minus40kg ... kalorijski restoran

blog

* Jednostavne ćufte ... 450 kcal




10 dag svinjetine od buta
5 dag luka
20 dag pasirane rajčice
4 dag špageta
0,1 dl ulja
... 450 kcal / 40 min / 7 kn

Samelje se meso i luk. Začini se po želji. Nakon što odstoji desetak minuta, vlažnim rukama se oblikuju male okruglice. Posuda za pečenje se premaže uljem (tu mi je bilo nemoguće utvrditi koliko je točno ulja potrošeno pa sam stavio minimalnu vrijednost koja ipak donosi dodatnih 90 kcal). Ćufte se peku u pećnici 20 minuta na 200 stupnjeva C. Ukuha se pasirana rajčica, te se prelije preko tijesta i ćufta.

U originalnom receptu "Lažna punjena paprika" koji sam našao na netu se u faširano teleće meso dodaju sjeckane svježe paprike, češnjak, krušne mrvice, sušena crvena paprika i peršin, a ćufte se peku na papiru za pečenje bez dodavanja masnoće. Kao prilog preporučaju pire krumpir.

Ovo jelo ostavlja dosta prostora za različite kombinacije, tako da će i u mom slučaju u nekoj završnoj verziji biti nešto drugačije nego je to bilo ovaj puta ;)

P.S. Svaki puta kada obračunavam neko jelo dolazim do problema jediničnih kalorijskih vrijednosti. Prema raznim izvorima one se kod mnogih namirnica nemalo razlikuju, a to se posebno odnosi na meso. Morati ću napokon složiti neke svoje kalorijske tablice.


Komentari (7) - #

petak, 30.12.2011. - 10:36

* Dnevni jelovnik SkVV 1300 kcal


U skladu s preporukama koje se provode u Sveučilišnoj klinici Vuk Vrhovac.

...
Klikni na fotografije za veći prikaz.


Komentari (1) - #

srijeda, 28.12.2011. - 10:29

* Božićni kolači




nepoznat sastav
nepoznat broj kilokalorija
nepoznato vrijeme pripreme i cijena
... nepoznat okus


Smiješe se oni meni, a bome i ja njima.

Gledanje kolača savršeno se uklapa u moje jelovnike ;)


Komentari (1) - #

utorak, 27.12.2011. - 11:23

* Badnji posni ručak ... 250 kcal




20 dag krumpira
10 dag brokule
10 dag mrkve
10 dag korabice
... 250 kcal / 60 min / 4 kn

Pretpostavljam da su ovako jeli moji djeda i baka na Badnjak, naravno, ako su uopće jeli kada su postili.

Božić pun ljubavi i mira neka ispuni vaše srce, dušu i dom ;)


Komentari (3) - #

nedjelja, 25.12.2011. - 09:22

* Peka - teletina i povrće ... 450 kcal




10 dag teletine, srednje masne
20 dag krumpira
10 dag prokulica
10 dag šampinjona
0,1 dl ulja
... 450 kcal / 60 min / 11 kn

U naslovu je peka zbog romantike. Ovo jelo je napravljeno u pećnici za dvije osobe (navedena količina puta dva). Rekao bi opet iz sličnih pobuda da se koristila zemljana posuda, ali nije, radilo se u običnoj vatrostalnoj zdjeli sa poklopcem. Razlika je utoliko što u peki ispadne sočnije, jer sokovi ne mogu pobjeći kao iz raznih posuda koje nisu tako dobro zatvorene. To pogotovo vrijedi kada se koristi povrće sa većim udjelom vode. Ove količine su premale da bi se isplatilo raditi vatru i spremati pravu peku, ali kada dođe toplije vrijeme i skupi se društvo svakako slijedi i meni omiljena originalna varijanta ;)

P.S. Fotografije su ovakve kakve već jesu iz čisto praktičnog razloga. Ne mora se nešto posebno urediti i aranžirati, niti tanjur i sadržaj, niti stol. Jednostavno slikam jelo prije nego ga smažem i kasnije odrežem sve sa strane kako se ne bi vidjelo uvijek par istih tanjura, kao i svašta što se nađe na stolu. Obzirom da se slika direktno sa stola koristi se bljeskalica koja nikada ne daje kvalitetu koju bi dobio uz dnevno ili dobro raspoređeno umjetno osvjetljenje, ali obzirom da se radi o svakodnevnim jelima za koje mi je prvenstvena želja skupiti ih na jedno mjesto, ostati će ovako do daljnjega.


Komentari (3) - #

petak, 23.12.2011. - 10:43

* Arturov poriluk ... 460 kcal





Kraljevska kuharica (Večera za 5 do 12)

U ovom se jelu uživalo na Francuskom dvoru već sredinom trećeg tisućljeća prije Krista. Kralj Artur toliko ga je volio da je svakom kuharu koji ga ne bi pripremio kako treba odmah nakon ručka odsjekao glavu, dva puta, za svaki slučaj, jer eto, u cijelom kraljevstvu nije bilo većeg zločina od toga. Dakle, bitno je pridržavati se stroge recepture koja se prepisuje sa koljena na koljeno. Pisao ga je Artur na svih dvanaest koljena svojih šest žena, baš kao i na koljena svojih služavki, dvorjanki i ostalih priležnica. Tradicija se nastavila do današnjih dana i zato je sačuvan taj veličanstveni recept u svojoj originalnoj verziji.

Dakle, što vam je potrebno da bi ovu neprikosnovenu deliciju pripremili jednoj jedinoj osobi, tj. vašem veličanstvu.

20 dag poriluka
2 jaja
0,2 dl ulja


Recept: U posudu od 18/10 vrhunski kvalitetnog čelika ulijte ulje i zagrijte ga do potrebne temperature. Na to ulje stavite poriluk koji ste prethodno očistili, tj. odrezali dijelove koji nisu upotrebljivi i lijepi, te ga oprali i narezali. Barem jedan rez ide uzdužno. Ukoliko vam smeta njegova blaga gorčina možete ga prije pripreme na kratko umočiti u vrelu vodu. Poriluk pirjajte dok nije gotov i onda na njega sa visine 10 do 20 cm bacite blago zamućena i posoljena jaja. Pecite sve skupa još toliko da sve bude pečeno do kraja.

Piće: Uz ovo se jelo savršeno sljubljuje Cabernet Souvignon, Porečka Laguna, godina 2009. Istina je da za ovo vrhunsko vino treba izdvojiti i preko 20 kuna u Konzumu kada je na akciji, ali vjerujte mi svaka se kuna stostruko vraća pa zapravo ispada da pijete kapljicu vrijednu par tisuća onih prije spomenutih životinja. Ne moram ni spominjati da vino obavezno mora biti ohlađeno na sobnu temperaturu konobe, kleti ili podruma, što već imate.

Savjeti i napomene: Poriluk je najbolji onaj iz južne Toskane, ubran za puna mjeseca, obavezno pred zoru. Kod jaja je bitno da su kokošja i da im težina ne prelazi 7,29447 dag. Za ulje je bitno da nikako nije maslinovo, kamoli djevičansko, jer stari dobri Artur je djevice i sva njihova blaga čuvao samo za sebe, stoga čuvajte se kletve: "Pazi što radiš da te Artur ne bi po turu, ili čak i više od toga!" ;)

Dobar tek i živjeli!



Komentari (10) - #

ponedjeljak, 19.12.2011. - 09:56

* Bijela riba i blitva na lešo ... 430 kcal




15 dag škarpine
20 dag krumpira
20 dag blitve
0,1 dl maslinovog ulja
... 430 kcal / 60 min / 16 kn


Sve se kuhalo u slanoj vodi. Škarpina i blitva oko 15 minuta, krumpir 30. Po ribi je, kod serviranja, posipano maslinovo ulje sa češnjakom i peršinom.

Škarpina je bila zaleđena, pa je izvađena koji sat ranije da bi se prvo otopila. Da se jelo radilo sa svježom škarpinom, zubacem i sličnom ribom, bilo bi osjetno skuplje, iako je i u ovoj kombinaciji ispalo duplo više od do sada prezentiranih obroka. Tako je to, ponuda i potražnja čine svoje, kao i u svemu u životu ;)


Komentari (7) - #

subota, 17.12.2011. - 19:08

* Povrće i piletina na maslacu ... 400 kcal




10 dag pilećih prsa bez kože
10 dag krumpira
10 dag grašaka
10 dag mrkve
1,5 dag maslaca
... 400 kcal / 40 min / 8 kn


Povrće i piletina se prvo skuhaju, a onda malo zamaste maslacem. Može na tavici, a može i direktno na toplo kuhano, pa će se rastopiti. Namirnice mogu biti svježe, a može se koristiti i zaleđeni gotovi povrtni miks za francusku salatu. U ovom je ručku grašak bio iz konzerve.

Lijepo izbalansiran, ukusan i jednostavan obrok sa kojim je teško pogriješiti ;)


Komentari (5) - #

petak, 16.12.2011. - 13:32

* Dijabetička dijeta KBD 1300 kcal


Matrica za sastavljanje obroka
u dijabetičkoj dijeti Kliničke bolnice Dubrava od 1300 kcal.



Klikni na fotografije za veći prikaz.


Komentari (5) - #

četvrtak, 15.12.2011. - 18:12

* Kupus flekice i bijela piletina na naglo ... 400 kcal




10 dag pilećeg filea od prsa bez kože
20 dag svježeg slatkog zelja
4 dag tijesta (flekice)
0,1 dl ulja
... 400 kcal / 45 min / 6 kn


Zelje se nareže na rezance i dinsta na ulju. Posoli se. Potrebno je oko pola sata da omekani. Pod kraj se doda papar. Pomiješa se sa kuhanim tijestom (krpice-flekice).

Ovaj puta je kao prilog išao pileći file pržen na teflonskoj tavici bez ulja.

Jednostavno i ukusno jelo koje baš jako volim. Možda zato što me podsjeća na bezbrižne dane mladosti kada smo ga često jeli, i to bez mesa, jer eto, bila su druga vremena, kako uvijek kažemo, neka bolja ;)


Komentari (4) - #

srijeda, 14.12.2011. - 23:10

* Varivo - Poriluk i junetina ... 460 kcal




10 dag nemasne junetine od buta
20 dag krumpira
10 dag poriluka
10 dag mrkve
0,1 dl ulja
... 460 kcal / 120 min / 8 kn

Ovo se varivo sprema toliko jednostavno da bi ga mogao napraviti sam, ali ipak, imam sreću da se moja dobra ženica brine o tome. Junetini treba dosta vremena, pa se kuha 2 sata u slanoj vodi (stavlja se u hladnu). Sve bi se moglo ubrzati u ekspres loncu, ali kako sam svjedok nekoliko vrlo neugodnih ekscesa sa tom visokotlačnom spravom, radije neka se polako kuha. Na pola se dodaje očišćeno i narezano povrće. Nema zafriga, gustoća se dobije tako da se dio kuhanog povrća pod kraj samelje u mikseru za povrće, nakon čega se doda ulje, začini prema ukusu i još malo prokuha. Po meni, osim dodatka malo papra svi ostali začini su nepotrebni. Samo meso i povrće daju sasvim dovoljno okusa.

Ovaj obrok je zapravo vrlo sličan tipičnoj šabloni za dobar ručak iz dijabetičke dijete od 1300 kcal prema preporukama Zavoda za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma i Dijetetike Kliničke bolnice Dubrava. Da bi u potpunosti sve odgovaralo, trebalo bi provjeriti količinu mesa i dodati nešto voća uz obrok. U jednom od budućih postova ću objaviti njihove kompletne upute za kombiniranje obroka, pa će tako biti objašnjeno koje se grupe namirnica mogu bez problema zamijeniti.

Obzirom da se radi dugo zbog junetine, mi ga obično spremamo za više obroka, pa se na taj način početno uloženo vrijeme ipak malo povoljnije preraspodijeli ;)


Komentari (3) - #

utorak, 13.12.2011. - 21:48

* Musli sa mlijekom - standardni doručak ... 400 kcal




8 dag musli sa sušenim voćem i orašastim plodovima
2,5 dl mlijeka 1,6 % masnoće
... 400 kcal / 5 min / 5 kn

Prepisano sa deklaracije proizvođača. Žitne pahuljice od cijelog zrna: pšenične, zobene, ječmene, ražene pahuljice, grožđice, kukuruzne pahuljice, sjemenke lana, remove, sjemenke suncokreta, nasjeckani lješnjaci, rižine pahuljice (349 kcal/10 dag).

Često koristim obične, najčešće zobene pahuljice, a znam dodati i suhih šljiva, oraha, grožđica i sjemenki lana, ali uvijek znatno manje od samih pahuljica. Kako god, 8 dag sveukupno je granica koju ne prelazim i tako uz mlijeko (46 kcal/10 dag) ostajem na otprilike tih 400 kcal.

Mala digresija. Kada sam počeo znatno manje jesti imao sam problema sa probavom. Od kada redovno ovako doručkujem sve je za pet u tom smislu.



Komentari (22) - #

subota, 10.12.2011. - 14:40

Arhiva:

06/17  • 05/17  • 04/17  • 03/17  • 02/17  • 01/17  • 12/16  • 11/16  • 10/16  •  9/16 •  8/16  •  7/16  •  6/16  •  5/16  •  4/16  •  3/16  •  2/16  •  1/16  •  12/15 •  11/15 •  10/15 •  9/15 •  8/15 •  7/15 •  6/15 •  5/15 •  4/15 •  3/15 •  2/15 •  1/15 •  12/14 •  11/14 •  10/14 •  9/14 •  8/14 •  7/14 •  6/14 •  5/14 •  4/14 •  3/14 •  2/14 •  1/14 •  12/13 •  11/13 •  10/13 •  9/13 •  8/13 •  7/13 •  6/13 •  5/13 •  4/13 •  3/13 •  2/13 •  1/13 •  12/12 •  11/12 •  10/12 •  9/12 •  8/12 •  7/12 •  6/12 •  5/12 •  4/12 •  3/12 •  2/12 •  1/12 •  12/11

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se