Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se


Lice tvoje, Gospodine, ja tražim...


16.11.2007., petak

MOJ DRAGI PRIJATELJ MERTON...

Da, držim tog čovjeka svojim prijateljem. No, moram priznati da zadnjih mjeseci i nisam baš posezao za njegovim riječima. Davno sam čitao i iz njih puno učio:
- Nove sjemenke kontemplacije
- Nitko nije otok
- Moleći psalme
- Gora sa sedam krugova

Posebno sam se radovao i dugo iščekivao ovu posljednju. Iako je obimom pozamašna, da se pratiti slijed i uživati. Samo mi ostalo žao da nije prevedeno originalno izdanje te knjige, tj. bez cenzure. Svakako, preporučio bih vam da malo žvačete Mertonove riječi. Vrlo je zanimljiva osoba. Živio je vrlo normalan život, intenzivno vezan s Bogom. Sviđa mi se njegova duhovnost: vrlo je realna (rekao bih: duhovnost za svaki dan), ali ne manje duboka...

Sada se malo sjećam. Posežem za jednim citatom iz knjige Nitko nije otok. I dijelim to s vama!

Pojam koji imate o meni načinili ste od materijala koga ste unajmili od drugih i od sebe. Što mislite o meni, ovisi o tom što mislite o sebi. Možda stvarate svoj pojam o meni iz materijala koji bi željeli izbaciti iz svoga pojma o sebi. Možda je vaš pojam o meni odraz onoga što drugi misle o vama. Ili možda mislite o meni jednostavno ono što mislite da ja mislim o vama.

Kako nam je teško biti iskren jedan s drugim, kada ne poznamo sebe niti jedan drugoga. Iskrenost je nemoguća bez poniznosti i nadnaravne ljubavi. Ne mogu biti otvoren s drugima, ako ne razumijem sebe i ako nisam pripravan da učinim sve moguće da ih razumijem.

Thomas Merton


I tako ja u ovaj dan uđem s Mertonom - kako rekoh, nakon duže vremena. Također, nakon poprilično dana, otvorim stranice SKAC-a i malo tražim što to ima kod njih... I ugledam naslov Molitva za svoje vlastito otkriće. Kliknem ono opširnije i vidim u potpisu moj Merton. I, evo, sada i to lijepim svome jutrošnjem postu. Vrlo poticajno je!

Molitva za svoje vlastito otkriće


Opravdaj moju dušu, Bože, i napuni sa Svog izvora ognjem moju volju. Zasvijetli u moj um, iako to možda znači "tama mom iskustvu", osvoji moje srce Svojim silnim Životom. Neka moje oči ne vide ništa u svijetu osim Tvoje slave, i neka moje ruke ne dotiču ništa što nije za Tvoju službu. Neka moj jezik ne okusi kruha koji me neće prisiliti da hvalim Tvoju slavu. Hoću da čujem Tvoj glas i hoću da čujem sav sklad koji si stvorio i da pjevam Tvoju pohvalnicu. Ovčja će me vuna i poljski pamuk dovoljno grijati da mogu živjeti u Tvojoj službi; ostatak ću dati Tvom siromahu. Daj da se služim svim stvarima zbog jednog jedinog razloga: naći svoje veselje dajući Ti veću slavu.

Zbog toga čuvaj me, iznad svega, od grijeha. Čuvaj me od smrti smrtnog grijeha koji stavlja pakao u moju dušu. Čuvaj me od putenog kvarenja koje zasljepljuje i truje moje srce. Čuvaj me od grijeha koji izjeda ljudsko tijelo neodoljivom vatrom dok ga ne proždere. Čuvaj me od ljubavi k novcu u kom je mržnja, od lakomosti i častohleplja koji guše moj život. Čuvaj me od mrtvih djela taštine i nezahvalnog posla u kom umjetnici uništavaju sami sebe zbog ponosa, novca i glasa, a sveti se dave pod lavinom svoje vlastite nezgodne revnosti. Iscijeli u meni tešku ranu pohlepe i glada koja iscrpljuje moju narav njezinim krvarenjem. Pogazi zmijsku zavist koja bode otrovom ljubav i ubija svaku radost. Odveži moje ruke i oslobodi moje srce od lijenosti. Oslobodi me od besposlice koja obilazi prerušena u aktivnost tamo gdje se aktivnost ne traži od mene i od kukavičluka koji čini što nije zamoljen zato da izbjegne žrtvu.

Daj mi jakost koja čeka Tebe u šutnji i miru. Daj mi poniznost u kojoj je jedinoj smirenost i oslobodi me od oholosti koja je najteži teret. I zaposjedni cijelo moje srce i dušu bezazlenom ljubavlju. Obuzmi čitav moj život jednom misli i jednom željom ljubavi, da mogu ljubiti ne zbog zasluga, ni zbog savršenstva, ni zbog kreposti, ni zbog svetosti nego jedino radi Boga.

Thomas Merton


- 09:00 - Ti kažeš: (14) - Ponesi sa sobom - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< studeni, 2007 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

DA/NE?

Napisah:

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se