subota, 08.07.2006.

....MULTINATIONALI...


Odbrojavaju se posljednji sati Svjetskog nogometnog prvenstva…još dvije utakmice pa gotovo…napokon… Došli smo do kraja patnji, hmmmm…većinom ženskog dijela pučanstva.

No bilo kako bilo…ja se okrećem pozadini ovog velikog događaja. To su male nastambe..tamo daleko u Pakistanu i Africi…gdje naš pogled ne seže pa često niti naša savjest ili briga… U tim istim nastambama pod slabim svjetlom svojim malenim ručicama nekoliko desetaka tisuća djece svakim danom, za nekoliko centi, šije nogometne lopte za Adidas i Nike. SVAKA utakmica na ovom prvenstvu igrala se NOVOM loptom koju je krasila "kvačica" ili "listić" kao i dresove svih dvonožaca što jure za tim okruglim čudom. Eh, a da ne spominjem samo sve one famozne reklame oko igrališta, po gradu i sl. Ne treba biti diplomirani ekonomist da bi se dokučilo koliki se profit ostvario….nažalost, na račun te dječice koja umjesto da se igraju rade za stoku u foteljama.

Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us


Ogorčenost je prevelika da bi je sasula u ovih nekoliko redaka. Dječji rad je veliki problem na svjetskoj razini. No ako vaš pogled i savjest ne sežu tako daleko, pogledajte bliže. Sjećate li se troje romske djece koja su se prošle godine utopila u potoku blizu Orehovice nakon što su cijeli dan skupljala krumpir na polju za gospodina Ustoličenog Gazdu ?! Možda…jer ovakvi slučajevi dignu prašinu na tri dana, a potom ostaju zaboravljeni. I je li taj isti gazda bio ikako kažnjen?! Sumnjam… Samo je na svoju listu dodao još djece koja i danas, po ovom suncu, skupljaju krumpire u kakvom polju…

Još samo osvrt na spomenute multi-kompanije. Na njihovom čelu su očito ljudi bez imalo savjesti…ali u konačnici, nisu oni krivi. Mi smo… da, jer mi smo zadnja karika u lancu…potrošači…oni koji donose profit kupujući njihove proizvode. Pa stoga poruka sveopćoj alternativi koja jako pati za adidasovim tenisicama i majicama (što se ima prilike vidjeti prolunjate li malo mojim milim gradom) sjetite se drugi put kad budete vadili novac iz novčanika za novi "listić", kome ga dajete. A i kad idući put punih pluća budete raspravljali o svojim načelima, jer ipak je važno da cijeli grad zna kakva su vam stajališta. Zapitajte se, vrijede li ona na ovaj način išta….


Image Hosted by ImageShack.us


- 14:40 - Komentari ( ukupno: 17) - Print - #

<< Arhiva >>