Facebook stalkeri

28 studeni 2012

Prate nas anđeli i facebook stalkeri. To je realnost. Zato bih rekla da su facebook stalkeri novi pali anđeli.

Dijelim ih u dvije osnovne skupine:
1. povremeni ili leteći i
2. stalni ili redoviti stalkeri. Njih dijelim na one koji vas osobno poznaju, ili ste pak površni znanci.

Povremeni ili leteći stalkeri na vaš su profil naletjeli posve slučajno, ili s ciljem da vas nekako lociraju, a onda su se iz nekog neobaveznog razloga počeli vraćati na vaš profil te svako toliko zavire da vide što ima novog kod vas.
S povremenim stalkerom imate zajedničkog prijatelja, možda i više njih, sudaraju vam se interesi i favoriti- dakle, vi uređujete svoj profil, on svoj, možda su vam neki albumi fotografija istog ili sličnog naziva, kao kad dvoje stranaca ima recimo dijete ili partnera istog imena- dakle, tipične podudarnosti. Kod ove vrste stalkera nema zlobe, pa ga ne opterećuju sličnosti, nema razloga biti oprezan.

Stalni ili redoviti stalker obično vas površno poznaje u stvarnom životu, na vaš profil naišao je slučajno ili iznenada, a zatim se zadržao više nego što je mislio da je to moguće jer se za nešto u vašem profilu doslovno zakačio. Usprkos zdravom razumu, usprkos normalnom životu kojeg vodi izvan virtualnog okvira, on ne može odustati od toga da vas promatra kroz ono što objavljujete. Nije isključeno da redoviti stalker želi živjeti vaš život ili biti dio njega, ali iz nekog razloga ne može preskočiti, a motivi se obično kriju u činjenicama iz stvarnog života.
Ako je redoviti ili stalni stalker netko koga ste itekako poznavali (bivši prijatelj, bivša ljubav... ) tada vas ta osoba može uhoditi na dva načina:
1. u granicama normale
2. radi se o opsjednutosti, osoba zapravo vodi dvostruki život.

S redovitim stalkerom u pravilu nemate zajedničkih prijatelja, nemate zajedničkih interesa, ne objavljujete iste poveznice, dapače, čini se da nemate ništa zajedničko. Iznimno rijetko, možda se sudari pokoje prijateljstvo, možda neka sitnica, ali u pravilu stalker ne želi biti povezan s vama, naprosto je u strahu da ne bude otkriven.

Ako ipak nekako zbrojite dva i dva, te blokirate stalkera, budite uvjereni da njegov profil nakon toga više nije isti. Ako je dotad imao objave za javnost, sad je sve zaključano. I obratno. Zaključani profili iznenada se otključavaju, proširuje se publika- uglavnom, budite sigurni da banirani stalker reagira i kombinira svoj profil jer više nije ravnodušan prema situaciji koja mu se dogodila. Također, najvjerniji stalker briše svoj profil, jer mu je naprosto ispod časti otvarati neki drugi, on je sad taj koji iznenada s vama ne želi imati posla.
Ne možete se načuditi otključanim dijelovima profila: stalker je užasno dosadna osoba, posve nezanimljiv. Da bi bilo interesantnije, statusi su obično na engleskom jeziku, kao i komentari, iako su komentatori osobe iz područja RH. Čak su i dogovori za kavu na engleskom jeziku, premda je lokacija kafića, primjerice u Benkovcu.

Onda se malo poigrate sa stalkerom na način da ga odblokirate. Nastupa intuicija. Sreća. Prepoznavanje. Prihvaćanje. Vraćen je u igru. Kroz pola godine, opet ga blokirate, onako- iz razonode. Sad stalker ne reagira. Već je jednom preživio, pa u tišini čeka da prođe oluja na fejsu.

Ponekad se dogode nevjerovatne podudarnosti: recimo promijenite bračni status i tada možete iščitati kod njega na Zidu kako je brak glup. Uređujete kuću, on kritizira ljude koji uređuju kuću. Nabavite kokoš, on komentira što bi on da ima kokoš. Vjernik ste, on to omalovažava upakirano u stav da ne razumije o čemu se tu radi. Sve u vezi vas, u sukobu je s onim što on želi- pa zašto je onda tu, na vašem profilu?
Ponekad mislite da je nemoguće da vas netko toliko dugo prati, ali previše je podudarnosti.

Kad te stalker napokon ugleda na cesti, ne može obuzdati zurenje jer ne može doći k sebi da si izašao iz FB okvira, a k tome nije siguran da li taj susret predstavlja dobar ili loš dan. Koja će sada biti njegova facebook sudbina? Klasični neprijatelj još će odglumiti nezainteresiranost, ali stalker ne može odoljeti, nedostaje mu prakse te jednostavno zuri i ne vjeruje da vas vidi. Ne može si pomoći.


Po mojoj teoriji, stalkere smo privukli na svoj profil u starim obrascima fejsa, kada si mogao vidjeti što tvoj prijatelj komentira, ili kroz neke slučajne komentare gdje ste nekad nešto negdje komentirali. I tagiranje privlači pozornost. Ili je taj isti stalker nekad nešto trebao od vas.
Ovo je sve u granicama normale.

Opsjednuti stalkeri koji teoretski vode dvostruki život dok vas proučavaju na fejsu u pravilu s vama ne mogu imati nikakav odnos, ali čekaju svoj trenutak u stvarnom životu koji će, nadaju se, jednom doći. Zato vas i prate da budu u tijeku.

Ali nema veze. Kako je rekao general Ante Gotovina, okrenimo se budućnosti.

<< Arhiva >>