pečen. Volim vlasac, a volim i kopar. Ne znam točno što ovdje rade masline, ali kalorijski su se dobro uklopile, i naravno, volim ih. Luka je ispalo malo previše u odnosu na ostalo, a dojam je pojačala njegova jačina.

Ovo je "mirišljavi" tip doručka kakav si volim priuštiti vikendom ;)

Komentari (12) - # nedjelja, 22.04.2012. - 11:36


* Lungić, grah i poriluk ... 450 kcal


10 dag svinjske pisanice
20 dag kuhanog graha
20 dag poriluka
0,1 dl maslinovog ulja
sol, papar, čili

... 450 kcal

Meso i poriluk su pirjani na ulju. U nekom momentu su dodani grah i začini.

Ovo je obrok kakav mi treba.

Čili sam stavio tek na kraju, tj. kod jela. Mali je zez bio što je nakon toga jelo bilo malo slanije što me zbunilo. Kada sam uzeo povećalo i proučio deklaraciju na extra ljutom čiliju ispostavilo se da u sebi ima i soli ;)

Komentari (7) - # subota, 21.04.2012. - 15:23


* Puretina, riža i tikvice ... 470 kcal


10 dag mljevene puretine
5 dag integralne riže
20 dag tikvica
0,1 dl maslinovog ulja
sol, papar, češnjak, peršin, meksička salsa

... 470 kcal

Nisam puno pitao kako je ovo jelo točno napravljeno, tj. žena i ja smo se počeli igrati jednu novu igru. Ja joj zadam namirnice i količinu, a ona pripremi kako joj se čini da je najbolje. Svoj dio sam brzo odradio. Pomogao sam si jednostavnom aplikacijom u accessu. Podijelio sam namirnice po grupama, unio jedinične kalorije i zadao količine za porciju, a sql upit generira sve moguće kombinacije i izračuna točne kalorije. Ispalo je nekoliko desetaka tisuća potencijalnih uravnoteženih, tj. kalorijski prihvatljivih obroka. Za njen dio posla sam pristao da ako treba sve bude samo kuhano, pomiješano i servirano kao neka kašica. Srećom, ovaj puta nije bilo tako.

Kada su namirnice tipa riže samo kuhane dobro se uklopi neki okus sa strane. Ovaj puta je to bila meksička salsa. Dobro je sjela i na pljeskavicu od puretine. Zanimljivo, okus je dosta jak, iako je na skali snage označena tek jedna zelena čili paprika. Bi li ga uopće mogao jesti da su sve tri, ili je to samo stvar navike, kao i kod mnogo toga oko klope. Ova salsa je za razliku od pesto rosso umaka iz prošlog posta nekoliko puta manje kalorična i korištena je baš kao začin i zato nije navedena u sastojcima sa količinom, mada, u naslovu bi se lijepo vidjelo, ali dobro, možda i bude drugi puta, ali onda ću je ipak staviti više, pa makar mi para išla na uši ;)

Komentari (6) - # petak, 20.04.2012. - 23:58


* Tjestenina u crvenom umaku ... 420 kcal


5 dag integralne tjestenine
7 dag crvenog umaka (pesto rosso)

... 420 kcal

Skuha se tijesto, ocijedi i prelije umakom.

Pesto Rosso vam djeluje pusto?

Kada bi rekao da se domaći crveni umak radi od sušenih rajčica, maslinovog ulja, češnjaka, listova bosiljka, ribanog sira i pinjola, biste li onda bili zainteresirani? Ja bi, ali ipak, ovo nije baš takav umak, ovo je onaj gotovi kupovni. U deklaraciji su uz standardne, navedene i neke pomalo romantične namirnice pune osobnosti kao što su tvrdi sir Grana Padano, ovčji sir Pecorino Romano, Aceto Balsamico di Modena i indijski oraščići. Ponekada se treba i malo opustiti, pa makar u prividu nečega što nije, a htio bi da je ;)

Komentari (10) - # četvrtak, 19.04.2012. - 22:04


* Obrok za ured: Tuna, grašak i kiseli krastavci ... 460 kcal


5 dag tune
20 dag kuhanog graška
20 dag kiselih krastavaca
0,2 dl maslinovog ulja

... 460 kcal

Lagano ocijediti dio površinskog ulja iz male konzerve tune. Otvoriti i ocijediti konzervu graška. Otvoriti staklenku sa krastavcima, uzeti par komada i narezati ih na ploške. Sve promiješati i spremiti u kvalitetnu plastičnu posudu sa poklopcem.

Ovo je vrlo praktičan obrok za uzeti sa sobom u ured. Ništa nije kvarljivo i osjetljivo, brzo se napravi, a i ukusno je. Obzirom da je sve konzervirano, ovo je općenito odlična rezerva, tj. ako zapne bilo što oko pripreme nekog obroka, ovaj ga sasvim lako može zamijeniti.

Inače, u ovom obroku istinski dolazi do izražaja moje kulinarsko umijeće. Kada sam zadnji puta išao nešto sjeckati sa ribežom za povrće, porezao sam prst, i to već kod prvog poteza. To je ispao odličan izgovor da se u potpunosti trajno maknem iz kuhinje i baš svaku sitnicu prepustim ženi. Od kada je tako svaki je obrok dobar ;)

Komentari (8) - # srijeda, 18.04.2012. - 23:08


GREŠKA * Loša narudžba
* Naručeni "Rezanci sa lososom i škampima"


Kod narudžbe i dostave se lagano zeznuti. Iako se dosta toga da predvidjeti, ipak se poglavito radi o mačku u vreći. Ideja je bila uzeti nešto morsko, jer će biti manje kalorija, ali previdio sam "sitnicu", a to je da je najzvučnijih i najboljih sastojaka obično najmanje. Upravo je tako bilo i u ovom jelu. Losos i škampi su bili gotovo u tragovima, dok je rezanaca bilo dosta, baš kao i umaka od vrhnja. Zapravo sam vrlo zorno osjetio kako je lako otići u krivo kada se ne važe i obračunava. I doma smo spremali raznu tjesteninu, ali ona je uglavnom bila suha, jer nije bilo prostora za obilne umake, kamoli masne. I to govorim o suhom na malu količinu tjestenine. Ovo je bilo kalorički jako, sočno i obilno. Naravno, nitko me nije tjerao pojesti sve, ali ipak jesam. Dodatna potvrda da sam loše izabrao je činjenica da sam jeo prije više sati, a sitost i dalje ni malo ne popušta. Ovaj obrok ne spada u one kojima će se skinuti koji gram, čak je i održavanje težine upitno. Ono što je dobro je to da se radi o iznimci.

Zaključak: "Zaboravi narudžbu tjestenine sa kaloričnim umakom!" ;)


Komentari (9) - # utorak, 17.04.2012. - 23:44


* Piletina, mlinci i matovilac ... 500 kcal


10 dag pilećeg zabatka
5 dag mlinaca
15 dag matovilca
0,15 dl ulja
sol, papar, jabučni ocat

... 500 kcal

Tamna piletina se narezala i posolila. Stavila se u vatrostalnu posudu na skroz malo ulja, poklopilo i peklo u pećnici oko 1 sat na 180 stupnjeva. Meso se okretalo dva puta, a zadnjih deset minuta se peklo bez poklopca da se malo zapeče kožica. Mlinci su se razlomili i ubacili u kipuću slanu vodu na par minuta. Nakon što su ocijeđeni, zamašćeni su u posudi u kojoj se peklo meso i onda su nepoklopljeni stavljeni u pećnicu na pet minuta da se malo zapeku. Matovilac se začinio solju, paprom, jabučnim octom i maslinovim uljem.

Poznatija sestra ovog obroka je purica sa mlincima, ali odlično je ispalo i ovako ;)

Komentari (4) - # ponedjeljak, 16.04.2012. - 23:06


* Zobene pahuljice, grožđice i jogurt ... 490 kcal
7 dag zobenih pahuljica
3 dag grožđica
2,5 dl jogurta

... 490 kcal

Pomiješam noć ranije i ostavim da se namače do jutra, tj. doručka.

Kako sam se navikao na pahuljice za doručak po malo sam počeo u njih dodavati jako puno različitih sastojaka, jer eto, kao puno je toga zdravo. Počelo se dešavati da teško raspoznajem pojedine okuse iz te mase, a i kod vaganja ode mrvica više ovoga, pa onoga, i naravno, nakupi se, čak i potraje samo pripremanje, tj. vaganje. Odlučio sam i kod pahuljica primijeniti slična pravila kao i kod ostalih obroka, pa ću tako uz granicu od 500 kcal pokušati kombinirati samo nekoliko namirnica ;)

Komentari (9) - # nedjelja, 15.04.2012. - 13:14


* Namaz od kuhanih jaja i majoneze sa mladim lukom ... 490 kcal
8 dag kukuruznog kruha
1 kuhano jaje
2 dag majoneze
10 dag mladog luka
sol

... 490 kcal

U naribana kuhana jaja se umiješa majoneza i to je to.

Sve više volim jednostavne obroke ;)

Komentari (7) - # subota, 14.04.2012. - 15:30


* Kruh, namaz od patlidžana, masline i krastavci ... 460 kcal

10 dag kukuruznog kruha
5 dag namaza od patlidžana
5 dag maslina
20 dag kiselih krastavaca

... 460 kcal

Namaz od patlidžana: Patlidžani su narezani na kockice, posoljeni i prženi na malo ulja oko pola sata. Kada su se ohladili izmiksani su u blenderu. Dodano je vrhnje, majoneza i češnjak.

Dobar obrok za večeru, ali ipak nije ispao onako kako sam očekivao. Namaz nije bio kremast kako ga pamtim od prije kada nismo ništa vagali i mjerkali. Izgleda da je vrhnje bilo suvišno. Kako god, ostaje prostor za promjene kod iduće pripreme. Kada ispadne bolje objaviti ću i točne količine namirnica za namaz. Neki patlidžan namaču u slanoj vodi da mu oduzmu gorčinu. Meni ne smeta, dapače, zanimljivo mi je da su poneka jela i grka ;)

Komentari (7) - # petak, 13.04.2012. - 22:51


* Mljevena puretina, cvjetača i zeleni rezanci ... 460 kcal10 dag mljevene puretine
5 dag zelenih rezanaca
20 dag cvjetače
0,1 dl ulja
sol, papar, peršin

... 460 kcal

Očistio se, oprao i narezao mekši središnji dio cvjetače. Na malo ulja se pirjala mljevena puretina i cvjetača oko 40 minuta. Na početku se posolilo, u sredini se dodao svježi peršin, a pod kraj se zapaprilo. U više navrata se podlijevalo vodom. Tjestenina se skuhala u slanoj vodi, ocijedila i poslužila sa pirjanim mesom i cvjetačom.

Cijelo vrijeme pirjanja cvjetača je baš lijepo mirisala, a na kraju nije podbacila niti okusom. Mesu je ipak falilo luka, češnjaka ili već nečega. Zapravo, vjerojatno bi bilo puno bolje da je napravljeno odvojeno kao pljeskavica, pa kod serviranja začinjeno dijon senfom, kečapom ili možda nekim začinom tipa čilija. Eto, to će biti smjernica za sljedeći puta ;)

Komentari (9) - # srijeda, 11.04.2012. - 21:08


* Rižoto od šunke i mladog luka ... 480 kcal5 dag kuhane šunke
5 dag riže
20 dag mladog luka
0,1 dl ulja
sol, papar

... 480 kcal

Na malo ulja pirjao se mladi luk oko pola sata. Na početku se posolilo, pod kraj zapaprilo. Zadnjih 10 minuta je dodana na kockice narezana kuhana šunka. Riža se kuhala u slanoj vodi, ocijedila i pomiješala sa lukom i šunkom.

Kombinacija je neobična i posljedica je toga što je od Uskrsa ostalo dosta luka, a nekako je počeo venuti, što ga je dovelo na vrh današnje liste za rješavanje. Solo ili na salatu bi ga bilo puno, tj. za više obroka, ovako pirjanog ga je bilo taman za jedan. Kako god, ispalo je odlično ;)

Komentari (4) - # utorak, 10.04.2012. - 23:23


* Kako jedem na feštama?
1. Volim saznati što je u cjelokupnoj ponudi.

2. Izaberem si ono što mi je najprihvatljivije.

3. Uzmem pred sebe to što već mislim pojesti.

4. Jedem što polakše mogu, žvačem i uživam.

5. Jedem sve, jedino što ću preskočiti je slatko.

6. Ne pričam o tome što kako, zašto, ... što ne.

Sveukupno jedem što umjerenije mogu,
a i to obično bude više ili manje previše.

Uglavnom, nudi se puno i ne bi bilo dobro da jedem sve, pa čak bi i samim probavanjem itekako prešao kalorijski poželjnu granicu. Kada saznam što će sve biti u osnovnim crtama isplaniram što ću jesti. Završni izbor ide kada vidim samo jelo. Stavim pred sebe što već mislim pojesti i polako uživam u svakom zalogaju. Dok je nečega na tanjuru, a na licu zadovoljni osmjeh, rijetko tko će nešto posebno dodatno nutkati, kamoli gnjaviti nagovaranjem.

Ništa ne važem, procjenjujem od oka i u sebi grubo izračunam kalorije. U razgovoru nastojim izbjegavati temu kalorija i dijete, a dobro mi se pokazalo čak izostaviti i bilo kakvo pitanje o namirnicama i jelu koje bi se vezalo za način moje osobne prehrane. Bit je u obrocima koje jedem svakodnevno, a ne u onima koji su ipak iznimka, mada, osjećam se dobro kada su i oni dostatno kontrolirani.

Kada je fešta kod nas, još je lakše, jer tada u naprijed mogu sve isplanirati do detalja, pa i ubaciti nešto za što znam da će mi savršeno odgovarati, mada, i kod drugih nema nikakve potrebe pojesti bilo što sa čime se ne slažem. Ionako, sav višak koji sam nekada znao pojesti nije bio ni zbog čega drugog doli vlastite pohlepe, sve ostalo su pusta izgovaranja ;)


Komentari (3) - # ponedjeljak, 09.04.2012. - 18:19


HvalaDok netko vrijedno radi,
"ja" sam na kavi ;)


P.S. Blog ide u sređivanje, ma što to značilo :)))

Komentari (4) - # nedjelja, 08.04.2012. - 02:00


* Namaz od bakalara na bijelo sa kruhom i rotkvicama ... 480 kcal

5 dag namaza od bakalara na bijelo
8 dag kruha
20 dag rotkvica

... 480 kcal

Radi se o Alden namazu od bakalara na bijelo. Vrlo je ukusan, ali za moj afinitet ipak malo previše mastan. Kako god, sasvim je lako otvoriti gotov namaz i namazati ga na kruh, a ni to ponekada nije prednost za zanemariti ;)

Komentari (5) - # subota, 07.04.2012. - 08:29


* Orada i tikvice ... 630 kcal25 dag orade (iz uzgoja)
25 dag tikvica
0,2 dl maslinovog ulja
sol, papar, češnjak, peršin

... 630 kcal

Orada se očistila, nasolila i lagano nauljila. Pekla se u pećnici oko 45 minuta na 180 stupnjeva. Na maslinovom ulju se prepržio češnjak, pa su se pirjale tikvice oko pola sata. Na početku su se posolile, pod kraj se dodao peršin i svježe mljeveni papar. Kod serviranja, riba je dodatno začinjena maslinovim uljem, češnjakom i peršinom.

Da je ova orada ona prava divlja ovaj bi obrok bio kalorijski savršen, ovako, prešla se uobičajena granica od 500, ali uistinu je ispalo odlično, tj. baš sočno i vrlo ukusno. Riba je očito bila vrlo svježa, a već kod čišćenja se vidjelo da je dosta masna za tu vrstu ribe. Za prilog tipa kruha, krumpira, riže ili bilo čega iz te grupe namirnica stvarno više nije bilo prostora. Istina, mogla se riba podijeliti na dva obroka, i nije se trebalo staviti maslinovog ulja kod serviranja, ali bez tog dodatka sa češnjakom i peršinom, ovaj puta, to ne bi bilo to ;)

Komentari (2) - # petak, 06.04.2012. - 12:36


* Bruschette s tunom ... 500 kcal2,5 dag tune
1 dag paškog ribanog tvrdog ovčjeg sira
8 dag kruha
10 dag rajčice
20 dag kiselih krastavaca
0,15 dl maslinovog ulja
origano

... 500 kcal

Na tri polovice šnite starog kruha se stavila sjeckana rajčica, pa tuna sa uljem. Na jedan komad je išao parmezan, na jedan origano, na treći ništa. Peklo se u pećnici 7 minuta na 180 stupnjeva.

Išao bi mi i češnjak, ali u žurbi je zaboravljen. Kiseli krastavci su išli sa strane kao kiselkasto povrtna dopuna obroka. Količina tune i ulja je naoko neobična, ali zapravo se radi točno o pola male konzerve tune u maslinovom ulju ;)

Komentari (5) - # četvrtak, 05.04.2012. - 12:41


* Dimljeni sir, patlidžani i tjestenina ... 490 kcal5 dag dimljenog sira
5 dag tjestenine (fusilli)
20 dag patlidžana
0,1 dl maslinovog ulja
sol, papar

... 490 kcal

Patlidžani se narežu na kockice zajedno sa korom. Pirjaju se oko 20 minuta u tavici na malo maslinovog ulja. Posole se i zapapre. Na samom kraju se doda dimljeni sir narezan na kockice samo toliko da se rastopi. Tjestenina se skuha u slanoj vodi, ocijedi i pomiješa sa patlidžanima i sirom.

Ukusno jelo u kojem bez dodatnih začina do izražaja dolazi svaka od namirnica, baš kako volim u zadnje vrijeme. Obzirom da se radi o malim količinama ulja i sira, a patlidžan nema što puno pustiti, cijelo jelo je lagano suho, pa je tako bilo i dijelova tjestenine koja je ostala bez ičega, ali to je, u ovako kalorijski ograničenim obrocima, gotovo nužnost ;)

Komentari (3) - # srijeda, 04.04.2012. - 12:06


* Igle, kruh i divlji radić ... 490 kcal20 dag iglica
5 dag kruha
10 dag divljeg radića
0,1 dl maslinovog ulja
sol, papar, vinski ocat

... 490 kcal

Riba je očišćena, posoljena, lagano nauljena i pečena u pećnici oko 20 minuta na 180 stupnjeva. Radić je bio očišćen, opran i začinjen.

U điru grkosti, ni radiću je nije falilo. Igle, neobično duguljaste, zašiljene i zanimljive ribe. Rijetko sam ih sretao. Specifična je i zelena boja kostiju. Provjerio sam da li svijetle u mraku, ali ništa od toga ;)

Komentari (6) - # utorak, 03.04.2012. - 15:40


* Šparoge i gorgonzola sa zelenim rezancima ... 460 kcal5 dag divljih šparoga
5 dag gorgonzole
5 dag zelenih rezanaca
0,5 dl vrhnja za kuhanje
sol

... 460 kcal

Šparoge su očišćene, oprane i stavljene u kipuću slanu vodu. Kuhale su se 10 minuta. U tavicu na vrhnje za kuhanje dodane su ocijeđene šparoge i gorgonzola narezana na komadiće. Kratko se prokuhalo. Tijesto je skuhano u slanoj vodi, ocijeđeno i preliveno pripremljenim umakom.

Šparoge su ispale grke i to je cijelom jelu dalo specifičan okus, ali ono što je loše je to da su bile nekako malo drvenaste. Samo je onaj vršni dio je bio mekan. E sad, možda sam kupio loše šparoge, a možda je nešto pogrešno u pripremi. Bilo je dileme kod čišćenja, gdje ih lomiti, ali na kraju je ispalo da smo otprilike donju tvrđu četvrtinu maknuli, iako me prodavačica uvjeravala da su cijele super i da ne treba bacati ništa. U svakom slučaju, ovo što sam jeo ne bi preporučio, ali neću niti odustati od šparoga ;)

Komentari (11) - # ponedjeljak, 02.04.2012. - 14:01


* Salata od fete, kukuruza i cikle ... 500 kcal8 dag feta sira
10 dag kukuruza
20 dag cikle
0,1 dl bučinog ulja
sol, papar, aceto balsamico, peršin

... 500 kcal

Salate su vrlo praktična rješenja za večernje obroke ;)

Komentari (7) - # nedjelja, 01.04.2012. - 08:40


<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se