Ulovi me, ulovi me, ja ti zveknem novine...

03 kolovoz 2011

Bila jedna princeza i njoj je bilo jako dosadno.
Ne.
Bila jedna princeza i gledala je kroz prozor.
Ne.
E, bila je jedna...
Shut up!

Bila jedna Mimaču i pobjegla je na Zrmanju. Tamo je upoznala riječne sirene i otkrila da je Antonia Bilić pobjegla od kuće i pretvorila se u sirenu.
Samo, ona se ne sjeća da je ona Antonia Bilić, već Antoniea Plavopliv.
Kako originalno ime.
Mimaču ju je pozdravila i otišla se kupati dalje.

K vragu, kako je dosadno. Pokrala sam knjige iz knjižnice. Mislim da će pet knjiga bit dosta za tjedan dana kampiranja, zar ne? Širim vokabular.
Hangover 2 rula. Ne, ne želim takav mamurluk.
Ne želim nikakav mamurluk.
Ponovo sam oglupavila. Jebote ljetoooo...

Oćete znat nešto o Lilit? Evo vam nešto što sam našla u 101 najutjecajniji lik koji nikada nije živio. Ti filozofi koji su to napisali su prejebeni.

Lilit - 99

Lilit je značajna po tome što se pojavljuje u različitim pričama kao 'prva žena'. Drevna priča o Lilit toliko je stara da ne možemo sa sigurnošću utvrditi njezino porijeklo. Ona se pojavljuje u babilonskom epu o Gilgamešu kao zao duh i demonica s krilima a u Bibliji se spominje samo jednom - u Prvom dijelu knjige proroka Izaije. Spominje se također u pričama Kanaanaca. Iz tih različitih izvora ušla je u židovske mitove kao prva Adamova žena.
Nalazimo je u rabinskom tumačenju biblijskih tekstova koje datira iz vremena babilonskog sužanjstva. Prema židovskom mitu, Bog ju je stvorio od prljavštine i blata, a ne od čistog praha zemaljskog kao Adama. Kako bi se uspostavio patrijahalni sustav od samog početka, Adam zahtijeva od Lilit da se pokori njegovoj volji i zauzme pasivni, ležeći položaj tijekom spolnog čina. Ali ona je to, kao prva feministica, odbila. Adam ju je pokušao natjerati silom i gotovo se odigralo prvo silovanje. No Lilit je u srdžbi pobjegla i tako je prvi put zabilježen odvojen život, a potom i prva rastava.
Zato što je mislila da je ravnopravna s muškarcima, rabini su pozvali Boga da je kazni. Bog koji ju je stvorio takvom kakva je trebao ju je kazniti zato što je bila takva. Žene jednostavno ne mogu pobijediti. U svojoj neizmjernoj milosti Bog je odlučio da će ona rađati samo demone, više od stotinu dnevno. Za osvetu, Lilit je izazvala smrt brojne novorođenčadi, a njezin smrtonosni pohod protiv čovječanstva traje sve do danas.
Osim što ubija djecu, Lilit je u kršćanskom mitu iz srednjeg vijeka demonica koja spolno opći s usnulim muškarcima. Da bi spriječili takve bludne noćne napade, redovnici su spavali držeći ruke i križ na genitalijama. Praznovjerni Židovi još uvijek štite novorođenče tako da napišu ime Lilit na zid njegove ili njezine sobe i prekriže ga.
Među mnogim mitovima o stvaranju otkrivamo da je Bog, ravnodušan prema svojem promašaju s Lilit, nastavio sa svojim pokusima. Izradio je ženu od kosti, mišića, i krvi i prekrio je kožom i čupercima dlačica. Ali Adamu se to nije svidjelo pa je Bog ponovo pokušao upotrijebivši jedno od Adamovih rebara (to je mogla biti katastrofalna prekretnica u povijesti čovječanstva. Gdje bismo danas bili da je, nakon što je Bog Adamu izvadio rebro, Adamov pas pokupio kost i zakopao je?), a kako bi uljepšao svoju kreaciju ukrasio ju je nakitom. Ovog puta je bezveznjak bio očaran. Šteta. Da je Adam ostao s Lilit, čak i pod uvjetom jednakosti, zamislite koliko bi nam danas bilo bolje. Još bismo uvijek bili u Raju i nitko ne bi morao umrijeti niti trpiti patnje koje se danas smatraju dijelom života. Moramo podnositi sve te užase samo zato što je Adam bio prva šovinistička svinja.


Image and video hosting by TinyPic

Ne znam kako vi, ali ja sad obožavam Lilit. :D


Ako se ne vratim sa Zrmanje, znajte da sam s Antonijom Bi... Antonieaom Plavopliv i da sam zadržala ime.
Pikachu/Mimachu nemre bit originalnije.

Zbogom i(l) doviđeeeeeenjaaaaaaa...

Take your time ;)

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.