minus40kg ... kalorijski restoran

blog

* Jetrica, krumpir i luk iz pećnice ... 460 kcal



10 dag svinjskih jetra
20 dag krumpira
20 dag luka
0,1 dl ulja
sol, papar

... 460 kcal

Krumpir i luk se očiste i narežu na ploške. Jetra se nareže, posoli i stavi na krumpir i luk. Sve se lagano naulji. Peče se na 180 stupnjeva oko 40 minuta. Na pola se malo promiješa i okrene jetra. Kod serviranja se začini svježe mljevenim paprom.


Ovo možda nije najfiniji način za napraviti jetra, ali jednostavan je, a meni i vrlo ukusan ;)

Komentari (4) - #

subota, 31.03.2012. - 16:01

* Kalorijske tablice - RIBA



90 ... Štuka
110 ... Pastrva
120 ... Som
140 ... Šaran

70 ... Girice
90 ... Inćuni
120 ... Srdele
120 ... Papaline
120 ... Sabljarka

140 ... Šaruni
170 ... Skuša
200 ... Losos
200 ... Tuna

80 ... Oslić
80 ... Zubatac
80 ... Orada
80 ... Morski pas
90 ... Škarpina
120 ... Cipal
160 ... Brancin (iz uzgoja)

150 ... Ugor
210 ... Jegulja

70 ... Hobotnica
80 ... Lignje

50 ... Kamenice
70 ... Dagnje

90 ... Škampi

260 ... Kavijar


Pogledao sam više kalorijskih tablica i kod ribe su dosta neujednačene, ali omjeri su tu negdje. Malu zbrku su napravile ribe iz umjetnog uzgoja koje imaju bitno više kalorija nego one iz prirode. Kako god, obzirom da je nutricionistički preporučljiva, a i volim ju, neću se opterećivati preciznošću samih kalorija, pod uvjetom da je pripremljena kako treba, tj. sa što manje dodatnih masnoća, koje, ako ih već ima, valja i pošteno obračunati ;)


Komentari (0) - #

petak, 30.03.2012. - 23:52

* Kako jedem u restoranima?




* Jaretina na roštilju, krumpir i Šopska salata ... 500 kcal


30 dag jaretine na roštilju (sa kostima)
10 dag pečenog krumpira
15 dag svježeg povrća
5 dag mladog ovčjeg sira
sol

... 500 kcal

Količine su procijenjene!

Kako jedem u restoranu?

Nastojim uzeti jedno jelo i to ono koje neće biti pretjerano kalorično. Roštilj od čistog mesa je jedna od sigurnijih opcija u tom smislu. Jaretina na neki drugi način možda i ne bi bila toliko posna, ovako, bila je i više nego prihvatljiva. Prilog ili uopće ne uzmem, ili uzmem malo. U ovom slučaju sam podijelio porciju krumpira. Šopska salata se savršeno uklopila uz roštilj. I nju sam podijelio, i nisam je začinio uljem, čime sam dodatno uštedio koju kaloriju. Desert sam kao i doma samo gledao ;)

P.S. Zgodno je kada se nakon jela može i malo prošetati.


Komentari (7) - #

srijeda, 28.03.2012. - 20:34

* Ždrebetibna sa porilukom i šampinjonima ... 430



20 dag ždrebećeg buta
30 dag šampinjona
20 dag poriluka
0,1 dl ulja
sol, papar, peršin

... 430 kcal

U woku na malo ulja pirjati meso i povrće oko pola sata.

Odlično je ispalo. Osjetio se specifičan okus svake od namirnice. Šampinjoni nisu puno rezani, i to mi se svidjelo. Zahvaljujući povrću i meso je, iako potpuno krto, ispalo sočno. Ne znam da li je slatkoća došla samo od mesa ili i od poriluka, ali pasalo mi je malo više peršina i papra ;)

Komentari (7) - #

utorak, 27.03.2012. - 18:54

* Pita od špinata i sira ... 490 kcal



10 dag svježeg sira
20 dag mladoga špinata
5 dag gotovih kora za pite
0,2 dl ulja
sol, papar

... 490 kcal

Špinat se oprao i pirjao na ulju dok nije uvenuo za što je trebalo oko 10 minuta. Obzirom da je mladi i da su mu listovi mali nije ga trebalo dodatno usitnjavati. Na početku se posolio, na kraju zapaprio. Umiješao se svježi kravlji sir koji se posolio. Tom se filom punila kora koja se lagano nauljila sa vanjske strane. Peklo se na 180 stupnjeva oko pola sata.

Pogledao sam više recepata, ali koji sam god obračunao bilo je previše kalorija. Najviše me privlačilo lisnato tijesto, ali nikako ga nisam mogao ubaciti u nekim razumnim količinama. Na kraju sam se odlučio za ovu dosta pustu varijantu. Tijesto se gotovo i nije osjetilo, ali fila je bila super. Zaključak je da ću do daljnjega ipak odustati od pita ;)

Komentari (7) - #

ponedjeljak, 26.03.2012. - 15:14

* Purica s mlincima i zelena salata ... 480 kcal



10 dag purećeg zabatka
5 dag mlinaca
20 dag zelene salate
0,1 dl ulja
sol, jabučni ocat

... 480 kcal


Tradicionalno jelo Hrvatskog zagorja, i jedno je od meni omiljenih ;)

Komentari (2) - #

nedjelja, 25.03.2012. - 21:50

* Soja, grašak i mrkva na maslacu ... 480 kcal



5 dag soje
20 dag mlade mrkve
10 dag graška
2 dag maslaca
sol, papar, češnjak, peršin

... 480 kcal

Korišteni su soja komadići koji su se namočili na pola sata u vrućoj vodi, a zatim ocijedili i malo stisnuli gnječilicom za pire krumpir da se odstrani višak upijene vode. Mrkva se nariba na tanke rezance. Na maslacu se pirjao češnjak, soja i mrkva oko 20 minuta. Na početku se posolilo, a pod kraj se dodao svježe mljeveni papar, nasjeckani listovi peršina i kuhani grašak iz konzerve.


Sojini komadići su ispali saftni i skroz u redu, dapače, biti će mi češće na meniju. Obzirom da je ovo jelo sa nešto manje vlastita okusa, vrijedilo bi malo eksperimentirati sa začinima. Odmah su mi na pamet pali curry i kurkuma, a možda bi i đumbir mogao proći. Ovaj puta sam bio previše gladan da bi to stigao ;)

Komentari (9) - #

subota, 24.03.2012. - 16:26

* Zeleni rezanci sa pršutom ... 500 kcal



5 dag zelenih rezanaca (tagliatelle verdi)
3 dag pršuta
1 dl vrhnja za kuhanje
sol, papar, češnjak, peršin

... 500 kcal

U tavicu se ulije vrhnje za kuhanje, pa se doda nasjeckani češnjak i peršin, te pršut narezan na tanke rezance. Kuha se oko 10 minuta. Pod kraj se popapri. Tjestenina se skuha u slanoj vodi. Nakon što se ocijedi prelije se pripremljenim umakom.


Jednostavno, brzo i ukusno jelo. Neko svježe lagano povrće sa strane ili zelena salata bi se odlično uklopili, ali po mogućnosti bez ulja, jer predviđene kalorije su potrošene u samom jelu ;)

Komentari (8) - #

četvrtak, 22.03.2012. - 23:27

* Rižoto od poriluka ... 440 kcal



20 dag poriluka
5 dag integralne riže
2 dag parmezana
0,1 dl maslinovog ulja
sol, papar

... 440 kcal

Integralna riža se namakala 2 sata. Poriluk je očišćen i nasjeckan, pa pirjan na maslinovom ulju dok nije omekšao, za što je trebalo oko pola sata. Na početku se posolio, a par minuta prije kraja se dodao svježe mljeveni papar. Riža je kuhana u slanoj vodi 18 minuta prema uputama, te je ocijeđena i pomiješana sa završenim porilukom. Kod serviranja se posipao parmezan.


Eto, još jedan jednostavan i ukusan bezmesni rižoto. Ovog puta je gro okusa došao od poriluka, iako se lijepo osjetio i parmezan ;)

Komentari (3) - #

srijeda, 21.03.2012. - 18:32

* Rižoto od blitve ... 460 kcal



20 dag blitve
5 dag integralne riže
2 dag paškog ribanog tvrdog ovčjeg sira
2 dag maslaca
češnjak, sol, papar

... 460 kcal

Blitva se grubo nareže i skuha na pola u slanoj vodi. Nakon toga se ocijedi i usitni. Na maslacu se isprži češnjak. Doda se blitva, začini svježe mljevenim paprom i pirja još oko deset minuta. Riža se skuha u slanoj vodi, ocijedi i pomiješa sa blitvom. Na samom kraju se doda parmezan i jelo je spremno za serviranje.


Po ne znam koji puta mi se potvrdilo da su najbolja jela sa ne previše namirnica, čak ni začina, jer na taj način pojedine dolaze više do izražaja. Ono što je ovom jelu dalo izuzetan okus je ribani paški tvrdi ovčji sir ;)

Komentari (13) - #

ponedjeljak, 19.03.2012. - 18:18

* Feta, mladi luk i rotkvice na salatu ... 420 kcal



10 dag feta sira
10 dag mladog luka
10 dag rotkvica
0,1 dl maslinovog ulja
sol, papar, aceto balsamico

... 420 kcal


Ukusno, čak bi rekao i malo presnažnih okusa ;)

Komentari (9) - #

subota, 17.03.2012. - 21:50

* Kare, mladi krumpir i zlatni šampinjoni



10 dag svinjskog karea bez kosti
20 dag mladog krumpira
20 dag zlatnih šampinjona
0,1 dl ulja
sol, papar, peršin

... 440 kcal

Zlatni šampinjoni su bili prije gotovi pa su izvađeni na pola, tj. nakon 20 minuta. Peršin i papar su išli kod samog serviranja.


Svinjetina djeluje problematično kada se pazi na kalorije, ali suhost ovog mesa mi daje za pravo vjerovati da nisam pogriješio. Treba izbjegavati vratinu, rebra i ostalo meso sa puno masnoće, i svakako biti oprezan sa količinom. Inače, jela iz pećnice su mi omiljena.

Nemojte moje komentare shvaćati kao savjete, jer oni to nisu. Zapravo podsjećam sebe samoga na neke činjenice koje su mi trenutno bitne. Lijepo je osjetiti zadovoljstvo time što se i kako pripremljeno pojelo, a uz to sit mršavjeti ili barem održavati postignuto ;)

Komentari (9) - #

četvrtak, 15.03.2012. - 23:22

* Šarun, krumpir i tikvice iz pećnice ... 450 kcal



10 dag šaruna
20 dag krumpira
20 dag tikvica
0,1 dl maslinovog ulja
sol, češnjak, peršin

Šarun: Spada u sitnu plavu ribu. Bočno od repa ima nazubljen i tvrd dio, specifičan za svoju vrstu. Vrstan je grabežljivac, hrani se manjom ribom, školjkašima, rakovima, glavonošcima.


Nisam našao jedinične kalorije za šaruna. Procijenio sam ga na 140 kcal na 10 dag. U ovako malim količinama sigurno ne može biti velika greška na gore, a i da je, ako je na ribu, neka je ;)

Komentari (1) - #

utorak, 13.03.2012. - 15:41

* Pire krumpir, špinat i jaje na oko ... 470 kcal



20 dag krumpira
20 dag špinata
2 dag maslaca
1 jaje
sol, češnjak, papar

... 470 kcal

Krumpir se malo više skuha i zgnječi u pire. Na maslacu se isprži češnjak pa se doda špinat. Jaje se ispeče na oko bez dodatne masnoće (samo je uljem minimalno namazano dno teflonske tavice).


Ovo je posna varijanta sukladna ostalim obrocima. Naravno da bi pire bilo ukusniji sa mlijekom i maslacem. Špinat je bio malo grk, što vjerojatno ne bi bio slučaj da je dodano mlijeko i zafrig kako je to nekada žena radila. I jaja bi bilo barem dva i to na toliko ulja da se na fotografiji sigurno ne bi vidio tamni rub, a bilo bi i kruha da se maca žumanjak i ulje, ali eto, što je bilo, bilo je, sada više nije, i neka nije ;)

Komentari (8) - #

subota, 10.03.2012. - 23:53

* Sir, vrhnje, graham pecivo i mladi luk ... 490 kcal



20 dag svježeg kravljeg sira
1 dl kiselog vrhnja
5 dag graham peciva
5 dag mladog luka
sol, vlasac

... 490 kcal


Nekada sam se uz sir i vrhnje znao zaigrati i sa kakvim špekom i sličnim, ali nema kalorijskog lufta i sa time se valja pomiriti. Kada bolje razmislim, i u redu je ovako, jer baš do izražaja dođe svaka od navedenih namirnica, što je općenito dobra stvar kod obroka sa manjim brojem sastojaka ;)

Komentari (8) - #

četvrtak, 08.03.2012. - 18:14

* Teleći but, grah i šampinjoni



10 dag telećeg buta
20 dag kuhanog graha
20 dag šampinjona
0,1 dl ulja
sol, papar, peršin, češnjak

... 510 kcal


Za obračun je korišten Kalkulator kalorija i nutritivnih vrijednosti namirnica sa stranica www.vjezbaj.com ;)

Komentari (5) - #

utorak, 06.03.2012. - 21:16

* Srnetina sa njokima ... 460 kcal



10 dag srnetine za gulaš
5 dag luka
10 dag mrkve
10 dag gotovih krumpirovih njoka
0,1 dl ulja
sol, papar, lovorov list, peršin, češnjak

... 460 kcal


Nisam ovo mogao nazvati gulaš jer je nedostajalo nekoliko standardnih sastojaka, ali da je bilo dobro, bome je, dapače. Padale su mi na pamet suhe šljive, brusnice i slično, ali zapravo mi je drago da je bilo baš ovako, posebno, jednostavno i ukusno, sa naglaskom na osnovnu namirnicu, a to je srnetina ;)

P.S. Sam recept ću objaviti na portalu coolinarka:
www.coolinarika.com/klub/minus40kg/

Komentari (1) - #

nedjelja, 04.03.2012. - 11:16

Arhiva:

04/17  • 03/17  • 02/17  • 01/17  • 12/16  • 11/16  • 10/16  •  9/16 •  8/16  •  7/16  •  6/16  •  5/16  •  4/16  •  3/16  •  2/16  •  1/16  •  12/15 •  11/15 •  10/15 •  9/15 •  8/15 •  7/15 •  6/15 •  5/15 •  4/15 •  3/15 •  2/15 •  1/15 •  12/14 •  11/14 •  10/14 •  9/14 •  8/14 •  7/14 •  6/14 •  5/14 •  4/14 •  3/14 •  2/14 •  1/14 •  12/13 •  11/13 •  10/13 •  9/13 •  8/13 •  7/13 •  6/13 •  5/13 •  4/13 •  3/13 •  2/13 •  1/13 •  12/12 •  11/12 •  10/12 •  9/12 •  8/12 •  7/12 •  6/12 •  5/12 •  4/12 •  3/12 •  2/12 •  1/12 •  12/11

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se