< siječanj, 2008 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Komentari On/Off

Opis mog Bloga !
Vatru gasi, brata spasi I sve za našu Hrvatsku!

Photobucket


Linkovi
Blog.hr

www.dvd-jastrebarsko.hr

vatrogasni portal
vatrene kacige
Vatrene vijesti 911

Slavek Tuhelj
Gormoland
Maja; Vinkovci
Lady di; Laktec
drug; Deanovec

umorno oko; Kaštela

Opčenito

Samo vatrogasci
Kako su svi naredni tekstovi izvorno moji, mada su već objavljeni na našem siteu, eto da budu i ovdje


VATRU GASI, BRATA SPASI
(Serijal)

Od pradavnih je vremena čovjek naučio sačuvati plamen vatre
da mu grije i osvjetljava prostor boravka,
štiti ga od napada divljih zvijeri, pomaže u preradi hrane ,
a mnogo kasnije i za pogon u radnim strojevima.
Da ne spominjemo i onu drugu , lošiju,
primjenu u ratnim pohodima. Dakle, vatra je vječiti čovjekov pratilac.
Bilo kao dobar sluga, bilo kao loš gospodar...
... Pa i zbog same želje da što više čitatelja sa zanimanjem čita ove članke
red je da se više prostora posveti bliskijim vremenima,
i dakako, ovom našem prostoru.

Pomoz Bog!


Povijest vatrogastva

Po dolu i gaju, po dragome kraju
28.01.2008., ponedjeljak
U Petrovini 26.01.08.


Dvadesetišestog Siječnja dvijetisućeiosme godine nije samo dan kad se održala skupština DVD Petrovina. Za ovo mjesto , ali i za širu zajednicu , taj je dan od posebnog značenja.
Naime, nakon što su grad Jastrebarsko i VZG Jastrebarsko samostalno, vlastitim sredstvima, kupili jedno od najsuvremenijih navalnih vozila za centralnu postrojbu DVDa Jastrebarsko, na dvorištu DVD Petrovina također novo vozilo!!
Navalno vozilo na podvozju Renault Midlum 240 dxi projektirala je i izgradila tvrtka IM Metal iz Ozlja po zahtjevima naručitelja – VZG Jastrebarsko i DVD Petrovina.

Radi se o navalnom vatrogasnom vozilu snage 240 konja sa duplom kabinom i smještajem za vozača i 6 vatrogasaca. Oprema je u skladu sa pravilnikom o opremanju navalnih vozila. Spremnik vode od 2940 litara, Rosenbauerova ST/VT pumpa NH 20, rasvjetni stup, ljestve rastegače, električni generator, Rosenbauerova armature te brojna druga oprema i alati.

Pred brojnim vatrogascima i ostalim mještanima Petrovine, gradskim dužnosnicima, predstavnicima HVZa i tvrtke koja je vozilo izradila upriličena je simbolična primopredaja. Nakon uvodnih govora predsjednika društva Ivana Samarina , gradonačalnika i saborskog zastupnika g B Klemenića , načelnika HVZ g Ž Popovića i direktora tvrtke IM-metal Krešimira Koščeca vozilo je blagoslovio župnik vlć. Gojko Kovačić Nakon toga , primivši ključeve , zapovjednik DVD Petrovina sa svojim članovima izvršio je kratku demonstraciju rada. A da novo vozilo ne bi stajalo na kiši uređen je i garažni prostor angažmanom članova društva i sponzora.
Na samoj , redovnoj godišnjoj, skupštini upoznali smo se sa svim oblicima djelovanja , ali i planovima društva. Uzorno vođenu skupštinu dodatno je oplemenila i dodjela priznanja, osobito članovima koji su već 40 svojih godina ugradili u život i postojanje ovog društva ali i mlađima , koji su na putu da postignu isto.
Među govorima uzvanika osobito bih istakao rijeći direktora tvrtke IM-metal iz Ozlja. Naime one zapravo potvrđuju zašto smo svi složni u jednoj stvari, zašto vatrogastvo u našem gradu nema krize i potrebe za skupim plačenim postrojbama. Prepričano, rekao je , mada nije ni iz naše županije, da bi bio ponosan kada bi imao takove ljude u gradu i zajednici kao što ih ima Jastrebarsko. Jer, mada se značajan dio vatrogasnih vozila za republiku Hrvatsku proizvede upravo u njihovoj tvrtci, gotovo da nema lokalne zajednice koja je u tako kratkom vremenu uložila toliko sredstava u kapitalne investicije za zaštitu i sigurnost, kako osoba i osobne imovine, tako i privrednih subjekata u okruženju!
Kako to uvijek biva, nakon skupštine nastavljeno je ugodno druženje uz poslovično dobru kuhinju petrovačkih žena i živu glazbu.


Slike i video
- 22:50 - Komentari (49) - Isprintaj - #
12.01.2008., subota
Vijesti

Požari

Tiha uzbuna

Dana 10.12.2007 g. po dojavi dežurnog policijskog djelatnika XIII PP Jastrebarsko u 12. 58 h postrojba DVD Jastrebarsko izlazi na intervenciju u 13.00 na adresu Trešnjevka BB u Jastrebarskom. Dolazkom na mjesto intervencije vidljivo je da se radi o spaljivanju raznog smeća na otvorenom privatnom posjedu.
Radilo se o opožarenoj površini koja je gorjela uz gust dim i neugodan miris. Uz opožarenu površinu i na njoj nalazile su se nagorjele i već djelomično izgorjele kante sa vidljivom oznakom opasno po zdravlje.

Sirena zove

Nakon dužeg vremena, 18. prosinca, dignuta je uzbuna sirenom što je dosta nas iznenadilo jer smo već navikli na SMS uzbunjivanje. Radilo se o požaru stare drvene kuće u Zdihovačkoj ulici u Jastrebarskom. Pokazalo se da je ipak uzbunjivanje putem SMS poruka učinkovitije jer se odazove veći broj gasitelja. No, i ovaj puta bilo ih je dovoljno.
Radilo se o starom drvenom objektu u kojem su vlasnici do kasno u noć palili rakiju.Iako su ispod i oko kotla postavili lim negdje je dio žara uspio proći i u jutarnjim satima dolazi do požara.
Srećom snalažljivošću vlasnika koji počinju sami sa gašenjem izbjegnut je požar većih razmjera sprečavanjem širenja na krov i sam požar zadržan je u početnom sektoru pa je šteta za takve prilike manja.

Na Badnjak dvije intervencije
Ponoć na cesti

24.12. oko 01.00 sati DVD Jastrebarsko izašlo je na tehnički intervenciju u prometu zbog potrebe izvlačenja unesrećenika iz smrskanog vozila.
Raskrižje u Luliću kod skretanja za Krašić pokazalo se još jednom kobno za, na žalost, mlade vozače. Srećom, nema smrtno stradalih osoba, međutim osoba koja je upravljala zadobiva teže tjelesne ozljede.
Opet gori
Oko 14.00 sati došlo je do požara stambenog objekta - drvene kuće u ulici Zrinskih Frankopana u Jastrebarskom.
Po dojavi preko SMS dojavnog sustava na intervenciju su izašli vatrogasci DVD-a Jastrebarsko sa: navalnim vozilom Atego i 6 vatrogasaca te autocisternom TAM 170 sa 3 vatrogasca
Na potpuno drvenoj kući požar je zahvatio dvije vanjske prostorije i kompletno krovište. Dolaskom na intervenciju saznali smo da se u kući ne nalazi nitko od stanara ali da postoji mogućnost da se ondje nalazi jedna ili više plinskih boca.
Jedna je pronađena i izdvojena. Na zamolbu stanara, ponovno smo pretražili opožareni prostor uz nazočnost djelatnika policije , pronašli i predali torbicu sa vrijednostima i dokumentima, te nekoliko vrednijih stvari.

Na intervenciji je sudjelovao i zapovjednik VZG Jastrebarsko i odjeljenje DVD-a Cvetković , uzbunjenog zbog vrste dojavljenog požara, no srećom nisu morali djelovati.

I na Božić intervencija

25.12 u 18.10 sati DVD Jastrebarsko izašao je na tehničku intervenciju nasilnog otvaranja stana na poziv XIII policijske postaje Jastrebarsko zbog sumnje da se u kući u Jastrebarskom nalazi mrtva osoba Dolazkom na mjesto intervencije izvršeno je nasilno otvaranje ulaznih vrata , daljnji tijek intervencije prepušten policiji.
U kući je pronađen muškarac sa smrtonosnom ranom.

Siječanj, magla , sumrak , skliska cesta…

08. siječnja 2008. /18h12min , nakon dojave županijskog centra za obavješčćivanje (112) , u vremenu manjem od dvije minute DVD Jastrebarsko izašao je na tehničku intervenciju u prometu zbog potrebe izvlačenja unesrećenika iz vozila.
U večernjim satima za vrijeme vrlo guste magle iz dosad još nepoznatih razloga osobno vozilo sletjelo je s ceste u oštrom desnom zavoju na cesti Jastrebarsko - Črnilovec.
Prilikom slijetanja s betonskog mosta vozilo se okrenulo na bok i zadnjim dijelom probilo led te djelomično završilo u vodi. U vozilu su ostale zarobljene dvije osobe.
Nakon desetak minuta obje su osobe spašene iz vozila te im je nakon dolazka policije i hitne pomoći pružena pomoć.
Na intervenciji sudjelovali vatrogasci DVD-a Jastrebarsko sa kombiniranim vozilom Atego AT2 i zapovjednik VZG Jastrebarsko.

- 23:13 - Komentari (10) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.