Šogorica kao svekrva...Ufffff!

14 lipanj 2011

Sjećam se kako se moja mama naprezala u mudrovanju s mojom bakom, starom, pobožnom ženicom krhke građe, s rubcem preko glave ( onako dalmatinski, a baba i jest bila iz Dalmacije ) koja nikad nije kužila u čemu je problem nakon što bi skuhala i servirala otrovnu kašu, a moja mama uvijek bi iznova na njoj opekla jezik.
Brojne psine mama je radi ondašnjeg "očuvanja braka i bračne sloge" morala progutati, ali odavno više svekrve tako ne izgledaju...One danas imaju psa i idu u šetnju, čitaju knjige i prate modne trendove, zidove bojaju u jarke boje, seksualno su osviještene i razumiju da nevjesta jednostavno ne može biti djevica, te onako, nasamo dok piju kavu uzdahnu za onim divljim što su proživjele prije braka... Pa u čemu je onda problem? Problem je što su one, na neki čudan način, evoluirale, a šogorice kao mlađa kopija majke imaju jedan sasvim drukčiji nivo realnosti. Ono što su nekad majke očekivale za sinove, danas šogorice računaju za svojeg brata. Izgleda, tako se meni čini, da se današnja cura mora dooobrooo naraditi i nagutati kako bi se svidjela sestri, urbanoj, obično fakultetski obrazovanoj usidjelici koja je ili mrziteljica muškaraca ( osim svojeg brata, on je nedodirljivi Zeus) ili je u sretnoj vezi deset godina i sad je najpametnija, ali i najfrustriranija jer su se svi poženili, samo oni još nisu. Što je najgore, sa šogoricom se skompaš na prvu, jer imaš isparan mozak kako je mama najveća prepreka, a ono, na kraju, radovi na putu predvođeni su gospodičnom koja je zapravo polunebitna, ali ne možeš je ignorirati jer su ona i ovaj tvoj krv, a kažu da krv nije voda. Mislim da je još gore ako je dotična u braku i onda stalno upozorava brata kako je to ozbiljan korak i stalno mu nešto suflira, a kad se napokon okuražiš i pitaš je u čem' je bed, ona hini kako ništa loše nije mislila i tada slijedi čarobna rečenica "ok, to su vaše stvari, ne?"...Pa, ako su naše stvari zašto je tvoj ružni nos u njima??
Nemam brata, ali imam dečka koji ima dvije sestre i mogu vam reći da nije lako. Uopće.
I čini mi se da je "ona bivša, tak' je bila sva slatka" uvijek bolja od tebe, ali i da ću i ja jednog dana, ako nestanem,biti "sva slatka i nikad je nećemo prežaliti, ti ništa ne valjaš i nikad te nećemo prihvatiti" i tako unedogled.
S obzirom da volim promatrati stvari dugoročno, ako se nekad svekrve bile najveći napor, sada su to šogorice, jesu li svekrve budućnosti djeca iz prethodnih veza ili braka? S obzirom na to kako se svi žene, razvode, spajaju, rastavljaju...I nema veze što taj maleni kamen spoticanja ima 4,5,7,10 godina... Radovi na putu su radovi na putu.

<< Arhiva >>