minus40kg ... kalorijski restoran

blog

* Puretina u povrtnom saftu i njoki ... 460 kcal



10 dag mljevene puretine
10 dag krumpirovih njoka
10 dag šampinjona
10 dag paradajza
0,1 dl ulja
sol, papar

... 460 kcal


Na ulju su se pirjali meso, šampinjoni i paradajz. Od začina su se koristili samo sol i papar. Njoki su skuhani po uputama proizvođača.

Gotovi krumpirovi njoki su jednostavan i brz prilog. Malo je problem kada ih nađete na akciji i kupite više, pa ih nikako riješiti, ali eto, količina kupljenih namirnica u nerazmjeru sa potrošnjom je jedan od najprisutnijih problema na koji još uvijek nailazim ;)


Komentari (7) - #

ponedjeljak, 30.01.2012. - 16:13

* Puretina, špinat i njoki ... 440 kcal



10 dag mljevene puretine
20 dag špinata
10 dag njoka
1 dag maslaca
sol, češnjak, papar

... 440 kcal


Mljevena puretina se začinila solju i paprom, te se oblikovala pljeskavica koja se ispekla na naglo u teflonskoj tavici bez dodatne masnoće. Na maslacu se pirjao češnjak i špinat. Dodalo se malo soli. Korišten je zaleđeni špinat. Gotovi njoki su se skuhali u slanoj vodi. Kod serviranja sam dodatno popaprio meso.

Jednostavno, nutritivno dobro izbalansirano i ukusno ;)


Komentari (7) - #

subota, 28.01.2012. - 10:35

* Osnovni principi mog mršavljenja




Manje jedem!



Ukupan dnevni zbroj kalorija je oko 1700 kcal


Jedem 3 veća obroka i 2 međuobroka:

... 07:00 Doručak - pahuljice sa suhim voćem i mlijekom
... 11:30 Prijepodnevna užina - voće (jabuka)
... 13:00 Ručak - meso ili riba, prilog, lagano povrće
... 17:30 Poslijepodnevna užina - voće (južno voće)
... 19:00 Večera - meso, kruh ili zamjene, lagano povrće

* Baza je dijabetička dijeta Kliničke bolnice Dubrava od 1300 kcal,
koju sam malo modificirao, tj. prilagodio trenutnim uvjetima i mogućnostima.

* Sve namirnice se količinski mjere.
Poseban je oprez kod najviše kaloričnih namirnica, i one se važu vrlo precizno.
Ulje se mjeri žličicom za lijek.

* Namirnice se uglavnom obrađuju kuhanjem u vodi ili na pari, pečenjem u pećnici
ili na teflonskoj tavici sa vrlo malo ili bez masnoće, te u woku.

* Jedem sve namirnice osim slatkoga (kolači, čokolada, pekmez, ...).

* Pijem vodu ili nezaslađeni čaj.


Dnevno šećem oko 1 sat ili vozim 30 minuta sobni bicikl ili vježbam.



Kile sam dobio tako da sam unosio više kalorija nego sam ih trošio, sada je situacija obrnuta, i rezultati su zadovoljavajući. Poželjno je što bolje planirat, i još više, držati se onoga što znamo da je u redu. Ponekada ne ispadne baš sve kako je zamišljeno, tj. po zadanim pravilima. Bude pokoja kava ili limunada sa medom, ali radi se o iznimci. Ono što je dugoročna konstanta je manjak kalorija. Ne tvrdim da otkrivam toplu vodu, samo kažem kako stvari stoje u mom slučaju, i to je to ;)

P.S. Moja preporuka: Stručan nadzor, ustrajnost i puno dobre volje!


Komentari (4) - #

četvrtak, 26.01.2012. - 23:50

* Pileća jetra sa povrćem ... 490 kcal



25 dag pilećih jetra i srca
0,1 dl ulja
5 dag luka
10 dag šampinjona
10 dag blitve

... 490 kcal


Na ulju su se pirjali luk, jetra i šampinjoni. Od začina se koristilo sol i papar. Blitva je kuhana na pari.

Ovaj obrok je posljedica potrebe da se na brzaka iskoriste neke namirnice. Kombinacija je pomalo čudna, i nije po standardnoj šabloni, ali eto, stvarna kuhinja često traži i ovakva rješenja. Ono što je bitno za mršavljenje i predstavlja osnovu sustava, koji u mom slučaju neosporno daje rezultate je: "Kalorije moraju biti pod kontrolom!". Sva ostala pravila zdrave prehrane su dobro došla, ali eto, trenutno nisu primarna ;)


Komentari (4) - #

srijeda, 25.01.2012. - 23:03

* Blitva, kukuruz i piletina ... 440 kcal



20 dag blitve
10 dag kukuruza šećerca
2 dag maslaca
10 dag pilećih prsa

... 440 kcal


Mlada blitva je skuhana do pola na pari i ocijeđena. Na maslacu se pirjao češnjak, a onda i blitva. Na kraju je dodan kukuruz iz konzerve. Ražnjići pilećih prsa su ispečeni na naglo u tavici bez dodatne masnoće. Za Filetino proizvođač piše: "Nježan file pilećih prsa u marinadi od ekstra djevičanskog maslinova ulja i mažurana daje Filetinu na mediteranski način profinjen okus.", i zaista, odlični su i brzo gotovi. Ono što preskače je voda i pojačivači okusa, ali eto, na to smo već navikli kod svih industrijski, više ili manje, obrađenih i pripremljenih namirnica ;)


Komentari (3) - #

utorak, 24.01.2012. - 23:22

* Kalorijske tablice - MESO



120 ... Piletina, bijelo meso bez kožice
170 ... Piletina, tamno meso
260 ... Pileće hrenovke

130 ... Puretina, bijelo meso bez kožice
140 ... Pureće mljeveno meso
180 ... Puretina, rasjek
260 ... Pureće hrenovke

130 ... Jetra

110 ... Teletina, nemasna
160 ... Teletina, srednje masna

130 ... Juneća pisanica

210 ... Govedina, srednje masna

250 ... Mljeveno, miješano meso
320 ... Hrenovke, od govedine i svinjetine
340 ... Kobasice (prosječno)
440 ... Pašteta, jetrena, industrijska

140 ... Svinjetina, nemasna
340 ... Svinjetina, masna

260 ... Šunka, kuhana
300 ... Vratina, kuhana i dimljena
370 ... Pršut
420 ... Krvavice
450 ... Zimska kobasica
600 ... Špek, mesnati

100 ... Konjetina
110 ... Zec
120 ... Srnetina
140 ... Kunić

240 ... Janjetina


Kod mesa je najteže odrediti kalorije jer je raspon, u ovisnosti o udjelu masnoće, izrazito velik. Stoga ove kalorijske tablice valja uzeti čisto orijentacijski. Kod nedoumice, za svaki slučaj, bolje je uzeti onu gornju vrijednost ;)


Komentari (3) - #

ponedjeljak, 23.01.2012. - 23:48

* Grah, zelje i dimljena vratina ... 500 kcal



10 dag dimljene vratine
20 dag kuhanog graha
20 dag zelja

... 500 kcal


Od sarme je ostalo zelja. Uz malo graha i dimljene vratine evo odličnog obroka. Sve skupa je zapečeno u pećnici, uglavnom zato da se ugrije. Zelje je ocijeđeno, a saft se pojeo kao juha, ali kao odvojeni međuobrok, obzirom da u toj juhi ima i dio masnoće koji se koristio u sarmi, pa se ne može smatrati beskaloričnom vodicom, kao kod kuhanja samo povrća ;)


Komentari (4) - #

nedjelja, 22.01.2012. - 23:21

* Špek i svježi sir sa tjesteninom ... 500 kcal



3 dag mesnatog špeka
10 dag svježeg sira
0,5 dl ulja
5 dag makarona
sol

... 500 kcal / 20 min / 7 kn

Špek narezan na kockice se kratko pekao na malo ulja. U to se ubacila kuhana i ocijeđena tjestenina, te se promiješala, tj. zamastila. Na kraju se dodao svježi sir.


Obzirom da nema povrća sa strane sam uzeo porciju cikle.

Po inerciji, špek nekako ne bi trebao ići u dijetalnu prehranu. Mogu se s time složiti, ali ipak i ne nužno, tj. kada ga se uzima skroz malo i nije neki osobiti problem, pogotovo kada se pošteno obračuna kalorijska vrijednost. Ovaj je bio mesnati hamburger i računao sam ga punih 600 kcal. Eto, zato se u ovom slučaju radilo samo o 3 dag što je veći problem izvagati nego pojesti ;)


Komentari (3) - #

subota, 21.01.2012. - 17:11

* Šampinjoni i piletina na bijelo ... 550 kcal



10 dag pilećih prsa bez kožice
20 dag šampinjona
1 dl kiselog vrhnja (plavo)
1 dag maslaca
10 dag krumpirovih njoka
češnjak, peršin, sol, papar

... 550 kcal / 30 min / 14 kn


Ovo je verzija jela "Šampinjoni i piletina sa vrhnjem" u kojem sam bio malo nezadovoljan kuhanim šampinjonima. Ovaj puta su namirnice bile usitnjene i pripremljene na maslacu. Okus je definitivno bolji, ali to malo maslaca je rezultiralo sa oko 80 dodatnih kcal čime je cijeli obrok prešao zadanu granicu. Da stvar bude gora, u originalnom receptu je trebalo ići vrhnje za kuhanje koje ima značajno više kalorija od plavog vrhnja. Čak i samo dupliciranje izvora masnoće daje dodatni disbalans obroka u odnosu na preporuke kojih se pridržavam. Dakle, ne preostaje mi drugo nego potražiti još neku opciju koja će mi biti dostatno prihvatljiva, jer ova to nije. Eto, iako samo jelo na prvu djeluje u redu, kao i kod svega drugoga, prvi dojam zna prevariti ;)


Komentari (7) - #

petak, 20.01.2012. - 17:00

* Brokula i bijela piletina na maslacu ... 490 kcal



10 dag pilećih prsa bez kožice
20 dag brokule
20 dag krumpira
2 dag maslaca
češnjak, peršin, sol

... 490 kcal / 40 min / 9 kn

Skuha se brokula i krumpir u slanoj vodi. Kada se kuha brokula dobro je da gornji dio viri iz vode i kuha se samo na isparavanju. Meso se isprži na maslacu. Kada je gotovo, meso se makne, a krumpir se još malo zapeče na toj masnoći. Na kraju se doda češnjak i peršin.


Još jedno ukusno i jednostavno jelo. Mogli ste primijetiti da često koristim češnjak i peršin. Naravno, začini su stvar osobnog ukusa. Zapravo i kompletna priprema ide u istu priču. Moja osobna tendencija je da se namirnice obrađuju kuhanjem u vodi ili na pari, pečenjem u pećnici ili na teflonskoj tavici sa vrlo malo ili bez masnoće, te u woku. Nije da ne volim jela na dobroj masti ili koja plivaju u ulju kada se pripremaju, ali pri tome je nemoguće pratiti kalorije, i velika je šansa da će se pretjerati, a to je ono što mi ovih dana nije prihvatljivo. Obzirom da su mi trenutno primarne kalorije lako je moguće da se nadalje i neću baviti navođenjem samih recepta, ali i do sada sam svašta pričao i mijenjao, pa me nemojte uzeti za ozbiljno ;)


Komentari (16) - #

četvrtak, 19.01.2012. - 12:47

* Šampinjoni i piletina sa vrhnjem ... 470 kcal



10 dag pilećih prsa bez kožice
20 dag šampinjona
1 dl kiselog vrhnja (plavo)
10 dag krumpirovih njoka
češnjak, peršin, sol, papar

... 470 kcal / 30 min / 14 kn

Njoki, cijeli šampinjoni i piletina u komadu skuhani su u slanoj vodi. Svaka se namirnica kuhala za sebe, šampinjoni i piletina oko 15 minuta, a njoki par minuta, tj. koliko je već pisalo na vrećici. Kod serviranja sve se prelije sa vrhnjem, češnjakom i peršinom. Meso sam dodatno začinio svježe mljevenim paprom.


Kalorijski kontrolirano, jednostavno, brzo i ukusno jelo. Specifično je da su se odlično osjetili pojedini okusi. Mali je nedostatak bila vodenkastost šampinjona. Vjerojatno bi bili bolji da su kuhani na pari, mada od kuhanja i ne očekujem okuse kao kod pečenja, prženja i sličnog.

E ovo je jelo koje mogu i ja napraviti, iako nisam ;)

P.S. Na fotografiji je dio obroka namijenjen slikanju. Pokušao sam izbjeći problem bijelih namirnica koje pod sjajem bljeskalice sve izgledaju isto, često i fotografskim rječnikom rečeno "spaljeno". Općenito, obzirom da nemam dovoljno dnevne svjetlosti, morati ću nešto smisliti oko kvalitetnog umjetnog osvjetljenja, ako želim biti zadovoljniji fotografijama.



Komentari (5) - #

srijeda, 18.01.2012. - 06:55

* Vinski gulaš ... 460 kcal



10 dag govedine, srednje masne
15 dag krumpira
5 dag luka
0,1 dl ulja
2 dag koncentrata paradajza
0,5 dl vina, bijelog
ljuta crvena paprika, lovorov list, kumin, sol, papar

... 460 kcal / 1,5 h / 7 kn

Meso izrežite na kockice i propržite na ulju. Dodajte sitno kosani luk i njega propržite, pa nastavite pirjati dolijevajući vodu. Ubacite par listova lovorovog lista. Krumpir narezan na kockice se dodaje pola sata prije procijenjenog kraja. Pod kraj kuhanja začinite ljutom crvenom paprikom i kuminom, posolite i popaprite, te dodajte vino.


U stvarnosti ovo nije recept koji je dovoljno jednostavan za mene, ali eto, i to je dio veselja koje donosi kombinacija bračnog života i mog pisanja bloga sa receptima. Žena odlično kuha ovo jelo, a ja sam, iako nedosljedan, iskreno zahvalan ;)


Komentari (7) - #

utorak, 17.01.2012. - 05:00

* Šenon, krumpir i juneći faširanac ... 460 kcal



25 dag šenona
20 dag krumpira
10 dag junetine
0,1 dl maslinovog ulja
češnjak, peršin, sol, papar

... 460 kcal / 40 min / 12 kn

Šenon se kuhao tako da se cijeli stavio do pola u slanu vodu u kojoj se kuhao donji tvrđi dio dok je gornji kuhan od samog isparavanja. Na taj način se ne raskuha veći nježniji dio. Kuhalo se 20 minuta.

Krumpir je narezan na kockice i skuhan u slanoj vodi. Kod serviranja je začinjen češnjakom, peršinom i maslinovim uljem.

Junetina je samljevena, popaprena i posoljena, oblikovana u pljeskavicu i pečena na naglo u teflonskoj tavici bez masnoće.


Principi pojednostavljuju život, a ja volim jednostavnost. U ovom obroku su se dobro osjetili svi pojedinačni okusi. Volim i novo. Šenon je mješanac karfiola i brokule. Prvi puta sam ga probao. Okus mu je zanimljiv. Kako to biva u trgovini, novotarije ili pak manjak ponude diže cijenu, tako i šenon košta osjetno više nego brokula i karfiol.

Meso je pečeno bez masnoće i otuda mu malo tamnija boja. To što je suho se dobro uklapa u ono što ovdje zapravo želim prezentirati. Lako bi išlo i neko drugo meso, ali eto, komad junetine koji sam kupio neki dan daje i traje ;)


Komentari (13) - #

nedjelja, 15.01.2012. - 10:29

* Pikantni odrezak ... 530 kcal



10 dag juneće pisanice
0,5 dag brašna
2 dag špeka
5 dag luka
0,1 dl ulja
3 dag koncentrata paradajza
češnjak, peršin, sol, papar

4 dag tjesta
sol

... 530 kcal / 60 min / 10 kn


Nema recepta za ovo odlično jelo iz jednostavnog razloga. Žena me uputila na kuharicu po kojoj je radila. Krenem sa prvom rečenicom i ispadne da baš i nije točna. I druga se razlikuje. Kod treće sam odustao i pustio je da u miru uživa u kavi. Odlučio sam pojednostaviti recepte i način pripreme, jer ruku na srce, gro kila sam upravo i skinuo najjednostavnijim mogućim obrocima koji su se sastojali od par namirnica, najčešće kuhanih. Dakle, od sljedećeg posta idu jela koja mogu i ja napraviti, valjda ;)


Komentari (9) - #

subota, 14.01.2012. - 14:23

* Pohani lažni juneći biftek ... 500 kcal



5 dag juneće pisanice
0,25 dag brašna
1/4 jaja (0,2 dag)
0,75 dag mrvica
0,5 dl ulja
sol

10 dag krumpirovih njoka

25 dag kupusa
0,1 dl ulja
sol, papar

... 500 kcal / 40 min / 7 kn

Meso se nareže na šnicle i istuče batom. Posoli se, uvalja u brašno, jaje i mrvice. Dobro je da odstoji barem pola sata. Peče se na ulju dok ne porumeni oko 15 minuta.

Njoki se skuhaju prema uputama i na kraju malo zapeku na ostatku ulja od pohanja.

Svježi kupus se nareže na tanke rezance, posoli i dinsta na ulju oko 20 minuta. Na kraju se začini svježe samljevenim paprom.


Kako nastaju problemi u pripremi obroka za koje se želi da su ukusni i nutricionistički prihvatljivi, tj. dostatno zdravi, izbalansirani i pod kalorijskom kontrolom?

- kupi se prevelika količina namirnica

Umjesto pola kile teletine kupio sam kilu i pol lažnog junećeg bifteka. Veli mesar kako je junetina mlada, a baš mu je rekla jedna gospođa da je pohala od tog komada i da je bilo odlično. Hajde dobro, neka je komad dobar za pohanje, ali ja ću ipak radije na kuhanje, i tako bi. Napravilo se dobro varivo (slično sam već objavio pa onda ovaj puta nisam) i bilo je za par obroka, ali otišlo je tek 40 dag mesa u dva dana. Vidim ja da to ide presporo pa velim "Idemo to mi ipak malo i pohati!".

- neki načini pripreme nisu za preporučiti, jedan od njih je pohanje

Zamolio sam ženu da mi spoha standardnih 10 dag mesa i mjeri sve što će koristiti. Ja sam zapisao i obračunao. Ispalo je da će obrok brojiti skoro pa 700 kcal. Gdje je nastao višak? Pogađate, u brašnu, jaju, mrvicama i ulju koje se koriste za pohanje. Obzirom da su bila dva komada mesa to sam lako riješio. Uzeo sam samo jedan i došao otprilike na navedenih i poželjnih 500 kcal za cijeli obrok. Naravno, danas je u planu ponovno junetina, vjerojatno na saft. Ostao je problem i komada pohanog mesa i pola pogače od ostatka brašna, jaja i mrvica. To je u frižideru i vjerojatno će biti za večeru uz povrće.

Obrok se pripremao za dvije osobe, tj. dvije porcije. Kupusa je bilo isto malo više jer ga je bilo pola kile pa nije imalo smisla da ostane 10 dag, ali srećom, sa laganim povrćem nije nikakav problem preći mjeru. Mada kada malo razmisli, ne bi bio problem da se i to skuha u nekom od sljedećih jela, ali dobro, to uistinu i nije problem. Njoki su bili takvi kakvi jesu iz istih razloga koje navodim u ovom postu. Kupljeno ih je pola kile neki dan i trebalo ih je potrošiti, a kad je već sve ovako pripremljeno i oni su na kraju isprženi u ulju od pohanja da koja kap ulja ne propadne kada je već pošteno obračunata.

Uzmite u obzir da je ovo izvedeno uz stalnu prisutnost precizne vage i žličice za lijek kojom se mjeri ulje, te je stoga korištena minimalna količina dodatnih namirnica. Uz samo malo opuštanja moglo je biti još puno kaloričnije. Hoću reći, nije čudo da pohano nećete naći niti u jednoj jedinoj ozbiljnoj dijeti ;)


Komentari (10) - #

petak, 13.01.2012. - 11:37

* Pastrva sa grah salatom ... 550 kcal



20 dag pastrve
0,1 dl maslinovog ulja
limun, sol, češnjak, svježe lišće peršina

10 dag graha
5 dag luka
0,1 dl bučinog ulja
aceto balsamico, sol, papar

... 550 kcal / 30 min / 13 kn

Ribu kuhati u slanoj i limunom ukiseljenoj vodi. Ocijediti i pustiti da se ohladi. Filetirati je i posipati češnjakom, peršinom i maslinovim uljem.

Salatu od graha i luka začiniti bučinim uljem, aceto balsamicom, solju i paprom.


Izvorno, pastrva je trebala biti pečena u pećnici sa krumpirom i šampinjonima. Ispalo je da u obližnjoj voćarni nemaju svježih šampinjona, pa je došlo do promjene plana. Volio bi da je napravljeno po receptu koji sam napisao. Na žalost, u stvarnosti je riba uvaljana u brašno i pržena u ulju, što je donijelo dodatne kalorije i osjećaj težine. Popustio sam ženinoj želji. Pomalo nervozan zbog odstupanja od zamišljenoga u jednom sam trenutku podviknuo u skroz bezazlenoj situaciji za vrijeme ručka. Nakon toga se žena duri, neovisno što sam se više puta ispričao. Uz bespotrebne dodatne kalorije, kažnjen sam osjećajem krivice i već spomenutom težinom u želucu, a još stignem degustirati i kakvu jezikovu juhu, mada zna ona da mi tiha misa puno više ide na jetra. Eto, i mi gladni smo samo ljudi ;)


Komentari (9) - #

srijeda, 11.01.2012. - 17:55

* Pureći ražnjići uz rižu i prokulice ... 410 kcal



10 dag puretine
20 dag prokulica
4 dag integralne riže
0,1 dl maslinovog ulja
410 kcal / 40 min / 10 kn


Jednostavan ručak podrazumijeva ne predugo vrijeme pripreme, kao i ne neku posebnu vještinu. Ovo je upravo takav obrok.

Prokulice se posole i uz dodatak sjeckanog češnjaka dinstaju na ulju oko 20 minuta uz dolijevanje vode po potrebi. Riža se skuha u slanoj vodi, ocijedi i pomiješa sa prokulicama. Ražnjići se ispeku na gril tavici i začine solju i paprom.

Da su namirnice kuhane bio bi i nešto zdravije, ali ovako je ipak ukusnije, a to i nije zanemarivo, dapače.

Htio sam napisati da je dovoljno 20 minuta za pripremu, jer toliko traje dinstanje prokulica, a pretpostavio sam da se ostalo radi paralelno, ali me žena upozorila da je prokulice trebalo očistiti, kao i češnjak, a onda i nasjeckati. Ni ražnjići nisu kupljeni već složeni. Tako to bude kada se standardno površno procjenjuje tuđi posao. Moja isprika svim vrijednim kuharicama i kuharima ;)


Komentari (6) - #

utorak, 10.01.2012. - 12:27

* Gulaš od divljači ... 500 kcal



10 dag divljeg zeca (sa kostima je bilo oko 15)
5 dag luka
5 dag mrkve
5 dag sjeckanog paradajza
1 dag oštrog brašna
0,5 dl bijelog vina
0,1 dl ulja
10 dag njoka
500 kcal / 2,5 h / 5 kn (bez zeca)


Rijetko imamo priliku jesti divljač. Ovaj komad zeca je došao kao poklonjeni poklon, tako da zapravo ne znam ni lovca, ni zeca, ni šumu.

Moja žena ga priprema na sljedeći način. Narezani luk i naribana mrkva se dinstaju na ulju. Doda se narezani zec i dinsta se dodatnih 15 minuta. Zalije se vodom i doda se lovorov list, te se kuha oko sat i pol. Pod kraj se doda sjeckani paradajz, vino i papar. Napravi se lagana zaprška od brašna na ulju, uz dodatak crvene mljevene paprike. Sve se zajedno pomiješa i zakuha još par minuta.

Gulaš je serviran uz njoke. Sve je bilo odličnog okusa, jedno je zec bio pomalo suh i nekako krt. Vjerojatno je trebao biti u pacu neko vrijeme prije pripreme, ali ispalo je da ga baš paše napraviti danas. Da je bila i neka druga divljač, ili kunić, radilo bi se na sličan način ;)

- "Zeko, koja ti je najveća želja?"
- "Naučiti igrati šah!"
- "Zašto baš šah?"
- "Da pojedem lovca!"



Komentari (9) - #

nedjelja, 08.01.2012. - 21:00

* Bruschette s pršutom ... 500 kcal



6 dag kruha
5 dag salse od rajčice
2 dag pršuta
3 dag mozzarelle
2 dag žutog tvrdog sira
0,1 dl maslinovog ulja
... 500 kcal / 20 min / 10 kn


Jednostavno, brzo, praktično i ukusno, kako to već biva sa takvom vrstom jela. Iskoristilo se malo starog kruha uz dodatak par sitnica. Korištena je gotova salsa koja je skupa ko vrag, ali mora se priznati da su je odlično smućkali. Bome ni pršut, a ni mozzarella, kao ni istarski tvrdi kravlji sir nisu baš jeftini, ali sve te namirnice nije problem zamijeniti jeftinijim varijantama. Mislim da se maslinovo ulje ne bi trebalo mijenjati nekim drugim. Prema receptima koji su bliži originalu trebao je ići i češnjak.

Dakle, na kruh se stavilo malo maslinovog ulja, pa redom salsa, pršut i sir, i opet završno malo maslinovog. Da bi se lakše jelo, pršut je narezan na tanke rezance. Na mozzarelu je išao origano, a na tvrdi žuti sir, bosiljak. Peklo se 7 minuta na 200 stupnjeva u pećnici, i to je to ;)

P.S. Ideja je došla sa bloga amaterka gdje su prezentirane Bruschette s tunjevinom.



Komentari (27) - #

petak, 06.01.2012. - 11:25

* Pileća juha ... 400 kcal



15 dag piletine sa kožicama
20 dag povrća (grincajg)
5 dag tijesta
... 400 kcal / 60 min / 5 kn


Kupio sam batak i dobatak domaćeg piceka (to je onaj koji je obojan u žuto). Dobatak je otkošten i maknuta mu je kožica. Batak, kosti i kožica su se kuhali uz povrće u ovoj juhi. Čisti dobatak ostaje za sutrašnji ručak. Da sam kupio tako pripremljeno meso na podlošku platio bi ga slično kao ovo sve skupa, pa zapravo ispada da je dio za juhu besplatan. Obzirom na masnoću u kožicama nema potrebe dodatno mastiti juhu. Tijesto je dodano uglavnom zato da bi kalorijski upotpunilo obrok, kao i stoga da bude izbalansirano prema pravilima kojih se držim.

Prije je povremena juha bila dio ručka koji se nije posebno obračunavao. Sada je ručak ;)


Komentari (0) - #

srijeda, 04.01.2012. - 15:59

* Francuska i odojak ... 500 kcal



20 dag francuske salate
10 dag odojka
... 500 kcal / 5 min / 10 kn


Kalorije za francusku salatu su izračunate iz svih sastojaka, pa svedeno na 10 dag, što je ispalo oko 140 kcal i 1,5 kn. Odojak je dosta teško procijeniti, ali obzirom da nije mastan računao sam ga 220 kcal. But odojka od 4 kg se pekao oko 4 sata.

Sastojci za francusku salatu:
- 1,2 kg krumpira
- 0,8 kg mrkve
- 0,5 kg graška
- 0,5 kg kiselih krastavaca
- 45 dag majoneze
- 10 dag limuna (sok)
- 3 dag senfa

Jedan od problema sa hranom koja se priprema oko Božića i Nove Godine je svakako količina. Iako sam najavio ženi da ću i to sve mjerkati napravila je standardne količine. Naravno, sada se to povlači i duže nego bi trebalo, ali eto, zadovoljan sam. Po prvi puta otkako pamtim ove ću proslave završiti sa manje, a ne sa više kila. Matematika se ponovno pokazala neumoljivom. Od početnih -22 kg kada sam počeo voditi ovaj blog, kroz tih nešto manje od mjesec dana došao sam na -25 kg ;)


Komentari (3) - #

utorak, 03.01.2012. - 13:18

* Sarma i krumpir ... 500 kcal



1 sarma (260 kcal)
30 dag krumpira
... 500 kcal / 10 min / 5 kn


Kalorije za sarmu su izračunate iz svih sastojaka recepta, podijeljeno sa 17, koliko ih je ispalo. Uz sarmu je servirano pripadajuće zelje i juha u kojoj se sve kuhalo. Krumpir je kuhan sam za sebe u kori, pa očišćen i posoljen. Navedenih 10 minuta je utrošeno na podgrijavanje. Odlučio sam više ne gnjaviti ženu sa recepturom. Bitno mi je koliko ima kalorija i kakvog je okusa, a ne kako se točno radi. Ova sarma je ispala odlično. Nekada sam ih znao pojesti puno više u jednom obroku, ali eto, želim li zadržati trend gubitka kila, nema mi druge nego obračunavati i držati obroke pod kontrolom.

Sastojci za sarmu:
85 dag miješanog mljevenog mesa
10 dag dimljenog špeka
15 dag riže
5 dag luka
1 jaje
2 kg zelja u glavici
0,4 dl ulja
3 dag brašna
3 dl tekućeg paradajza

Primijetio sam da sam stihijski krenuo u sve ovo i osvrćući se na do sada objavljeno nekako nisam baš do kraja zadovoljan. U stvari malo sam to drugačije zamislio i vjerujem da ću u budućim objavljivanjima ispraviti te neke uvodne nedorečenosti.

Svaki puta kada obračunavam neko jelo dolazim do problema jediničnih kalorijskih vrijednosti. Prema raznim izvorima one se kod mnogih namirnica nemalo razlikuju, a to se posebno odnosi na meso. Morati ću napokon složiti neke svoje kalorijske tablice.

Više ću se fokusirati na samu bit toga kako sam skinuo tih 24 kile do sada, a manje ću se baviti komentiranjem koje mi definitivno nije od primarne važnosti. Neke ću obroke obrađivati više puta pa će i sami postovi vjerojatno biti nadopunjeni, tj. dorađeni, bude li promjena koje vrijedi zabilježiti. Ako ništa drugo možda pokoja nova fotografija ispadne bolje.

Napravio sam mali izlet po blogovima koji se bave vrlo različitim temama i nekako mi to nije ispalo dobro, pa ću se nadalje držati blogera i tema srodnih ovome što ovdje objavljujem. Za standardno druženje ću koristiti stari blog na kojem se potpisujem sa Ali dražeN :)


Želim vam sve najbolje u Novoj 2012 ;)


Komentari (4) - #

nedjelja, 01.01.2012. - 20:37

Arhiva:

04/17  • 03/17  • 02/17  • 01/17  • 12/16  • 11/16  • 10/16  •  9/16 •  8/16  •  7/16  •  6/16  •  5/16  •  4/16  •  3/16  •  2/16  •  1/16  •  12/15 •  11/15 •  10/15 •  9/15 •  8/15 •  7/15 •  6/15 •  5/15 •  4/15 •  3/15 •  2/15 •  1/15 •  12/14 •  11/14 •  10/14 •  9/14 •  8/14 •  7/14 •  6/14 •  5/14 •  4/14 •  3/14 •  2/14 •  1/14 •  12/13 •  11/13 •  10/13 •  9/13 •  8/13 •  7/13 •  6/13 •  5/13 •  4/13 •  3/13 •  2/13 •  1/13 •  12/12 •  11/12 •  10/12 •  9/12 •  8/12 •  7/12 •  6/12 •  5/12 •  4/12 •  3/12 •  2/12 •  1/12 •  12/11

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se