petak, 28.08.2009.

Na mjesto križa foto predsjednika Mesića!

Image and video hosting by TinyPic

Ne vidim zašto se ne bismo vratili običajima iz starih vremena i na zidove državnih institucija objesili sliku aktualnoga državnog suverena. I tako riješili ovu ljetnu zavrzlamu s križevima. Što će nam križevi kad imamo svog poglavara, predsjednika Republike Stjepana Mesića. Poskidajmo raspela i na njihova mjesta povješajmo Mesićeve portrete!

Za razliku od križa koji je pun značenja, pa i onih koja nekome mogu zasmetati, Mesićev je foto ispražnjen od bilo kakve izazovnosti, kao što je i njegova osobnost lišena konfliktnosti, samoljubivosti i osvetoljubivosti, a puna mudrosti, odmjerenosti, strpljivosti, skromnosti, pravdoljubivosti, iskrenog domoljubnog zanosa i posvuda cijenjenog, profinjenog smisla za šalu. Križ je prastari i pomalo zastarjeli simbol, a Mesić je moderan političar koji objema nogama stoji na samim temeljima suvremene Europe, na antifašizmu, i to ne bilo kakvom, nego onom najplemenitijem, što ga je prakticirao znameniti borac za slobodnu Europu, demokraciju i ljudska prava, samozatajni Josip Broz.

Pozitivnim značenjem Mesićev foto čak nadmašuje druga dva državna simbola, grb i barjak, jer njih se povezuje sa sumnjivim hrvatskim ratnim operacijama, kakva je npr. bila Oluja, a Mesićevo lice posvuda izaziva razdraganost koja se nerijetko izražava zvižducima oduševljenja.

Vrhovnik Mesić jedini je pravi ukras za svaki službeni zid. Već je poslovičan njegov ugled u Hrvatskoj, u svijetu su mu otvorena sva vrata (dobro, kad ide u Gadafijeve čadore, tu i nema nikakvih vrata), a u Haagu ga tužitelji u procesu hrvatskim ratnim zapovjednicima (koji su se nakratko oteli kontroli međunarodne zajednice i na brzinu oslobodili zemlju) već smatraju kućnim svjedokom.

Namrgođenom diktatoru Tuđmanu rekao je povijesno “ne, ne”, a svojoj nekadašnjoj stranci opasnih namjera, nacionalističkom HDZ-u, u lice je skresao “pa, pa”. Dok su nedobronamjernici palili svijeće na izmišljenim masovnim grobnicama tobožnjih partizanskih žrtava, on je smogao snage da politikantsku komemoraciju u Bleiburgu nazove pravim imenom: “ustaški dernek”.

Kad je došao na vlast, obećao je da će u Hrvatsku vratiti njezine opljačkane milijarde, i on će to, bez sumnje, do kraja svog mandata i učiniti, jer nije od onih koji daju obećanja bez pokrića. Stoga, što prije njegov foto na kuke na kojima sada visi suvišni križ!



autor: Josip Pavičić /Večernji list/

- 23:35 -

Komentari (7) - Isprintaj - #

petak, 21.08.2009.

Branitelji zbog križa traže referendum za opoziv Mesića

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Branitelji zbog križa traže referendum za opoziv Mesića
Zadar, 21.08.2009., 08:22 | S.D.

U Zadru, a potom i u drugim hrvatskim gradovima, idućeg tjedna započinje skupljanje potpisa potrebnih za raspisivanje referenduma o izglasavanju nepovjerenja Stjepanu Mesiću i njegovoj smjeni s funkcije predsjednika države.


Stjepan Mesić je nakon Crkve zbog križeva naljutio i branitelje (Foto: Dnevnik.hr) Inicijativa je krenula iz Zadra gdje je Koordinacija udruga proizišlih iz Domovinskog rata na izvanrednoj sjednici 18. kolovoza donijela ovu odluku, te uz pomoć braniteljskih udruga iz cijele Hrvatske priprema prikupljanje potrebnih 300 tisuća potpisa, piše Slobodna Dalmacija. 'Stekli su se svi uvjeti sukladno članku 104. Ustava RH, da se pokrene postupak za utvrđivanje odgovornosti predsjednika Mesića i za njegov opoziv, jer svojim izjavama o potrebi uklanjanja križeva iz državnih ustanova krši odredbe Ustava kojim su zajamčena prava na vjersku slobodu. Predsjednik Republike je odgovoran za povredu Ustava koju počini u obavljanju svojih dužnosti i mi želimo da snosi odgovornost', kazao je dragovoljac Marinko Radas, predsjednik udruge 'Hrvatski domobran'.


U odluci koordinacije o skupljanju potpisa radi izglasavanja referenduma o nepovjerenju predsjedniku Mesiću između ostalog stoji: 'Dirajući u Kristov križ i tražeći njegovo uklanjanje iz javnih prostora, Mesić dira u najdublje vjerske osjećaje hrvatskog naroda čime vrši povredu Ustavom zajamčenih vjerskih osjećaja i sloboda. Njegova najnovija protuhrvatska inicijativa je kulminacija grubih napada na prava hrvatskog naroda. Mi moramo složno istupiti i skupiti potpise za izglasavanje referenduma o nepovjerenju sadašnjem predsjedniku RH i dodijeliti mu nečasni otpust s te časne funkcije, kao poruku svima i za sva vremena da se u hrvatske svetinje ne može nekažnjeno dirati'.

https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/branitelji-zbog-kriza-traze-referendum-za-opoziv-mesica.html

- 11:18 -

Komentari (3) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 17.08.2009.

Ako je i od Mesića, previše je!

Image and video hosting by TinyPic

Hrvati više nisu samo podijeljeni politički, ekonomski, povijesno... Baš u jeku velike krize dodana je i nova podjela po novoj osnovi – vjerskoj, svjetonazorskoj! I to kako? S mora, u radijskom intervjuu, s glazbenom pratnjom dalmatinskih cvrčaka, u osvetničkom pohodu protiv Glasa Koncila i Katoličke crkve, Stipe Mesić je ispalio da iz javnih ustanova treba pobacati sve križeve.

I ne samo to, na upućene mu kritike dodao je ulje na vatru, pa naglasio da on neće dopustiti talibanizaciju Hrvatske! Znači li to da on kao vrhovni zapovjednik vojske više neće slati naše vojnike protiv talibana u Afganistan, nego će oni dežurati kod kuće protiv njemu poznatih domaćih talibana?

Ako je i od Mesića, zaista je previše! Nema univerzalnog rješenja o uporabi vjerskih simbola u javnim ustanovama ni u jednoj zemlji, pa je stvar svake države kako će to riješiti. Ali rasprava o tome uvijek je dobrodošla. No ona mora biti pomna, hladnih glava, da nikoga ne vrijeđa. Mesić je svojom inicijativom preko koljena učinio baš suprotno. Smišljeno ili ne, raspirio je vatru, pa sad više nitko ne može očekivati ništa drugo nego strašću obuzeto sukobljavanje. I raspravlja se o tome koliko i zašto traje ta nesnošljivost između njega i Crkve.

Pa se najčešće poseže za argumentima da on provodi Ustav i zakone, da želi odvojenu državu od Crkve, da ga crkveni oci ne mogu smisliti zbog njegovih političkih i inih stajališta... Pa što? Ako netko nekoga ne voli zbog političkih stajališta, zar bi sad svatko svakome trebao objaviti rat do istrebljenja? Činjenica je da su crkveni oci posebno nakostriješeni otkako Mesić sve žešće u javnosti nastoji rehabilitirati komunistički sustav, njegove postupke i Tita, ili barem mnoštvo toga relativizirati, odnosno protumačiti na njemu svojstven način.

Crkva je izuzetno osjetljiva na sam spomen komunizma, koji drži zločinačkim sustavom i nikako drugačije, baš kao i Vijeće Europe. Crkva usto ima dugo pamćenje, ipak ona traje već dva tisućljeća. Kako onda ne bi imala pamćenje otprije 40-ak godina, kad je Mesić bio predsjednik Komisije za vjerska pitanja Skupštine općine Orahovica. Mesić je 30. listopada 1968. sazvao njezinu sjednicu i prva točka dnevnog reda bila je “Razmatranje pojačanog djelovanja vjerskih zajednica i rasprava o broju vjerskih zajednica i njihovih članova na području općine Orahovica”. Mesić je u raspravi iznio da ima sve više vjernika katolika i pravoslavnih, ali i Jehovinih svjedoka, pentekostalaca...

I u zapisniku sa sjednice dalje stoji što je Mesić tražio: “Ističe da je u zadnje vrijeme zapažena pojava da sve veći broj djece i omladine, a među kojima se nalaze i učenici Gimnazije i Škole učenika u privredi, posjećuju bogoslužja kod raznih vjerskih zajednica, a naročito kod Rimokatoličke crkve. Smatram da je uzrok toj pojavi taj što je veoma mala pažnja posvećena u školama ateističkom odgoju djece i omladine u školama, te ističe da bi nastavnici u školama trebali da kontinuirano rade putem satova moralnog odgoja na ateističko obrazovanje omladine.

Ističe da su katolički svećenici na području općine Orahovica razgranili svoju djelatnost među djecom i omladinom putem održavanja vjeronauka, a da škole nisu našle mogućnosti održavanja slobodnih aktivnosti učenika u vrijeme kada se održavaju vjeronauci.”

Treba napomenuti da to više nije bila 1948., kad su borbeni komunisti na sve načine pokušavali onemogućiti vjerske zajednice u njihovu radu. Riječ je o 1968., dvije godine nakon što su SFRJ i Sveta Stolica potpisali protokole i u kojima je, među ostalim, Katoličkoj crkvi zajamčeno slobodno obavljanje vjerskih poslova i vjerskih obreda.

Mesićev stav, međutim, više je odgovarao 1948. godini! Ima li njegov tadašnji stav o Crkvi i vjerskim zajednicama ikakve veze s današnjom halabukom, prosudite sami.



autor: Zvonimir Despot

- 14:10 -

Komentari (3) - Isprintaj - #

subota, 15.08.2009.

Više Majka nego kraljica

Image and video hosting by TinyPic

Most ka Bogu koji je napravio Krist svojom mukom i smrću, ti čuvaš. Most ispod kojega je provalija. Svojom majčinskom brigom me izvlačiš iz dubina posrnulosti, grijeha, na taj most. Da njime hodim Bogu. Uvjeren sam da sam tvojom intervencijom skrenuo s puta koji me nije zadovoljavao. Znam da si ti put k Isusu. Po tebi k Kristu, po Kristu Bogu. Od Boga smo stvoreni za Boga. I nigdje ne možemo naći mir doli u Njemu. Sve ostalo su sredstva po kojima mu dolazimo. Ti si najsvetije, kraljica anđela. Majka koja se brine za sve nas. Majka sviju. Tvoja majčinska nježnost nam lakše približava neizmjernu i neshvatljivu Božju veličinu. S tobom je sve lakše. Da bi postali Božji, prvo moramo biti posve tvoji. Potpuno biti tvoja djeca. Životom doseći to dostojanstvo. Isus je pred smrt sv.Ivanu rekao "Evo ti Majke". Time nam je svima dao Majku. Majku Crkve. Najmanje i jedino što ti mogu obećati je da želim biti "Totus tuus". Posve tvoj. Majko moja.

- 21:31 -

Komentari (9) - Isprintaj - #

subota, 08.08.2009.

- 21:42 -

Komentari (9) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Image and video hosting by TinyPic




" Dragi Bože,
nemam pojma kamo idem.
Ne vidim put ispred sebe.
Ne znam zasigurno gdje će to završiti.
Niti zaista poznajem sebe,
a činjenica da mislim da
slijedim tvoju volju
ne znači da zbilja tako i činim...

Ali ja vjerujem da želja da Ti ugodim,
Ti već ugađa....

I nadam se da imam tu želju...."

Thomas Merton OCSO

Image and video hosting by TinyPic

Free Web Counter





Lako je teoretizirati o kršćanstvu i ushićivati se za Gospodina Boga, kad On od nas ništa ne traži, ali biti praktičnim katolikom mora biti moja svrha.

Bl. Ivan Merz


Image and video hosting by TinyPic

Linkovi


Molitva

Trapisti
Kartuzijanci
Hrvatski Karmel
Karmel
bl. Ivan Merz
Misionari Krvi Kristove
Kap dobrote
Zaklada Biskup Josip Lang
Udruga bl. Ivan Merz



Blogovi koje posjećujem češće nego druge


Ossimpleljubica
Ema
Magdalena
Dido
Cruce
Boljun
UPS!D
Monasticism
Timotej
Osmijeh
Masora
Davor
Julijana
Zaljubljena u...
Dori

Kratki espresso
Don Blog



Image and video hosting by TinyPic





Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Ovi gore su sveci s kojima ponekad pričam. Naravno da su mi uzori, svatko na svoj način sa svojim jedinstvenim posebnostima. Sv. Josip ponizan i vrijedan zaručnik Isusove majke, potomak Davidov. Sv. Mala Terezija od Djeteta Isusa, svetica koja je zadnje godine života živjela u velikoj vjerskoj suhoći, primjer predanosti Bogu i kada nema nikavih osjećaja, nevjerojatno Božje djelo. Ovaj bradati je sv. Charbel Makhlouf, monah koji je većinu života proveo u samoći - legenda, baš kao i bl. Ozana Kotorska koja je oko pola stoljeća provela kao "zazidana djevica" u samoći svoje sobice, moleći se Bogu za spas mnogih duša.


Biti monah znači ne o Bogu propovijedati, već Boga živjeti i životom ga svjedočiti. Biti molitelj, onaj koji neprestano slavi i posreduje Božju milost nebrojenim ljudima koji u tmini hode..


Žetva je velika, a radnika malo. Molite, dakle, Gospodara žetve da radnike pošalje u žetvu svoju ! (Mt 9, 37-38)


Pati bez suze, živi bez psovke i budi mirno nesretan. Tašte su suze, a jadikovke neće ublažit gorki san. Podaj se pjanom vjetru života, pa nek te vije bilo kud; pusti ko listak nek te mota u ludi polet vihor lud. Leti ko vihor što vir ga vije, ZA LET SI, DUŠO STVORENA ! Za zemlju nije, za pokoj nije cvijet što nema korijena.

Tin Ujević



Plod tišine je molitva.
Plod molitve je vjera.
Plod vjere je ljubav.
Plod ljubavi je služenje.
Plod služenja je mir.

bl. Tereza iz Kalkute



I pustinjak ima svoje getsemaske casove, jedan više, drugi manje. Nitko tko se odlučio poći za Isusom, nije pošteđen od njih. Kršćanstvo je vjera križa, put prema uskrsnom jutru ide kroz mrak Golgote.

O kartuzijancima
.


Jedno molim od Jahve,
Ovo tražim
Da stanujem u domu Jahvinu
Sve dane života svojega,
Da gledam draž Jahvinu
I razmišljam o hramu Njegovu.

Psalam 27, 10




Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Hermano Zacarias