+astro_svijet+

ponedjeljak, 02.03.2009.

Četvrta natalna kuća

Četvrta kuća

-- Astropsihologija: Četvrta kuća govori o našem podrijetlu, obitelji, obiteljskom domu, okolnostima i odnosima u obitelji. Često smo tim najranijim iskustvima nesvjesno uvjetovani pa ih prenosimo i na svoju buduću obitelj.
U tradicionalnoj astrologiji četvrta kuća predstavlja sve ono što se odnosi na osnove i korijene naše egzistencije. Predstavlja roditelje, a naročito oca, očevinu (ono što nasljeđujemo od roditelja) kao i roditeljski utjecaj. Smatra se da ova kuća vlada skrivenim blagom kao što su primjerice minerali i dragulji, nafta, izvori i vodni resursi.
-- odnosi se na dom i obiteljsku situaciju, stav prema obitelji, kućnu atmosferu, u prvom redu opisuje majku na način kako je mi vidimo i doživljavamo, kakav je odnos s majkom, također se odnosi na osjećaj pripadnosti, privatnost, stambenu situaciju, prebivalište, na određeni način govori i o završecima nekih ciklusa.
Vrh četvrte kuće se naziva imum coeli, skraćeno IC, to je najniža točka u horoskopu.
Naglašena četvrta kuća daje osobe koje su vezane za obitelj, imaju jak osjećaj za zajedništvo, važna im je pripadnost domovini, nekada su to osobe koje se bave nekom kućnom radinošću ili nekretninama.

PLANETE U KUČAMA

--- SUNCE U ČETVRTOJ KUĆI – centralna životna tema je porodica
Način vašeg vaspitanja od strane vašeg oca je imao veliki uticaj na formiranje vašeg identiteta. Na neki način, to će se ponoviti i u vašoj porodici pa će deca zauzimati centralno mesto u vašem životu. Dom i porodica će vas motivisati da se brinete o njoj i da je zaštitite. Ta vezanost može se ispoljiti kroz vrstu patriotskih osećanja. Puno ćete vremena posvećivati porodici gde ćete se stvarno osećati svojim i ispunjenim.
Profesionalno, trebalo bi da se okrenete sličnim temama: porodica, dom, vlasništvo, država. Kroz ta iskustva osvešćivaćete pojam lojalnosti – čak i firmi za koju budete radili, ili za državu u smislu nacionalnih interesa. Razvićete osećaj da budete nekome potrebni. Imate talenat za kreiranje domaćeg okruženja i sigurnosti, i imate sugestivnu moć u smislu nametenja stavova o porodičnim vrednostima. Da bi to uspeli u karijeri biće vam potrebno upravo to – sigurno porodično okruženje. Privučeni ste da živite u velikoj kući jer će to za vas biti stvar prestiža.
KUĆA: Dosta energije ulaže u kuću ne bi li se usrećila. Imaće problema sa stanom, ali će na kraju da se sve dobro reši. Velika kuća u kojoj su i deca.
M.H. – diktator u kući ili neko ko se stara o porodici.
POREKLO: Najverovatnije osoba potiče iz bogate i ugledne porodice koja je podržava.
INTUICIJA: preliko verovanje sebi, pa je intuicija sporedna kategorija.
STAROST: Starost - kao i mladost, srećna starost, puna harmonije, kada će osoba pronaći sebe i ispuniti baš u zadnjem delu života.
Harmonični aspekti Sunca u četvrtoj kući ukazuju na veliki uticaj porodice i porekla na dalji tok života osobe i da na neki način karijera može da trpi zbog porodice ili je za račun porodice. Energiju crpi iz povučenosti i usamljenosti, u kući, gde jedan deo dana mora da se povuče i da napuni baterije. Intima joj je vrlo važna. Kuća i sigurnost porodice je osnovna stvar u životu i tu se najviše ispoljava. Roditelj suprotnog pola ima veliki značaj za njen razvoj, identifikuje se čak sa njim. Intuicija je izražena i treba je slediti, jer ukoliko ode u neku racionalizaciju uvek će pogrešiti. Čast pred kraj života.
Neharmonični aspekti ukazuju na svađe i nezadovoljstvo u porodici, a upravo u kuću ulaze svu svoju energiju ne bi li se obezbedila. Tiranin u kući. Jak roditelj koji dominira u kući.

MESEC U ČETVRTOJ KUĆI – preokupiran strahom i emotivno vezan za porodicu
U mladosti se iskusili određenu atmosferu u porodici. Možda je bilo u pitanju promenljivo raspoloženje roditeljla, naročito vaše majke. To je doprinelo da ste danas vrlo osetljivi i ranjivi, a kasnije u životu je doprinelo da budete jako brižni da se sve to ne desi vašoj porodici. Bilo bi dobro da to promenite i malo objektivnije sagledavate vaše ukućane jer vaše koje nije stalno, ipak, negativno utiče na sveukupnu klimu u kući. Mnogo ste vazani za porodicu i to nije dobro. dobro je jedino za ukućane što će uz vas da se svaki poremećaj izgaditi. Zadovoljstvo vam je pazite decu, da kuvate, da se brinete o svemu u kući. i da ukućanima obezbeđujete mir.
Sigurnost porodice vam je životna preokupacija, pa vam je najbolje da se ta energija iscrpi kroz vrstu posla koji je povezan sa tom temom zemlja, vlasništvo, kuća, kućne potrebe, briga za druge. Poljoprivreda, baštovanstvo. Izbor sličnog zanimanja kompenziraće vaše nazadovanje u kraijeri. U svakom slučaju ćete težiti da nađete posao u blizini kuće, a ne negde daleko.
M.H - Edipov kompleks, preterana vezanost za majku i porodicu celog života. Pokazatelj nastranosti u sexu ili homoseksualizam.
KUĆA – najverovatnije je nasledjena od roditelja. Česte su promene stana, mnogo selidbi, ali ne napušta svoju zemlju.
POREKLO - Jako su izražena potreba za korenima ili veza sa porodicom. Zemljoposednička ili poljoprivredna porodica. Tojest, vezanost za kuću, dom, jer u mladost je nije imala na adekvatan način.
U STAROSTI je okružena porodicom, decom, ali može i da da selidbe pred kraj života i prosperitet, tj kada osobi to najmanje treba. Posmrtna slava.
INTUICIJA - jako je izražena, ali je suština bića emotivna. Ako ne prepozna svoje potrebe i zadovolji ih, neće postići sreću u životu.
Harmonični aspekti Meseca u četvrtoj kući naglašavaju osećanja prema svom narodu, majci, domu, ali i jak uticaj zaštitnički raspoložene majke prema osobi. Poznaje psihologiju mase, pa bi dobro bilo da se bavi politikom ili za dobrobit svog okruženja. Dobar je domaćin i kuvar. Izrazit je patriota, pa čak i nacionalista.
Neharmonični aspekti ukazuju na loše odnose sa majkom ili odbojnost prema materinstvu. Jake ili patološke veze sa roditeljima. A može ukazati i na izgnanstvo i teška odricanja.

MERCUR U ČETVRTOJ KUĆI – dobro vaspitanje, trgovački duh
Komunikacije i odnosi u kući bili su jako važan faktor vašeg razvoja u mladosti. U tom smislu, odnosi i rasprave sa roditreljima bili su od presudne važnosti pošto takvi odnosi bili neophodni da bi vas mentalno stimulisali. Takvi odnosi i aktivnosti će se nastaviti kasnije u životu, u vašoj porodici sa partnerom i s vašom decom. Puno priča i aktivnosti, puno energije posvećene deci i njihovom obrazovanju. To može biti razlog mnoštvu knjiga u vašoj kući. Takođe, moguće je da imate u životu i dve kuće, pa i često da putujete u vezi njih.
Što se tiče posla i okruženja, od velike vam je važnosti da doprinesete pozitivnim mentalnim kontaktima s kolegama, i da budete lojalni prema njima, kao što i vi očekujete. Posao može biti vezan za vaš baznis talenat oko svojine ili zemljišta. Obratite pažnju na vaše odnose sa braćom i sestrama, jer mogu biti važni za vašu karijeru. A briga oko porodice može vas udaljiti od karijere.
POREKLO – Intelektualni geni, kuća puna knjiga, mogućnost nasleđa nekretnina.
KUĆA - Ukoliko nema tolerancije i razumevanja u kući uvek će za najmanju sitnicu biti svadje sa roditeljima, nervoze. Moguće je puno selidbi, pa čak i dve kuće, ili/i paralelno živi u dve. Jedna kuća je možda pretvorena u radno mesto.
STAROST - tek u drugom delu života ćete postići ono što ste celog života želeli ili ćete počeeti da se usavršavate u nečemu. Pri svesti ste i dobrog uma do kraja života, i počinjete da pišete u drugoj polovini života. Volećete da proučavate istoriju, legende, mitove svog naroda
INTUICIJA - slaba.
Harmonični aspekti Merkura u četvrtoj kući doprinose dobrim porodičnim odnosima, i daju priliku za dobro vaspitanje. Kuća puna gostiju. Skoro uvek ima kućne ljubimce. Daje i trgovački duh. A bilo bi jako dobro da daje intelektualne usluge ili kao advokat, trgovac, pre svega u vezi nekretnina. Odluke je najbolje da donosi kada se povuče u kuću - nikada na licu mesta, već sutra. I bilo bi poželjno da se prvo posavetuje sa ukućanima.
Neharmonični aspekti ukazuju da će možda previše očekivati od porodice i da će na kraju biti izigrana. Prisutne svadje sa roditeljima, mnogo briga oko stana i u vezi sa porodicom.

VENERA U ČETVRTOJ KUĆI – harmonija u kući>
Familijarni život vam je jako važan jer u njemu očekujete ljubav i sigurnost. Vaše vaspitanje je bilo pod jakim uticajem sestre ili majke koja je bila ravna vama u nekim slučajevima. Imate talenat da kreirate harmoniju i blaženu-umirujuću atmosferu u vašem domu, jer je takva bila i u vašoj mladosti, a to ćete činiti i kasnije u životu. Volite da ulepšavate dom, da bude prijatan, da imate lepu baštu i ostalo oko njega – da stvorite bajku. Jako ste vezani za stvari u vašem domu jer svaka ima neko, samo vama znano, i važno, značenje. Ali neki odnos s majkom biće razočaravajući ili neprijatan, i najverovatnije se neće razrešiti.
Inače ova venera daje jake estetske osećaje koje je dobro primeniti u oblastima dizajna, mode, cvećarsta, uređenja u stanu. Talenti su naglašeni u tom smeru pa i trgovina nekretninama.
- Korist od KUĆE. Velika novcana pomoć roditelja, ili nasledstvo.
- Starost provodi u miru i zadovoljstvu, i moguće je da baš pred kraj života sretne veliku i pravu ljubav.
RODITELJ je lep blag, pozitivan, ali popustljiv i lenj. Roditelj došta ugadja. Kupovaće i razmaziti osobu. Uneće crtu hedonizma ovoj osobi. Daje harmoničan odnos sa roditeljima koji su nežni.
DOM - je mesto lepote, uredjen sa mnogo stila i ukusa, vrlo prijatna atmosfera. Dom joj pruza ugodnost i zaštitu. U ovoj kući će biti žurke, zabave, uvek će svirati muzika, puno cveća, jako je gostoljubiva. Lepo joj je otići u goste. Ovo je položaj Venere koji govori o velikoj novčanoj sreći pred kraj života. Osoba često traži partnera koji liči na roditelja.
Neharmonični aspekti ukazuju na preveliku vezanost za porodicu, nesamostalnost, s druge strane prisutne su svadje, pa i bolno razdvajanje.

MARS U ČETVRTOJ KUĆI - nemir u kuci
Mars je ove u padu, nema agresivnosti vec straha, neuroze, pa su prisutni odredjeni problemi u porodicnom okruzenju, i to do kraja života. Agresivnost se ispoljava u kući. Zlo u kući. Patriotski tipovi. Muski su seksualno aktivni i u starosti. Položaj koji jos ukazuje na skoro traume u porodici. Neslaganje roditelja ili druga vršta raspada doma pa i ratna stradanja. SAVET, što pre bezi iz roditeljske kuće, pa i iz mešta gde je rodjena.
- Zlo u KUĆI. Rušenje doma, pljačka, pozar, teško resavanje stambenog pitanja podstanari, nekonforni i nezdravi uslovi, veliki napori i borba de se resi stambeno pitanje.
- Snaga i velika energija do kraja života, radice do zadnjeg dana, vrlo jake fizicke konstitucije. - Rušenje spomenika.
RODITELJ - Bio je jak energican i strog, i došta uticao na osobu, a ni batine nisu izostale. Roditelj inače može da ima tesku sudbinu (nervne napore, stradanja, opasnosti..).
JAVNE LIČNOSTI - nemiri u drzavi.
- Neharmonični aspekti ukazuju na velike stete u kući, na neki tiraninski odnos koji može doci od strane roditelja. Traume u porodici, rusenje doma, pljačka nekonforni i nezdravi uslovi. Velika borba da se resi stambeno pitanje.

JUPITER U CETVRTOJ KUĆI pokazuje poreklo iz bogate i ugledne porodicePolozaj harmoničnih odnosa. Uspeh joj stoji u domovini, a ponajviše može zaraditi kroz nekretnine. Od porodice dobija pomoć i zaštitu.
POZITIVNA KARMA: Bezbrizna osoba, baš kao što je bilo detinjstvo, sve to ukazuje na doro nasledje koje je preduslov da se osoba pozitivno ispolji. Ovo je položaj Jupitera koji nameće osobi i koja oseća da je "iznad" ostalih ljudi, tj da u ovom životu treba i da je predodredjena da nešto vise uradi - i da ostane u domovini. Zato je na kraju, kao i na pocetku ceka isto. Sto je starija, sve je uspesnija, bogatija, zdravija, zadovoljnija.
KUCA - Ne bi trebalo da se seli jer su mu tu najveće sanse za uspeh. Položaj za stan iz nasledja, velika kuća, dobro poreklo, ne voli solitere.
- Miran kraj, pa i moguće bogatstvo pred kraj života. Posmrtna slava.
RODITELJ - Ova osoba je imala srećno detinjstvo i vrlo kvalitetnog i moralnog roditelja. Dete stice jasan osećaj o ponašanju, moralni kodeks mu je usadio roditelj. Moguće je da mu je utisnuo i religijske impulse.
- Neharmonični aspekti ukazuju na ne baš sretno ulaganje novca, a uzrok svemu (loših posledica), mogu biti roditelji.

SATURN U CETVRTOJ KUĆI - problemi i oziljci u detinjstvu
Sve to u porodicnom domu. Losa atmosfera, loši odnosi medju roditeljima, pre svega ocem, koji je na odredjeni način nedostajao detetu ili je bio neki problem sa stanom. Nedostajuca sigurnost ili ljubavi, nedostatak osećanja u domu iz kojeg potice. Razočarenje u figuru oca. Detetu je nedostajalo osećanje sigurnosti i zasticenosti, pa je osećaj nasledja blokiran. To može često da ukaže na emocionalnu osakacenost ili nepoverenje u emocionalnu intimnost koji joj pruzaju drugi. Prisutan je osećaj nevoljenosti ili ogorcenost na muskarce. Okrenutost materijalnom gomilanju nece zadovoljiti ovu osobu (njene emocionalne potrebe) i verovatno će dozeveti kraj života na isti način - usamljenicki. Ovaj obrazac ostaje trajno "zabelezen" u psihi deteta, u nesvesno, i ispoljavace se automatski, instinktivno, kasnije u životu, dominirajuci ponašanjem.
Konkretno Saturn se ispoljava tako što podriva osećaj sopstvene vrednosti o tezavajuci prihvatanja bliskih emocionalnih kontakata. Saturn u ovoj kući će nagoniti osobu da sama kreira nedostajucu komponentu kako bi kompenzovala nedostatak i to u smeru identifikacije sa vrednostima iz spoljneg sveta kako bi bi izgradila unutrasnji osećaj sigurnosti, a potom da svoj intimni svet podeli sa drugima - svoju ohladjenu emocionalnu zavisnost od drugih. Ovoj osobi je pruzena prilika da u okviru svog sopstva pronadje svoju sigurnost, jer nije naviknuta da je iko vodi, ali i da razume svoje najintimnije potrebe u odnosu na porodicu i dom. Ovo je položaj koji govori da će morati da se brine o svojim roditeljima, a mozda će morati i da stanuje sa nekim od njih. Ove osobe su duboko povredljive nesigurne celog života, pa oko svega stvaraju odbrambeni mehanizam. Brane se od života izbegavajuci da se suoče sa svojim najvećim problemom - hladnim odnosima u porodici. Došta često osoba priča najlepše priče o svojoj porodici i detinjstvu koje je bilo "divno" - dize sve na pijedastal, a ustvari sve to u dubini duse mrzi. Potrebe svi imamo, i zadovoljićemo ih ukoliko imamo svest o potrebama drugih, jer drugi nemaju iste probleme, a vasi najveći su porodicna situacija, koju mozda i idealizujete, ali u njoj i nalazite najveća razočarenja, neslaganje, sumorno raspolozenje, prigovaranje, netolerantno ponašanje. NIKO vam ne može pomoći, izbora nema, ili ćete ko ptica selica, bol i razočarenja ili ćete uciniti "veliko spremanje", ne kuće - nego vas. Zato ne krivite vecito druge za sve što vam se desava jer uvek što emitujete to i privućete. A ceste selidbe mogu karakterisati ovaj položaj i nemogućnost da se osoba skrasi - jer nema korena ne postoji ništa što bi je vezalo za dom - koga cak i fakticki nema.
Od mesta rodjenja treba otici što dalje, od roditelja pre svega i upravo je tu zamka jer se osoba nesvesno iz straha od promena jako vezuje za roditelje ili zna da se ispolji u totalnom prekidu sa njima, pa i sa rodnim krajem. To je instinktivni beg, ali time probleme osoba nece resiti. Od Saturna ne može pobeci. Zato u partneru ne trazite nedostajucu figuru oca (dominantnog roditelja), jer ćete sigurno doziveti razočarenje, pa mozda i doprineti razvodu. Vi treba da stvorite harmoniju u domu u kome je pustos. A to što konstantno "samo nešto radite" je nebitno jer time ne resavate problem! Time samo možete upropastiti zdravlje. Kontrola drugih samo govori o nesposobnosti da se energija koju podsedujete primenite na sebi, nema samokontrole i diplomatije u kući, a manifestacija je upravo suprotna - stanje praznine iznutra iskazuje se u domu, jer to je energija vaseg nizeg dela prirode. Jos nešto, vas okupiraju materijalne ne-priklike jer tu nalazite identifikaciju, ali to će prestati da bude problem kada shvatite da život i ljudi nisu stvari. ŽIVOT NAM JE UPRAVO ONAKAV KAKO GA MI VIDIMO - I RADIMO.
LOSA KARMA: Problemima u detinjstvu, u porodicnom domu, loša atmosfera, loši odnosi medju roditeljima, supruznicima, dom može biti porusen, problemi sa stanom. Roditelj, najcesce suprotnog pola je uzrok svemu, cak i strog ili hladan, ili je odsutan. Ova osoba prozivljava lošu karmu porodicnih odnosa. Ono što je najvažnije je da što bude zelela da postigne u životu, morace sama da uradi, nema pomoći sa strane. A pre toga mora da osvesti svoj identitet.
- Atmosfera u kući nije pozitivna, uslovi stanovanja loši - STO MANJE DA BUDE U KUĆI. Bezati iz kuće. Od roditelja nema pomoći, protekcije, pa ni od zemlje. Taj odnos će mu stetiti zdravlju i duhovnom stanju. SAVET - da se odseli iz mešta rodjenja, jer je tu puno problema i kočnica, problemi sa okolinom i stanom. Mozda cak i u inostranstvo.
- Duboka starost, ali je usamljen, verovatno posvecen svome radu. Ali i moguće siromastvo i mizeran kraj života i skroman grob.
RODITELJ: je inače vredan i pošten, ali neka vršta mucenika, uvek nanese bol detetu jer ne zna da uspostavi kontakt. Mada često i nedostaje ili je umro, ili puno zaposlen, puno odvojen od deteta.
- Neharmonični aspekti ukazuju na gubitak roditelja suprotnog pola, neka vršta odvojenosti ili vrlo hladni odnosi, teske porodicne probleme, neudoban stan.

URAN U CETVRTOJ KUĆI ukazuje na ceste selidbe
On donosi neobicne odnose u domacinstvu. Neslaganje karaktera roditelja, ili razvod ili je jedan roditelj često odsutan. Položaj naglasava veliku stvaralacku mastu, intuiciju, prorostvo, dubok osećaj za ono što je bilo i što dolazi i bratstvo medju ljudima.
- Iznenadna pomena stana. Obićno se odseli iz od mešta gde je rodjen. Mada može da se desi iznenadni gubitak doma, progon, pozar, zemljotres ...
- Pred kraj života doživljava duhovnu i mentalnu ekspanziju, ali to je nemiran kraj, život koji vise ne lici na ono što je bilo do tada.
RODITELJ - je vrlo inteligentan, neobićnih interesovanja, intuitivan, human, plemenit. Ovo dete će se razlikovati od oca i biće neshvaceno jer ne voli da bude sputano, ne voli kućni red, ogranicenja ...
- Neharmonični aspekti ukazuju na nagli prekid odnosa sa roditeljima i kućom, drasticne loše promene u porodici, nesreće u kući. Zato je osobi bolje da se što pre odseli i osamostali kako bi se ova energija ispoljila kroz to.

NEPTUN U CETVRTOJ KUĆI donosi probleme u kući
Sve zbog neiskrenih odnosa, pre svega sa roditeljem suprotnog pola. U ovoj porodici postoji neka tajna ili sramota. Osoba je nadarena za razresenje tajni pocetka i kraja necega, jaka predosecanja, povezanost sa duhom naroda gde zivi. Sve je obojeno nekom neobićnošću.
- Nepovoljno za stan, nemogućnost da pronadje mesto gde će ziveti. Stetni uticaji kuće (nezdraavo mesto, zagadjen vazduh, zracenja, dalekovodi, jako negativan uticaj podzemnih voda...). Mogućnost vradzbina, tj saznaje se o tome, pojave duhova, podzemne vode i slično. Veliki problemi da se dodje do stambenog prostora. Ovo je položaj Neptuna koji ukazuje na život pored vode, imace i mozda vikendicu pored vode. Kuća osobe je neobićno uredjena, sa puno predmeta donesenih sa putovanja.
- Starost, velika duhovna ekspanzija i potpuna okrenutost spiritualnim stvarima, jer problemi koje su joj se javljali u detinjstvu, ponovo su aktuelni.
SAVET: Loše za život u kući jer može doneti dusevne bolesti. Preterano spava. Ne provoditi vreme u kući, što vise napolje i pored vode.
RODITELJ - vrlo slaba osoba, apaticna, bezvoljna, mentalno nestabilna, sklona alkoholu, ili bolestan. Ipak, jako emotivna i saosećajna osoba - žrtva u životu, koja unosi probleme i teško detinjstvo ovoj osobi, što na prvi pogled nije vidljivo.
- Neharmonični aspekti ukazuju da se porodica nece skrasiti na jednom mestu, da će često dolaziti do bolnih promena.

PLUTON U CETVRTOJ KUĆI ukazuje na opasnosti u kuci
Takodje, roditelji koji su na neki način opasni, ili da im preti opasnost na kućnom pragu. Problemi sa nesagledivim posledicama u kući, u detinjstvu. Nestanak doma, od elementarnih katastrofa. Cesto ove osobe su sklone mitovima, legendama, i svemu onom što je mrtvo. Pluton je ovde psihološka kočnica formiranju samostalnosti osobe.
- Kuca je nasledjena posle necije smrti, gotovo uvek dobije od nekog nešto. Desava se da neko umre u kući ili da je kuća pored groblja. Pojava okultnih fenomena u kući: duhovi, kuća sagradjena na bivšem groblju ili se desio zločin.
- Starost, uopste ima jaku volju. Najveću snagu, borbenost i volju dobija u drugoj polovini života, za nju ne postoje prepreke koje ne može da prebrodi. Mada može ocekivati jako loš kraj života. Dobrovoljna osamljenost u zadnjem delu života.
RODITELJ je vrlo jak i dominantan, i obićno ostavlja negativan pecat na dete. Ovaj položaj može i govoriti o zloštavljanju deteta i njegovoj patnji, ili zbog smrti roditelja ili nešto drugo što mu se urezalo u pamcenje. Ovo je jako loš položaj jer ukazuje na traume koje će imati odraza na kasniji život. U svakom slučaju ova osoba treba da se što pre osamostali i odvoji od roditelja (jer, pokazuje gotovo patološku uzajamnu vezanost deteta i roditelja.)
- Neharmonični aspekti ukazuju da može doci do porodicne tragedije, ali da se posle takvog bolnog iskustva stvari mogu postaviti na sasvim novim osnovama. Ali je bitno da osoba nece moci tako lako da stekne samostalnost.

javascript: void(0);" onclick="this.target = ''; alert('Autor je zabranio komentiranje ovog posta.'); u 09:09 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  ožujak, 2009  
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Ožujak 2009 (10)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

malo aspekata sa suncem

SUNCE/ MJESEC


KONJUKCIJA
Dobivate jako puno potpore i podrške u svojim ambicijama, vaše uspjehe drugi vide. Imate jaku unutarnju snagu i težite neovisnosti. Lako surađujete s drugima. Mogli biste biti odličan učitelj ili vođa. Samo motivirani ste i dobro se brinete o sebii jako ate autonomni.


OPOZICIJA
Najvjerojatnije čete se naći u situaciji ugodnog okruženja, ali ćete imati jaku želju za rastom i napretkom. Osjećate se uhvaćeni u sredini, i osjećate se prisiljenim izabrati između to dvoje. Usklađivanje tih dvoje stvari moglo bi zahtjevati velike kompromise.


TRIGON I SEKSTIL
Jako ste sretni u tome što imate mogućnost rasti i napredovati kroz život bez većih poteškoća. Unutarnja vizija koja je formirana tako da vidite «veliku sliku» radi kao medij. Imate izvanredan dar da onaj jaz između mladog i starog spojite. Jako volite životinje i djecu, stare ljude, one kojima je potrebna pomoć… to vam obuzima život.


KVADRAT
Postoji manjak harmonije između onoga što vas okružuje i vaših ambicija. Ono što trebate nije uvijek na dohvat ruke. I kad imate potporu drugih, nedostaju vam instrukcije i upute koje vam trebaju. Uzrok tome bi moglo biti to da su vas majka i otac vukli svako na svoju stranu. Imate jaku potrebu za uspjehom, ma koliko to koštalo.


KVINTIL
Vaši su roditelji vjerojatno imali vezu punu konflikata. Vaša potreba za sigurnošću mogla bi biti ugrožena vašom željom za rastom i razvitkom. Imate potrebu za riskiranjem da bi se osjećali potpuno živi a isti rizici vas plaše. Ako je sunce u natalu jače od mjeseca, onda će potreba za razvitkom prevladati nad potrebom za sigurnošću, i obrnuto ako je mjesec jači.


SEPTIL
Ovdje je element sudbine usko povezan sa osjećajem cilja. Vaši osjećaji su vođeni rukom sudbine, razumjeli vi njih ili ne. Vaš dom i život su ustrajni u tome da vam pomognu i daju potporu i to je upravo izvor svih vaših velikih dostignuća i emocionalne sigurnosti.


KVINKUNKS (INKONJUKCIJA)
Postoji paradoks između vaših potreba i željom za udobnošću i sigurnošću. Jedan ili drugi stalno traži revaluacije i prilagođavanje. Vaš otac i majka su se negdje razišli putem i vi osjećate neravnotežu tako da vaše potrebe i vaš osjećaj za neovisnosti će vaš odvući na sasvim jedan drugi put. Taj paradoks kao da nikada neće biti riješen, ali dinamika koju on stvara će vas voditi kreativnim i plodnim životom.

SUNCE/SATURN

KONJUKCIJA
Vi ste, bez sumnje, osoba puna gorčine, ali kad se radi o tome da se napravi neki posao, tu zasjate. Drugi misle da ste stariji nego što stvarno jeste pošto zauzimate autoritativan stav. Čak biste mogli i uživati u pomisli da ste stariji, pošto vas čak i vaši učitelji poštuju. Disciplina nije problem, ali biste mogli biti preautoritativni.

OPOZICIJA
Vaš osjećaj za odgovornost i obveze koje imate bi mogle stati na put vašim stvarnim ambicijama. Oni autoritativniji ili stariji i iskusniji bi vam se mogli usprotiviti i kočiti vas. Koji god razlog bio, vašim ciljevima nedostaje organizacije i strategije. Vaša samodisciplina ili bolje rečeno, manjak samodiscipline bi mogla graničiti sa labilnošću.

TRIGON I SEKSTIL
Vama su odgovornosti lagane, vi preuzimate puno zadataka. Jako ste predani poslu i puno postižete. Treba puno volje za pokretanje i pomaganje. Vaše organizacijske sposobnosti su dobre i vrlo je lako moguće da čete se baviti nečim što ima veze s psihologijom. Lako radite s autoritetima i onima koji su iskusniji od vas.

KVADRAT
Vi imate problem s autoritetima i težite k tome da nametnete drugima svoje ambicije, bez obzira na situaciju u kojoj se nalazite. Ne volite organizaciju i ignorirate odgovornosti. Taj manjak odgovornosti radi protiv vaših stvarnih ciljeva i moglo bi rezultirati s problemima s vlastima i starijim osobama, pogotovo muškarcima. Vaš manjak ozbiljnosti bi mogao uništiti svaku šansu da osnujete čvrsto tlo pod nogama.

KVINTIL
Daroviti ste vođa i učitelj. Nalazite kreativna rješenja izazovima i lako se nosite s odgovornostima, čak i vrlo rado. Uživate u radu i nemate problema s ostvarivanjem dugoročnih ciljeva.

SEPTIL
Postoji karmička veza sa vašim odnosima a autoritetima, pogotovo s ocem. Suđeno vam je da preuzimate odgovornosti, za koje bi se moglo činiti da se ponekad upletu u vaše ciljeve, ali te situacije vam idu na ruku da ostvarite životne ciljeve.

KVINKUNKS (INKONJUKCIJA)
Imate paradoksalnu vezu s autoritetima. Mogli biste biti na zanimljiv način povezani s ocem ( ili s nekim drugim autoritetom u vašem životu); ili postoji neka misterija koja nije riješena u odnosu ili vam ta osoba predstavlja zagonetku. Imate potrebu stalno namještati vaše ciljeve ili osjećaj za odgovornost. Nije lak aspekt, ali je potencijalno jako kreativan.

SUNCE/MERKUR

KONJUKCIJA
Vi komunicirate sa velikom vještinom i ljudi to doživljavaju stimulirajuće. Imate visok nivo mentalne koncentracije i to vas čini odličnim studentom, ističete se u govoru, pisanju i svakom tipu komunikacije. Osjećate se udobno sa mlađim društvom.

OPOZICIJA
Vi balansirate između odgovornosti i slobode istraživanja i iskušavanja novih stvari. Mogli biste biti medijator između generacija, tražeći balans između interesa autoriteta i potreba mladih.

TRIGON I SEKSTIL
Komunikacije lagano dolaze i one su ključ otvaranja mnogih vrata i prilika. Vaš visok intelekt radi za vas i daje vam poziciju vođe. Vaša dobrobit i dostignuća ojačavaju, tako da jako brzo u životu dolazite na pravi put.

KVADRAT
Ponekad kažete stvari koje zažalite i napravite stvari koje vam onemogućavaju ostvarivanje vaših ciljeva. Komunikacija bi mogla biti teška i teško učite o verbalnom izražavanju. Mogli biste promisliti prije nego što bilo što kažete.

KVINTIL
Jako lako komunicirate i to je upravo ključ vaših uspjeha i dostignuća. Moglo bi doći do konflikta s autoritetima, ali će riješenje ovisiti o vašoj preciznosti izražavanja. Pažljivo komunicirajte s drugima.

SEPTIL
Vašu komunikaciju i potragu za znanjem će oblikovati sudbina. Osjećate duboko u sebi da morate neke stvari izraziti jer vas neka viša sila vodi. Vaša interakcija sa mlađim ljudima i s autoritetima bi moglo biti značajno za vaš životni put.

KVINKUNKS (INKONJUKCIJA)
Mogli biste biti jako daroviti za komunikaciju, ali ipak postoji paradoks jer vaša komunikacija oblikuje vašu sudbinu u obrnutom smjeru od onoga što biste željeli. Možda biste trebali promisliti o vašim ciljevima i neke prilagodbe napraviti.

SUNCE/VENERA

KONJUKCIJA
Imate ukus koji je jednostavan svima koji vas upoznaju. Prepoznajete prave kvalitete i volite sve lijepo. Volite autoritete ( pogotovo muškarce), cijenite povijest, autoritet i vaše roditelje… dobrodošli ste u svakoj socijalnoj situaciji.

OPOZICIJA
Dolazite do teških izbora oko vaših uspjeha i vaše brige. Ono što vi cijenite bi se moglo iskositi i mogli biste se naći u situaciji da morate birati između napretka i vaših vrijednosti. Morate naći balans, tražite kreativni način da sve stavite na svoje mjesto.

TRIGON I SEKSTIL
Vi ste rođeni diplomat, imate veliki dar da smirite situaciju i kreirate harmonične odnose. Imate sklonost ka umjetnosti, ili ćete biti umjetnik ili jako cijenite umjetnost. Jako ste romantični i uživate u svim oblicima ljepote i dobrog ukusa.

KVADRAT
Vaše ambicije bi se mogle sukobiti sa vašim sistemom vrijednosti i svaki napredak bi mogao imati svoju cijenu. Ne cijenite starije ili neku autoritativnu osobu. U drugu ruku, vaš fokus na uspjeh bi mogao pregaziti ono što cijenite.

KVINTIL
Jako ste umjetnički nadareni, ili kao umjetnik ili kao štovatelj umjetnosti. I mogli biste imati izuzetan dar da smirujete konflikte drugih. To bi moglo biti presudno za ostvarivanje ambicija. Rođeni ste diplomat i izvođač.

SEPTIL
Vaša ljubav za ljepotom i osjećaj vremena i takta su integralni dio vašeg životnog cilja i mogli biste se osjećati ispunjeno kreirajući ljepotu ili harmonične odnose.

KVINKUNKS (INKONJUKCIJA)
Imate krhki balans između potrebom za dostignućem i želje za ljepotom i komfortom. Kad imate osjećaj da imate sve pod kontrolom, nešto se dogodi i promjeni i prilagodba je neophodna. Ovdje je fleksibilnost jako važna. Uvijek budite spremni na neočekivano.

SUNCE/MARS

KONJUKCIJA
Rođeni ste sa nevjerojatnom sposobnošću da postignete nešto u životu. Vaše ambicije su podržane vašom voljom. Jako se trudite i uvijek gurate naprijed. Natjecateljski duh, volite izazove.

OPOZICIJA
Stalno se protivite status quo-u i autoritetima. Opirete se svemu što pokušava upravljati vašim životom. Impulsivni, naglih reakcija i to se upliće u vaše ambicije. Vaš autoritet bi mogao biti upitan ako postoji netko tko je nagao i agresivan.

TRIGON I SEKSTIL
Lako radite s autoritetima i onima koji su stariji i imaju više iskustva. Dobar ste menadžer. Neki iteres (atletika, vježbanje…) biti će životan poziv. Ili biste mogli biti trener. Lako se izražavate i lako upravljate emocijama. Moguća je karijera u zabavljačkim granama.

KVADRAT
Jako se trudite i puno energije je uzalud izgubljeno jer vam nedostaje pravac i planiranje. Moglo bi biti teško koordinirati ambicijama i osjećajima. Težite ka konfliktu i ot bi vam moglo biti najveći neprijatelj.

KVINTIL
Imate izuzetan unutarnji osjećaj za tajming koji je presudan u postizanju nekih ciljeva. Imate veliku energiju i instinktivno znate kada treba reagirati. Mogli biste biti nadareni bubnjar.

SEPTIL
Imate neku potrebu za kretanjem koja bi vam se mogla činiti iracionalnom, ali uvijek postigne cilj. Nemate strpljenja i ne sumnjate u svoj prvi izbor, znate šta je dobro za vas i ne zanima vas zašto.

INKONJUKCIJA
Jako ste ambiciozni i motivirani, ali ne dolazite uvijek do zadovoljavajućih rezultata. Morate ustrajati na fleksibilnosti i morate se prilagođavati.

Malo i o tome

-- Sunce
Ne spada u planete, ono je dnevno svjetlo i u astrologiji predstavlja bazu naše osobnosti. Kao što je u prirodi davaoc života, tako i u nas udahnjuje život, pokazuje kakva je naša osnovna energija, kakvi smo na svjesnoj razini.
Sunce simbolizira individualnost, snagu, autoritet i moć, vitalnost, ambicije i dostojanstvo. Predstavlja mušku energiju i oca.
Sunce u znakovima govori na koji način osoba pristupa životu, kako iskazuje svoju osobnost, na koji način se dokazuje.
Sunce u kućama govori što nam je u životu najvažnije, na što smo orijentirani, u kojem području smo najjači.
Tamo gdje se nalazi Sunce je područje značajnog iskustva i doživljaja, a o aspektima ovisi da li će ta iskustva biti ugodna i uspješna ili teška, neispunjena i bolna.
U organizmu utječe na srce, krvotok, kralježnicu i oči.
Kroz jedan znak prođe za 28-31 dan, otprilike 1° dnevno, a cijeli zodijak prođe za godinu dana.

Mjesec
Kao ni Sunce, ne spada u planete, nego u svjetla, samo što je on noćno svjetlo koje razotkriva ono što je skriveno u mraku. Zato i ne treba biti čudno što predstavlja nešto skriveno, promjenjivo, nestabilno, podsvjesno i osjetljivo.
U prvom planu predstavlja reakcije, unutarnji osjećaj, a odnosi se i na ponašanje uzrokovano onim nekontroliranim dijelom osobnosti.
Mjesec je simbol ženske energije, majke, privrženosti obitelji, osjećajnosti.
Mjesec u znakovima govori kakve potrebe imamo, kako doživljavamo sebe i kako reagiramo na sve oko sebe, kakvim navikama smo skloni, kakve su podsvjesne reakcije.
Mjesec u kućama nam ukazuje u kojem području instinktivno reagiramo, gdje osjećamo pripadnost i u čemu tražimo sigurnost i određenu utjehu, gdje možemo upotrijebiti maštu, a aspekti nam pokazuju da li je osnovni ton osjećajnih i reaktivnih djelovanja ugodan ili neugodan.
U organizmu utječe na tekućine, psihu, probavu, limfni sustav, grudi i plodnost.
Kroz jedan znak prođe za oko dva dana, 12-15° dnevno, a cijeli zodijak prođe za 28 dana.

-- Merkur
Planet koji utječe na naš misaoni proces, učenje, spoznaju, prosudbu, shvaćanja, govor, izražavanje i zapažanje.
Predstavlja snalažljivost, spretnost, proces promjena, trgovinu, putovanja, kretanja, promet, komunikaciju, pisanje, mentalne odnose, brzopletost i nervozu.
Njegova osnovna energija je najčešće djetinjasta, zaigrana i radoznala.
Merkur u znakovima govori kako osoba komunicira i razmišlja, na koji način iskazuje svoje interese i kako pristupa novim saznanjima.
Merkur u kućama pokazuje na koja područja su usmjereni interesi, gdje osoba može iskazati svoje kreativne sposobnosti, gdje je intelektualno najaktivnija, u čemu najviše traži smisao.
Merkur najviše ističe mentalne procese. O aspektima ovisi kako ćemo manifestirati ono o čemu razmišljamo i kako ćemo se izražavati.
U organizmu utječe na funkcije voljnog nervnog sustava, ruke, dišne organe, govorne mane.
Kroz jedan znak prođe za oko 14 dana, dnevno 1-2°. Kada je retrogradan zadrži se u znaku i do dva mjeseca. Retrogradan može biti 3 puta godišnje. Nikada nije puno udaljen od Sunca, najviše 28 stupnjeva, tako da malo manje od godinu dana treba da prođe kroz cijeli zodijak.

-- Venera
Planet koji se odnosi na osjećaje, ljubav, ugodu, sklad, zadovoljstvo, užitak.
Predstavlja ljepotu, osjećaj sreće, umjetnost, estetiku, potrebu za ljubavlju, ženstvenost, šarm, manire, moral, ljubaznost, ali i materijalne vrijednosti.
U muškom horoskopu obično pokazuje ženu koja ga privlači i uzbuđuje.
Osnovna energija Venere je primanje i davanje, razmjena i emotivno istraživanje.
Venera u znakovima ukazuje na to kako nešto doživljavamo, kako se odnosimo prema osjećajima, kakav nam je osjećaj vlastite vrijednosti, kakva reagiramo na ljubavnom planu, kakva emotivna iskustva stječemo.
Venera u kućama govori u kojem području se osjećamo ugodno, u čemu uživamo, gdje su naši talenti, što najviše volimo.
Utječe na sve što je povezano s emocijama. Aspekti će pokazati da li su emotivna iskustva pozitivna ili negativna, da li uživamo ili patimo.
U organizmu utječe na bubrege, grlo, kožu i građu tijela.
Kroz jedan znak prođe za 26-30 dana, dnevno oko 1°, a cijeli zodijak za malo više od godinu dana. Od Sunca se udaljava najviše 46°, a retrogradna je jednom do dvaput godišnje. Za vrijeme retrogradnosti u znaku može ostati i po dva mjeseca.

--- Mars
Planet koji naglašava energičnost, pokretljivost, brzinu, borbenost, silovitost, strast, ratobornost, svadljivost, inicijativu, hrabrost i izdržljivost.
Predstavlja muški princip, seksualnost, želju, sport, metalne predmete, opasnosti, nezgode, upalne procese, temperature i groznice, brutalnost, napad.
U ženskom horoskopu često pokazuje kakav tip muškarca je privlači.
Osnovni potencijal Marsa je djelovanje, energija, fizički napor.
Mars u znakovima govori kako se dokazujemo, na koji način izražavamo svoje želje, kakva je baza naše energije, koliko smo poduzetni.
Mars u kućama govori o području naših želja i djelovanja, gdje ulažemo napore, u čemu se trudimo, što nas čini nemirnima, u čemu se želimo dokazati i gdje su određene prijetnje.
Aspekti će pokazati da li svoju energiju koristimo na pozitivan ili negativan način, da li smo produktivni ili radimo pogrešne poteze.
U organizmu utječe na mišiće, glavu, crvena i bijela krvna zrnca, ukazuje na sklonost upalama i ozljedama.
Kroz jedan znak prođe od 40 dana do 6 mjeseci, što ovisi o retrogradnom kretanju. Uobičajeno je da jedan znak prođe kroz dva mjeseca, dnevno pola stupnja. Nije svake godine retrogradan. Da bi obišao cijeli zodijak potrebno mu je dvije i pol godine.

-- Jupiter
Planet velikodušnosti i dobrog raspoloženja, sreće, društvenog položaja i ugleda, filozofije, dalekih putovanja, rasta, duhovnosti.
Predstavlja obrazovanje, dobre prilike, ideale, nekad pretjerivanja, ali u osnovi je dobrodušan i nositelj je sretnih okolnosti i zaštite. Daje sklonost debljanju.
Osnovna energija Jupitera je usmjerena na vjerovanje, nadu i poboljšanje bilo koje situacije.
Jupiter u znakovima ukazuje na koji način se razvijamo, kakav je naš sustav vjerovanja, kako primjenjujemo prilike koje su nam pružene.
Jupiter u kućama nam govori o područjima u kojima možemo doživjeti uspjeh i gdje osjećamo olakšanje, prijateljski utjecaj, pomoć, gdje smo osviješteni i slobodniji.
Aspekti će pokazati da li je Jupiter iskorišten u svrhu postizanja ciljeva i vlastitog razvoja ili je zloupotrijebljen. Pod negativnim aspektima zna ukazivati na lijenost i prepuštenost.
U organizmu utječe na krvotok, jetru, žuč i žlijezde.
Kroz jedan znak prođe za 6 do 18 mjeseci, ovisno o retrogradnom kretanju. Nije svake godine retrogradan, a prosječno kretanje mu je jedan znak u godini dana. Cijeli zodijak prijeđe za 12 godina.

-- Saturn
Planet ozbiljnosti, razboritosti, samodiscipline, upornosti, ograničenja, starosti, ambicija, trpljenja.
Ukazuje na teške i bolne situacije, iskušenja, žrtvovanja, depresivna raspoloženja, osjećaj dužnosti, hladnoću i sebičnost, osamljenost, nesretne okolnosti, tugu, dugotrajne procese, učenje na greškama, gubitke.
Energija Saturna je prvenstveno vezana za oduzimanje nečega, ispaštanje i životne lekcije.
Saturn u znakovima pokazuje kako se odnosimo prema ograničenjima, kakve nas blokade očekuju, koliko smo ustrajni.
Saturn u kućama govori o područjima ograničenja, gdje trebamo prihvatiti poteškoće i suočiti se s njima, u kojem području najviše učimo kroz napore i prepreke, gdje stječemo važno iskustvo.
Aspekti će pokazati da li će nam biti omogućen uspjeh kroz ustrajnost ili ćemo biti žrtve teških udaraca sudbine.
U organizmu utječe na kosti, zube, i kožu, ukazuje na kronične i teške bolesti.
Kroz jedan znak prođe u periodu od dvije i pol godine, godišnje prijeđe oko 12 °, retrogradan je 2-3 puta tijekom boravka u jednom znaku. Vrijeme u kojem prijeđe cijeli zodijak je 28 – 30 godina.

--Uran
Planet velikih, naglih i intenzivnih promjena, buntovništva, revolucionarnih ideja, humanosti, individualne slobode.
Ukazuje na originalnost, ekscentričnost, nesputanost, uzbuđenja, nagle uspone i padove, elektroniku, futurističke poglede, neobične sklonosti. Ljudi s istaknutim Uranom u horoskopu su uvijek korak ispred vremena u kojem žive, po idejama i po načinu života.
Zbog dugog boravka u jednom znaku ne utječe na pojedince tim značenjem, a u općem smislu može pokazivati na koji način doživljavamo neke promjene.
Uran u kućama pokazuje na kojem području će nam se promjene događati, gdje možemo doživjeti oscilacije, u čemu imamo potrebu za slobodnim djelovanjima, prema čemu smo otvoreni za eksperimente i na kojem području smo spremni na suradnju u smislu društvenih potreba.
U organizmu utječe na vegetativni živčani sustav, zglobove na nogama, šokove, prijelome, živčane slomove.
Aspekti govore da li su promjene koje doživljavamo dobrodošle i koliko nas razvijaju ili nas u negativnom smislu guraju u neželjene i šokantne promjene, koje izazivaju traumatična iskustva.
U jednom znaku boravi 7 godina, godišnje prijeđe oko 5 ° i jednom godišnje je retrogradan, što znači u razdoblju boravka u jednom znaku 7 puta. Cijeli zodijak prođe za oko 84 godine.

-- Neptun
Planet kaosa, iluzija i prijevara, kreativnosti, mašte, idealizma, istančanih osjećaja, intuicije, vidovitosti, osjetljivosti na lijekove, ovisnosti, alkohola, droge, labilnosti psihe, telepatije, misterija, hipnoze.
Označava romantiku, bijeg od stvarnosti, muziku, slikarstvo, simbolizira tekućine, vodu i otrove.
Neptun u znakovima nema veći utjecaj na pojedinačni horoskop zbog dugog boravka u znaku, može dati samo naznaku na koji način se odnosimo prema podsvjesnim utjecajima.
Neptun u kućama govori gdje je područje najveće kreativnosti, gdje smo intuitivno najjači, što nam izgleda nedokučivo, gdje smo skloni obmanama, u kojem području nam se sve čini nejasno i gdje naviše možemo pasti pod utjecaje.
Aspekti će pokazati da li je taj Neptun iskorišten u smislu pozitivnog utjecaja mašte i kreativnosti ili je u pitanju žrtvovanje, prepuštanje lošim utjecajima i stvaranje imaginarnog svijeta.
U organizmu utječe na mozak, stopala, prste na nogama. Daje teže bolesti psihe i poremećaje uslijed trovanja.
U znaku boravi po 14-15 godina, retrogradan je jednom svake godine, nekada i po 5 mjeseci. Potrebno mu je 164 godine da obiđe cijeli zodijak.

-- Pluton
Jedan od najmisterioznijih planeta, simbolizira tajne, duboka iskustva, razaranja, okultne moći, okrutnost, psihološke strahove, karizmatičnost.
Ukazuje na preobražaje, opsesije, kriminal, nasilje, izopačenost, potrebu za dubinskom promjenom.
Pluton u znakovima nam ništa ne govori u pojedinačnom smislu jer predugo boravi u jednom znaku.
Pluton u kućama ukazuje nam gdje se događa preobražaj u stavovima, gdje se kroz nadilaženje problema razvija svijest, u kojem području možemo otkriti tajne, gdje se pojavljuju životni problemi, ali i u čemu možemo postići neograničenu moć.
Aspekti će pokazati da li ćemo zavladati nekom situacijom i postići duboke uvide na tom planu ili ćemo postati robovi sudbinskih utjecaja i žrtve vlastitih strahova.
U organizmu utječe na debelo crijevo, spolne organe, teže psihičke poremećaje, depresiju i agresivnost.
U znaku boravi između 12 – 25 godina, kroz znak Škorpiona najbrže prolazi (12 godina), a najduže boravi u znaku Raka (25 godina). Jednom godišnje je retrogradan po 6 mjeseci. Za obilazak cijelog zodijaka potrebno mu je 250 godina.

-- chiron Mitološki utjelovljenje paradoksa i sinteze; i konj i čovjek, i smrtnik i božanstvo i učenik i učitelj, i ranjena duša i iscjeljujući dodir. Hiron i Pluton u horoskopu označavaju najintenzivnije planetarne sile, ponekad i najteže. Hiron simbolizira iscjeljenje, prepoznavanje posebnog dara koji nam je dan za ovaj život, našeg prinosa kulturi u kojoj živimo. Hironska dilema u horoskopu jest osobna spremnost na veliku količinu patnje radi otkrivanja najdublje esence; on prema nekim autorima vlada intenzivnim i mističkim iskustvima; spiritualnom ekstazom.

Malo o aspektima

Konjunkcija

Konjunkcija predstavlja aspekt između dve planete koje se nalaze u istom zodijačkom znaku i u orbisu do 10 stepeni. Na primer, ako je Merkur na 3 stepena Lava, a Sunce na 6 stepeni Lava, onda možemo reći da Merkur i Sunce obrazuju aspekt konjunkcije. Takođe, ako je Mars na 2 stepena Strelca, a Saturn na 10 stepeni Strelca, Mars i Saturn će biti u aspektu konjunkcije. Konjunkcija može biti i pozitivan i negativan aspekt, što zavisi od planetarne prirode planeta koje učestvuju u ovom aspektu, kao i od zodijačkog znaka u kojem se planete nalaze. Kada dva benefika grade konjunkciju, onda ona može biti pozitivna, ali treba izbegavati preuranjeni zaključak, jer će benefičnost planete u znaku svog debiliteta biti oslabljena. Ako, Venera i Sunce grade konjunkciju, a na osnovu njihove benefičnosti, može se samo pretpostaviti da će ova konjunkcija imati pozitivan upliv. Međutim, ako je ova konjunkcija u zodijačkom znaku Vodolije, onda je povoljnost konjunkcije Sunca i Venere umanjena, kao i njihova benefičnost. Sunce je u Vodoliji u egzilu (negativno dostojanstvo), a Venera je u Vodoliji u triplicitetu (najmanje pozitivno dostojanstvo), a bez obzira što se govori o benefičnim planetama, umanjuje se njihov pozitivan upliv kroz ovaj aspekt. Ako bi pri tome konjunkcija Venere i Sunca u Vodoliji trpela negativan i napet aspekt od Saturna, njena negativnost bila bi još više naglašena.

U slučaju da je u konjunkciji jedna benefična i jedna malefična planeta, kao na primer Mars i Jupiter, onda je i povoljnost ove konjunkcije polovična, pa treba ispratiti i ostale astrološke uticaje na njihov aspekt. Drugim rečima, treba obratiti pažnju na zodijački znak gde se nalazi njihova konjunkcija, kuća koja prima upliv ove konjunkcije, kao i aspekti prema konjunkciji Marsa i Jupitera. Ako je konjunkcija Marsa i Jupitera u zodijačkom znaku Blizanaca, gde je Jupiter u znaku svog izgona (negativno dostojanstvo), a Mars je peregriniran (negativno dostojanstvo), onda će i njihova konjunkcija biti negativna.

U slučaju da su u aspekt konjunkcije uključena dva malefika, kao Saturn i Uran, onda ćemo govoriti o nepovoljnostima ove konjunkcije. Može se ova konjunkcija odigravati i u zodijačkom znaku Jarca, gde je Saturn u dignitetu (sedište), što na osnovu Saturnovog položaja, navodi na zaključak o povoljnosti ove konjunkcije, ali ne treba zaboraviti da je planetarna priroda Saturna da spreči i otežava. Shodno tome, natus sa ovakvom konjunkcijom može i dostići cilj, ali nikada lako, već uvek teško i uz puno problema. Takođe, ako se popnemo i dostignemo uspeh sa konjunkcijom Saturna i Urana, vrlo lako nakon toga sledi pad. Uspeh preko malefične konjunkcije i malefičnih planeta lako može biti uzrok nesreće, kao posledice dostignutog uspeha.

-- Sekstil

Sekstil predstavlja povoljan aspekt, kao i trigon, ali je ovaj aspekt slabiji od trigona. Kako su planete u sekstilu spremne na saradnju, jer između njih nema tenzija, tako se i zodijački znaci preko kojih planete formiraju sakstil, dobro kombinuju. Zodijački znaci koji se gledaju preko aspekta sekstila jesu : voda-zemlja i vazduh-vatra.

Voda-zemlja:
Bik-Rak, Rak-Devica, Devica-Škorpija, Škorpija-Jarac, Jarac-Ribe i Ribe-Bik.

Vazduh-vatra:
Ovan-Blizanci, Blizanci-Lav, Lav-Vaga, Vaga-Strelac, Strelac-Vodolija i Vodolija-Ovan.

Dobra saradnja zodijačkih znakova preko aspekata u sekstilu, objašnjava se i kroz prakvalitete. Voda je hladna i vlažna, a Zemlja je hladna i suva, dakle u kombinaciju ulaze dva ista prakvaliteta, a to je u ovom slučaju prakvalitet-hladno. Vazduh je topao i vlažan, a vatra je topla i suva, gde u kombinaciju ulazi identičan prakvalitet-toplo, a što podržava međusobno kombinovanje. Dozvoljeni orbis je od 0 do 6 stepeni, ali kod dozvoljenog orbisa u bilo kom aspektu uvek treba imati u vidu o aplikaciji i separaciji aspekta, kao i o planetama koje formiraju aspekt. Na primar, za sekstil Sunca i Meseca, dozvoljeni orbis može biti i veći od 6 stepeni, dok između Saturna i Marsa, pa ako je aspekt još separacioni, treba biti oprezan i kod orbisa od 6 stepeni.

U sledećem primeru imamo egzaktan aspekt između Merkura i Neptuna, a egzaktnost uvek potvrđuje intezitet u horoskopu. Merkur se nalazi na 8 stepeni Jarca, a Neptun na 8 stepeni Škorpije. Prvo posmatramo fizičku poziciju planeta, jer je fizička pozicija jača od vladarstva. Merkur se fizički nalazi u 3. kući, dakle planeta intelekta u kući koja se odnosi na razmišljanja, um i odluke. Zatim treba posmatrati iz koje kuće Merkur dolazi, a u ovom slučaju on vlada 9. i 11. kućom.


-- Kvadrat

Kvadrat je nepovoljan aspekt (ugao je 90 stepeni), a planete koje učestvuju u formiranju ovog aspekta imaju neprijateljski odnos, koji izaziva napetost i tenziju. Kako aspekt kvadrata ima prirodu Marsa, kvadrat ima veliku energiju, ali ona je uvek gruba, agresivna i neprijateljska. Ako su planete u znacima istog modaliteta, onda one mogu da formiraju kvadrat, kao kardinalan-kardinalan, promenljiv-promenljiv i fiksan-fiksan. U kvadratu su planete koje se nalaze u sledećim kombinacijama znakova:

Ovan-Rak, Rak-Vaga,Vaga-Jarac, Jarac-Ovan
Bik-Lav, Lav-Škorpija, Škorpija-Vodolija, Vodolija-Bik
Blizanci-Devica, Devica-Strelac, Strelac-Ribe, Ribe-Blizanci

--- Trigon

Trigon predstavlja aspekt između planeta pod uglom od 120 stepeni. Ovaj aspekt spada u povoljan, a u odnosu na sekstil, trigon je i jači i povoljniji. Zodijački znaci koji ulaze u međusobnu kombinaciju ili koji su trigonski jesu : vatra-vatra, zemlja-zemlja, vazduh-vazduh i voda-voda. Iz ovoga je logično zaključiti da postoji : vatreni, zemljani, vazdušni i vodeni trigon.

Vatreni trigon: Ovan-Lav, Lav-Strelac i Strelac-Ovan.
Zemljani trigon: Bik-Devica, Devica-Jarac i Jarac-Bik.
Vazdušni trigon: Blizanci-Vaga, Vaga-Vodolija i Vodolija-Blizanci.
Vodeni trigon: Rak-Škorpija, Škorpija-Ribe i Ribe-Rak.

Trigon opisuje dobru saradnju između planeta, pa najavljuje povoljna događanja i okolnosti, međutim kod nekih trigona treba biti oprezan, jer ako trigoni dominiraju u horoskopu, oni čak mogu izazvati nepokretnost, nedostatak želje za akcijom i lenjost. Uvek je dobro uz trigone imati i kvadrate u horoskopu, jer su kvadrati, a bez obzira na njihovu nepovoljnost, pokretači i inicijatori aktivnosti. Trigon je povoljniji, ako u njemu učestvuju benefične planete, kao na primer, Venera i Jupiter, što bi opisalo odlične finansijske mogućnosti, zadovoljstva na putovanju ili fakultetu i dr. što je sada suvišno nabrajati, jer će značenje zavisiti od fizičke pozicije planeta, kao i njihovog vladarstva. Trigon nije uvek lagan aspekt, jer ako u njemu učestvuju malefične planete, kao na primer Mars i Pluton, onda u proceni treba biti oprezan. U tom slučaju događaj može da teče mučno i teško, ali sa šansom da se povoljno završi jer se govori o povoljnom aspektu. Dozvoljeni orbisa između planeta u trigonu jeste 8 stapeni, ali trigon može biti prisutan i u orbisu od 10 stepeni, a u slučaju da trigon formiraju Sunce i Mesec ili Mesec i Merkur. Kod trigona, kao i kod drugih aspekata, treba obratiti pažnju na separaciju i aplikaciju, odnosno proceniti da li je aspekt ulazeći ili dolazi do razdvajanja planeta.

U sledećem primeru imamo trigon Sunca i Meseca. Sunce se nalazi u 9. kući na 14 stepeni Ovna, a Mesec je fizički u 5. kući na 16 stepeni Strelca. Lav je na Ascendentu, pa je vladar Ascendenta u ovom slučaju Sunce. Postavljemo pitanje : "Šta Sunce traži u 9. kući, kao vladar Ascendenta ?" Sunce ili vlasnik ovog horoskopa traži daljine, putovanja i inostranstvo, jer baš u tim ambijentima želi da zasija. Ova osoba živi u inostranstvu, ima veliku žalju da ostane u njemu, jer kako kaže : " U inostranstvu se jako dobro osećam." Otišla je naglo, a što opisuje zodijački znak Ovan, a u kojem se nalazi Sunce, jer je Ovan kardinalan i vatren, što simbolizuje naglost, ali i realizaciju, s obzirom da se radi o vatrenom znaku. Mesec je u zodijačkom znaku Strelca, koji prirodno vlada 9. kućom, pa je i njena unutrašnjost blisko povezana sa putovanjima i inostranstvom. Pored toga, Mesec se nalazi u 5. kući (zadovoljstva), što sada potvrđuje rečenicu ove osobe, a to je da se ona oseća u inostranstvu zadovoljnom i sretnom (5. kuća). Planetarna priroda Meseca jeste promenljivost i on često zbog toga simbolizuje putovanja, a u ovom primeru to je izraženo jer se Mesec nalazi u Strelcu koji takođe simbolizuje putovanja.

---- Opozicija

Opozicija je aspekt koji grade dve planete, a koje se nalaze jedna naspram druge ili pod uglom od 180 stepeni. Prava opozicijija polazi iz sledećih zodijačkih znakova, a koji su prirodno u opozitnom odnosu:

- Ovan - Vaga
- Bik - Škorpija
- Blizanci - Strelac
- Lav - Vodolija
- Rak - Jarac
- Ribe - Devica


Dozvoljeni orbis u opoziciji je do 8 stepeni, mada u slučaju kada su Sunce i Mesec u opoziciji i kada je aspekt aplikacioni, gde se Mesec približava Suncu, može se uzeti orbis i od 10 stepeni. Ovaj aspekt je prisutan u horoskopu, kada je na primer, Mars na 15 stepeni Bika, a Venera na 10 stepeni Škorpije. Tada možemo reći da su Mars i Venera u aspektu opozicije.

Opozicija se ubraja u nepovoljne aspekte, jer svaka planeta u opoziciji "vuče" na svoju stranu, što izaziva efekat "klackalice". Zodijački znaci u kojima se nalaze opozitne planete, prirodno su u suprotnosti, pa se isto tako i planete, a koje se nalaze u njima, popreko gledaju i teško pronalaze zajednički jezik. Ovde se radi o suprotnostima koje se privlače, da bi se nakon toga planete razdvojile. Opozicija izaziva iz navedenih razloga, napetost, zategnutost, naglost i nagle i hirovite reakcije, a koje često mogu biti praćene stresnim događajima. Aspekt opozicije može biti: kardinalan, fiksan i promenljiv, a u zavisnosti od zodijačkih znakova koji učestvuju u aspektu.

Stepen nepovoljnosti opozicije zavisi od prirode planeta koje učestvuju u ovom aspektu. Prema tome, ako u aspektu opozicije, na primer, učestvuje Mars i Saturn, kao dve malefične i nepovoljne planete, onda će opozicija imati visok stepen nepovoljnosti. Sa druge strane, ako u aspektu opozicije učestvuju, na primer, Jupiter i Venera, a koje su benefične planete, onda ovakva opozicija nemora strogo doneti nepovoljnosti koje vode ka bilo kakvom zlu. Naravno i ovde treba biti oprezan pri proceni planeta, jer ako Jupiter ili Venera vladaju kućama 8,12 ili 6, onda one time gube na svojoj benefičnosti i u stanju su da se suprotstave životu. Opozicija koja zahvate uglove horoskopa (1,4,7 i 10), vrlo je jaka i snažna i ima upliv na život natusa 100 %, pa je nemoguće izbeći opoziciju koja fizički zahvata navedene kuće.

-- Kvinkunks ili inkonjunkcija
Aspekt od 150°, spada u blago nepovoljne aspekte stvarajući određeni napor, težinu u karakteru i uglavnom djeluje iritirajuće. To je aspekt koji u svemu traži prilagodbu, koja nam može znatno pomoći ako je prihvatimo. Inkonjunkcija nam uvijek dozvoljava da odstranimo problem koji se ni ne manifestira u obliku pravog problema, više djeluje kao neka vrsta smetnje. Njeno djelovanje je češće podsvjesno ili malo prikriveno i treba vremena da postane primjetna. Zna stvarati unutarnju agresiju i nemir. Najviše se uočava kod zdravstvenih problema i na tom planu joj treba posvetiti posebnu pažnju, jer se može dogoditi da dugo djeluje gotovo neprimjetno, šaljući samo sitne signale da nešto nije u redu, sve do trenutka dok ne bukne i krene razarati.
Puno inkonjunkcija u horoskopu će nam dati psihološki napornu osobu, punu zahtjeva, ali koja traži razna rješenja i prilagodbe, dok nedostatak inkonjunkcija malo otežava tu prilagodljivost, osoba obično teže prihvaća neke nove situacije i više se bavi osobnim okolnostima nego što obraća pažnju na vanjske događaje.

-- Polusekstil dobijamo kada krug od 360 stepeni podelimo na 12 (360:12=30). U prirodnom horoskopu povezuje I i II kuću, a uticaj mu je slab.

--- Polukvadrat je minorni aspekt koji formira ugao od 45 stepeni, a dobija se kada podelimo ugao na 8 (360:8=45). Pokazuje blago jače dejstvo od polusekstila, a u sebi nosi prirodu Marsa.

--- Konfiguracije

Konfiguracije su u horoskopu vrlo bitne, jer određuju temeljan način kretanja energije. Primjerice, T-kvadrat govori o napetosti i postignuću kao odgovoru na unutarnji osjećaj prekomjernog poticaja, veliki trigon govori o samozadovoljstvu i stabilnosti te sretnim okolnostima, veliki krst govori o vrlo dinamičnom no nesređenom energijskom polju, koje isprva uzrokuje frustracije no, ako se njime dobro ovlada, stvara duboku ukorijenjenost i sveobuhvatnost, zmaj o motiviranim, zadovoljnim i aktivnim ljudima, itd.

Veliki trigon

Tri planeta na različitim mjestima horoskopa u međusobnim trigonima.

Posebna konfiguracija koja potiče krajnji idealizam, uvid i viziju kao i kreativno samoizražavanje i dobrobit. Može značiti samopouzdanje i samouvjerenost, optimizam, osjećaj zadovoljstva, lakoću, nadahnuće, širenje kreativne moći i opći osjećaj zaštićenosti zbog unutarnje vjere i nade.

Moguća negativnost konfiguracije je manjak napetosti i ljenost te neprihvaćanje većih izazova. Povremeno, kad nema mogućnosti za ugodan izražaj, može biti statičnim i nedjelatnim. Nije motiviran baviti se frustracijom i ograničenjem. Osoba, ima li u horoskopu previše trigona, može izbjegavati samodisciplinu ili pokušati zanemariti bitne životne odgovornosti. Tako učinak velikog trigona omekšava, smanjuje porive i volju za dinamičan pristup životu. Ako se trigoni dobro ne iskoriste, može doći do lažne sigurnosti, neproduktivnosti, nekorištenja postojećih talenata i sposobnosti. Ova konfiguracija bez dostatnog broja opozicija i kvadarata u horoskopu koji grade karakter može značiti inerciju i stagnaciju. Izobilje sreće. Osobe s velikim trigonom mogu odrasti očekujući privilegije, poseban tretman i potporu od okruženja, no rijetko to žele i zaraditi.

Vatreni veliki trigon

Vidljiva je kreativna, inspiracijska moć trigona, želi se izraziti izravnim ispoljavanjem potencijala. Premda ovaj Veliki trigon može naglasiti viziju, može istaknuti i osjećaj osobne važnosti i moći, koji se ispoljava kao egoizam i prekomjerni ponos. Riječ je o aktivnoj osobi. Velika vjera u sebe. Velika hrabrost, unutarnja snaga, samopouzdanje i entuzijazam.

Podsvjesno od drugih može očekviati puno pozornosti, lojalnosti i čak služenja, premda sam zanemaruje tuđe emotivne potrebe. Valja aktivno tražiti vodeće uloge ili one za koje je potreban visok stupanj fizičkog ili kreativnog izražaja.

Zemljani veliki trigon

Naglašena je smirujuća, ugodna i privlačna moć trigona. Osoba s ovim velikim trigonom osjeća dubok osjećaj stabilnosti u fizičkom svijetu. Zbog snažnog magnetizma konfiguracije lako osigurava materijalnu egzistenciju i postignuća i postiže željeni položaj u svijetu. Snažno razvijena sposobnost privlačenja, akumuliranja i vještog korištenja sredstava. Osobe s ovim trigonom mogu biti veliki graditelji koji osjećaju vlastitu moć i kreativnu snagu kad joj svjedoče materijalnim ili svjetovnim postignućima. Nisu kockari. Moguć konzervativan tip osobnosti. Rad i produktivnost često prenaglašeni nauštrb unutarnjeg razvoja.

Zračni veliki trigon

Naglašen idealizam, ekspanzivnost i mudrost. Sposobnost konceptualizacije i stvaranja na asptraktnoj razini. Moguće ispoljenje nepraktične strane konfiguracije. Osoba je društveno radoznala, širokih pogeda i tolerantna, no možda ne strastveno i duboko vezana za ljude. Prirodni je poriv ostati nevezan, promatrač i u osnovi slobodan za istraživanje. Potreba za puno nezahtijevnih odnosa. Velika sposobnost učenja, revan intelekt i sposobnost za širu životnu perspektivu. Ovaj veliki trigon može povećati društvenu popularnost. Karizma.

Vodeni veliki trigon

Naglašena pasivnost, receptivnost i zaštitna moć velikog trigona. Uživanje u čulnom zadovoljstvu i osjetljivost za unutarnja stanja svijesti. Natprosječna sposobnost otkrivanja stvari, psihička senzitivnost. Osjećajna priroda vrlo razvijena, no može uzrokovati introvertiranost, osjeća se duboko zadovoljstvo na subjektivnoj razini. Tijekom razdoblja povlačenja, privatnosti, mirnoće i odmora osjeća se iznutra njegovanim i sigurnim. No ako nema nekih dinamičkih načela u horoskopu (vatrenih planeta u ugaonim kućama, kardinalnih kvadrata i sl.) može nastati eskapistički temperament. Velika sposobnost za percepciju podsvjesnih energija, veliki uspjeh u društvenoj službi. Vrlo velika podrška i njega za druge, iscjeljujuća i terapeutska. Ovaj veliki trigon može značiti evolucijsko cvjetanje sposobnosti prilagodbe potrebama masovne svijesti s puno sućuti. Dobar za područja poput kretivnosti, ljepote, glamura ili lijepih umjetnosti. Također uspjeh u područjima koja se bave dubokim životnim tajnama, u kojima je potrebna fina istančana svjesnost.
Zmaj

Veliki trigon, unutar jednog trigona sekstil (dva planeta koja tvore trigon povezani su sekstilima s trećim planetom), a planet koji tvori sekstile u opoziciji je s trećim planetom.

Zmaj je vrlo benevolentna i korisna konfiguracija. Sadrži sve pozitivne značajke velikog trigona, no nije inertan i statičan. Opozicija je pokretač zmaja, a često i ključ čitavog horoskopa. Potencijalna opasnost zmaja je da se tijek energije odvija samo između planeta u zmaju a da ostatak horoskopa ostane neispoljen, u sjeni.
Veliki krst

Nastaje kad su dvije opozicije u međusobnim kvadratima. Većinom se smatra teškom konfiguracijom i može biti posebice ograničujući i restriktivan za osobu koja pokazuje malo sposobnosti za samodisciplinu i umjerenost. Mora naučiti dobro usmjeravati svoje vitalne energije ili će biti raspršena i iscrpljena. Kad nauči koristiti svoj energijski potencijal može otkriti velike unutarnje rezerve snage. Ako se ovaj obrazac loše savlada život se može doimati prepun unutarnjeg nesklada i napetosti koji stvaraju stresne tegotne situacije u izvanjskom okruženju. Daje unutarnji osjećaj frikcije, napetosti i pritiska no može dati i dosta ekstra psihološkog pogona da bi se izgradio svrhovit život. Pomaže izgraditi oštru društvenu svjesnost. Veliki krst sugerira komplicirane, presudne karmičke lekcije koje se moraju riješiti u skladu s prirodom kvalitete od koje se sastoji i u područjima kuća u kojima se planeti nalaze.

Kardinalni veliki krst

Najbolje funkcionira kad se osoba bavi energičnim, hrabrim ad hoc akcijama. Ovaj krst ima asertivni, nestrpljiv karakter. Osoba ulazi u brze no ponekad nepromišljene akcije. Najčešće ima previše energije da bi završio ono što je impulsivno inicirao. Manjka mu moć opstojnosti da završi ono što je počeo. Za krajnji uspjeh ispunjavanja zadanih ciljeva presudna je suradnja i briga za druge. Možda postoji pretjerana inicijativa, guranje, poriv i agresija. Ambicija da se uspije je vrlo jaka zajedno s kompetitivnošću koja osigurava uspjeh u područjima gdje se jednoumno primjenjuje. Prirodni impulsi koji se prethodno ne promisle mogu lako stvoriti nered i uzbudljive uvjete. Mora obuzdati svoju hiperaktivnu prirodu i naučiti usporiti frenetičan tempo. Važne lekcije su razviti strpljivost, unutarnju staloženost, postojanost i organizaciju vremena i energije. Bez tih kvaliteta stalno će ulijetati u nove akcije ne završivši stare projekte. Ima jako puno energije.

Fiksni veliki krst

Ova konfiguracija može se smatrati jednom od najtežih jer se stavovi i svijest koji su se kao problemi ponavljali nekoliko inkarnacija mogu ispoljiti kao duboko ukorijenjeni teško vidljivi problemi koji zahtijevaju punu pozornost. Funkcionira na razini volje i želje, stvara unutarnju frustraciju koja vodi emotivnim krizama. Sabijanje osjećaja što rezultira blokadama i inhibicijama. Vrlo kristaliziranih osjećaja. Potrebna emotivna fleksibilnost. Posesivnost i čvrst otpor prema kompromisima ili zajedništvu s drugima. Rigidnost. Fenomenalna izdržljivost, moguća opsesija sa moći i netolerancija. Može biti vrlo svrhovit i predan. U ovoj inkarnaciji osoba mora pročistiti svoju snažnu osjećajnu prirodu.

Promjenjivi veliki krst

Najbolje funkcionira u područjima mentalnog izražaja. No stres koji stvaraju četiri kvadrata često povećava nervozu i krajni nemir, premda se povećava i osobna budnost i mentalna hrabrost. Inklinacija pretjeranom raspršivanju interesa treba se ukrotiti, ako se želi biti kontroliranim i uspješnim. Stimulativan i pun znanja no moguća nekonzistencija i nemetodičnost. Slaba koncentracija, neodlučnost, sugestibilnost. Ponekad se prilagođava na svoju štetu. Treba dublje objediniti razum i vjeru te teorijske koncepte i uvjerenja. Nema izravnog pokretača koji bi aktivirao energije poput kardinalnog velikog krsta. Nema niti postojan, konsolidirajući pristup moći i kontroli poput organiziranog fiksnog velikog krsta. No osoba može biti osjetljiva da odgovori na rafiniraniji stupanj svijesti, premda tako da se brine o svakom mogućem aspektu sukoba koji ne može mentalno riješiti. Valja produbiti i smiriti svoju mentalnost. To znači bolje sudove i indiskriminaciju uključenih planeta. Valja kontrolirati prekomjerno izražavanje uma. Dobra je meditacija, kontemplacija i refleksivna samoanaliza. Jako talentiran, valja se usredotočiti. Najbolje se baviti komunikacijom i obrazovanjem.


T-kvadrat

Dva su planeta u opoziciji a oba rade kvadrat s trećom planetom.

To je istaknuta konfiguracija u većini horoskopa poznatih osoba koje su imale natprosječan utjecaj na svijet. Znak i kuća apeks planeta pokazuju gdje se napetost najviše osjeća. Suprotan znak i kuća (često nazvan praznom nogom T-kvadrata) ima središnju ulogu u usmjeravanju osobe kako najbolje riješiti dilemu koju pokazuje T-kvadrat. T-kvadrat puno više energizira i motivira nego Veliki krst. To je zbog dodatne napetosti i nesigurnosti koju stvara prazna noga što implicira da je to otvorena konfiguracija i stoga se ne može lako sama zadovoljiti. T-kvadrat je nestabilan i lako se uznemiri. Apeks planet koji je u kvadratima s opozicijom može pojačati ta pitanja i često pokazuje prirodu frustracija, blokada, urođenih nesigurnosti i defanzivnih reakcija unutar osobe. Niti jedan poriv povezan s T-kvadaratom ne može ostati latentnim ili neizravnim. Konstruktivnom primjenom sva prekomjerna energija koju pobuđuje snažan T-kvadrat često postaje jako provokativnom, gurajući osobu naprijed uz dobro definiran osjećaj za cilj i smjer, prisiljavajući da na putu nadiđe svaku prepreku.

Apeks planet može ponekad pokazati opći ton horoskopa. On pokazuje kako T-kvadrat rješava svoju dilemu. Kad je apeks planet Uran, Neptun ili Pluton može se raditi o posebnoj karmičkoj misiji. Osobe s tom konfiguracijom izražavaju porive koji osporavaju postojeće strukture društva, ponekad i previše reformativno za establishment. Osoba koja ima taj planet kao apeks planet može napravaiti značajan doprinos svijetu promovirajući njegovu dobrobit i progres, ostajući osobno udaljena, nedodirnuta ili otuđena od svjetovnih aktivnosti.

Kardinalni T-kvadrat

Ova osoba treba naučiti puno lekcija bitnih za rast u područjima života koja se odnose na korištenje osobne energije, samostvarajuću aktivnost i bliske ciljeve. Ovaj T-kvadrat daje puno vitalnosti, poriva i asertivnosti. Ovo je najekstrovertniji T-kvadrat. Valja razviti samodisiplinu, unutarnji timing, vanjsku strpljivost i opći osjećaj temeljitosti i organizacije želi li uspjeti u svojim poduhvatima. Loš planer.

Fiksni T-kvadrat

Osoba s ovom konfiguracijom će se suočiti s lekcijama u područjima koja testiraju fiksnu želju, emocije i vezanosti. Ovdje je jaka potreba da se zadrži sve što se posjeduje. Bitna karmička poenta može biti prihvaćanje i poštivanje tuđih vrijednosti i posjeda. Moguća duboka opsesivnost. Velike energetske rezerve i emotivna snaga pomažu da se izdrže sve prepreke i odlaganja bez odustajanja ili gubljenja smjera djelovanja. Osoba izgrađuje nešto dugotrajno, čvrsto, sigurno. Unutarnji pritisci konsolidiraju volju. Jako orijentiran cilju.

Promjenjivi T-kvadrat

Stimulirajuća, mentalno izazovna konfiguracija najbolje se ispoljava u promišljanju, obrazovanju, komunikacijskim područjima i čak putovanju. Stres može preopteretiti živčani sustav (većinom zbog pretjerane stimulacije). Veliki učenik. Većinom ispoljava višak poticaja intelektualnim pregnućem za koje je potrebno intenzivno proučavanje. Osjeća se poriv da se prosvijetli društvo putem svih načina podučavanja.

Jod

Dva planeta u sekstilu a oba u inkonjukciji s trećim planetom. Treći planet (apeks) je jako bitno načelo koje treba pročistiti da bi se učinkovitije izrazilo. Kao kod T-kvadrata apeks planet postaje primarni fokus joda.

Jod je izazov konstruktivnog mijenjanja i pojašnjavanja onoga što ometa potpuno funkcioniranje osobe. Vanjske i unutarnje sile zajedno djeluju u stimuliranju suptilnih no povišenih pritisaka koji mogu sebe na poslijetku pokazati i otpustiti tijekom kriza samosvijesti. Jod spreman za aktivaciju je poput stizanja na raskršće bez sigurnosti kojim putem krenuti. Promjena smjera nije stvar svjesnog izbora iz pune svijesti nego nespoznate nužde. Premda se taj novi smjer može doimati neočekivanim, on je akumulirao svoju snagu i definiciju u razdoblju od nekoliko godina. No kad se jod aktivira osoba se počinje baviti novim stvarima u životu i ima nove stavove. Točka u opoziciji s apeks planetom je vrlo osjetljiva. Ona pokazuje fokusirana područja gdje se je usredištilo novo osobno usmjerenje.

Malo i o planetarnim tipovima

SUNCE - velika, jaka, snazna figura, sirokih ramena, pojava puna casti, uzviseno drzanje, samouvjereni stav, svijetli (nekad crvenkasti) ten, svjezi izgled, velika i lijepa glava, sjajna kosa, velika okrugla brada, otvoreni ali cvrst i odlucan pogled, direktan, gleda samouvjereno ravno u oci, boja kose vecinom svijetla, oci plave, okruglo celo, cvrst i odlucan hod, uspravan stav, muskarci naginju celavosti

MJESEC - srednje visoki rast, ali vise tezi nizem, "slabasan", meke, zaobljene, nenaglasene crte lica, bljedunjav, bore najcesce nisu jako izrazene, u kasnijim godinama naginje korpulenciji, kosa je smedja ili svjetlosmedja, oci sivoplave ili svjetlosive, a cjelokupni dojam nerjetko pomalo "otrcan"

Mjesec je, kao sto je spomenuto, kod zena desno oko, a kod muskaraca lijevo.

MERKUR - srednje visoko, mrsavo tijelo s dugim rukama, nogama, sakama i tankim prstima, takodjer usko i izduzeno lice, spicaste crte lica, visoko, dobro razvijeno celo s laganim upadima na slijepoocnicama, mali, sitni i spicasti nos, tanka i cesto tamna kosa, tanke i duguljaste usi, zivahan, nemiran pogled, brzi i spretni pokreti, ubrzani hod

Merkurov dio tijela su usta.

VENERA - lijepa, skladna, proporcionalna figura, oblo lice, lijepe, izrazajne, sjajne oci, gusta ali meka dlaka, najcesce svijetle boje, njezna koza boje breskve, jamice na obrazima, mala ali lijepo oblikovana usta, lijepo zaobljenih kuteva, male, sitne usi, rupica na bradi, graciozni pokreti i hod

Lijeva nosnica je Venerina.

MARS - misicavo, snazno tijelo, ne naginje salu, visoki rast, jako razvijen sustav kosti i misica, cesto crvenkasta ili crveno-plava kosa, male oci koje imaju nesto "bockavo" u pogledu, ali pogled je odlucan, spicasta brada, jako markantne crte lica, siroke nosnice, zilavost

Desna nosnica je Marsova.

JUPITER - veliko, snazno, dobro gradjeno tijelo, krupnost, tendencija korpulenciji, visoko i lijepo oblikovano celo celo, velike sjajne oci, otvoren pogled, friski svijetli ten, lijepo formirana gornja usna, cesto pomalo "konjski izgled" lica, takodjer muskarci naginju celavosti

Jupiterovo je lijevo uho.

SATURN - srednje visoka, uska, suhonjava i pomalo pogrbljena figura, duguljasto, usko i upalo lice s mnogo rupica i bora ("zguzvano"), tanka, rijetka i najcesce crna kosa, kod muskaraca slaba brada (dlaka), tanke usne, tamne, ozbiljne, pomalo tmurne oci, pogled cesto usmjeren prema dolje, blijeda ili bezbojna boja koze, a koza je na opip tvrda, gruba i suha

Saturnovo je desno uho.

URAN - visoka, jaka i skladna figura, markantne crte lica, visoko lijepo formirano celo s upadima na sljepoocnicama, jako lijepe, velike i izrazajne oci, najcesce sivoplave ili duboko plave boje, ali nerjetko mijenjaju boju, siroke zjenice, tanke ruke, zivahne i pokretne

NEPTUN - sitna, njezna figura, slaba tjelesna konstitucija, male kosti, nabrana koza lica, fina mekana kosa, ali cesto bez sjaja, siroko, ne bas visoko celo, velike oci koje znaju izgledati pomalo vodenkaste, pogled je cesto odsutan i prazan ili sanjarski, njezne i meke ruke, meki hod i usporene kretnje

PLUTON - dostojanstvena, krupna, impozantna figura, robusna gradja, srednje visok do visok rast, poneki pripadnici naginju korpulenciji, okruglo, pomalo cetvrtasto lice sa izbocenim celom i bradom, snazno izrazeni nos, tanke usne, guste obrve, a ispod njih cvrst i cesto fascinirajuci pogled, ponekad sa senzualnim i strastvenim izrazom, jaka kosa i brada (kod muskaraca)